Zilele trecute, intr-unul din topicurile siteului “Porumbei.ro”, am primit o mica replica ce m-a facut sa aduc in discutie acest subiect. Nu este un subiect ce ar trebui lasat deoparte din mai multe motive. Unul este ca, mai tot timpul se aduce in discutie pretul de piata al porumbeilor crescuti pe aceste meleaguri mioritice, indiferent de rasa sau performante. Mai tot timpul tinerii crescatori se plang de preturi si de faptul ca ar trebui ajutati-daca se poate cu donatii, crescatorii mai experimentati-de slaba calitate a exemplarelor cumparate, de lipsa pedeegreului sau etc,etc…..
S-o luam metodic si sa vedem tipul crescatorului roman! Peste 90 % au pornit de la acel ghes nedefinit, de a-ti cumpara si tu fiinta asta mica cu puteri “malefice” ce te face sa nu mai gandesti rational.Caci altfel ai sta sa faci pe hartie, coloanele de avantaje si dezavantaje ale cresterii ei si ai renunta imediat.Pe urma incepi sa-i cresti si sa-i urmaresti. Nici pe departe nu sunt ” solii puri ” ai lui Dumnezeu incat sa cazi din picioare de veneratie.Scandal, furtisaguri, pacaleli pana si la adresa ta, a crescatorului, chiar si batai sora cu moartea asupra puilor scapati din cuib de sub supravegherea parintilor, boli perfide si ca sa nu mai spun ca asistenta medicala de specialitate este aproape de “0”. Eu unul am avut noroc de un medic veterinar ce avea in batatura cam 300 de porumbei. Bun pana aici.
Cu toate necazurile de pana acum si cu o gramada de investitii facute, indiferent ca ai porumbei de competitie sau frumusete, vine un timp in care numarul destul de mare sau dorinta de a vinde, te face sa iesi cu ei la vanzare. Iti faci socoteala, mai studiezi piata si iti apreciezi un pret. Ha,ha…. ce gluma buna…..Lasati orice speranta, voi ce ati intrat aici…pe acest taram de poveste! Orice crescator din Romania care vrea sa hraneasca porumbelul lui cu mancare de calitate, va plati de cel putin 1,5 ori mai mult decat oricare altul din lume, iar daca alege calea mancari autohtome, trebuie sa se gandeasca la cel putin dublarea cheltuielilor cu tratamentele acestora, asta daca exista medicamente romanesti echivalente cu cele din Occident.
De ce oare exista atatia crescatori care prefera sa discute pe internet de tratamente si medicina babeasca, nu cumva din cauza ca pe langa faptul ca totul, absolut totul este la un pret mai mare decat oriunde in alta lume,dar si nivelul de trai al romanului-implicit al crescatorului roman, este sub oricare altul din lumea civilizata ? Piata isi regleaza singura preturile intr-o economie de piata, se spune in tratatele de economie internationale. Da, dar la nivel local domnilor. Nu poti critica piata romaneasca atat timp cat ea nu este competitiva international.
Nu stiu daca doar Romania si China au crestere a pietei porumbeilor. Stiu doar ca in Romania ca sa cumperi mancare si medicamente de pe piata,te costa enorm. Fiindca 98 % sunt occidentale, cu preturi aferente ale unei economii in care salariul minim este undeva la 1500 Euro si nu 650 Ron ca pe aceste plaiuri mioritice.O mica paranteza- fiind crescator si de altceva decat de porumbei, imi permit sa dau un exemplu : o punga cu mancare de carasi aurii de 100 gr.-Franta 19.5 Ron. Alta punga cu mancare pentru aceiasi carasi aurii, de 80 gr.-China 7,99 Ron.
Acum cel putin 1 luna si jumatate, cand eram in targ cu cativa porumbei la vanzare, m-a surprins un domn, cam de aceeasi varsta cu mine, care s-a oprit langa porumbei, s-a uitat lung la ei, a tras un mic oftat care spera ca nu v-a fi observat si mi-a povestit, cum ca pe vremea lui Ceasca, fiind la munca in Germania, cu toti banii pe care i-a castigat si-a cumparat 4 perechi de porumbei ca ai mei,in timp ce altii isi cumparau masini si electronice. Porumbei pe care i-a crescut in dulap, in ascuns pana la plecare. Unul a murit, asa ca s-a intors in tara cu unul mai putin decat ar fi vrut. Dupa ani in care a fost campion national de mai multe ori la categoria respectiva, a renuntat si acum creste numai porumbei de rasa romaneasca, mai usor de crescut dar si pentru a ajuta rasele autohtone.
Si ca un facut, in aceeasi zi, in acelasi loc m-am intalnit si cu cel de la care am cumparat prima pereche de porumbei, nea Bebe. Nu mai avea decat o porumbita din rasa respectiva si-si dorea cu nerabdare un mascul pentru ea ca sa reinceapa din nou sa-i creasca linia.
Concluzie personala : In 2005 nu am stiut la ce belea m-am inhamat cand am cumparat prima pereche de “HUNKARI” (ma bucur ca romanii incep sa puna lucrurile in starea lor naturala de a “fi”), dar nu-mi pare rau catusi de putin, dar a critica o piata care de cel putin 20 de ani se supune unor criterii care nu sunt valabile in alta parte, in special in lumea “dezvoltata”, mi se pare putin exagerat.
Eu unul, atunci cand in lume se vindea cu cel putin 25 $ un exemplar din familia porumbeilor mei, eu eram nevoit sa dau puii cu 10 Ron sau cu 25-30 Ron adultii insa cheltuielile mele erau mai mari decat oriunde altundeva in lume pentru fiecare exemplar, mai bine fac ceea ce am facut mai departe. Cine vrea, sa plateasca, ca eu unul nu fac afaceri cu ei. Si oricum e una dintre cele mai paguboase afacere din ROMANIA-tara mult hulita in afara- atitudine ce din pacate e sprijinita si de comportamentul nostru :” decat sa platesc 10 lei pe un produs de-al unui compatriot, mai bine platesc 100 pe unul din afara, chiar daca e mai slab, ca doar e din OCCIDENT!” Asa ca ce semanam, aia culegem stimati compatrioti!
Cu stima
Marian Ghebosu
Mda, mirajul occidentului… nu inteleg de ce se vand mai bine porumbeii cu inel strain (chiar daca inele straine poti sa cumperi pe net si le pui la ciori). Cred ca tine putin si de superficialitatea noastra pentru ca fiind un hobby, multi nu-si mai bat capul sa studieze si sa se informeze la fel ca atunci cand cumpara o masina de exemplu.
Pentru a depasi multe probleme care ne apasa avem nevoie de un ingredient gratuit dar care totusi nu stiu cum se prepara eficient: un MORAL mai crescut, ca parca in toti acesti ani am devenit tot mai milogi, mai resemnati, mai deprimati si mai complexati. Nu auzi decat “asa e in Romania”, “astia suntem”, “nu avem nicio sansa”, “emigrarea, ultima solutie”, etc. Strainii la fel vorbesc despre ei si tara lor?
“Desteapta-te romane din somnul cel de moarte” se potriveste de minune si poate ca ar fi cazul sa trecem si la fapte.
Recunosc ca deseori am privit cu neincredere produsele romanesti (medicamente, hrana) dar la porumbei i-am preferat lejer pe cei din RO (cu rezultate concrete si inmultiti in tara de generatii).
Stiu ca mancare la sac deja producem, dar ce stiti de grit? Mi se pare cam penibil sa importam… grit.
Vaccin romanesc de paramixo se face si este bun dupa spusele multora – recunosc ca am luat din reflex numai “olandez”(mult mai scump) fara nici cea mai vaga idee despre cat de eficient este unul sau altul (am fost idiot). Si ma mai intrebam de ce se vand mai bine porumbeii cu inel strain????? =))
Si n-am inteles-o nici pe asta cu inelele – este obligatoriu sa le importam? Nu cred ca e nevoie de cinestie ce proces tehnologic super complex sa faci niste amarate de inele.
Cosuri meserie se fac deja si la noi, cuibare, adapatori, hranitori, samd.
Ar mai fi multe de zis dar schimbarea nu porneste decat de la noi insine. Daca tot am decis sa ramanem pe aici, ar fi util sa mai ridicam capul din pamant si sa mai lasam din depresie si complexe. Daca nu noi bosorogii, macar astia mici care vin din urma sa nu mai fie invatati cu atitudinea asta distructiva de victime de profesie.
FOARTE BUN SI INTERESANT SUBIECTUL DAR ASTA ESTE ROMANIA IN CARE TRAIM
mda… multa dreptate aveti. Dar nu se va schimba nimic din pacate cu un topic pus pe net… asta intr-o saptamana o sa fie dat uitarii. Mercedes nu se fabrica in Romania la fel si porumbeii de elita.. asta e gandirea multora… Cu vaccinul de paramixo a fost intr-un an in Cluj problema cu el era doar romanesc si columbofilii din zona au luat si au dat si se pare ca a fost un lot de vaccinuri cu virusul activ si dupa cateva zile se imbolnaveau porumbeii de paramixo… si a fost o lovitura destul de puternica si de atunci pe aici s`au invatat cu cel Olandez chiar daca e poate de 10 ori mai scump e mai sigur.
profit si eu un picut de titlu acestui topic si fac apel la columbofili din jurul meu olt zona corabia caracal cine poate sa ajute un incepator cu citiva porumbei dar la un pret acceptabil multumesc administratorului saitului pt intelegere asa este cind nu cunosti pe nimeni si sa iau din piata…MULTUMESC
Ai dreptate Andrei… dar o schimbare atat de mare ar fi.. ca sa nu zic imposibila dar extrem de grea in Romania,si daca totusi s-ar realiza ar fi nevoie sa treaca cativa ani pentru asta! :(
Un subiect bun si asta e adevarul probabil suntem si naivi platim inelul cumparam porumbei cu sute de euro si vindem pui din ei cu 10 lei ……..
In opinia mea articolele columbofile sunt relativ scumpe pt ca sunt in majoritate importate si acest import se face cu costuri destul de mari iar produsele romanesti nu au nici un interes sa coboare mult sub pretul pietei stabilit de produsele din import. Acestea au de multe ori justificat pretul mai crescut prin finisaje si utilitate superioare. Trebuie sa tinem cont ca la noi inca se mai gasesc crescatorii infipte intr-un par in mijlocul curtii deci nu sunt clienti pentru vanzatorii de cuibare de gips sau de gratare iar puterea de cumparare la nivel de hobby este foarte redusa astfel vanzatorii tin la pret pentru a scoate si ceva profit. Legat de medicamente eu am avut in urma cu 2 ani o experiente foarte neplacuta legata de vaccinul romanesc de paramixo asa ca am trecut la cel “olandez”. Pe scurt am avut crescatoria foarte puternic afectata de paramixo cu toate ca pasarile erau vaccinate si mai aveau aproximativ 2 luni de imunitate.
Preturile pasarilor in piata ar trebui totusi sa fie mult mai mici pentru ca a cumpara o pasare din piata implica niste riscuri: boli latente, sterilitate, hibridari in afara rasei, lipsa performantelor. Daca discutam de pasari de agrement(inclusiv voiajori) riscul este cel mai ridicat pentru simplul motiv ca performantele nu pot fi verificate in nici un fel. Mie mi se pare exagerat sa dai mai mult de 50 de lei in piata pentru o pasare din orice rasa de agrement tinand cont de riscurile pe care le implica aceasta achizitie.
@ Marian
Recunosc ca nu cunosc situatia reala in Romania.
Mi-am trait aproape toata viata “afara”
Aud sau citesc pe acest site ca:
-salarile sunt mici si preturile mai mari ca in vest
-suprafetele agricole sunt nelucrate dar oamenii
se duc in spania la recolta de capsune si rosii
-desi oamenii au mai multa libertate ca oricand
nu se simt bine….
Nu-mi vine sa cred si nu inteleg aceste lucruri.
-Emigrarea ,in general nu este o solutie ,costa
multa energie si paradisul nu este niciunde.
Mirajul vestului =mirajul estului=EUROPA
Peste tot sunt zone frumoase si urate
Oameni destepti si prosti,harnici si lenesi,
cinstiti si necinstiti,multumiti si nemultumiti
O diferenta se pare ca e totusi.Cei din vest au invatat
de mult ca trebuie sa-si organizeze viata SINGURI
si ca nu se pot baza pe regi ,dictatori ,presedinti,
partide sau alti “barosani”O societate civica funtioneaza
numai cu angajamentul si raspunderea fiecaruia.
Aceasta contatare aplicata in practia iti da incredere
si te face mai multumit
Dar sa revenim la porumbei. E foarte frumos acest Hunkari al tau.
Am o slabiciune pentru rase orientale. Totusi nu as da mai mult
decat 10 € pe el stiind ca pot gasi pui cu5 €.Asa se formeaza pretul,
el nu poate fi mai mare decat suma pe care cumparatorul e dispus
s-o plateasca.
Toate cele bune!Felix
Ai dreptate. Asa e cum scrii in ultimul fragment. Si la noi in tara sunt unii care cer milioane pe un pui, si altii care cer cateva sute de mii pe un pui, si mai degraba e bun unul de cateva sute de mii decat celalalt. Si pe cei de “milioane” ii tii la matca, ca n’a ai dat o gramada de bani, cum sa-i zbori sa-i pierzi.
Mi-a placut foarte mult “metafora” asta : “fiinta asta mica cu puteri “malefice” ” ;)))
In legatura cu mancarea de afara nu toti care aduce o ia pe cea buna . Romanul pina nu pacaleste nu traieste spre exemplu : ia un lot de buna calitate la un pret si un lot de mancare expirat fara pret s-au foarte mic si vinde toata mancarea la pret de buna ajungind acasa su ia cind o desfaci ies gargaritele din ea s-au nu o mananca porumbeii . Pe cind asta romaneasca este foarte buna am fost la cineva care are de vinzare la saci cusuti si de firma dar amstecul il face jos pe un platou de beton doi baieti care descarca si il lopareaza si zici ca ai luat mancare super multumesc .
ca tot veni vorba si de inele straine,porumbei.ro zici ca se gasesc pe net: de unde pot lua si eu cateva…chiar as avea nevoie,cu tot cu talon….sper…
Multumesc anticipat.
Si sunt de acord cu colegul nostru care a scris articolul, are mare dreptate in cele spuse,toata stima din partea mea…
este cat se poate de adevarat…cum spunea cnv mai sus ASTA ESTE ROMANIA
Multe persoane cumpara porumbei din alte tari sperand ca sunt mai buni . Pot fi ei mai buni in tarile lor dar nu reusesc sa se acomodeze prea bine cu conditiile de la noi, creand o linie de porumbei net inferioara fata de cele autohtone .
Ar putea sa cumpere pasari bune cu rezultaste notabile cu bani putini dar fara pedibriuri stufoase ca cele din occident. Orcum nu pedigriul zboara !
Superbe pozele cu porumbei .Asi dori sa achizitionez cateva egzmplare . Eu sunt din Ploiesti com. Bucov .
eu nu le fac vacinuri porumbeilor din cauza $$$$$$$$$$$$$$$$$$$
sunt nevoit sa vand o mare parte din porumbeii mei
Problema preţurilor mari la furaje şi medicamente este generală în România indiferent de specia de animale pe care o creşti. Avem adausuri comerciale fantastic de mari în special la medicamente. Şi noi columbofili traim aici si este normal sa le platim ……. se pare ca numai cei care vand autoturisme s-au mai liniştit , cei cu medicamente niciodata
… daca la o expozitie nationala a Romaniei am merge si am face o statistica probabil am observa ca peste 80% din porumbeii prezenti sunt descendenti din porumbei importati …
… daca adaugam si credibilitatea crescatorilor romani …
… personal , datorita situatiei financiare bune mi-am permis sa aduc in crescatorie cam orice porumbel mi-am dorit ; astfel am cumparat atat porumbei de la majoritatea campionilor Romaniei cat si dela campionii Belgiei/Olandei/Germaniei
… concluzia : din Romania singurii porumbei care au confirmat au fost cei de la Carmazan I.(care au in spate doar porumbei importati) ; nu este reclama dar Carmazan chiar are porumbei f buni
… din cei importati peste 70% au confirmat … aclimatizare -nu stiu ce sa zic… un lucru este clar pt mine – descendentii directi din por.importati nu au voie sa se piarda chiar daca au clasari mai slabe … la nivel de nepoti performanta lor se imbunatateste semnificativ…
p.s.: porumbei care confirma = por. in expozitia nationala sau cel putin top 5/judet
@ Felix d’Alsace – ” Asa se formeaza pretul, el nu poate fi mai mare decat suma pe care cumparatorul e dispus s-o plateasca.”
Imi pare rau s-o spun, dar la stiinte economice esti cam corijent ! Noroc ca piata este libera si are destui participanti de ambele parti. Eu unul am incercat sa aduc in discutie doar necazurile crescatorilor romani si cauzele lipsei lor de ” competivitate intenationala “, dar cand traiesti departe de aceste meleaguri si oamenii lor, nu poti cunoaste si intelege viata de ” lene si prostie ” a acestui popor ” visator in mirajul Occidentului “.Interesant este nu nu suntem singurii din lume cu acest miraj in ochii. Chiar toti rusii, chinezii, sarbii, grecii, turcii, bulgarii, cehii si cine mai stie care au plecat in Occident or fi niste popoare cu probleme de intelegere ? Sa nu uitam ca unii dintre “dictatorii”, “barosanii”,”partidele ” dezavuate de lumea moderna sunt tocmai din vestitul Occident – Napoleon,Musollini, Hitler, partidul fascist sau cel nazist si cate si mai cate… Normal ca nu poti intelege pe cineva dintr-o tara in care, in timp ce pe Occident ii ajuta Unchiul Sam cu bani multi sa se ridice de pe jos , noua celorlalti ne dadea in cap ” tarul Stalin ” urmat de ” exponentii clasei muncitoare “conducatoare “. Cand tara e bogata si isi ajuta cetatenii sa faca lucruri deosebite e usor sa vorbesti de o societate civica responsabila, insa cand cetateanul este calcat in picioare pentru binele catorva si facut sclav intereselor(bancilor) “occidentale”, e cam greu cu sociatatea civica responsabila. Si apoi, daca vrei cu adevart sa intelegi situatia de pe aici , muta-te o perioada in Romania ca sa simti cum este. De preferinta acum, in aceasta perioada si invata-ne cam cu este cu simtul de raspundere, mai ales pe noi astia care nu plecam din tara, nici macar acum ! Si in final o mica lectie de economie aplicata. Daca pe un producator din Occident un material il costa 1 Euro , are linie automata si face cate 100 de produse pe ora este normal ca el sa vanda produsul cu 1,5 Euro pe o piata cu un salariu minim de 1000 Euro si sa aiba o afacere reusita. Dar cand eu cumpar cu 1,5 Euro acelasi material si fac cu 10 oamenii pe care-i platesc, aceleasi 100 de produse intr-o ora, pe langa faptul ca nu pot sa-l scot la 1,5 Euro sub nici o forma, oricat ar vrea unii, il mai plasez si pe o piata unde salariul minim este de 125 Euro. Iar crestarea porumbeilor nu face nici ea exceptie de la regula. Asa ca shoping placut de Hunkarii cu 5 Euro acolo in Occident, ca aici vedem noi cum ne descurcam, asa cum o facem de sute de ani. De un singur lucru imi pare rau in aceste zile. Ca intotdeauna , foarte multi din romanii plecati au fost oameni de calitate, inteligenti si muncitori si acel Occident care ne tot critica si ne cearta se bucura de ei , “angajamentul si responsabilitatea” lor si nu cei ce i-au crescut si educat.
Numai bine !
Si in legatura cu libertatea , un om nu este liber numai ca-l scoti din puscarie, trebuie sa-i asiguri si posibilitatea ca el sa se integreze in societate si sa traiasca decent alaturi de ceilalti, ceea ce vestitul Occident nu prea a facut. El s-a bucurat de noua piata creeata pe care si-a aruncat tot ceea ce i-a prisosit, la inceput. Iar acum ne cearta. Noi am fost naivii si pentru asta trebuie sa platim !
@ Marian
De ce te-ai suparat,nu am laudat occidentul si nu am
spus nimic negativ despre Romania….Nu am criticat
pe nimeni…
Poate sunt corigent la econmie:chiar astazi am
vandut ceva cu pierdere in speranta ca poate la comanda
urmatoare voi castiga ceva.E dura viata in occident .
Nu am nici o linie automata si daca as avea una ar
trebui sa o platesc inainte de folsire.
Cu ce te-am suparat ?Ajuta-ma, te rog sa inteleg.
Nu este ceva personal, ci impotriva atitudinii de ” Nu-mi vine sa cred si nu inteleg aceste lucruri.” Iar cu ” chiar astazi am vandut ceva cu pierdere in speranta ca poate la comanda urmatoare voi castiga ceva” – stai sa-i vezi pe afaceristi mici si mijlocii romani ce tot folosesc strategia asta de catva timp si tot degeaba. ” E dura viata in occident .” – de usoara crezi ca pleca toti afaceristii straini din Romania ? 25 de mari firme mondiale au plecat in ultimii ani dupa ce au facut castiguri frumusele aici. Cat despre linie, oricum ai putea lua bani, poate de la aceeasi banca, dar cu filiala si in Romania, cu totul si cu totul in conditii ,de cateva ori mai avantajoase decat aici. Dar nu este locul de astfel de discutii aici. Eu unul speram sa deschid o discutie libera asupra pietei romanesti a porumbeilor, a aflarii deficientelor acesteia si a necazurilor actorilor ei, in speranta ca o vom schimba in bine, atat pentru crescatori dar si pentru porumbeii pe care aproape cu totii ii iubim. De distrus, se distruge repede orice lucru, chiar si o civilizatie milenara, dar de creeat ceva puternic si trainic, e foarte greu. Deci pentru alte discutii mai personale, va rog sa ma contactati direct sau prin intermediul siteului cu porumbei si vom dialoga cu cea mai mare placere. Numai bine !
doamne ce frumos eeee……..
Romanul daca este ,,afara” pacaleste usor tot roman, in tara tot atitudinea asta o are .Am cumparat mancare de la Campina, saci cu marca straina pe ea si cand i-am desfacut am dat de ,,fluturi” de Romania,romanul tot roman si atunci de unde si cum sa cumparam?Viata este un labirint cu capcane si depinde de cate ne putem feri.Despre pretul unei pasari?Se stie ca cel mai bun reproducator este tot campionul,vrei marfa dai cat cere ,daca nu iei pui din el sau rude.Aici este raspartia care ne separa pe multi,vrem mare performanta ,sau ,,si noi pe acolo”!
Buna ,
din pacate in romania am constatat prin expozitii si targuri ca pretul face pasarea si nu pasarea pretul . Rase straine de mult nu mai cumpar in ro fiindca cum spune si Felix d Alsace aceste pasari le gasesc in Germania la 5 – 15 euro bucata si o calitate buna ( cu un pic de rabdare ) . Pentru porumbei de calitate foarte buna din crescatorii recunoscute se plateste intre 25 – 75 euro pe bucata dar atunci vorbim de porumbei de la 96 de puncte in sus care-si merita banii .
Chiar daca viata este grea in Romania , nu justifica preturile cerute in piete si expozitii chiar daca toate sunt mai scumpe in ro . Eu de exemplu cumpar amestecatura pentru cioc scurt la Sighisoara cu 55 lei / 25 kg. – inport Ungaria . Mancare / compozitie cumparata in Germania m-ar costa 18 euro sacul de 25 kg de aceeas calitate . Deci e mai ieftin in Ro .
Majoritatea crescatorilor si asa nu hranesc porumbeii cu asemenea mancare , de obicei se intalneste porumbul si graul care pentru un porumbel care zilnic poate iesi in gradina , este suficient .
Atita timp cit in tara se cresc porumbei va exista si o piata . Mai slaba sau mai dezvoltata. In Romania nu exista porumbei autohtoni decit in zona agrementului. Voiajorii , fara exceptie ,provin din vestul Europei prin importurile realizate de columbofili consacrati ca Nitescu ,Bodnaras ,Vilcu sau Cretulescu . Dupa 90 deja piata romaneasca de porumbei sportivi a explodat prin aparitia a numerosi importatori de exemplare de top in special din Belgia si Olanda.Din pacate piata columbofila este slaba datorita in special situatiei precare economice a tarii si , evident , subtirimii nivelului de trai al populatiei . Este cu atit mai meritorie pasiunea si eforturile financiare considerabile ale unor columbofili care cumpara pui ,fii de originali, direct de la importatori la preturi destul de piperate, sustinind astfel piata de porumbei .Astfel in tara se asigura o ameliorare continua a fondului genetic al porumbeilor sportivi ceea ce trebuie sa ne bucure. Nu de putine ori porumbeii nostri au acupat locuri bune la columbodroame la concurenta directa cu porumbei ai marilor columbofili occidentali. Partea proasta este ca importatorul roman de porumbei reuseste din ce in ce mai greu sa-si amortizeze investitia pentru ca piata este limitata de slaba putere de cumparare a columbofilului roman obisnuit, asa ca nu vom putea vorbi prea curind de rentabilitate in columbofilie. De aceea multi columbofili, pentru a diminua pierderile, recurg in paralel la importuri de medicamente sau accesorii ori trec la fabricarea hranei pentru porumbei in sistem industrial , tocmai pentru echilibrarea balantei venituri-cheltuieli si pentru a oferi propriilor porumbei conditii optime pentru concursuri. Oricum ,trebuie sa fim optimisti si sa mergem mai departe cu porumbeii nostri cu tot.
Datorita conditiilor economice din tara, nu excludem posibilitatea aparitiei intr-un viitor apropiat , pe linga cluburile sportive din FRSC a unor baze sportive columbofile , care vor reprezenta unitar interesele sportive si economice de piata a mai multor columbofili. Matca comuna , lot comun de zbor si loturi de pui pentru concursuri sau columbodroame. Exact ca in vest. Este si asta o solutie pe care o putem lua in calcul.
@felix d’alsace, cred ca singurul lucru care l-a suparat pe @Marian a fost cel referitor la stabilirea pretului. Dumnealui nu este la primul articol de acest fel, in care se plange ca nu primeste pe porumbei cat cheltuieste dumnealui cu hrana speciala si tratamentele medicale (si probabil ca fara sa stie ca in felul acesta le face cea mai puternica antireclama – as putea zice ca si dumnealui este corijent la multe).
Oricat s-ar stradui, oricat s-ar plange, pretul il fixeaza factori externi independenti de dumnealui si nevoile dumnealui. Oricate articole ar mai scrie, nu poti determina schimbarea pretului cu cuvinte frumoase. Pentru ca asta e racordata la viata reala. Cel mult, prin repetare si prezentare poze care sa apara pe prima pagina a acestui sit, sa atraga eventuali noi doritori – si cred ca asta e prima miza a acestor articole.
Orice pret corect este aberant pe vremuri de criza.
Vasi
@ funlw65 – Buna poanta dl Vasi. Pe mine unul nu prea ma intereseaza sa vand, altfel i-as vine cu oricat mi s-ar oferii si as fi mai toata ziua prin targuri cu ei. Pentru mine mai conteaza si respectul muncii crescatorului si a animalului in sine. “Chilipirgii” sunt peste tot in lume, mai ales in aceste vremuri. Asa ca te las pe dumneta cu parerile pe care le ai iar eu unul o sa dispar de pe aceste topicuri cu pozele mele de reclama proasta, pentru a te lasa pe dumneata sa-ti realizezi vanzarile pe care ti le-ai propus prin linkul de “porumbei ” pe care-l ai mai sus. Numai bine!
@ Marian
Te rog sa nu dispari !!!
Trebuie sa invatam sa ne suportam si sa
ne respectam chiar daca avem biografii,
vederi sau experiente de viata diferite , indiferent
ce porumbei avem si indiferent din care
parte a lumii ne trimitem comentarile.
Tu ce parere ai ?
:), nu ati nimerit dar ati fost pe aproape. Situl meu este pur educational! Desigur, nu exclud nici produsele pentru vanzare insa nu este cazul acum. In principal, specificul sitului meu este “DIY” – prezinta proiecte pe care oricine le poate realiza de unul singur sau cu ajutorul prietenilor. O persoana pragmatica, bun negustor, ar zice ca-mi dau cu stangul in dreptul…
Sotia ma cearta ca-mi macin sanatatea pe degeaba… eu zic ca da bine la portofoliu…
In orice caz, va doresc navigare placuta (si poate un pic mai detaliata decat a fost ultima data?) pe situl meu.
Vasi
P.S. daca va deranjat ca prezint un link catre un altfel de site decat columbofil, as avea si altele, atat la obiect, cat si pe dinafara :P …
P.P.S. Personal nu ma deranjeaza sa va prezentati porumbeii, foarte frumosi de altfel, insa ati putea sa o faceti sub forma de “news”: noutati din voliera dumneavoastra, etc… In acelasi timp, nu ma deranjeaza nici ca ii vindeti, nici cu ce pret si indiferent daca sunteti flexibil sau ferm in a le practica (personal, fac gratis un pic de reclama la prieteni care au ca principala ocupatie columbofila, comercializarea porumbeilor). Fraza urmatoare nu e luata in calcul de nici un cumparator, niciodata, poate doar in cazul unor opere caritabile sau amicale: “Pentru mine mai conteaza si respectul muncii crescatorului si a animalului in sine“. Nu este ceva ce puteti cere si, in acelasi timp, nu puteti lega pretul oferit de lipsa de respect. La randul lui, este de asemenea o oferta. Pe care o acceptati sau nu, pe care o accepta sau nu. Atat. O noua zi de piata poate fi mai buna sau mai rea decat cea trecuta. Poate cineva se infurie pe comentariul meu si, dupa ce ma trimite in mod spectaculos la origine, va face o oferta greu de refuzat – orice e posibil.
Da, scuzele mele. Am urmarit mai atent activitatea dumneavoastra pe net si am observat ca va pricepeti la toate, la foto, la teologie, la tehnica cel mai mult si va doresc mult succes in continuare. Insa cel mai mult mi-a placut articolele privitoare la activitatea personala de crestere a porumbeilor – http://funpigeons.blogspot.com/search/label/Voliera . Cat despre respectul muncii celor care cresc animale, se poate vedea peste tot in lume, cazul pretului laptelui fiind reprezentativ. Din pacate, doar propria experienta si zbatere te poate ajuta sa-ti dai seama de ” realitatile comerciale ” a acestei activitati si poti adopta o atitudine corecta asupra pietei respective. Restul e teorie ! Multi sunt cei ce se pricep la fotbal, dar putini antrenori adevarati.
Pretul se formeaza din cauza calitatii proaste a 90% din produse care sunt fabricate in tara noastra.De aici si moda.Dc mercedesul nu e dacie.Dc mobra nu e bmw sau kawasaky.E momentul ptr toti sa recunoastem ca tara asta se duce in jos rau de tot si nu porneste neaparat de la noi.&0% din columbofilii mari ai romaniei au liniile bazate pe porumbei adusi de afara.Asa ca hai sa nu mai dam cu parul.Cei care au facut linie de la ei au luat o linie de proumbei ACLIMATIZATI de-a lungul a catorva generatii dar orginea lor este tot de AFARA.Simplu si la obiect.Brusc ne trezim sa fim patroti si sa ne intreb dc nu suntem la nivel cu altii si nu vom fi.Bine a cumpara mancare de import e deja stupid.Producem si noi furaje foarte bune,si vaccinurile noastre sunt la fel de bune ca ale lor.Perfect adevarat.Si dupa cum spunea si domnul porumbei.ro intradevar am putea produce si inele cu usurinta.Dar atat.Fie ca ne place sa recunoastem sau nu porumbeii lor sunt mai buni decat ai nostrii.Ai nostrii devin buni dupa ce luam de la ei si selectam/aclimatizam pui.Si atat.Tot respectul si Vant in pene!