rupeigatul
Pe Facebook. Un incepator are un pui cu paramixo si intreaba ce poate face. Multi sar direct la gatul puiului. Pragmatism? Ignoranta? Teribilism? Cand eram mic parca nu era chiar asa. Desi nu exista internet, nu aveam carti columbofile, incercam tot ce puteam pentru a salva orice amaraciune de porumbel. Mi se pare cam deplasat sa auzi un copil ca da sfaturi “rupe-i gatul” sau si mai rau, sa fii adult si sa ii dai astfel de sfaturi unui copil. Asa crestem si formam macelarii de maine. Multe lucruri gresite se intampla si in columbofilia “oamenilor mari”, cand se toaca la etape mii si mii de porumbei. Daca nu pentru oameni si munca lor, macar pentru acele pasari ar trebui sa fie compasiune.

E usor sa rupi un gat dar e o satisfactie mai mare cand gatul ala ramane pe umeri si ajutat de tine se ridica iar pe cer dupa vindecare. In lumea lui “rupe-i gatul” nu mai sta nimeni sa analizeze si sa observe ca in poza cu amaratul de pui, porumbeii stateau pe beton intr-o incapere intunecoasa, in niste conditii in care si cei mai puternici porumbei ar fi condamnati.

Fiind ignorant si nedorind sa inveti niste reguli de baza despre ingrijirea porumbeilor vei rupe gaturi pana vei face febra musculara si nu vei ramane decat un macelar de porumbei frustrat.