Revin la mai vechea mea tema de preocupare, si anume – salvarea raselor romanesti de porumbei. Spre bucuria mea, in ultima vreme tind sa se inmulteasca stirile cu crescatori de porumbei care, din patriotism local sau national, ori din nostalgie pentru rasele populare odinioara, incearca salvarea lor sau chiar refacerea de la zero, daca acestea sunt disparute total. Este cazul Zburatorilor Albastri de Cluj, a Jucatorilor Pestriti Baltati de Satu Mare, despre care am gasit articole si pe acest site, sau a Roller-ului de Lugoj.

Pornind de la acestea, m-am gandit sa propun prezentul topic, pe de o parte, din dorinta de a afla adevaruri despre rasele romanesti si situatia acestora. Mai sunt ele ce au fost? Cat din ceea ce a ajuns pana la noi putem considera ca fiind un rezultat al evolutiei firesti a rasei initiale si cat unul al dilutiei cauzate de lipsa unui numar suficient de exemplare? Iar, in cazul in care respectivele rase nu au avut o existenta continua de la formare pana in prezent, in ce masura s-a reusit refacerea lor?

Asta pentru ca in ultimul an am auzit vehiculandu-se ideea ca mai multe dintre actualele rase de prorumbei romanesti au avut episoade in care au disparut, pentru ca apoi sa fie refacute. Si nu ma refer la rasele mai putin populare in tara noastra, cum spre exemplu ar fi rasele de talie mare (Porumbelul Motat de Ploiesti, Porumbelul Mare de Calafat sau Porumbelul Urias de Salonta) despre care am mai scris aici, ci la rase precum Castanii de Craiova sau Gat golas. Nu stiu daca astfel de informatii sunt adevarate. Sunt curios insa sa aflu cate dintre rasele autohtone isi datoreaza existenta unui nou start si care sunt acestea?

Pe de alta parte insa, acesta fiind si motivul principal, am propus acest topic din dorinta de a afla noutati despre provocarea de a reface rasele periclitate. Pentru mine cel putin, ar fi interesant de stiut cate astfel de proiecte exista in prezent in derulare, ce rase de porumbei vizeaza, etc.

Va multumesc si va doresc pe mai departe cele bune si in 2014!

http://barbeanu.sunphoto.ro