Autor: Dr. Sovaiala Dan
O sanatate buna in sensul obisnuit al cuvantului este starea unui organism care reuseste sa faca fata agresiunii factorilor externi care il asalteaza continuu: stres, aparitia microbilor, paraziti, virusi, toxine etc.
Semnele sanatatii.
A sti sa recunosti starea unei colectivitati, starea unui porumbel, este o arta, este rodul unei aptitudini, al unei experiente. Pentru incepatori de mentionat mai intai ca porumbeii sunt sanatosi cand totul merge bine. De multe ori suntem pusi in situatia de a descoperi unele semne de afectiuni cronice pentru care trebuie sa ai o anumita experienta. Ele nu trebuie sa scape ochiului vigilent al amatorului priceput.
Porumbelul sanatos este acela care este capabil sa reziste la boala, este vesel, cu penajul des si stralucitor, ochi ageri, zburand cu placere, aparandu-si cuibul cu vigoare si inversunare. El mananca cu pofta, digera bine, lasand gainaturi mici rotunde, acoperite cu putina urina alba (urati) si de firisoare de puf. Naparlirea este regulata iar penele inlocuite sunt mai putin frumoase (colorate,) decat cele care le inlocuiesc. Cand penele de acoperire cad, carnea apare trandafirie sub o piele fina, aproape incolora si fara matreata. Descuamarea permanenta a pielii (expulzarea partilor uscate de epiderma) este un semn valabil de sanatate la cea mai mare parte a porumbeilor.
Dupa ce am prins porumbelul in mana, privind penajul, se poate spune ca penajul vorbeste celui care intelege, despre trecutul recent al porumbelului. Toate afectiunile se gasesc inscrise pe suprafata penajului. Un porumbel sanatos este curat mai intai pentru ca are curajul de a-si face toaleta, apoi pentru ca se scalda foarte multumit si cu placere. Cercetarea gusii, nasului, ochilor este utila. Aprecierea sanatatii nu se face numai prin studierea in mana a porumbelului. Atitudinile sale, miscarile sale, anumite mimici (gesturi) dupa mancare, dupa baut, in repaus, in sfarsit aspectul gainatului, prezinta un mare interes pentru cine vrea sa vada si sa stie. Alimentatia este evident o activitate normala a porumbelului, unii suporta destul de greu rapiditatea mesei care nu e nici mestecata si nici maruntita. Un esofag si o gusa iritata va accepta mai greu o masa rapida. De asemenea, iritarea primelor cai respiratorii provoaca stranutul dupa baut si mancat. Calmul porumbeilor in timpul noptii este deasemenea un test. Un porumbel sanatos doarme fara sa se miste, pana in zori. Dimpotriva, prezenta parazitilor externi (paduchi) care ies numai noaptea din ascunzisul lor, face ca porumbeii sa fie agitati in timpul noptii. De remarcat sunt si tropaiturile foarte frecvente care se aud.
Despre sanatatea porumbeilor ar fi foarte multe de spus, mai ales ca in ultimii ani crescatorii de porumbei se confrunta cu foarte multe afectiuni noi, care in trecut nu erau intalnite.
Am o problema.In timp ce ma intorceam spre casa am gasit un porumbel care statea pe scarile din fata intrarii unui bloc.Lam luat in mana si am vazut ca amandoua picioarele erau legat intre ele.L-am desfacut usor dupa care am observat alte doua rani.una dintre aripi avea o rana ca si o taietura dar care era deza uscata si incepea sa se inchida iar ciocul lui era (crescut) sau drobit intrun fel.Mi-a fost mila de el si l-am luat acasa.I-am oferit apa si paine.A baut apa dar nu a vrut sa manance.Pe cioc si pe picioare i-am pus niste crema de galbenele si coaja a inceput sa se inmoaie si sa cada (in mare parte,(de pe cioc)). Nu stiu ce sa i dau sa manance si cum sa il ajut sa se vindece. Vreau raspunsuri cat mai repede. VA ROG FRUMOS!!!