Buna tuturor crescatorilor de porumbei, ma numesc Olariu Bogdan am 13 ani sunt din Timisoara, Comuna Ghiroda si as vrea sa va dati cu parerea de porumbeii mei. Nu ii tin inchisi, sunt deschisi tot timpul pe sezonul de iarna, mi-i fugareste uliul dar rare ori cand prinde ceva din ei.
Vreau sa ii tin asa pentru o selectie naturala, precizez ca o parte din ei sunt zburati de tatal meu pana in anul 2005 cand a concurat, restul au fost zburati de mine particular din 2005, tot timpul sunt liberi. Astazi chiar s-au antrenat singuri 48 de minute printre fulgi de zapada. Va trimit pozele cu o parte din ei. Va Multumesc !
69 comentarii la “Selectia la natural iarna”
Comments are closed.
Foarte frumos, felicitari! Sunt niste imagini tare reconfortante. Pentru iarna viitoare cred ca-mi pregatesc un lot de tardivi special pentru asa ceva, e prea mare plictiseala cu porumbeii inchisi atatea luni, parca ai avea gaini. Porumbeii inchisi isi pierd aproape tot farmecul.
foarte frumos dar in acelasi timp sii curajos.Pt ca aiii tii liberi sa faca ce vor ei.felicitari
Foarte mistoo si usor de prins dimineata , scuturi pomul si aduni cioburile de porumeii punandu-le direc in oala…numai bine incercam si paste ca n-avem ce face …
Frumos.Parerea mea e ca ar trebui avut grija de ei putin mai mult,sa le faci cand vei fii mai mare o crescatorie noua,dar pana atunci e ok si asa .Bafta in continuare si sa inveti bine la scoala.Poti intra pe pag mea,,,,danivet sunpgoto.ro sa vezi si pe ai mei si mai vorbim.
Asta nu inseamna selectie naturala inseamna noroc ce rezultate vrei tu sa ai la asa ceva? is vai de capu lor…in fine parerea mea si is 100% ca iti prinde uliu ce-l putin 1 pe zi..la cati ai..cred ca nici nu iti dai seama daca iti lipseste vreo unu .bafta
@Cristi: in 2008 cand ma pregateam sa termin cu ei i-am lasat afara toata iarna sa le vad limitele – zona de munte cu uliu si soim, atacuri aproape zilnic, si cateva la un singur zbor. Am intrat cu 54 in iarna, si am iesit cu… 54. O singura femela mi-a ranit superficial, era puturoasa si nu zbura mereu. In stol erau si porumbei cu norma, campion pe club si toata matca pe care o invatasem. Deci, se poate. Nu sunt “vai de capu lor”. Mai “vai de capu lor” sunt amortitii care stau inchisi 6 luni pe an.
Totul e sa nu faci greseli stupide, gen: scos afara dupa baie, cu gusa plina, dupa 3 saptamani de pauza, etc.
si eu ii tin liberi de la un timp…eu am porumbei de ornament dar ai mei nu ies deloc afara. .Nu au de ce. nici daca ii fortez nu ies.
asta e gainareala mai mult nu columbofilie dar…pt inceput merge..bafta pe mai departe si la mai mult
Columbofilia inseamna cresterea porumbeilor, pasiunea pentru porumbei, nu exclusiv participarea la concursuri.
foate frumosi
yo cred ca ar trebui sai tii inchisi?
parerea mea nu este bine ce faci . mai bine prindei ,separai femele de masculi ,in martie ii inperechezi sii ii zbori si u la primavara ca am vazut niste pasari chiar frumoase .
da “porumbei.ro” dar la ce inghesuiala are pe acolo te cred si eu ca-i tine mai mult pe afarasi cred case bucura cand mai prinde uliul cate unul numai prin banat cred ca nu calca uliul
sa fim sinceri oameni buni, cred ca toti am facut exact ce face Bogdan, absolut toti, parerea mea!! nu cred ca a fost cineva sa inceapa direct cu porumbei campioni, cu crescatorie ca la carte, rezultate pe masura!! toti ne regasim daca privim in trecut, exact in stagiul in care este Bogdan!! si eu am tinut porumbeii toata iarna liberi, de unde era sa stiu eu ca sunt in pericol saracii cu atatea rapitoare!! va dau cuvantul meu mi-au luat un rosu chiar sub ochii mei, deasupra cotetului (in nici un caz nu pot sa numesc ”crescatorie ” ce aveam eu), si chiar si asa tot liberi ii lasam!! toata viata avem de invatat si de experimentat si fratiorul nostru Bogdanel are timp destul sa vada ce e bine si ce e rau in tot ce insemna sportul columbofil! Si eu vreau la anul sa tin afara cativa porumbei afara, am un prieten care tine in fiecare an porumbei afara, si e la margine de sat, ii ataca in fiecare zi rapitoarele si nu i-a luat niciodata vre-un porumbel!! cel putin asa mi-a spus ca nu i-a disparut niciunul!! Va spun sincer ca arata trasnet porumbeii care ii tine afara, tot timpul sunt atenti la tot ce se intampla in jurul lor, au o privire de nedescris porumbeii astia si o musculatura pe masura!!! cei tinuti inchisi, chiar arata ca niste gaini adormite, mai ales cand e foarte frig afara! selectie mai naturala decat asta, cum are Bogdanel, nu cred ca exista!!! sanatate la toata lumea!! cu respect!!
Am un prieten care intr-o iarna i-a tinut liberi si la concursuri a avut rezultate mai bune decit atunci cand au fost inchisi iarna si rezultate cu clasari la fond. Voi ce credeti cum se simt mai bine liberi sau inchisi. Cum este mai bine pentru animale in mediul lor natural sau in captivitate. LASATI PASARILE SA ZBOARE , NU LE MAI CHINUITI BA FRATILOR. RAPITOARELE NU PRIND DECAT PE CELE BOLNAVE SI SLABE ASA VA SCUTESTE PE VOI SA HRANITI CE NU MERITA
Este un lucru nemaipomenit sa dai drumul afara porumbeilor toata iarna. Porumbeii care sunt liberi toata iarna sunt cei mai sanatosi porumbei. Acestia dobandesc o sanatate si o imunitate de fier. Vaccinarile si tratamentele preventive aproape ca devin “frectii la picior de lemn” in acest caz.
Adapostul in cazul de fata intradevar nu este unul modern dar asta conteaza putin in cazul in care nu practici sportul columbofil ci doar ii zbori in particular. Si aici din nou un “punct” pt. sanatate. Marea majoritate dintre noi tinem porumbeii inchisi iarna problema nr. 1 fiind pasarile rapitoare. E de inteles deoarece de multe ori le cad prada porumbei foarte valorosi. A mancat uliul si campion national de la Cosmin Olteanu.
In cazul de fata e foarte bine ca pasarile sunt libere si rog pe aceasta cale “teoreticienii campioni” ,”carcotasii site-ului”,”analfabetii si semianalfabetii”sa se abtina,
sa citeasca de doua ori “cerintele problemei”sau sa se rezume doar la “nu stiu” sau “nu ma pricep”,asta in cazul in care vor neaparat sa ” umfle” si ei topicul cu ceva.
eu ma m apucat din 2010 din nou de porumbei anul trecut in iarna nu i am putut lasa liber deoarece nu zburau la mine,insa anul acesta le am dat drumul aproape in fiecare zi spre mirarea unor columbofili de renume,care au recunoscut ca daca nu ar da cu sutele de euro pe ei ar proceda la fel dar intra partea materiala in joc . Se simte la mina un porumbel care zboara zilnic cu unul pus la ingrasat,ca sa nu mai spunem de imunitate,e ca si o femeie care mananca toata iarna si vrea sa slabeasca si sa devina fotomodel intr o luna,si pot sa ma laud ca din cati porumbei am ,am pierdut doar o porumbita mai lenesa care a venit rupta acasa si asta din cauza mea ca nu am ingrijit o cum trebuia
uni nici nu citesc ce trebuie ,uni porumbei au fost si zburati deci din 2005 pana acum daca scotea pui numai din cei care au zburat tot se inmulteau destul de mult, asa ca nu nr. conteaza.
si daca tatal lui a zburat banuiesc ca are ceva habar
si daca nu ii mai zboara poate sunt ceva probleme
ideea este ca sunt persoane care iubesc porumbei si atat, nu ANTRENORI, ei sunt adevarati columbofili
Frumosi si sanatosi ! cam multi (am numarat undeva la 170 dar cred ca sunt linistit 200) dar mna,in zona ta porumbul si cerealele nu lipsesc asa ca mancarea nu cred ca e o problema + ca mai mananca si la camp daca sunt mereu liberi.
Succes la selectie,ai de unde selecta ;)) cine stie poate peste cativa ani vi cu un “Roger si nepoata” si “rupi” gura la lume si in concursuri ;)))
Mesaj postat de Ovi (sters din greseala de filtru)
Frumos peisajul ala cu porumbeii afara prin zapada.Un stol frumos de porumbei cu multe culori.Acum fiecare face cum crede .Eu de exemplu ii tin si acum afara.Poate nu am porumbei de valoare sau poate am…nu stiu.Una e sa fii crescatori de porumbei si una e sa fii columbofil.Aceste doua cuvinte difera de la cer la pamint….sa nu uitati asta.Apropo de porumbeii lasati iarna afara….ce sa zic…fiecare cum crede de cuvinta.Daca ai dat sute sau mii de euro pe porumbei ai asa o frica in tine ca nu cumva sa iti ia uliul vreunul , si e reala chestia asta.Acum depinde si de bogdan in ce zona sta….cu ulii mai multi sau cu ulii mai putini.Imi place sa vad porumbeii ca zboara si stau prin jurul casei asta i placerea mea.Inca nu sint columbofil doar crescator de porumbei.Dar asta nu inseamna ca nu stiu nimic despre porumbei.Gratie acestor minunate sitteuri despre porumbei si citind foarte multe carti am cam invatat ce este porumbelul voiajor.Sa revenim la subiectul nostru despre porumbei lasati sa zboare iarna pe afara.Am vazut multe opinii pro si contra.Dau dreptate la toti.Am tinut si eu o iarna porumbeii inchisi fiindca toamna mi a prins foarte multi uliul .Nu mi a placut cum stateau suparati si ghiftuiti toata ziua…parca aveam niste gaini in cotet.Si iar le am dat drumul si iar mi a prins uliul si tot asa.Ce porumbei sint predispusi la atacul rapitoarelor…..aici sint multe criterii.Daca stau sa calculez daca se incadreaza vreo 20 la suta care nu pot fii prinsi de ulii.Porumbeii predispusi la atacul uliilor sint cei bolnavi,batrini,pui care nu s au acomodat cu zborurile pe afara,acei porumbei obezi si in special cei cu statura mai mare.Si nu in ultimul rind acei porumbei care pur si simplu ii prinde uliul din cauza psihicului lor.Aveam familii de porumbei dupa care se lua uliul mi prindea si dupa aceea ii prindea si pe toti puii de la acele famili pina la ultimul.Si mai aveam perechi de porumbei pe care pur si simplu nu mi prindea uliul si nu putea sa i prinda nici pe puii lor.Si am ajuns la concluzia ca daca un porumbel are la activ multe atacuri de uliul se poate ca sii puii lui sa mosteneasca aceea frica de rapitoare.Sanatate si numai bine.
Daca toti crescatorii ar selecta si pe rezistenta la rapitoare, nu doar pe rezultate, in cativa ani s-ar vedea. Dar am observat ca dupa o anumita vreme in sportul asta, norme obtinute, cupe, intrare in clasa veteranilor, dispare acel interes pentru porumbei in forma in care era el la inceput – sa-i vezi zburand, sa-i studiezi, sa experimentezi, sa te entuziasmezi la lucruri simple. Ramane doar automatismul format de clasament, aproape robotizat: programul de tratamente, sezonul de zbor, pauza de iarna, punct si de la capat.
Le-am dat si eu drumul duminica trecuta la porumbeii mei ca sau ingrasat ca gainile, si asa ceva nu mai vazusem, s-au speriat de zapada si mi-au stat numai pe casa si in zbor. m-a taxat uliul de unul.
Baiatul acesta are noroc si cu constructiile din curte , ca se adapostesc ei de uli.
E bine sa ii lasi in libertate, dar trebuie sa ii bagi pe toti la zbor in primavara si chiar faci o selectie naturala, ca e imposibil la cat ai sa nu se fi consagvinizat si curcit si cu cate un gutan.
atata timp cat pe cel care se ocupa de acest site nu il deranjeaza faptul ca ne mai ”indepartam” de la problema topicului, sau ca mai facem greseli de ortografie, sau ca ne dam cu parerea chiar daca multi suntem incepatori, nu inteleg de ce deranjeaza atat de tare pe d-l de la com. 15!! acum fiecare e liber sa isi spuna parerea , atata timp cat nu fol. limbaj obscen nu vad de ce ”deranjeaza” atat de tare ”niste unele persoane profesioniste in ale columbofiliei”!!! sa nu uitam cel mai important lucru ”TOTI IUBIM PORUMBEII”!! Sanatate la toata lumea!!!
Ai vreo doi…. :D
Foarte frumos sa vezi porumbeii liberi, cat despre selectia naturala dupa parerea mea asta i cea mai buna selectie si cea mai drastica….
Am tot vazut tot felul de pareri aici pe care prefer sa nu le comentez chiar daca nu-s de acord cu unele dintre ele … totusi as vrea sa va povestesc ce mi sa intampla de vreo 2 saptamani daca imi permiteti referitor la porumbei si va las pe dumneavoastra sa trageti o concluzie …
Eu in toamna am inceput sa-mi reconstruiesc matca dupa ce am ramas doar cu 3 porumbei din diferite motive, bun zis si facut mi-am luat porumbei dupa un criteriu cam criticat de toti in general si anume dupa o anumita culoare care este culoarea mea preferata pana aici totul ok, mi-am facut o matca formata din 5 perechi findaca atat imi permit sa intretin la ora actuala dintre astia sapte au fost noi achiziti de fapt 6 ca unu este un repatriat din astia 6 o femela a fost primita cadou de la un prieten columbofil din zona care participa la zboruri fiind inscris in asociatie, femela era superba, ca si constituie si aiura sportiva plus avea si cateva clasari la activ in 2011 , fiind singurul porumbei cu clasari oficiale de la mine, deci oarecum vedeta crescatoriei.
Porumbeii au fost inchisi din octombrie de cand am inceput sa fac achiziti pana acum 2 saptamani, acum 2 saptamani dupa ce iam bagat la pereche si sau format perechile fiind mai cald am hotarat sa le dau drumul (ca m-am saturat sai vad ca pe gaini inchisi) riscand sa-i pierd pe majoritatea fiindaca nu au mai fost pe afara de cand sunt la mine si puteau sa se duca la fosti stapani plus ca la mine ataca uliu din jumatate in jumatate de ora, crescatoria fiind situata la 3oo de metri de o padure. dupa ce le-am dat drumul au plecat toti la zbor dupa vreo juamte de ora au coborat pe acoperisul casei, dar doar 9 dintre ei lipsea unul, si anume “vedeta” daca pot sa o numesc asa m-am gandit ca a plecat la fostul satpan si nu mai vine, dar dupa inca vreo jumatate de ora de la sosirea celorlati ,care intre timp au intrat inapoi in voliera, apare si ea gafaind pe acoperisul casei dar nici nu am apucat sa o privesc bine ca de nicaieri a aparut un uliu care sa napustit peste ea asa de repede de nu am avut nici o reactie si a disparut si uliu si ea, de atunci nu am vai vaut-o si nici n-a mai aparut iar la fostu crescator nu este ca am vorbit cu dansul si ia zis ca la el nu a venit si ca-i pare rau k mi-a dat-o cu tot dragul findu-mi si un bun prieten.
Va las pe dumneavoastra sa concluzionati ……
Ionut-Gabriel (un crescator de porumbei nu columbofil )Sanatate dragoste si pace!
Superb e poze ! dar ai mei nici asta ara nu puteau sta asa linistiti afara ; uliul avea panorama directa de la cuib la crescatorie .
Porumbeii sint porumbei din mari lini de fond, nu sint corciti inca ne mai ocupam de iei in limita posibilitatilor si nu au intrat nici in consanvinitate.
Salutare
Incersc sa-mi dau si eu cu parerea si sper totodata sa nu deranjez prea mult sau pe cineva anume ..
Sezonul de iarna ramane totusi un sezon inchis pentru porumbei..cu atat mai mult pentru cei care participa la concursuri ..
Dar in functie de zona geografica si conditiile meteo se mai
pot face si astfel de escapade care sigur nu dauneaza .
Problema se pune si intr-un alt mod ..daca o pasare nu este obisnuita din primul an de viata si nu cunoaste vitregiile naturii nu cred ca va trece chiar ca Voda prin loboda
Sistemul imun , sanatatea … in mediu natural sigur ca-si spune cuvantul …insa asta se construieste in timp
faceti un experiment ..din 20 de perechi de la matca lasati puii afara , zburati cu ei la concursuri si continuati sa-i lasati liberi peste iarna as vrea sa vad cati vor ramane in primavara ..
Evident ca se poate…astfel de pasari pot face performanta , cu precadere la categ fond, maraton, fiind jucati in sistemul natural de pe cuib .
Refuz sa cred ca tot asa stau lucrurile si la distantele scurte viteza-demifond unde majoritatea joaca la sistemul vaduvie .
Porumbeii sunt pasari inteligente , “profita” si in acelasi timp “depind” de tot ce li se ofera din belsug .
In cazul de fata tot ce am vazut in aceste poze minunate , a-mi amintesc de anii copilariei..sunt foarte frumoase si naturale ca si porumbeii tai ..
Succes la scoala si in viata de zi cu zi Bogdan.
Frumos din partea ta . Felicitari .
VICTOR.
@Ionut – Este una din greselile pe care le-am enumerat mai sus. Am mai spus de multe ori: ori dati drumu la porumbei in fiecare zi iarna, ori nu le mai dati deloc pana vine primavara, da frunza si apar pasarile calatoare. Hai o pauza de 2-3 zile din cand in cand nu e problema, dar la mai mult se lasa cu victime. ANTRENAMENTUL inseamna atat de mult incat nici nu are sens sa discutam decat pe un topic separat dedicat.
Parerea mea e ca porumbeii trebuie sa-i tinem liberi . Am un prieten care sta foarte aproape de mine si are 20 de porumbei, eu am 100,el ii tine tot timpul dati drumul eu inchisi, nu mai zic ca au zburat pe timpul asta urat, pe viscol, pe ploaie si iese in primavara tot cu 20.Mai face si experiente cu ei: acum un an a avut un mascul dat la cineva si la taiat la pene,in primavara la luat acasa ia tras penele si la bagat la zbor(porumbel de un an)si surpriza la sfarsit de sezon acel porumbel are locul 2MFY pe club si 15 MFY la EXPO UCP TG si cel mai important nu le face nici un tratament vaccinul le-a facut la insistentele mele si mancare nu mai zic porumb si grau. S-ar putea sa aplic pe viitor aceiasi metoda. Salutare tuturor si vant in pene
felicitari
Ai mare dreptate Ovi cand spui ca sunt familii de porumbei ” rezistente” sau nu la uliu.La fel sunt familii rezistente si slabe la:boli,recuperare,fizic,reproducere,orientare,etc.Toate bune si frumoase pana cand apar in schema rapitoarele si cosul.In acel moment tot ce este slab o sa dispara fara interventia crescatorului.Bun sa dispara ! dar risti sa ramai cu 0,cum ? pai iarna o sa vina rapitoarele si o sa ia o gramada de porumbei buni in concursuri dar slabi in supravietuire,in sezonul de zbor cosul o sa faca ravagii printre porumbeii buni supravietuitori dar slabi in orientare,concursuri.Boala o sa-i curete rapid pe cei slabi indiferent daca scapa de cos sau rapitoare.Calitatea proasta de reproducere nu o sa asigure perpetuarea buna a speciei etc.
Si atunci pentru a nu te lua la “lupta” cu o “armata” intreaga de factori negativi pasiunii tale,incepi sa te gandesti,om fiind, cum sa elimini mai repede problemele care iti stau in calea succesului.
Pentru pasari cu “sange” bun in concursuri apelezi la crescatorii care detin asa ceva,marturie stand rezultatele porumbeilor in concursuri.Iarna pentru a proteja aceste pasari de rapitoarele infometate alegi sa le inchizi o perioada gandindu-te ca nu cresti porumbei pentru a fi alergati de uliu.Pentru a reduce riscul imbolnavirilor apelezi la vaccinuri,vitamine,recuperatori,etc. nebazandu-te doar pe sistemul imunitar.Acestea ar fi printre putinele “ajutoare” oferite de crescator porumbeilor.
Cine-si iubeste mai mult pasarile ? cel care vine cu “ajutoare” sau cel care lasa totul in seama naturii,a sistemului imunitar,a rapitoarelor,a frigului,etc. ?
Raspunsul meu ar fi: ambele categorii de crescatori.De ce ambele ? Pentru ca prima categorie care ajuta castiga pe partea stiintei si pierde pe partea naturala,a doua categorie pierde pe partea stiintei si castiga pe partea naturala.Pierderi sunt pe ambele parti,deci nu poti spune ca numai o categorie iubeste porumbeii.In curand porumbeiii in opinia crescatorilor vor fi de 2 categorii:”stintifici” si “naturali”.Din fericire columbofilia nu este doar stiinta sau doar natura,este ceva la mijloc,concursurile,imperecherile pe rase de ornament,etc. nu sunt fenomene naturale,sunt artificiale,create de om si pentru om.In acelasi timp porumbeii sunt fiinte provenite din natura,voiajorii isi au activitatea in natura,traseul lor in drumul spre casa este cat mai natural.Daca, cazi doar in extrema stiintei si vi cu tot felul de metode artificiale risti sa pierzi partea naturala,la fel in extrema naturala te indepartezi de rase,concursuri si te apropii de salbaticie.
Am scris si am deviat oarecum de la topic cu gandul ca unii nu-si vor mai dopa in exces pasarile iar altii nu le vor mai lasa in voia soartei .Desigur sanse de reusita exista pe ambele parti,nimic nu este imposibil dar sansele sunt mici.Cand selectezi ceva trebuie sa sti ce poti castiga si ce pierde.
Frunosi porumbei,chiar foarte frumosi,de la mine ai un vot pentru))
Foarte frumos, felicitari ! Esti un exemplu de urmat numai daca este adevarat ce spui, pentru ca prin 2005 aveai 6-7 ani, oare la aceasta varsta chiar zburai porumbeii “particular”sau invatai alfabetul in clasa I ?
Nu o spun din rautate insa chiar mi-as dori sa mai vad copii la asa varsta frageda ca au aceasta pasiune.
Probabil reticenta mea e din cauza varstei tale din 2005 cand consider ca erai prea mic sa “zbori particular”, daca cumva gresesc zcuzama, in schimb porumbeii arata OK, succes in continuare.
foarte frumos bogdane si eu pe tot timpul ierni ai tin deschisi si nu am probleme cu rapitoarele!parerea mea k nu cusca face un porumbel bun ci inteligenta lui ati aduce satisfacti indiferent unde al ti anchis!!salutare tuturor…….!!!!
sal sunt incepator casi tn am 15 ani si deja sun uns cu alifii din astea selectia naturala e o prostie daca zici ca le dai drumu zi de zi si tii fugareste tot timpul dacadin intamplare til prinde pe cel mai bun ce faci mie mi sa intamplat si muream de oftica oricum ai niste porumbei superbi daca vrei sa ami vorbim adresa de mess kick_boxer14
punct ochit – punct lovit!! de cateva luni citesc in fiecare zi tot ce apare pe acest site, absolut tot, si cand citesc cate un comantariu sau o povestioara care imi merg direct la inima, nu pot sa ma abtin sa nu spun, super tare comentariul 31!!! respect!!
Pentru domnul Andrei comentul 28:
Stiu ca am facut o greseala si multumesc de atentionare,dar era o zi mai calda si frumoasa si nu m-am mai putut abtine tinand cont ca eu nu suport sa vad porumbeii inchisi pt mine porumbei au un singur loc “pe cer”si cand am facut aceasta gresela eliberand-ui m-am gandit la cel mai batran si mai bun mascul din crescatoria mea care a trecut prin 3 ierni afara si nu la prins uliu plus ca reusea s-ai coordoneze si s-ai bage pe toti in voliera dupa el cand era pericol de uli, asa a facut si in acea zi numai ca respectiva femela nu era cu ei atunci, a ajuns mai taraziu, oricum nu o sa le mai dau drumul pana in primavara, n-am ce face..
Imi cer scuze daca ama fost inafara topicului…!
Sanatate!
Am postat si niste diplome obtinute cu acei porumbei in trecut.
antrenamente nu trebuie sa-ti bati capul,isi bate uliul,selectia la fel,o face tot uliul,ce altceva mai dorim de atat.dupa parerea mea eu cred ca este bine sa-i lasi iarna liberi,dar eu din cauza rapitoarelor ii tin inchisi,cine ii lasa liberi bravo lor.bafta tuturor
Niste porumbei deosebiti ,rezistenti cu rezultate bune la concursuri cu un sistem imunitar destul de bun si cu o musculatura de invidiat.Este foarte bine ca porumbeii sa zboare tot timpul anului,in felul acesta musculatura nu are de suferit si ei nu se ingrasa,depunerile de grasime eliminanduse foarte greu.Sunt foarte multe de spus legate de acest subiect
acei porumbei sunt ai unui crescator cu varsta inre 35-40 ani si nu 13 ani cum se scrie in descriere!
Niciodata nu am fost de acord cu inchiderea porumbeilor pe timp de iarna.Multi dintre profesorii mei ma cearta ca le dau drumul,dar uitati.va pe site.ul meu cum arata porumbeii mei care zboara afara,fie ploaie,zapada sau ger,exceptand zilele cu viscol si ceata foarte deasa.Pe alta parte ii inteleg si pe cei din zonele,unde atacurile rapitoarelor sunt fregvente,pt ca munca de o vara si ma refer la tineret,se poate duce pe apa sambetei in cateva atacuri.
Salutari tuturor!Felicitari pt. Bogdan.eu cresc porumbei de ornament si folosesc voiajori drept doici dar am un lot de12 voiajori caresunt toata iarna liberi.Am un singur exemplar .ranit de uliu care s-a pripasit la mine si nu vrea sa plece,ceilalti sunt ok,zboara in stol si sfideaza uliul.NUcred ca e bine sa tinem porumbeii voiajori inchispt. ca oricum pe timpul concursurilor se vor confrunta cu uliul si atunci cei nepregatiti vor fi prinsi iar crescatorii ar putea face o selectie eronata pe baza pierderilor cauzate de uliu.Lectiile invatate de porumbei iarna si.antrenamentul din acest anotimp le vor fi de un foarte mare folos la concursuri.Daca aveti porumbei pe care ati dat bani multi tineti-i la matca inchisi dar puii lor lasati-i sa zboare si iarna Pt succese durabile si constante lasati porumbeii voiajori sa zboare!!Cu cei de ornament e cu totul alta poveste chiar daca sunt rase de zbor si joc ,dar puteti incerca si cu acestia daca sunt sanatosi,in forma si zboara in stol
Referitor la varsta este normal sa auzi ca a inceput de mic,o gramada de crescatori spun ca au inceput de la varste de 5-8 ani,bineinteles nu au inceput singuri ci le-a fost bagata pe gat aceasta pasiune de cineva din familie,tata sau bunicu.Doar nu credeti ca acesti crescatori stiu si pot sa creasca porumbei, sa-i concureze,cand abia invata alfabetu la scoala.
La fel in cazul lui Bogdan.Adevarul trebuie interpretat asa cum este nu cum se aude sau se vede.
buna! felicitari Bogdan! si eu sunt unul din cei care da drumu porumbeilor afara iarna(normal cu program diminetza si seara),fratilor eu fac sport si daca iau o pauza de maxim o saptamana imi vine greu cand ma reapuc,conditia fizica se pierde forte repede si se reface greu.Deci lasa-ti porumbeii sa zboare tot timpul anului, face-ti o proba,da-ti drumu la niste pasari mai slabe si veti vedea rezultatul l-a primele antrenamente.Bafta in continuare!
felicitari bogdan ai pasari frumoase si eu cresc voiajori doar ca ai mei nu iasa afara ,stau doar an voliera cand e zapada baftapoate vrei sa mai vb mark.adrian_88 sunt de langa timisoara
diplome false,fara serii la porumbei.
Pentru pozitia 41 care nu vrea sa isi spuna numele. Porumbeii sint ai mei ,si cresc mai multe rase de porumbei,sint membru la asociatia timis Fauna Banatului si cu asta cred ca am lamurit problema,bine inteles ca ma ajuta si tata.
Pentru Matei,Diplomele sint loate ia pasare si crescator,la crescator nu egzista serie,daca nu sti ce spui mai bine pune mina si invata,Lectura placuta.
te felicit bravo jos palaria
tinere te apreciez ptr. curajul tau ,dar daca ai locuii la Intorsura poate din stolul acela ar ramane pana in primavara 2sau 3 norocosi.oricum parerea mea este ca porumbeii au nevoie de odihna,bafta…..apropo cand eram de varsta ta am incercat cu un lot de 25 sa ai las liberi ,dar sa dovedit ai condamna la moarte…..
RAPI… ..frumosi porumbei..dar pacat ca nu vrei sa vi sa concurezi cu ei ..atunci vedem adevarata selectie si valoarea!!!!!!!!!!!!!!
Unde stai in ghiroda mai exact??? si eu tot din Ghiroda sunt dar nu am auzit de tine.
Bogdane , Bogdane ….
chiar te ajuta tata ?????? nu cumva este INVERS ?!
Si eu as putea sa scriu ca am Ferari ( ce daca am Mercedes ? ) .. poate ma crede cineva ^^
Cred ca lectura pe care o recomanzi altora la tine nu a avut rolul potrivit……………………
pacat ca nu si concureaza! ai mei fac 35 /40 min de la cluj la fildu de jos .tot tinuti liberi!faini porumbei.sa ai noroc de ei!
Lasatii si voi liberi ,care e problema asa vreau sa ii cresc,si in legatura cu Ferari si Mercedes fie care face ce vria in viata,sint mindru de Tatal meu, multi siar dori sa aibe un Tata care sa iti fie ca un prieten,sintem o familie de crescatorii de porumbei,Tata nu mai zboara porumbeii findca nu mai are posibilitati,asta e viata nu toti putem fi la fel.
toti suntem capabili sa scriem dar sa obtinem rezultate putini sunt hai sa lasam sa vorbeasca cei cu rezultate nu cei care sau apucat acum de colombofilie si se cred deaja performanti hai sa fim sinceri ne trebuiesc citiva ani de munca si dupa aia vorbim va salut
sincer nu prea arata bine porumbelul in copac.in rest mi se pare ok cu porumbeii lasati liberi..
Noi aici vorbeam de selectia la natural nici de cum de rezultate ,daca Andrei e de acord sa afisam toato rezultatele ce leau obtinut porumbeii,o sa le postez,sa nu uitam caci vorbim de natural,o sa vorbesc cu Tata, sa le punem sa le vada Dusmani,poate atunci vor dormi linistiti !
Nu, nu mai punem rezultatele, era vorba de selectia naturala si atat, cine nu intelege, sa-i fie de bine.
OK Andrei ,iti multumesc pentru intelegere.
rapi spunemi si mie tu pentru ce faci selectia la porumbei?? ca sa ce sa-u pentru ce..?? daca tie ati este frica sa vi sa ai zbori…
Pentru Giulian,care nu are nici curajul sa isi spuna numele adevarat,selectia o facem in primul rind pentru sanatatea porumbeilor ,vitalitate si iutiala,deci o facem pentru noi,vino la primavara sa iti dea Taicamiu 2 perechi de pui si o sa te convingi ce poate sa zboare porumbei, vam mai spus nu zburam porumbei caci nu ne permitem cit timp neam permis iam zburat ,cred ca team lamurit.Si inca ceva pentru astia din Ghiroda,nu mai aveti ce cauta la noi in Curte,va milogiti la noi la poarta dupa pui ce ii pierdeti de acasa ! vint in pene.
pacat de porumbei ce-i detineti, ca va bateti joc de ei..tineti cu sutele si nu aveti ce sa le dati de mancare si nu puteti sa le faceti tratamente sa ai tineti sanatosi,un focar de infecti e la voi acolo..pacat..!!!!
& Olariu Bogdan – cu com 63
Copile ne-ai lamurit pe toti ai cui sunt porumbeii :
“vino la primavara sa iti dea Taicamiu 2 perechi de pui ”
si mi se pare ca mai si braconati : “va milogiti la noi la poarta dupa pui ce ii pierdeti de acasa ” – ar trebui sa-ti fie rusine , ca columbofil nu te poti numi in cazul asta. Si ce ti-am spus mai sus n-ai inteles , consider ca TU ai nevoie de lectura si putina cultura – n-o recomanda altora!!
Sti ce e pacat ! ca sinteti multi care ati venit sa ne dati noua mincare pentru porumbeii,sinteti niste cocalari cu gleznele unflate cat ati umblat in tara sa cumparati porumbeii,si nu aveti rezultatele noastre inca ! Noi de 6 ani sintem cu iei la vatra si voi inca bateti pasul pe loc,lnvidia e foarte mare la crescatori din Ghiroda,asta e adevaru ,si branconierii de porumbei nu sintem inca nu ducem lipsa de porumbeii .Avem noi ciorile noastre de ajuns sa le hranim,facem donati de porumbeii , pentru oameni necajiti,sintem rominii si avem frica de dumnezeu,pentru ce facem in viata de pe pamint.Nu mai raspundem la nici o provocare,multa sanatate la toti dusmani nostri,ca de preteni ne ferim noi dar de dusmasi sa ne feriasca Dumnezeu.
auzi de ce ai tu dujmani??? ai dusmani ca esti un branconier, pacat ca al bagi pe fiutu an fata.
Auzi Dorine ! Daca ai vreo problem o rezolvam !, Te fac una cu pamintu ! Sa nu ma va luati de fiumiu ,si nici de familia mea,vin in casa peste voi nu mai scrie. Tu pe nume false ca sint mai Inteligent ca tine, de 2 Ani ma hartuiesti veziti de viata ta. ,Scuze Andrei dar nu mai suportam sa ne calce in picioare toti cu Gleznele unflate……….!.. de Bani ?
Ne oprim aici.