Intrebare de la Raul Petricean: Poate cineva sa imi spuna cum pot sa aflu sexul porumbeilor cand sunt inca pui dar si la cei maturi. Sunt inca incepator si cred ca mi-ar fi de mare folos ajutorul vostru. Mii de multumiri.

R: PUI: In principiu, sexul puilor nu se poate afla, dar exista niste “semnale” relative, cum ar fi:
– cand sunt inca in cuib, si penele au inceput sa iasa pe ei, de regula masculii sunt mai curajosi cand vrei sa pui mana pe ei, se ridica in picioare, dau cu aripa si ciocul si umfla gusa. Femelele stau linistite de regula, desi din observatiile mele, sunt si exceptii.
– este o perioada de cateva zile, dupa eclozare, cand se poate determina sexul puilor privind orificiul cloacal, care la masculi difera de femele subtil, nu am retinut exact care-i deosebirea pentru ca nu m-a interesat niciodata sa stiu sexul puilor din timp. Daca regasesc informatia, revin cu un raspuns.

MATURI:
– femelele sunt ceva mai mici decat masculii (cu exceptiile de rigoare)
– femelele sunt mai fine, in special la cap, narile sunt mai mici, fruntea mai plata, la masculi fiind mai bombata, mai rotunjita
– cel mai clar: masculii turuie des, mai ales in prezenta femelelor, si nu numai. In prezenta femelelor, turuie in jurul lor, “maturand” cu coada podeaua si facandu-le “plecaciuni”. Femelele nu turuie decat foarte rar: cand se bat in timpul hranirii sau pe o odihnitoare, sau in boxa lor si turuitul lor este mult mai scurt si mai subtire ca tonalitate.