sezon-toamna
Sezonul s-a incheiat si multe crescatorii s-au inchis pe o perioada de 6 luni. Pentru mine porumbeii inchisi inseamna plictiseala. Delectarea data de zborul lor e mai importanta decat rezultatele din sezonul urmator. Desi dupa inchiderea multor crescatorii si plecarea pasarilor calatoare atacurile de pasari rapitoare s-au intetit, am lasat porumbeii la lupta in continuare. Am avut si 5 atacuri intr-o ora.

Cu toate astea, porumbeii ies si zboara de buna voie, parca testandu-si limitele, intr-o competitie tacita intre ei pe de o parte, si in competitie cu rapitoarele pe de alta parte. Lupta asta s-a dat din vremuri ancestrale si tinandu-i inchisi jumatate de an nu facem decat sa le adormim instinctele. Orice vietate a evoluat interactionand permanent cu mediul in care traieste. Selectia naturala a indepartat indivizii mai putin adaptati si i-a lasat sa se reproduca pe cei mai buni dintre ei. Cand ies pe cer, porumbeii se debaraseaza de toate etichetele si devin pasari salbatice. “Kipi”, “Ianseni”, “Vandenabeli”, norme fond, norme viteza, maturi experimentati sau tardivi naivi, puiandri de primavara sau matca libera, toti zboara cot la cot in marea lupta a supravietuirii. Genele sunt influentate de interactiunea parintilor cu mediul si experientele traite de acestia. Scoatem pui din matca inchisa ani de zile sau mai rau din porumbei care nu au gustat libertatea in viata lor si ne miram apoi de ce se pierd sau cad la primul atac de rapitoare. Nicio specie nu a evoluat fara a interactiona cu mediul in care traieste.

Este o placere sa vezi porumbeii zburand in ritm alert 1-2 ore, apoi coborand si stand pe cotet cu toate simturile intinse la maxim, gata sa plece din nou. Fierbe sangele in ei si desi riscant, se vede ca le place, atunci cand se simt in forma si siguri pe ei. De multe ori, dupa ce ataca uliul si stolul este inaltat in puncte, porumbeii care erau in cotet incep sa iasa unul dupa altul si sa se ridice din nou dupa stol, desi mai zburasera si inainte. Anul trecut cand am vazut prima data comportamentul asta, mai ales la maturi de 2-3 ani, nu imi venea sa cred. Apoi mi-am dat seama ca pur si simplu le place.

Filmarea de mai jos arata ca nu intotdeauna rapitoarea alege porumbeii care se despart de stol. Depinde foarte mult de directia din care vine si de la ce inaltime. Cand stolul incepe sa faca zig zaguri, se vede clar cum unii porumbei nu pot tine ritmul si abandoneaza. In mod normal, astfel de atacuri de sus sunt rare pentru ca porumbeii dispar la orizont la aparitia selectionerului, dar uneori ii surprinde cand se intorc la cotet si nu mai apuca sa se grupeze si sa plece intins. Intr-o astfel de situatie am reusit filmarea.

porumbei.ro