Simetrie in culoare

simetrie-coada
Va prezint un porumbel voiajor mascul din anul 2012 avand o particularitate speciala in coloritul penajului sau: simetrie in culoare in trei parti diferite – aripa stanga, aripa dreapta, coada.

Simetrie “perfecta” [ un pleonasm uzitat ]

6678-2012-Ro-M-SzPa

Ce gasim in coloritul penajului sau:

– a 9-a remiga primara din aripa dreapta de culoare neagra.
– a 9-a remiga primara din aripa stanga de culoare neagra.
– 10 pene de culoare alba in aripa dreapta incepand cu prima remiga secundara si terminand cu remiga a 10-a primara.
– 10 pene de culoare alba in aripa stanga incepand cu prima remiga secundara si terminand cu remiga a 10-a primara.

aripa-stanga

La penele rectrice avem:

Prima pana rectrica pe partea stanga este de culoare alba. Ultima pana rectrica de pe partea dreapta este tot de culoare alba.

aripa-dreapta

Adresa unde puteti vedea porumbelul:

http://dinicualexandruvalentin.sunphoto.ro/SIMETRIE_IN_CULOARE

6678-2012-RO-M-SzPa

Parintii:
099072-2001-RO-M-SzPa-tata
010690-RO-F-SzPa-mama

25 comentarii la “Simetrie in culoare”

 1. Am o slabiciune pentru baltati… nu gasesti niciodata 2 la fel. Iar in zbor arata foarte bine. Acesta e chiar foarte interesant datorita simetriei, care apare rar asa perfect. Sper sa nu ajungem si pe topicul asta la “rezultate”, e vorba doar de culoare si genetica aici. Daca ai o pereche de baltati si scoti intr-un an cate serii de pui pot duce, faci niste observatii foarte interesante.

  Inca n-am inteles foarte bine cum se transmite baltatura pentru ca am obtinut din 2 baltati si solzat inchis (are doar o pata mica alba pe spate). La fel apar baltati cu mult alb din 2 parinti aproape “nebaltati”. Am mai observat ca baltatura poate aparea pe orice fond de culoare, inclusiv pe negru corb si rosu recesiv (meulemans). Doar pe cuc parca sa zic ca nu am vazut baltatura de acest tip, adica pete total albe pe fondul de cuc inchis.

 2. Voiajori bălţaţi sunt foarte frumoşi.La un prieten dintru-un argintiu(M) cu o albă(F) au ieşit bălţaţi.

 3. superb acest porumbel.
  Si mie imi plac baltatii si rosii, iar rosii baltati….ce sa mai zic.

  @porumbei.ro: stai linistit, ca din ce crescatorie provine, are material genetic destul si pt performanta. Asa ca se poate intreba!

  By the way: toti porumbei pe care ii am si au venit de la maratoane sunt rosii si baltati! Albastrii si solzatii s-au pierdut.

 4. Superb. @porumbei.ro am avut o cuca pe negru cu capul baltat,dar…a avut uliul grija de ea.

 5. Foarte frumos porumbelul nu am mai vazut niciodata asemenea baltatura simetrica.Sie eu am o slabiciune pentru baltati si anul acesta mi s-a intamplat ceva destul de ciudat:dintr-o pereche de yearlingi de culoare solzat inchis si albastru mi-au iesit 2 pui cu aripile albe complet.
  Genetica este total imprevizibila trebuie sa ne asteptam la orice…

 6. – crescatorii de voiajori se uita la performanta
  si exemplarele baltate apa “par hazard”
  Genetica baltaturii e relativ complicata, dupa cate
  stiu eu se poate transmita atat recesiv cat si dominant.
  Simplificat pentru incepatori :
  – baltat X nebaltat= pui baltati dar si pui nebaltati
  – baltat X baltat=pui baltati dar si pui albi
  Simetria poate sa apara prin intamplare ca in cazul de mai sus. Simetria baltaturii ca obiectiv de selectie cere rabdare
  si pricepere.Se pot obtine insa ca si la celalate rase
  voiajori cod albi sau capaciti sau…In genetica poate sa
  fie totul imprevizibil cum spune Stefan Purdoiu(5) dar
  poate fi si totul controlat daca vrem .

 7. Frumosi baltzatzii…………eu am 1 balan cu putin negru pe coada, scos din 2 vineti baltati. Balanu mi-a dat la randul lui ( cu o femela trestie ) un trestiu baltat………..o frumusete. Ptr. anul 2013 il asteapta pe trestiul baltat, o vanata baltata din 2012. Vom vedea……………..

 8. am si eu o femela aproape simetrica, coada alba,2 pene in stanga + 2 dreapta negre , la aripa stanga are prima pana neagra la dreapta nici una

 9. Eu am facut urmatoarele combinatii si rezultatul lor m-a surprins. Porumbeii sunt niste voiajori de ornament, ceva gen german de frumusete amestecat cu voiajori sport, unii le mai zic “Shimi”.
  M alb X F albastra = pui rosii
  Am imperecheat puii rosii intre ei(sunt din doua serii diferite, nu frati de cuib) si imi scot pui rosii si albi. Nu mi-au scos nici un baltat, nici macar o pana alba la rosii sau una rosie la albi…
  Nu am priceput nici cum din barbat alb si femela albastra au iesit pui rosii curati, nici cum din rosii aia ies albi curati si nu imi dau nici baltati, nici albastrii sau muri, tatal mostenind albastrul de la bunica(are si cateva puncte negre).
  Sunt fascinante intr-un fel combinatiile porumbeilor, rezultatul este ceva gen Kinder cu surprize… :)

 10. Superba pasare!!! Si eu sunt ”topit” dupa baltati, preferatul meu, din cei 60 de porumbei care ii am, este un baltat pe nume ”Cap-Alb”!!! Pt mine e cel mai frumos porumbel din lume!!! Nici prin gand nu mi-a trecut sa il zbor!!! Sanatate la toata lumea!!!

 11. frumoase pasari ssi eu ma un doi baltati femela e anperechiata cu un argintiu cu capu alb si el la randu lui find baltat dar parinti lor au fost o rosie pistruiata si un solzat anchis nici unu din ei ne avand alb nepotu lor este un solzad deschis cap alb si coada cum o are cel din imagine dar si mai ciudat am doua femele din aceisi pereche o femla de mai sus si masculu una e lista solzat cu putine pete albe pe cap sora de cuib este la fel numai ca pe rosu ami plac rosi tresti am o femela tot din aceisi tresti unchiu ei find tot la fel fel dar din pacate a avut o soarta crancena masculu a avut o aventura cu 2 rapitoare a driblato pe una si de cealalalta nu a scapat asta e soarta cand dai la copii si nu au grije de ei .pacat ca nu pot sa ai vad mereu deoarece sunt plecat

 12. com. 11 ne poti arata si noua o poza cu femela tigrata ?

 13. @ Alex M.

  M-am referit strict la culoare.
  citeste: pigeongenetics, legile lui Gregor Mendel,
  Dina Mergiani: Baltatura la porumbei etc,etc

 14. sunt tare frumosi….. am si eu vreo 10 baltati o minunatie pe cer…

 15. Eu am scos din 2 vineti anul trecut 1 balatat un vanat putin list si o solzata parinti la mascul un argintiu si o solzata lista destul de tare iar la porumbita parinti erau un vanat si o solzata.poate am sa pun poze daca vreti

 16. eu am la fel asa o femela albastra argintie , culoarea nare nimic nici la un fel de porumbei – mai ales la cei de zbo, albii sint o exceptie.

 17. Eu am scos din 1 negru si o stropita inchis 1 vanat…
  sau akum 2 ani din 1 mascul trestiu(rosu) cu o femela vanata am scos un mascul cu aripa dreapta alba cu acel contur ca la vineti …dar era trestiu si aripa stranga era alba cu puncte negre :))

  am sos bani frumosi pe el (180lei)

Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *