Soim calator cu prada


Breaking News! In premiera… am filmat soimul calator cu prada. Initial nu am vazut unde a coborat dar dupa o vreme l-au dat de gol ciorile si cotofenele.

Am fugit in casa sa iau camera video (care evident era sus asa ca am umplut doua etaje cu noroi sa nu mai pierd timp cu descaltatul) si m-am intors intr-un suflet sa filmez inamicul. Dupa ce am dus zoom-ul la maxim (prima parte a filmarii, cu ciorile) mi s-a parut ca porumbelul misca… Usain Bolt era mic copil. Am fugit pana la padure de mi-am scuipat plamanii, ca sa descopar 2 aripi, 2 picioare si inca niste resturi. Soimul s-a dus intr-un copac (se vede greu in filmare). M-am intors acasa si am constatat ca s-a dus iar la prada sa termine masa. Am mai reusit sa filmez o perioada. Daca nu ma insel, este o filmare in premiera in columbofilia din Romania. Este vorba de o femela matura de soim calator (Falco Peregrinus), dupa spusele unui specialist. Imi pare rau ca inca nu am reusit sa filmez atacurile din zbor, sunt senzationale, dar nu mai simt mainile de frig inclestate pe aparat si dureaza mult prea mult.

In timp ce femela se hranea, pe sus un alt soim pornise dupa stol… se inserase si lipseau 3, un solzat bolnavicios, un rosu si baltatul care umilise soimii si cu alta ocazie. Insa de data asta erau dupa 10 zile de pauza din cauza ninsorii si a gerului si iesisera din ritm. Urmarirea dura de mai bine de o ora, cand deodata am auzit pe sus un vajait puternic, am apucat sa scot telefonul si sa filmez o sosire superba a baltatului, care m-a uns pe suflet. Rosul a venit a doua zi.

Vezi video pe Youtube in HD.

Categories Stiri

113 comentarii la “Soim calator cu prada”

  1. Da’ ce camera ai fratele meu,ca m-ai spart! Si de ce nu-ti faci columbodrom,ca am vazut columbodroame mai mici decat voliera ta???. Marfa!

  2. “Usain Bolt era mic copil” cred si eu, aici, in zapada si frig, nu cred ca iti facea fata. Ca sa nu mai zic ca motivatia si adrenalina ta erau la cote maxime ( banuiesc).

    Pacat de solzat, dar, dupa cum ai zis si tu, era bolnavicios. Mama Natura si-a spus din nou cuvantul.

    Filmarea e foarte ok. Mai ales finalul. :)

  3. @petre: adevarul e ca acum n-as mai face hangarul ala. Dar totusi marimea conteaza :))… avantajul e la sanatate pentru ca in afara de compartimentul de pui, in restul densitatea de porumbei pe metru cub e aproape de optim = mai putin stres, mai mult oxigen.

    @Nicu: ala de sub soim era albastru, m-a faultat cu 2. Cel mai rau e cand ii inchizi mai multe zile, ies din ritm, se duce muschiul, reflexul… dar nici nu am chef sa stau la minus grade de nebun pe afara sa isi faca antrenamentul.

  4. Soimu asta.i a lui Petre, ce.o zis ia mai luați si voi? Saptamana trecuta si mie mi.a venit unu franjuri ,in conditiile in care ,n.am avut atacuri de loc,toata iarna. Cand m.am uitat pe cer ,era soimul dupa porumbei si am belit ochii,nu.mi venea sa cred?
    Cat despre columbodromul tau ,arata bine,vezi sa nu gasesti filmarea pe la altii si sa.si mai puna si sigla lor?

  5. @Ciprian: am impresia ca este uliu cel din poza ta, are alta conformatie a corpului. Din pacate nu se vede capul prea bine, sa vedem daca are masca aia neagra peste alb. Asa le spun soimilor, Mascatii.

  6. Pe un teritoriu sunt o mana de soimi la cateva zeci de mii de porumbei… pe langa faptul ca nu este legal, mi se pare aiurea sa ii impusti ca sa iti poata zbura in voie toate ragaliile handicapate fara pic de vitalitate.

    – In loc sa incerci sa formezi niste porumbei rezistenti la rapitoare (care oricum sunt pe tot traseul zborurilor) elimini rapitoarele de acasa de nici nu mai stiu porumbeii cum arata.
    – In loc sa incerci sa formezi porumbei rezistenti la boli, tratezi porumbeii in prostie “preventiv”, stai cu perfuzia dupa curul lor.

    Pe termen scurt pare drumul mai simplu, pe termen lung nu faci decat sa formezi niste mimoze de porumbei sclifositi si sa stai stresat si plin de frustrari, cu perfuzia intr-o mana si cu pusca in alta.

  7. Sa fim seriosi Andrei.Vrei sa spui ca an momentul cand al vezi cum rupe din porumbel ,te gandesti la imunitatea porumbelului ?

  8. In vara asta a aparut si la noi in zona, dar avand hrana din belsug n-a dat in porumbei. a avut o singura tentativa si a renuntat, dar nu stiu la altii ce a facut!:) sunt pasari frumoase si unice. frumos filmul, Andrei!

  9. Ipsilanti Porcopie nu cred ca este legal sa tragi cu pusca in comuna sau in apropiete,nu cred ca este legal sa omori soimi sau ulii.dar la noi de poate orice ca suntem romani

  10. @george: mi s-au lovit vreo 2 in gard si am zis sa ii atentionez. Ar fi simplu sa opacizez gardul dar imi ia mult din soare dupa o anumita ora.

  11. Fischer,o da Domnu’ sa plece de-aci de la mine,ca anu trecut cand avea pui,12 porumbei(tineri) in 3 zile! Vanau in doi ca disperatii. Si si-au crescut doi pui de toata frumusetea! Dupa ce am inchis porumbeii,veneau seara in asfintit si se puneau intr-un plop uscat la 20 de metri de cotet si se uitau la porumbei ca imi faceau si mila… Ma gandeam ca le raman puii fara mancare si stagneaza din crestere… fi-le-ar cresterea dracu’!… cum zice mama(in sensul de educatie) Prost crescuti…da’ nu e vina copiilor, parintii sunt de vina! Asa ii educa,asa or sa faca si aia mici! Va dati seama voi spectacol cand vanau 4 pelegrini? Norocul era ca aia micii erau mai neghiobi si cum ii vedeau porumbeii,se aruncau prin pomi disperati. In 2 secunde nu mai era unu’!!!

  12. #Ciprian, in poza facuta de tine este un uliu porumbar, nu soim calator.
    #Andrei, ai facut contabilitatea cati porumbeii ti-au luat rapitiarele (uliu si soim) in iarna asta?
    Eu unul ma gandec cu groaza la perioada in care o sa-i eliberez. Sa vadem cum o sa fie vremea dar as vrea sa le dau drumu peste 2 saptamani.

  13. Momente unice,le-am savurat cu mare placere :))
    Ps:placere=adrenalina,momente columbofile surprinse in plen,nu ma refeream la o placere vazand soimul cum isi descoase prada desii sunt total de acord cu asta…cei buni nu se lasa papati cu una cu doua(desii sunt situatii de obositi sau de genu dar tot aia super buni rezista pana la urma,de ce te-ai supara ca ti-a luat soimul un incapabil??,asta doar daca acel porumbel era intr-o stare de slabiciune de scurt timp…)

  14. Bă,da ,ce de contrişti la topicul asta. Depresiva lumea?

  15. @adrian: sony rx10 m3

    @Marius VL: iarna asta am pierdut pana acum 14 la soim si zero la uliu. Au fost etape cand am pierdut mai mult de 14 intr-o singura zi…

  16. Este foarte tare filmarea,greu sa filmezi un soim cand devoreaza prada.Felicitari !

  17. @Fisher: e un kkt pansat care da minusuri la toata lumea, indiferent de cat de ok sunt unele comentarii, sa isi satisfaca sufletul ala mic si negru de frustrat penibil depresiv. N-am avut timp sa ma ocup de el, dar il depistez si il banez definitiv. A mai fost unu acum vreo 2 luni care facea la fel dupa ce i-am sters niste comentarii si s-a atacat, improsca cu kkt toata ziua. Dupa ce l-am banat se smiorcaia pe email ca nu stie de ce nu vede site-ul.

  18. Dl Spaniol, o dăduși iar în bălării. Andrei are perfectă dreptate, când se referă la faptul, că porumbeii trebuie să stie de ce și cine să se ferească. Gândește-te te rog, porumbeii noștri strâng sub aripa mii de km. Crezi că dacă, nu ar fi puțin”curve” ar mai ajunge acasă. Ca o paralela, eu îmi las copilul să cadă, să se lovească, așa își face”imunitatea” la care se referă Andrei. Prin învățare. E greu?

  19. Andrei,bun comentariul 23.intradevar ,,fiecare vrea ce face” :)

  20. Andrei acum inteleg. Ma gandeam la copii,care incearca sa faca pe desteptii,da astia.s frustrati rau si.n viata reala…..

  21. salutare tuturor, nu prea ma pricep la pasarile de prada dar stiu sigur ca tot soim era si cel care mi-a luat 4 porumbei din octombrie pana acum. intrebarea mea pt cunoscatori este acest soim ne lasa vreodata in pace sau ataca si vara ? eu anul trecut nu am avut nici o pierdere intreg anul pana in octombrie cand a inceput sa ia cate unul …nu ar trebui sa plece iarna, de ce se numesc calatori ?

  22. @dumitru: la mine ataca si vara, doar stolul de pui, dar nu asa insistent ca acum iarna, cand ai mei sunt printre putinii porumbei care mai umbla pe cer. Vara sunt mii de porumbei, in special pui.

  23. este soim, are ochi negri, ciocul mai mic, alb sub barba, zona perciuni negru si aripa ascutita asezata pe coada…….seamana izbitor cu soimi dresati de arabi, pe cand uliul porumbar are ochii galbeni, aripa mai scurta si nici cum nu are perciuni aceia negri…….multi soimi nu mai migreaza si raman pe teritoriul Romaniei.

  24. eu nu am voiajori ci porumbei de agrement cu zbor la mare inaltime , durata si disparitie ( tippleri, berzati de budapesta, zburatori de belgrad , galateni ) si probabil ca acolo sus ei sunt pe un teren minat…am vazut vreo 5 atacuri insa fara succes dar tot mi-a luat 4 fara sa-l vad eu….nu am putut sa-l filmez pt ca nu stii niciodata din ce directie apare iar cand a venit era ca fulgerul…ce sa filmezi mai repede….in 20 secunde coborau de acolo sus din puncte deasupra casei cu soimul in coada lor…mereu alegea unul singur pe care il fugarea…si am vazut ca daca a coborat cam pe 20-30 m maxim si nu l-a prins ,renunta …nu coboara dupa ei dar cum ii vede din nou in aer revine…am avut si 3 atacuri in 30 minute….cred ca este unul si acelasi care tot imi da tarcoale…destul de maricel…norocul meu ca mai zboara si alti porumbei in zona dar nici unii atat de sus.

  25. Valentin.Fiecare vorbim an felul nostru si cat am ancerca noi sa fim toti de accord,nu se poate frate.Daca ai observat,si observi aici santem oameni din toate colturile tarii.Stiu cum este si fara rapitoare prin preajma,dar aici unde stau acum este dezastru total.Am avut parte de atacuri cum rar mia fost dat sa vad.Uliul nu se mai obosea sa ai alerge mai mult decat atat cat sa-i sperie.Porumbeii se analtau si dispareau cam o ora. nici dracu nu ai mai vedea.Cand se antorceau si vroiau sa coboare,iesea ca din pamant uliul si porumbeii find obositi,nici un atac an felul asta nu erea ratat,Am facut foarte multe antrenamente cu porumbeii pana an vara lu 2015 si foarte rar pierdeam cate un porumbel pana an 100 km.Problema erea alta.Ulii ai asteptau de fiecare data si chiar de foarte multe ori an ultimul timp,aveam 2,3 si chiar 4 porumbei lipsa.Am sa va fac an timp pana plec de aicea niste anregistrari care o sa va lase muti pe multi care ma vorbiti fara a ma cunoaste !

  26. Si anca ceva Valentin.An zona mea,mai aproape de 8,9 km nu vezi stol de porumbei pe sus.Imaginezati cum ar fi sa fi singurul vizat de ulii.Crezi ca tiar rezista inima sa vezi zilnic cum ati dispar sau cum fugi pe tarlale sa ai scapi din ghearele uliului si sa ati moara an mana porumbei de numarul zecilor.Crezi ca este usor ?.Si voi o numiti imunitate mai fratilor.

  27. La comentariul #9 amesteci imunitatea la boli cu cea la rapitoare. La #8 m-am referit la 2 chestii distincte si le-ai amestecat, dar asta deschide o alta discutie care merita topic separat: imunitatea la boli e strans legata de cea la rapitoare pentru ca boala prezenta sau trecuta e semn de slabiciune pe care rapitoarea o simte mai bine decat noi, fara sa ii stie istoricul medical.

    Normal ca daca stai in mijlocul padurii ca sa zic asa, adica intr-o zona foarte dificila pentru porumbei, discutia nu are sens, sunt niste limite rezonabile peste care nu poti trece… pana la urma nici pesti nu poti creste in colivie ci doar in acvariu. Biotopul unde cuibaresc stramosii porumbelului cum arata: stanci, locuri inalte cu foarte buna vizibilitate si plecare, spatiu infinit de manevra in fata, fara obstacole, copaci etc.

  28. Eu ati dau perfecta dreptate Andrei,dar aici credema ca mai mult scapa prostii si puturosii care nu zboara.Aia se arunca si se ascund la sol sau fug de rup pamantul ascunzanduse an fundul volierei.Problema grava este la cei care zboara cei mai bine pentru ca aia sant victimele.Nu stiu cum sa te fac sa antelegi dar am avut atacuri chiar si de sub strasina casei cum am casa analta de aproape 8 metri,de cateva ori a reusit sami faca cateva victime si an felul asta.

  29. Am si eu in astia 57 care mi-au ramas, cativa hoti care cam chiulesc la zbor, mereu aceiasi, vreo 10-15. Stau ca sobolanii ascunsi prin colturi in timp ce altii ies peste mine de cum deschid si rup zborul indiferent de consecinte. Nu-i nimic, le-am pus absente puturosilor, o sa aiba examene mai grele la vara la etape. Din cei mai harnici care au zburat de au rupt chiar o sa opresc cateva perechi la matca libera, mi-e tare drag de ei.

  30. Eu prin 2012 reusisem sa aduc numai pui,30 la numar si 12 maturi de 10,12 ani.An iarna am plecat iara afara si iam lasat an grija nepotului.Asta find pasionat de masini si femei,nu sa mai ocupat de porumbeii mei si ia lasat liberi pe timp de iarna.Cand mam antors an vara sami stea inima ca el ma mintea ca sant toti si au si pui dar de fapt am mai gasit decat 12,10 din puii de ai lasasem si 2 pui care numai ce iesisera afara.

  31. Eu nu am zis ca e soim si in poza mea, doar ca e asemanatoare poza, uliu sau soim, era aceeasi ipostoza..

  32. Spaniolule, unde locuiesc eu, nu este pic de columbofil. Dar nu-i bai. Singurul răpitor aerian de care îmi este frică este aceasta mașina de ucis – șoimul. La mine apare doar sporadic, fiindcă nu m-am obosit, cum au mai făcut alții, să ucidă uliul.

  33. Daca ti-au ramas 10, chiar pe timp de iarna, nu e asa rau, mai ales daca sunt perechi… cu 5 perechi care pot face 4-5 serii de pui pe an, deja ajungi la mai multi decat aveai, de data asta teoretic mai rezistenti. Iar generatia a 3-a ar trebui sa fie si mai si. Sigur, doar daca cei 10 au zburat, nu au stat pititi prin cotet.

    Nu poate duce uliul cat pot porumbeii sa toarne cu pui. Dar tendinta care e, sa se scoata din matca inchisa, din noi achizitii, si fix aia care au rezistat sunt ignorati. De asta avansam incet spre deloc, cand vine vorba de subiectul asta. Eu acum in loc sa scot din toti astia care au zburat de au rupt toata iarna, trebuie sa scot din stranepot din CucuBau din matca, nemiscat in viata lui pe afara, achizitie recenta sa il testez, sa vad daca nu ocupa spatiul degeaba…

  34. Ereau 7 femele si numai 3 masculi dar atunci a anceput nebunia cand mam reantors eu si am adus alte zeci de porumbei,si exact cum ai spus tu,mai mult am fost curios sa scot cu cei adusi ca ala erea din breazu lu nea spaniolu si avea mai multe coarne ca cel care se chinuise zi de zi sa supravietuiasca.Daca as reantoarce timpul,alura 10 ar fi trebuit sa le dau sansa sa zboare an continuare si sa scot din ei,dar eu iam anchis cu totul din cauza ca a trebuit sa fac o voliera mai mare.Multe greseli facem si noi oamenii,dar ne este mai usor sa dam vina pe porumbei ca-s prosti dar de fapt prostia este an capul nostru de foarte multe ori.

  35. Andrei scuze pt dislike,din greseala…
    M.am gandit si eu la treaba asta,cum ar fi sa se faca selectia doar pe cei ce rezista in fata rapitoarelor si sunt sigur ca in timp s.ar apara mai bine de rapitoare. Ma uit la porumbeii salbatic(gugustiucii) ,sau la gutanii ce traiesc liber in jurul meu. Pai in unii ani ,toca porumbaru la ei si nimic ,lua toamna bolnavii iar apoi pana.n primavara ramaneau ceilanti sanatosi tun. Nu avea ce sa le mai faca asa antrenati erau. Functionau pe principiul,apa,paie si bataie si rezistau dar ai nostri super cocolositi,cu mancare cat mai diversificata,normal ca clacheaza mult mai multi cand dau piept cu realitatea. Astia de multe ori nici apa n.aveau de baut ca era inghetata,mancare ioc si si.au dezvoltat abilitatile de supravietuire,iar noua ni mila sa.i tinem la post 3 zile si mai gata sa le ducem plapuma din camera,sa le tina de cald. Cred ca trebuie cautat echilibrul …. sa nu cadem in extreme,dar îi mai greu?

  36. Com. 30: Dumitru dumitrache, stai linistit ca de la tine nu pleaca nicaieri tot anul. Pleaca el cainele de la abator, de viata buna? Anul trecut in primavara am mai pierdut cate un pui, asta pana in iunie-iulie cand m.a lasat fara 30 si i.am oprit de la zbor sistematic pt ca imi mai ramasesera in jur de 10 mai buni. I.am vopsit si cu spray pt rapitoare, zic eu ca ajuta putin si ala. In fine, am mai pierdut si pe urma, ca se mai inaltau singuri, dar mai putini. Acum in iarna le.am dat drumul de pe la doua si ceva si am una disparuta, doi i.am zburat de craciun si n.au mai coborat, ori au ramas noaptea sus, ori i.a luat si unul l.am zburat pe la inceputul lui ianuarie si mi.a venit a doua zi rupt in spate. De atunci le.am scurtat cate 3 pene din fiecare aripa la toti si ii am intregi. Porumbeii in cauza sunt galateni de zbor, ciungi si zburatori de severin.

  37. azi dimineata am deschis sa iasa porumbeii in voliera..si surpriza rapitorul a venit pana pe voliera si timp de 2 min incerca sa treaca de plasa…haos total .n-a mai miscat unu timp de 1 ora in cotet.
    aa..cateva secunde inainte de atac..am auzit mierlele dand alarma

  38. Sint din zona lui Andrei și pot sa spun clar ca anul asta el a performat la zboruri ce nu știu e dacă porumbeii care au făcut performanta “de virf”sint dintre cei pe care-i aleargă uliul și șoimul iarna și spun asta pt ca eu cred ca exagerați cu “adaptarea”asta la răpitoare eu cred ca porumbeii buni se vad vara la concursuri!

  39. Acum 3 ani am tinut toti porumbeii afara pana de revelion, inclusiv cei care au zburat bine. Dar nu e relevant, performanta pot face si daca stau inchisi jumatate de an, asa cum se intampla in cele mai multe crescatorii. Nu pentru performanta ii las pe jumatate dintre ei afara ci pentru placerea mea de a ii vedea zburand. Stiu ca e o placere mai greu de inteles. Ma bulverseaza cand aud diversi crescatori despre “selectia la mana” cand intra in cotet plini de incredere si rup gatul anumitor porumbei, zburatori sau matca ce nu a confirmat, cand ar putea sa ii lase bine merci intr-un compartiment deschis sa se bucure de zborul lor in extra sezon. Si-au pierdut placerea aia simpla de a vedea stolul zburand, care era in copilarie, acum totul e despre puncte. Eu am ramas mai infantil.

  40. Ai dreptate com 44.De foarte multe ori ulii si soimii ia si porumbeii foarte buni.Mai rar dar tot ai pacalesc si pe acestea.Sa spunem ca rapitoarele fac unele selectii cum a spus Andrei,dar la 3,4 atacuri pe zi nu este exclus sa ia si porumbei foarte buni.Rapitorul tot rapitor ramane.O pasare rapitoare simte punctele slabe ale porumbeilor,dar si volierele amplasate an zone cu o vizibilitate redusa.Zonele de sest fara arbori si paduri sant cele mai favorizate.Noi cei de la deal si munte,tot timpul vom fi defavorizati.Si anca ceva,porumbelul bun zboara singur,nu alergat de uliu-soim,nu gonit cu steagul !

  41. com. 42 , A.Stanciu , unde locuiesti ? eu sunt din bucuresti si ma gandeam ca pe aici nu prea vin soimii, neavand munti, paduri, etc dar m-am inselat amarnic . azi mi-a luat din nou un mascul tippler care era foarte bun zburator, s-a inaltat in puncte cu perechea lui insa ea a coborat mai repede ,el nu a mai aparut . este al 5 lea din octombrie cand au inceput sa dispara , nu le mai dadusem drumul de acum 2 saptamani cand au fost 3 atacuri in 30 minute dar fara succes printre care si asupra celui care se pare ca azi nu a mai avut acelasi noroc . acest mascul a fost atacat de soim de vreo 3-4 ori pana acum, credeam ca nu o sa-l ia niciodata, am vazut atacurile si facea niste figuri cu soimul in coada lui de nedescris, in ultima secunda se ferea , zig zaguri , leganari ca o frunza in vant cand cade din copac , tot felul de scheme….de obicei ii dau afara o data pe saptamana , in weekend dar acum trecand 2 saptamani de la ultimul zbor am zis ca poate a plecat soimul din zona, s-a mai si incalzit, se duce si el in padure, pe dealuri, in treaba lui….se pare ca nu vrea deloc sa-mi dea pace iar raspunsul tau e infricosator….sa nu mai plece toata vara ,sa stau mereu cu frica cand le dau drumul ? si pana la urma nici ei nu se vor mai inalta probabil de teama… uliul nu mi-a luat nici macar unul, foarte rar vad cate unul trecand pe sus dar nu se ia de ei insa eu am o mare problema cu soimul sau soimii, nu stiu, poate sunt mai multi….dupa toate cele intamplate trebuie sa spun ca sunt de acord cu ceilalti colegi care nu cred in chestia asta cu imunizarea la rapitoare si ca doar cei slabi si prosti sunt prinsi…dimpotriva eu cred ca doar cei mai buni zburatori sunt prinsi pt ca ei sunt mereu cel mai sus mai ales in cazul celor de inaltime mare. am si eu cateva gloabe care zboara si ei dar nu foarte sus ci pe inaltime mica sau medie , cateodata stau doar pe casa sau nici macar nu ies din voliera, pe aia nu ii ia soimul…ca nu mi-ar parea rau…in schimb altii precum cel luat azi deabia asteapta sa se deschida trapa si rup cerul, in 5 minute sunt puncte….soimul este pradatorul perfect zic eu….oricat de bun ar fi porumbelul nu se poate apara…are noroc de cateva ori dar pana la urma ii vine randul….imi pare rau pt ei dar nu ma lasa inima nici sa-i tin inchisi 6 luni pe an mai ales cand sunt zile de iarna linistite, insorite si nu foarte geroase. cred ca problema este ca desi sunt multi cei care mai au porumbei pe langa mine si care zboara zilnic toti sunt voiajori si zboara doar pe deasupra caselor , nimeni pe o raza de km buni nu are porumbei de inaltime ai mei fiind preferati de soim probabil pt ca el acolo ataca sus…

  42. ma oftic pt ca anul trecut nu am stiut ce-i ala soim ,nu am pierdut nici unul pana in octombrie….iar de atunci nu mai scap de el…nu stiu pe unde sta, de unde apare pt ca nu am cladiri inalte in imediata apropiere. este doar un stalp de beton din acelea vechi de pe timpul lui ceausescu de la o fosta uzina, nu stiu ce era acolo dar ala e destul de departe….

  43. Știu ce zici și te inteleg,nici eu nu sint de acord cu eliminările pe care le fac unii și mai ales cu modul în care ii elimina dar nici cu selecția rapitoarelor nu sint de acord mai ales în crescătorii cu nr mic de porumbei!

  44. Copiez cu respect un citat din nelipsitul nostru coleg Spaniolul : “de fapt prostia este an capul nostru de foarte multe ori “… esti mai tare ca autorii clasici, maestre !!!Cititul prea des al operelor matale da -ma tem- dependenta !!

  45. @Dumitru: eliberatul cu pauze mari este cel mai daunator, pe mine atunci ma pisca cel mai tare pentru ca porumbeii isi pierd forma, reflexele, metabolismul, oxigenarea, tot. Cu cat sunt mai multe zile de pauza cu atat mai rau.

    Soimul poate sa iti vina de foarte departe. La ce vedere agera are, ti-i observa de la multi Km departare. Mi-a trimis un prieten poza cu un soim mancand prada la penultimul etaj al unei cladiri din Bucuresti saptamana asta, deci aveti si pe acolo.

  46. vara cand se face ziua de la 6 ii zbor cam de 3 ori pe saptamana pt ca incep munca la 10 si timpul imi permite sa ma trezesc dimineata pt a-i da la zbor dar acum nu am timp decat in weekend daca nu bate vantul sau e nor pt ca sunt porumbei de inaltime si pe ei nu poti sa-i lasi liberi zi de zi sa zboare de capul lor, trebuie disciplina, nu vreau sa-i vad prea mult pe casa, cand se intorc din zbor intra in maxim 5-10 minute in voliera si de asta e nevoie sa fiu acasa. probabil ca soimul vine de pe turnul ala inalt de care ziceam ( e cam la 1-2 km de mine ) …singura chestia mai inalta din zona….dar daca zici ca are vedere asa buna atunci nici nu mai conteaza….partea nasoala e ca porumbeii mei nu prea zboara grupati,fiind mai mult solisti, fiecare de capul lui , ala azi zbura singur in puncte deci victima 100% , sper totusi ca A.Stanciu sa se insele si la primavara sa ma lase in pace , poate pleaca si el sa faca oua, sa scoata pui, sa se duca in munti macar pana in toamna…. ca de aia ii zice soim calator…nu ?

  47. Dumitru cand aveam ciungi, soimu era momit la mine. Deobicei la 8 fix îi eliberam si dadea in ei iar cand nu.i eliberam,venea la 8 si un pic si se uita in jos sa vada, cand ii vine mancarea. Asa ca sunt convins ca si la tine sa momit iar cel mai grav ii sa.i eliberezi rar pt ca isi iasa din forma si.i prinde mai usor. Dc atacurile sunt f agresive atunci mai bine tine.i inchisi pana se incalzeste vremea
    Sunt superbe atacurile ,mai ales cand scapa porumbeii . Eu printre altele si din cauza soimului m.am lasat de ei. Nu puteam sa.i tin inchisi si mi ia curatat pe toti. Am ramas cu 2 buc….Matca era inchisa

  48. Dumitru, vineri pe la 14.30 trecea prin centru (exact acolo unde ai venit dupa inele) o mandrete de soim calator (spaima cerului).
    Sa nu cobesc dar, pe la mine pe la Corbeanca, rar l-am vazut. Ma refer la a-l vedea cu cohii pur si simplu pt. ca altfel si-a facut simtita prezenta de zor. Bate vantul prin cotet in ceea ce priveste Tipplerii. Ultima lui isprava – cea mai buna femela. Aceea care disparuse in ziua in care disparuse si Inel Cenusiu. Ambii se intorsesera insa iata ca, pana la urma, femela s-a dus. Inel Cenusiu vad ca se tine inca bine.
    Uliul in schimb, sambata trecuta, din neant mi-a aparut fix deasupra cotetului. Acoperisul era plin cu porumbei care leneveau multumiti ca vad iarasi cerul liberi.
    Nu mi-a luat nimic desi un orbetean a fost la limita. L-a salvat sclipirea de moment pe care a avut-o. In loc sa se ridice, s-a aruncat la propriu in spatele cotetului.
    Sigur ca suna ciudat ce spun insa a fost cel mai frumos uliu pe care l-am vazut pana acum vreodata. Era un mascul superb cu un penaj impecabil si o culoare extraordinara.
    Maine sus cu ei din nou, sper sa fie totul ok.

  49. Ami venii o idee geniala pe care o voi pune an practica zilele astea.Am 3 culori de vopsea pentru porumbei,verde,negru,rosu.Voi vopsii cativa porumbei an aceste culori dar sa fie mai mult verde,si ai voi lasa sa zboare afara.Vreau sa observ cat timp ai ia la un uliu sa al descopere ca este porumbel.Cred ca unii din voi ati auzit de crescatorul Olandez care avea foarte mari probleme cu rapitoarele si la anceputul concursului si-a vopsit toti porumbeii mov.Ia tinut aceasta schimbare atat cat sa poata termina zborurile,iar pierderile au fost foarte mici si rezultatele foarte mari.Nu tin minte numele columbofilului Olandez dar an Spania se practica foarte des aceasta metoda si acolo rapitoarele ereau mult mai putine decat sant la noi !

  50. Spaniolule, in Spania aia vopsesc si porumbeii aceia (masculi) care participa la concursurile lor de furat porumbite.
    Niciodata n-am inteles cum se desfasoara nebuniile acelea de competitii in care 100 masculi fugaresc o biata femela pana cand unul dintre ei o “cucereste” (cica).
    Probabil ca, de fapt, cade aia lata la un moment dat si cel care se nimereste sa fie acolo (locul si momentul potrivit) devine campion.
    Sunt vopsiti de zici ca sunt porumbei de circ. Curcubee vii.

  51. Dumitru, eu am porumbeii in Craiova, in oras. In 2015 am zburat doar 3 porumbei si ii am si acum. Anul trecut m.a terminat. Am doi vecini, gard in gard cu mine care au voiajori, ai lor formeaza un stol mare care zboara jos, nu l.am vazut sa se agate de ei. Mie mi.i ia in disparitie, daca rateaza vreun atac si porumbelul fugarit vine jos, urca inapoi dupa stol. La mine e plin cerul de porumbei de inaltime, galateni de zbor, ciungi, tippleri, cred ca si sarbi, ma uit dupa ei cu binoclul. Uneori se unesc cu ai mei in puncte si disparitie. Deci are de unde alege si tot mi.i ia. Oricum, problema asta e generala in tot orasul, nu ia numai de la mine.
    Spaniolul, rapitoarele nu ii mai ia pe aia vopsiti nu pt ca nu.i mai recunoaste ca sunt porumbei, dar in natura sunt niste reguli care spun ca tot ce e strident colorat e otravitor. Vezi cazul broscutelor colorate cu galben, albastru, rosu din padurile tropicale, care in momentul in care sunt atacate elimina toxine prin piele.

  52. @Dumitru: era o poza in care abia se vedea, dar mi-a spus ca l-a observat de mai multe ori cu prada pe cladire.

    @A.Stanciu: ataca si jos daca e cerul gol si nu are ce face. De mai multe ori mi-a venit dupa stol jos de tot si i-a sacait pana i-a ridicat. Apoi ajuns sus cu ei stolul pleaca drept intr-o directie si soimul zboara PARALEL cu stolul la cativa metri de porumbei, parca sunt la intrecere. Arata incredibil. Prima data cand am vazut nu imi venea sa cred. Mereu m-am intrebat cum procedeaza apoi, dar niciodata nu am vazut pentru ca ajung foarte sus si foarte departe. Stiu doar ca dupa o vreme stolul se intoarce si coboara foarte rapid in spirala pana intra in cotet. Mereu lipsesc cativa, care incep sa vina ca de la maraton chiar si dupa 1-2 ore. Deci face cumva si rupe din stolul mare un grup mic pe care se poate concentra mai usor si probabil ii haituieste pana cedeaza unul si intra in picaj. Dar nu mereu cedeaza, daca are ghinion si urmareste doar porumbei dati naibii, pleaca cu buza umflata… burta goala si energia consumata. Atunci imi place cel mai mult. :>

  53. Andrei, ia.ti un binoclu, poti observa multe detalii de care nu aveai habar, eu ma uit prin el si asa la orizont, random, sa vad ce se mai zboara prin oras.

  54. Corbu.Cunosc acele concursuri cu masculii dupa femele.Campionul iese cel care reuseste sa stea cel mai mult dupa acea femela.Nici eu nu am anteles acest concurs dar la ei este foarte apreciat.Si acolo campionii se vand foarte scumpi.A.Stanciu.Cred ca ai dreptate si sa ati spun si de ce.Cnd am venit din Spania si am adus acea vopsea,nepotul meu care este un pic cam diliu,a vopsit o pisica facando verde.A fost o gluma proasta pentru ca acea pisica a murit an 2 zile.Deci concluzia ese ca chiar exista toxine an aceste vopseluri.

  55. salut CosminN ,la mine nu doar ca si-a facut simtita prezenta, l-am vazut cu ochii mei , din octombrie pana acum am asistat la cel putin 5 atacuri sub ochii mei si sunt de acord cu fisher , frumoase au fost toate atacurile pt ca nu a prins nimic de fata cu mine insa cei 5 care imi lipsesc sunt sigur ca au fost victimele lui luati sus in disparitie. au fost si cazuri din ce am vazut in care a atacat si pe inaltime mai joasa cand porumbeii coborau iar daca nu prindea nimic urca inapoi in puncte unde erau altii pt ca ai ai mei cand il zaresc procedeaza in 2 feluri…unii cad in picaj pana jos altii se ridica deasupra lui ( am niste metisi de tippler cu berzati de budapesta care fac asa ). a venit odata in picaj dupa unul de sus din puncte pana deasupra caselor pe la 20 m si nu le-a luat mai mult de 10 secunde veneau cu o viteza ametitoare porumbelul ascunzandu-se intre 2 case si venind acasa dupa 3 ore insa soimul s-a facut ca pleaca dar de fapt s-a inaltat din nou dupa cei care erau inca sus pe care i-a alergat si in linie dreapta dar tot fara succes. singura mea “multumire ” daca pot sa-i zic asa este ca nu am fost martor cand mi-a prins niciunul pt ca nu mi-ar fi picat deloc bine sa-l vad cu ei in gheare. si fisher sa stii ca nu ii eliberez la aceeasi ora mereu ca sa fie momit soimul, le dau drumul si la 10-11 dar si pe la 14 cateodata pt ca citisem ca ataca mai mult in zori si seara, e…ghinion…uite ca la mine ataca si la ora 15….imi pare tare rau pt ei dar nu pot sa ma abtin sa-i tin inchisi…dar vreau sa spun ca iarna cand le dau drumul ii las la zbor de voie, nu dau dupa ei sa zboare de pe casa…cine vrea doar iese si sta la soare iar cine are chef se inalta…si aveam cativa tippleri care doar asta faceau….cum scapau se ridicau in puncte si se intorceau dupa cateva ore..asta pana s-au intalnit cu soimul .

  56. Dumitru, mie pe joasa mi.a luat un singur pui de galatean care zburase prima data, n.am vazut atacul, l.am vazut doar cu el in gheare. In rest, tot ce a fost la inaltime rezonabila, cat sa ii pot vedea bine a ratat. Am asistat la un singur atac finalizat cu captura, in perioada aia critica, dar porumbeii erau in puncte si undeva in lateral, nu am vazut mare lucru, dar dupa zborul ala, care a durat cam 3 ore jumate, nu mi.au mai coborat doi, si al treilea care a lipsit a venit a doua zi dimineata. In rest, tot ce am pierdut a fost in disparitie si nu i.am vazut cand i.a luat. In primavara, cand inca nu aveam binoclul si mai disparea cate unul din cand in cand, ma gandeam ca se ratacesc si se pierd din cauza curentilor, dar pana la urma am descoperit faptasul.

  57. Din pacate sau din fericire stau in oras si ai mei nu se mai sperie de nici o rapitoare care e in trecere.La inceput se mai speriau de cate un vrabier sau porumbar in trecere dar acum in 90% din cazuri nici macar nu se mai inalta .Pe langa casa sunt in siguranta dar la zboruri mai mult ca sigur nu stiu cum sa reactioneze si sunt ca si haliti

  58. prieteni cand scriu aceste randuri sunt foarte bucuros, va spuneam ieri ca mi-a mai disparut unul crezand ca a venit din nou soimul si si-a luat tributul, ei bine azi dimineata m-am dus direct la ei sperand ca a aparut totusi…nu era nicaieri, le-am facut curatenie, pus mancare si am iesit sa-mi iau scaunelul pe care stau cat ei mananca, imi place sa-i privesc . cand toti erau la mancare il vad pe asta disparut sus pe odihnitoarea lui, pt mine acest porumbel este un vrajitor, nu l-am vazut sau auzit cand a intrat , m-am trezit cu el inauntru si dupa cum arata eu inclin sa cred ca a zburat foarte multe ore daca nu cumva toata noaptea. deabia isi mai tine aripile, ochii i se inchid si nu a coborat de pe odihnitoare nici la mancare nici la apa, doarme pe el de la ora 9 dimineata si este ora 13 aproape. a iesit ieri pe la ora 14 impreuna cu perechea lui care s-a intors dupa vreo ora si ceva iar pe el l-am vazut ultima data cu binoclul , era in puncte spre disparitie si daca nu a mai aparut pana seara am zis ca l-a prins. eu am binoclu dar e din ala mic de 10×25, trebuie sa-mi iau unul mai mare pt ca asta nu bate bine decat pana pe la 1 km maxim mai departe de atat nu se mai intelege bine. oricum ma bucur mult ca nu am mai fost vizitat de soim sau cel putin nu a prins, nu stiu ce o fi fost pe acolo sus…..trebuie neaparat sa scot niste pui din acest mascul….acum trebuie sa oua prima data perechea lui, este tanar din vara anului trecut….

  59. Dumitru, sa fi sigur ca a zburat pana i-au sarit fulgii.
    Odihna multa si apoi va fi ca nou.

  60. Dumitru ,nu.l mai lasa afara,că o sa ramai fara el si recupereaza.l . Scoate pui din el. Cât despre soim,ataca toată ziua,nu ca uliul dimineata si seara,ba din contra dimineata devreme nu. Caragea din Timisoara cand a fost la Tască sa cumpere ciungi,a zis ca acesta îsi lansa porumbeii dimineata pe la ora 5 iar ceilanti crescatori mai tarziu ,fix cand isi incepea soimul activitatea si pe cand ăilanți se inaltau, ai lui erau de mult in disparitie şi scapau . Acum vorbim de un etalon,care avea super pasari si zburau doar disparitie.
    O alta treaba ce a facuto Caragea cu mult timp in urmă ,pe cand locuia in Resita si.l dispera soimul si.a uns cativa porumbei cu verde de paris ,sa omoare soimul. A inaltat porumbeii si a avut succes,in sensul ca soimul ia luat un porumbel otravit dar dupa o vreme ,otrava a intrat in pielea porumbeilor si povestea cum picau morti din zbor ,unu cate unu. Mos Caragea,cum ii ziceam,a murit prin anul 2000 , la peste 80 de ani si era mare iubitor de zburatori de inaltime

  61. Dumitru, e foarte probabil sa il fi fugarit soimul. S.a dus departe si nu a mai apucat sa se intoarca aseara. Sau e posibil sa il fi prins noaptea in disparitie, dar eu inclin sa cred in prima varianta. Daca ramanea noaptea sus, cum se crapa de ziua era pe voliera. Ai mei cand ramaneau noaptea sus, pe la 7 dimineata ma trezeau tropaind pe tabla de pe cotet sa gaseasca o modalitate de intrare.

  62. A.Stanciu, e posibil sa fi fost alergat de soim dar nu ar fi prima data, a fost alergat de cel putin 3 ori vazut de mine fara sa-l atinga macar, intotdeaua facea eschiva la milimetru , in ultimul moment cu soimul langa el practic . face ca figuri de aparare intai fuga in lateral si daca soimul insista cade brusc in picaj leganandu-se stanga – dreapta si cazand intre cele mai apropiate 2 case . se ascunde pe acolo revenind intotdeauna acasa in maxim 1-2 ore dupa ce soimul a plecat . sambata cum am mai spus a iesit tarziu la zbor pe la ora 14 , s-a dus in puncte iar dupa ce am mancat la vreo 30 minute m-am uitat dupa el si se mai vedea foarte putin cu binoclul dupa care nu l-am mai vazut deloc . daca a ramas peste noapte in zbor ar fi a 2 a oara pt mine , am mai avut un singur porumbel care e probabil sa fi facut asta acum 2 ani, era pui de 2-3 luni a iesit afara prin aprilie-mai seara in jur de ora 7-8 cu un matur iar a 2 a zi dimineata puiul a venit insa cel mare nu a mai aparut niciodata. la fel banuiesc ca au ramas noaptea in zbor pt ca atunci cand a intrat era atat de obosit incat a coborat la hranitoare, a luat cateva boabe si a adormit pur si simplu pe marginea ei, motaia, nu isi mai putea tine aripile nici nu s-a mai sinchisit sa zboare pe odihnitoare, a adormit acolo jos cu toti ceilalti pe langa el care deabia se trezisera si erau plini de energie . vara le dau drumul devreme pe la 6- 6:30 dimineata si au timp sa revina pana la 9 seara cand se face noapte. m-am gandit si eu ca ar fi trebuit sa-l gasesc inuntru cand m-am dus la ei pe la 7:30 insa el a aparut pe la 8 . oricum de zburat clar a zburat ceva pt ca este extrem de obosit. nu vroiam sa-i mai las sa scoata pui pt ca am in jur de 10 perechi , spatiul nu e foarte mare si nu-mi place aglomeratia dar acum o sa las o pereche de la el care este din iunie 2016 iar femela lui din septembrie 2016 , pereche tanara care urmeaza sa faca primele oua cam in 7-10 zile, sper sa iasa ceva bun .

  63. nici un porumbel de-al meu pana acum care au scapat de soim nu s-a dus departe de casa, cel putin in atacurile vazute de mine . toti au plonjat intr-un final intre 2 case dar la cateva zeci sau maxim sute de m de voliera revenind odata cu linistirea apelor si disparitia inamicului.

  64. dumitru1979.sunphoto.ro/gradinita_2016/107261016 si dumitru1979.sunphoto.ro/tippleri_de_inaltime/107528380 , aici este individul cu pricina caruia pana azi ii spuneam luptatorul boyka ( CosminN. stie ) dar de acum o sa-l numesc pur si simplu vrajitorul . in prima poza avea o luna iar in a 2 a este un tanar alaturi de mama lui . imi pare rau ca nu am o poza recenta cu el pt ca s-a facut si mai frumos…acea pata roscata de sub barbie s-a mai marit un pic …

  65. Tare “imaginea” cu ala adormit pe hranitoare. E greu sa evoluezi daca tii foarte putini si esti obligat sa ii mai si inchizi sa nu ii ia soimul. Unde mai e placerea? Daca ai avea un stol de vreo 30 pe linia astuia care scapa asa la marea arta, ai sta mai linistit si i-ai zbura zilnic.

    Astazi era sa filmez ceva de Oscar. Din pacate am filmat un kkt. :( A dat uliul in ei si s-au ridicat. Imediat s-a infiintat soimul sub ei si a inceput sa dea cercuri ca un caine de intors oi. I-a ridicat pana in puncte si a aparut si al doilea soim. Vaneaza in echipa ai dracu. “Duminica in familie”. :))) In timpul asta eu cu camera la ochi tot incercam sa fac focus pe actiune dar erau asa sus si era asa intunecos afara ca nu se vedea nimic, ori ca ma uitam pe vizor ori pe ecran, tot degeaba… am frecat camera aia de au luat-o toti dracii… a rezultat doar o inregistrare cu niste nori miscati si multe injuraturi pe fundal.

    S-a despartit un rosu si unul din soimi a bagat ghiulea dupa el in timp ce celalalt a plecat cu stolul in alta directie. L-a ajuns pe rosu de vreo 4 ori, si tot de atatea ori l-a eschivat pana jos de a ramas prost soimul. Apoi s-a ridicat imediat dupa ceilalti. In timp ce tot frecam camera aia nenorocita sa faca focus, se auzeau vajaituri de porumbei care abandonasera stolul si picau la cotet. Dupa cateva minute am vazut ca apare si stolul in picajul spirala pe care-l fac dupa ce ii lasa soimul sa pice pentru ca e ocupat cu o urmarire sau cu prada. Dupa ce au intrat i-am scanat din ochi si lipsea o tardiva de care nu ma miram. Crescuta prost cu carente, a iesit mult mai tarziu la zbor decat sora de cuib, avea coada franjuri de la un atac trecut, etc. Din nou soimii selectasera din stol veriga slaba. Culmea e ca dupa vreo 20 de minute a aparut si ea intr-un mega picaj de nici n-a mai calcat pe trapa, a intrat prin usa mare din zbor si s-a oprit direct pe odihnitoare. Avea aripile deschise si gafaia. Jumuliciunea a facut doi soimi… unele chestii chiar sunt de neinteles.

    Totusi antrenamentul conteaza mult. Dupa 10 zile de pauza mi-a luat 2 in aceeasi zi, si la inaltime mica (cand am facut filmarea din topic). Azi la inaltime de disparitie, specialitatea lor, au luat teapa pentru ca porumbeii sunt din nou la 100% cu simturile si musculatura dupa cateva zile de zbor.

  66. Megastarul cotetului meu: https://cosminn.sunphoto.ro/Tippleri/107207165
    Stau si ma intreb uneori, oare ce o fi in inima lor cand au in spate dracii astia 2 (uliul si soimul)?
    Va dati seama cum ar fi pt. noi sa ne alerge un urs cu intentia clara de a ne hali?
    Si asta zilnic in anumite cazuri!
    Si totusi, unii dintre ei nu cedeaza si infrunta zilnic pericolul chiar si fara a fi siliti sa o faca.

    Astazi am dat drumul porumbeilor desi uliul este instalat in zona de multa vreme. Pur si simplu ma uit la el pe geam. Face parte din peisaj deja.
    Pe babaciunea asta https://cosminn.sunphoto.ro/Jucatori_de_Kiskunfelegyhaza/97335112 desi batea vantul tare, o apucase asa un chef de zbor jucaus (zborul ala de puiandru care nu stie inca cu cine imparte cerul).
    Poate fi pt. ca s-a incalzit afara destul de bine iar sotul ei, adica dansul https://cosminn.sunphoto.ro/Voiajori/100511502 avea acelasi chef de zbor.
    Ei bine, a batut o rafala de vant si a luat-o pe baba de era sa o arunce in gradina unui vecin.
    Atat i-a trebuit huliganului, sa vada un porumbel purtat de vand ca o frunza, ca a si aparut in peisaj. De sotul voiajor nu-mi faceam griji dar de baba eram … terminat.
    Ei bine, jigodia imputita (evident, uliul porumbar) zbura deasupra ei iar eu fugeam sub ea, cu un bidon de plastic gol in mana si bateam in el fluierand. Era exact ca la cascadorii rasului. Sus uliul, la mijloc porumbelul iar la sol nebunu’ cu bidonu’. Se uitau cainii la mine si apoi in toate partile, intelegeau ca ma “lupt” cu ceva, doreau si ei sa in ajutor, dar nu intelegeau una mama naibii este inamicul.
    Am facut vreo 2 diagonale prin curte cu bidonul in mana si dand din brate ca aia … deranjati la tartacuta, dar pana la urma babaciunea a invins vantul si s-a asezat pe cotet iar uliul nu s-a lasat pe ea.
    A venit pe la mine un prieten si am stat de vorba cu el vreo 2 ore dar nu stiu daca l-am privit pret de 10 minute. Dialogam cu ochii la porumbei. Cum zbura un gugustiuc mai speriat cum eram gata de fuga. Macar in cazul astora de ornament, poti participa direct la actiune. Nu stai doar si privesti. Te implici domn’e, zbieri, dai din maini, faci sport ce sa mai!

  67. Erau aia, trupa cu butoaie… da un bidon si sotiei si faceti formatie. :)))) Eu ma angajez aplaudac, asa ma exprim cel mai bine cand e atac, bat din palme de mi se umfla mainile.

  68. Si eu bat din palme si fluier insa azi aveam acel bidon in mana pt. ca tocmai pusesem niste apa gainilor.
    Sotia nu dorea recuzita pt. ca ea spera sa vada in direct un atac reusit. :D
    Din fericire am incheiat si acest weekend cu efectivul intreg. :)

  69. Dumitru, ai mei au tot ramas noaptea, au zburat singuri pe la 7 seara si n.au mai coborat, au venit dimineata pe la 7-7.30. Pune mana si lasa.i sa scoata si zboara doar puii si protejeaza maturii. Si eu am cotetul mic, aproximativ 2/2, am doar 15 boxe, totul la gramada, fara compartimente. Daca ai odihnitori sa aiba puii pe ce sta e ok. Am inceput mai serios cu zburatorii de inaltime din 2015 si pana acum maturii nu prea au zburat de fel, sunt invatati lenesi, prin curte. Anul asta am bagat la reproductie ce mi.a ramas din puii zburati anul trecut si cred ca o sa am o problema pt ca astia sunt invatati sa zboare si pleaca singuri. Le.am ciuntit putin aripile ca sa nu mai urce.

  70. Baieti, sunteti foarte tari, foarte amuzanti. D-asta imi place site-ul! Are informatii utile, de actualitate si peste toate intamplarile sunt narate la nivel de arta (de cele mai multe ori). :)

    P.S: Uite cum istoria se repeta. Trupa Sistem renaste ca pasarea Pheonix. ;))

  71. cotetul meu are 2,6 pe 2,7 si inaltimea de 2,5 tot la fel necompartimentat, puii stau impreuna cu maturii si nu am avut probleme sa-i bata, capete sparte , etc, de obicei cand parasesc cuibul deja pot sa zboare un pic de colo colo si se feresc de maturii care ar vrea sa-i bata. am un perete intreg cu odihnitori, sunt vreo 30 plus niste sipci puse mai sus pe care mai stau 6-7 porumbei. boxe am in jur de 15 dar problema este ca majoritatea masculilor ocupa cate 2 sau chiar 3 si nu lasa pe altii sa se apropie desi ei au oua intr-o singura boxa evident . de nervi pe unele le-am inchis, e de tot rahatul ca unii sa se lafaie in 3 case si altii sa nu fie in stare sa ocupe una, unii sunt mai bataiosi altii fricosi , voi cum rezolvati problema ? eu cand o sa se incalzeasca mai bine o sa mai fac un rand de boxe, poate ajung pt toti . de exemplu am 6 boxe pe un rand dar ocupate de 2 perechi pt ca nu lasa alti masculi prin zona….

  72. Fie să renască numai cel ce har
    are de-a renaşte, curăţit prin jar,
    din cenuşa-i proprie şi din propriu-i scrum,
    astăzi, ca şi mâine, pururi şi acum.

  73. @Corbu, am si eu 2 voiajori, frati de cuib, primiti cadou de la un coleg de club care zboara bine fondul si maratonul. Amandoi puii prezinta mini fulgii aceia care ies f usor in relieful aripii stranse, exact cum ii are mister-ul tau de aici: https://cosminn.sunphoto.ro/Voiajori/101382113

    Imi poti spune ceva de ei? Masculul tau alb e din porumbei de ornament, de zbor la inaltime, ceva?
    Sau altcineva care mai are porumbei cu fulgisori la fel? Au facut performanta? Sunt curios. :)

  74. Dumitru, problema cu boxele e ca ai avut prea multe la un moment dat si unii si.au permis sa ocupe cate 2-3. E foarte greu sa ii mai scoti din ele acum. Daca se pun intr.o boxa si ii goneste careva fug, nu raman acolo, insa cum gasesc o boxa fara proprietar o ocupa si pe aia. Trebuia de la inceput sa lasi atatea boxe deschise cate perechi ai si cand formai o pereche noua o inchideai cateva zile intr.o boxa libera ca sa se obisnuiasca cu ea si se stabileau acolo si o aparau, chiar daca erau din cei mai fricosi. Eu am fost nevoit sa elimin un mascul pt ca imi tinea 3 boxe ocupate si altii stateau pe odihnitori. Daca faci alte boxe si le lasi tot libere pe toate, e posibil sa le ocupe aia care au deja si prostovanii tot pe odihnitori sa ramana. Pentru a.i obisnui in boxa pe cei care nu sunt in stare sa se orienteze, fara a avea posibilitatea de a.i inchide acolo pt ca nu le am pe toate cu usa, eu ii pun seara pe intuneric cu mana acolo. Porumbeii nu vad noaptea si raman in boxa pana dimineata, cu atat mai mult daca ii pui pereche si incep sa se cuibareasca acolo. In 2-3 seri se obisnuiesc si o ocupa. Poti face asa si cu boxele ocupate de masculii cu 2-3, in weekend cand ai timp sa stai de ei si cand se duce batausul sa ii alunge de acolo il ciufulesti putin, dupa care il arunci din boxa. Unii se lasa pagubasi si cedeaza boxa si cei noi prind incredere si incep sa o apere. Cu pusul cu mana in boxa in mod repetat, merge oarecum mai bine cand masculul care o tine ocupata cloceste in cealalta boxa. Eu acum am o pereche care imi ocupa doua boxe si pe mascul l.am facut sa priceapa ca nu e ok sa se mai duca in a doua boxa, insa nu ma inteleg cu femela. Aia bate tot ce prinde ca se duce acolo si nu pot sa o dezvat.

  75. pt. com 52, “Este necrofag, dar cel mai des mănâncă porumbei sau alte păsări de talia porumbelului. El vânează în zori și la asfințit. El poate repera un porumbel în zbor de la mai mult de 8 km.”, in concluzie turnul ala de beton care zici ca e departe nu e chiar atat de departe. in plus, ” În perioada de clocit, șoimul călător trebuie să străbată distanțe mari în căutarea hranei. Teritoriul lui de vânătoare este de 40-200 de kilometri pătrați. Vânează rar mamifere, dar uneori prinde și iepuri.” si daca nu ajunge…viteza i-a fost masurata la 389 de km/h in picaj, prin comparatie cu ghepardul care ajunge abia la 120 km/h. sincer va spun ca nu am cum sa nu admir o fiinta atat de perfecta. prefer sa imi ia asta un porumbel, decat sa ii vad cum mor loviti in fire. la mine firele de medie tensiune mi-au gacut paguba mai mare decat soimul sau uliul. proportia este 99-1. “Anduranta mare de zbor este demonstrata de migratia sa, in timpul careia unele pasari calatoresc mai mult de 25.000 de kilometri.” se pare ca se imperecheaza in zonele unde gaseste hrana suficienta sa isi creasca puii. si ramane imperecheat timp de un an. apoi pleaca sau nu, depinde :)) de pereche. “Desi vaneaza o mare varietate de pasari, de la cele mai mari si pana la cele de dimensiunea unei gaste mici, soimii calatori sunt specializati, de regula, pe anumite specii, mai cu seama pe portumbei.” “Prada este capturata, de obicei, din aer, desi poate vana si la nivelul solului sau in apa. Soimul calator este rapid si agil in zbor si isi urmareste prada in mare viteza pentru a o epuiza sau o ataca printr-un picaj abrupt, spectaculos.

    Victima moarta sau ranita poate fi apoi prinsa in cadere, urmarita pana la sol sau depasita si rostogolita in aer, de jos in sus. Perechile vaneaza adeseori in cooperare, desi femelele vizeaza mai cu seama prazile mari.
    Prada aflata in plus poate fi stocata, mai ales in timpul sezonului de imperechere.”

    “n anul urmator se intoarce in acelasi loc pentru imperechere. Manevrele acrobatice, plonjarile de la inaltime si spiralele pe care le face in aer fac parte din ritualul de curtare si sunt o priveliste uimitoare.”
    “Sezonul de imperechere variaza ca loc si poate depinde de conditiile meteorologice si de disponibilitatea de hrana. Ritualul de imperechere presupune spectacole aeriene si emiterea de sunete specifice. Cuibul consta intr-o simpla racla pe o stanca sau pe o cladire, in coroana copacilor sau chiar pe sol.”

    cam atat.

  76. Soimul, necrofag?! Cred ca e un fragment eronat… in rest interesanta descriere. Teritoriu de 200 Km patrati… heh, pai atunci ala care il supara pe Dumitru o fi al meu, se satura de mancarea din provincie si da o tura pe la capitala sa manance la restaurant de fitze. :)) Dar si fragmentul asta pare ciudat, e prea mare risipa de energie sa zboare 200 Km sa se hraneasca si apoi sa zboare inca 200 inapoi la cuib… cand el in cativa Km de la cuib sigur gaseste ceva.

  77. “Specia se hraneste cu pasari de talie mica sau medie, uneori poate vana chiar iepuri de camp, diferite rozatoare sau lilieci! Hrana este constituita din specii de grauri, porumbei, mierle, potarnichi, etc. care se gasesc in numar mare in zona locurilor de cuibarit. Vaneaza in zori si la asfintit. Poate repera un porumbel in zbor de la mai mult de 8 km. Cand vanatul lipseste sau se gaseste cu greutate, devine necrofag, consumand lesurile pasarilor sau ale altor animalelor gasite in zona de vanatoare. Vaneaza de obicei in zone deschise, unde poate captura cu usurinta pasarile, cum ar fi: pusta, zonele mlastinoase si semidesertice, stepa, unde isi poate utiliza cel mai eficient vederea excelenta. Prada este capturata, de obicei, din aer, desi poate vana si la nivelul solului sau in apa. Soimul calator este rapid si agil in zbor si isi urmareste prada in mare viteza pentru a o epuiza sau o ataca printr-un picaj abrupt, spectaculos. Victima, moarta sau ranita, poate fi apoi prinsa in cadere, urmarita pana la sol sau depasita si rostogolita in aer, de jos in sus. Perechile vaneaza adeseori in cooperare, desi femelele vizeaza mai cu seama prazile mari. Prada aflata in plus poate fi stocata, mai ales in timpul sezonului de imperechere.”

    https://animalepreferate.wordpress.com/2014/03/30/cea-mai-rapida-vietuitoare-de-pe-terra-soimul-calator/

    cam prin toate linkurile gasite de mine scrie asta :)). deci se pare ca e si necrofag.

  78. Pai ,probabil face aia 200 de km cand nu gaseste mancare,ca.n rest nu cred ca trebuie sa pedaleze” atat.
    Acum cum tot îi citesc pe Corbu,Stanciu si Dumitru parca ma roade sa ma reapuc si de zburatori(de ciungi) dar ma dispera soimul. Am un vecin,batran si are berzati de Budapesta si.i tine inchisi din toamna din cauza soimului. Bestia numai in berzati dadea,cu voiajorii mei nu avea nici o treaba dar acum de luna asta a inceput sa.i toace si pe ai mei si tind sa cred ca.i alt soim,probabil venit din N sa ierneze pe aici. Cand se va incalzi va pleca si o sa fie liniste.
    Apropos voua nu vi sa acrit de vremea asta? Abia astept sa vina primavara

  79. Eu am zis ca a venit primavara, se topise aproape tot. Dar a nins in noaptea asta de m-a julit, azi toata ziua stau numai la lopata si iar tin porumbeii inchisi. :((

    Mi-a zis un crescator ca si-a luat berzati special sa se distreze iarna, ca nu ii poate prinde soimul. Zicea ca se ridica atat de repede si atat de sus incat nu are ce sa le faca, si apoi cand e zona libera pica fulgerator pana pe cotet. Cred ca e show. Acum nu stiu ce berzati erau, daca zici ca vecinului ii curata berzatii asa rau. Dar conteaza enorm si forma lor, intretinerea, linia, etc.

    Momentan cred ca tot voiajorul ofera cel mai mult pentru boaba de porumb primita.

    Toti vad ca povestiti de zboruri singulare sau cel mult in cateva bucati… diverse rase… pentru porumbei astea sunt anomalii, atat diversitatea de rase cat si numericul… nu e natural, sunt pasari de stol, poate si de asta aveti anumite probleme. Eu observ clar la mine, un porumbel rupt de stol e tinta vie aproape de fiecare data. Cred ca ar fi mult mai bine sa va axati pe o singura rasa, si sa zburati un stol omogen de mai multe exemplare, minim 20 bucati. Un stol de multe exemplare plecand compact si intins cu viteza maxima de care sunt capabili e printre cele mai calumea chestii din columbofilie.

    Cand m-am apucat in 2003 aveam si eu vreo 10 rase, un ghiveci, zburau in toate directiile, aia care zburau ca altii o puturoseau pe casa, cand dadea cel mai handicapat uliu era deja o problema, se aruncau prin gradini, o senzatie asa de neputinta…

    Apropo, care o fi rasa cu cel mai rapid zbor? Or fi vreunii care dezvolta viteza mai mare decat voiajorul cand e in forma si speriat? :) Adica sa nu ii mai vezi culoarea cand trece pe langa tine, sa auzi doar un vajait?

  80. Cei mai rapizi ,cred ca sunt voiajorii de viteza,nu stiu alte rase sa fie mai rapide.
    Cat de berzatii vecinului ,ii spectacol,stolul zboara f strans cu schimbari de directie bruste dar si care paraseste stolul ,soimul îi dupa el. Avea multi raniti. El zboara doar puii,batranii sunt inchisi mai mult si cele mai multe victime le avea printre puii ce mai tineri,tot ultimii iesiti. Dar comparativ cu voiajorii ,fac spectacol cu soimul. Ciungii la fel ,cand picau cu soimul dupa ei din disparitie ,pana jos intr.o lupta stransa era spectacol si adrenalina.

  81. Pt domnul Dumitrache
    Aveti si galateni de zbor? Cam cat timp zboara?Aveti si rotitori sau cazatori?

  82. Dumitru – faina femela aceea albastra.

    Nicu – am scris un articol despre Boyka (acel voiajor). Provine din pasari zburate insa el nu este zburat. “Solzii” de pe aripi (capace) ii apar doar atunci cand este in forma maxima. In perioada respectiva zboara singur cat il tin aripile.

    Porumbei.ro – cand au uliul sau soimul in coada, toti porumbeii dau ce-i mai bun din ei in materie de viteaza. Niciunii insa in opinia mea nu se compara cu voiajorii sau rasele de zburatori de durata si altitudine.
    Totusi, sa nu uitam gutanii (porumbeii comunitari) care nu au cotet pt. odihna si reproducere si sunt expusi zilnic acestor atacuri. Ei cred ca sunt campionii.

  83. Fisher, daca tot stii cum merge treaba, daca mai ai loc, fai un cotet mic si ia.ti cateva perechi de ciungi. Mult nu te incurca pe langa voiajori. Lasi maturii in pace si zbori doar puii, nu e asa paguba daca pierzi din pui. Si eu tot asta fac. Eu am un stol foarte mare de voiajori ai vecinilor la mine pe casa si ai mei nu stau in el, fiecare stol isi vede de treaba lui. Important e sa ii inveti doar cu ai lor de la inceput, pe urma trec zburatorii prin stolul de voiajori in sus si isi vad de drum.
    Andrei, si daca as avea o singura rasa, tot stol mic as zbura, pentru ca stolul mare nu performeaza. Mie cel mai mult imi place stolul de 7. Cel putin la porumbeii pe care ii am eu, cand trece stolul de 10 se cam strica treaba. Cand aveam mai multi pui in vara mai zburam si eu stol mai mare, peste 10, dar nici inaltime nu luau asa repede si nici durata nu era ca in stolul mai mic. Pana la urma se mai rupeau de stol unul cate unul si tot un stol mic ramanea sa duca zborul mai departe cum trebuie. Nu am avut o problema cu faptul ca am zburat stol mixt, din mai multe rase, stolul a fost mereu compact, nu au zburat toti in toate partile. Am auzit mai multe persoane spunand ca au zbor țesut desi zboara o singura rasa. Nu strang stolul. Ai mei, desi am zburat mai multe rase au zburat stol strans, indiferent cate pasari au fost zburate. Exceptie au facut zborurile in care erau zburați si puii care erau educati si zburau stol compact si plecau cu ei si maturi care nu erau educati si zburau care pe unde apucau. Desi urcau impreuna cu stolul, se invarteau in jurul lui in toate directiile si nu se lipeau. E o chestie de educatie, dupa cateva zboruri impreuna, pasarile s.au recunoscut si au strans stolul bine.
    Treaba ca urca berzatii repede in disparitie si de aia nu ii prinde soimul eu nu pot sa o cred, atata timp cat mie soimul numai din disparitie mi.i ia. La inaltime joasa ii fugareste in linie dreapta si nu ii prinde cat e el de soim. Cand sunt in disparitie au tendinta sa plece in picaj. La peste 1000 m altitudine nu mai au unde sa plece in linie dreapta in lateral pentru ca pierd contactul cu crescatoria, si rasele astea de asta si zboara concentric, sa nu.si piarda casa din ochi.

  84. Cosmine,te pricepi bine și la porumbei,daca ai creste și zbura voiajori la cum te știu eu de pasionat ai fi campion! Tu și Andrei sigur și alții pe care nu-i cunosc personal aveți o doza de “romantism”in ceea ce privește porumbeii,o întoarcere la natura,la plăcerile copilăriei pe care eu și multi ca mine n-o mai avem și va felicit pt asta,pt noi sint importante performantele pt ca și banii cheltuiți sint multi în sportul columbofil și e logic sa punem pe primul plan performanta!

  85. Cu tot respectul ptr. Dejan dar 10 x 20 =200. Deci 1okm. in colo, 20 km. dincolo si iata o arie=suprafata de 200Km. Deci soimul al de la Campulung Muscel ACOLO sta o perioada mai mare sau mai mica. Merge si el pe la Pescareasa, Leresti, Matau, Bughea , Mihaesti, etc. prin zona. Bine cifrele au fost alese aleator dar matematica asta este… Cu RESPECT!

  86. Corect. M-am grabit si am sarit peste sensul termenului de “patrati”.

  87. dl. Cristian Uritescu , am avut o singura pereche de galateni pe vanat fara joc, doar de zbor maturi pe care nu i-am zburat din care nu am reusit sa scot nici un pui, femela are o problema in sensul ca majoritatea oualelor sunt limpezi sau cand ciocnesc puii mor in ou, am tratat-o cu tot felul de medicamente si nimic . masculul mi-a scapat din greseala si nu a mai venit pt ca nu erau invatati la mine iar dupa aceea neavand un alt mascul galatean pt ea s-a imperecheat rapid cu un tippler cu care a reusit sa scoata o pereche de pui care zburau binisor dar au fost prinsi de soim in octombrie 2016 iar de atunci nu a mai scos nimic femela galatean nici cu tipplerul dar ii las impreuna si le mai pun oua de la altii sa creasca si ei pui. cazatori nu am, am mai avut o pereche de rosii de targoviste dar i-am pierdut iar momentan tot ce am sunt tippleri puri si cativa rezultati din combinatii tippler+berzat de budapesta, tippler+zburator de belgrad . in legatura cu lupta berzatilor cu soimul din ce am vazut eu care nu am berzati puri intra-adevar pana acum nu mi-a prins nici unul care are sange de berzat . din atacurile vazute de mine acestia la aparitia soimului sau cand se sperie de orice pasare care seamana cu un soim urca imediat si doar cand sunt atacati se arunca in picaj ca ghiulele . de altfel la orice aterizare asa fac metisii mei berzati, ei nu coboara ca tipplerii in cercuri din ce in ce mai jos ci se arunca practic de la o inaltime destul de mare direct pe voliera si inautru, nu zabovesc prea mult pe afara, sunt pasari foarte disciplinate. andrei cu voiajorii probabil e mult mai usor sa zbori stoluri mari, porumbeii de inaltime nu prea au instinctul de stol multi dintre ei zburand solitari sau in formatii mici de 3-4 mai ales daca nu au fost zburati de mici impreuna nu vor accepta un alt membru in grupul lor, fac cumva si scapa de el ,eu am vazut asta la ai mei care zboara cate 2-3 in directii diferite, nu formeaza stol compact. referitor la ce spune CosminN cu faptul ca gutanii sunt campioni nu sunt de acord acestia zburand doar pe deasupra blocurilor caselor nu au treaba cu soimul ci doar cu uliul iar intre cei 2 din punctul meu de vedere nu exista comparatie, soimul fiind mult mai periculos ( daca ai porumbei care zboara sus ) . sigur cei care aveti voiajori probabil ca aveti mai multe probleme cu uliul.

  88. Stanciu sa stii ca 20 de ani am avut ciungi ,am fost membru cnz apoi am trecut la cnt – Satu Mare . Pana acum cele mai mari satisfactii le.am avut cu ei. Prin ’97 mi.au zburat 5 buc 13 ore ăla a fost recordul meu,neoficial bineinteles. Deocamdata stau linistit dar 1-2 perechi la un momentdat tot o sa.mi iau,asa de distractie

  89. A.Stanciu iti dau dreptate cu boxele, la inceput aveam doar 2 perechi si am facut un rand cu 6 boxe lasandu-le pe toate deschise, nu am fete la ele dar puteam sa le acopar cumva si astfel initial un singur mascul ocupase tot randul de 6 si facea oua cand in una cand in cea alaturata. asta am inteles-o , am zis ca fiind puii maricei intr-o boxa nu mai aveau loc si este normal sa-si caute alta pt a depune urmatoarea ponta , i-am lasat cu 2 boxe dupa care incet incet patrula prin fiecare pazindu-le si ocupandu-le . acum a reusit asta care a scapat de soim pana acum sa ocupe si el o boxa dar a mai pus stapanire pe inca una prinzand curaj astfel ca pe restul neocupate momentan le-am inchis dar in weekend cand sunt acasa le deschid sa vad cum se mai comporta …ce crezi …sunt din nou gramada cei 2 pe ele vrand sa le ia doar pt ei….treaba sa bag porumbeii noaptea inautru cum ziceai sa se obisnuiasca la mine nu merge, zici ca nu vad noaptea..? pe dracu, ai mei orbecaie si pe intuneric….nu stau unde ii pun eu si zboara imediat pe odihnitori sau pe unde nimeresc…am 2 femele care daca intru noaptea la ei cand vin de la munca la 7-8 desi stau pe oua cand aud ca deschid usa ies de pe cuib ca disperatele chiar daca nu aprind nici un bec… bate doar o linie de lumina de la un bec care este la parter ( porumbeii ii am in mansarda casei ) iar dupa ce ies aud cum zboara inapoi la cuib sau nu mai intra toata noaptea. cateodata aud masculii din dormitor cum turuie si isi mai trag cate o aripa peste ochi in toiul noptii, probabil au avut ceva de impartit si nu le-a ajuns toata ziua pt ca e inca scurta acum deci sunt destul de activi si noaptea, nu mai zic ca daca aprind becul la ei incep sa turuie si sa coboare la mancare. porumbeii astia de zbor la inaltime mi se par salbatici in comparatie cu voiajorii si petrec timp cu ei, intru zilnic in cotet nu e ca si cum as veni o data pe saptamana dar sunt si unii mai blanzi insa majoritatea speriosi. si mai sunt de acord cu tine in ideea ca porumbeii astia zboara in cercuri ei neplecand in linie dreapta pt a nu pierde contactul cu crescatoria si atunci cad mult mai repede victime soimului pt ca daca ar zbura drept ca voiajorii si ar fugi cat mai tare stanga dreapta nu ar avea sansa sa-i prinda dar ei rotesc si cad in picaj spre voliera ceea ce de multe ori le este fatal. eu cand ii vad pe cer cum rotesc continuu 3-4-5 ore ii compar cu niste pestisori raniti sau bolnavi care inoata in cercuri invitand parca stiuca la atac . sigur ca soimul ii vede de la distanta ca tot se invart in acelasi loc si atunci devine interesat, instinctul de pradator isi spune cuvantul dar daca vede un grup de voiajori care se duc departe in lateral, cand in stanga cand in dreapta si oricum mult mai jos probabil ca e altceva pt el…zic si eu…habar nu am ce e in capul lui…

  90. @Corbu: Multumesc pentru raspuns! Am citit ambele articole scrise despre Boyka si mama/perechea lui. Din cate am citit, ai dreptate cand spui ca e mare familist. A curtat-o usor si pe fiica-sa, deci ii place rau “s-o arda in familie”. :))

    Revenind la masculii mei, frati de cuib, sunt scosi din seria a treia, deci, nu am apucat sa-i zbor nicio etapa asta toamna. Insa, i-am lasat afara, alaturi de alti pui asemenea lor, pana la Craciun.

    Astia 2 frati si alti 2 tardiviori, zburau cu o foarte mare usurinta si placere cate o ora, uneori si mai mult. Tocmai asta m-a si facut sa-i las afara pana pe 24 decembrie fiind constient de pericolul rapitorului ( stau la mai putin de 1 km aerian de padure). Mai ales ca mie, foarte mult, imi plac doua lucruri la porumbei: sa-i vad cand zboara de placere, stol compact, alert si sa-i vad cand vin de la concurs. Astea doua lucruri, imi umplu inima de bucurie, ma ung pe suflet.

    Imi dau fiori de placere pe sira spinarii aterizarile alea bomba, cand vin de la etape, sau cand vin cu “Nasu-“n spate, de parca n-au platit biletu` de tren si urmeaza sa-i “salte”. Cand ii vad cum “pica”, imi place rau de tot! Apoi, vin asa de tare spre cotet, incat zici ca sigur o sa-i lase franele, lichidul, etrierii si discurile.
    Imi lasa impresia ca sunt kamikaze, ca vor sa-mi darame cotetul, ca sunt nebuni (sunt nebuni de viata) si-mi creste adrenalina la maximum. Uneori, involuntar, trag eu frana de mana imaginara de parca i-as ajuta cu ceva. ( cred ca in momentele alea seman cu Gigel Masinuta, un personaj special din judet, care merge foarte mult pe jos si imita cu semnale acustice si fizic mersul unei masini). Bine ca nu ma vede nimeni, ca ar zice ca eu sunt nebun, nu porumbeii. :))

    Referitor la solzii aceia care apar cand sunt in forma, ai mei ii au si acum, dar sunt mult mai retrasi.
    Iti multumesc pentru informatie! O gasesc foarte interesanta si de ajutor pe viitor.
    Te salut!

  91. @dumitru: Coloana https://www.youtube.com/watch?v=v7QJjGyUbak

    Referitor la voiajori si problemele cu uliu VS soim, pana acum in iarna asta am asa:
    – 14 luati de soim
    – 0 luati de uliu (mi-a luat unu de revelion dar l-am scapat)
    Asta la atacuri cam egale ca numar.

    Si ai mei canta noaptea, ii apuca boscorodeala pe intuneric, parca vorbesc in somn.

    @Mohora M: Si totusi, soimul meu cred ca poate ajunge “legal” la Bucuresti sau mai departe daca tine un teritoriu de 1 Km latime si 200 Km lungime. :))

    @Nicu: avem si noi un Gigel Masinuta pe nume Firezu, la fel merge “cu masina” pe jos, claxoneaza, pune frana, iti da prioritate, tot ce trebuie.

  92. dupa tot ce am citit pe aici si dupa atacurile soimului la mine va dau cuvantul meu ca mi-as dori sa vad si atacuri de uliu care sunt convins 100% ca nu ar putea sa-mi surpinda vreunul. nu am paduri in zona, nici un copac pe langa voliera , casa mea este cu etaj si porumbeii fiind in mansarda au o buna vizibilitate de jur imprejur voliera fiind cam la 9-10 m de sol , locuiesc intr-un cartier cu case fara cladiri inalte sau alte locuri propice unei ambuscade din partea uliului dar in schimb o zona libera deci exact terenul de vanatoare perfect al soimului. sincer sa fiu am vazut toata iarna trecand cativa ulii sorecari cred pt ca erau destul de mari, aripi lungi, late iar porumbari vreo 2-3 am vazut trecand agale . apropo de ulii porumbari…anul trecut cred ca era decembrie pana sa inceapa primul viscol , eram in masina ( lucrez ca sofer ) in zona magazinul cocor fix in fata bisericii sf Gheorghe unde au capatul anumite tramvaie mergand dinspre unirii spre universitate . in fata mea coloana, se mergea cu 20-30 km…ceva normal la acea ora …cand pe mijlocul strazii ce sa vezi… un uliu lovit la aripa…probabil era tinerel , nu mai putea zbura, toate masinile il ocoleau si el statea impietrit pe sosea iar din cand in cand se ferea. banuiesc ca s-a aruncat dupa un gutan pt ca sunt foarte multi in zona si a nimerit in fata unei masini sau s-a lovit de asfalt. initial nu stiam daca e soim sau uliu dar apoi uitandu-ma mai atent i-am vazut ochii galben-verzui ca de pisica si am realizat ca este uliu pt ca stiam ca soimul are ochii negri si acea masca…cand am trecut prin dreptul lui am franat , binenteles ca l-am ocolit si eu si n-am sa uit prea curand cred privirea lui de pasare speriata, dezorientata, s-a uitat fix in ochii mei….am tras pe dreapta in statia de ratb si taxi din fata bisericii si am mers spre el. intre timp mai oprise un baiat care incerca sa-l prinda, avea aripa julita, insangerata probabil si rupta si nu putea zbura dar fugea in toate partile si cum masinile veneau din contrasens cu viteza ( era liber in sensul celalalt spre unirii ) a fost un pic periculos dar mi-am zis macar sa incerc. din pacate uliul a sarit brusc sub rotile unuia care venea tare si l-a facut afis. la intoarcere am trecut tot pe acolo si era lipit de asfalt doar coada lunga si pestrita ramasese intreaga . am ramas cu un sentiment ciudat de parere de rau ca nu l-am putut salva chiar daca este dusmanul porumbeilor nu cred ca il putem blama pt ca actioneaza instinctual pt a supravietui . din acea zi m-am hotarat sa am mereu in masina minciogul de pescuit pt ca nu se stie ce imi mai apare pe drumuri si mi-ar putea folosi .

  93. Vali Teusan, multam fain pt. cuvintele frumoase.
    Acel “romantism” inca il ai si tu, atat la porumbei cat si la caini. Ca sa folosesc un citat “caini grosi si porumbei narosi”. Stii tu al cui este citatul.
    Daca nu l-ai avea inca, nu ai putea sa fi atat de patimas cand vine vorba despre aceste animale.
    As tine voiajori insa, din pacate, nu am timp pt. ei si nu as face decat sa imi bat joc de bietele pasari. De performanta nici nu poate fi vorba in aceste conditii.

    Dumitru, nu avem noi timp (din cauza serviciului) sa ne luam cate un scaunel pliabil (d-ala pescaresc), binoclurile si sa stam in Piata Constitutiei la observat soimul cum mana printre ministere gutanii precum cainele de intors oi.
    Conu’ nu vaneaza doar acolo sus stai linistit.

    Nicu, daca ai zis de Gigel inseamna ca esti targovistean d-al meu. Toti dambovitenii il stim pe Gigel. “Arunca-n bena”- asa iti spune daca ii dai un covrig. Bena este ghiozdanul pe care il poarta in spate. Cred ca are omul vreo 50 de ani deja. Eu il stiu dintotdeauna.
    La fel face si Boyka atunci cand il apuca nebunia si stau “solzii” de zici ca-i sar din capace. Pica pe cotet de am impresia ca va face gaura in acoperis. El este si un mascul mare care pare mai mult din linia voiajorilor de ornament.
    Din pacate nu a avut parte de porumbite voiajor alaturi. Cea mai lunga relatie pe care a avut-o este cea de acum tot cu o femela de Felegyhaza.
    Poate-mi da porumbei.ro o pereche de oua sa scot la el Boyka din ele porumbita dorita care sa ii fie pe viitor sotie. :))

    P.S. – sa vezi aterizarile nocturne ale Tipplerilor si le luminezi trapa cu lanterna sa o nimereasca. Atunci chiar te trec fiori de placere pe sira spinarii.
    Hai primavara odata sa-i suim din nou sus fara griji! :)

  94. @Corbu: Da, locuiesc la 10 km de Targoviste. Eu am vreo 3 amintiri legate de Gigel. Cand eram in clasa a 8-a, faceam meditatii la matematica. Asteptand autobuzul, eram in statie, obosit, ca dupa 2 ore de matematica intensa. Aud foarte vag, pentru ca era la distanta omul: – Aveti sa-mi dati si mie doua mii de lei? Apoi, aud din nou: – Aveti sa-mi dati si mie doua mii de lei? si a batut cu palma in piept. De data asta s-a auzit atat de tare, incat ziceai ca mi-a strigat in ureche. M-am speriat asa tare incat am sarit in picioare ca ars. :)) A doua intamplare mi-a povestit-o mama, ca, pe cand era ea la liceu, acesta a tipat la ea: – Da-te, fa! Nu vezi ca stai pe masina mea? Evident, mama nu statea pe masina nimanui. :)) Ultima amintire. Mi-a zis unchi-miu ( care era mai vagabontel) ca el ar fi imprumutat bani de la Gigel in fosta patiserie Violeta, actualul Altex, langa statia de la Muntenia.

    @Porumbei.ro: Se pare ca fiecare zona are cate un personaj special care a luat-o razna de la pasiunea lui. Cine stie, poate si noi o sa fim priviti ca niste ciudati la batranete. Asta daca nu suntem deja. :))

  95. @Corbu: Ca orice barbat cu memorie vizuala, deja mi-am imaginat cum, pe intuneric, doar auzi un vajait care se apropie de tine din ce in ce mai mult, aprinzi lumina sa vada intrarea si el, bum, pe trapa si intra in “casuta”. Realizez intensitatea momentului si a placerii provocate de pasare. Le simt si eu uneori. :)

  96. Sint foarte pătimaș Cosmine pt ca m-a deranjează enorm faptul ca atunci cind un grup de pasionați,cu sacrificii de toate felurile(cine e crescător stie)vor sa faca ceva din pasiune vin “unii”care “confisca totul”se cred importanti,detin adevărul absolut și asa strica tot ce e frumos! Asta se intimpla și la porumbei și la ciini și în general la tot. Nu-mi place sa ascult de oameni de genul asta care nu au nimic de zis ci numai de cistigat!

  97. norocul lui a fost ca parintii erau plecati iar cel de pe margine cu siguranta era un pui care inca nu zbura foarte bine….se uita la porumbel si nu stia ce sa faca….







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *