Mi s-a parut interesanta aceasta poza reprezentand o camera dintr-o cladire parasita, unde si-au gasit adapost niste porumbei. Se observa ca au stat acolo… multa vreme.
Asa arata si unele crescatorii, cica, pentru imunitate. Ca si cum putem lua cu spaclul toate bacteriile si parazitii si mediul devine steril. Ca si cum porumbeii nu decoreaza totul cu gainat la loc in cateva ore dupa curatenie. Nu sunt adeptul curateniei zilnice, ar fi un calvar, dar nici al curateniei… anuale.
Dupa 34 de porumbei fac curat de o data pe saptamana. E ok?
Dupa 400 de porumbei fac curat de 2 ori pe zi si excrementele arata asa:https://marialmaandmari.sunphoto.ro/Prin_asta_vezi_sanatatea_porumbelului_tau
Nu ne mira nimic,totul este dupa om !
In incaperea din imagine,se gaseste f multa imunitate!… si nu numai imunitate!???
Daca cititi acest articol, poate va mai schimbati parerea in bine sau in rau referitor la curatenia zilnica la porumbei
http://www.columbofil.com/de-ce-este-bine-sa-asiguram-o-curatenie-constanta-in-crescatoria-porumbeilor-voiajori/
Sant de acord cu tine George !
la mine este mereu “curat” la porumbei. pe langa curatenie ,in sezon dau si cu aspiratoru cel putin 1-2 pe saptamana luni si marti. porumbei se refac mai bine daca nu exista atat de multe particule de praf…pur si simplu in plina zi dupa ce aspir se pun pe aripa si se odihnesc.. am doar 16-20 vaduvi la fiecare inceput de sezon,deci easy pissy
Apropo’ de asta… Vorbeam cu un nene care se duce in vizite prin Belgia, Olanda… Spunea ca a fost odata in cotet la un mare campion (nu mai mi-aduc aminte numele,il intreb si va spun) . Zicea ca la un moment dat,a vazut un inel care iesea din stratul de gainat si l-a ridicat. L-a ridicat impreuna cu scheletul unui porumbel!!! Atat de mare era stratul! Explicatia a fost ca daca gainatul este aerisit intr-o voliera bine ventilata, acesta absoarbe f bine umiditatea. Zice ca el dupa terminarea curselor, 5 zile de Baytril dupa care nu mai face nici curat si nici un fel de tratament pana anul urmator inainte de imperecheat…
Da georgica, intr-adevar… Da’ vorba lu’ bunicu: daca te gandesti din cate foi e facuta placinta, n-o mai mananci… E bine sa stim si lucrurile astea si sa impiedicam orice surpriza neplacuta,dar riscurile meseriei sunt.
Cand gasesti in cotet un inel si il ridici, daca trage dupa el un schelet intreg iti dai seama ca n-ai mai facut curat de ceva vreme. :)))))))) Geniala faza Petre. Ko Van Dommelen parca avea asa ceva.
George, trebuie sa murim de ceva. nu ne putem feri de toate alea, devine plictisitor. in plus, cine dracu’ vrea sa traiasca mult si sanatos?! eu unul nu-s facut pentru asta. si mai cred ca suntem prea disperati sa ne luam toate masurile de precautie, mai ales ca din punctul meu de vedere, doar in haos dragostea invinge.
nu ne place noua sa vedem mizerie dar pe porumbei nu i deranjeaza absolut de loc si e f adevarat ca vor fi si foarte sanatosi ,Incercam sa i tratez pe cei bolnavi si pana la urma ori se pierdeau la zbor ori dispareau sau trebuia sa i elimin pt ca nu mai aveau mult de dus ,A ti observat ca sunt pasari care ajung la 15 16 17 ani si nu au fost bolnave niciodata si altele sunt bolnavicioase de mici Eu zic sa lasam natura sa si faca treaba si sa intervenim numai atunci cand e nevoie adica strictul necesar .Eu nu sunt un campion sar putea ca porumbeii mei sa nu se intoarca nici de la 100 de km dar sunt f sanatosi pt ca neavand timp pt ei nu am mai facut curat de vreun an dar e gainatul uscat si nu miroase ,cei pe care ii vad mai suparati dupa o saptamana doua dispar ,inseamna ca natura i si face treaba ori mor pe undeva ori ii ia uliu ,Dar asta sa intamplat acum vreo doi ani cand am inceput sa i las cat mai natural sa traiasca ,Apoi porumbeii mei sunt liberi tot timpulnoapte ,zi ,iarna vara Ce sa pierd nu am campioni si daca asi avea de acum inainte cred ca tot asa i asi tine ,Iarna daca ivreme urata stau in cotet si daca i soare ies aproape toti la zbor ,tratament le fac numai vaccinul de paramixo atat ,Asta i experienta mea de vreo doi ani La concursuri nu i am bagat deci nu stiu cum se comporta V am spus despre experienta mea din punct de vedere al sanatatii porumbeilor
Interesant ce spui. Procedez cam la fel (mai putin cu maturii pe care ii inchid iarna) si ii si zbor la concursuri. In ce zona ai crescatoria? Cum stai cu uliul/soimul?
Apropo de soim, parca acum cum se apropie primavara,au tâmpit astia. Repet toata iarna ,n.am vazut nici soim nici uliu porumbar dar acum,soimu zici ca o inebunit. Nu mai pot lasa porumbeii afara
Spaniolu…concurezi anu asta?cate inele ai cumparat ca la 400 de porumbei…trebuie cam 800 de inele:)))
Cry,sau Crys ?.Ai calculat gresit pentru ca matca mea este de 20 de perechi.Restul din matca vor fi rezerve.Nu am luat inele pentru ca nu ma grabesc.De concurat ,va voi face o surpriza !
Cand l-oi vedea eu p-ala care doarme in fosa septica, atunci voi crede povestile cu gainatul si imunitatea.
In natura,in stare salbatica, absolut nici o fiinta nu sta in propriul cacat. (in mod intentionat am folosit cuvantul)
Doar animalele domestice stau si nu de buna voie ci pt. ca sunt fortate de oameni sa o faca. Daca ar avea de ales, ar alege sa se odihneasca in locuri curate si aerisite.
Bine zici tu Corbu.Asta am vrut sa zic si eu cam ce ai spus tu,dar mam abtinut ca sanchi,eu sant oaia aia neagra a acestui siete.BRAVO !
Corbule ai perfecta dreptate!
Eu stiu o treaba…curatenia este mama sanatatii..fie la oameni fie la animale…ca unu nu are chef sa faca curat spune ca anumea lasa…pt imunitate…..asta e teoria lenei…stai in mizerie sa te faci mai imun:))
Salut tuturor, eu sunt putin uimit practic stau si ma gândesc oare câți porumbei au existat acolo sau cat timp să poată facă așa ceva sincer. …wow!!! Sunt de acord cu cei ce susțin curățenia in crescatorie!
Se pare ca exista campioni din ambele tabere (iar asta e foarte bine!). Si din randul celor care fac curatenie des/mai des, si din randul celor care fac curatenie mai rar, spre deloc. Cum zice nenea Ad : mai multe metode sunt pot fi castigatoare. Daca metoda ta da rezultate, n-o schimba.
Personal, consider curatenia ca fiind un factor important in obtinerea rezultatelor, insa, nu ma pot lauda ca sunt adeptul curateniei zilnice la porumbei, nici pe departe. In timpul sezonului le fac curatenie mai des, insa, in extrasezon doar cand consider ca e nevoie ( dar nici ca in poza de mai sus :)) )
Daca un lucru evolueaza la ambele capete, e bine! Important e sa evolueze! :)