Pentru noi toti, columbofilii, termenii de mai sus au rezonanta imediata. Scopul acestui subiect pe care il propun spre dezbatere este acela de a determina raportul dintre motivatia sportului columbofil: pasiunea si dorinta de performanta si efectul final al acesteia: fie succesul, fie insuccesul care pot genera continuitate sau plictiseala, chiar abandon.

Intre cauza si efect este o inlantuire directa, liantul fiind munca: efort fizic, material, timp sacrificat in detrimentul familiei si al altor activitati, alocat in schimb curateniei, hranirii si observatiei zilnice, tratamentelor, antrenamentelor, poate si lansarilor private, deplasarilor la club, uneori si de 3 ori pe saptamana, fara a socoti desigilarea etc.

Nu mai vorbesc de gandurile la imperecheri, noi achizitii, planuri de zbor, de tratament, de motivare, care ne “bantuie” ore bune materia cenusie!

Concret, intrebarea mea este cat efort sunteti dispusi sa investiti in porumbei, daca faceti dvs. munca de intretinere, fara ingrijitor, si cum va simtiti la momentul bilantului, la sfarsit de sezon?

V-ati stabilit un standard pe care doriti sa-l atingeti si lucrati in acest scop? Rezultatele obtinute va motiveaza sa mergeti mai departe sau sunt si momente in care va puneti intrebarea: “Oare merita efortul?”

Cu stima,
Dan_tgv