Superbacteriile rezistente la antibiotice

ecoli-expAm vazut recent un documentar despre “superbugs”, super-bacteriile mutante care nu mai sunt sensibile la antibioticele umane uzuale. S-a ajuns la aceasta situatie din vina noastra, folosind antibioticele fara discernamant. Zonele unde s-au dezvoltat cel mai bine acesti superbugs sunt exact acelea unde antibioticele se pot achizitiona la liber si se pot folosi “dupa ureche”. Daca vorbim despre porumbei, tratamentele “preventive” sau “de o zi dupa etapa”, raportate la studiile stiintifice, sunt gresite si periculoase.

Incerc sa descriu experimentele facute de oamenii de stiinta in acel documentar, foarte bine ilustrate la microscop.

Au folosit bacteria e-coli, care se pare ca are “linii” care populeaza intestinul uman, asa cum sunt linii care il populeaza pe cel al porumbelului. Intr-un vas experimental de laborator, de forma unei tavi, au pregatit un mediu cu nutrienti propice traiului bacteriei. Au impartit vasul in mai multe compartimente, bacteria avand posibilitatea de a migra intre compartimente si apoi au insamantat cu e-coli normal primul compartiment. In urmatoarele compartimente au pus antibiotic cu concentratii din ce in ce mai mari: compartimentul 3 avand concentratie de 10 ori mai mare decat compartimentul 2, compartimentul 4 avand concentratie de 100 de ori mai mare decat compartimentul 2, etc.

Urmarind la microscop dezvoltarea bacteriei au observat urmatoarele: initial, toate bacteriile care incercau sa treaca in primul compartiment cu antibiotic mureau dar dupa un timp, au aparut mutatii care au permis catorva bacterii rezistente sa traiasca si sa se dezvolte in compartimentul 2, cel cu concentratia cea mai mica de antibiotic. Acolo s-au inmultit, in curand umplandu-se tot compartimentul de bacterii reziztente la concentratia antibioticului. Prin mutatii au luat nastere bacterii care au trecut la cucerirea urmatorului compartiment, cu concentratie mai mare de antibiotic, si tot asa pana vasul experimental a fost cucerit in totalitate, ultimul compartiment continand bacterii rezistente la o concentratie foarte mare de antibiotic.

Asta se face si in columbofilie, se selecteaza super-bugs care vor fi tot mai agresivi an de an.

porumbei.ro

34 comentarii la “Superbacteriile rezistente la antibiotice”

  1. Cel mai bun tratament impotriva tuturor bacteriilor….ZEAMA DE CUTIT…..ne scuteste de griji..timp..si bani…

  2. Nu stiu ce s-ar mai putea comenta pe aceasta tema… poate doar necesitatea administrarii tratamentelor cu antibiotic respectand antibiograma unui cabinet specializat . Am gasit ceva pe google pe aceasta tema, iar daca suntem receptivi nu avem nimic de pierdut.
    “O infectie este determinata de patru tipuri, de microorganisme: bacterii, paraziti, virusuri si ciuperci. In situatia in care infectia este declansata de o bacterie, aceasta este tratata cu antibiotice. Cu toate acestea, din cauza contactului repetat cu antibioticele, in cursul tratamentelor, bacteriile dezvolta mecanisme de aparare mai puternice si isi pot modifica sensibilitatea. Unele medicamentele vor deveni, in acest caz, ineficiente. Medicina a inventat insa modalitatea prin care se poate afla ce fel de antibiotice distrug bacteriile care au provocat o infectie. Analiza se numeste antibiograma si este o tehnica de laborator care testeaza sensibilitatea bacteriilor la antibiotice.”

  3. Avantajul in columbofilie este ca porumbeii nu sunt oameni. Daca unul se imbolnaveste ai optiunea sa nu-l tratezi sau sa-l elimini.
    Si exact cum s-au selectat bacterii rezistente la antibiotic se pot selecta si porumbei rezistenti la bacterii. Asa ca nu imi imaginez un scenariu in care acei super-bugs sa rada toti porumbeii dintr-o zona. Iar cei care raman sunt rezistenti la super-bugs si procesul de selectia a bacteriilor/porumbeilor continua.
    Nu cred ca e motiv de ingrijorare decat pentru cei care folosesc antibiotice sa-si mentina porumbeii sanatosi si eventual nu o sa le mai poata folosi cu succes.

  4. Exact asa cum bacteria a devenit imuna la antibiotic si oamenii sau porumbeii pot deveni imuni la bacterii, doar ca noi nu putem sacrifica 80-90% din populatie in cazul unei epidemii pentru a selecta doar acei indivizi care au dezvoltat imunitate. Totusi la porumbei putem sa inlaturam de la reproductie subiectii predispusi la anumite boli.

  5. Avantajul experimentului e ca bacteriile au un ciclu de viata foarte rapid, generatiile se succed repede si mutatiile care apar rar, au sanse mai mari sa apara asa si sa se fixeze in populatie decat la o specie cu generatii anuale. Porumbeii au o generatie maxim 2 pe an (cand scoti pui din pui).

    Oricum am observat ca exista linii de porumbei foarte rezistenti la tricomonoza, altii foarte rezistenti la boli respiratorii, si tot asa. Iar de altii nu se leaga nimic. Din pacate rezistenta la boli e doar o variabila din ecuatia performantei.

  6. Porumbeii de care nu se leaga nimic au imunitate si la tratamentele preventive facute dupa ureche. Ei lupta si cu bacteriile si cu antibioticele.

  7. fara antibiotice sau produse impotriva coccidiozei sau tricomonozei nu se poate mentine un ritm saptamanal adecvat de competitie …pregatire etc.

    daca imi tin porumbeii acasa nu am probleme..
    daca nu aduc din alta parte porumbei nu am probleme..
    daca am cotetul uscat…aerisit si igiena minima nu am probleme…
    daca am pui ce fac tricomonoza atunci elimin parintii si nu mai am probleme..
    si lista poate sa continue

    ps. sa nu va ganditi ca veti ajunge mari maestri..campioni fara a trata porumbeii atat curativ cat si preventiv.

    cunosc pe cineva care timp de 4 ani de zile face acest experiment…dar sa stiti ca inca il mai caut pe lista clasamentelor. imi spunea mereu ca dupa un zbor dur aproape ca o lua de la zero..asa ca..

  8. *experimentu se refera la nefolosirea produselor medicamentoase de a face porumbeii sanatosi.

  9. Noi cu totii cred ca exageram cu tratamente , uneori n-ar trebui absolut de loc-insa noi le facem…, chiar si cu programul de iarna-majoritatea exagereaza in acest anotimp-ceea ce este o mare greseala!, personal cred ca este posibil la porumbei sa aiba sanatate de otel-chiar si fara vaccinuri.

  10. Domnule Ștefan puteți să-mi explicați și mie ce înseamnă la dumneavostră tratament preventiv? În special cu antibiotice.
    Vă mulțumesc.

  11. cel m-ai sigur si simplu mod de a scapa de boli este de a trata cauza si nu “urmarile”.

  12. Subiectul este unul cat se poate de adevarat si stiut de unii ( printre care ma numar si eu) de multa vreme fie prin documentare fie prin experiente proprii. Opiniile dupa cum se vede sunt impartite…din punctul meu de vedere cei care invoca ” zeama de cutit” se numesc mercenari ai sportului asta si nicidecum columbofili, exceptand aceasta categorie restul lumii graviteaza intre a nu trata preventiv sau a trata si in timp implicit a risca sa ti se intample ca tratamentele s anu mai aiba nici un rezultat. Eu personal ma incadrez in categoria celor care trateaza ( mentionez ca in special la pui esti cam obligat de circumstantele concursurilor sa o faci, Andrei stii bine despre ce este vb) dar cu specificatia ca nu utilizez niciodata de doua ori la rand acelasi emdicament impotriva unei boli, in felul acesta reduc riscul de aparitie al mutatiilor care sa intareasca bacteriile. Asta ar fi practic cam singura solutie pe care o putem avea pentru a prevenii atat bolile cat si mutatiile acestora.

  13. D. Valentin nu stau acum sa scriu romane aici pe site. Modul de a folosi preventiv antibioticele stim cu toti ca nu este tocmai indicat. Dar daca de la un zbor pe ploaie si 8 9 grade afara nu preveniti cu un tratament de 2 3 zile de respiratie atunci sezonu competitional pentru acei porumbei este incheiat. De multe ori am trimis la laborator probe(locuiesc in germania deci am aceasta posibilitate) unde in urma rezultatului …porumbeii au primit antibiotic in doza preventiva si cu spectru larg. In tratarea sau prevenirea bolilor intervine foarte mult flerul crescatorului si experienta lui. Columbofilia nu este usoara .

  14. Adevarat ca in urma tratamentelor cu antibiotice raman bacterii care sufera mutatii si devin rezistente la acel antibiotic dar in experimentul nostru vorbim despre “un vas experimental” nu despre “intestinul unui porumbel” care lupta si el! Nu lupta, atunci doresc sa se piarda! Nu sunt de acord cu multe zile de tratament care face si rau distrugand “flora” dar nici deloc obtinand astfel poate porumbei rezistenti dar nu neaparat destepti, tratez preventiv dupa fiecare etapa si “zilele de tratament” sunt in functie de rezultatul etapei!!! Schimb antibioticele de la an la an! Un articol foarte bun!

  15. PAREREA MEA: tratamentele la porumbei cu antibiotice se incep cu o doza de soc pentru a nu produce antibiorezistenta chiar si atunci cand se administreaza 1-2 zile dupa etapa sau preventiv inainta de vaccinari. La porumbeii mei care slabeau le administram 3-4 zile linco-spectim 0,2 ml in zilele 2-4 si 0,4 ml in prima zi. Dupa un timp am inceput sa-i injectez o singura zi cu 0,4 ml iar efectul a fost acelasi. In experimentul descris bacteriile intra in contact cu antibioticul progresiv si mutatia se poate produce.
    Folosind doze de soc este normal ca recuperarea dupa tratament combinata cu recuperarea dupa zbor sa fie mai anevoioasa deci ar fi benefic ca intre etapele de maraton sa fie lasat un interval de timp mai mare de 10 zile cat este in prezent.
    secces in 2015

  16. Asi vrea sa vad zi eu un columbofil care inainte cu 7 zile de un concurs mare ii da vreun fel de antibiotice la porumbelul acela. Problema este urmatoarea ii urma folosiri antibioticelor corpul este o usa deschisa la toti virusi ciuperci si toate cele ca porumbei au 1 mie de boli din cauza ca el a fost curatat de toate bune si rele da un corp nu produce anticorpi daca nu are ceva asa ca primul lucru dupa un tratament cu antibiotice va aparea ceva fie virus fie

    ciuperca ori altele dupa care anticorpi cele 7 10

  17. Vor fi numai virusi sau ciuperi sau orice altceva dupa care anticorpi asa ca porumbei ori orice altceva nu se trateaz dupa ureche cu antibiotice nu exista preventie in timpul sezonului antibioticele trebuiesc puse deoparte de la 1 ianuarie

  18. @stefan
    Anul trecut nu am tratat puii deloc de la eclozare pana varsta de un an….in afara de vaccin si doi pui care au primit individual o pastila de metronidazol.
    La concursurile din toamna acei pui care dupa spusele tale trebuia sa fie varza au castigat de 4 ori loc 1 pe judet din 10 concursuri oficiale cu puii. Distante de la 250km pana la 570km pentru concursurile castigate.Unul a facut 10/10 clasari(cu doua locuri 1)….loc 4 national as speed pui.
    Acei pui au fost scosi din parinti care la momentul respectiv nu primisera tratamente in ultimii 4 ani…in afara de vaccin.
    Anul asta(2014) am fost nevoit sa tratez (doar)masculii de matca pt ca am introdus un mascul de columbodrom si se pare ca a acumulat acolo super-tulpini de tricomonoza care din neglijenta mea au ajuns in cotetul de masculi de matca.
    Inainte de sezon culmea s-au imbolnavit si puii de tricomonoza si le-am facut si lor un tratament…in rest doar vaccin ca si in anul precedent.
    Rezultatul anului 2014 a fost: concursuri bunice, dar nici un loc de 1 sau macar in top 5. Doar la crescator am prins loc 3 pe judet.
    Trageti voi concluziile!

  19. A fost un an mai prost. …ce concluzii sa trag.
    Daca cineva care cumpara un porumbel si il introduce direct in lotul sau va avea mereu probleme. Atentie mare cu columbodroamele…eu am patit-o:nici doctorii nu ia salvat au facut tricomonoza si salmoneloza care am eliminat-o doar cu zeama de cutit. Azi ii tratam era ok…dupa un zbor mai greu era iar focar…A trebuit s o iau de la capat.

  20. ¨…dar după un timp, au apărut mutații care au permis câtorva bacterii rezistente sa trăiască¨
    Ar fi interesant si foarte important sa știm după cat timp au apărut mutații! Ca daca au apărut după 20 sau 30 de zile… Nu cred ca cineva tratează cu antibiotic atât timp caci nu am văzut produs care sa fie recomandat atât timp, deci e egal cu 0!
    Eu va recomand, daca doriți sa faceți performata, sa faceți tratamente preventive la porumbei!
    Știu ca suna bine si frumos când citiți articole despre crescători de afara ca ei nu tratează porumbeii. Eu NU zic ca ei mint, deși se vând mult mai bine porumbeii Eco iar ei trăiesc din vânzarea porumbeilor cat si din scris, dar zic ca ei spun doar pe jumătate adevărul. Ei sunt siguri ca porumbeii lor nu au probleme de sănătate pentru ca periodic, poate chiar lunar, fac analize de laborator si un Dr. specialist le confirma starea de sănătate. Noi nu avem aceasta posibilitate, majoritatea crescătorilor romani afirma ca porumbeii sunt sănătoși pentru ca ei CRED asta. A crede nu este egal cu a fi sigur! A crede este inca o necunoscuta in ecuația succesului, iar ecuația cu mai multe necunoscute e mai greu de rezolvat.
    In același timp nu afirm ca folosind după ureche un produs atingem exact tulpina bolii. Dar pot sa spun ca avem o șansa, ca orice facem in puls e mai mult decât nimic!
    Eu tratez porumbeii in perioada de repaus. N-am spus preventiv , nu știu daca e corect, pentru ca nu știu sigur ca porumbeii sunt sanatosi, iar asta nu mă lasă sa dorm liniștit.
    Nu înseamnă ca trebuie sa faceți ca mine, deci NO COMMENT! Fiecare e liber sa facă cum vrea… pe timpul lui, banii lui, pe barba lui.

  21. Interesante com. 20 si 22.
    Dle Stefan ce foloseati la pui in toata perioada sa ramana aparent sanatosi ? Ceva natural ? Si anume ce ?

  22. xxx….la ce te referi `aparent sanatosi`?

    in comentariile mele ma refeream strict la maturi pentru ca ei sunt cei trebuie sa zboare 2 3 ani si poate mai mult etapa de etapa.
    pentru mine zboru cu puii este foarte important si dau in ei cat pot de mult…numai asa imi selectionez matca. si cu minimul de produse impotriva tricomonozei in rest nimic.
    simplu…daca dintr-un cuplu de matca am 4 6 puii si se pierd toti dupa 5 etape(atatea avem)automat “natural“ vor fi si ei eliminati.daca raman cel putin 50% din puii unui cuplu atunci mai astept.
    ptr. andrei = daca tot spui ca zbori puii foarte bine spune si noua in ce concurenta joci dar poti nici sa nu o faci daca nu clasezi la fiecare etapa macar50%.iar masculu adus de pe columbodrom trebuie pus pe pipa.be la vanzare cu super pedegree (tricomonoza cu super tulpini imbatabile de la 100 la 1000)

  23. Dle Stefan aveam o curiozitate daca folositi ceva anume natural care sa dea randament sa mentina porumbeii intro stare vizibil buna.
    Multumesc .

  24. xxx…
    natural:

    -mancare buna
    -incerc sa mentin aceeasi mancare de cand incep antrenamentele
    -curatenie
    -puii beneficiaza de o voliera in aer liber
    -antrenamente facute individual, nu prea multe

    medicamente:
    -metronidazol dupa prima etapa(individual in seara concursului)
    -carnidazol la a 3 -a etapa(individual in seara concursului)

    rezultat: loc 1 crescator…loc 2 as cu 1 pui…loc 4 in campionat.(am inceput concursurile cu puii cu 16 pui)

    puii nu trebuiesc stimulati cu nimic …

    la maturi e cu totu o alta poveste….lunga ,care inca nu o stapanesc eu insumi bine…unde intr-adevar fara antibiotice si produse stimulatoare nu faci mare “branza“

  25. Eu, pregatesc puii tot printr.o metoda spartana si.l inteleg foarte bine pe stefan… Puii zboara un derby de 400 km si ca yearling la fel derbyul uniunii Donestk 1000 km ! Mentionez, folosec mancare la sac si numai produse naturiste… Yearlingii mei pe timp de iarna zboara la program si iarna ! Si am ajuns la concluzia ca, multi columbofili protejeaza porumbeii prin faptul ca.i cumpara pe bani f f multi… Concluzie: tot ce fac e PASIUNE !

  26. Antibioticele folosite dupa ureche duc la dezvoltarea unor bacterii foarte periculoase si aproape imposibil de eliminat din crescatorie in viitor.De ce credeti ca toti cei care in trecut aveau rezultate fantastice iar acum abia mai claseaza cativa porumbei, chiar daca zboara cu sutele?Cauza este FOLOSIREA IN EXCES A ANTIBIOTICELOR si a produselor contra tricomonozei.Dupa putin timp au combinat 2 sau 3-4 antibiotice dar in scurt timp nici aceasta nu isi mai faceau efect.Au trecut la un cocteil de antibiotice, dar anul urmator a fost egal cu zero.Acei crescatori au investit si investesc miliarde de lei ca sa ia alti porumbei alte produse dar ei nu inteleg ca vina este doar in acele super bacterii pe care ei le-au ajutat sa se dezvolte.Din respect nu dau nume dar va asigur ca sunt multi care combina 2-3 produse pentru a trata tricomonoza si cu toate ca multi din ei vand medicamente, lor le mor porumbeii in propria crescatorie.Aproape toti marii crescatori au ridicat propria crescatorie pe porumbei care au facut rezultate fara prea multe medicamente si de multe ori luati de la columbofili foarte in varsta care aveau o linie selectata doar la zboruri fara sa se chinuie sa ii trateze.Ei selectau doar la zbor sau ca stare de sanatate. Daca unul sau doi porumbei nu reuseau sa fie sanatosi ei ereau eliminati din crescatorie.;Marii columbofili” ii trateaza si ii zboara sau si mai rau ii vand la altii.Eu personal cred ca UN PORUMBEL CARE NU ARE IMUNITATE NATURALA NU ARE NICI CEA MAI MICA VALOARE.

  27. Unul din,,marile secrete,”ale columbofiliei este apa.Se stie cā microbii,bacteriile si alte microorganisme se inmultesc si se transmit in mare parte prin apā.Cu cat folosesti mai putinā apā cu atât porumbeii sunt mai sānātosi si o sā ai nevoie de mai putine antibiotice.Sunt mai multe metode care te ajutā sā folosesti mai putine antibiotice;poti sā ai douā rânduri de adāpātori si sā schimbi apa de 3-4 ori pe zi(niciodatā APA nu rāmâne pe timpul nopti in adāpātoare iar adāpatorile trebuie sā stea câteva ore uscate ca sā moarā toti microbii),pui apā in primul rand de adāpātori iar celālalt rând stā la uscat(ideal sā batā soarele in ele).Dacā nu ai timp si vrei ca sā ai apā toatā ziua pune usturoi 2,3 zile ,otet de mere 2-3zile si albastru de metil 2-3 zile si ai rezolvat problema cu inmultirea microbilor in apā.Personal cred cā cea mai bunā metodā este sā dai apā la porumbei doar 15-20 de minute dupā fiecare masā.Hrānesti porumbei iar in timp de ei mānâncā pui apa in adāpātoare iar dupā ce au mâncat le pui adāpātoarea pe care o ridici si o golesti dupā 15-20 de minute.Nu mai dai nici un strop de apā decât dupā masa urmātoare.Dacā esti disperat dupā cupe si ai bani si timp poti sā folosesti adāpātoare pentru fiecare porumbel.Mai precis hrānesti si dai apā la fiecare porumbel in boxa lui si din adāpātoarea lui.Stiu cā este mai simplu sā bagi o siringā într-0 sticlutā si sā scoti câteva grame de antibiotice pe care sā pe administrezi porumbeilor dar acest lucru nu are prea mult viitor.Ar mai fi multe dar cred cā am fost destul de “lung” si de plictisitor.

  28. Si eu le ridic apa si schimb adapatorile numai ca le las apa cam o ora deoarece am observat ca mai au nevoie de o adapare ceva mai tarziu, nu imediat dupa hranire. Veti vedea ca daca duceti adapatoarea dupa o ora vor sari pe ea sa bea.

  29. Fiecare are metoda lui.Important de retinut este cā organismul se adapteazā la multe.Dacā o perioadā de timp tu te bagi la somn la ora 23 si te trezesti la ora 7 zilnic in jurul acestor ore o sā înceapā sā te ia somnul,sau chiar dacā nu ai treabā si este duminicā si vrei sā dormi mai mult nu o sā poti dormi mai mult.Dacā organismul este invātat sā bei apā,sā mānânci,sā mergi la baie in jurul unei anumite ore,in jurul acelei ore o sā “batā ceasul biologic”. Am avut colegi de servici si prieteni care 30-40 de ani s-au trezit LA ora 6,au mâncat spre exemplu 2 covrigi,au mers 2-3km pe jos pânā la servici,la ora 11 fix serveau masa iar la 15,30 plecau spre casā tot pe jos.IN MOMENTUL CĀND S-AU PENSIONAT UNI DINTRE EI BRUSC AU DEVENIT SEDENTARI IAR CEASUL LOR BIOLOGIC A FOST DEREGLAT SI IN SCURT TIMP AU SUFERIT UN ATAC CEREBRAL SAU CHIAR AU MURIT DATORITĀ ,,DEREGLĀRI CEASULUI BIOLOGIC”. Dacā porumbei mānâncā si sunt învātati sā bea apā imediat dupā masā si la Inca o orā sā mai bea Inca o data apā, ce o sā facā când o sā participle la concursurile de fond si maraton când servesc masa,beau apā si sunt lansati in concurs?Dupā o orā,douā o sā caute iar apā pentru cā asa au fost obisnuiti.iar cei care stiu cā dupā masā trebuie sā bea apā cât sā digere toatā mâncarea o sā continue sā zboare in continuare.Altā idee este cā microbii se inmultesc la fiecare 15-20 de minute si dacā ai 500 de microbii peste 15-20 de minute ai 1000,peste alte 15 minute ai 2000 ,iar peste alte 15-20 de minute ai 4000 in loc de cele 500 care au fost in prima decadā a acelei ore.Atentie: IN COLUMBOFILIE NIMIC NU TREBUIE SCHIMBAT BRUSC.TOTUL CRESTE SAU SCADE IN TIMP.

  30. Multumesc, chiar nu m-am gandit la aspectul cu etapele de fond. Le-am dat si la o ora dupa hranire crezand ca nu ii duce capul chiar asa departe, sa se “gandeasca” sa bea mai mult, cat le trebuie la inmuiat boabele, pentru ca nu vor mai primi.

    Vara mai e cum mai e, primesc alta apa seara dar acum iarna merg la ei doar odata pe zi si daca nu beau in acele 5 minute dupa masa, raman fara apa pana a doua zi. Totusi in unele zile, din lipsa de timp nu am mai stat o ora dupa ei sa bea iar si nu am vazut sa-i fi afectat…

    Interesanta si problema cu colegii de serviciu!







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *