ecoli-expAm vazut recent un documentar despre “superbugs”, super-bacteriile mutante care nu mai sunt sensibile la antibioticele umane uzuale. S-a ajuns la aceasta situatie din vina noastra, folosind antibioticele fara discernamant. Zonele unde s-au dezvoltat cel mai bine acesti superbugs sunt exact acelea unde antibioticele se pot achizitiona la liber si se pot folosi “dupa ureche”. Daca vorbim despre porumbei, tratamentele “preventive” sau “de o zi dupa etapa”, raportate la studiile stiintifice, sunt gresite si periculoase.

Incerc sa descriu experimentele facute de oamenii de stiinta in acel documentar, foarte bine ilustrate la microscop.

Au folosit bacteria e-coli, care se pare ca are “linii” care populeaza intestinul uman, asa cum sunt linii care il populeaza pe cel al porumbelului. Intr-un vas experimental de laborator, de forma unei tavi, au pregatit un mediu cu nutrienti propice traiului bacteriei. Au impartit vasul in mai multe compartimente, bacteria avand posibilitatea de a migra intre compartimente si apoi au insamantat cu e-coli normal primul compartiment. In urmatoarele compartimente au pus antibiotic cu concentratii din ce in ce mai mari: compartimentul 3 avand concentratie de 10 ori mai mare decat compartimentul 2, compartimentul 4 avand concentratie de 100 de ori mai mare decat compartimentul 2, etc.

Urmarind la microscop dezvoltarea bacteriei au observat urmatoarele: initial, toate bacteriile care incercau sa treaca in primul compartiment cu antibiotic mureau dar dupa un timp, au aparut mutatii care au permis catorva bacterii rezistente sa traiasca si sa se dezvolte in compartimentul 2, cel cu concentratia cea mai mica de antibiotic. Acolo s-au inmultit, in curand umplandu-se tot compartimentul de bacterii reziztente la concentratia antibioticului. Prin mutatii au luat nastere bacterii care au trecut la cucerirea urmatorului compartiment, cu concentratie mai mare de antibiotic, si tot asa pana vasul experimental a fost cucerit in totalitate, ultimul compartiment continand bacterii rezistente la o concentratie foarte mare de antibiotic.

Asta se face si in columbofilie, se selecteaza super-bugs care vor fi tot mai agresivi an de an.

porumbei.ro