Supravietuirea unui singur pui pe serie

Topic solicitat de Vardohlip Ioan: ati terminat de semanat, de urat si de sarbatorit? trecem din nou la treaba? as vrea sa aflu raspunsul la o problema. O pereche de porumbei maturi, doua oua, toate conditiile (mancare, grit, crescatorie curata, stare de sanatate buna, apa proaspata) si totusi doar un pui a supravietuit(celalalt nefiind hranit corespunzator de parinti(rahitic….pe urma a murit)). Mentionez ca toate astea se intamplau in vara trecuta si porumbeii erau de o luna jumate in noua lor crescatorie. Ma intreb daca neadaptarea la noua casa poate cauza astfel de intamplari?

26 comentarii la “Supravietuirea unui singur pui pe serie”

  1. Probabil au clocit inca de la primul ou, si atunci al doilea pui a iesit cu intarziere si nu a mai apucat sa manance cum trebuie. Unii crescatori iau primul ou si il pun dupa ce oua si oul 2, ca sa iasa ambii pui simultan. Dar, poate fi si alta problema, genetic sa fie mai plapand.

    Am avut si eu intr-un cuib 2 frati care au crescut foarte bine si inainte de intarcare unul a facut tricomonoza iar celalalt nu avea nimic – si continuau sa stea in acelasi cuib. Cred ca cel cu tricomonoza mostenise “imunitatea” de la mama sa care venea dintr-o crescatorie “farmacie”, iar celalalt de la tatal sau care era nascut la mine dupa generatii in care nu am tratat niciodata puii de tricomonoza…

  2. Mda asa am auzit si eu la mai multi ca primu ou il pune deoparte si cand il face pe al 2 il pune si pe celalalt . Cam am si eu probleme de genu asta cu pui .

  3. HMM.. CIUDAT TOPIC….. PAREREA ME ESTE CA SUNT PERECHI SHI PERECHI….UNELE AU MAI MULTA GRIJA DE PUI ALTELE NU …….. UN CRESCATOR DE PORUMBEI CARE DIN PACATE ACUM NU MAI ESTE PRINTRE NOI .. CAND ERAM MAI MIC , M-A INVATZAT CUM SA CRESC SHI GUTZANI PE LANGA VOIAJORI … DOAR CA SA PUN OUALE VOIAJORILAR SA LE CREASCA GUTZANII….. SI STITZI CEVA …?
    GUTZANII.. CRESC MULT MAI BINE PUII DECAT VOIAJORII

  4. Daca era spre sfarsitul sezonului unii porumbei mai fac chestii de sacrifiiciu mai ales daca ramane mai mic.Daca ai urmarit atent se poate ca unul din porumbei sa nu hraneasca corespunzator….

  5. Cred ca una din cauze poate se poate datora ,,parintilor” care nu sunt foarte buni,doar unul hraneste puii mai mult.Am perechi care hranesc puii egal si chiar daca unul are un avans de crestere ,cand au cimpi sunt deja egali.O alta cauza poate fi varsta,am un mascul de 16 ani si chiar daca femela e mai tanara, nu mai pot duce 2 pui si sunt nevoit sa las doar un pui.Boala este si ea o cauza si chiar daca porumbeii sunt sanatosi poate fi ceva genetic.Si eu am avut probleme cu cresterea puilor si am schimbat perechile,chiar puii intre ei.Daca sunt mai multe cuibare cu pui inegali,ii asez dupa marime si notez intr-un caiet,au fost cazuri cand i-am incurcat si n-am mai stiut din ce perechi provin.

  6. Nu cred ca neadaptarea la “noua casa” afost cauza mortii unuia dintre pui.In primele zile de viata, puii se dezvolta intr-un ritm alert, astfel incat in 15 zile deja sunt mai mari de cca 10 ori decat la eclozare.Daca unul dintre pui este mai vioi si mai lacom va fii hranit mai mult de parinti in detrimentul celuilalt si pe zi ce trece decalajul de talie va fii tot mai evident cel mic avand putine sanse de a supravietui.Daca puii au cca 10 zile se poate interveni , hranindu-l suplimentar pe cel mic.Oricum cazul descris este o intamplare si nu poti trage concluzia ca perechea respectiva va creste un singur pui pe serie.

  7. Porumbelul cloceste natural doua, si creste doi pui. Nu cred ca omul trebuie sa ajute natura!
    Cred ca aveti o problema de sanatate la porumbei sau chiar acel pui sa nascut cu un handicap. Daca cazurile persista inseamna ca porumbeii au ceva!

  8. Cauzele pot fi mai multe.Chiar daca cloceste mai repede primul ou tot puiul trebuie sa supravietuiasca doar ca se dezvolta mai slab deoarece cel mare cere mai mult de mancare si ajunge primul la laptele de gusa.A doua cauza si cea mai sigura este ca parintii lor sa transmita o boala in multe cazuri tricomonoza,salamoneloza sau altele boli la care micutul pui nu are imunitate. Din experienta va zic daca vedeti ca un pui e mai mic incercati sa-l cuplati cu unul la fel de la alta pereche si vor creste sensibili egali.Daca si acolo ramane slab achitatil ca nu va fi porumbel in veci.

  9. si eu am patit asa anul trecut de la mai multe perechi asa ca anul asta am sa tin numai cate un pui la fiecare pereche mai bine creste unul si bine decat doi si rahitici

  10. Am avut si eu probleme de genul cu o pereche de voiajori,masculul provenea din alta crescatorie de fiecare data nu reuseau sa duca la capat doar un pui deoarece masculul filat ramanea singur knd lasam porumbeii afara la zbor si atunci femela iesea si masculul ramanea sa ingrijeasca puii atunci i-am bagat separat intr-o voliera si tin sa mentinonez ca tot cate 2 puii mi-au crescut imediat dupa ce mancau direct la puii mergeau sa ii hraneasca,unii porumbeii cand sunt lasati liberi uita sa isi mai ingrijeasca puii.

  11. imperecherea consagvina prea frecvente. urmarea : pierderea in greutate, LIPSA DISPOZITIEI DE A CLOCI, INFERTILITATI SI DIFICULTATI DE PROCREARE.

  12. pt. ca sa obtii exemplare bune de zbor trebuie sa lasi un singur pui la pereche . asta pt . ca puiul rezultat sa fie bine ingrijit sa iasa viguros

  13. din cauza faptului ca un pui ia avans cu o zi si se baga in fata celuilalt la mancare!

  14. daca ai avut cuibaru jos pe podea e o problema , prafu de la gaineat nu prea e bun, daca au fost mai sus tricomonoza, din ce am studiat eu cel mai tare tricomonoza apare la cuplurile de reproductie iar tricomonoza nu e numai in gat.

  15. Asa cum spune si domnul Stan Mircea (9) care are o experenta in columbofilie , cauzele pot fii multiple, dar sa duca la moartea unui pui tind sa spun ca 85% din cauza unei boli .Chiar daca un pui este scos mai tarziu si va fii o diferenta in hranire , asa ceva nu duce la moartea celui din urma .

  16. puiul a murit la varsta de 12 zile si se vedea clar ca nu este hranit. celalalt era dublu fata de el. tricomonoza nu avea si cuibarul era asezat sus.

  17. am avut si eu o pereche de voiajori care anu trecut au facut trei serii de pui,da din fiecare serie hraneau un singur pui si unul il lasau sa moara si mi sa intamplat acelasi lucru la toate trei serii…..

  18. nu este tricomonoza sigur. dak are un pui are si celalalat automat deoarece tricomonoza se transmite si prin atingerea reciproca a ciocurilor

  19. Incearca sa schimbi ouale sau puii cu alte perechi si vezi rezultatele.

  20. cel mai bine hraneste masculul fiind mai batran, femela este mai sperioasa si in momentul in care intram n crescatorie ea fugea de pe cuib , revin porumbeii erau achizitie noua,verificati de veterinar….POATE FI NEADAPTAREA LA NOUA CASA UNA DIN CAUZE?

  21. Nu neaparat adaptare ci doar simplu motiv ca porumbita nu-i hranea cum trebuie nu poate sa fie. La un cuplu la noi masculul a luat o alta porumbita ce era libera si numai hranea puii,dar un pui a ramas mai mic si tot nu a murit deoarece femela ai hranea pe amandoi.Asa ca tot chestia cu boala e ceam mai plauzibila. La fiecare crescatorie exista cate ceva , dar porumbeii sunt imuni la acea boala ce are crescatoria deaorece traiesc in acelasi mediu, dar daca facem achizitii si in acel cotet de unde vin nu exista ceea ce are cotetul tau ,precis al ia si porumbelul achizitionat. Asta ti-am zis ca sa intelgi de ce nu aparea nimic atunci cand ai fost la veterinar cu ea!

  22. Problema este la porumbeii maturi, la parinti.Puii se nasc deja cu microbul latent.Dupa perioada in care sunt hraniti cu lapte, desi puii par sanatosi si sunt dezvoltati natural, la unul dintre ei incepe sa se manifeste boala, iar puiul nu mai asimileaza mancarea primita de la parinti si incepe sa slabeasca si ramane in urma.Desi amandoi puii sunt bolnavi primul care s-a imbolnavit de obicei moare iar cel care ramane reuseste sa ajunga sa iasa la zbor, dar nu intotdeauna.Boala este adeno-coli sau e-coli.Pentru tratament este obligatoriu efectuarea analizelor de laborator pe fecale pentru stabilirea exacta a tipului de tratament la care va raspunde boala.Atentie la antibioticele date in mod abuziv fiindca distrug imunitatea porumbelului.

  23. cand un pui se dezvolta normal ,iar celalat ramane mic,va dau un sfat,,ARUNCATI AMBII PUI SI FACETI UN TRRATAMENT PARINTILOR,ASTA DACA PARINTII SUNT VALOROSI,daca nu eliminati parintii ,sunt destui porumbei buni,din pacate columbofilii buni sunt mai rari.pa

  24. nu avem cum sa aruncam puii,pana sa moara, asa ceva fac numai oameni fara suflet, si aveti grija ce declaratii dati ca cei de la protectia animale;or sun cu ochii pe noi si pe ce declaram….cu stima!

  25. daca imi puteti si mie da un sfat am si eu un acoperis pe bloc am tot vazut ca vin porumbei in primavara le-am dat de mancare si au facut 2 cuiburi. EI la un cuib porumbita a ouat si le-a clocit de 2 zile dar la celalalt cuib porumbita a parasit cuibul in urma cu trei zile .
    Intrebarea mea este daca mai am vreo sansa sa salvez ouale???????
    Astept un raspuns de la voi!!
    va multumesc







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *