raduvladut-rosii4
Numele meu este Radu Vladut Marian, sunt din Curtea de Arges si sunt managerul crescatoriei Anghel Nicusor, care este plecat in Spania de aproximativ 13 ani.

Postul de manageriat l-am inceput in ianuarie 2015, cand fostul manager este nevoit sa plece in Anglia, iar de porumbei nu avea cine sa aiba grija. Intr-o seara, sunt sunat de prietenul meu din Spania, si ma intreaba daca sunt de acord sa devin managerul crescatoriei, si bineinteles ca am fost de acord… La inceput era cam incomod pana m-am invatat, dar pana la urma totul a fost bine, chiar foarte bine. Cand m-am dus la inceput nu am crezut ca sunt chiar super porumbei acolo, si am vazut numai porumbei rosii si argintii… Theelen si Hagens. Auzisem tot felul de zvonuri ca porumbeii rosii sau de culoare deschisa nu sunt buni la concursuri, insa rezultatele din trecut mereu ma loveau cu o palma si imi spuneau ca nu am dreptate.

Vorbind de porumbei, Nicusor imi spune ca am cel mai slab lot anul acesta si ca nu vom face cine stie ce, avand multi tardivi, dar spunandu-mi asta mai mult m-a ambitionat sa ma ocup si mai bine de ei. In fine… ajungem la inceputul concursurilor de viteza demifond, unde nu prea ne-am vazut deloc, ceea ce ma dezamagea foarte tare, dar totusi stiind ca sunt numai porumbei de fond si maraton…imi reveneam…

raduvladut-rosii

Ajungem la prima etapa de fond, Berezanka 550 km unde porumbeii nostri isi arata adevarata valoare obtinand locurile 3,4,10 etc si locul 1 la crescator iar la mine au venit pe loc 12,19 etc ceea ce ma ambitioneaza si mai tare… la a doua etapa de fond L’Vove 690 km, o etapa destul de grea, obtinem locul 15, 18 etc si locul 2 la categoria crescator. Vine si “specialitatea casei” adica maratonul de Tokmak 890 km, unde obtinem locul 2 cu “849”. La etapa de Donets’k 1020 km, Nicusor mi-a spus ca daca pot sa bag, daca nu, nu este problema {aveam ceva treaba} insa m-am dus in cusca si am ales-o pe “420” si am imbarcat-o numai pe ea… un singur porumbel care din fericire vine a doua zi la ora 09:49 si castiga locul 1 pe Curtea de Arges cu un avans de doua ore. La etapa de Tokmak 2, 890 km “420” isi dovedeste din nou valoarea si puncteaza iarasi un frumos loc 1, propulsand-o direct in topul clasamentului la As Maraton. Vine si etapa de Berezanka 2, 550 km unde am angajat 3 porumbei, bineinteles numai staturi ale crescatoriei. Stau cu sufletul la gura deoarece, “849” avea 7,9 pcte din doua etape de fond si o asteptam cu mare interes pe ea. Nu ma dezamageste si puncteaza un frumos loc 1 sosind la ora 12:32, si eu ajungand la crescatorie la ora 12:35 si ma astepta frumos langa adapatoare. Castigarea etapei de Berezanka o duce in varful clasamentului la categoria fond cu 10 puncte. La aceasta etapa am clasat 3 din 3 porumbei si locul 3 la categoria crescator “849” si “420” sunt surori bune, tatal lor este un fiu din originalii de Hagens, scos la noi, iar mama este o femela din originali Menne und Tocher.

raduvladut-rosii3

raduvladut-rosii2

raduvladutMetoda de pregatire este un simpla, antrenamente individuale intre fiecare etapa de concurs de la 40 km, nu am tratat deloc in sezon de respiratie, am mers numai pe naturiste cu efect expectorant. La etapele grele recuperarea se ducea si pana in 4-5 zile, adica dadeam zi de zi electrolit, noi am folosit Tolyamin. Am mai folosit vitamine si in rest nimic, consideram ca si tratamentele excesive au un efect negativ asupra porumbeiilor. Metoda de zbor este la natural, femela “420” a fost jucata numai pe pui mici sau oua, iar “849” nu a avut pereche tot anul, chiar nu stiu de unde dorinta asta nebuna de a sosi mereu in primii 3. Am uitat sa mai spun ca tot anul am zburat pe mancare de baza pentru matca, dar la sosire 50% puneam orzoaica, care o foloseam ca depurativ, si pe fiecare zi ce trecea scadeam orzoaica din ratie si maream cantitatea de porumb, inainte cu 2-3 zile de imbarcarea pentru fond cresteam ratia de porumb pana la 70%.

Crescatoria este construita numai pe porumbei Hagens, Jan Theelen si Menne. Pot considera acesta cuplu…un cuplu de aur, reproducand doi porumbei de expozitie la categoriile “Regina” in ani diferiti. Va multumesc si sper ca nu v-am plictisit cu aceasta povestioara.

Mai jos va prezint rezultatele celor doua femele:

849
RO-1126849-13 F Guta, campioana mun Curtea de Arges Fond 2015.. 10,54 pct. expo UCPR 2015 crescatoria ANGHEL NICUSOR….
Loc 1 Fond
Loc 3 As Fond
Loc 5 General
Loc 6 Mare Fond
Loc 14 As Maraton
Loc 1 Berezanka 2, 555 km
Loc 2 Tokmak 890 km
Loc 3 Berezanka1 555 km
Claseaza 5 din 5 peste 500 km

420
RO-2241420-11 F Rosie campioana mun Curtea de Arges As Maraton 2015… 13,42 pct. expo UCPR 2015 crescatoria ANGHEL NICUSOR….
Loc 1 Mare Fond
Loc 1 As Maraton
Loc 2 As Fond
Loc 1 Tokmak2 890 km
Loc 1 Donetsk 1014 km
Loc 4 Fond
Claseaza 5 din 5 peste 500 km… are rezultate foarte bune si in trecut.
La categoria crescator, locul 1 laureat fond, locul 1 fond crescator.