Tardivii (porumbei eclozati toamna – iarna)

1. Stiu ca multi au pareri nu tocmai bune despre puii tardivi, la fel cum sunt si multi care au obtinut zburatori buni din astfel de pui, poate auzim si noi cateva povestioare cu astfel de pui (tardivi)! Numai bine!!!

Eduard

2. Salut tuturor columbofililor care citesc acest articol si nu numai. Am 16 ani si am porumbei de circa 3 ani, insa fara performante deosebite, mare parte din timpul meu dedicandu-se activitatilor educative. Dupa mult timp in care m-am tot documentat de pe acest minunat site, la randu-mi am ajuns la o dilema pe care vreau sa o dezbatem impreuna. Asadar, zborurile cu puii s-au cam sfarsit pentru o mare parte din cluburile din Romania si m-am gandit ca ar fi o oportunitate pentru mine sa achizitionez niste pui de la un columbofil care are destule performante incat sa-mi trezeasca interesul.

Dar nu sunt sigur ca fac alegerea corecta, parerile prietenilor ma cam deruteaza unii zic ca acesti pui pe care ii voi achizitiona nu o sa fie buni la zbor, iar eu voi fi nevoit sa ii folosesc doar pentru reproducere, altii spun ca din acesta serie apar foarte multi porumbei cu rezultate deosebite.

Deci astept parerile dumneavoastra care, sper eu sa fie cat mai sincere! Mentionez ca achizitiile sunt importante pentru mine intrucat am decis sa ofer porumeilor o atentie ridicata, sperand in rezultate notabile pe viitor! Va multumesc pentru eventualele raspunsuri !

Liviu

3. Sunt un junior columbofil din Arges si am o nelamurire cu puii de toamna care nu au apucat sa zboare la etapele de pui in August. Ma refer la puii care sunt scosi in septembrie octombrie
Am auzit la unii columbofili ca nu sunt asa buni la maturi… altii spun ca sunt foarte buni.

Lamuriti-ma si pe mine.

Multumesc.

Lucian

[Comentarii noi de la 44]

69 comentarii la “Tardivii (porumbei eclozati toamna – iarna)”

  1. Nu am inteles niciodata de ce se considera tardivii mai buni sau mai slabi dpdv. reproductie sau zbor decat restul. Genetic sunt exact la fel, mi-e imposibil sa cred ca impartirea genelor se face in functie de perioada anului.

  2. Problema tardivilor e ca nu se dezvolta la fel de bine ca ceilalti pui si de aici lipsa lor de performanta. Ei au genele bune dar fizicul nu-i ajuta.

  3. Multi crescatori spun ca tardivii din anumite linii sunt buni reproducatori respectiv zburatori.mie mi s-a intamplat de multe ori ca un tardiv sa zboare bine sau sa reproduca descendenti valorosi ,dar asta nu reprezinta o regula.Eu am observat ca tardivii se maturizeaza mai greu si trebuie sa am mai multa rabdare cu ei,totusi tardivii trebuie lasati numai din cuplurile din care nu s-a reprodus vara(din anumite motive)sau din porumbeii care au zburat vara intreg planul competitional.

  4. tardivi sunt buni pt reporoducere , cei mai buni pt asa ceva . Sa ai parte d ei

  5. si io am cateva perechi de puii km de 3-4 zile si o gramada km de o sapt-o sapt jumate.nici io nu consider k tardivii au ceva diferit de ceilalti pui.sanatate si vant in pene

  6. tardivi incearca sai zbori la 2 ani dupa ce se maturizeaza si ei , intre timp trebuie sa-i antrenezi si pe ei .

  7. o s fie o problema cu aruncatul penelor..o s vezi ….dar cum deja stim k un porumbel valoros vine si pe jos .:)s ai grija de ei si s iti traiasca.bft multa

  8. Povestioare cu tardivi? Pai as avea una: la primul meu fond de anul asta am trimis 25 de porumbei…primul sosit a fost un tardiv caruia nu ii dadeam nicio sansa (angajasem si porumbei de 1,2,3 si 4 ani). M-a socat :). Nu avea nici boxa macar…si a dat 1 ora si 30 de minute avans fata de urmatorul sosit la mine. Momentul in care l-am vazut picand ghiulea si lasandu-se pe sputnik ud fleasca (ploaie pe munte) nu o sa-l uit niciodata.

  9. aproape intotdeauna puii scosi toamna tirziu sau iarna sunt mai mici decit cei scosi pe timpul verii.o posibilitate ar fi cuiburi incalzite pt ca puii scosi iarna sunt mult mai rezistenti

  10. eu am avut in anul 2007 patru pui scosi in decembrie 2006 care i-am zburat cu maturii in primavara.la braila a fost o mare catastrofa,porumbeii au mai venit jumatate la majoritatea crescatorilor ,andrei stie.
    din cei patru pui au mai venit 2.am mers mai departe .au mai parcurs trei etape de dunavat 325km,o etapa la bulgari 400km,si i-am pierdut la etapa de 550 km la greci unde a fost cea mai mare catastrofa posibila.mentionez ca la ultima etapa cand i-am angajat ,acei pui aveau doar doua pene schimbate.
    la sfarsit am tras linie si am socotit:
    -din 25 de maturi cu care am plecat si care faceau parte cei mai buni zburatori ai mei in ultimii 4 ani,am angajat 3 la ultima etapa mai sus mentionata si a mai venit unul dupa trei zile;
    -din cei patru pui care iesisera in iarna si au zburat pentru prima data in viata lor in luna martie am angajat 2 la ultima etapa 550km!!!!!!!din pacate nu au mai sosit nici in ziua de astazi.
    deci se poate,nu?

  11. Vreau sa spun ca tardivi sint la fel ca si ceilalti pui problema e ca tardivi se pierd mai repede din doua motive . Nu sint antrenati la timp si au o inapirlile intirziata tardivi trebuie antrenati incepind de la doua luni exact ca si cei de la inceputul anului cu cit incepe antrenamentul mai repede cu atit pierzi mai putin .MULT SUCEES ;

  12. am un mascul scos la sarsitul lui septembrie 2003 ,din diverse motive pana in 2006 nu am reprodus din acesta,la zborurile de fond de anul acesta am 2 femele din el,una de ’06 si cealalta de ’07 care mi-au adus locul 1 crescatori pe jud.arges la varsovia.
    ideea este ca tardivii pot fi buni reproducatori daca provin din porumbei deosebiti!

  13. ambele femele venite in prima zi,au mame diferite si acestea la randul lor sunt tardive!

  14. eu nu cred ca exista diferente intre tardivi si puii din primele serii, doar ca puii din primele serii prind mai mult antrenament si au mai multe sanse sa vina innaintea tardivilor, dar acest lucru nu este sigur

  15. Da, intr-adevar puii din seriile 3 si 4 se maturizeaza la varsta de doi ani , darrrr mai sunt si exceptii ,un exemplu foarte bun in pot da chiar eu , anul acesta din cauza unui lot foarte mic de porumbei am zburat si doi pui tardivi , o femela si un mascul ,pina sa inceapa sezonul nu le-am dat nici o sansa ,ba chiar am crezut ca ii voi pierde la antrenamente , siii surpriza surprizelor femela a zburat 6 etape pina la 400 km , clasanduse in 5 etape in urmatoarea ordine, etapa 1 in primi 2 %,etapa 2 in primi 10%prima in crescatoarie,etapa 3,30% prima in crescatorie ,etapa 4 a dpoua in crescatorie , ultima etapa venita in primi 30%.
    Al doilea exemplu este un mascul tardiv care a zburat 7 etape ocupand locul 1 pe club , locul 7, locul 60 pe club la 400 km Nadlag.
    In privinta increderi pe care le-o acord ca si reproducatori pot spune ca din tardivii ce ii am in reproductie rezultatele cele mai bune le am din produsi scosi din ei ,tot ce ma scos din tardivi ii am cu norma, pot spune ca in prezent detin 10 reproductori toti tardivi .Acum depinde de fiecare cum gandeste , asta este parerea mea.Multa bafta

  16. Am uitat sa spun ca ,cheia succesului meu cu ei au fost antrenamentele scurte si dese.

  17. Eu cred ca cea mai mare problema cu puii tardivi sunt bolile(difterovariola si probleme respiratorii). Daca nu se imbolnavesc pot deveni buni zburatori sau reproducatori. am si eu un mascul din 2006 primit toamna cadou de la Marius Tunduc care nu l-am zburat in primul an fiind tardiv, in al doilea an (2007)avea 4 pene schimbate si a zburat primele 2 etape iar la a doua am avut o mare catastrofa. anul acesta surpriza mea placuta a fost acel tardiv de 2006 pe care l-am angajat aproape la toate etapele inafara de cele dublate si un fond. el a clasat 4 din 4 fonduri inclusiv wurzburg unde a ocupat locul 37 national. are norme la general,fond si maraton. sper sa mai am si pe viitor astfel de tardivi.

  18. hmmmm .. am citit toate parerile si am si eu ceva de adauat. tardivii se dezvolta mai greu din cauza alimentatziei de iarna pe care o primesc parintzii.. daca le-atzi asigura un surplus de boabe marunte (mei canepa rapitz,etc) atunci altfel ar sta lucrurile. nu uitatzi ca dupa o saptamana puii nu mai primesc laptele acela din gusa, ci boabe. si eu astept acum o serie de tardivi si deja incerc sa le procur mei rapitz si canepa.TOTUL STA IN ALIMENTATZIE SI NU IN ULTIMUL RAND IN GRIJA PARINTILOR. ……….CU STIMA SI RESPECT MIHAI GANEA

  19. Am avut 2 exemple de tardivi,eclozati in luna septembrie,respectiv octombrie,CARE NU AU FOST INCHISI IN TIMPUL IERNII si care au zburat la 1 an 4-5 etape de viteza.Nici unul dintre ei nu a facut insa performanta,sosind mereu la finalul plutonului.
    Am insa un coleg de club care a avut surprize placute din partea unui tardiv,exact la un concurs de fond(Preszmyl-560 km),deci o situatie similara cu cea relatata de Andrei.
    Un rol important in dezvoltarea calitatilor de orientare si rezistenta ale tardivilor il are antrenamentul zilnic pe parcursul iernii,respectiv lansarile regulate de la distante care initial se repeta,apoi cresc progresiv.Pentru zonele in care atacurile rapitoarelor impun tinerea porumbeilor inchisi pana in primavara,scoaterea de pui tardivi(cu scopul de a-i si concura vreodata) este INUTILA.Acesti pui care si-au petrecut in voliera primele luni dupa nastere au o musculatura slab dezvoltata,acumuleaza cantitati mari de grasime de care scapa foarte greu iar primavara,cand sunt eliberati,in cazul in care nu se pierd la prima iesire din voliera, au un zbor haotic,neintegrandu-se in stol.Zboara putin,temator,cu picaje bruste.
    In privinta calitatilor de buni reproducatori,probabil “faima” tardivilor se datoreaza unor pure coincidente(revenind la subiectul cu norocul).Genele parintilor sunt aceleasi,fie ca se combina in martie,fie in noiembrie.

  20. Este perfect adevarat ce spune Dan. Tardivul meu a zburat toata iarna cu alti 5 porumbei in care nu credeam, desi e zona cu rapitoare, si asta i-a folosit. Referitor la acel Preszmyl, caci despre el e vorba si la mine, cred ca s-au remarcat tardivii pentru ca a plouat si ei fiind mai inconstienti / inflacarati au intrat direct in ploaie.

  21. Pentru a obtine rezultatele dorite de crescator trebuie sa tina cont de urmatoarele dupa mine. Puii scosi acum nu se pot invata din cauza timpului. In cazul cind majoritatea crescatorilor fac imperecherile in februarie-martie, acesti pui ajung la maturitate la 5-6 luni nici puii lor nu pot fii folositi la zborul efectuat in cursul anului respectiv. Se pot scoate pui tardivi atunci cind detii un cuplu valoros si sa-i opresti la matca.
    In general separarea pe sexe se face din luna sepembrie-octombrie atit la matca cit sizburatori. Multa bafta.

  22. puii tardivii nu o sa prea fie rezistentzii la bolii dar o sa fie rezistentzii i competitztie

  23. diferenta dintre un tardiv si un pui de vara este atunci cand naparleste pt ca tardivul nu arunca penele si poate sa inceapa o naparlire avansata in timpul sezonului competitional si un alt dejavantaj ar fi varsta dar in ziua de azi am observat ca nu mai conteaza asta depinde de vigoarea fiecarui porumbel.tardivii au facut mereu surprize pt ca nu au avut experienta dar au avut vigoare si noroc au trecut prin ploi si vreme rea iar cei experimentati au ocolit si au piedut din benzina.

  24. nu crexd ca este o diferenta intre puii scosi iarna si cei scosi vara au primavara cei scosi iarna sunt mai rezistenti succces la zboruri mai e pana la urmatorul sezon.::::((((((((( cam mult vant in pene !!!!!!!!!!!

  25. dupa cum spune Daniel(16)are dreptate,sunt la fel nu vad cu ce s-ar reduce potenta fizica sau orientarea ,todeauna au fost tratati ca rezerve,ca au apucat sa iasa din ou ,,,au ei rostul lor si tardivii,tratatii ca pe ceilalti..mai spunem c?teodata ,,cei din urma vor fi cei din frunte”?

  26. Parerea mea e k si tardivii sunt la fel k si ceilalti porumbei,atat k au o dificultate mai mare in dezvoltarea zborului. Ce oamenii care se nasc in septembrie sunt neaparat mai prosti k cei nascuti in Aprilie? io unu nu cred asta. Au fost atatea exempe cu tardivi care au confirmat la zbor sicare nu . Deci conteaza materialu genetic p care il detine porumbelul. Aici nu mai tine zicala cine se scoala de dimineata departe ajunge.

  27. Tardivii se dezvolta mai greu pt. ca porumbeii nu hranesc puii noaptea. Si cum toamna noptile sunt mai lungi hrana primita e mai putina. O problema e si frigul, cand puiul se imbraca parintii nu mai stau pe el si putem sa-l gasim mort . Asa ca eu cred ca mai bine sa evitam sa scoatem tardivi. Mult noroc.

  28. sunt doar mai slabi .si nu poti astepta ca si la puii de primavara sint bine crescuti

  29. tardivii sunt foarte buni zburatori….mai ales in zborurile de munte, dar trebuie foarte mare atentie acordata antrenamentelor, trebuie sa fii un crescator cu rabdare ….nu primul an direct la fond.

  30. o serie de tardivi …am sa postez poze cand vor fi mari si toti stimabili domni care spun ca se dezvolta mai prost fizic vor avea o surpriza..CONTEAZA CE MANACA chiar daca nu sunt hraniti ca vara . Perechia care are pui tardivi …nu se hraneste cu “hrana pentru iarna” stimabililor.
    http://botosel.sunphoto.ro/porumbei/ECUJDLBRJSFGXUCQOCA

  31. ma nu va luati dupa alti si dupa unii kare spun ca tardiviii nu sunt buni eu am scos anul asta akum iarna 7 perechi de tardivi adika 14 tardivi in total si toti imi traiesc daca nu ma kredeti intrati pe websiteul meu si uitativa la sesiunea [albumul] ?ultimi pui de iarna? si convigetiva ba chiar am si de vanzare cn e interesat uitativa la sesiunea ?anunt unde a 2 perechi de voiajori de vanzare ?tardivi? intrati pe http//:irinel.sunphoto.ro

  32. Campionul la maraton al FRC la expo ianuarie 2008 este un tardiv de 2004. De asemeni proprietarul acestuia care imi este si prieten in iarna lui 2007 avand doi tardivi din porumbei f.buni i-a vandut unui crescator,dar i-a spus acestuia ca daca nu-i place de ei sa-i aduca inapoi.Acest lucru s-a intamplat.Datorita unor neantelegeri prietenul meu a plecat in 2oo8 de la FRC si a zburat decat fondurile cu Constanta.Inrucat nu mai vroia sa zboare deloc anul acesta nu i-a antrenat decat la Braila el fiind din Fetesti dupa care direct prima etapa in Polonia.Dupa doua saptamani s-a decis sa arunce in lupta si cei doi tardivi la zborul de Chelm =830 km pana la Fetesti.SURPRIZA:la orele 15.30 unul din tardivi batea din aripi pe sputnic clasandu-se in primi 100 porumbei pe masina din peste 1500 angajati la acel concurs.EU CRED CA DACA INVESTESTI IN PORUMBEI DE VALOARE CULEGI PERFORMANTA.In acest sens am achizitionat de la un prieten pe bunica campionului mai sus mentionat.Vant in pene la anul si SARBATORI FERICITE TUTUROR. LA MULTI ANI!

  33. Sa-ti traiasca.Am o pereche eclozati pe data de 28.12.2008 sper sa fac performanta cu ei in 2009
    Bafta si LA MULTI ANI.

  34. am o pereche kre scot oua chiar dupa craciun…de data asta primul ou lau scos pe 31 decembrie 2008 iar al oilea ou pe 1 ianuarie 2009 ……nustiu de ce dar aceasta pereche scot puii numai in ianuarie….niciodata nu am avut pui din ei primavara sau vara….de ce oare?

  35. Iarna nui ca primavara sfatul unui incepator ar fi imperecherea sa se inceapa de pe 15 februarie ,porumbei sanatosi ies la antrenamente odata cu sosirea randunicii. tardivii..e un fel de pierde vara stai inca un an sa astepti, si daca te mai afli si in vrancea unde aici la noi se zboara numai cateva zboruri doar la Fond si maraton ca vezi doamne la noi mai toti stim ca toate pasarile noastre sunt de fond ….

  36. tardivi sunt foarte buni reproducatori deoarece pastreaza genele parintilor foarte bine iar pui din primele seri sunt foarte buni pentru zbor cele bune

  37. mi-au scos azi pui doua pereki ,fiecare pereke cate unul ,daca supravietuiesc pot fi considerati tartivi????????nu ineleg din ce luna se nasc puii tartivi.??????
    rog pe cine scrie sa imi raspunda!!!

  38. fiind incepator nu o sa-mi dau cu parerea ci am sa va povestesc o intamplare ..m-am apucat anul trecut in octombrie de porumbei si primul pui a fost in decembrie 2010 pe 26 ..m-am chinuit cu el a crescut la bec sa-i ofer caldura necesara, in Mai a zburat toate antrenamentele iar ….in august ..m-am gandit ca ar fi pregatit pt un zbor mai lung asa ca lam angajat la ultimul zbor in polonia 600 si ceva de km ..porumbelul a venit dar dupa cateva zile acum ce sa zic pt mine a fost o performanta pt altii poate ..nu ..dar e un inceput si acest inceput realizat cu un tardiv

  39. Va salut ………parerea mea este ca singura diferenta intre puii scosi in prima jumatate a anului si tardivi este ca acestia din urma nu pot fi folositi cu succes sau deloc la concursurile cu puii……….ulterior ca maturi pot obtine rezultate foarte bune.Spor la zbor.

  40. Buna ziua!!!….nu pot decat sa v-a spun atat…la mine pui la varsta de 9 luni (scos in octombrie2008)a zburat in primavara lui 2009 toate etapele cu maturii culminand cu clasare locul 124 CLUB MARATON MOLDOVA la concursul GDANSK 912 KM…si nu e singurul…trageti si voi o concluzie!!!

  41. Sper ca suntem cu totii de acord ca genetic nu
    au cum sa se deosebeasca tardivii de puii din
    primavara.

    Singura deosebire este ca tardivii nu se incadreaza
    in calendarul competitional columbofil si in
    sistemul jucatorilor:
    -Pui tardivi nu pot fi testati cu cosul toamna.
    De aici s-a nascut mitul ca nu sunt buni zburatori.
    Netestati putem avea surprize neplacute cu ei in vara
    urmatoare dar exista si exemple de surprize placute.
    -Multi crescatori-jucatori cresc numai cativa pui tardivi
    din perechi bune direct pentru reproducere.De aici s-a nascut mitul ca sunt buni reproducatori. Daca ne gandim
    putin vedem ca nu sunt buni pentru ca sunt tardivi ci
    pentru ca au o mostenire genetica buna si anotimpul
    in care s-au nascut nu este relevant.

  42. Mie personal tardivii imi aduc amintiri foarte frumoase si placute,tot timpu am avut in lot 3,4 tardivi,imi place sa scot si din puii din anu respectiv care au ramas de la etapele de pui.Anu asta am 3 femele care au facut toate cele 7 etape cu clubu,si una dintre ele a avut pereche si femela aia pe data de 14.9.011, 1 pui , si il tin si o sa-l zbor in martie cu maturii,si is 100% ca daca totul e ok si arata bine pe atuncia…o sa faca 5,6 etape usor. Ganditiva toti colombofili “mari” care tin in luna septembrie,octombrie tardivii is tardivi in porumbei de “TOP” nu ori cine se chinuie acuma cu tardivii daca nu ar fi cv in spatele lor ;)

    BAFTA

  43. Puii de toamna sunt la fel ca cei de la inceputul sezonului, (fizic si psihic) doar ca acestia nu se pot antrena ca ceilalti, pt ca in scurt timp urmeaza sa fie inchisi pt iarna , dupa nastere orice porumbel voiajor are nevoie de cel putin 3-4 luni de zbor, ca muschii sa se dezvolte la capacitate maxima, Eu personal toamna tin cate un pui de la perechile valoroase, restu oalelor le arunc.

  44. Acum ca se apropie pauza cu concursurile vreau sa va spun o poveste despre o familie de porumbei.In 2005 toamna am cumparat un mascul pui de la un prieten -Willems Serge din Aix Belgia ,anul urmator am scos cativa pui din el pe care i-am pierdut ,avand prea multi masculi si din cauza ca nu mi-au venit puii din el l-am instrainat.Dupa ce in 2007 toti porumbeii mi-au fost furati si incercand sa-mi refac acasa pe balcon lotul am recuperat masculul in2009 prin septembrie ,l-am dus in voliera dar dupa cca 3-4 zile porumbelul mi-a scapat ,dus a fost ,au mai trecut cateva zile si seara cand aveam porumbeii afara am vazut un albastru care se invartea pe langa balcon , era masculul scapat .Avenit acasa dar si cu un bilet pe picior de la cineva din zona de nord a tarii ..In primavara lui 2010 a fost lovit de uliu destul de rau [s-a refacut] ,prin august am avut un pui de la el[apropo de tardivi] pe care pe la sfarsitul lui septembrie l-am dus la un antrenament la cca 10 km unde l-am pierdut.Puiul mi-a venit acasa dupa vreo trei saptamani .Anul urmator[adica anul asta 2011] l-am dus la zbor insa fara a putea concura din motive personale, l-am pierdut din nou la Zalau[cca 250 km]s-a intors dupa doua saptamani neputand sa-l zbor Horea si Tiszafured[cca 450 km] l-am zburat apoi Komarom[cca650 km ]de unde mi-a venit destul de bine[un salt de vreo350 km] .Am reusit sa scot un pui din el in primavara pe care l-am zburat acum cu puii ,am facut tot posibilul sa pot concura tocmai pentru el pentru ca venea foarte bine de la antrenamente .Si intradevar porumbelul mi-a confirmat asteptarile clasandu-se al doilea la zborul de Horea.Asta a fost povestea unei mici familii de porumbei.Multumesc pt rabdare.

  45. Cand citesc toate aceste mesaje,se face pielea de gaina pe mine. Raman cu gura cascata de ce poate face un porumbel.

  46. sall tardivii sunt porumbei care pot face clasari bune la acei crescatori care au ceva experienta in sportul asta si care stiu ce sa faca cu ei fratilor in primul rand…desigur sa aiba in spate gena puternica,tardivul deoarece el daca nu zboara in primul an de viata si nu da un pic de greu la concursuri se va pierde anul viitor ca yearling.Un incepator nu va stii ce sa faca cu el kd trebuie oprit din cauza penelor deoarece se stie ca mai are 1-2 pene de aruncat anul urmator,poate claseaza un fond de 500,dar la adoua de 650 de ex sigur va avea o cursa f grea…va salut

  47. Tradivi sunt buni si de zbor si de reproducere. Am vazut ca uni ziceau ca nuss buni la zbor, ca nuss buni la reproducere. Eu am zburat pui tradivi.Chiar si bunicul meu. Si au venit cu success!

  48. SALUTARE, EU SUNT DE ACEEASI PARERE CU DL. PORUMBEI .RO , NU CRED CA ESTE VREO PROBLEMA CU ACESTI PUII TARDIVI ,EU AM AVUT VREO 3 PORUMBEI SCOSI PE LA SFARSITUL LUI NOV. SI AU FOST PESTE ASTEPTARILE MELE ,CHIAR MAI BUNI DECAT CEI SCOSI PRIN MAI ,IUNIE ,POATE SINGURUL DEZAVANTAJ ESTE TARDIVII SE MATURIZEAZA MAI GREU SI CAD MAI USOR PRADA RAPITOARELOR!11 SANATATE SI NUMAI BINE!!!!!!!!!!!!

  49. salut ,concurez in italia de doi ani, anu trecut in toamna am primit doi pui cadou de la un prieten [DOI TARDIVI] toata iarna au zburat afara ,unul dintre ei lam zburat pana la 550 km ,locu 33 pe masina ,a 10 crescatorie ,dupa care nu l-am m -ai bagat ,,deci se poate depinde de gene ,crescator ,noroc .

  50. nu este nici o diferenta. Ce,puii scosi in Martie beneficiaza de alte conditii mai bune , eu nu cred ,ba din contra!

  51. stiu pe cineva care imperecheaza porumbeii de asa natura incit perioada inelarii sdas fie in ianuarie . si anu asta sa dus cu ei pina la 350 km dar din pacate ceilanti competitori au cam ramas fara pasari si asa ca concursurile cu toate ca mai erau 3 sau dus…. multumesc.

  52. Hai sa vedem practic ce se intampla. Puii tardivi nu-si schimba toate remigiile aripii astfel ca la anul cu fizic de adult trebuie sa zboare cu pene mai mici, de pui. Deci nu ar trebui angajati la zboruri grele decat dupa ce schimba aripa, rezulta o pierdere – intarziere de un an. Pa

  53. tardivii sunt valorosi deoarece toamna raman in crescatorie numai valori,porumbei zburati si atunci procentul de pui buni este mai mare. parerea mea.

  54. problema cea mai mare pe care o au tardivii nu este dezvoltarea ci faptul ca ei nu au timp sa zboare cum au puii iesiti in aprilie. Eu anul asta am avut 5 tardivi si i-am pierdut pe toti pana la granita. anul acesta am lasat iar cativa tardivi din prumbeii mei cei mai buni ca sa ii incerc ca reproducatori. Acum sa vad ce scot din ei.

  55. Eu am avut doi pui primiti cadou in toamna anului 2009 de la un prieten columbofil .
    In 2010 masculi frati de cuib fiind au zburat toate cele 15 etape de tara clasand doar doar 3 dintre ele fiecare.
    In 2011 au fost cei mai buni 2 porumbei ai mei unul dintre ei clasand 8 etape din 8 si celalalt 6 din 8 pana la a noua etapa unde au disparut amandoi ..o etapa grea cu ploaie pe tot traseul ..pe langa ei am mai pierdut atunci alti 5 porumbei care miscau destul de bine .
    0779021/09
    0779020/09
    acestea sunt seriile celor doi tardivi de 2009 ..poate cineva le recunoaste seriile si face un gest sa le dea drumul .

  56. un foarte bun prieten cu un tardiv in 2009 a avut loc 1 general loc 1 demifond ,in 2010 cu acelasi tardiv a avut loc 1 palmares general si loc 2 demifond palmares porumbelul a fost prezent la expo 200 9 si 2010 trageti concluzii despre tardivi

  57. am si eu o intrebare.
    Am un porumbel scos la inceputul lui ianuarie 2010, iesind afara pentru prima data , iarna de frica pradatorilor nu s-a acomodat si cum iesea se baga sub un sopron , la un vecin. Am decis sa-l bag la matca , nevrand sa-l pierd, dar in luna iulie , m-am rasgandit si i-am redat libertatea . a durat o perioada mare pana s-a invatat sa zboare bine, strambandu-si chiar si sternul in firele de curent . a zburat pana-n luna noiembrie apoi toti porumbeii au fost inchisi pana in luna martie. l-am inscris si pe el la zbor . IN afara celor 5 zboruri din tara , a mai zburat un presov de aproape 600km , un poprad de peste 600 km , un brno de 890km si un berlin de 1250 km, toate venind la f putin timp de terminarea concursului. ce parere aveti?

  58. Porumbei normali…nascuti… intro perioada anormala a anului. Anker Alfonz spunea/ ca genetic voiajorii transmit cel mai bine calitati in vreme calduroasa, lunile verii/ si daca el nu stie…atunci ce stim noi??//

  59. Porumbeii tardivi se spune ca sunt cei mai buni ca sunt tarzii.Cei mai buni pui sunt a 2 pereche.Eu sunt incepat am doar 1 an cu voiajori dar mia zis un crescator totul despre ei.

  60. Dar daca puiul nu apuca sa zboare in anul nasterii? Primvara are vreo sansa ?







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *