porumbei galateni

Autor: “un crescator”

De ce cresc Galateni? De multe ori mi-am pus aceasta intrebare. De ce cresc porumbei? Este si mai greu de raspuns. Cred ca acest fapt porneste din launtrul fiecarui pasionat de aceste gingase finite.

In copilarie, de multe ori ma plimbam aiurea pe strazi, hoinaream impreuna cu alti prieteni , mai ales prin cartierele cu case multe, acolo erau mai multe sanse sa vezi animale prin curtile gospodarilor. Mergeam asa, fara sa avem un traseu anume, uitindu-ne mai mult pe sus, decit la picioare. Asa descopeream unele stoluri de porumbei care zburau. Mai tirziu, am reusit sa deosebesc porumbeii chiar si in zbor, stiam care ce rasa este. Dupa citiva ani de observatii am reusit chiar sa deosebesc exemplarele intre ele, in zbor.

De cele mai multe ori, ma opream cind descopeream pe bolta albastra sau plumburie, mici puncte albe care licareau, stateam pina coborau. Asa am descoperit, pentru prima data, ca unii porumbei cadeau pur si simplu citiva zeci de metri, unii chiar mai mult. Am descoperit ca porumbeii, unii dintre ei, joaca. Nimic nu este mai spectaculos, decit un stol de Galateni, care la coborire, dupa un anumit timp de zbor, isi dau drumul la joc, in snururi mai scurte sau mai lungi. Deja stiam la cine zboara, cit zboara si cum joaca porumbeii, asta fara sa-i cunosc pe proprietari. Multi dintre ei nici nu erau acasa cind porumbeii lor zburau; asta pentru ca erau tot timpul in libertate, zburau de placere. In ziua de azi, multi porumbei au uitat sa zboare, de joc ce sa mai vorbim?? Acum fiecare exemplar costa o anumita suma? cum sa-i lasi la zbor, s-ar putea sa nu se mai intoarca? pierzi banu frate!

Mai tirziu, am cunoscut pe unii din proprietarii porumbeilor. De la citiva dintre ei chiar am cumparat porumbei, ii plateam cu graunte care se gaseau din plin la Baza de Receptie a Cerealelor, trebuiau doar procurate; astea erau alte aventuri de neuitat. Dar ce te faci cind ai porumbei si nu ai unde sa-i tii? Apelezi la prieteni si ii tii la ei. Pe multi ii prindea “Uliul”, ca dupa 1-2 saptamini sa afli ca porumbelul respective este la alt baiat, pe care l-ai cunoscut intimplator. Uite asa, schimbam destul de des locatiile unde tineam porumbeii. Asta pina mi-am permis sa-mi construiesc o cusca mica, in spatele blocului. Bucuria a fost enorma, dar nu a tinut mult, intr-o dimineata am gasit cusca goala. In acel timp erau multi copii care tineau porumbei, nu aveai prea multe alternative, trebuia sa-ti ocupi timpul cu ceva si cum multi nu aveau o placere in a sta in casa si a face lectii, ne jucam de-a crescatorii. M-am jucat si eu, asta pina l-am cunoscut pe nea Puiu.

Asa am inteles ca performantele porumbeilor nu sunt intotdeauna intimplatoare. In spatele acestor porumbei sta un crescator, un om simplu, care stie de ce are nevoie un porumbel pentru a face performanta; dar, mai ales, acest crescator stia sa vada ceea ce multi vad, dar putini recunosc: calitatile unui adevarat performer. Acele calitati ascunse pe care putini crescatori stiu sa le recunoasca, atunci cind privesc un porumbel. Pentru asa ceva ai nevoie de un “nas fin” si multa, chiar foarte multa experienta. Aceasta experienta se acumuleaza urmarind zborul porumbeilor si comportamentul lor cind sunt afara, pe cusca sau in cusca. Acestia sunt adevaratii crescatori de porumbei, oameni simpli, care ii cresc din adevarata pasiune.

Sunt multe rase de performeri, unii foarte buni zburatori, altii foarte buni jucatori. Dintre toate rasele, cele mai spectaculoase sunt rasele de rolleri; acestia imbina zborul de inaltime, uneori si de durata cu jocul, acele snururi lungi, atit de lungi incit uneori te intrebi: oare se mai opreste? Multi nu se mai opresc, fiind ultimul lor snur. Macar au o moarte frumoasa. Cei mai valorosi sunt cei care pot sa-si controleze jocul, putindu-se opri la timp.

Galatenii sunt unii dintre cei mai buni rolleri. Cine ii lasa sa zboare, facind in acelasi timp si o selectie artificiala, nu trebuie sa dea explicatii, spectacolul este garantat. Cred ca acesta este adevaratul motiv pentru care cresc Galateni: SPECTACOLUL TREBUIE SA CONTINUE.