Din experimentul cu lotul de tardivi zburati iarna in 2015 a facut parte si o femela minuscula, “Tiny”. Dupa intarcare zacea prin carantina pe moarte, cu mai multe boli simultan, cam asa:

Am poza cu ea de pui doar pentru ca am crezut ca e buna ca material didactic in sectiunea “Boli” de pe site.

Zilnic eram pregatit cu punga sa o duc la tomberon… dar cumva s-a agatat de viata si am ajutat-o cum am putut. Dupa o iarna plina de aventuri cu soimul si uliul si dupa un sezon 2016 cu 14 etape deloc usoare, Tiny ramane singura femeluta finalista dintre tardive. Mana asta de pene cu ochi a fost una dintre satisfactiile mele din 2016. Cred ca are 300 grame toata, 20 grame de pene si 280 grame de ambitie.

In 2017 m-a cam suparat pentru ca strica tot zborul stolului incercand sa intre in cotet pe langa mine asa ca am pus-o pe lista neagra pentru experimentul Fond Polonia alaturi de alti cativa porumbei cu bile negre. A clasat prima etapa de fond Medyka lucru care m-a dat pe spate pentru ca nu-mi iesea din minte imaginea ei de bolnaviciune zgribulita plina de muci de pe vremea cand era pui.

Urmeaza Bilgoraj 600+ Km (25 Iulie) dar probabil maraton prin ocolirea lantului Carpatic pentru a ajunge din Polonia in Arges. Ca si cum distanta si muntii nu erau destul, a mai fost si canicula + vant… asortate cu un cutremur. Sosiri foarte rare, deja se lasa intunericul… dupa ora 21 apare plutind o mogaldeata si iar bulversare totala, pe trapa nu era alta decat Tiny!!! Este a nustiu cata oara cand mi se demonstreaza ca ambitia si inteligenta atarna mai greu decat fizicul atunci cand e vorba de etape foarte grele. Un lucru interesant legat de femeluta asta: hranesc porumbeii pe niste usi mici din fata cotetului pentru a nu mai intra mereu datorita alergiei la praful de voliera. Daca sunt in cadrul usii porumbeii nu au cum sa iasa… ei bine, piticania asta e singura care a reusit sa ma pacaleasca si nu odata. Cand hranesc femelele mananca ce mananca, apoi se duce ca hoata in spate, se urca pe un V si ma urmareste… cand nu sunt atent, pleaca cu viteza si se arunca prin micul spatiu dintre capul meu, umar si coltul usii. Se duce direct la matca sa stea de vorba cu masculii de acolo, sa se infoaie la ei.

Sunt multi crescatori care rup gatul puilor care stau putin mai zgribuliti… sper ca exemplul ei sa mai salveze cateva vieti nevinovate.

porumbei.ro

P.S. Desi am vrut sa ma abtin anul asta si sa nu mai scot tardivi, am comandat deja inelele pentru lotul de zbor de iarna 2017. :))