Trimis de Vlad Hadarau

In urma activitatilor columbofile si in functie de specificul lor, la finalul unui an competitional sau in urma expozitiilor se acorda diferite titluri si distinctii, potrivit rezultatelor obtinute.Pentru ca nu in toate cazurile aceste titluri se acorda corect, vom analiza citeva dintre ele:

Titlul de ?Maestru al Sportului Columbofil?:

-pentru a nu gresi in definirea acestui titlu, vom consulta mai intii dictionarul , pentru definirea termenilor:

Maestru al Sportului: -titlu oficial acordat unui sportiv pentru merite deosebite; persoana care poarta acest titlu

Sport:-complex de exercitii fizice si de jocuri practicate in mod metodic, cu scopul de a dezvolta, de a intari si de a educa vointa, curajul, initiative si disciplina; fiecare dintre formele particulare, reglementate ale acestei activitati

Columbofil:- care apartine porumbeilor, privitor la porumbei.Crescator de porumbei( voiajori)- din fr. Colombophile

Analizind termenii de mai sus, putem trage concluzia ca, acest titlu se va acorda doar persoanelor care au obtinut rezultate deosebite in practicarea sportului cu porumbeii voiajori. Acest titlu, va fi foarte mult apreciat, mai ales daca, in urma demersurilor care stim ca se fac, sportul cu porumbei voiajori va fi recunoscut oficial in Romania.

Studiind literatura de specialitate, gasim si alte referiri cu privire la acest titlu, in cartea ?Farmecul Columbofiliei? a dl. Feliciu Bonatiu.Astfel, la pagina 95, putem citi:

??Cei ce opteaza pentru porumbei de ornament vor alege o rasa anume creata in acest scop, pentru frumusete. Desigur ei vor urmari cu ocazia selectiei, imbunatatirea caracterelor morfologice ale porumbeilor. Cei ce aleg SPORTUL, vor trebui sa se consacre unei rase de zbor. Vor lasa porumbeii sa zboare practicind SPORTUL COLUMBOFIL.

Am dori sa auzim cit mai rar sau deloc de crescatorii de asa-zisilor ?zburatori de expozitie?. Locul porumbeilor de zbor este- in primul rind- in aer si nu in boxele expozitiilor. Rasele de zbor si de joc trebuie sa zboare si sa joace in aer si numai dupa aceea sa fie prezentati la expozitii.

Nimic nu serveste mai bine interesele unei rase de zbor, decit concursurile.?

– iar la pagina 99 si100, gasim:

? Se intocmesc clasamentele de zbor dupa fiecare etapa si pentru fiecare campionat, in baza rezultatelor din foile de arbitraj propuse pentru omologare, de catre Comisia Nationala pentru organizarea zborurilor a Sectiei Specializate a crescatorilor de porumbei de zbor???

?In baza clasamentelor obtinute, la nivel national, se acorda urmatoarele titluri:

-Campion national absolut????.

-Campion national??????..

-Campion interjudetean????.

?Titlul de ?Maestru al Sportului Columbofil? se acorda columbofililor care indeplinesc una din normele de mai jos:

a.-columbofilului care va obtine titlul de ?campion national absolut? in doua sezoane competitionale, consecutive sau cu intermitenta, din cel putin 6 concurenti

b.-columbofilului care va obtine titlul de ? campion national? la porumbei adulti timp de 3 ani consecutive sau cu intermitenta, la aceeasi rasa de porumbei, dintre cel putin 6 concurenti

c.-columbofilului care se va clasa timp de 5 ani consecutiv in clasamentul final al campionatului national de zbor, la adulti sau tineret, in cadrul aceleiasi rase, pe unul din primele 3 locuri, dintre cel putin 6 concurenti.?

Deci, din cele prezentate mai sus, putem vedea ca si concursurile cu porumbei rotitori sau jucatori sunt considerate Sport Columbofil.

Pentru crescatorii de porumbei de Ornament, in urma rezultatelor obtinute la expozitii se poate acorda titlul de ?Maestru Columbofil?.

Maestru:-persoana care a adus contributii (deosebit de) valoroase intr-un domeniu de activitate, fiind adesea considerat drept indrumator, model, sef al unei scoli, creator al unui current (explicatie din dex)

Un model dupa care se acorda acest titlu, este prezentat detaliat si foarte explicit de catre dl.Popa Cosmin si se gaseste pe www.porumbei.ro la sectiunea ?porumbei de agreement?.

Deasemenea, un alt model se poate vedea pe siteul www.nwoetc.com/master_breeder.htm

Dumneavoastra ce parere aveti?