Top 3 greseli in activitatea columbofila – autoreprosuri columbofile

Fiecare dintre noi facem diferite greseli in activitatea de crestere a porumbeilor voiajori, mai grave sau mai putin grave, greseli pe care le constientizam sau nu. In cadrul acestui topic, propun ca fiecare crescator sa precizeze in ordinea gravitatii, care crede ca sunt cele mai importante 3 greseli pe care le-a facut in cariera sa de crescator.

In acest fel, pe langa nevoia de autocritica, vom putea identifica si potentiale pericole care ne pasc, din experienta altora. Prezentarea numelui real ramane la latitudinea celui care posteaza…

Exemplu:
1. Mi-am neglijat prea mult familia pentru porumbei.
2. Am vandut cel mai bun reproducator si nu am mai putut obtine unul ca el.
3. Nu am dat atentie tardivilor, care ulterior mi-au dovedit ca…

Cosmin

51 comentarii la “Top 3 greseli in activitatea columbofila – autoreprosuri columbofile”

  1. 1) Nu as mai angaja niciodata femele care trebuie sa oua sau care au ouat un ou acasa la fond sau maraton.
    2) nu as mai angaja mascul care are pui de maxim 3 zile la fond si maraton din cauza laptisorului de matca, care fermenteaza si ii face rau.
    3) n as mai angaja porumbei care nu sunt suficient de recuperati si pregatiti pt zborurile lungi doar pt ca ii mai trebuie o clasare pt norma.sunt si ei fiinte ca si noi si nu trebuie chinuite.

  2. 1-Am ratat o misiune in Afganistan ca sa zbor porumbeii.
    2-Am angajat la maraton cel mai bun porumbel al meu insuficient refacut.(nu a mai venit).
    3-Nu pot renunta f usor la porumbeii care nu au rezultate.

  3. 1. Incep sezonul ca un leu turbat si termin ca o pisica lesinata(
    2.Sunt constient ca am multi porumbei si din cauza asta nu pot sa ii manageriez corect dar in acelasi timp nu pot renunta la o parte din ei
    3Zborul haoticparticipand la toate etapele fara teluri fixe

  4. 1- nu as mai angaja pui foarte tardivi de toamna din parinti campioni din motiv de supraevaluare. I-as tine sa reproduc din ei dar nu din primul an pentru ca-i stiuta treaba ca porumbeii nu reprodus excelent din primul an de viata.

    2- nu as mai pune porumbeii pe primul loc in detrimentul unor ecursii ratate in Grecia, Italia, … Doar pentru ca-mi trebuie o ultima etapa pentru a realiza o categorie cu sanse de cupa.. Pentru ce? Pentru un orgoliu de ”te-am invins”…

    3- nu as mai angaja porumbei in urmatorul an , porumbei care s-au clasat in top 10-20 pe asociatie. I-am pierdut in urmatorul an fiind convins ca motivul este accidentarea involuntara si nu am un pui din ei avand si o voliera si un numeric foarte restrans de porumbei.

    4- nu as mai angaja puii toamna. Simt ca in fiecare an imi nenorocesc puii toamna din cauza bolilor de pe masina de concurs, plecand in urmatorul an din start cu un handicap. As scoate doar cativa pui doar din porumbeii care au facut ceva notabil.

  5. 1. Am vandut cei mai buni porumbei, crezand ca puii lor sunt mai buni. Teapa.
    2. Am angajat cel mai bun porumbel al meu de un an, care clasase 2 fonduri pe canicula din vara la cel de-al treilea fond 780 km. Si acum 2 zile l- am visat.
    3. Cred ca e bine sa ne specializam, doar pe o categorii, fara “generali” :-)

  6. Pt com 2 – tre’ sa-ti dai cu parerea, asa merge, bn ca nu ai dat copypaste

  7. 1 -Nu pot sa imi aloc suficient timp pentru antrenarea porumbeilor.
    2-Mirajul pedigreelor ma face sa arunc cam aiurea cu lovelele.
    3-Nu am mana de fier sa sacrific leprele,si tot le mai dau sansa.

  8. Foarte buna ideea de topic.

    1. Mereu tin numeric prea mare fata de capacitatea crescatoriei (cred ca majoritatea gresesc aici… cica numarul optim ar fi 2 porumbei pe metru cub?).
    2. Nehotararea. Ba nu concurez si cumpar aiurea dupa culori si aspect, ba concurez si iau dupa rezultate. Ba viteza, ba maraton. Ba lot mic, ba lot mare. Ba tratez, ba nu tratez.
    3. Tin tot felul de panarame pe care altii i-ar elimina instant (si ma refer la bolnaviciuni… cei care nu fac performanta sunt OK… stiu multiple cazuri la mine si la altii in care porumbeii nu au facut nimic 1-2 ani si de la 3 ani in sus au explodat).

  9. 1.cumpar porumbei doar dupa pedegree si poze care costa mult mai mult decat un porumbel cu rezultate….si nu ma pot abtine.
    2.nu ma pot despartii de uscaturi.
    3.imi place sa cred ca toata lumea e corecta(si aici o iau mereu in cioc).
    4.poate ii iubesc prea mult in plm

  10. 1.Am pierdut la Donet’k loc 1 jud. Gorj/Prtropavlivka(805 km),porumbel care avea sanse mari sa ocupe un loc fruntas la as maraton.Desi am fost sfatuit sa nu il angajez pt ca mai erau si alte etape de 800 si 900 ,m-am incapatanat si l-am pierdut. Regret enorm si nu o sa mai angajez la concursuri grele porumbei fara experienta.
    2. Nu am rabdare cu puii si ii angajez mereu mai mult decat ar trebui.Consider ca o etapa derby n-ar trebui sa depaseasca 450km.
    3.Datorita distantei pe care trebuie sa o parcurg pana la locatia unde tin porumbeii,imi este foarte greu sa le acord o ingrijire adecvata,iar cheltuielile sunt mult mai mari.Chiar daca imi va fi foarte greu cred ca sa renunt o perioada la acest frumos sport.

  11. Am facut, in mare, aceleasi greseli ca si voi.
    1)Uneori am acordat prea mare atentie porumbeilor, in detrimentul unor planuri familiale, lucru pe care il consider total gresit. Nici porumbeii, nici altceva nu trebuie “sa vina” inaintea familiei.
    2) Nu am suficienta rabdare cu porumbeii si ii judec aspru, uneori gresit.Am vandut un foarte bun reproducator, judecandu-l prin prisma performantelor puilor produsi cu o singura femela,f. slabe, intr-adevar. Anul acesta, insa, am zburat puii lui din alte 2 combinatii, cu 2 reproducatoare testate de-ale mele, si m-au uns la suflet. Norme la mare fond, as maraton si as fond(2 maratoane si 3 fonduri clasate), toti fiind yearlingi. Pacat ca tatal lor nu se mai afla in matca mea…
    3) Am reintrodus in matca o femela buna reproducatoare, pe care o imprumutasem unui prieten si trecuse la el printr-un focar puternic de boala(salmonella+e-coli si cine mai stie ce), care lui i-a omorat chiar masculi maturi, de 3 ani. Femela mea a supravietuit insa a ramas purtatoare. Nici dupa 6 ani nu sunt impacat ca am insanatosit complet efectivul, la finalul sezonului de concursuri, in urma efortului, se mai activeaza microbul la cate o femela mai sensibila. Nu am ce sa fac, merg pe selectie negativa. Cine nu rezista, pleaca neintarziat.
    In viziunea mea e vorba de o echipa de sportivi, nu de un azil al asociatiei pt protectia animalelor. Dar respect oamenii cu empatie pentru fiintele defavorizate de soarta.

    In concluzie, va sfatuiesc sa aveti rabdare(chiar face minuni), sa puneti sanatatea efectivului pe primul plan(cu atentie mare la introduceri de noi pasari, mancare curata si variata, suplimente minerale si vitaminice de baza, curatenie, adapatori spalate periodic, fara exces de tratamente) si sa va definiti bine scopul in acest sport.”De la prima la ultima”, fara pauza, nu merge, va asigur.Cel putin nu ca strategie durabila pentru performanta si palmares.
    Va salut!

  12. 1. am angajat porumbei nerefacuti complet,si acum ma uit in van dupa ei prin voliera dupa ani buni de la pierderea lor
    2. am in fiecare an un nr mult mai mare de porumbei decat imi permit volierele
    3. am administrat fl soarelui in timpul zborului in excedent,acum am renuntat la ea definitiv,am inlocuit o cu rapita

  13. 1.Regret ca stau la bloc si porumbeii la curte, ne despart 60 km.
    2.Tin f multi in sezonul rece iar la primul zbor pierd jumatate.
    3.Regret ca ma uit pe net la porumbeii altora si nu la ai mei, timpul nu ne permite.

  14. 1.nu mai zbor pui tardivi de loc anul asta mam lecuit din 9 am ramas cu unu singur.
    2.nu mai angajez porumbei pt ca mai imi trebuie o etapa am pierdut cel mai bun porumbel dupa ce zburase 9 etape de Bivolari si lam pierdut la a zece.
    3.nu as mai tine la matca porumbei primiti ca sunt din mari pasari

  15. 1 ) în 2011 lotul 2 de pui i am antrenat de la 60 km la ora 12 pe o canicula de 35 grade….. 2) datorita neatenției în anul 2012 lotul 2 de pui la vaccinul cu la sota amestecul l am făcut cu romparasect. ..doar 5-6 pui au fost afectați. ..Am observat rapid gresala… 3 ) ca în anii trecuti după finalizarea concursurilor nu băgăm cușcă de concurs in compartimentul de lot zbor și nu studiam fiecare porumbel în parte …..eliminând elementele slabe.

  16. 1- nu mai cumpar porumbei de pe site urile dubioase de licitatii cu porumbei
    2- nu ma mai implic, nu mai pun suflet in organizarea de etape, managerierea unui club. Nu se merita sa lucrezi gratuit pentru binele unor idioti.
    3-nu mai primesc pui cadou din porumbei netestati ca dupa 1 an sa te intrebe donatorul cum ti-a mers ca nici lui nu i-au mers
    4-voi sta mai distant de tot ceea ce inseamna organizare si voi cere chitanta fiscala inregistrata legal pentru fiecare banut
    5-nu voi mai cumpara niciodata produse pentru porumbei de la chios cul din colt, produse false , neoriginale

  17. 1. Practic columbofilia la distanta. Pprumbei in Craiova iar eu in Bucuresti. Fac echipa fara sa vad porumbei si ii imbarc fara sa-i vad(sa intamplat sa-i imbarc asa si 3 etape consecutiv).
    2. Nu am matca separata de zburatori, iar noile achizitii (maturi) dupa un sezon maxim doua ii eliberez( toti ma considera inconstient). Asa ca am luat decizia de a achizitiona doar pui.
    3.In timpul sezonului imi propun sa ma limitez la un numar restrans de porumbei iar in toamna ma trezesc ca am dublu s-au triplu efectivul fata de cel propus.

  18. 1.supraaglomerare,
    2.columbofilie la distanta (locuiesc in Cluj Napoca si am pasarile la Gherla),
    3.incapacitatea eliminarii unor exemplare
    —————————————————
    4. daca vad ce-mi place, cumpar.
    5. prea multe am in cap, prea putine fac
    6. nu ma pot opri din insiruirea autoreprosurilor
    7. si multe altele

  19. 1. am construit o crescatorie noua si frumoasa, in detrimentul vechiului “cotet” din care porumbeii faceau rezultate f bune
    2. m-am lasat furat de frumusetea pedigreelor
    3. am crezut prea mult in suplimente si medicamente
    bine ca mi-am revenit….

  20. am scos un porumbel care de pui a fost in matca pt ca nu imi placea cum arata si l.am zburat evident ca nu a mai venit.ca dupa doi ani sa aflu ca a fost cel mai bun reproducator .

  21. 1- prost

    2- tampit

    3- idio

    Ca m-am apucat sa cresc porumbei si un mare FRAIER ca mai si concurez porumbeii fiind inconjurat sambata de sambata la imbarcare de niste oameni needucati, lipsiti de bunul simt.

  22. 1.nu pot elimina exemplarele slabe,mai bine sa se piarda.2 am zburat tardivi care nu au gasit puterea de a se mai intoarce.3 am angajat porumbei care s au pierdut numai din vina mea!

  23. -Nu incepe acest sport fara o baza genetica caci te inbeti cu apa rece si cheltuiesti multi bani.
    -Achizitioneaza un ceas electronic caci o sa ai surpriza sa ti se anuleze etapele daca incurci “greii” si le scad vanzarile.
    -Nu-ti neglija familia si sa nu ai incredere in nimeni impotriva caruia concurezi caci v-a profita de cea mai mica gresala.
    Asta este vorba unui crescator “maestru emerit-Baraitaru Catalin” : {Gresala sansa asteapta}.Nu o aplica ca ai sa pierzi multi prieteni si nu o sa-ti faci porumbeii sa zboare mai bine.
    SUCCES!

  24. Cel mai bun si adevarat comentariu este al lui MARIO ,pozitia 22 .Cu un mare regret este purul adevar.

  25. Fiilor, iertate sunt pacatele voastre…..

    1. nu am practicat vaduvia de la inceput;
    2.am acceptat sa renunt la porumbeii ce mi-au adus satisfactii in primii ani pentru frati/fii din “campioni” pe supercraci de arbori viu colorati;
    3.am interactionat cu multi “virusati” care nu au meritat efortul.

  26. Subscriu intr-u tocmai comentariului de la pozitia 22…eventual mai adaug …datorita iubiri pentru aceste inaripate mai cotizez si gros desi se dezavaluie an de an ca o servim de la transportatori si de la conducerea incepand de la micile asociatii pana la federatie. Nu ne obliga nimeni ne place deci suntem si masochisti nu doar columbofili!

  27. 1. Nu pot sa arunc nici macar un ou , da’ pai sa renunt la exemplar viu .
    2. Zburatul porumbeilor etapa de etapa , indiferent de conditia lor , daca s-au refacut sa nu dupa etapa anterioara.
    3.Lasatul porumbeilor sa cresca pui , serie dupa serie , in timpul concursurilor.
    4 ETC.

  28. 1-Am angajat la maraton porumbel care zbura fonduri de o zi 2-Nu ma lasa sufletul sa scap de porumbei cu doua etape d e fond sau patru etape de viteza

  29. Eu nu va inteleg, oricat m-as chinui.

    Cum adica, “prost, tampit, idiot ca m-am apucat sa cresc porumbei”? Te forteaza cineva? Renunti la ei si gata cu chinul. Chiar ma depaseste, daca nu iti (mai) plac porumbeii, de ce ii mai tii?

    Fraier daca mai si concurezi? Da si nu, depinde cum privesti… dar atata vreme cat mai stam agatati de concursuri, cred ca ar fi bine sa ne uitam la partile bune. Nu mai fiti asa prapastiosi. In orice domeniu sunt oameni aiurea si oameni OK, totul e sa te asociezi cu cei care sunt OK (din punctul tau de vedere… ca si tu poate esti total aiurea pentru altii).

  30. 1 Angajarea puilor la etapele derby 2012 si 2013 unde am pierdut ce aveam mai bun
    2. Supraaglomerarea din ultimii 2 ani
    3. Faptul ca nu menajez yarlingii

    P.S. Ar fi interesant daca s-ar face si top 3 cele mai bune lucruri facute in columbofilie care au adus rezultate notabile…

  31. 1. Regret ca nu am porumbeii aproape sa ma pot ocupa asa cum trebuie de ei, locuiesc la bloc iar porumbeii sunt la 50 km distanta
    2. Nu am taria sa elimin pasarile cu rezultate slabe, prefer sa le mai dau o sansa si anul urmator, mai ales daca arata si bine
    3. Pana anul asta am facut greseala de a zbura tardivi, pentru mine tardivii sunt o pierdere de timp (cu exceptia celor pentru reproductie) ii ti toata iarna pe mancare si in primavara te uiti lung dupa ei

  32. 1. Prima si cea mai importanta greaseala e ca nu apreciez ce am in cusca si totdeauna ma uit la altii si vreau altii ( de ce oare abia dupa ce pierdem sau nu ii mai avem ( in cazul nostru porumbeii) ii apreciem cu adevarat? ).
    2. Am facut greseala de a zbura puii cu asociatia in anul nasterii dar nu o sa o mai fac.
    3. Anul acesta ii avem cam aglomerati dar nu ma indur sa sacrific niciunul.

  33. 1) Vad inca porumbeii doar prin prisma concursurilor. Nu reusesc inca sa ii cresc fara sa ii concurez. 2) Sunt suficient de slab sa ma aglomerez in fiecare an in special la matca 3) Nu reusesc sa imi limpezesc ideeile. Cand ma las de ei , cand ma apuc.

  34. 1.Cea mai mare greseala a mea din acest an a fost ” VADUVIA”
    2.Am facut tot ce mi-a stat in putinta sa am un lot de pui valoros si sanatos , dar a fost contrariul …
    DAR..
    3.Eu sunt unul dintre cei care are taria sa elimine individul slab indiferent din ce categorie face parte , ca e matur , yarling , din matca etc.

  35. 22 se refera la placerea aceea pe care vrei sa o incerci dar stii ca nu-i tocmai ok si iti va creea dependenta.

    Asa-i cu porumbeii daca te nasti cu aceasta pasiune. Daca iti aprinde cineva flacara aceea de a concura greu mai scapi de micrbul / drogul acesta.

    Am avut multe momente de a ma lasa definitiv de ei, avand multi prieteni pe la care m-as putea duce week-end de week-end sa astept porumbeii pentru ca asta-i prima placere, sa-l vezi cum iti aterizeaza. Am lasat porumbeii de multe ori de izbeliste, in voia sortii, fiind plecat cu zilele de acasa dar la un moment dat s-a reaprins scanteia aceea si iar m-am apucat de ingrijirea lor ca la carte si implicit au aparut si chetuielile neprevazute.

    Am venit de multe ori de la imbarcari spunand ca-i ultima etapa pe care o voi mai concura din cauza comporta,entului subuman al majoritatii membrilor si deaceea subscriu la cele de la 22: prost, timpit , idiot ca nu am spus NU la timp.

    Acelasi indemn ul au si anumite persoane pentru fiilor cand sunt intrebati daca fiilor le vor urma cariera… Raspund: nu i-as lasa, stiu cat m-am chinuit eu….

  36. 1.nu mai tin la matca decat 4 sau 5 perechi toti foarte buni
    reproducatori….si nu 10 pereki ca inainte.2.aglomerarea duce la boala, cu cat mai putini cu atat mai sanatosi si mai aratosi.3.ma axez pe o singura categorie unde incerc sa fac rezultate .

  37. 1..in anul 2013 am renuntat definitive(zic eu)la strainatate.an Mallorca am cunoscut columbofili batrani cu care mam anprietenit si am anceput sa procur porumbei de la ei.la anceput au cam ras de mine dandumi toate ciurucurile lor.unul din ei ami dadea puii mari ca sa nu pot sa le mai pun inele.din 100 de pui dati fara inele detin 6 care miau ramas zburandui cu un prieten ce facea curse de Romania pana la 1400 km.pe parcurs am anceput sa lucrez la acest columbofil la el la porumbei si situatia sa schmbat cu puii pe care ai procuram.antr-un final reusesc sa procur 2 oua din 2 masculi fosti campioni ai spaniei.am scos 2 pui din acesti superbi masculi la porumbeii mei.la scurt timp a trebuit sa vin an Romania si aducand ultimii 90 de porumbei de acolo printre care si cei 2 pui din cei 2 campioni.greseala a fost ca am anvatat acei pui sa zboare la mine.ereau 2 female care ereau masini de zbor.una din ele la zecile de atacuri ale uliilor an una din zile a disparut.vroiam sa le bag la concursuri si vroiam sasi dovedeasca valoarea de campion.am vrut prea mult si am obtinut jumatate.an ciuda faptului ca un pui din- trun campion de spania ami disparuse,nu am anchiso nici pe cea care ramasese.sia dovedit valoarea de luptatoare si este acum an voliera mea scotand 8 pui din ea care toi sant an voliera mea..pierderea acelei female disparate o consier cea mai mare greseala a mea ca am lasato afara. 2..acum urmeaza greuel ca gandul si planul meu este sa dovedesc valoarea porumbeilor mei ancepand sa concurez din anul 2016.de 4 ani ma pregatesc pentru acest anceput si indifferent cat va fi de greu voi dovedii ca dtin porumbei foarte valorosi.nu ami place sa arunc banii la asociatii daca stiu ca nu am sanse sa ami fac meseria asa cum trebuie.pentru multi o spun pentru binele vostru.a fi bun nu este suficient,aici trebuie sa fi ff bun pentru a face fata acestui minunat sport.un porumbel bun va fi Acela care se trage din gena buna de porumbei,un porumbel va fi bun daca va fi perfect sanatos,un porumbel va fi bun daca sti sa ai descoperi comportamentul si al vei lucra dupa felul li de a fi.porumbeii sant ca si oamenii.unii asi iubesc familia si cand sant plecati se antorc cat pot de repede acasa,altii cand scapa uita sa mai au familie.descoperiti acest lucru la fiecare porumbel an parte si zburatil dupa cum are dragostea de familie.sant multe lucruri inportante de care trebuie sa tinem cont daca ne numim COLUMBOFIL.nu doresc sa supar pe nimeni dar unii columbofili pierd timpul degeaba angajand porumbei care stiu ca nu au nici o sansa sa mai ajunga pe acasa si asteapta minuni.minunile nu vor venii niciodata daca nu esti un parinte bun pentru ei si daca nu ai gena buna an porumbei.

  38. 1 . Am schimbat medicamentele cunoscute de mine ca si rezultate in tratarea porumbeilor doar asa ca dădea mai bine pe raft la farmacie ( in speta cele romanesti cu cele străine) in 2013-2014 am avut cate 30 de pui morti +-, anul asta am la reteta veche si am avut decât 5 morti toti pui tardivi 2 am modificat cotetul desi porumbei veneau bine acum rezultatele sunt foarte slabe si nu am gasit nici o metoda sa- i motivez. 3 scot tardivi desi in fiecare primavara ma conving ca pentru 1-2 mai rasariti din 15-20 nu merita sa stea toti mai inghesuiti pentru ca bineinteles am mai multi decât permit conditiile

  39. Top 3 greseli…
    Pe locul 1: Am vrut si inca vreau sa castig in orice competitie, indiferent de distanta! Remediu: alegerea unei singure categorii de distante!
    Pe locul 2: Introducerea de noi porumbei, an de an, urmata de eliminarea iminenta a acestora, fara a-i testa suficient! Remediu: “lucrarea” propriilor porumbei, care fac performanta in urma modului meu de pregatire.
    Pe locul 3: Dorinta arzatoare de a iesi campion! Remediu/Sfat: iubeste-ti porumbeii, uita de cupe, diplome si canalizeaza-ti atentia pe sanatatea lor, pe pozitia de cuib in momentul imbarcarii, astfel incat la fiecare incercare in concurs, sa revina acasa cu viteza maxima!!!

  40. 1. Nu ma pot tine de un program fix(comoditate)
    2. Imi nenorocesc pui in fiecare toamna
    3.Tratez superficial ratia de mancare si tratamentele in sezon

  41. 1 n-am putut sa mentin porumbeii sanatosi , m-a nenorocit streptococul si am pierdut anul, dar am gasit rezolvarea prin laboratorul romvac(analize).
    2 n-am putut sa am o crescatorie perfecta si m-a nenorocit dihorul in acest an mi-a mancat cei mai buni zburatori si reproducatori la peste 1000 km cu pct de expo nat.( toti acestia se aflau in acelasi compartiment 2 perechi pe care mi le-a facut varaza, i-am tinut separat de restul matcii pt a le oferi conditii superioare fiind cei mai buni).
    3 am angajat porumbeii sositi de la concurs loviti de uli dupa vindecare, in acelasi an si majoritatea s-au pierdut. greselile sunt mult mai multe.

  42. 1.Sa nu mai cumpar tot felul de povesti din campioni de hartie.
    2.Sa nu imi mai dau afara reproducatorii mei pentru a baga altii care sunt campioni doar in povesti.
    3.Sa nu mai angajez tot efectivul de pui la fonduri.

  43. Una sigura greseala….iam luat cu mine la bucuresti crezand ca este vreme buna..dar nu..a plouat tot timpul de la suceava…si totusi leam dat drumu d la bacau….10 pasari…ploaie d sf de octombrie…anul trecut…miau venit doar 2..a doua zi….cea mai mare greseala….sa nu te uiti la meteo…si mi se parea prea mult sai aduc tot in portbagaj acasa….UITATI.VA LA METEO :))

  44. Offtopic:

    Daca nu va aduce bucurie acest hobby, ci multe fustrari, atunci inseamna ca intretineti aceasta pasiune doar dintr-o ambitie care nu este buna. Haideti sa reflectam putin asupra conexiunii dintre noi si porumbei. Un adevarat crescator are un simt special care il ajuta sa-si dezvolte anumite calitati in relatia sa cu porumbeii si acest lucru da satisfactia dupa care multi tanjesc.

  45. In 2013 toamna, am inscris copilul din dorinta de a zbura de placere(eu) si cu speranta ca poate el va mai renunta la jocurile pe calculator si va petrece mai mult timp cu porumbeii, dar in ciuda rezultatelor destul de bune obtinute tot calculatorul este in avantaj.
    In 2014 am zburat (sau a zburat) cu 5 porumbei, si in ciuda faptului ca am facut multe din greselile? enumerate mai sus cum ar fi: angajarea lor ca pui la etape derby foarte grele, in 2014 deoarece aveam doar 2 compartimente iar prioritatea era matca si obtinerea de pui au fost tinuti in compartimentul de pui unde s-au imperecheat in ianuarie iar in februarie aveam deja prima tura de pui la ei, i-am angajat la zbor pana la ultima etapa in ciuda faptului ca erau foarte naparliti, cel mai bun la ultimul fond de 600 km avea 6 pene aruncate deja din aripa, nu am tinut cont de cate zile aveau ouale sau puii,… la final am ramas cu 3 porumbei, unul nezburat l-am pierdut la al treilea concurs iar pe al doilea l-am pierdut la Berlin(mentionez ca erau toti porumbei de un an, iar doi erau de tura a treia unul a scapat de angajarea la Berlin deorece a aruncat ultima pana din aripa, penultima nu era crescuta de tot si mai avea inca o pana, a patra cred, aruncata).
    Unul din cei trei a obtinut 2 trofee pe Provincia Transilvania in 2014 la Fond si As Fond, iar femela care era de tura a treia la pui a reusit 8 clasari din care 4 fonduri in 2014 iar in 2015 a reusit sa faca As National si deasemenea un trofeu pe Provincia Transilvania.
    In 2015 a fost o “lupta contina” intre dorinta de a zbura de placere si mirajul rezultatelor, in consecinta am amenajat un compartiment cu 13 boxe pentru zburatori pe care “am reusit” sa-l umplu la startul sezonului, am inceput sa jonglez cu ei si am facut prima greseala majora, inainte de primul fond i-am trecut la vaduvie si i-am lasat impreuna cu 2 zile inainte de concurs sa nu prind femelele cu ou la urmatorul demifond (aveam 2 femele cu 5 din 5 clasari inainte de fond).
    Masculii au plecat pe bataie la cuib la fond mai putin unul la care nu i-am aruncat ouale deoarece la inceputul sezonului femela lui a obtinut doua clasari foarte bune in acea pozitie.
    Rezultatul? S-au intors acasa doar 2 masculi din 9 cel la care nu i-am aruncat ouale si un batran(cel care a scapat de angajarea la Berlin), deci am pierdut toti masculii pe care ma bazam inclusiv cel mai bun care avea 6 fonduri clasate din 6 angajari 4 din aceste fonduri fiind foarte grele si care cu o etapa inainte sosea pe locul 3 pe club la o etapa de demifond.
    Deoarece cele doua femele care ma interesau au clasat si tinand cont de situatia cu masculii, pentru urmatorul fond trec la vaduvia cu femelele pe boxe, singura exceptie e masculul care avea oua si care ramane in continuare la locul lui, in speranta ca femela lui va reveni la forma de la inceputul sezonului daca va avea pui mic.
    Rezultatul? Cele doua femele rateaza etapa, e drept ca una se intoarce acasa doar a treia zi lovita de uliu, si claseaza bine doar masculul care avea pui si care la finalul sezonului ocupa locul 2 pe judet la categoria fond tineret.
    Dupa acea etapa i-am lasat la natural complectand compartimentul cu un mascul care a scapat de angajarea la fond (l-am oprit la demifond pentru a nu pierde centrul), un mascul pierdut de pui si intors acasa si inca doi masculi din matca care erau deja invatati.
    Am mai pierdut doar o femela de an angajata la ultimul maraton mai mult sa scap de ea, am reusit sa realizez As National cu femela de 2013 cu un loc 6 obtinut la ultima etapa de maraton o etapa foarte grea desfasurata pe canicula, am realizat generalul cu femela care la al doilea fond a venit lovita de uliu, am mai reusit un loc 9 la ultimul fond, deasemenea o etapa foarte grea …
    Si pentru ca am pornit de la greseli o mare gresala amintita de mai multi este numarul mare de porumbei gresala care m-a afectat si pe mine chiar daca nu putem spune ca 26 de porumbei sunt multi. O alta greseala cel putin in cazul meu si cred ca aceasta tine si de zona in care zbor a fost zborul pe bataie la cuib si apoi la vaduvie cu niste porumbei fara prea multa experienta, mai ales in conditiile unui zbor de fond de aproape 600 de km. Nu o sa renunt sa zbor puii sau tinerii la fond si chiar maraton dar o sa incerc ca la primele trei fonduri sa fie la natural si sa mearga cat mai linistiti la zbor. De cele mai multe ori o norma buna se obtine in ultima etapa …
    De asemenea consider ca este gresit sa opresti acasa un porumbel care vine bine, in ideea de al zbura la anul, e adevarat ca am pierdut multi porumbei buni si foarte buni pe care i-am angajat pentru ca le mai trebuia o etapa dar toate rezultatele de varf le-am realizat cu o clasare buna sau foarte buna in ultima etapa.
    Pentru anul 2016, o mare problema este ca am 30 de porumbei de zbor din care 20 sunt masculi, deci automat voi avea peste 40 de porumbei in compartimentul de zbor. Ca prima masura am renuntat la matca pastrand doar 2 masculi si vreo 3 femele care sunt invatati la mine si am incercat sa complectez femelele cu pui de toamna. Ar mai fi 2 masculi zburati in 2015 care ar putea/trebui scosi dar dupa mai multe runde a castigat dorinta de a zbura de placere si vor ramane si pentru anul 2016.
    Am modificat din nou, renuntand la compartimentul de matca,(tin porumbeii in pod si spatiul este destul de limitat), ba mai mult, la anul vreau sa tin vreo 30 de pui la intuneric deoarece vreau sa abordez si zborurile cu puii. Consider ca in Romania avem prea putine etape pentru a ne specializa doar pe o anumita categorie si ca fiecare etapa, fie lunga, fie scurta, are farmecul ei.

  46. 1. am sa fug de concurenta,sa fiu primul pe strada mea
    2.am sa tin doar ciorile mele care vin doar la graunte
    3.am sa-i tratez doar naturist
    codat!

  47. 1. cred prea mult in columbodroame

    2.petrec prea mult cu porumbeii de pe net decat cu porumbeii mei din crescatorie

    3.anul acesta am pierdut un mascul deosebit din vina mea, avand acces la prea multa sare

    4. inclin sa dau incredere prea mare noilor achizitii in detrimentul propriilor porumbei.

    ar fi interesant sa stabilim si 3 obiective propuse pt sezonul urmator in cresterea porumbeilor. (nu am in vedere obiective de performanta) si sa vedem de cate ne tinem.

    Numai bine,

  48. cu totii facem greseli…oare cine poate spune sau da pronosticuri…?, doar presupuneri in majoritatea cazurilor, bietii porumbei, la diferiti stapini si toti – cu fel de fel de metode…, bietii porumbei la unii inchisi la matca pe-ru toata viata, cea m.mare gresala este sai tii inchisi si niciodata sa nu fie liberi, ma-ntreb pe viitor 0 unde va ajunge columbofilia…?!

  49. 1. Aveam doua etape de fond super bune, cu porumbei pe lamsare in primii 30, am plecat la mare, am revenit si numai au facut nimic tot sezonul
    2. Am mers prea mult pe naturiste, exagerat, si nu am facut nimica in perioada aceea, echilibrul e undeva la mijloc
    3. Sunt foarte dur la selectie, elimin prea usor anumite exemplare, daca vad ca nu-si mentin sanatatea.

  50. 1.De 2 ani nu am facut curatenie la porumbei,si tot de doi ani singurul medicament care ,,trateaza” tricomonoza si pe care l-am administrat porumbeilor a fost Enteroguard M,IAR aceste lucruri m- au facut sa elimin mai multi porumbei(pui si maturi ). 2.Porumbeii mei sunt ,, pe natural”din luna martie, iar cand este zi de îmbarcare,vin DE LA serviciu si în cateva minute prind toti porumbeii,fara sa ma uit la aripile lor,sau LA femelele care trebuie sa oua etc. 3.Nu am mai fost in ultimul timp la dl. profesor Vasiliu







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *