Autor: prof. G. Van Grembergen
Intrebare: Am cumparat oua de la un amator din Flandra occidentala. Vanzatorul imi cere sa vin sa iau ouale dupa ce ele vor fi clocite de la 5 la 6 zile. Intrebarea mea este urmatoarea: aceste oua vor fi suficient de clocite pentru a suporta o deplasare de 125 km?
Exista 2 solutii:
1) Asumarea riscului de a distruge embrionul unor oua datorita calatoriei si deci diminuarea procentajului de eclozare.
2) cand ouale nu au fost clocite ele sunt luate imediat dupa ouat si conservate la rece pana in momentul in care toate cuplurile si-au ouat al doilea ou.
Intrebare: Cum trebuie manipulate ouale pentru a nu le afecta fertilitatea lor?
Raspuns: in trecut am transportat multe oua de porumbei, o mica parte era destinata reinoirii sangvine a porumbeilor. Cea mai mare parte era pentru laboratorul in care faceam studii despre incubatie si dezvoltarea embrionilor. De aceea am reunit in textul urmator diversele observatii si constatari facute. Mai intai in ceea ce priveste grijile generate de transportul oualor iata ce am constatat. Sfaturile sunt adresate in principal amatorilor care vand sau doneaza oua.
Uneori aceste oua trebuie conservate un anumit timp deoarece perioadele de ouare nu concorda intotdeauna. Incercarile au aratat clar ca procentajul de ecloziune se diminueaza cu cresterea timpului de conservare, astfel ca exista tot interesul ca ele sa fie clocite cat mai repede posibil, eu am avut totusi rezultate bune si cu oua ouate cu 7 zile in urma.
Cele mai bune conditii de conservare si situeaza la aproximativ 12 grade celsius. Temperatura nu trebuie sa depaseasca 23 de grade celsius, caci la aceasta temperatura incepe dezvoltarea embrionului. In ceeace priveste temperatura minima pot spune ca, oua de gaina conservate timp de 24 de ore deasupra punctului de congelare eclozeaza normal. Dimpotriva la o temperatura de 3 grade celsius acest lucru devine incert dupa 6 zile de conservare.
Putem deci concluziona ca practic la ouale de porumbel nu sunt necesare masuri speciale. Doar in cazurile de puternice ingheturi sau de mari calduri ouale nu trebuie lasate in porumbar. In ce priveste intorsul oualor in perioada de conservare sfaturile difera. Totusi incercarile au aratat ca aceasta manipulare nu este necesara
(atata timp cat perioada de conservare nu depaseste o saptamana). Nu trebuie deci sa ne temem ca germenele “se lipeste” de membranele oului….
Transportul oualelor
Ouale de gaina in conditii speciale bine mentinute cu capatul mai ascutit in jos (e mai bine decat invers). Am putut constata ca in capul oualor de porumbel se cere mai multa prudenta decat cu ouale de gaina: trebuie trebuie evitate socurile (consecintele ar putea consta in formarea unor monstri).
Ouale de porumbel pot fi sustinute in timpul transportului cu hartie sau paie. Eu le infasuram individual cu vata sau le asezam culcat in pozitie normala (deci nu pe varf). Cineva m-a sfatuit sa las sa se odihneasca 24 de ore ouale proaspete (de gaina sau porumbel) dupa transport inainte de a le pune la clocit. Binenteles ca neurmarind niciodata acest fapt n-am observat dezavantajul metodei mele.
Oamenii nu sunt totusi unanimi asupra perioadei celei mai favorabile pentru transport, unii afirma ca ouale nu pot fi proaspete. Eu nu vad de unde susutin acest lucru, dimpotriva, sunt sigur ca nu au avut neplaceri cu ouale proaspete de altfel aceasta este regula pentru transportul oualor de gaina. Altii afirma ca trebuie evitat transportul oualor de porumbel in jurul celei de a 10-a zi de clocit pentru ca germenele s-ar “degrava”. Cercetari stiintifice au aratat ca mortalitatea embrionara la pasari este mai ridicata intre a 3-a si a 4-a zi si intre a 14-15-a zi de clocire.
Trebuie sa concluzionam din acest motiv, ca aceste perioade sunt critice pentru transportul Oualor? Eu cred ca nu. Am transportat numeroase oua de porumbel in toate stadiile de dezvoltare si nu am observat nici cea mai mica diferenta. Totusi daca este de ales ouale trebuie transportate la sfarsitul perioadei de clocire pentru ca ele suporta mai bine o usoara racire si pentru ca ele sunt mai usor de verificat daca sunt fecundate.
Se intampla ca un ou sa fie lovit si distrus. Nu este totul pierdut mai ales daca lovitura nu este prea puternica si daca membrana cochiliei nu este destramata. Uneori e suficient sa lipim o bucatica de hartie pe ou. Dar daca un ou s-a spart si celelalte s-au murdarit, se impune o interventie o data ajunsi acasa, cat mai repede posibil ouale murdarite vor fi sterse cu putina apa calduta cu delicatete.
De fapt pe masura ce clocitul avanseaza cochilia devine din ce in ce mai fragila. Cand un columbofil are intentia de a merge sa caute oua la un alt amator e de preferat ca femelele sa fie sincronizate, adica ouale sa se efectueze in cele 2 porumbarii aproape in acelasi timp.
Ce facem cand nu se produce concordanta?
Daca ouale achizitionate au fost clocite o perioada mai putin indelungata atunci porumbeii “nutritori’ (dadaca) vor trebui sa le cloceasca. Acest lucru e posibil cateva zile. Unele cupluri raman in cuib mai mult timp dar atunci vor fi unele probleme la nivelul laptelui de gusa iar tinerii vor primi prea repede grauntele si cresterea va fi intarziata.
Eventual se poate servi reproducatorilor o ratie compusa dintr-un puternic procentaj de canepa sau mai bine dand direct tinerilor de la varsta de o saptamana, canepa si cateva zile mai tarziu bob. In caz contrar (atunci cand tinerii ecolozeaza inainte de perioada de incubatie exista de asemenea o limita care nu trebuie depasita). Un porumbel trebuie sa cloceasca cel putin 14 zile pentru a avea un inceput de productie de lapte la nivelul gusei. Chiar dupa 14 zile de clocire in gusa e mai multa apa decat lapte. Dar un astfel de pui poate supravietui utilizand rezervele printre altele si restul de (vitelus) – vitelina. S-ar putea produce si o oprire din crestere de o zi dar asta se poate rapid combate pe urma.
Pentru a diminua aceasta diferenta in timpurile de clocire columbofilul poate recurge la un truc, la o manevra de incetinire. Pana la sfarsitul perioadei de clocire columbofilul va retrage ouale din cuib si le va lasa sa se raceasca la adapost conservandu-le astfel 12 ore la temperatura ambianta, eclozionarea va fi intarziata cu o zi. Cu ouale de valoare eu nu as indrazni sa prelungesc aceasta perioada caci ar putea afecta germenele. Manevra reuseste mai bine pe vreme buna. Toamna am obtinut rezultate proaste, racirea este prea puternica. Puii si-au pierdut prea mult din vitalitate si nu au mai avut forta de a iesi din ou.
Pubicat in Pigeon rit, nr 12-27 august 1977
As mai adauga: sa nu tineti ouale in recipiente inchise cum am facut eu pentru ca se distruge embrionul. Cred ca are legatura cu lipsa de aer proaspat.
Apropo de poza atasata: la o imbarcare de primavara racoroasa am cules ouale de sub zburatori si le-am tinut sub o veioza dar lateral, cat sa le incalzeasca moderat. Bunica-mea, femeie riguroasa si saritoare, a mutat veioza dupa ce am plecat fix peste oua si a prajit puii, cand am venit erau fierbinti. Dar tot le-am pus in cuiburi cand s-au intors zburatorii. Interesant e ca a iesit totusi un pui din acele oua… i-am zis Prajitu, normal. Avea o nuanta maronie peste penajul argintiu dar nu cred ca era de la veioza…
125 km 4e nimic
am primit oua si pe autocar de la 350km
e bine k a mai esit unul ,
fara probleme,doar sa nu le spargi :))))
sincer sa fiu,NU M-AM BAGAT pana acum in treburi cu puii, daca vreau sa prasesc alte neamuri de voiajori pt zbor cumpar pui ne iesiti la zbor sau kiar mici de 4-5 zile si ii pun sub porumbeii
Am primit oua din Belgia in cutie de margarina acoperite cu vata ,zece oua ,problema este daca se potrivesc ca timp de clocire si eclozare ,mie din aceste oua care au stat pe drum doua zile mi-au iesit trei pui.Si acum alta curiozitate ,intr-un an spre toamna nu am mai vrut sa scot pui [era prea tarziu ]am intepat ouale cu un cui si totusi doua oua au fost bune .Efantastica natura ,nu-i asa?
daca le aduci personal, cu masina faci in jur de o ora jumate, 2 maxim in functie de trafic si viteza ta de deplasare, deci ouale nu au absolut nimic. cu alte metode de transport nu ma pronunt… gen posta, curierat rapid.
pentru o asa distanta nu trebuie sa iti faci griji in privinta fertilitatii, doar sa ai grija de oul in sine.
Da! Si eu am intepat oua si au iesit puii din unele. Le preferam pe cele naturale in locul celor de plastic pentru ca alea din plastic mai cad din cuib fiind prea usoare, atunci cand calca pe ele de exemplu cand se bat. Puteam sa le umplu cu nisip, chestia e ca simt ei ceva… tot oul natural facut de ei e baza.
Achizita de oua – CEL MAI IEFTIN mijloc de a procura porumbei buni.
salut ,bun subiectul , vreau sa aduc in discutie faptul ca iarna am avut doua trei perechi care au ouat jos , boxele erau inchise , nu am vrut sa le pun oua false , nu prea aveau paie sau pene sa captuseasca cuibul cu oua asa ca am zis , tot sunt scosi la zbor , pe temperaturile astea , respectiv -15 -20 grade am crezut ca vor muri embrionii , surpriza mai bine de jumatate din oua au fost eclozate , porumbeii au stat si 1,5 ore afara, am crezut ca vor ingheta ouale dar …….. asa ca nu mai cred in statistici si cercetari , salutari si bafta multa
Ai dreptate Andrei si mai ales toamna cand nimeni nu prea vrea sa scoata tardivi.
daca sunt proaspete de o zi,doua le aduci in vata la o temperatura de c-am 8 grade,cu varful in jos,iar daca sunt cum ai spus ca sunt clocite de 6-7 zile,transportul se face lateral ca si in cuibar,daca il pui cu farful in jos moare embrionul,se rup gitele de sange de la tripidatii.temperatura cat mai aproape de normal.inainte sa pui oule ancalzesti vata. cel mai indicat e sa ei oua de o zi doua.
Multi o dau zbranca atunci cand vine vorba de oua..! Mama lui de plural…!!! Se spune oualelor, dar in fine, nu asta conteaza. Da, la 5 sau 6 zile, merg luate chiar si daca distanta e de 1250 km si nu de 125. Personal am adus din Polonia de la Cycow oua care erau clocite de o saptamana si care au mai facut pe drum inca 2 zile, daca nu chiar si mai bine! A mers, au fost bune! In niciun caz, ouale nu se “conserva” la rece ( gen frigider ). Se pastreaza la o temperatura ceva mai scazuta, dar constanta ( 10 – 15 grade Celsius ) Asta daca si numai daca vorbim de un timp indelungat de pauza pana cand ele vor fi puse la clocit. Daca ne referim la o zi, doua sau trei, nu-i nicio problema. La ouale aflate intr-un stadiu avansat de incubatie problema se schimba. Transportul se va face cat se poate de rapid, intr-un “recipient” ce pastreaza temperatura cat se poate de constanta pe termen lung ( termos ) sau, cum am procedat eu chiar si toamna tarziu pe vreme rece, invelite in hartie ( poate fi si igienica ) din abundenta, apoi introduse in vata si intr-o cutie din lemn sau carton bine izolata. Important dealtfel si bine de stiut este ca atunci cand transportam oua, sa cautam ca ele sa fie cat mai protejate de socuri sau vibratii, existand riscul ca din ele sa nu rezulte nimic…!!!
cel mai ieftin este sa iti cumperi o pereche de porumbei cu rezultate (norma,reproducere,km sub aripi,etc.). sau oua,asta in cazul in care ai incredere in crescatorul de la care le primesti (adica sunt din porumbeii din care zice el).
interesant topicul
Aveam dubii cu privire la plural si m-am documentat putin inainte de a posta articolul primit dar am constatat ca era corect.
”
ou – ouă – ouălor
ca fată – fete – fetelor.
Şi aşa cum nu spunem fetelelor, nu spunem nici ouălelor, că -le- ăla e un articol hotărât care n-are ce căuta acolo.
”
http://diacritica.wordpress.com/2009/09/17/ou-oua-oualor/
http://dictionare.edu.ro/definitie/ou
da…interesant subiect.aqm vreo 7-8ani am primit 10 oua de la 700km dar am scos numai 2 pui..restul au fost de aruncat.da e tare faza lu porumbei.ro.cik ”prajitu”:))=))=))))
treaba cu ouale este cum spunea cineva mai sus , sa nu iei teapa , adica sa zica ca sunt pua din porumbei cu norma si sa fie din lotul de zbor ori pripasiti
etc.oricum bafta desi puii scosi de acum in colo pe mine nu ma prea incanta
Hei invatam si gramatica care trebuia sa o stim in generala, oricum interesant articol . :))
Un articol foarte folositor, cel putin pentru mine.
Mult am cautat in carti de specialitate solutii la depoyitarea oualor, fara sa dau de ceva probat.
se pot transporta linistit ouale la o temperatura constanta de 15 grade , doar sa nu fie zdruncinate si sa aibe aer!
http://diacritica.wordpress.com/2010/03/31/oua-ouale/
Nu sunt strain de aceasta situatie cu transportul si importul a mai multor oua din locatii diferite dar, de fiecare data am luat ouale care erau clocite intre 12 si 14 zile si a fost cazuri in care abia dupa 2 zile au fost puse sub porumbeii mei. Au fost transportate in faina de porumb si vata pe marginile cutiei interior.
pe-ru Taroi cind primi-ti oua din Belgia ave-ti apoi rezultate din acei porumbei…din oua…!?
pe-ru d-l porumbei.ro / d-ra a-ti avut succes din astfel de porumbei…? scosi din oua achizitiona-te…? daca da…de la cine au fost achizitionate…?
va multumesc anticipat……astept raspunsuri…
Am avut si experiente proaste si bune cu astfel de oua. Cea mai buna a fost cu un set de oua luate de la un coleg de club, deci la distanta mica. Era insa si foarte frig. Au eclozat 2 pui dar a trait doar unul, care la varsta de 3 ani a fost campion pe club la viteza (cel mai bun porumbel al meu, care a depasit cu mult orice alta achizitie pe bani grei).
am luat si eu de la cineva 2 oua din niste porumbeii care mii doream foarte mult niste porumbeii foarte buni de viteza ma-m dus la persoana respectiva la 30 de km de la mn pana la el am luat ouale si am dat drumul la caldura in maisna sa nu se raceasca erau ouate de 5 zile si pana la urma decat un pui a iesit nu am inteles de ce pentru ca amandoua erau bune la inceput??
Am exersat şi eu anul ăsta transportul ouălor. Am transportat 4, unul de două zile, unul de 7 zile, unul de 14 zile şi unul ciocnit. Le-am transportat pe toate în vată, iar temperatura nu am luat-o în calcul devreme ce transportul l-am făcut într-o oră. Au eclozat toţi, dar doar unul a supravieţuit, pentru că am încurcat perioada de clocire a doicilor, aşa că nu au avut lapte de guşă la timp.
Rezultate nu faci din puii scosi din acele oua ci din fii lor din nepoti ,etc.
porumbei.ro de acel porumbel Ambasador cred ca vrobesti nu?frumos porumbel in mai ai?
raspuns: nu mai am porumbei momentan
Am imbarcat la un concurs joia ,au venit sambata,aveau oua de trei zile si au ramas pe cuibarul gol ,stiti ce sa intamplat? pana in doua saptamani au iesit puii!!!
Cel care vinde oua ,normal ca vrea sa fie corect,dupa 5 zile iti poate arata ca sant ,,bune”.De transport depinde de tine ,ori cu incubatorul ori cu elicopterul nenea!
Fratilor,omul este foarte bine documentat,mai bine ati citi ce scrie in articol si ati invata cate ceva.Succes.
Cea mai mare tranzactie de oua de porumbel s-a intamplat acum cativa ani in urma cand o persoana a cumparat prima serie de oua din matca lui ERICK LIMBURG, o suta la numar [ 100 oua ] cu 10. 000 mii euro [ zece mii euro ] din care au iesit 80 de pui.
Cred ca NASTASE,(fostul prim-ministru)stie cel mai bine cum e cu ”ouale”
NAM TRANSPORTAT DECAT PE DISTANTE MICI
DA CRED CA NUI NICI O PROBLEMA LA CONCURS LIPSESC SI CATEVA ZILE SI CAND VIN PARINTI TOT SCOT PUI
eu am avut alte surprize referitor la eclozatul puilor: la perechile de unde no doream pui in loc sa le ridic ouale ii lasam sa cloceasca si dupa ce vedeam ca se formeaza acele vinisoare sau oul incepea sa se cunoasca daca este unul fecundat sau nu scuturam puternic oul pana se auzea in el cum suna continutul sau se simtea acel galbenus cum se misca in ou ca si intrun ou clocit dar care nu a fost fecundat si totusi am avut oua din care au iesit puii .
Corect!!! Imi cer mii de scuze!!! Ou, substantiv neutru, nominativ-acuzativ singular ou oul, plural ouă ouăle, genitiv-dativ singular ou, oului, plural ouă ouălor…! Mama lor de oua…!!!
oul nu are nik daca sta far clocirea embrionului,eu am avut iarna porumbei care au ouat si le·am bagat la pastrare in frigider,iar vara le·am pus sup alti porumbei si au esit puii.
daca porumbelul nu cloceste 2 zile si este oul rece ce se intampla id meu iacobdanut55 va rog conectatima
daca iei ouale de la porunbei mor?sa nu