Salut dragi columbofili
Revin iarasi cu un video in care un uliu porumbar este prins intr-o cusca si postat live pe youtube, imi vine sa rad ce curaj au deja acesti ”vanatori” de rapitoare, se pare ca la noi in tara nu exista amenzi pentru ucidearea acestor rapitoare care dispar treptat din zonele favorabile lor.
Stau si ma tot gandesc, un columbofil ucide o pasare rapitoare la care amenda este de cateva sute de euro dar nu o sa primeasca niciodata aceea amenda dar eu ca traversez strada unde nu este zebra imediat primesc amenda, interesant si mereu va fi la fel de interesant ceea ce se intampla.
Va salut Robi Oradea.
Admin: adaug ceva oarecum legat de rapitoare si de distrugere, nepasare:
eu unu nu sunt deacord cu asa ceva mai bine ati pune capcane pentru braconieri decat pentru uli ca la ei dispar majoritatea por din curse sa zicem ca intro lansare de la 500km sa fie prinsi de uli 10 poeumbei dar de braconieri sute si o stiti bine cum e posibil atunci cind porumbei sunt acasa zboara bine nu ia uliul nimic si in a 2 etapa sau a 3 a se pierd jumatate din porumbei respectivului mult o sa zica ca nu au fost buni eu zic ca por nu au fost bine intretinuti antrenament 50% si avantaj 100% braconier vint in pene si astept si alte raspunsuri
Multi cred ca daca omoara uliul ,vor avea porumbeii insiguranta.Gresit!Fiecare uliu are un teritoriu iar daca el ramane liber va fi ocupat in cel mai scurt timp.Pasarile rapitoare au rolul lor in natura ,si tot din vina noastra ne ataca din ce in ce mai des.Noi am distrus padurile si trebuie sa suportam consecintele,iar legat de amenzi Romania este o tara mizerabila ce nu cred ca isi va reveni prea curand.
Pentru Robi! Nu iti face probleme pentru ca uli de toate felurile si aici hai sa ne referim la cei porumbari sunt peste numarul la care ar trebui sa fie acestia ca sa nu cauzeze stricaciuni pe plan columbofil sau cinegetic! Pe noi columbofilii ne despagubeste cineva daca ne ia uliul porumbeii? Nu ne despagubeste nimeni si atunci suntem nevoiti sa recurgem la unele metode prin care porumbeii nostri sa nu fie atacati
Aveti grija Baieti, in CEHIA as primi o amenda de minim 1000 euro pentru uciderea uliului ,nici eu nui suport, CEAU si vant in pene K V.
am mai intrebat pe sait la alte subiecte cu rapitoare…… cunoasteti macar un columbofil cu studii care pune capcane??? inca astept un raspuns pt ca eu nu cunosc si am prieteni destui care stau ciar la padure si au pierderi mari mai ales la pui dar totusi nu pun capcane…….. capcane sunt puse de cei pe care nu prea ii duce capul, nu inteleg impactul asupra mediului, nu inteleg pe deplin fenomenele din jurul lor, ii depaseste situatia, in general impotenti si pe plan columbofil – habar nu au cum sa isi protejeze pasarile de rapitoare facand greseli prostesti……… a! si nici campioni nu stiu sa puna capcane, in general tot cei din coada clasamentului se vaita ca le-a luat gaia “al mai bun porumbel” (culmea mereu cel mai bun) de parca ar avea numai unul si unul….ei dau vina pe lansator, pe vreme, pe cutremur, colegii de club, pe ulii, pe incapacitatea lor niciodata…… astia din filmulet dupa cum vorbesc, ori sunt niste copii de scoala primara ori mai grav oameni mari care au cel mult 2 clase ca trenul……… unii sunt atat de ignoranti si habarnisti ca nici nu fac deosebire intre uliu, soim, sorecar, erete, cioara…..
Intradevar se depaseste masura postand asa ceva pe you tube . Majoritatea persoanelor care prind Rapitoarele o fac pentru ca au pagube mari pana la inposibilitatea de a antrna porumbeii pentru a participa la un eventual concurs. Inca nu am auzit ca cineva prinde acest pasari de placere . E clar ca intr-un anumit timp se instaleaza alta rapitoare in loc dar pana ajunge acea pasare la perfectiunea atacurilor celei vechi , trec 2 -3 luni . Timp valoros pentru un crescator chinuit de aceste pasari .
O scurta paranteza ;
Am facut cativa km dupa Pasti prin tara si pot spune ca nu exista reguli . Multi conducem o masina dar fiecare se pare ca conduce dupa reguli proprii.
Suntem mai mult sau mai putin constienti ca viata la sate se desfasoara pe strada . Intalnim aproape totul de la pieton ( din lipsa de trotuar sau inpracticabil ) biciclisti carute etc dar nimeni reduce viteza sub 80 km . La zebre locatarii isi pierd opincile in fuga cand vad ca se apropie un camion cu viteza mare . Franam doar la Radar si cand suntem odata prinsi – ne aranjam . Riscul mare de a lovi un Copil il luam in calcul .
cred o prostie mare sa omori aceste pasari care au un rost important privind selectia porumbeilor…, oricum cei buni niciodata nu le vor nimeri-n ghiare…
pe-ru Titi- crezi ca toti oamenii sint cinstiti…? adica chiar colegii de club…?
Cand ai porumbei in zone unde uliu abia se face putin spre porumbei si ii lasa in pace e normal sa zici ca uliu are rolu lui in natura.Da dak ar da in prostie in ei si tii ia din toate partile nu cred ca ati mai fi de aceiasi parere .Multi zic ca cik ia ce e mai prost , va inselati amarnic sa stiti un lucru nu exiata porumbel care sa nu poata fi luat de uli totu depinde si de norocu la porumbel.Am avut porumbei care au rezistat si 4 ani intr’o zona unde uliu da si de 2-3 ori pe zi pe timp de vara si pana la urma tot ia prins …..a trebuit o fractiune de secunda sal prinda pe picior gresit pe porumbel si la si luat .In cazuri destia nu cred ca mai e asa placuta selectia asta.
cred ca cea mai buna selectie o face el…, adica uliu…, nu trebuie omori-ti!
Columbofilia fara rapitoare si fara braconieri.
Un sezon ce are 10.000 de porumbei participanti se termina cu vreo 2-3000.Crescatorii numesc asta “selectie”,restul de 8000 de porumbei unde vreti sa ajunga ? la rapitoare nu,la braconieri nu,pai unde ? sa spunem ca porumbeii ar avea inel de proprietate si un crescator intr-un an din 100 de porumbei pierde 70,cam 50 de “braconieri” il suna pe proprietar si i spun ca-i trimit pasarile prin posta,taxa pentru transport intre 10 si 20 de lei deci intre 500 si 1000 lei pentru pasarile pierdute….oare cate pasari ar fi readuse acasa ? cate vor merita cheltuiala de drum pentru a fi tinute pana la urmatorul sezon ? va dati seama daca braconierii ar umbla cu pasarile pe la posta( si curieri ) s-ar crea un haos cu atatea pasari ca s-ar da o lege speciala pentru asemenea trasporturi.Cat timp s-ar pierde pe la ghisee,nu ar fi indeajuns sa te ceri de la munca pentru zboruri ca ar trebui sa te ceri si ca-ti vin porumbeii prin posta :)))) Toamna ar trebui construite custi noi deoarece fara selectie numarul porumbeilor ar creste de la an la an.
Din toata povestea de mai sus de pierdut ar avea numai crescatorul care ar ramane pe cap an de an cu pasari mediocre si cu gaura mare in buget.
Din video-ul de mai sus rezulta ca o parte din romani inca se mai ocupa cu lucruri slabe !!!
cand iti ia uliul un porumbel imi vine sa zbor dupa el si sa-i iau gatul,pe urma ma calmez si asta e,natura,eu si ei un rol,dar prinsi prea multi nu cred ca este ceva bun pt natura.bafta
parerea mea ca sunt multi care pun capcane acestor pasari rapitoare,dar daca legea din romania nu face nimic,noi de aici de pe site,nu facem decat sa ne dam cu presupusurile,si asa niciodata nu se va schimba nimic.romania merge din ce in ce mai prost,vorbe in vant si nu ne aude nimeni.
Dar belgienii sau olandezii se vaita ca uliul ataca cum ataca la noi?
PS .
Cu mica paranteza sau exemplul de mai sus am vrut sa spun ca exista alte probleme mai grave in viata de zi de zi decat cele cateva Rapitoare care se pierd printr-o capcana . Exemplul cu padurile , un alt exemplu care ne afecteaza direct sau indirect …
Asemenea exemple sunt din pacate multe dar noi ne batem capul de niste rapitoare care stau in moment destul de bine – si in Oradea , cum am putut constata la un coleg columbofil duminica trecuta….
si la noi sant niste amenzi foarte mari,dar cine ii prinde pe cei ce ucid rapitoarele.Euna sa il impusti e alta cu capcana ca nu se face zgomot
Curaj?
Curaj ai atunci cand, desi esti constient ca ti se poate intampla ceva rau, te avanti si faci un lucru.
Cine-i va face ceva rau acelui braconier in aceasta tara?
Nimeni!
Atata timp cat la noi in buricul capitalei braconierii sunt la ei acasa si vand in piata pasari braconate cu sutele (fara nici un fel de exagerare), ala se poate considera chiar inteligent. El e’ viteaz doar pe net.
P.S. – in Harghita si Covasna padurea e’ pur si simplu macelarita. Se pare ca si altii urmeaza acest exemplu. Stim toti unde merge lemnul si???? facem ceva???
NU!
poz. 5 – Titi
Punctat mai bine de atat nu se poate. Eu nu omor nici pisicile care imi mananca porumbeii. Anul acesta mi-a luat locul I Intercluburi General Tineret care a fost si locul 4 national la aceeasi categorie. Sunt doar niste biete animale dominate de instinctul de conservare a speciei. Ce sa faca? Sa moara de foame ei si puii lor? Daca ar gandi ca noi s-ar numi OAMENI. In plus nu cred ca este “rapitor” mai distrugator ca omul. Animalele de prada ucid cat sa traiasca, omul…..
acest uliu ar veni si a doua oara aici pt. ca e teritoriul lui
nesimtiti dracului astia nu sunt intregi la minte de omoara ulii,au si ei rolul lor in natura.Daca am fi pe vremea lui Ceausescu nu s-ar mai intampla asa ceva.Natura e perfecta asa cum este ea
Din pacate nu se face mare lucru pentru protectia mediului in Romania… taierea padurilor in ritmul acesta va duce initial la distrugerea habitatelor naturale pentru animale si pasari, chiar la disparitia anumitor specii… iar intr-un final la distrugerea noastra!
degeaba,degeaba,degeaba incercam sa explicam ca rapitoarele au locul lor in natura…tot vor fi omorate…
E si normal ca ele sunt de vina atunci cand prind un rotat care abea poate sa mearga de batait incat zici ca o sa vada pe spate,ropitoarele sunt de vina atunci cand prind un gulerat care nu vede nimic din cauza gulerului.
in legatura cu padurile e tragic ce se intampla……..dar asta e tara noastra si cum zice si Mircea Badea:traim in romania si asta ne ocupa tot timpul.
Am fost la padure la mine la tara sapt trecuta si am ramas pur si simplu uluit….puteai strabate cu privirea in partea cealalta a padurii.au taiat iarna asta la greu…unii pentru ei pt foc,altii au vandut,altii ca daca unii taie ei dc sa nu taie si nu s-a luat absolut nici o masura.tin minte cand eram mic si ma duceam dupa mure,fragi era o frumusete,rar asa peisaje,un drum prin padure si tin minte ca mai vedeam cate o pasare rapitoare,sincer nu stiu ce,si eram fascinat cand o vedeam la distanta zburand cand faceam zgomot sau ma incercam sa ma apropii cat de cat de ea,dar din pacate toate acestea vor disparea cat de curand pt ca nu isi au rostul.la ce ne trebuie paduri,peisaje frumoas,animale salbatice,cand putem construi niste vile de lux cu piscine,niste “magazine de vise” etc.asta este!
cum a spus si cineva mai sus:nu exista pradator mai periculos decat omul,indiferent de specia vanata,din pacate….
in legaturii cu echilibrul natural si protejarea pasarilor rapitoare n-are rost sa ma mai consum pt ca “baietii inteligenti” vor face tot aceleasi lucruri…
numai bine tuturor!
Oare cand o sa isi dea seama cei care prind uli ca isi fac mai mult rau decat bine cred ca niciodata.Se plang ca ii prinde uliu 2-3 porumbei gata il prind si il fac pateu nu e greu oriceinapt poate sa puna o capcana si sa ii prinda.O vreme stai fara rapitoare pana se populeaza cu domnul soim dupa ce o sa iti nimiceasca stolul o sa te lasi de porumbei si o sa te apuci de vioara!si asta nu ar fii o problema daca ar prinde numai porumbei tai dar sigur mai sunt 3 -4 columbofili in zona aia.
Hai noroc!!!!
Citi dintre cei care a-ti scris aceste comentarii statii in zona de munte si aveti porunbei,si a-ti spus adevaru in comentarile voastre?
ma bucur ca la prins pe soim .ca ssigur ia facut ravajii .printre porumbei si io dacaa eram an lokul acelui crescator faceam la fel ai suceam gatul pe lok .si de treaba cu braconieri sa va para bine fratilor ca va prind gloabele care nu sunt an stare sa revina acasa an prima zi ,,,,am eliberat o gramada deja de porumbei si numai de 2 saptamani au anceput concursurile si de rusine uni crescatori nici nu suna ca lea ajuns pasarea acasa oricum bafta celor care ai vand an piete decat sa le dea drumul si sa nu te anunte nimeni ca o ajuns acs mai bine nu ai mai dai drumul si al bagi la castron BAFTA TUTUROR
@picasso: stau la munte, am avut porumbeii liberi toata iarna in 2008, atacuri de uliu si soim la greu, pierderi 0 (zero). Doar o femela zgariata pe burta la care ma asteptam, zbura mereu cel mai putin, era bolnava. In anii precedenti imi mai lua, iar cand abia incepusem imi lua la greu si cate 6 pe zi pentru ca habar nu aveam sa ii ingrijesc si sa inteleg care e treaba cu rapitoarele, sanatatea porumbeilor, etc.
@dieter: macar de ar fi asa cum spui, sa prinda doar in cazuri extreme (probabil si eu as prinde daca ar fi plin de ulii pe cer si nu as putea sa raman nici cu un sfert de lot) . DAR pana acolo e mult… majoritatea prind chiar daca au pierderi minore, se oftica daca le ia si o cioara bolnava, pentru ca prefera sa ii suceasca ei gatul sau sa o vanda pe 2 lei jumate decat sa o ia uliul asa cum e normal in natura de mii de ani. Am trecut pe acasa iarna asta, zona premontana, paduri la greu, etc … uliul era “emblema” locului sa zic asa, inainte iarna vedeam show pe cer. Anul asta zero barat, i-au prins pe toti. Am vazut doar porumbei zburand lenes in barcute. E gretos, anormal.
Unii fac niste greseli penibile… nu de putine ori auzi chestii de genul : huaaaa le-am dat drumu in februarie si in prima zi mi-a si luat porumbei!!!!!! sau: dupa ce au facut baie au plecat in zbor si mi-a luat cel mai bun porumbel… deci scoti porumbeii obezi si amortiti in toiul iernii sau ii zbori fleasca de apa, apoi te enervezi pe rapitoare in loc de a te enerva pe propria prostie.
Buna Andrei ,
felicitari ! foarte buna paralela facute de tine cu filmuletul tau unde cei mari aflati la conducere , functii inalte etc . ne dau un exemplu concludent de nerespectare / ignorare constienta a legilor , de distrugere voita a naturii , de dezinteres fata de aceasta , cu efecte nefaste directe asupra ecosistemelor in special si a naturii in general , vizavi de filmuletul propus de Robi Oradea .
In urma vizionarii si a filmuletului lui Andrei nu este deloc greu sa se deduca printre altele care sint cauzele pentru care in ziua de astazi in natura se produc atitea schimbari continue cu diferite efecte negative conditionate de acestea , precum si implicit aparitia si a diferitelor schimbari comportamentale la pasari si animale , cu repercursiuni neasteptate / nedorite , fapt care ii duce pe unii sa recurga la metode neomensti ca cele expuse in filmuletul lui Robi Oradea – metode primitive care in cele din urma de obicei nu-si ating scopul dorit , rezumindu-se doar la o simpla razbunare singeroasa pe pasarea / pasarile de prada respectiva / respective nevinovata / nevinovate , care la rindul ei este / sint o componenta importanta in angranajul naturii in care traim cu totii si care n-ar trebui distruse mai ales de unii care se numesc si mari iubitori si intelegatori al naturii ! Pacat !!!
Andrei K .
Buna Mauser ,
vorbind aici strict despre relatia porumbel – pasare de prada , printre altele ar trebui sa fii constient si de faptul ca in natura , atita timp cit nu intervine omul in aceasta relatie , exista un echilibru continuu , perfect , intre numarul de pasari prazi , in cazul nostru porumbei si numarul pasarilor de prada dintr-o anumita zona data .
Accentuez inca o data – doar atita timp cit nu intervine omul in aceasta relatie !
In cazul unei interventii a acestuia , interventie care are ca efect direct o crestere a numarului de porumbei in zona o sa creasca in timp implicit si numarul pasarilor de prada si viceversa .
Andrei K .
Buna Karel V ,
in Romania , conform legii pentru modificarea si complectarea Legii vinatorii si protectiei fondului cinegetic nr. 407 / 2006 , din 12.06.2007 amenda pentru Uliul porumbar in cauza ( filmulet ) s-ar fi ridicat la suma de :
– 270 Euro
Pentru un Soim calator amenda se ridica la suma de :
– 1660 Euro
Andrei K .
Buna homb3r ,
in natura troneaza legile selectiei naturale , conform careia doar cei mai buni si valorosi pot sa-si transmita genele mai departe generatiilor urmatoare , dar ca si in cazul omului si cei mai buni porumbei pot face uneori greseli elementare , greseli de care incearca sa se foloseasca din plin pasarile de prada in cauza .
Atentie insa , este o greseala mare in a se generaliza acest fapt pe intregul lot de porumbei !
Andrei K.
Buna edy ,
gresit spus ” au si ei un rol in natura ” – rolul jucat de aceste pasari in natura nu este unul oarecare , acesta este unul extrem de important si de complex in angrenajul naturii . In cazul columbofiliei insusi rasele de zbor de mare performanta sint un rezultat direct al actiunii acestor pasari de prada asupra acestora ca reprezentanti directi al selectiei naturale !
Andrei K .
Buna petras ,
corect , legea este ignorata in totalitate , incepind cu cei de sus pina la cei de jos .
Mai grav este faptul ca cei care ar trebui sa aplice amenzile in teren habar nu au de aceasta lege si de faptul ca detinerea , prinderea precum si uciderea unei astfel de pasari de prada este de fapt un act de braconaj in toata regula !!!
La fel de ilegala este utilizarea capcanelor de diferite tipuri in scopul prinderii acestor pasari de prada .
Andrei K .
Buna domnule dieter ,
intr-adevar in viata de zi cu zi exista multe probleme mai mult sau mai putin grave , dar consider ca este o greseala mare sa se treaca prea usor cu vederea cazul din filmuletul prezentat deoarece acesta nu este cu siguranta singular pe tara – daca s-ar sti numarul exact al celor care prind pasarile de prada din diferite motive , precum si numarul total de pasari de prada prinse / an si la nivel de tara numai , sint sigur ca numarul acestora ar cam atinge sume exorbitante , fapt care ar trebui sa dea serios de gindit tuturor celor care incearca sa inteleaga si sa intreprinda ceva pentru natura !
Andrei K .
Buna Porumbei Buzau ,
corect punctat ! – felicitari !
Andrei K.
Buna Simi ,
vizavi de acel ” soim ” care de fapt este Uliu porumbar , ai o conceptie total gresita !
Retine urmatorul fapt de maxima importanta : ( ma repet cu acesta fraza dar nu conteaza ) important este de stiut si de retinut faptul ca porumbeii de zbor actuali de mare performanta sint in definitiv un rezultat direct al selectiei artificiale in general cit si al interactiunii porumbeilor vostrii cu pasarile de prada in special !
Andrei K .
Andrei K .
Traim in Romania :-j …
Vant in pene !
Uni atat putem !
parerea mea e ca rapitoarele au locul lor in ecosistem si nu trebuie inlaturate…cat despre al doilea film:RESPECT!! pt k iti pasa d natura..Salutari tuturor!
topicul asta va fii mereu in contradictie.unii stau intr-o zona naspa si pierd porumbei la greu si altii vad uliul numai in zilele de sarbatoare.eu personal pierd anual 5-10 maturi unii culmea chiar cand sosesc de la zbor provocandu-mi o durere imensa in suflet vazand ca munca lor si a mea se duce in van purtata de doua ghiare nemiloase.puii in proportie de 50-60 la suta anual se pierd innebuniti de atacurile repetate sau sfarsesc si ei in padure .Intrebarea mea este in felul urmator pentru ,, ecologistii intelectuali,, care este impactul puternic asupra faunei pe care il provocam noi braconierii?prada uliului este compusa din porumbei ,gugustiuci,grauri si ocazional cate un pui de iepure sau de gaina deci observam ca 50 la suta din hrana este asigurata de noi oamenii.ulii nu sunt in nici un caz pe cale de disparitie pentru ca sunt specimene care intra la cursa si specimene care nici nu se uita la ea.Apropo eu am terminat facultatea de drept si sunt braconier de ulii si ma consider cat de cat intelectual.Mi se rupe inima omorand un exemplar dar imi salvez cateva zeci de porumbei.
PS1.Pentru Andrei.Invitatia ramane valabila si te astept cu placere cand vii pe acasa.Si nu uita ca baietii dupa Richard au avut cursa pusa nonstop asa ca poate d-asta nu prea ai avut victime luand in calcul si pozitia unde ai stat.
Ps 2.Pt Cristov Mitica
Selectia de care vb u se poate aplica numai in anumite conditii ex.loc intins unde porumbelul nu se incurca ,lipsa oboselii etc.Nu generaliza problema si nu ne confunda cu niste copii care ingramadesc 100 de porumbei in 1pe 1 m plini boli si nemancati.Aici vb de porumbei sositi cu etape de peste munti si trecuti prin nenumarate atacuri de uli sau soim dupa traseu.VB pt tine si mutate langa mine sa faci u selectia asta tare de porumbei.
va multumesc
Ce-i care fac chestia asta ar trebui pedepsiti foarte drastic! Spre exemplu in Italia,doar daca ii prinzi cuiva un porumbel si te reclama la politie,poti face puscarie,pe cand la noi ii poti fura cotetul cu totul si nu patesti nimik! Braconieri fara discernamant!!!
@Cristian: am sa ajung pe acolo in curand si sper sa ne vedem.
Am niste nelamuriri:
– cum ia porumbeii care vin din concurs? Acestia vin de regula pe sus si isi dau drumu picaj pana pe sputnik si intra instant, la mine cel putin asa procedau. La tine fiind zona si mai grea mi-e greu sa cred ca mai stau ei pe casa. Iar in zbor pe sus eu nu prea am vazut uliu sa ia porumbel.
– ataca si soimul la voi? l-ai vazut vreodata pe cer simultan cu uliul? vreau sa vad daca se adevereste ipoteza ca ei nu se suporta.
– cum stii ca sunt exemplare care nu pica la cursa? ei sunt greu de deosebit si la cat de fulgerator se misca cu atat mai greu… poate nu pica odata cand il vezi dar a doua oara e victima sigura. Daca ar fi unii care chiar nu intra ca sunt mai destepti ar fi o chestie, ar perpetua in continuare in zona. Dar mi-e greu sa cred ca ii duce capul asa mult.
eu sunt contra uciderii rapitoarelor ,totusi nu pot sa ii condamn pe toti care pun capcane. cumnatul meu a incercat sa se apuce anu trecut de porumbei in vara in luna mai, a adus in jur de 30 de pui din care a ramas cu 16, restul ia prins uliu … la orice ora din zi cand le dadea drumu in 5-10 minute aparea( asta in toiul verii si dimineata si seara si la pranz), ajunsese sa ii tina chiar si vara numai inchisi…. din fericire anu asta la lasat in pace , uliu face ravagii in celalalt capat al satului
ced k am prins in iarna asta peste 10 si mai prind duk pe pustiu toti poate prin metoda asta ramane pe cale de disparitie aceste rapitoare k park e un facut ii alege nu ii ia pe aia mai slabi ia din ce e mai bun vant in pene tuturor si succes la prin celor ce au cusca
Salut
Eu ii inteleg pe cei de la munte acolo imi petrec vara si vad ce se intampla dar nu trebuie sa ucizi rapitoarea, daca o prinzi domnule trimite-o undeva departe unde stii ca nu va mai reveni, este greu la munte mereu ataca uliul la orice ora si nu are teama de oameni prea mare, tin minte un atac asa de izbitor ca uliul a trecut pe deasupra capului meu si a unui prieten la 1 m distanta, am auzit doar un fosnet si porumbei zbrrrr dusi au fost, am vazut disperarea in ochiul oamenilor de acolo cand le prindea un porumbel cum sareau garduri fugeau prin padure cu speranta ca isi va scapa porumbelul si in unele cazuri chiar reuseau, dar nu trebuie sa o ucizi !!!
Am trait acolo la munte, imi aduc si acuma aminte cum jupuia uliul gaina in spatele casei in gradina sub nuc si cum urla ca disperata, am privit ”fiara” asta de multe ori in ochi si am vazut teama si foame in ochii ei pentru prada, dar sa nu uitam un lucru este o pasare rapitoare care trebuie sa supravietuiasca cumva iar daca noi oferim hrana ei in fata nu avem ce face .
Apucati-va, mai desteptilor , si replantati paduri si apoi mai vorbim…………………
ROMANIA, TE IUBESC.
pt ANDREI K tu cum ai reactiona cand ati ajunje un porumbel acasa de la un maraton si pe cand astepti sa intre til ia soimul sau uliul ati pica bine????.nu prea cred deci decate ori am okazia prind si io ulii si ce intra an capcana
si eu as face la fel,daca asa putea las prinde si eu dar nu am cum.tin porumbei de vreo 10 ani dar nu pot nici cum sa am mai multi porumbei, din cauza soimului asta. pe an cai vara ca i iarna imi ea uliu vreo 20 de porumbei.si cei mai frumosi si mai bun porumbel.cea mai urata pasare pt mine este uliu.daca are cineva capcana de vanzare sa imi scrie pe mail ****************
admin: ar fi culmea sa facem si publicitate la capcane acum
@porumbei.ro
doua intamplari ,
la un prieten , crescator de Roller am asistat vara trecuta la un zbor . Dupa ca 15 min dupa ce porumbeii au ajuns la inaltime mare sa instalat Soimul atacand si fugarind cate un porumbel din stol pana in brazii dupa voliera repetand acest lucru de cateva ori . In momentul cand Soimul urca din nou a trecut o umbra peste noi intrand in brad si plecand cu porumbelul in ghiare . A fost uliul porumbar ! Porumbarii in Germania au inpresia ca din lipsa de teritoriu dar masa bogata din partea porumbarilor , Soimul si Uliul nu se mai lupta asa mult pentru teritoriu si se pare ca sau adaptat mai mult sau mai putin cu situatia .
O alta intamplare ciudata am avut-o la un crescator de voiajori de langa München .
Dupa un atac , soimul a prins un porumbel si sa asezat la marginea padurii la ca 500 m . Noi , repede in masina si peste camp dupa el . Ajunsesem la fata locului si cu mirare constatam ca o Gaie mare manca in liniste din porumbel , soimul find un etaj mai sus in pom si se uita la ea .
Din aceasta experienta pot sa deduc ca si Gaia a intrat in joc urmarind pasarile de prada si in final fiind mai puternica le ia prada pentru propria masa …
Am vazut totodata la aceeas locatie doi Soimi in atac , dupa care o cearta scurta pe cer si din nou atac . Toate acestea pot doar sa-mi explic din lipsa de teritoriu . Sunt prea multe rapitoare ( cel putin in Germania ) pe un spatiu limitat .
Porumbei .ro ,
Uliul rar se plimba pe cer , doar cand ataca deschis si in cearca sa ajunga la stol . Specialitatea lui este ambruscada si dupa un atac fie cu sau fara succes dispare din nou . Apucati-va din nou de porumbei si vizita lui nu va lipsi . O pereche de pui voiajori albi va fac cadou pentru un eventual nou inceput . Astept mes d-voastra !
@ rc
daca iubesti atat de mult Romania , atunci planteaza tu primul pom , in timp ce dai sfaturi la altii !
E o mare mare greseala sa intervina omul in mersul naturii si al vietuitoarelor,e adevarat ca omul este culmea creatiei lui Dumnezeu dar,OMUL NEPERVERTIT DE PACAT a incerca sa omorii pasarile rapitoare si nu numai e un dezichilibru,spiritual,etic,mintal……..!!!!Sa lasam natura si vetuitoarele ca nu noi le-am dat suflarea ci DUMNEZEU.
Buna simi ,
te inteleg perfect , atit durea cit si dezamagirea vizavi de aceste fapte reale , ce nu inteleg insa este de ce este atit de greu de inteles principiul – porumbei acestia sint trimisi impotriva vointei lor la distante mari , de unde tot de obicei se intorc sfirsiti de obositi etc . pasarile de prada fiind asemenea omului pasari deosebit de oportuniste se folosesc bineinteles de aceasta ocazie si reactioneaza ca atare , este un exemplu real al functionarii naturii !
Daca porumbeii respectivi , n-ar fi fost trimisi fortat in acele curse cu foarte mare siguranta ar fi supravietuit multi dintre ei atacului pasarilor de prada – dar asta este situatia – porumbeii nu sint si nu pot fi intrebati daca ar avea chef de un zbor mai lung decit cele care le face de obicei de placere in jurul porumbarului .
Andrei .
Buna dragosh ,
crezi intr-adevar ca metoda adoptata de tine este si cea mai buna pentru porumbeii tai , pentru natura ?
Crezi intr-adevar ca distrugind pasarile de prada o sa ai porumbeii mai multi si mai buni decit cei pe care-i posezi astazi ?
Crezi intr-adevar ca aceasta atitudine este demna de acest secol XXI ?
Andrei .
Buna ianku ,
textul pentru dragosh este valabil si pentru tine !
Andrei .
Buna domnule dieter ,
1- Cu cit oferta de hrana intr-o anumita zona este mai mare , cu atit , teoretic vorbind si numarul pasarilor de prada pe aceasta zona poate sa fie mai mare , conditia fiind ca zona respectiva sa intruneasca toate conditiile necesare , mai ales acelea de cuibarit – este valabil chiar si pentru specii diferite de pasari de prada , in cazul expus : Uliu porumbar si Soim calator !
2 – Gaile , atit cele negre cit si cele rosii sint cunoscute ca fiind pasari de prada cu o mare predispozitie pentru un cersit extrem de incapatinat .
In cazul nostru , gaia respectiva atit de mult a suparat soimul pe prada , incit acestia de cele mai multe ori pleaca de la fata locului scirbiti de insistentele gailor si le lasa acestora prada .
Deci nu este vorba de nici un fel de putere … scopul acestor pasari este acela de a urmarii pasarile de prada care sint in posesia unei prazi , sa le supere si sa le siciie pina acestea pleaca si le lasa lor prada – scop indeplinit .
3 – in ce perioada a anului ati observat acea cearta intre cei doi soimi ? fiindca acolo ar putea teoretic sa fie vorba si de o cu totul alta cauza decit cea dedusa de dv .
Andrei .
pentru prima intrebare: Prin prisma faptului ca am o locatia inalta inconjurata de vai majoritatea porumbeilor de la concurs trec pe deasupra mea in momentul sosirii.pasarile astea de prada nu sunt chiar atat de proaste asa cum le credem noi,pentru ca aproape simultan cu primii porumbei se ridica in aer la inaltime ,duminica de duminica ,planeaza pe deasupra si asteapta pe vreunul mai obosit sau intarziat avand atuul ca peste tot sunt numai rape si paduri imprejur putand sa-l incurce in picaj.eu personal am pierdut vreo 4-5 de care stiu eu sigur in momentul cand intrau in picaj uliul le aparea din fata de la o inaltime mai mare sau pur si simplu pe ultimul mi la luat exact in momentul cand a picat pe casa.cu mana pe inima spun ca am vazut si sase exemplare fiecare in cate o directie ,planand si asteptand.
La a doua intrebare:Nu cred teoria asta .eu personal am eliminat destul de multi si am ajuns in urmatoarea situatie:
au ramas vreo 2-3 exemplare pe zona care se incapataneaza sa intre si oricum acum momentan am renuntat la ideea de a-i mai prinde nu din motive ecologice si pur si simplu pt ca nu e nimic de facut in afara de arma de foc.Soim nu am vazut decat intr-o tomna in urmatoarea situatie:unul plana deasupra stolului iar celalalt intra in picaj in stol incercand sa-i imprastie cu ghiarele comportament de care eu nu am mai auzit vreodata.
PT intrebarea 3:Ca sa prinzi un uliu trebuie sa fii mai viclean decat el si asta e foarte greu.Aceste pasari inainte de face o ambuscada care este punctul lor forte de atac studiaza terenul ,conditiile incearca mai usurel de cateva ori experimentand pana cand ajung sa-si formeze o metoda.
Exact acelasi lucru l-am facut si eu:i-am urmarit de vreo doi ani ,studiindu-i ,disecandu-i si urmarindu-le perioadele de pui ,imperechere ,naparlire incercand in acelasi timp sa-mi si notez cate ceva.Asa cum fiecare porumbel pe care daca il urmaresti in zbor ,constati ca are ceva distinct si il poti deosebii afla ca si ulii sunt la fel.unii au o statura mai mare ,altii au un colorit mai deschis in jurul gatului etc.Dupa un timp am inceput sa-i deosebesc adoima porumbeilor.
Te astept si poate ai noroc sa vezi si vreun atac ceva dar bineinteles fara victime:)))
Buna domnule Andrei Keszeg ,
a fost in luna Julie cand bunul meu prieten Jonny ( porumbeijon76.sunphoto.ro ) m-a vizitat la München . A fost o zi calda cu soare cand am ridicat stolul de voiajori . Am asistat ca o ora la acel spectacol care sa terminat cu 2 raniti si 3 porumbei lipsa . Bunul meu prieten Jonny din Sibiu a ramas cu gura cascata si cu dureri in ceafa si a spus ca asa ceva nu a mai vazut in viata lui columbofila . Si dupa ce sa terminat distractia si porumbeii au fost in adapost , uitandune dupa eventuali pui ramasi pe acoperis am dat nas in nas cu un Uliu porumbar tanar care cum se parea cauta si el acelas lucru. A avut Jonny ce povesti acasa !
Domnule Keszeg , un lucru nu inteleg ! Daca sa spunem ca intr-o raza de 2 km sa zicem ca ar fi normal sa existe 1 Soim , un Uliu in conditii normale a ecosistemului dar fiindca apar ” eu ” si tin 100 de porumbei sa zicem ca nr rapitoarelor creste cu 10 %-20 % si eu scot din circulatie unul agresiv – atunci cu ce am deranjat ecosistemul ?
Topicul postat de domnul Dina Mergeani cu inelele din cuibul Soimului reda realitatea situatiei sa zicem din Germania unde rapitoarele sau specializat pe porumbeii crescatorilor , ignorand porumbeii comunitari sau alte prazi . Asa stau treburile in moment …
In graba m-am incurcat cu ” % ” . E clar ca 2o % nu reda realitatea la care am vrut sa ma refer. Ma gandeam la cresterea mare a rapitoarelor in zona – doar din cauza porumbeiilor mei.
@Cristian – interesanta treaba, o sa avem ce discuta!
@Dieter – multumesc pentru oferta
ptr comentariul 53, eu am crescatoria intr-o zona cu rapitoare foarte multe , aflata cam la 300 m de un siloz de cereale , zilnic vad ulii care se invart acolo in cautarea hranei dar eu ca si pierderi anual am 0 in zona crescatoriei , mai lipsesc cativa dar banuiesc ca sunt prinsi sau agatati de uliu in alta parte , deci hrana o au si sunt total neinteresati de porumbeii mei, mentionez ca au si cuiburi acolo pe silozul acela , am sa incerc sa fac niste poze cand va fi posibil – faza e ca porumbeii mei pleca de pe crescatorie doar cand vreun uliu trece razant cu casa pe langa ei . pe cei de pe cer care planeaza deasupra lor au renuntat sa ii mai bage in seama si asta nu e un lucru bun sau obisnuit cu ei
Buna domnule Dieter ,
1 – Soim calator – in luna iulie puii de soimi se gasesec la sfirsitul perioadei de invatare a vinatorii impreuna cu parintii lor , in cazul relatat de dv . este vorba de o predare directa a prazii de catre unul dintre parinti catre unul din pui .
De obicei aceasta predare de prada , in aceasta perioada decurge sub alta forma in sensul ca parintele lasa prada sa cada , urmind ca puii sa o prinda in cadere , daca nu reusesc , parintele intr-un picaj extrem , spectaculos o recupereaza si urmeaza alta proba pina cind unul din pui reuseste sa o prinda .
Deci cu siguranta nu este vorba in cazul dv. de o suprapopulare a zonei dv . ci precum am spus de o familie de soimi la vanatoare etc. de acea si numarul de porumbei raniti intorsi din zbor , raniti foarte probabil de puii fara o experienta adecvata in domeniu .
2 – Intrebarea dv. la prima vedere pare relativ simpla , dar un raspuns cit mai exact in acest context este greu de dat datorita unor factori multipli necunoscuti a problemei puse de dv .
Teoretic dupa o crestere a numarului de prazi intr-o zona data ar trebui sa creasca si numarul de pasari de prada dar acest lucru este conditionat de mai multi factori pe care de aici nu-i putem identifica .
Daca este vorba de o crestere constanta in timp a numarului de prazi , in cazul nostru porumbei , deci vorbim de o crestere constanta si pe termen lung a numarului acestora , cresterea numarului de pasari de prada din zona respectiva este dependenta printre alti factori de conformatia habitatului precum si de anotimp , astfel :
– daca discutam de perioada de inmultire a pasarilor de prada si tinind cont aici printre altele doar de factorii de teritorialitate a pasarilor de prada precum si de conformatia reliefului din habitatul respectiv este posibila o crestere a numarului de pasari de prada doar daca habitatul respectiv ofera prin conformatia lui conditii de cuibarit optime , respectiv padure batrina , stincarie , cladiri inalte etc .
– pe perioada de toamna si iarna , pentru acelasi numar de porumbei si alte prazi din zona , numarul acestora va fi cu siguranta mai mare , numarul acestora in aceasta perioada va fi dependent printre alti factori de greutatea iernii [ temperatura , cantitatea precipitatiilor ( zapada ) ] , perioada cind si pasarile de prada din zonele mai inalte ale tarii coboara in regiunile de la poalele muntilor din lipsa de hrana , numarului pasarilor autohtone l-i se pot adauga si pasari de prada din tarile din nordul Romaniei etc . in primul rind Soimi calatori etc .
3 – Prin definitie toate pasarile de prada trebuie sa fie agresive fata de prada lor deoarece in definitiv si la urma urmei de pe urma acestor prazi pot doar sa existe , indeplinidu-si astfel rolul de selectori nepartinitori al naturii .
Presupunind eliminarea din circuitul naturii doar a unui singur exemplar de pasare de prada din circuitul naturii de catre om , acest fapt in functie de anotimp poate influenta mai mult sau mai putin ecosistemul putind sa duca la o dezechilibrare temporara a acestuia doar in zona data etc .
O eliminare in masa a acestora indiferent de anotimp poate duce insa la o dezechilibrare masiva a acestuia pe zone intinse si pe o perioada nelimitata de timp cu influente negative necunoscute nu numai asupra acestora ci si cu foarte mare siguranta si asupra celorlalte specii de pasari si animale din lantul trofic chiar si asupra porumbeilor detinuti de om !
Da , este adevarat , pasarile de prada fiind pasari oportuniste , foarte asemanatoare omului din anumite puncte de vedere pot in functie de situatia data sa se specializeze pe o anumita prada , in cazul nostru porumbei , cu conditia ca numarul acestora sa fie suficient de mare si constant in timp .
Andrei K.
Buna domnule ioan vardohlip ,
da pasarile acelea de prada care se rotesc deasupra silozului respectiv sint pasari de prada care nu reprezinta un pericol pentru porumbeii dv . gen :Uliu sorecar , Gai negre sau rosii , Soimi vinderei etc .
De foarte multe ori din pacate aceste pasari din necunostiinta de cauza sint confundate cu Uliul porumbar , Soimi calatori etc . si ca atare sint impuscate , prinse cuiburi distruse etc .
Va puteti da seama de periculozitatea unei specii de pasari de prada pentru porumbei in functie de reactia porumbeilor in momentul in care acestea intra in cimpul vizual al acestora din urma .
Daca reactia este nula sau aproape nula insemna ca specia de pasare de prada in cauza ne este periculoasa pt. acestia din urma .
Ar fi de dorit daca macar silueta unei asemenea pasari de prada ar fi memorata de catre columbofilii in cauza astfel incit acestea sa nu sufere sub nici o forma din partea unora dintre columbofilii care declanseaza adevarate cruciade de pedepsire a pasarilor de prada , in care cad deseori victime si acele pasari de prada care nu au nici o tangenta cu porumbeii .
Andrei K .
perfect adevarat dn-ule andrei, sunt total afon asupra acestui aspect al pasarilor rapitoare dar nici nu incerc sa le prind , va multumesc e de bagat la cap cele spuse de dvs
Buna domnule ioan vardohlip ,
ar fi frumos si de dorit , ca cit mai multi columbofili sa inteleaga cel putin acest aspect deosebit de important , in sensul de a incerca cel putin sa deosebeasca speciile de pasari de prada intre ele , chiar si numai dupa silueta acestora si sa nu le introduca in pe toate in aceasi oala atunci cind este vorba de expeditiile de pedepsire impotriva acestora .
Nu mai vorbesc de multitudinea pasarilor de prada de noapte care cad in capcane , de care nu se pomeneste pe topice si care nu au nici un fel de tangenta cu porumbeii , dar care trebuie sa plateasca pretul suprem numai fiindca sint pasari de prada si au avut curajul sa intre in capcanele respective pe timp de noapte !!!
Andrei K.
Buna d-le Andrei Keszeg ,
inteleg si chiar am asteptat sa-mi spuneti de antrenarea puilor in legatura lunii Julie . Dar atacurile acelea au fost ” profesioniste ” de ambele pasari si plecarea lor la sfarsit a fost cu diferenta de ca 10 min , in diferite directii .
O discutie scurta cu acest crescator ieri ,
de la pasti pana ieri inca 6 porumbei din lotul de zbor lipsa din cauza Soimului – porumbei zburati si antrenati zilnic dimineata si seara .
Suntem in luna Mai …..
are dreptate omu cu plantatul arborilor deoarece ulii nu mai au ce manca si de aceea vin mareu pe capul nostru,daca noi ii resfrangem habitatul el ce sa faca nu credeti ca ataca pasarile noastre?daca n au ce manca?
Buna domnule Dieter ,
in cazul acesta este vorba de un mascul cu prada in gheare caruia o femela ( probabil alta decit perechea ) i-a luat acestuia fortat prada . ( Femela este mai mare cam cu un sfert decit masculul si mult mai puternica ca atare si ca forta ) .
Da, asta este situatia , soimii sint foarte rapizi comparativ cu alte pasari de prada , nu degeaba sint cunoscuti ca fiind cele mai rapide pasari de prada din lume !
Apropo , se poate sti cu aproximatie cel putin in ce locatie , presupun Bavaria , sta acest prieten ghinionist al dv. ?
Andrei K.
Buna d-le Andrei K ,
acest crscator locuieste la sud-westul orasului München . Puteam spune si mai exact dar dansul prefera sa nu fie neaparat amintit . Si nu din cauza ca are ceva de ascuns , este un om foarte corect care cu totul ca rapitoarele provoaca nopti nedormite si pagube imense inca nu a facut nimica inpotriva rapitoarelor . Cu toate ca ar avea posibilitatea si stiinta necesara . Tot respectul pentru acest domn !
P.S
Soimii cand sau dus , nu au avut prada in ghiare .
Ar trebui impuscati toti ulii care fac ravagii prin curtile oamenilor,nici macar gaini nu mai poti tine prin curte din cauza lor. S-au inmultit peste masura in ultimii ani aceste pasari de prada, nu ma intereseaza ce spun ,,ecologistii din birou,, dar aceste pasari care s-au specializat doar pe prinsul porumbeilor si al gainilor ar trebui sa dispara.
Buna monel ,
da, daca s-ar replanta cel putin jumatate din padurile taiate ilegal in tara in ultimii ani , in care sa-si regaseasca salasul pasarile si animalele , private de acest lux de unii smecheri , poate s-ar imbunatatii putin si siguranta porumbeilor dv .
Andrei K .
Buna domnule adrian ,
de ce nu luati asemenea masuri impotriva acelora care distrug natura , padurile etc. pt. bani si alte interese, fara nici un fel de mustrare de constiinta , fara sa tina seama de legi , de nimic ?
De ce nu luati masuri de refacere a acesteia , plantari de pomi de exemplu etc . poate ca atunci si pasarile amintite de dv. ar fi mai in siguranta din partea pasarilor si a animalelor de prada ?
Va spun eu de ce – indivizii acestia se pot apara extrem de bine impotriva oricui , n-ati indrazni in fata lor sa scoateti nici macar un ton , nu cuvintel , pe cind in fata pasarilor de prada , a naturii , puteti spune orice in gura mare ca nu vine nimeni sa va ia la intrebari !
Stiti , in acest caz problema se pune exact ca in cazul unui accident de masina care s-a soldat din pacate si cu decese , in care aproape intotdeauna mortul a fost de vina , presupun ca stiti de ce ?!
Este oare corecta atitudinea dv. in fata omenirii si a naturii , acum in plin sec XXI cind sintem de parere ca am fi o omenire supercivilizata , superinformata etc ???
Andrei K.
Buna domnule Dieter ,
da , in zona Münchenului , exista mai multe perechi de Soimi calatori , nu cunosc locatia si nici numarul exact al acestora , care cuibaresc aici si probabil din partea acestora se soldeaza atacurile asupra porumbeilor prietenului dv .
Andrei K .
Va salut domnilor,Andrei K si Dieter,permitetimi sa adaug la aceasta discutie fara sfarsit,ferocitatea si instinctul de a vana al animalelor,pasarilor de prada,este de fapt pervertirea instinctelor primare deoarece la inceput,(Perspectiva BIBLICA),vetiutoarele si pasarile nu erau afectate de ferocitate dar in momentul starii de degradare a omului prin pacat si natura si chiar vetuitoarele au fost afectate.Alt aspect este acesta ca la inceput in actul creatiei vetuitoarele si pasarile etc…au fost create direct nu au trecut prin perioada de ecloziune ma refer pasarile inclusiv rapitoarele,porumbeii.De fapt mai este inca un aspect pe care il prezinta Biblia ca in imparatia lui Dumnezeu leul va paste iarba impreuna cu bivolul,si copii mici se vor juca langa groapa viperei,DECI FEROCITATE VA DISPAREA DOMNILOR STARE DE ACUM A VETUITOARELO ESTE AFECTATA DE PACAT SI ESTE IN DESCOMPUNERE………
Domnule Andrei K. va respect punctul dumneavoastra de vedere cu privire la distrugerea padurilor si a tot ce ne inconjoara,stiu ca fiecare planta ,animal sau insecta isi are rolul sau in natura, dar sa nu imi spune-ti dumneavoastra ca daca o familie de viespi si-au facut cuibul in casa voastra o sa le lasati in pace si o sa stati in strada impreuna cu familia (si viespele au rolul lor in natura, pot devora un sobolan mort in cateva ore ,reducand riscul aparitiei vreunui focar de infectie). Merge-ti domnule Andrei K.,prin satele din nordul Moldovei si o sa vedeti adevarate drame, familii sarace care au doar o vaca si 5 gaini iar copiii acestora abia asteapta sa vina sambata ca sa manance si ei o bucata de carne si de multe ori n-au noroc ptr. ca uliul a fost mai ,,destept cu o secunda ,, si le-a luat gaina din cotet,condamnandu-i la inca o saptamana de ,, lapte cu mamaliga,,. Domnule Andrei K,daca eu nu as vrea sa mai muncesc si m-as apuca tot timpul numai de furat,justificandu-ma in fata judecatorului ca trebuie sa traiesc si eu a-ti fi deacord cu mine? Nu prea cred. Rostul ulilor in natura si ptr. care sunt protejati este acela de a vana animale si pasari bolnave ,nu sa se specializeze doar pe prinsul pasarilor domestice, trebuie sa munceasca si ei ca si noi(padurea a ramas la noi la fel ca acum 20 de ani ,sa vaneze acolo). Eu am renuntat sa mai cresc porumbei din cauza ulilor (in 2006 luna iunie -august mi-a prins 40!!! de porumbei, toti antrenati zilnic). Marea majoritate a crescatorilor de porumbei din comuna mea natala au trebuit sa renunte si ei la acest hoby din cauza lor. Oare nu avem si noi dreptul la o pasiune? Cand nu au mai fost porumbei asa multi nu s-au intors in padure sa o curete de pasari bolnave ci au inceput sa curete gospodariile oamenilor de gaini si curci. Nu vreau sa imi imaginez cum va fi cand oamenii nu vor mai creste gaini,oare ce vor face? Sper ca nu vor incepe sa prinda cainii fara stapan de pe strada. Am scris acest comentariu d-le Andrei K. ptr. ca sa nu le mai plangeti de mila ulilor , ca oricum o duc mai bine decat multi dintre semenii nostri. Si sa stiti d-le Andrei ca taranii de care vorbesc eu toti au plantat macar doi arbori in curte. SI sa mai stiti ca si in Occident cand pasarile rapitoare devin prea insistente colombofilii le elimina, dar fara sa faca prea multa publicitate pe internet. Cu stima Adrian.
Buna domnule Adrian ,
la fel va inteleg si respect punctul dv. de vedere referitor la relatia pasare de prada / om / natura prin exemplul dat ( nordul Moldovei ) astfel :
1 – Pasarile de prada fura privit doar din punctul de vedere al omului , d.p.d.v al naturii acesta nu face altceva decit sa-si indeplineasca rolul milenar in natura , printre altele si rolul de selector .
2 – Precum am mai spus pasarile de prada sint dintr-un anumit punct de vedere foarte asemanatoare cu omul , in sensul ca acolo si in situatiile in care este posibil sint foarte oportuniste , alegind intotdeauna calea cea mai usoara pentru a intra de exemplu in posesia unei prazi mai usor si mai rapid de prins decit in cazuri normale , cum este cazul pasarilor din curte , a pasarilor bolnave , tinere fara experienta , obosite de zboruri lungi , etc .
3 – inca nu s-a descoperit pina in prezent o metoda de la sine functionala de a determina o pasare de prada sa vaneze in alte locuri decit cele alese de ea pt. vanatoare . Consider ca daca s-ar descoperi metoda adecvata , functionabila 100% in acest sens , tinind cont in acest context si de distrugerile continue din natura zilelor noastre , cred ca aceste specii ar fi condamnate la disparitie , urmind ca nu dupa mult timp sa urmeze implicit dupa ei si speciile prada ale acestora .
Cu tot respectul , dar nu cred ca solutia ar consta in distrugerea / eliminarea acestor specii , deoarece la urma urmei cu siguranta toti am avea de pierdut , inclusiv columbofilii !
Da , stim ce se intimpla la noi in occident , cei care sint prinsi asupra faptului platesc , comparativ cu aceasi situatie din tara unde cel care ar trebui sa aplice legea , habar nu are ca uciderea / prinderea / detinerea unei pasari de prada reprezinta un delict calificat de braconaj .
Cu stima Andrei K .
D-mnule Andrei K acuma inteleg inversunarea fanatica pe care o aratati impotriva noastra a ,,braconierilor feroce,,.Sunteti atat de infocat dar sunteti in partea cealalta a barierei.Unii dintre noi rupem banii pentru un sac de mancare speciala pt porumbei pentru a-i hranii pe acestia si nu a-i ingrasa pentru animalele salbatice care saracele nu au ce manca.impartiti sfaturi cu usurinta dar nu impartiti acelasi trai de 2 lei pe care il traim noi in tara asta.Lucrurile bune se fac dinauntrul cercului si nu comentand precum babele pe margine.Toti cei de afara veniti cu atatea conceptii si idei inalte,bineinteles numai pentru a le impartasii dar nu si pune in aplicare, dar numai pentru o luna dupa aceia fuguta inapoi acsa ca se termina concediul.
.
Buna domnule cristian 25 ,
nu vad de unde deduceti dumneavoastra ” inversunare fanatica ” din partea mea si din postarile mele , poate daca incercati sa le cititi mai cu atentie o sa va dati seama cu siguranta ca nu incerc decit sa explic la modul cel mai simplu cum functioneza aceasta relatie pasare de prada – porumbel si incerc in masura posibilitatilor mele sa schimb putin viziunea asupra acestora .
Spre deosebire de cei ” de afara veniti cu atatea conceptii si idei inalte,bineinteles numai pentru a le impartasii dar nu si pune in aplicare, dar numai pentru o luna dupa aceia fuguta inapoi acsa ca se termina concediul ” pot sa va spun ca sint cofondator a citorva asociatii de mediu din tara si incerc in modul cel mai serios sa ajut si incerc sa schimb cite ceva in bine , tot in masura posibilitatilor mele dinauntrul cercului precum spuneti dumneavostra si in nici un caz comentind ca babele de pe margine , lucru care nu-mi prea sta in obicei .
Cu stima
Andrei K .
Daca asa sta treaba jos palaria in fata dumneavoastra.Imi cer scuze daca v-am jignit cu ceva prin spusele mele numai ca sunt satul de oameni care vin ,arata cu degetul se intorc cu spatele si apoi cand nu ii vede nimeni fac la fel.Eram si puitin cam nervos si tipic pentru mine v-am judecat gresit la prima aparenta.Imi cer inca o data scuze dar imi sustin punctul de vedere deoarece intre porumbeii mei si pericolele care ii asteapta nu pot sta decat eu pt ai proteja.Va salut cu stima si cu regret pt cele spuse
Buna domnule cristian 25 ,
O.K – nici o problema .
Andrei K.
pt andrei k.salut.tu sti ce durere i cand iti ea uliu cel mai drag porumbel?s-au sa nu poti da drumul la porumbei afara ca i iarna ca i vara ca vine dracu si ti-i duce, adica uliu.imi pare rau pt cei ce apreciaza aceasta pasare dar pt mine i cel mai mare dusman.as avea sute de porumbei daca uliu nu miar ataca porumbeii.si mie mila sa tin porumbeii tot inchisi din cauza lui.sa dea Dumnezeu sal prind odata.ceau.si binenteles daca nu ar fi aceasta pasare as avea mai multi porumbei.ca doar el imi ataca porumbeii de vreo 10 ani.
Buna domnule ianku ,
va inteleg si va respect punctul dv. de vedere , dar as avea totusi o intrebare :
– ce urmariti la cresterea porumbeilor dumneavoastra , sa aveti efective de porumbei cit mai mari de calitate indoielnica sau calitatea acestora ?
Daca doriti sa aveti doar efective mari de porumbei in porumbar , intr-adevar nu aveti nevoie de pasarile de prada .
Daca in schimb doriti sa aveti porumbei de inalta performanta si calitate , fara aportul pasarilor de prada n-o sa puteti atinge sub nici o forma acest tel inalt .
Andrei K.
Buna d-le Andrei K.
la performante si calitate , nu pasarile de prada fac selectia ci Crescatorul !
La voiajor conteaza din ce se trag porumbeii dar in final cosul si concursul .
La porumbei de agrement conteaza timpul de zbor sau/si jocul , aspectul dupa Standardul rasei .
Selectia o face crescatorul – dupa calitate si performanta . Pasarile de prada strica doar ” meciul ” stricand asteptarile crescatorului la o eventuala performanta cladita cu ani in urma….
@dieter – asa este dar este doar o parte a problemei. Porumbeii ne delecteaza azi cu zborul lor rapid si vitalitatea, agilitatea lor doar datorita dusmanilor aerieni care i-au selectat de sute sau mii de ani.
Cel mai banal exemplu: instinctul de stol. Acesta este datorat 100% prezentei rapitoarelor, in detalii nu intru, cred ca stim cu totii amanuntele. Nici nu vreau sa ma gandesc cum ar fi columbofilia cu porumbei care nu zboara in stol ci fiecare in alta directie = oribil.
Columbofilii aleg calea mai scurta: in loc sa selecteze in zeci de ani pasari care umilesc orice rapitoare si o obliga sa se profileze pe alte specii, ei prefera sa omoare rapitoarea an de an… ca si bolnavul care ia pastile in nestire toata viata in loc sa adopte un stil de viata sanatos.
@porumbei.ro
Buna ,
aveti dreptate ,exemplele date sunt chiestii elementare de supravietuire in natura . Exemple asemanatoare sunt valabile pana in ziua de astazi si la noi oamenii . Si noi suntem obligati sa ne adaptam zilnic noilor situatii – bune sau rele .
Dupa parerea mea si 27 de ani de columbofil si avand norocul de a cunoaste situatia la multi columbofili in 4 tari , eu nu cred ca va exista odata in lumea aceasta un porumbel care pe camp deschis poate face fata la o rapitoare. Aceste pasari in scurt timp se adapteaza la fiecare stil de zbor , lucru constatat nu numai de mine in acesti 27 de ani .
Problema nu este existenta lor care SI pentru mine nu este nimic ca normal ci purtarea / adaptarea si inmultirea lor nenaturala . Nu mi se pare normal ca in plina vara , cand pasarile calatoare sunt prezente cu pui etc cand Gutanii la un km de voliera se ” bronzeaza ” lenesi pe o cladire , porumbeii voiajori care sunt scosi la zbor sa fie in asa hal fugariti si macelariti !
sa dea dumnezeu sa ii prinda pe toti:))
bai titi,daca tu te inbolnavesti nu ar fi bine sa te sinucizi catot iti dai cu parerea.daca uliu ar vana corect fara perversiuni as fi de acord sa fie sanitaru paduri dar vezi bai ca vaneza prin inselatorie.daca noi doi ne-am bate si eu te leg la ochi ,e corec zi tu
Toti cei care nu aveti porumbei vorbiti aiurea , atunci cand nu treci pe zebra sunteti amendati si cei care pun capcane pentru uliu nu sunt , dar numarul de uli este extraordinar de mare . Numai unde stau eu daca stai si te uiti pe cer, nu de dimineata pana seara ci in cel mult 2 ore o sa vezi cel putin 5-7 uli porumbari “care cica mai is si teritoriali” ok, dar ce cautata asa de multi pe un teritoriu. Poate nu o sa mi se publice anuntul dar succes celor care pun capcane . Vant in pene
Pentru marius,
Nu cunva acei ulii pe care îi vedeai tu era doar unul si tu aveai impresia ca erau mai multi daca nu-l vedeai cateva minute apoi iar aparea dandu-ti impresia ca e alt uliu?
Daca tu esti deacord cu acele capcane înseamna, si asta se întumpla sigur, ca si tu le folosesti, fara sa-ti dai seama cat rau faci.
cresc porumbei de placere nu sunt de acord cu concursurile acele pasari sunt pasari chinuite care nu fac altceva decat sa caute drumul spre casa la perechea lui caci porumbelu e o pasare care isi iubeste parteneru casa si puii lui indiferent ca are conditi sau nu indiferent ca i se da mancare sau nu indiferent ca cel cel creste il va duce iar si iar departe de casa lui el nu va inceta sa incerce sa se intoarca asta daca nu in drumul lui lung ar opri sa bea apa si sa manance 2-3 boabe iar uni din cei ce isi spun porumbari sau columbofili cum vad un stingher isi inalta porumbei doar doar de lar agata si ateriza cu ai lui au capcane cu boabe lipite si isi freaca palmele “mama lam loat” unde vreau sa ajung? vreau sa spun ca toti porumbei ar ajunge la casa lor ca si oameni uni sunt mai destepti mai iuti mai atenti dar cu toti vor ajunge mai devreme sau mai tarziu daca nu ar exista uliu om aceasta creatura distruge mai multi porumbei decat toti ulii la un loc nu spun asta ca nu am dea face cu uliu la mine chuibul uliului e la 7-800 de metri de mine si sunt zile cand ataca de 15-20 de ori pe zi si nu ia nimic poate in tot anu mia loat vreo 5 pui si 2 batrini dar nu sunt sigur ca uliu ca nu lam vazut pur si simplu nu iam mai vazut in cotet seara chiar daca am 80 de porumbei nu trebuie sai numar doar ma uit in cotet si stiu care e sau nu e vreau sa spun ca chiar daca uliu ii alearga toata ziua nui prinde din motive de crestere care ar fi porumbei mei nui inchid decat noaptea la mine porumbelu e liber chiar daca e viscol si alegerea e a lui daca vrea sa iasa sau nu niciodata nu dau dupa ei uliu e cel care ii inalta si ii mentine in forma porumbei mei chiar de e iarna sau vara au mincare la discretie porumb griu floare mazare sorg rapita mei orez verde si alb apa care leo schimb de cate ori o murdaresc spatiu si dragoste cind ma vad chiar de au mancare tot vin la mine sa le mai dau o mana de floare sau miez de paine incercat sa cresteti aceste pasari minunate din placerea de a avea porumbei de de dragul unui concurs sau uni profit si veti vede ca toti sunt pasari bune mai devreme sau mai tarziu doar trebuie crescuti cu suflet si cel mai important spatiu cotetului e factoru cel mai important intrun spatiu mare si porumbei liberi tot timpu nu vei avea porumbei bolnavi si slabi sa crestem atat cat ne permitem la multi ani si sa aveti parte de ei cas minunati
de fapt am deviat un pic subiectu vream sa spun ca desi uliu numi face multe pagube sunt de acord cu cei ce ii prind si ii inteleg durerea atunci cand uliu le ia porumbei iar daca sunt protejate aceste pasari sa fie protejate in habitatul lor nu in curtea mea hraninduse cu pasarile mele daca cei ce ii prind sunt trasi la raspundere sa fie trasi mai intai cei ce leau invadat si distrus padurile iar statul sa le asigure rezervati si hrana sa se ocupe de prinderea lor si dusi in rezervati apoi sa ne traga la raspundere de ce ii prindem daca te plingi ca uliu iti face pagube in gospodaria ta cui te plingi si ce masuri se iau? ca apoi tu sa fi judecat si criticat de ce omori aceste minunate pasari cat de minunate sunt aceste pasari care nu vad ce bine fac ? deci nu mai criticati pe cei ce prind si omoara uli ca pina la urma nu se duc dupa ei sai caute ci isi apara pasarile di propria curte pasarile care nu se hranesc cu aer sau cu bani statului
si inca ceva daca acesti uli specializati pe porumbei toti urmasi lor vor vana doar porumbei logic daca cei care au gugustuci pe langa casa si uliu ataca doar porumbei aceeia chiar trebuie prins caci asta va preda si urmasilor ca si lei din africa care au inceput sa atace oameni acestia au fost sacrificati caci asta transmiteau si puilor lor
ma voi luati apararea pasarilor de prada si e bn unele sunt folositoare altele sunt distrugatoare daca sunteti columbofili si crescatori de pasari si o faceti din dragoste pt acele pasari puneti trup si suflet te atasezi de ele le dai drumul la zbor si dintr-o data il vezi ca moare in ghearele unui uliu si nu poti face nimic inebunesti stiu ca asta e naura si trebuie sa existe ecilibru intre prada si pradator dar nici sa vezi cum hulubaria sau crescatoria , in general de pasari iti ieste atacata dar pt mn a fost destul intr-o saptamana mi-a luat 17 voiajori si nu zici ca i-a intrecut la zbor ca chiar m-as fi bucurat findca asta este selectie naturala cum fac lupii urmaresc si doboara animalul mai slab stationa in pomul din fata volierei si cand ieseu la zbor ii prindea si m-a facut sa imi scimb parerea despre rapitoare si am inceput sa le combat chiuar acum doresc sa achizitionez o capcana cei care au asa ceva si de vanzare sa ma contacteze la id avpdragunov
si eu am porumbei si zbor an belgia crede cineva ca aici nu suntrapitoare la anceputul carierei mau terminat dar acum am luat masuri saprotejez porumbei
mah voi punetzi uli pe seama animalelor sfinte…. mereti mah si faceti capcane nu va lasati dusi de niste “colegi” care spun ca e ilegal
bravo asa sa faci
Locuiesc intr o zona de munte..uliu vine de cel putin 6 ori pe zi iarna si vara 3 ,4 ori pe zi..nu am avut porumbel sa reziste mai mult de 3 maxim 4 ..am pierdut sute..nu este o gluma ..supravietuirea lor depinde in proportie de 70% de mine ..deoarece ca sa ma pot bucura in continuare de ei trebuie sa i tin inchisi..iar in aceasta iarna au reusit sa mi iasa afara 5 bucati datorita unei gauri in plasa pe care nu o vazusem..nu a durat 3 ore..si au disparut..veneau cate doi pe unul singur..ce ma fac?nu eram deacord cu capcanele..insa a reusit acel uliu in decursul a 40 de minute sa treaca de doua ari pe langa mine circa 5 metri si sa l ia din fata mea ..asa k in aceasta zi am facut prima capcana si astept rezultat..revin q comentarii..
buna am auzit de la cineva ca prinde uliu si le taie unghiile *(ghearele)
PT GIQ SI EU STA LANGA MUNTE ,DAR NU PIERD MAI MULT DE 4 SAU 5PE SEZON PRINSI DE ULIU.AM UN AVANTAJ.LA 500DE METRI DE MINE EXISTAUN LOC DE REFUGIUPT POR.UN CASTEL DE APA FOARTE INALT,CUM IES PE SPUTNIC PLEACA ACOLO,IAR CAND SE INTORC INTRA IMEDIAT IN PORUMBAR AM DOUA TIPURI DE FLUIERAT UNUL DE CHEMARE LA COTET SI UNULDE ATENTIONARE CAND VINE ULIUL.INCEARCA SA STAI CAT MAI MULT TIMP CU EI SI SIGUR O SA AI REZULTATE.
Va salut,dragi columbofili,crescatori de porumbei si iubitori de animale. Sa stiti ca am cautat acest articol,nu l.am gasit la intamplare. Mi.e groaza de acest uliu porumbar si ma intreb ce a fost in inima porumbitei pe care aseara mi.a alergat-o si a prins-o ; Se citea in zborul ei disperarea de a scapa cumva cu viata si nu era o novice si nici la prima alergare in cursa mortii,ci la ultima. Nesansa ei ca a trait intr.o zona defavorizata,respectiv: depresiunea Cislau (BUZAU) in care aici uliul este un gospodar la lucru. Deci un porumbel de sport are sanse sa traiasca mai mult daca locuieste la campie si unde uliul porumbar este mai rar decat in zonele de deal sau de munte. Aici porumbelul de sport si mai ales puii au 90% sanse sa ajunga la maturitate si sa devina campioni nationali. Asa ca,sa recunoastem,cei din campie au avantajul acesta: porumbeii dansilor au confruntare directa cu aceste rapitoare la intoarcerea din concursuri,dar noi avem la fiecare zbor de dimineata si de seara aceasta problema si scapa cine poate. E foarte greu sa obtii performanta sportiva in astfel de conditii. Favoritul tau de la urmatoarea iesire din voliera are sanse mici sa se mai intoarca inapoi. In dimineata asta in timp ce faceau baie observ puiul meu gaurit sub aripa,de aseara. Nu am multi porumbei si nici nu sunt columbofil dar ma chinui,ca imi place. Sa ne mutam la camp,ar fi prea de tot. Sa folosim capcana,nu e bine sa ma razbun,mai ales ca Accipiter Gentilus e mai gentil decat multi dintre noi,ar fi si ilegal. Munca in echipa:om porumbel. Uliul este imprevizibil si trebuie sa te folosesti de micile sale trucuri. Sa cunosti adversarul bine este un mare avantaj. Va indrum in acest sens sa cititi un articol pe Google despre inamicul nr1 al porumbeilor. Pe mine m.a mai linistit si m.a facut sa privesc si altfel decat numai la capcana: ULIUL PORUMBAR CEA MAI URATA PASARE DIN ROMANIA ! In final ca o precizare,daca va permite-ti,ma adresez in special acelor columbofili si crescatori de porumbei din zona de deal si de munte unde precipitatiile de ulii sunt mai abundente,sa aveti un efectiv mai mare de pasari si bune reproducatoare si zburatoare,bine ingrijite si iubite. Cu capcana nu merge,s.au prins in zona mea 26 de ulii toti porumbari intr-un an si nici un rezultat. Poate in viitorul apropiat vom schimba planul de zbor si vom creste ulii si soimi (unii cresc) sau vom initia un program de inmultire a speciei de (Bubo bubo-buha mare),care am inteles eu,ar fi cel mai mare dusman al uliului porumbar,poate asa ii diminueaza ca numar. Pana atunci sa zburam porumbeii in pace si Dumnezeu sa aiba grija de noi,ca rapitoarele se ingrijesc de ele singure!
Pentru cretinii care sar în apărarea rapitoarelor:dacă și vouă v-ar fi luat uliu 25 de porumbei în 2 luni, a-ți fi vorbit altfel.trebuie luate masuri în privința asta de către fiecare asociație columbofila, respectiv prinși sau împușcați!