Uliul dupa gugustiuc

Azi am fost martorul unei intamplari care m-a facut sa-mi pun o intrebare la care nu am raspuns: mergand sa dau drumul porumbeilor la zbor am zarit pe cer 2 uli (cred ca erau pereche pt.ca vanau amandoi) urmarind un gugustiuc in inaltul cerului aproximativ 15 minute (atat am reusit eu sa vad)… si am o intrebare – de ce ulii nu renunta la gugustiuc pana nu-l prind sau reuseste el sa scape de ei?

Am mai vazut uli care urmarea porumbel dar daca vedea ca porumbelul a luat avans renunta la el… sa fie din cauza ca gugustiucul este solitar si isi distribuie atentia doar asupra lui? Si nu este singura data cand vad astfel de urmariri… poate zeci de ori… asa ca am zis sa intreb pentru a primi un raspuns. De ce se comporta uli in acest mod cand urmaresc un gugustiuc?

Va multumesc anticipat!!!

Paul

Categories Diverse

17 comentarii la “Uliul dupa gugustiuc”

  1. Nu se intampla pentru ca e solitar, si pe porumbel tot solitar il alearga. Gugustiucul insa e construit pentru zbor pe distante scurte si printre obstacole – de exemplu se descurca mult mai bine in coronament de copac decat porumbelul, dealtfel si aripa gugustiucului e ceva mai rotunjita decat la porumbel.

    Explicatia e ca porumbelul poate mentine viteza mare foarte mult timp, iar uliul nu poate acest lucru. Un porumbel poate zbura peste 700 Km intr-o zi, majoritatea cu o viteza mare, iar asta spune destule.

    Si eu am vazut urmariri ca cele descrise de tine, tocmai datorita acestui lucru – gugustiucul poate ceda. De multe ori am vazut chiar faze urate in care nu mai rezista si se arunca la sol unde nimeresc, nu de putine ori sfarsind cu capul intr-un zid, geam, etc. De cel putin 3 ori am vazut gugustiuci picati din cer in jos si facuti poster pe asfalt.

    Apropo de solitari… acum iarna si gugustiucii se strang in grupuri, vezi cate 10-20 intr-un pom sau pe vreo antena pe bloc.

  2. acum iarna uliul renunta mai greu si din cauza lipsei de hrana.gugustiucul nu are prea mari sanse in camp deschis

  3. Eu cred c datorita faptului c multi porumbei sun t inchisi..
    singura hrana ptr uliu este gugustiucu,care este mult mai slab
    la viteza .rezistenta….si gandire …un porumbel la inaltime se poate preface mort ptr cateva secunde cazand in picaj…astfel
    poate castiga timp…apoi cred c mai e curajul porumbeilor
    care nu de multe ori risca sa intre pe geamuri .ori sa se opreasca in vreun pod….porumbelul domestic cunoaste bine locatia ..si stie cand unde si cum sal fenteze pe uliu ..gugustiucul….doar in pomi ..la inaltime e prada sigura…

  4. sal..anul trecut au fost toata iarna liberi afara si nu mia lipsit unul…dar acuma frate in fiecare zi im dispare ate unu ma refer la ornament…o singura voiajoara guta mia disparut ieri…sincer numi pare rau ca si el trebuie sa manance!!!!care is buni scapa care nu selectie tata!!!Am o pereche de jucatori de Limerik pe care ii tin inchisi pt cas f tare incaltati si zboara cam greu!!!succes pe 2012 cu respect amar

  5. Buna Paul ,

    confirm cele spuse de Andrei , gugustiucul a parasit elementul lui => in acest fapt uliul vede o sansa mare pentru el si actioneaza in consecinta cu mult mai mult zel decit ar face-o in mod normal la urmarirea acestei specii .

    Andrei K .

  6. poate le place mi mult carnea de gugustiuc decat de porumbel

  7. de acord cu “porumbel.ro”, un mic plus pt gugustiuc la viteza de reactie (fata de porumbel)

  8. Sunt de acord cu rezistenta porumbeilor calatori , dar in directia atacului uliului porumbar sau soimul arma mortala este picajul sau unghiul din care ataca, si viteza in picaj.Eu mi-am mutat porumbeii de vreo 10 ani la tara si etste aproape imbatabil atacul si inteligenta la uliul porumbar am observat ca se tine si 5-10 minute dupa porumbel,deci are o oarecare rezistenta, si am mai observat ceva foarte important si rog porumbei.ro,sau ceilanti colegi sa raspunda in directia aceasta :IN ZONELE CU PORUMBEI CALATORI ULIUL PORUMBAR SA ACLIMATIZAT IN REZISTENTA SI ATACURI INTELIGENTE CA SA SUPRAVETUIASCA ZONEI A CRESCUT REZISTENTA IN ATAC STA CUM AM ZIS MAI MULT TIMP IN AER URMARIND PRADA,SI INCA CEVA AM LASAT PORUMBEII SA SE IMPERECHEZE SINGURI SI AM OBSERVAT CA URMASII SUNT DIN CE IN CE MAI MICI SI FOARTE RAPIZI ASEMENEA GUGUSTIUCULUI???

  9. Asta am observat si eu, scade talia daca e zona de rapitoare. Porumbeii devin tot mai ageri si mai mici. Si eu ii am in zona de munte cu paduri si nu am observat aceasta insistenta a uliului, desi ataca aproape zilnic, daca rateaza atacul, pleaca, nu urmareste porumbelul mai mult de cateva secunde. Am observat insa acea urmarire indelungata pe porumbei bolnavi sau cu pene trase pentru ca le simte slabiciunea si stie ca are sanse sa cedeze.

  10. porumbei.ro asa am observat si eu in legatura cu porumbei toti pui au inceput sa s scada in talie si sa devinarapizi si rezistenti

  11. salut! exemplarele care renunta la prada dupa un scurt sprint sunt probabil bolnavi sau masculi ,deoarece spre exemplu; la uliul porumbar masculul este de talie mai mica decat femela(aceasta avand o masa musculara mai mare),astfel ca aceasta poate dezvolta o putere de avant mare si o rezistenta la urmarire si mai mare decat masculul.acu sa nu credeti ca masculul e mai fraier!..nicidecum..el a fost inzestrat de mama natura cu capacitatea de a “premedita” atacul asupra porumbeilor astfel:sta ascuns in coronamentul copacilor (panda pasiva) si asteapta ca prada sa ajunga in raza sa, iar datorita srintului fantastic cred ca in 1% rateaza.alta abordare a uliului este zborul aproape de sol care il face sa apara exact in apropierea prazii.daca prinde vine regulat la aceeasi ora ,din aceeasi directie si daca la cateva vizite nu prinde nimic pleaca sa caute in alte parti.Soimul pe de alta parte este o pasare de prada care ataca EXCLUSIV in vazduh ,iar datorita vitezei liniare si a rezistentei impresionante in urmarire nu nu se pune problema… daca ia ci ..ce ia?. parerea mea e ca ratarile lor vin pe seama faptului ca de multe ori porumbeii sunt avertizati de ciori si astfel au portita de scapare in crescatorie….daca nu …unu pica sigur!!!!!. bafta!

  12. Buna mec ,

    zborul la firul ierbii , aparitii neasteptate , zbor de maistru prin coronamentele arborilor sint specifice la noi in tara Uliului porumbar si pasararului .
    Din aceasta cauza , de obicei la inceputul iernii , chiar daca prada a fost avertizata in prealabil de catre alte pasari ( vrabii , tarci , gaite , ciori etc ) , de multe ori nu reactioneaza la timp cu consecintele de rigoare .
    Dupa un timp insa toate pasarile din zona respectiva iau in serios aceste alarme , actioneaza in consecinta , chiar daca alarma a fost una falsa , lucru care se intimpla destul de des in natura datorita faptului ca la distanta nu se poate distinge intotdeauna cu claritate silueta unei pasari de prada periculoase pentru pasarile in cauza de silueta uneia nepericuloase .
    Rata atacurilor neincununate de succes / total este si la uliu destul de mare , in nici un caz insa de 1% , acesta fiind un procentaj total eronat de la realitate .

    Din ultimele studii efectuate asupra atacurilor de soimi calatori a rezultat ca doar 20% din totalul acestora sint incununate de succes .

    Andrei .

  13. Buna Andrei

    eu stiu ca soimul calator vaneaza numai la inaltime ,evitand locurile cu constructii.Daca cea mai rapida zburatoare de pe planeta care ataca acola unde” pranzul” nu se poate ascunde ,si care pe langa asta mai poseda si o stare cataliptica(adica nu poate scapa prada din ghiare, nici daca vrea)rateaza de 80de ori din 100 de incercari ,inseamna ca …asa este..! In ceea ce priveste uliul oricat ai vrea sa crezi ca rezultatul de 1% este eronat,dupa ce ataca ,si faci recensamantul, constati” cu bucurie” ca cel mai bun campion al tau lipseste.DREPT SA-TI SPUN NICI EU NU AM INTELES DE CE,dar presupun….!

    cu gugustiucii e cam la fel

    cu stima.

  14. Sunt de la tara de ce pe porumbeii huligani ii prine uliul mai greu decat pe cei voiajori?

  15. Eu am curaj sa pun pariu ca orice porumbei de cursa ati avea voi daca ati merge la tara iarna ati ramane fara ei in cele mai multe cazuri ce spuneti?







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *