Vad cam multe discutii in care crescatorii se arata “deloc impresionati” de aceste sosiri de la mega distante dupa mult timp. Nu prea imi plac astfel de “concursuri”, dar nu vad sensul bascaliei care se face pe seama lor. Defapt nu le putem numi concursuri ci experimente de supravietuire. O astfel de sosire este o realizare a unui porumbel si o mare bucurie pentru crescator.

Ma fascineaza porumbeii in general, nu poate sa ma lase indiferent asa ceva. Sunt aproape 2000 Km ba nene! Daca as fi trimis acolo si imi aparea in cotet dupa 1 an, tot mi se inmuiau genunchii. Nu cred ca trebuie privita ca o performanta in sensul sportului nostru, nefiind vorba de concurs in adevaratul sens ci mai mult de un experiment. Dupa atatea saptamani numai “concurs” nu este. Este un Reality Show de supravietuire, asa cum se fac si la TV cu oameni, showuri care au audiente record. E pur si simplu ceva iesit din comun care ne arata de ce sunt capabile pasarile astea.

De la distante de 10 ori mai mici, sunt mii si mii de porumbei voiajori care intra in alte cotete cand dau de greu, desi au in spate nume celebre si multe mii de euro scurse din buzunarele crescatorilor. De asta un porumbel care vine de la aproape 2000 Km, mi se pare senzational, pentru ca duce la superlativ insusirea principala pe care o caut si cred ca trebuie sa o cultivam in matca… VOINTA, acea pasare cu ambitie nebuna, care mai bine mananca pe campuri si bea din balti decat sa intre intr-un cotet strain. Si in 2000 km cred ca intalneste “cateva” cotete si stoluri in care poate intra. Acesti porumbei intaresc dupa parerea mea definitia voiajorului… pentru ca mai ales in ziua de azi cand catastrofele se tin lant, vointa aia dementa de a nu se lasa mi se pare esentiala, cu mult peste celelalte insusiri pe care expertii le “simt la mana”.

Pasare gregara, si totusi de neclintit in ambitia ei nebuna de a ajunge ACASA… ignorand atatea stoluri si crescatorii imbietoare. Nu mai zic de rapitoare si alte obstacole. Hrana cum si-o asigura? Mereu m-am intrebat ce mananca porumbeii astia atata vreme, din ce isi refac rezervele pentru a mai parcurge inca niste sute de Km? Cum gasesc un alt loc de popas cu mancare, apa si un adapost sigur pe timp de noapte?

porumbei.ro