Veridicitatea pedigreelor

Buna ziua. As dori si eu mai multe detalii despre cine si cum se fac pedigree-urile. Cat adevar exista in spatele celor spuse(scrise) in el. Exista vreo comisie, o organizatie tutelara, ceva, care sa intareasca cele scrise in pedigree?
Va multumesc anticipat.

Topic propus de Viorel

Categories Diverse

61 comentarii la “Veridicitatea pedigreelor”

  1. cle mai mari minciuni sunt pedigrele.
    cel mai mare adevar este COSUL.este singurul care arata valoarea unui porumbel.

  2. Trebuie sa sti si sa citesti un pedigreu.De ficare data cand un porumbel se remarca,multi alti crescatori isi boteaza porumbeii cu acelasi nume(la noi oamenii:HAGI,MARADONA etc),de aceea poti intalnii porumbei cu acelasi nume apartinand diferitilor crescatori si chiar din ani diferiti.Deasemenea clasarile sunt putin cosmetizate,adica nu prea vezi ce nr de porumbei au fost lansati,nr de crescatori(foarte important),distanta iar locurile sunt pe tote clasamentele(tara,regiune,asociatie,club chiar si pe crescatorie :)) ).Cum spune si leo:incredete in cos.Succes.

  3. Pentru Viorel: nu exista o astfel de autoritate.

    Pe mine ma enerveaza o treaba la pedigree, in special pe la straini am vazut asta. Nu precizeaza Km la etapele afisate.

    Pai nu este esential amanuntul asta?!?! Ok, unii scriu pe acolo localitati…dar eu sunt mai incult, nu stiu geografie. Daca vreau sa-mi iau un porumbel trebuie sa fac munca de detectiv sa caut distantele intre localitatea de lansare si cotetul crescatorului?

    Alta chestie…unii scriu nume de genul “Superstar”, “Super crack”, super craci, super draci…pai de ce are impresia ca tu ca si client ar trebui sa stii pe dinafara cine sunt acele nume? Sa scrie frumos CONCRET la fiecare casuta etapele.

    Numai “jewels of the sky”…bijuteriile cerului care nu au iesit din cusca in viata lor.

  4. Da,poate ca asa o fi,cel mai bun este cosul,dar pana sa ajung la cos,eu dau bani pe acel porumbel….. Teapa mea,teapa mea,dar nu mi se pare corect. Poate citeste cineva de la UCPR acest site si incearca sa legifereze cumva asta. Ma gandesc la niste “pedepse” ptr cei care fraudeaza in acest mod,caci pana la urma este o frauda. Va multumesc ptr comentarii….

  5. ambalajul vinde marfa! pedigree-e personalizate realizate in grafica de ultima generatie. ce parere aveti cand gasiti pe un pedigree din strainatate urmatoarele date: loc 1 din 350 porumbei , distanta 200 km ! crescatori???

    am vizitat multe crescatorii din romania, si stiti cu ce am fost intampinat de fiecare data ? cu urmatorul text: rasele pe care le detin eu sunt … daca vreti sa-l inrositi pe respectivul columbofil care va decarteaza fel si fel de rase , suse, linii, familii de porumbei…..inmanatii o foaie de hartie alba si un pix si puneti-l sa scrii corect acele linii de porumbei….. pauza

  6. Nu cred ca o sa stea nimeni la laborator sa faca analize pentru fiecare din zecile de mii de pui ce se nasc anual…

    In plus, poti gresi si neintentionat…se stie ca uneori si porumbeii mai calca stramb :p. Si nu multi au custi destinate unei singure perechi.

  7. In principiu cea mai simpla si facila metida de a verifica un pedigree este urmatoarea:
    -vezi un porumbel care iti place si ti se arata un pedigree al lui
    -ceri pe langa pedigree-ul lui si pe cele ale parintilor si bunicilor ca sa verifici daca pedigree-ul pasarii corespunde
    -orice diferenta inseamna ceva necurat la mijloc si mai bine nu-l mai cumperi
    Si inca ceva se zvonea la un moment dat (nu demult) ca unii “mari crescatori” de pe la noi din tara cumparau prin interpusi porumbei din piete carora le fabricau pedigree pompoase si ii revindeau la preturi exorbitante. Asa ca mare atentie cand cumparati porumbei ca pedigree-le nu zboara la concursuri!!!

  8. trebuia sa ai incredere in crescator cand cumperi ……in general se cunosc crescatorii care fac astfel de pedigree false

  9. cel mai bn ar fi atunci cand cumperi porumbei sa verifici clasamentele , dar in cazul puilor cred ca trebuie sa avem si noroc cad ii cumparam.

  10. Diferenta e ca primul a zburat iar al 2-lea are numai pedigriul!!

  11. Eu cred ca invers: femela de la al 2-lea link a zburat. Si intrebarea se referea la faptul ca ala de are numai pedigree-ul se va vinde la licitatie,
    in schimb ce femela care are 27 de etape clasate in 3 ani consecutivi nu s-a vandut !!!!!!??????
    Pretul de pornire e acelasi, unul e zburat, unul nu si totusi pedifree-ul vinde mai bine decat performanta!!!!!!!!!
    Asta vroiam sa subliniez.

  12. Cred ca pedigeul unui porumbel este foarte important in sensul cunosterii descendentei si felului cum au fost imperecheatzi urmasii lui.

  13. eu unul,caut sa cumpar porumbel zburat.la asta ma refeream mai sus cand spuneam de cos.
    eu prefer sa cumpar un pui de la columbodrom care a zburat ultima etapa si a venit seara sau a doua zi decat 10 cu pedigree pompoase nezburati.acum intrebarea;de ce?
    pentru ca acel pui a reusit sa stea toata ziua in zbor sau chiar doua zile.nu reuseste orice cioara sa zboare atat si sa dozeze efortul ca sa poata ajunge acasa.
    cu cati pui trebuie sa pleci ca sa ajungi cu unul sau doi la 400 km?

  14. In primul rand pedigree-ul este un instrument de evidenta al crescatorului, cu valoare numai pentru el.

    Pentru ca in nici un fel nu poti proba veridicitatea atunci cand este prezentat unui cumparator. Doar daca ai datele ADN-ului …

    Doar palmaresul porumbelului demonstreaza valoarea acestuia. Despre pui, nici proprietarul lor nu stie nimic pana cand acestia nu confirma in concursuri.

    Altceva e praf in ochi.

  15. nu mereu un pedegree este fals ,,,, trebe sa te iunteresez bine ….( uni spun minciuni alti mai spun adevarul ) multa bafta si spor la zbor
    :)

  16. De fapt, la porumbei nu exista pedigree ca la caini pentru ca nu poate fi verificat. Nu este ca o canisa unde ai un singur mascul si 2-3 femele si se poate face si analiza ADN-ului…

    Este doar o evidenta a crescatorului. Care crescator cinstit sau nu, nu poate pretinde unui necunoscut sa-l creada pe cuvant. Aici doar palmaresul da valoarea unui porumbel. Puii nu au valoare pana la confirmare si ar trebui sa se reflecte in pret.

    De fapt, sta in puterea cumparatorilor sa “indrepte” lucrurile.

  17. Cu ani mai multi in urma am cunoscut un crescator in Bucuresti care se numea Rautu ion si activa la A.S.C.,presedinte atunci era Dogaru.La club se tinea o evidenta individuala a zborurilor fiecarui porumbel pe baza fisei de imbarcare.Daca cumparai de la el sau de la alti crescatori o pasare adulta (zburata) pedigreul trebuia sa aiba viza clubului(stampila si semnatura presedintelui) si sa fie insotit de talon (certificat de proprietate a inelului)Cu puii era mai greu…dar cred ca nu-i cumpara din piata.Cit de cit trebuie sa vezi la pui o asemanare cu parintii si te mai uiti si la crescator…Inelele..nu se cumparau de oriunde…Acum am evoluat cu calculatoare cu imprimante totul este posibil..dar parerea mea ca pedigreul este OGLINDA CRESCATORULUI.

  18. In legatura cu Pedigree-le care insotesc porumbeii achizitionati atit din afara cit si din tara,trebuie sa prezinte seriozitate persoana de la care achizitionati ceeace spune totul. A trecut vremea ca atunci cind vrei o pasare buna , nu o poti cumpara de la coltul strazii si vrei rezultate. Eu am cumparat atit originali cit si pui din acestia de la oameni cu adevarat crescatori si nu mau dezamagit niciodata printe acestia sint; MARIUS ANDREI , TONCU STEFAN, DOGARU ION si altii. Doresc multa bafta tuturor Columbofililor in anul viitor si multa rabdare cu acesti porumbei.

  19. cel mai bine cumperi porumbeii de la un crescator caruia ii merg aproximativ toti porumbeii. Sansele sa cumperi porumbeii buni sunt foarte mari.

  20. Desigur in aceasta delicata probelma, ca de altfel si in multe altele atunci cand vine vorba de columbofilie, parerile sunt de toate felurile. In principiu, ideea de pedigree, e destul de simpla.
    Ceea ce o face greu de perceput si mai ales greu de crezut, ramane aspectul legat de inscrisurile din pedigree. Asta insa nu va face deloc obiectul interventiei mele aici, eu urmand sa ma opresc doar la detaliul esential vis-a-vis de pedigree.
    Documentul ce insoteste porumbelul atunci cand intervine o tranzactie de vanzare-cumparare intre 2 columbofili, are mare importanta cu atat cu cat pretul de vanzare al porumbelului este unul consistent. Toti, dar absolut toti cei care in viata noastra am cumparat un porumbel cu bani mai multi sau mai putini, am intrebat cel putin care e mama si care e tatal acelui porumbel, pentru a ne face o idee cu privire la calitatile pe care predecesorii, parintii acelui porumbel, le-au transmis atunci cand au conceput fiinta respectiva.
    Asta inseamna ca deja am facut o legatura intre porumbelul dorit de noi si ascendentii acestuia, ceea ce inseamna pe scurt ca am stabilit cateva aspecte din pedigree-ul acelui porumbel. Desigur, pedigree-le pot fi simple sau elaborate. Ele trebuie sa reflecte detalii complete cu privire la originea exacta a acelui porumbel.
    Practic, pedigree-ul in sine, este un certificat de nastere sau mai bine zis de origine. In el sunt notate date legate de modul in care un crescator si-a imperecheat porumbeii de-a lungul timpului, din aceasta reiesind daca in volierele sale s-a lucrat cu imperecheri consangvine sau incrucisate, cat de aproape s-a mers in consangvinitate, unde au fost facute infuzii, din ce familii de porumbei sau din ce linii s-au folosit atat infuziile cat si porumbeii de baza, etc.
    Deci, asta ne poate da informatii si cu privire la tipul de concursuri la care crescatorul participa cu porumbeii sai, pentru ca noi sa putem sti sa facem alegerea potrivita scopului propus. Desigur, unul din aspectele reale de care suntem direct interesati, este performanta. Cu totii cautam porumbeii care au obtinut rezultate in diferite categorii de competitii si mai mult, dorim ca ei sa provina la randul lor din astfel de porumbei, pentru a ne asigura ca si noi la randul nostru, plecam in munca de creatie cu sanse cel putin egale cu ale aceluia de la care am achizitionat porumbelul. Asta insa, nu reprezinta si un certificat de garantie, asa cum multi considera pedigree-ul si cred ca aceasta greseala este defapt cauza esecului multor amatori, care desi cumpara porumbeii pe bani multi si cu acte in regula, nu reusesc sa inteleaga ca nu au cumparat si mana sau creierul crescatorului respectiv, ci doar un enorm de mic procent din munca acestuia, procent care pentru al inmulti, al valorifica, al face sa creasca trebuie pus la treaba, aidoma lutului in mana olarului priceput.
    De cele mai multe ori, criticile aduse pedigree-ului sunt nefondate, existand putine sanse ca atunci cand cumparam un porumbel de valoare cu documente reale, sa nu reusim cu el absolut nimic, decat in cazul in care, trebuie sa recunoastem, nu ne pricepem!!!
    Multi amatori incepatori, isi pun atunci intrebarea fireasca: “cum sa-mi dau seama daca pedigree-ul porumbelului cumparat de mine e adevarat sau nu”? Ei bine, raspunsul il gasim foarte simplu, daca tinem cont de cateva aspecte fundamentale si anume: intotdeauna porumbeii trebuie cumparati numai din volierele crescatorului si nu din piete sau targuri, iara pentru cei tineri si neexperimentati aflati la inceput de drum, nici chiar din expozitii. De ce trebuie evitat acest mod de achizitii? Pentru ca nu putem vedea si parintii, bunicii, fratii si surorile acelui porumbel, iar acesta este un aspect extrem de important mai ales atunci cand vrem sa lucram cu porumbelul respectiv.
    Odata cunoscuti “la mana” acei porumbei, putem sa ne decidem daca intr-adevar il dorim pe acela, sau intre timp, de ce nu, ne-am schimbat optiunea si parca am dori altul ce ni se pare mai deosebit decat cel pe care il descoperisem initial. Iata un aspect important ce ne poate ajuta, deci, porumbeii se cumpara din volierele crescatorului. Cunoscand parintii, bunicii, fratii si surorile, unchii si matusile porumbelului ales de noi, deja stim o parte din pedigree-ul porumbelului, iar daca suntem isteti si am tinut minte destule detalii prezentate de crescator, practic nici nu mai avem nevoie de hartia cu inscrisuri, ci vom face demersurile pentru achizitionarea porumbelului, urmand sa platim si sa luam cu noi acasa, porumbelul si certificatul de proprietate al inelului acestuia.
    Am remarcat ca unii amatori, doresc sa fie inscrise in pedigree nu numai localitatile de lansare ale concursurilor la care a aparticipat acel porumbel, ci chiar si kilometrii, distantele exacte intre locul de lansare si voliera. Nu e un lucru rau, in schimb, dati-va seama ca nu putem vorbi de porumbei Janssen de 1200 Km, asa cum nu putem vorbi de porumbei Aarden de 120 Km. Cu atat mai mult, cand spunem locul 1 Int. Barcelona, al unui porumbel din Olanda sau Germania sau chiar din Belgia, ne gandim din start la concursuri de peste 1000 Km, iar cand observam concursuri cu localitati de lansare cum ar fi Quevrain sau Noyon, nu incape indoiala ca acelea sunt concursuri de 100 – 300 Km. Nu vreau sa spun ca nu ar fi corect ca acel crescator care vinde, sa treaca si localitatile si kilometri reali efectuati, dar acestea sunt chestiuni ce tin pur si simplu de vointa fiecaruia, dar putem desigur afla date exacte cu privire la viata competitionala a porumbelului, studiint nu alt ceva decat clasamentele. Dupa parerea mea, mai bine am studia un clasament decat ne-am preocupa ca in certificatul de origine al porumbelului sa fie obligatoriu scris kilometrajul parcurs in concursuri.
    Inca odata revin si atrag atentia asupra modului de achizitionare a porumbeilor. E un aspect important ce nu trebuie neglijat. In plus, e bine sa cautam porumbei pentru cultura noastra din crescatorii a caror proprietari sunt competitori activi si-i gasim an de an in topurile clasamentelor zonale sau nationale. Acesta reprezinta un indiciu ce ne va spune ca acolo se lucreaza cu valori, crescatorul respectiv fiind interesat de ocuparea locurilor de top si desavarsirea pasinii pe care o indrageste si nu patimei de a vinde porumbei pe banda rulanta asa cum fac cei mai multi care au avut doar intamplator un loc catre topul clasamentului odata la cativa ani. Pedigree-le acestora din urma nu reflecta valorile, pe cand, a acelora care muncesc cu indarjire tot anul iar la sfarsit sunt incununati cu lauri in fata multimii, eu personal le voi crede.
    Columbofilia este un sport al contrastelor, al muncii, al cunostintelor profunde din multe domenii, un sport pentru noi cei patimasi, ce seara de seara adormim cu gandul multumirii sau nemultumirii de sine, un sport ce ne leaga chiar daca nu vorbim aceeasi limba, traind atat de profund incat uneori depasim limitele ratiunii, ca a poi sa fraternizam mai mult de la zi la zi, luati pe sus parca cu totii de acest miraj ce il numim porumbel, pedigree-ul fiind parte integrata din intreaga noastra “placuta nebunie”…!

  21. In primul rand conteaza porumbelul.
    Pedigreeul este un act aditional care atesta originea porumbelului, eventual rezultatatele acestuia.
    Conteaza mult si onestitatea crescatorului, de aceea trebuie sa te documentezi putin inainte de a cumpara o pasare.

  22. Foarte frumos comentariul dv. d-le Iulian Simion,deasemenea dl.Nedelea Florin a pus punctul pe i:onestitatea crescatorului de la care cumperi si cat esti de documentat despre crescator si pasarile acestuia. Si este foarte bine cand putem cumpara porumbei care se regasesc pe clasamente.Cu puii poate fi “loz in plic”.Si as mai adauga ceva:sunt lichele care aduc inele sau chiar le fura de la crescatori celebri din vest si ineleaza pui le fabrica pedigree si-i vand pe bani buni(s-au publicat chiar asemenea cazuri). Respectele mele!

  23. ar fi bine sa vb aici doar cei care stiu ce inseamna un pedigree si sa l citeasca,restul sa taca,e mai bine asa si mai cuminte,in primul rand un pedigree,are o altfel de valoare pt cel care l stie citi si stie ce porumbel vrea sa cumpere(dupa o cercetare amanuntita),si inca ceva nu i important sa scrie clasarile parintilor,e destul daca cumparatorul are atata cultura generala si stie cam ce pasare vrea…..,de obicei pedigreele adevarate iti arata parintii,bunicii,si chiar strabunicii,si felul cum au fost ei imperechiati,iar daca le sti citi ,atunci sti cum sa faci mai departe imperecherile in linie,stiind din pedigre cum s a ajuns la acea pasare,prin ce imperecheri si introduceri,este o arta sa intorci cu succes in linie si sa reusesti sa tii linia chiar in consangvinizare stransa,pastrandu i vitalitatea si calitatile sportive.spor la treaba.

  24. felicitari d le Iulian Simion pt articol,se vede columbofilia adevarata.FELICITARI SI NUMAI BINE

  25. In primul rand trebuie sa achizitionam porumbei de la crescatori seriosi care au dovedit ca detin pasari valoroase si care tin o evidenta stricta a porumbeilor pe care ii detin .

  26. acesta este tipul de porumbel pompos din occident pe care nu-l agreez:

    http://fratila.sunphoto.ro/ideal/QKCXUVLABPHNHOPIHIY

    imi puteti spune dupa locurile din clasament acele cifre ce reprezinta? km sau numarul de porumbei?

    in belgia sau in olanda, unde exista peste 80.000 de columbofili, inelandu-se anual un numar de peste 10 milioane de pui [10.000.000] eu spun ca, sa ”incropesti ” un concurs de viteza ca intre prieteni legal, [20 de columbofili , fiecare cu un numar de 50 porumbei] e ”floare la ureche”.

    personal am achizitionat numai pui din tara de la columbofili cu un numar restrans de porumbei (pana-n 70 ) cu rezultate constante.

    mi-a placut aceasta fraza scrisa de dumneavoastra la mess-ul cu numarul 3 ” Alta chestie?unii scriu nume de genul ?Superstar?, ?Super crack?, super craci, super draci?pai de ce are impresia ca tu ca si client ar trebui sa stii pe dinafara cine sunt acele nume?”

    in 2003 , cand ati inceput acest proiect , nu cred ca ati fi scris asa ceva , insa dupa o experienta acumulata in acest sport……sper sa ne trezim odata!!!

  27. Buna!
    Dusarduyn spunea ceva de genul: nu-mi plac pedigreele,asta deoarece poti sa scrii ce vrei in ele; iar sharlekens, ceva de genul: daca pedigreeul s-ar face in momentul nasterii porumbelului, atunci multi campioni ar fi cu totul altceva, decit ceea ce scrie in pedigree….
    Columbofilia a devenit o industrie, unii fac bani cu sacii, vinzind doar porumbei dupa pedigree, iar daca acesti porumbei nu dau rezultate( prin urmasii lor), nu poti spune ca ai fost inselat, normal. Deci fiecare face cum crede de cuviinta

  28. La pedigree e obligatoriu culoarea.uni nu o pun si asta e grav.

  29. Problema e ca s-a intarit ideea asta eronata ca “pedigreu = minciuna, falsitate, inutilitate”. Un pedigreu este foarte util, mai ales cand vine de la un crescator in care ai incredere si care isi da silinta sa puna pe el multe informatii utile. In muntele de pedigree am si cateva astfel de exemple, si este o placere sa ma uit la ele din cand in cand…totul este citet, atent notat, vad etape, numar de Km, norme, pe ani frumos.

    Altele sunt scrise pe genunchi, parca sa prinda trenul…cu informatii mega utile de gen “guta PA” in toata casuta. Super tare, am urmas din guta PA…cine-o fi, ea stie. Probabil dupa prima etapa iti zice “pa”.

    Pana la urma cum scrii un pedigreu te defineste ca si crescator, este un fel de carte de vizita.

    Si ar mai fi o chestie…prefer sa vad la parinti si bunici numele crescatorului unde a trait porumbelul, nu “Bricoux”, “Aarden” etc, ca saracii s-au stins de mult odata cu tehnicile lor de mentinere a rasei.

  30. Draga Andrei, nu m-am nascut eu sa reinventez columbofilia, si nici nu am de gand sa o fac, deoarece imi lispseste acea suma de veleitati pe care le-au avut predecesorii mei si de ce nu, ai nostri. Columbofilia ca sport, nu e un fenomen ce vine dintr-o vechime de mii de ani, cu atat mai mult cu cat trebuie sa facem diferenta intre porumbei si porumbei, raportandu-ne de la sezon la sezon. Practic vorbind nu toti putem face “din rahat bici si sa mai si pocnim”, iar acest lucru trebuie sa ne duca cu mintea la ceea ce am mai spus-o si cu alta ocazie; “fiecare lucru are rolul sau la locul sau”! Revin si spun, cu riscul de ami scula in cap iarasi intreaga “audienta” ca porumbeii Bricoux si porumbeii Aarden ca dealtfel si porumbeii Wanroy si porumbeii Mathijs DeSmet exista; si mai exista si porumbeii Janssen si porumbeii van Bruaene, Delbar sau Dorden, Cattrijsse sau DeVriendt, la fel de bine cum exista si porumbei van der Wegen sau Simons ori Sam de Jong. Draga prietene, faptul ca unii dintre oamenii ce poarta aceste nume nu mai sunt printre noi, nu inseamna ca sangele porumbeilor lor, nu mai circula astazi prin venele a zeci de mii de porumbei care castiga concursuri pe intreaga fata a Pamantului. Valoarea sangelui lor, calitatea de buni reproducatori si de mari competitori, este datorata tocmai muncii de selectie a acelor oameni care au stiut sa implementeze in zburatoarele lor, acea deosebita proprietate de a transmite caractere dorite de noi urmasilor lor, de la bine la si mai bine…! Nu e cineva vinovat ca naivi fiind, am cumparat in nestire falsuri cu nume de Aarden, Janssen, Stichelbaut, etc, ce nu si-au aratat adevarata clasa, fie din nepriceperea noastra, fie din cauza faptului ca am fost pacaliti cu buna stiinta de catre cei in care am crezut! Haideti sa nu aruncam la lada de gunoi, nume, fapte si glorii, din cauza scursurilor de comercianti avari, ce profita de naivitatea incepatorilor. E o greseala care ne va costa in timp. Trebuie sa intelegem ca porumbeii sunt diferiti intre ei si desi toti zboara, unii pot zbura 300 de kilometri iar altii 1200 si niciodata invers ( ma refer la categorii de concurs in care porumbeii nu doar claseaza, ci castiga ) Iar aici trebuie sa stim care sunt unii si care sunt ceilalti. Iata de ce nenorocitul acela de pedigree, are o insemnatate aparte, ce ne poate ajuta in luarea celor mai bune decizii atunci cand ne irosim munca si putinii bani agonisiti pentru a cumpara un porumbel. Despre detaliile pedigree-ului am discutat mai sus, intr-o forma limitata. Sunt mult mai multe de spus, dar topic-ul ramane -cred- deschis si voi mai interveni daca voi mai avea ocazia…!!! Cu stima si consideratiune!

  31. discutam de pedigree,e foarte bine dar pt. a scrie aceste pedigree e foarte important sa avem o baza de date,o evidenta clara a puilor. cati dintre noi au CAIETUL CU EVIDENTA PUILOR?va spun eu ca foarte putini.majoritatea din comoditate s-au crezind ca au o memorie foarte buna nu tin aceasta evidenta.cei care neaga necesitatea pedigreelor probabil au avut deziluzii in urma achizitionarii unor astfel de porumbeii cu pedigree POMPOASE dar un bun amic al meu HUSNEAC LIVIU spunea ca unora le trebuie 15-20 de ani pentru a sti sa CUMPERE un porumbel si se pare ca are mare dreptate.

  32. corect ce se spune dl Vlad, as mai adauga ca dl Ad mai spunea ca uneori trebuie sa ne uitam si in ochii celui care vinde porumbelul. Dar in ziua de azi in care se invarte totul in jurul banului…

  33. pedigreu pt mine = bani! Prostirea populatiei in proportie de 60-80%. Adevarul cum spunea leo e cosul. Dai sute de euro pe o pasare cu pedigreu si face ce-au facut turcii la Plevna. Si niste rahaturi cumparate pe incredere cu 100-200 ron face mai mult. Am trecut prin asta si nu mai alerg de mult dupa hartii si investitii mari. Nu zboara hartiile, dar pentru unii hartiile astea sunt afacerea. Sportul e undeva de acoperire pentru ei. Nu cred si nu voi crede niciodata in dedigreu de oriunde ar fi el si de la oricine ar fi. As crede dak se vor putea face teste adn si la ei. Dar nu cred k o sa faca nimeni asha ceva… Asha ca Zburati Porumbeii si lasati hartiile cu treaba lor. Vant in pene in noul sezon si numai bine!
    Cu respect,
    Mirel

  34. Foarte interesant acest topic.
    O sa incerc sa dau si eu un raspuns la intrebarile puse de Domnul Vlaicu ,care sper sa-i fie util nu numai lui ci si celor care sunt interesati sa afle mai multe informatii legate de pedigree.
    In primul rand,vreau sa precizez ca orce pedigreu se intocmeste de proprietarul adevarat al porumbelului care e oferit spre vanzare.
    Normal,in mod oficial toate datele scrise in pedigreu de proprietar trebuie verificate de conducerea clubului in care este inscris proprietarul
    pentru a se confirma corectitudinea datelor din pedigreu,astfel pedigreul respectiv devine un act legal .
    In mod normal, daca clubul are o arhiva (clasamente) bine organizata si actualizata ,aprobarea pedigreului nu ar trebui sa dureze mai mult de 10-20 min.
    Sper ca am reusit sa-ti dau un raspuns la toate intrebarile puse in acest topic cu exceptia uneia care necesita un raspuns ceva mai amplu.

    Cum se intocmeste un pedigreu?
    In primul rand,trebuie sa precizez ce rubrici trebuie sa existe intr-un pedigreu si acestea sunt urmatoarele:

    1.Numarul matricol(seria) inelului la toti porumbei din pedigreu

    2. Culoarea

    3.sexul

    4.Performantele atat ale pasarii oferite spre vanzare cat si ale descendentei(urmasilor) si ascendentei(parinti,bunici etc).
    In principiu, trebuie scrise doar principalele performante realizate de pasarea respectiva sau diferiti stramosi.Trebuie specificate si nr de porumbei participanti,distanta,nr crescatorilor,participarea la expozitii,olimpiade etc.

    5.Familia(linia) din care provine porumbelul.

    6.Adresa proprietarului de la care se achizitioneaza porumbelul cu nr de telefon si eventual adresa de e-mail.

    Spre final as dori sa mai fac cateva precizari .

    Un pedigreu pe langa corectitudine datelor cuprinse trebuie sa fie scris corect,citet si sa aiba un aspect placut.
    In dreptul la fiecare porumbel(generatie) trebuie trecut crescatorul adevarat .Fac aceasta precizare pentru ca deseori se trec doar niste nume ale unor columbofili celebri straini desi poate doar bunicii au apartinut acestor columbofili.In nici un caz ,nu trebuie sa apara pe pedigreu ,spre exemplu,numele Bricoux.Este un FALS grosolan si multi columbofilii nu realizeaza acest lucru si pentru acesti columbofili nu pot decat sa strig raspicat :TREZITI-VA!!!!

    Ce rol au aceste pedigree?!

    In general,toate datele cuprinse intr-un pedigreu sunt utile atunci cand se stabilesc cuplurile de porumbei in procesul de ameliorare al efectivului de porumbei.Din pedigreu se poate afla metodele de imperechere(incrucisare sau consangvinitate) folosite de proprietari pana la ultimul porumbel .

    ATENTIE!!!!!

    Chiar si in situatia in care un pedigreu este ireprosabil intocmit ,nu aveti certitudinea de 100% ca succesul e garantat si performantele vin pe banda.

    Ma opresc aici cu comentariu meu la topicul propus si sper Dl Vlaicu si ceilalti stimati columbofili ca raspunsul meu va poate fii de folos in viitor .

    Cu respect,
    Vali

  35. Buna

    Stimati columbofili mam distrea sincer citind aceste comentari lagate de parerea fiecaruia cu privire la acest subiect si as putea sa spun ca in principiu toti au dreptate din puctul or de vedere.

    Personal cred ca aceste pedigreie si veridicitatea lor pt a folosi expesia din titlul subiectului nu are nimic comun cu sportul columbofil de orece acest sport nu e administrat de porumbei ca de ar fi asa am avea sanse mai mari sa detina adevaruri mai multe.

    Dar find administaste dec catre oameni depinde in proportie de 100% doar de caracterul pe care il detine crescatorul respectiv si de onestitatea domniei lui iar sarmani porumbei de valoare find doar un suport de actiune pt asi exprima stepinul adevaratele valori de caracter care il caracterizeaza personalitatea.

    Perspnal as pune mai mare valoare pe relatia crescatorului fata de colegi de pasiune la nuvel de club si nu numai dechit pe aceste Pedigreie care isi au si ele locul lor in administrare si reclama dar nu si valoare.

    Iar pt a raspunde intrebari puse de catre d-l Viorel care a propus acest topic incercind sa se lamureasca de ‘”veridicitatea pedigreilor” aceste vor reprezenta purul adevar fara sa fie influientate de caracterul uman doar atuni cind parinti vor fi purtatori de cip si fecundarea oului se va face cu cip pt noul ex.
    Deci veridicitatea pedigreilor 100% nu exista si nici nu va exista vreodata si daca doresti cu adevarat sa achizitionezi exm. de valoare asuminduti doar riscurile oferite de natura timpul dedicat pt studiu diferitelor Pedigreie investestel la a studia caracterul crescatorului si cu siguranta randament va fi mai pozitiv.

    Dar pt a incheia in acelas spirit cu care am inceput mentionez ca e doar o parere personala si reala pt mine de aia va repet ca fiecare are dreptate din puctul lui de vedere indiferent de modelul si versiunea pe care o preferam iar consecintele pozitive si dezamagirile vor fi cu siguranta pe masura alegeri facute si preferate de fiecare. Alegerea e la dispozitia fiecaruia ca doar treim in o lume libera.

    Cu stima si respect Alex. Bude

  36. Sunt de acord Adrian; daca “Xulescu” din Cuca Macaii, a ajuns in 50 de ani de competitie columbofila sa-si formeze o familie de porumbei ce au gastigat sute de premii in cariera, ba mai mult, a dat si altora si performantele nu au intarziat sa apara din acei porumbei, spre marea mea bucurie si stima, se pot chema porumbei “Xulescu”…! De ce nu? Dar vezi tu, e foarte greu sa facem ce a facut Janssen, adica sa reproduci mai bine de 50 de ani, din aceeasi familie de porumbei, fara sa aduci in tot acest rastimp decat cateva infuzii si alea, extrem de amanuntit controlate. Uite de aceea se cheama Janssen acea familie de porumbei si cine o poseda face treaba. Daca oricine din tara asta are aceasta metoda de lucru si o aplica nu de 50, macar de 30 de ani, sunt pe buna dreptate de acord ca porumbeii sai sa poarte numele creatorului lor. Un singur lucru mai e necesar; obtinerea performantelor acelora pe care-i blamam in nestire…!

  37. N-as vrea sa se inteleaga gresit ca-i blamam, Doamne fereste. Contrazicem doar ideea ca cineva ar mai avea rasa lor in stare pura, si ma refer la cei ce au plecat dintre noi demult. Daca un crescator X a luat de la Bricoux din cusca niste porumbei, asta s-a intamplat acum foarte multi ani. Intre acela si mine se mai insira inca niste sute de crescatori si sute sau mii de porumbei rulati si fiecare i-a inmultit sau incrucisat dupa cum s-a priceput…probabil s-au facut atatea infuzii si departari de la metoda lui Bricoux incat mi-e greu sa cred ca mai are cineva Bricoux pur. Exista pedigree cu pui nascuti in 2008, 100% Bricoux. Cum este posibil?

    Cred ca am putea extinde discutia. Ferma Natural are in oferta Bricoux. Ei cum procedeaza? Am ramas perplex cand am vazut pasare cu Maraton International, luata direct de la Natural de pui.

  38. Un porumbel este Aarden.Bricoux,s.a.m.d doar daca PARINTII ACELUI PORUMBEL AU FOST PUSI IN PERECHIE DE INSUSI ACEL CRESCATOR.Daca un crescator iti vinde 2 porumbei pe care tu ii imperechiezi dupa gandirea si priceperea ta acei porumbei sunt rezultatul priceperii tale si deci ar trebuii sa iti poarte numele.Marele crescator poate ca nu ar fi folosit niciodata la reproductie acele doua pasari decat daca le-ar fi zburat la sange si ele sa fi avut rezultate foarte bune.Poti sa spui ca un pui este original Janssen daca este cumparat direct din acea crescatorie sau daca insisi marii crescatori ti-au vandut doua pasari pe care ei ti-au spus ca sa le imperechiezi intre ele.Daca tu ai doua pasari de la ei si ii imperechiezi tu dupa cum vrei atunci acei porumbei sunt reprodusi din doua pasari originale Janssen dar puii lor nu mai sunt originali Janssen pentru ca a intervenit gandirea altui crescator care difera foarte mult de cea a celebrilor crescatori.Acei pui sunt100% Janssen dar nu mai sunt originali Janssen.Dupa cateva generatii aproape toata munca marilor crescatori v-a fii ori imbunatatita ori distrusa pentru totdeauna.Totul depinde de cine v-a lucra acei porumbei.

  39. Vreau sa lamurim anumite lucruri:
    !. Pedigree-ul are si el rostul lui, si sa va explic si de ce. Sunteti un crescator de porumbei, aveti la matca aproximativ 10 perechi de porumbei, pe care le imperecheati in fiecare an diferit (sau si de dua ori pe an diferit, plus ca in fiecare an mai aduceti in crescatorie cel putin un porumbel pentru matca). Participati la concursuri cu ei, iar un porumbel de al dumneavoastra incepe sa aiba rezultate bune, clasari in primele 3 locuri, daca dumneavoastra nu ati avea un pedigree la acel porumbel (nu ma refer la un pedigree sofisticat, dar cel putin sa aveti notati intr-un caiet care au fost parintii lui) nu ati stii din ce porumbei a fost scos, toata munca dumneavoastra ar fi in zadar. In concluzie fara pedigree nu puteti sa faceti performanta, nu puteti sa va selectati porumbeii proprii (adica sa eliminati porumbeii care nu au avut rezultate la matca). Pedigree-ul este folositor doar sa il faceti dumneavoastra pentru dumneavoastra, ca o statistica pentru a putea sa va imbunatatiti performantele porumbeilor.

    2. Dar in momentul in care cumparati porumbei doar dupa pedigree nu inseamna ca vor avea neaparat rezultate, ideal ar fi sa cumparati porumbei doar cu rezultate la concursuri pentru a avea cat mai multe sanse sa scoateti exemplare de valoare din ei.

    3. Presupunem ca cumparati cel mai bun porumbel (mascul) din lume si il imperecheati cu cel mai bun pormbel (femela) din lume, ce o sa obtineti? Niciodata puii din cei doi porumbei nu o sa le egaleze performantele, stiti de ce? Un porumbel ajunge sa fie numit “cel mai bun” dupa a castigat o gramada de curse (exemplu: locul 1 la cursa x, locul 1 la cursa y , locul 3 z la cursa, si asa mai departe, dar acel porumbel a fost considerat cel mai bun dupa ce la final s-a tras linie si s-a calculat punctajul, dar au mai existat o gramada de factori pe langa acesta, de la pozitia geografica mai favorabila, clima, crescator, pedigree-ul acelui porumbel, factori atmosferici, intretinerea porumbelui, suma tuturor acestori factori adunati l-au ajutat sa fie castigator), in concluzie niciodata puii din acesti doi porumbei nu vor putea sa depasesca rezultatele parintilor, si ca sa ajunga la rezultatele parintilor sunt cam 10% sanse, daca ar fi fost asa, din campioni s-ar fi nascut doar campioni si toti am fi cumparat campioni!!! Dar daca la o cursa se zboara numai cu pui din campioni doar unul dintre ei va ocupa locul intai, dar asta nu inseamna ca restul sunt prosti. Noi nu facem decat sa amelioram calitatile porumbeilor, dar la o cursa cu 2000 de porumbei buni, sunt 2000 de locuri, si doar un loc 1 si nu pot castiga toti locul 1. Sper ca m-am facut inteles

  40. Desigur, am folosit poate si exemple ce nu reflecta decat foarte putin realitatea; dar nu inteleg, de ce trebuie sa ne oprim doar la Bricoux? Tin sa pun accentul pe ideea de pedigree in sine si nu vreau sa fac prelegeri aducand in discutie oameni care nu mai sunt de mult timp printre noi. Personal, nu am mai vazut de mult un pedigree in care sa scrie Bricoux si daca nu ma insel, ultimul porumbel Bricoux detinut de mine provenea de la bunul meu prieten Cristi Gradinaru si era importat direct din Germania de la Erwin Meyer, un crescator ce a cultivat acei porumbei sub atenta grija si indrumare a regretatului genetician german Friedrich Regenstein, care a fost nu numai contemporan cu Bricoux, ci si unul dintre cei mai buni prieteni ai lui. Distanta dintre porumbeii lui Bricoux si cei ai lui Meyer nu e atat de mare daca stam si ne gandim ca primii porumbei ai acestuia din urma aveau inele din anii 1947-1948, deci, erau direct fiii porumbeilor lui Bricoux, ascunsi in mare taina de catre Regenstein si altii. Clar cei de azi nu mai sunt porumbei Bricoux, dar genetic vorbind poseda intr-o oarecare masura calitatile de odinioara a porumbeilor din Jolimont. Si astazi, daca o sa-i vedeti sunt diferiti din toate privintele iar asta se datoreaza puternicei influente caracteristica doar proliferarii acelor porumbei. Cautati-i si o sa-i indragiti; si va spun ca inca stiu sa si zboare si chiar destul de bine…!

  41. Foarte pe scurt ptr. dl. Viorel, si nu numai.

    Asa cum a mai amintit cineva ,pedigreeul este f. f. f. folositor in primul rand celui care il face ptr. propria persoana.Este ceva daca vreti PRO MEMORIA.

    Daca proprietarul este o pers. f. serioasa atunci poate valora mult si ptr . cumparator,deoarece gaseste informatie despre performantele ascendentilor,si multe alte lucruri utile.

    Daca exista -si ar trebuii sa fie – arhiva clubului,atunci cumparatorul se poate lamuri si mai bine si se poate face din pedigree un act .

    Chiar daca cele de mai sus sunt intrunite nu vom putea sa dormim linistiti ca o sa avem numai asi ptr. ca ganetica bat-o vina nu ne lasa.

    Am fost cam laconic, imi cer scuze, pe langa alte raspunsuri al meu este ca flacara unei lumanari fata de soare.
    In ceea ce priveste cealalta problema cu numele folosite ,corect ar fi sa trecem concret proprietarul de la care provine bunica sau mai stiu eu care ruda a porumbelului respectiv.Alta chestie interesanta ar fi ca ,teoretic poate sa existe Bricoux 100% din p.d.v. genetic, chiar daca stramosii lui au fost nu stiu pe la cine si chiar daca sunt f. puternic consangvinizati si asta se vede din pacate la rezultate.
    Dar asa cum spunea si dl. Iulian Simion,mai sunt si azi dupa atata amar de vreme , bine nu puri, sau nu 100% dar sunt, si mai confirma uneori ce-i drept cam rar si doar la crescatori f. iscusiti.Unii spun ca ”au ramas in urma” fata de ce s-a importat in ultimii ani.PARTIAL ADEVARAT!
    Excuse moi pour la famille dr. Arthur BRICOUX.

  42. Sincer nu ma asteptam sa intarat asa de tare stimatii columbofili cu aceasta nelamurire si in acelasi timp nemultumire a mea. Va multumesc tuturor celor care ati postat comentarii si imi cer scuze daca am cauzat mici “razboaie”,care pana la urma sunt constructive.
    Aveti dreptate,lasand genetica la o parte, ar trebui tras un semnal de alarma asupra acestor “facatori de pedigree”,iar cluburile din care acesti domni fac parte,sa ia unele masuri.
    Si da,fara sinceritate si onestitate, nu se poate face columbofilie….

  43. ?-mi pare rau ca nu am memorat ,bine ca nu prezenta interes,am vazut un anunt,cineva vindea un porumbel,avea specificate niste procente,20%janssen …asa a ajuns sa faca 100%,cum a reusit, cred ca unul din reproducatori,nu avea un testicol,jumatate din organul reproducator,?nu e gluma ,am cautat pe la arhiva dar e greu ,nu dau de anunt,mi se pare ca pe porumbel.net,stiu ca era afisat ?n st?nga sus al monitorului.Eu cred ca era mai de crezut daca ?nsira: -x-x-x-x p?na se satura de scris,mai bine scria ?n chineza,poate asa…vai de noi ?ncepatorii,mai de crezut e o vorba spusa,(intra pe o ureche si iese pe alta) dec?t o minciuna scrisa(dureaza si ?i dam crezare).Cred ?n pedigrie,dar nici chiar asa…

  44. Nu stiu ce var interesa mai mult pedigree sau porumbei pedigree nu zboara . Pedigreeile care au numar de telefon puteti telefona direct la proprietar sa aflati tot adevarul eu stiu ca toate pedigreeile adevarate au numar de telefon si adresa pentru a verifica .Eu vas sfatui daca vreti sa cumparati porumbei sa studiati inainte de toate rezultatele / dupa care decideti la care crescator puteti cumpara .Pentru BOGDAN numarul 27. Porumbelu cu pedigree din BELGIA este un porumbel de viteza QUIEVRAIN / 71 KM NOYON 172 KM BOUILLON 163 KM frumos porumbel ;sucees.

  45. Revin asupra topicului cu cateva completari.

    In primul rand, vreau sa raspund la intrebarea Dl Viorel;
    ” Cat adevar exista in spatele celor spuse(scrise) in el?” Evident ,este vorba de pedigreeu.

    Daca cel care a intocmit pedigreeul stie sa completeze profesional toate rubricile pe care le-am mentionat deja in comentariul precedent,
    fara exagerari,atunci vei cunoaste cu exactitate originea porumbelului cumparat.Daca cel care vinde pasarea respectiva este un columbofil recunoscut,va fii foarte prudent sa treaca toate datele corect pentru ca nu doreste in nici un caz sa-si piarda credibilitatea in fata colegilor de sport.Onestitatea celui care iti vinde o pasare este fff importanta.
    Ramane de vazut care vor fii rezultatele pe care le vei obtine cu pasarea cumparata (cu pedigreeu) la zboruri,rezultate care depind de o
    multitudine de variabile(alimentatie,antrenamente,crescatorie etc).

    Insist putin asupra modului de intocmire a pedigreelor si in special la rubrica PERFORMANTE.
    Performantele unor porumbei care alcatuiesc un pedigreu mai pot fii redate si separat printr-o fisa care este atasata pedigreeuluicu scopul de a “aerisi” intr-un fel pedigreeul si a face mai usor de citit si intales informatia.
    Acest aspect se poate obseva mai ales pe anumite situri straine care pe langa pedigreeu afisiaza si principalele rezultate ale unor porumbei in diferite competitii sau uneori ale fratilor porumbelului care e pentru vanzare.
    Suplimentar uneori se afiseaza si fotografi .

    Sigur si aceste hartii numite pedigree pot fi falsificate cu sau fara intentia crescatorului ,cu scopul de a usura tranzactia de vanzare-cumparare mai usor.Paradoxal multi naivi cad in capcana acestor falsificarii si isi pun intrebarea mai tarziu (cu regret) ce se intampla cu porumbeii mei “Bricoux” de nu dau rezultate la concursuri?!!!.
    Studiind foarte mult genetica si ameliorarea animalelor in facultate am ajuns la o concluzie ,strict stiintifica,ca aceasta rasa nu mai exista de foarte multa vreme .Porumbei creati de marele crescator belgian in perioada interbelica a celor 2 razboaie mondiale au contribuit ulterior prin incrucisarea cu alte rase sau poate mai bine zis linii de porumbei la mentinerea perfomantelor la zborurile de fond .Pe scurt,prin fenomenul de absorbtie(transformare) sau format noii linii de porumbei care au capatat evident numele celor care iau creat si in nici un caz nu se mai poate vorbi de rasa Bricoux in rasa pura.
    Mai sunt probabil anumite crescatorii prin diferite colturi ale lumii care se lauda ca au aceasta rasa pura.FALS!!!Tocmai consagvinitatea apropiata si practicata anii la randul nu a mai reusit sa mentina rasa in stare pura.

    Sa nu uitam ca insusi legendarul Bricoux nu a mai reusit sa-si refaca rasa dupa ce trupele franceze aflate in retragere iau bombardat crescatoria si era singurul care o mai putea face.
    Incredibil ,in zilele noastre unii mai indraznesc sa scrie in pedigree numele marelui crescator ceea ce nu este altceva decat un pedigreeu falsificat.
    In concluzie,in spatele acestor pedigree se poate afla adevarul daca asa cum am mai spus mai sus ele sunt facute de un profesionist sau neadevarul atunci cand ele sunt facute de niste “visatori” si fara indoiala se face o promovare a …….MINCIUNII.

  46. Buna

    Sint surprins d-le B.Daniel de marea descoperire pe care ai facuto ca un crescator care siar permite sa introduca un fale pe un pedigre unde ramine scris sar intimida sa o faca si la telefon.

    SAu te gindesti ca cei ce vind falsuri nu siau depus si ni registru aceleas falsuri pt a fi consecvent si a nusi rieca marea afacere hai sa fim seriosistimate d-le Daniel ca oameni dina aceasta categorie au ajuns uneori sa creada si ei insasi in manipularie repetate de mii de ori

    Cu stima si respect Alex. Bude

  47. Chestiunea legata de implicarea conducerii clubului sau asociatiei columbofile in ceea ce priveste originea porumbeilor unuia sau mai multor crescatori, mi se pare cel putin absurda. E ca si cum conducerea clubului, ar fi direct interesata de modul in care imi cheltuiesc banii, ceea ce e o aberatie. Altfel vorbind, nu e problema nimanui de unde imi procur porumbeii. Asta face parte ca multe alte aspecte, din stategiile de joc pe care fiecare dintre noi, cauta sa le protejeze atunci cand vine vorba de competitii. Notiuni legate de modul de lucru, tipul de porumbel folosit atat in competitii cat si in reproductie, infuziile de sange, ca dealtfel si vanzarea anumitor porumbei, intra sub incidenta liberului arbitru, si nu face parte sau nu se supune atributiilor conducerii clubului, asociatiei sau a federatiei columbofile! Forurile tutelare detin deja date cu privire la cariera porumbeilor si a crescatorilor, iar acest lucru mi se pare suficient. Columbofilia este un sport liber, practicat de catre cei care indragesc porumbeii si nu constituie activitate strategica sau de interes national, pentru a fi necesar ca cineva in afara de practicant sa detina informatii cu privire la modul in care columbofilul isi gestioneaza activitaea si resursele!

  48. Perfect de acord. Ma ingrozeste ideea de a trebui sa ma complic pe la club cu pedigree pentru fiecare pasare. Daca scoti 100 de pui intr-un an, esti terminat :). Multi dintre noi nici macar nu facem pedigree la porumbei…putini sunt cei ce vand.

  49. Nu cred ca idea era ca trebuiesc depozitate pedigreele la club ci la faptul ca, clubul poate autentifica toata lista de rezultate rasunatoare care sunt afisate in pedigree. Asta in cazul in care se cumpara de la crescatorul serios care are o linie a lui cu care zboara de mai multi ani si are rezultate la club. Daca vorbim de ‘nea Caisa care in tot anul face infuzii de porumbei de la unul si de la altul, totul este relativ.

  50. pedigreeul este un act aditional care autentifica proprietarul porumbelului
    ce este scris in spatele talonului ,parintii ,bunicii,depinde numai de crescator un crescator care se respecta nu minte niciodata,de aceea trebuie sa cunosti cat de cat omul de la care cumperi.Si inca o chestie ..nimeni nu vinde un porumbel bun !!!din aceasta cauza prefer sa cumpar pui ..sa las hazardul sa-si joace rolul ….numai un nebun vinde porumbeii buni reproducatori !!!!!

  51. Bine zis panescu. Ai pus punctul pe “I” numai ca la noi e foame mare de bani….

  52. cumpar porumbei numi de la crescatori pe care ii cunosc, care zboara de ani de zile tot timpul printre primii si daca sunt sincer pina acuma am dat bani putini pe porumbei…..majoritatea i-am primit pe gratis de la crescatori care nu au ciurucuri in porumbar-exemplu Andreas Drapa (locuiesc in germania nu departe de el) de 6 ori campion german cistigator de olimpiade -a vazut ca am interes pentru sport , mi-a dat 3 perechi si m-a pus in legatura cu alti golumbari din zona.Ce scrie pe pedigreeuri este important sa stii linia pe care o ai ,pe care o formezi….si in rest conteaza numai zborul daca puii din Drapa zboara bine ii tin daca nu la revedere-listele de la zboruri le face la noi riro.de -acolo scrie ce asociatii au concurat citi crescstori citi porumbei distanta exacta la fiecare crescator viteza de zbor …….

  53. Foarte bine a sesizat Dl Sangeorzan Cristian.Asa este ,nu trebuie sa depozitam toate pedigreele la club si nici nu trebuie obligatoriu sa mergi la club cu pedigreeul pentru a fii parafat si cu asta gata avem un act oficial, cu atat mai mult cu cat cei de la club nu au cum sa confirme ca porumbelul cu seria x sau y este din nu stiu ce linie sau familie.
    Practic ,cei din conducerea clubului pot confirma prin diferite modalitati ca porumbelul x sau y din pedigreeu ,au realizat performantele specificate in pedigreeu.

    O alta varianta, poate mai eficienta si mai operationala ar fii urmatoarea;

    Se completeaza pedigreeul cu toate datele pe care le are la indemana crescatorul si undeva tot pe pedigreeu sau pe o anexa se mentioneaza pagina web a clubului sau asociatiei unde se pot gasi informatii despre clasarile pe care le-au obtinut anumiti porumbei care se regasesc in pedigreeu.
    Aceasta metoda este simpla cu conditia ca clubul sa aiba un site in care sa-si prezinte la zi toate clasamentele.In plus,si cel care doreste sa afle aceste detali trebuie sa posede un calculator si sa stie sa-l utilizeze pentru a afla aceste informatii.

    Foarte multe cluburi au deja un site dar mai sunt deja multe care nu au un site .

    In concluzie,intr-un fel sau altul trebuie sa dovedim ca perfomantele care au fost specificate in pedigreeu sunt reale si cel care cumpara nu are o hartie cu date false.

    Deci,Andrei(pozitia 53) sper ca ai intales ce am vrut sa spun si in nici un caz nu trebuie sa te apuci sa faci pedigreeu pentru fiecare din cei 100 de puii.Oricum daca ai nelamuriri sau este ceva ce nu ai intales foarte clar din comentarile mele poti sa ma intrebi.
    Faptul ca multi nu mai fac pedigree ,eu zic ca ar trebui sa depasim aceasta faza de primitivism si orce crescator care se respecta va vinde un porumbel cu pedigreeu bine redectat.
    Uitati-va pe siteul belgian http://www.pipa.be unde nume celebre precum Koopman ,Jos Thone si multi alti, in momentul in care vand anumiti porumbei la licitatie acesti sunt insotiti de un pedigreeu corect intocmit si uneori informatii suplimentare referitor la perfomante.Deci toata suflarea columbifila de pe mapamond poate afla multe detalii despre porumbeii care sunt la licitatie.

    Daca la ei se poate la noi de ce nu?

  54. Studiu de caz:

    Un crescator oarecare ,are un porumbel de vanzare pentru care cere suma de 300 euro.
    Imi place pasarea respectiva,originea ma multumeste si tranzactia de vanzare -cumparare ,intre mine si acel crescator este pe punctul de a se finaliza, cu o singura conditie ….mai am o nelamurire:

    Cum imi dovedeste proprietarul porumbelului ca performantele porumbelului si ale parintilor ,asa cum reiese din pedigreeu(apropo de topic!) sunt cele reale si nu ….. vorbe aruncate in vant?

    Astept raspunsul dvs.

  55. Spuneam ca nu facem pedigree pentru ca nu prea dam porumbei. Evident ca cei ce dau porumbei (fie cadou sau vanduti) trebuie sa faca pedigree.

    Referitor la ultimul mesaj, cred ca asa cum ati spus mai sus, la pedigreu trebuie anexate clasamentele unde se evidentiaza clasarile porumbelului. Sigur ca ar fi exagerat sa cerem clasamente si pentru bunici, etc…plecam cu o sacosa de hartii :).

  56. Cred ca-i un subiect foarte relativ, pentru ca daca omul care-ti da porumbeii, este serios si de caracter iti va da pui buni fara sa insiruie nume si titluri pompoase. Care-i bastard si vrea sa faca afaceri are grija ca rezultatele parintilor si ale bunicilor sa fie reale, unica diferenta ar fi ca porumbelul pe care-l cumperi are bune probabilitati sa nu fie urmasul acelor porumbei. In concluzie spun DA pedigreelor in cazul in care sunt trecute toate rezultatele porumbelului in cauza(daca si parintii, bunicii au rezultate, mai bine). In caz ca sunt trecute doar rezultatele stramosilor pentru mine sunt ”frectii la picior de lemn”.

  57. pentru porumbei. ro , nota 10 frate ca adevar graiesti astia vand hartii nu pasari bune. respect.







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *