Viteza-Demifond – SAU – Fond-Maraton?

Stimati colegi, sunt unul dintre columbofilii pasionati la maxim de acest fenomen numit columbofilie, ba mai mult, a devenit si un pic de obsesie, trezindu-ma dependent de “sosiri bune” indiferent de concurs!

Pot spune, ca sunt aproape “la zi” cu tot ce inseamna articole pe net… reviste… etc. Insa, observ ca in majoritatea articolelor, sunt abordate subiecte aproape comune. Spun aceasta, deoarece prin intermediul lor, am incercat sa gasesc raspuns la o intrebare care ma chinuie de ceva vreme si anume: Viteza-Demifond SAU Fond-Maraton???

Tot timpul se vorbeste despre categorii de porumbei… ca sunt de viteza, de demifond, de fond… si mai putin despre categorii de columbofili! Aici as dori sa fac o clasificare a acestora, din punctul meu de vedere, urmand apoi sa dezbatem impreuna prin comentarii o anumita categorie de columbofili, spre folosul celor vizati si nu numai.

Dupa cum bine stim, columbofilii sunt de foarte multe categorii, de foarte multe feluri… impartasim aceeasi pasiune, insa suntem cu totii diferiti.

Totusi, din punct de vedere al categoriilor de distanta, eu impart columbofilii in trei altfel de categorii:
– Columbofili NOROCOSI
– Columbofili COMPLETI
– Columbofili INDECISI

COLUMBOFILII NOROCOSI, sunt cei care au inceput columbofilia intr-o zona cu traditie spre o singura categorie de distanta, cat si aceia care au inceput alaturi de un mentor, pe care l-au urmat intocmai, dorind ca intr-o zi sa-l poata depasi ca si performante. Toti acestia, ocupandu-se doar de porumbei de aceeasi categorie, au cele mai mari sanse sa ajunga in top si chiar sa se mentina acolo.

COLUMBOFILII COMPLETI, sunt cei care abordeaza cu succes toate categoriile, reusind sa se evidentieze indiferent de distanta. Acestia, consider ca merita toate laudele, pentru ca muncesc cel mai mult pentru porumbei. Pentru reusite la nivel inalt la viteza-demifond si in acelasi timp si la fond-maraton, obligatoriu ai nevoie de compartimente separate pentru fiecare categorie in parte, bineinteles, populate cu porumbei potriviti fiecarei categorii in parte. Pe langa acestea, esti nevoit sa aplici probabil metode de crestere, de motivare si de zbor diferite; ai nevoie de mai mult timp pentru antrenamente, pentru observatie, pentru ingrijire….etc.

COLUMBOFILII INDECISI, sunt cei care au porumbei pentru toate categoriile de distanta. De obicei, la ei in matca, in acelasi compartiment gasesti atat porumbei de viteza/demifond cat si de fond/maraton.

O parte dintre ei, dirijeaza imperecherile pe categorii, urmarind sa aiba rezultate cu produsii lor stict la categoria respectiva, sau o alta parte, imperecheaza viteza/demifond cu fond/maraton, urmarind sa “iuteasca” porumbeii mai lenti de fond/maraton.

O sa opresc discutia asupra acestei categorii de columbofili indecisi, deoarece, cred ca aici se regasesc cat mai multi crescatori de porumbei. Nu iau in calcul pe cei care nu stiu ce porumbei au acasa, sau nu au o tinta sigura, concurand porumbeii la aproape toate distantele doar, doar ies si ei in evidenta la vreun concurs (nu am nimic personal cu aceasta categorie de crescatori, doar ca, apreciez mai mult pe cei care stiu ce vor).

Cei ce se regasesc in aceasta categorie de columbofili indecisi, au parte de fel de fel de probleme legate de faptul ca: porumbeii de distante scurte se pregatesc (imperechere, hranire, antrenament) diferit fata de cei de distante lungi; mai mult, concurandu-i din acelasi compartiment, hranirea si adaparea trebuie sa se faca individual in boxe, astfel incat, de exemplu, maratonistii care nu participa la toate etapele de viteza, sa fie scutiti de produse de recuperare, conditionare si tratament. Deja, daca se face o analiza mai detaliata a situatiei, rezolvarea acestor probleme consta in construirea de voliere diferite pentru fiecare categorie in parte, dar astfel, columbofilul va trece in categoria de columbofili completi, insa, pentru aceasta este nevoie de mai multi bani, de mai mult timp, de mult mai multa atentie …si tot asa!

Cum timpul si banii sunt relativ limitati, si dorinta de a deveni campion creste de la un sezon la altul, este logic ca, “o singura categorie este cheia spre victorie”!

Si iar… in mintea crescatorului apare intrebarea: Viteza-Demifond SAU Fond-Maraton ???

Pentru un raspuns corect, fiecare in parte, trebuie sa puna in balanta ceea ce crede ca i se potriveste si ceea ce nu i se potriveste, avantajele si dezavantajele fiecarei categorii si mai mult, sa realizeze care tip de porumbel il fascineaza mai mult… vitezistul, cu corpul sau de culturist, cu nerv si parca tot timpul in “block start”, sau maratonistul… porumbelul calm, cu trasaturi fine si un corp bine echilibrat, fara prea mult balast? In acelasi timp, trebuie sa tina cont si de specificul zonei/judetului din care face parte, si de preferat, sa aleaga categoria cea mai vizata din clubul unde joaca, astfel, intra intr-o competitie mai puternica.

Am sa enumar cateva avantaje ale fiecarei categorii, asa cum eu le percep:

Avantajele categoriei Viteza-Demifond:
– concursul se termina relativ repede, castigand mai mult timp pentru familie… de exemplu;
– porumbeii nu se intorc asa epuizati ca de la fond/maraton, rezultand o recuperare mai usoara;
– selectia porumbeilor se poate face intr-un timp mai scurt, nefiind nevoie sa dai porumbeilor 2 sau 3 ani pentru maturizare;
– poti participa cu succes la concursurile cu puii, tinand cont ca porumbeii de viteza se maturizeaza mai repede decat cei de maraton, cu toate ca, au iesit Campioni Nationali la Pui, din parinti de fond-maraton, insa, cel putin ca si grup se vor intoarce mult mai compacti, oferind sanse mai mari in clasamentul crescatorilor;
– majoritatea imbarcarilor se fac sambata, cand mai toti columbofilii sunt liberi.

Avantajele categoriei Fond-Maraton:
– concursul nu se termina in 10 minute, ca la viteza, atunci cand cei sositi peste inca 5 minute sunt deja socotiti intarziati;
– oferi fara sa vrei o mai mare credibilitate porumbeilor, lasandu-i sa se maturizeze mai mult timp;
– apreciezi chiar si pe cei care ajung dupa una, doua zile dupa ce se incheie clasamentul, mai ales, daca anterior “au intepat” la vreun concurs important (ii pastrezi cu bucurie pentru anul viitor);
– personal, nu-mi place sa trimit de acasa porumbeii infometati (ca la viteza) doar ca sa nu transporte balast si sa intre bine la sosire;
– clasamentul se poate incheia chiar si in ziua desigilarii ceasurilor, astfel, fiecarui porumbel i se va concretiza efortul depus;
– cu cat imbatranesc, cu atat devin mai buni pentru fond/maraton.
– neparticipand la concursuri de viteza-demifond, concursurile cu puii pot fi scoase de pe lista de activitate columbofila, rezultand mai mult timp liber;
– la fond/maraton, nu mai conteaza pe unde “intra” porumbeii, ca esti amplast mai la stanga, mai la dreapta…. exemplu: Gica Stanca, Estonia-Constanta-1600km
– exista concursuri Nationale/Internationale, la viteza… nu!
Si cel mai mare avantaj pe care multi il spun:
“Cu porumbei de fond-maraton poti face norme bune la viteza, invers… NU!”

In incheiere, adresez doua intrebari,tuturor columbofililor:

1. Viteza-Demifond SI/SAU Fond-Maraton ? Rog si explicatie :).
2. Porumbel de Viteza/Demifond + Porumbel de Fond/Maraton = ???

Adi Dragan

33 comentarii la “Viteza-Demifond – SAU – Fond-Maraton?”

  1. Ai omis cele mai frumoase si mai grele categorii: Generalul si mai ales ASul (ca sa nu mai vorbesc de Super AS care in UCP inseamna realizarea de norme la viteza, demifond si fond). Probabil categoriile difera putin de la uniune la uniune, acum ma refer la UCP. AS-ul necesita minim 3000 Km din 8 etape, adica iti cam trebuiesc 2 fonduri. Apoi se ia numarul de etape.

    “Sportul” asta e despre clasari, nu despre supravietuire in natura si venit de la 3000 Km dupa 2 luni. Cu cat un porumbel claseaza mai multe etape, cu atat isi probeaza mai mult valoarea. Palmaresul pe mai multi ani e cu atat mai impresionant. In UCP, in 2013 primele 3 locuri la AS palmares au cate 27 de etape clasate in 2 ani iar la AS palmares 3 ani locul 1 are 38 de etape clasate. La AS palmares 4 ani sunt doar 3 porumbei, cu 38, 42 respectiv 46 de etape clasate. Porumbeii astia au clasat fiecare mai mult decat au clasat stolurile unora adunate in acelasi interval de timp.

    De asta e plina lumea de “slab reproducatori”, ajung la matca tot felul de porumbei insuficient testati. Un AS trebuie sa claseze cam toate categoriile de distanta, nimereste tot felul de conditii meteo (prinde si inceputul de sezon ploios, si finalul canicular, si diversele catastrofe), trebuie sa fie in forma tot anul si sa aiba un sistem imunitar impecabil sa nu clacheze fiind imbarcat saptamana de saptamana, mereu cu alti porumbei si alti microbi. Una e sa clasezi 2 etape pe an, alta e sa clasezi 15. Fiecare etapa e un risc, cu cat il imbarci la mai multe, cu atat il risti mai mult.

    Apoi mai e un aspect care mi se pare important: muncim prea mult cu porumbeii ca sa-i jucam doar la o categorie, mai ales la una gen maraton in care te intereseaza 2-3 etape pe an. Mi se pare o risipa enorma de energie, bani, timp, etc. sa te chinui 365 de zile pentru 3 zile. Apoi mai e placerea sosirilor. Pentru mine, daca nu vad porumbeii sosind, e un concurs ratat, mai bine nu ii mai angajez. La distante mai mari de 800 ma dispera asteptatul, si cu cat distanta e mai mare cu atat e mai mare marja de eroare cand estimezi ora sosirii. Cand deja au trecut 1-2 ore si nu a aparut nimic la nimeni, e mega plictiseala. E un chin si pentru crescator si pentru porumbei. Sunt fascinante sosirile de la distante extreme dar cam atat. Sunt sanse mari sa nu ii vezi venind, mai ales la concursurile de 2 zile care oricum nu mai sunt maratoane ci fond + (demi)fond.

    In concluzie, nici viteza nici maraton ci careul de ASI. :) Ce tip de porumbel se preteaza la AS ca fizic si psihic? As zice ca cel spre fond maraton, nu cel spre viteza. Dar astept pareri de la cei care au realizat categoria asta.

    Referitor la fizicul porumbeilor, pot sa spun ca porumbeii de viteza pura nu sunt buni in zone cu rapitoare – e falsa impresia ca daca sunt de viteza zboara mai repede cand sunt in stol acasa. Fizicul lor masiv e un dezavantaj la rapitoare la fel cum e si psihicul mai haotic, mult mai bine se descurca cei de talie mica si usori, mai calmi, cum sunt cei de distante lungi.

  2. fond-maraton. dar asta nu inseamna ca nu particip si la viteza si demifond insa acelea le consider antrenamente utile. aici(fond maraton) porumbelul nu mai vine cu stolul , vine cel care poate si dovedeste calitati deosebite de “sportiv” pe masura ce distanta se mareste.
    numai bine

  3. @1: nu te supara porumbei.ro dar faci cateva mari greseli cu afirmatiile tale. Punctual:
    -“la una gen maraton in care te intereseaza 2-3 etape pe an”=da,doar atat TE INTERESEAZA dar porumbelul oricum zboara si majoritatea(poate chiar toate) etapele inaintea maratonului.In ansamblu privind lucrurile cei care zboara maraton de fapt au mai multe etape de zburat decat cei cu viteza-demifond(de fapt cand incepe adevarata joaca pt unii…pt ceilalti s-a incheiat campionatul)

    -“Apoi mai e placerea sosirilor. Pentru mine, daca nu vad porumbeii sosind, e un concurs ratat, mai bine nu ii mai angajez. “- si aici e discutabil pentru ca in general ,daca ai porumbei buni, se cam intuieste si la fond ora sosirilor. Adica nu esti nevoit sa stai ca tampitu’ sa astepti toata ziua,incepi sa astepti mai dupa-amiaza.Si daca te uiti la maratonisti adevarati gen Cobzaru,Preda etc ai sa vezi ca indiferent de distanta au sosiri la cateva minute unul de altul,deci se poate DACA AI CU CE!!! (unii nu reusesc asta nici la etapele scurte)

    -“concursurile de 2 zile care oricum nu mai sunt maratoane ci fond + (demi)fond.”- nu te supara dar daca tu crezi asa esti departe de adevar. In nici un caz un vitezist-demifondist nu zboara 400-450km in fiecare zi. Incearca sa bagi a doua zi dupa ce ti-a venit de la demifond inca un demifond si ai sa vezi macar daca mai ai vreun porumbel sosit.

    -“Ai omis cele mai frumoase si mai grele categorii: Generalul si mai ales ASul”- cele mai frumoase??? dar AS fond adica 5 etape din 5 clasate sau AS maraton 3 din 3 maratoane clasate cum ti se par? cum ti se pare porumbelul care zboara doua fonduri (chiar si daca nu le claseaza sau le claseaza slab) si dupa aia zboara cele 3 maratoane din care doua sunt de +1000km?(uitate la fcpr oltenia,gruparea cu olt,dolj arges,valcea,gorj,mehedinti de exemplu)

    Asta e doar parerea mea,respect parerile fiecaruia si fiecare alege ce vrea sa joace dar eu chiar cred cu convingere ca nu exista nici o comparatie intre fondisti maratonisti si ceilalti,totul e mai greu,si munca crescatorului care nu isi poate permite sa greseasca nimic(daca greseste poate pierde definitiv pasarea) si valoarea porumbelului care oricum trece si prin etapele de viteza demifond si face si pe acolo 1-2-3 clasari,pe cand ceilalti…

  4. Cum mi se par 3/3 maratoane clasate? Prefer 15 etape clasate, de la 100 la 800.

    Daca te intereseaza alea 3, 3 sunt. Multi crescatori nici nu baga in ceas la restul, la asta ma refeream cand spuneam ca e prea multa energie consumata pe an pentru un scop final de 3 zile.

    Sosiri unul dupa altul au fost si la maraton, ba chiar au venit puii in stol de la maraton. Dar de regula nu vin asa.

    Nu stiu sa existe la oameni curse de maraton in care concurentii se opresc la somn spre seara si repornesc a doua zi. Posibil sa ma insel.

    Super ASul de care vorbeam inseamna si norma la categoria fond, deci nici vorba de sezon incheiat cand altii incep. Zboara de la prima la ultima etapa.

    Nu stiu unde sunt greselile din afirmatiile mele. E chestie de gust. Si gusturile se schimba, poate peste cativa ani o sa gust doar etapele peste 1000Km.

  5. CEEI MAI FRUMOSI PORUMBEI SUNT CEI ALL AROUND CARE RUP IN GURA LA TOATE DISTANTELE ,IAR CEL MAI BINE ESTE SA AVEM PORUMBEI PENTRU TOATE ZBORURILE,PENTRU AZBURA CAT MAI MULTE ETAPE,ASTA ESTE FRUMUSETE SA ZBURĂM PĂSĂRILE,E O PLACERE SA ZBORI CAT MAI MULT.

  6. Am citit ambele articole cu mare placer : articolul initial si comentariul de la pozitia 1 .

    Citind doar titlul am vrut sa formulez un raspuns repede dar mi-am dat seama ca tot raspunsul meu se afla in primul articol.

    Ca o completare minora: totul se rezuma la forta financiara . Daca dispui de sume de bani mari , da , iti permiti orice moft in acest sport.

    Da nu , te rezumi la o mica voliera , eventual de fond , cu 40 de porumbei.

    Stresul este mult mai mic in pregatirea lor fata de viteza. Aici , la primele etape dins ezon nici nu trebuie sa dormi cu ei pe camp dimineata. Ii arunci in masina si te mai duci doar la desigilare. Daca ai vreun fondest mai besmetic, o sa-l vezi in primii pe masina la primele etape , daca nu , nu trebuie sa te sperie faptul ca nu clasezi mare lucru la primele etape . Trebuie sa te sperie doar sosirile fondistilor la cateva ore dupa ce au sosit vitezistii. Atunci nu mai este vorba de porumbel de fond ci de boala.

    Noi avem in club pasionati de ambele categorii. Cei de fond si marathon stau cuminti la primele etape , felicitatnd printer dinti vitezistii.

    Dupa prima etapa de fond incep sa-si arate coltzii, felicitatnd si ei ironic vitezistii care au angajat puteri de porumbei de categoria viteza la fond , crezand ca au in spate ceva origini de fond.

    Fondul se antreneaza separate.

    Fondul se pregateste dupa un program de zbor total diferit fata de viteza.

    Fondul trebuie sa locuiasca separate de viteza . Voliera separate.

    Problema este ca pentru fond chetuiesti aproape dublu: platesti o data porumbelul la viteza + a doua oara la fond si + a treia oara la marathon , iar daca n-ai astampart , il mai platesti pentru a 4 a oara la vreun national.

    DAR: din statistica de pe porumbei.ro: un porumbel de fond sau marathon va avea vizualizari duble fata de un vitezist / demifondist.

    Sumele colosale in Romania au fost tot timpul oferite pe porumbei de fond si marathon. Deci , porumbeii de fond si marathon au o certa valoare mai mare fata de cei de viteza demifond.

    Iar din experienta mea : mai greu iti creezi o linie de fond marathon pentru a da un recital in clasament fata de viteza.

    Luam ca exemplu pe toti marii columbofili cu foarte multi bani care au investiti in ultima perioada in Ro in acest sport: unde s-au facut cunoscuti , vazuti , aplaudati? la viteza si demifond.

  7. Si inca o remarca: as si super as realizezi doar cu un porumbel de viteza – demifond , in conditiile cand trebuie sa-ti claseze tot . S-au creeat etape de fond de 550 , adica mare demifond pentru belgieni , cu acesti porumbei poti face as si super as.

    Am remarcat noua orientare care viteza si demi fond a ta , porumbei.ro. te stiam un impatimi al categoriilor a 3- a si a 4 -a.

    Da, sunt superbe toate categoriile . Ploaia de porumbei la I a si a II a dar totul se rezuma la bani si timp.

  8. imi plac in primul rand porumbeii care claseaza toate etapele de la 120 la 1100 km, dar acestia sunt foarte putini, daca ai unul pe an e bine. Pt mine cele mai importante etape sunt cele de maraton asta si pt ca urmaresc selectia porumbeilor an de an. Dar tre sa recunosc ca porumbeii care claseaza de la vit la maraton sunt preferatii mei. D-ul Cristian Ovidiu din Prahova are o asemenea femela si cu prima okazie pe care am avut-o am luat pui din ea. Femela are in 6 ani 12 maratoane, 16 fonduri si 26 de etape vit-demifond , toate clasate. Sa vedem cum o sa mearga nepotii din ea.

  9. @adi: nu este o orientare catre viteza demi, ci catre cat mai multe etape pe an, adica distractie maxima pentru munca prestata pentru ei. Ii zbor pentru senzatia aia cand ii astepti si se apropie ora si pentru picajele lor de care nu prea te poti satura, vreau cat mai multe. De asta si zbor lot mare, perfect constient ca este o prostie anti-performanta. Anul asta i-am alergat de le-au sarit ochii, am participat la 19 etape (totul de la viteza pana la fond). La maraton trimit porumbeii de 2+ ani care nu fac nimic in rest. Ca si tipar imi plac porumbeii de fond-maraton si cred ca sunt si cei mai potriviti pentru a face serviciu tot sezonul.

  10. daca vin la viteza-demifon imi place viteza ,daca vin la fond imi place fondu si maratonul …

  11. Andrei ai uitat noua categorie ,adica 5000 km clasati in 10 etape! Asta inseamna ca porumbelul trebuie sa aiba clasate obligatoriu demifonduri-fonduri si chiar maraton,nu merge doar cu viteze sau demifonduri ca nu faci numarul de km.Ar mai fi o chestie in 15 etape zburate claseaza 6000 si ceva de km,cate maratoane a zburat intr-un an?Sa poti sa ti un porumbel in forma un intreg sezon ca sa claseze fiecare etapa eu cred ca este ceva nu tocmai usor de realizat. Cred ca este o categorie noua f buna pt cei care zboara porumbeii etapa de etapa si stiu ce vor de la porumbei. Personal imi plac toate etapele de la 100-1000 km ,fiecare etapa are farmecul ei si sa nu uitam un porumbel campion merita apreciat atat ca este campion la vit,dem,general,As cat si la maraton. Locul 1 ii numai UNUL!!!

  12. Interesant subiect!
    Si mie, inainte sa ma ocup mai serios de porumbei, mi se pareau mai interesante etapele de maraton, mai ales ca toti crescatorii pe care i-am cunoscut erau maratonisti. Dar pe urma dupa ce am cunoscut un crescator in Germania, si am auzit si vazut porumbei ce claseaza 12- 14 etape pe sezon de la 100 la 750 km, spre deosebire de porumbeii de la “noi” cu 5-6 etape clasate, hmmm…
    Si mai este ceva, nu stiu cum este in alte zone, dar aici in W majoritatea crescatorilor , care spun ca sunt maratonisti , au pe sezon 4-5 porumbei cu norma la maraton si inca ev. 1-2 la as maraton, dintr-un efectiv de 50-60 de buc.
    Iar in cea ce priveste fondul, pe la noi, de obicei, sunt in fata porumbeii de vit-demif. Numai la etapele de fond “nereusite” sar in fata maratonistii. Apoi la palmares pe 3 ani, sa nici nu mai vorbim, oare poate sa-mi spuna cineva cati porumbei cu norma la maraton palmares pe 3 ani sunt in vestul tarii anul acesta? Oricum nu cred ca sunt mai multi de 5-6 buc., insa la viteza, demifond, general,fond sunt destui!
    Deci prin urmare ,dupa parereamea, cel mai frumos este daca ai porumbei buni de la 100 la 750 km, si poti face norme la categoriile viteza, demifond, fond, as fond, general, as!(de expl. Fam. Toth-Arad; Vancea Flavius-Oradea, Nagy Olimpiu -Satu Mare, etc) Pe cand la maraton…

  13. Porumbei. ro are dreptate , daca ai porumbei buni de maraton (cel putin la noi in zona) ai sanse la 3-5 etape , pe cand daca ai porumbei buni de general, ai sanse de la 100 la 750 km. Sigur, in zonele unde toata lumea zboara maraton, si la fond castiga tot porumbeii de maraton, pt. ca nu are nimeni porumbei de general!( daca cineva nu este de acord cu mine, va rog sa consultati clasamentele din W, si o sa vedeti ca la etapele de 100-750 apar cam aceeasi crescatori iar la maraton altii, cunosc o singura exceptie, un crescator care are porumbei in fata la toate categoriile, Suceveanu Lucian -Satu Mare)

  14. Salutare un subiect foarte frumos si fiecare concureaza unde ii place dar indiferent de categoria pe care o joaca fiecare trebuiesc apreciati porumbei de fata la sfarsit de sezon cand se inchid centralizarile!Aceia merita toata laudele ca asa pe puncte multe sunt sigur ca fiecare dintre noi avem in crescatorie,varfurile se fac mai greu iti trebuie porumbel constant.o seara buna tuturor

  15. neata , viteza-demifond -fond-maraton , numai cine nu zboara nu stie cata truda are tot anul , indiferent de categorie. poate unii ar fi vrut sa zboare viteza si demifond , dar ???
    in zona mea nu se zboara asa ceva , eu folosesc etapele scurte ptr a antrena porumbeii participanti la fond si maraton. si porumbeii de maraton trebuiesc bibiliti tot anul , cand imperechem ?, ce facem cu naparlirea ,? stiind ca maratoanele sunt curse spre sfarsitul sezonului , unii joaca maratoanele la vaduvie si ….. cred eu ca e foarte greu sa tii porumbeii intregul sezon asa, mai cred ca maratonistii fac mai multe antrenamente cu proprietarii lor, adica , intre maratoane sunt timpi morti si daca nu misti pasarile pe cont propriu risti prea mult . in concluzie , toate categoriile au avantaje si dezavantaje , indiferent de zone si categorii , munca trebuie depusa oricum . va salut si sa auzim de bine

  16. porumbei de general zic eu ca sunt cei mai buni si mai importanti

  17. Salut ! Vreau sa corectez putin com. 7 plecand de la urmatoarea afirmatie:
    “Si inca o remarca: as si super as realizezi doar cu un porumbel de viteza – demifond , in conditiile cand trebuie sa-ti claseze tot . S-au creeat etape de fond de 550 , adica mare demifond pentru belgieni , cu acesti porumbei poti face as si super as.”
    Categoria FOND in UCP este compusa din clasarea a 3 etape de minim 500 km care insumate trebuie sa totalizeze un minim 1750 km .
    Cum se face fondul cu etape ” belgiene de mare demifond de 550 km “? Parerea mea este ca obligatoriu trebuie 2 etape de peste 600 km …… ceea ce un porumbel de viteza e cam greu sa le puncteze .
    Deci AS si SuperAS nu cred ca sunt chiar atat de usor de realizat si totusi porumbeii trebuie sa puncteze pana la minim 700 km ,poate chiar si vreuna de 850 in caz ca rateaza vreun fond in prealabil.

  18. porumbei.ro,

    Aberezi la greu. Daca vrei Asi tre sa te tii de ei cu toate prostiile de cortizoane…. DAR UN PORUMBEL VENIT DE LA 1500- 3000 kM E SUPER AS!!!

    ETAPELE DE 100 kM SUNT IUBITE DE MANGLITORI!

  19. Tu esti tristul ala care urla pe aici acum ceva vreme ca si-a adus porumbei scumpi de afara si o sa faca deranj mare cu ei. Pentru tine columbofilia inseamna cortizoane si porumbei de mii de euro. Deprimant.

    Daca general, as si super as inseamna 100 Km la tine, pune mana pe regulament si apoi excita-te ca ai luat nu stiu ce stra stra nepot din Olanda cu 3000 de euro.

    P.S. Imi plac si etapele de 100 Km. Ce te freaca grija?

  20. Pt mine cei mai buni porumbei sunt cei care reusesc sa faca norma la record (minim 10.000 km in 3 ani) doar cu etape de peste 500 km si eventual si cu unele de peste 1000. Le trebuie o vointa si o inteligenta iesita din comun plus o inspiratie de moment foarte buna ca sa reziste 3 ani la atatea etape foarte grele.
    Si in general porumbeii de maraton sunt porumbei care trebuie sa aiba o sanatate de fier, o recuperare foarte rapida si un corp si o inteligenta perfecte pentru a face fata minim 2 ani la distante lungi.
    Deci porumbeii de palmares (as) maraton si cei de record (cu norma din etape peste 500 km) mi se par cei mai completi.
    Asta si pentru ca astfel de porumbei nu vin decat la pachet cu un crescator pe masura.

    Numai bine!

  21. Imi place sa privesc sosirile porumbeilor de la fiecare concurs!
    Dar… prefer porumbeii de maraton si in special porumbeii care claseaza 3 din 3, daca mai reusesc sa claseze si 2 fonduri inaintea maratoanelor chiar sunt porumbeii pe care ii agreez cel mai mult!

  22. Va salut,
    Nu stiu daca eu am inteles, dar poate dl care a popus subiectul ne lamureste.
    Va referiti la etape sau categorii de norme?
    Este o diferenta din punctul meu de vedere.
    Dar un lucru sigur il stiu, gusturile nu se discuta, sunt subiective.
    In cel mai bun caz argumenteaza fiecare ce ii place, nu sa-si dea cu parerea fiecare ca o categorie/etapa e mai grea sau mai usoara ca alta.
    Nu cred ca poti compara merele cu perele, perele cu gutuile si asa mai departe. Asa sta treaba si cu etapele sau categoriile, nu sunt comparabile! Nici macar o etapa/loc lansare acelasi, repetata la zbor nu seamana, nu poate fi comparata.
    Concluzia mea este ca cei care fac rezultate sunt cei care au inteles ce vor, ce le place si ce pot face in acest sport altfel esti doar un crescator care participi la concursuri si atat.
    O zi buna!

  23. Buna ziua, toate etapele sunt fascinante, viteza, demifondul cat si fondul/maratonul, toate sunt frumoase, daca iubesti porumbeii. Despre ce discutam? Despre porumbei, dorinta lor nebuna de a revenii acasa la cuibul lui si poate chiar dragostea lui catre crescator. Nu vreau sa vorbesc despre ambitia columbofililor de a se lauda sau de a-si critica colegii, pentru asta facand rau chiar porumbeilor lor, stiti voi cum.
    Vorbim aici despre etape in care iti angajezi porumbeii, ii astepti acasa iar ei vin……..uneori toti.
    Credeti ca daca ai vostrii claseaza toti ati reusit ceva?
    Ce pret are acest lucru, ce le faceti ca sa capete vitaza asta naucitore, 1400-1600m/m. Poate fi posibil fara un pret?
    Eu nu cred.
    Chiar daca nu le dati steroizi le dati aminoacizi in doze imense, ii considerati sportivi administrandu-le orice fara doza clara.
    Se administreaza grasime de origine animala fortat pe gat, produse pe care porumbeii nu le consuma in mod natural.
    Bun, ajungi campion, ce faci, umbli mai drept prin fata colegilor, ironic tare cu cei fara rezultate, reclama iti mareste vanzarile la pui sau porumbei maturi dandu-ti posibilitatea sa cumperi si mai multe produse de stimulare a porumbeilor.
    In concluzie ne batem in identificarea substantelor care ajuta porumbeii in sportul columbofil, produse care maresc fantastic viteza porumbeilor, deci daca nu administrezi produse columbofile adecvate porumbeii vin dar dupa ce se incheie etapa.
    EU IUBESC PORUMBEII, VIN INTOTDEAUNA ACASA.

  24. ca si curiozitate a incercat oare cineva sa imperecheze 2 porumbei ALL AROUND .oare ce ar iesi .anul acesta am auzit si vazut pentru prima data la dl iuga danut de o astfel de porumbita care sa claseze cap coada in primele locuri .in istoria cailor ALL AROUND ar fi secretariat insa din 600 de descendenti cu iepe diferite nu i a mai semanat nici unul

  25. Porumbei.ro sa te ți acum când apar marii maratonisti…
    În România r încă un haos total, toată lumea joacă tot și toate, doar doar s-o prinde ceva. Curios este că mereu cei ce se proclamă ,,mari” martoniști au ceva impotriva celorlalti care preferă etape scurte, poate si datorită frustrărilor care le au…noroc că într-un sezon câte o catastrofă ii ajută să scoată capul in fata.
    Lăsând răutățile si polemicile la o parte categoria cea mai frumoasă este Super As-ul, aici un porumbel își demontrează calitățile de bun performer de a zbura si clasa 100-700 km, de altfel cum și în Belgia cei mai apreciați sunt porumbeii de o zi.
    Multă baftă…cei cu atracție spre etape cu multe 0-uri dacă se tot împotrivesc celorlalți cu ,,all-round” , ar fi curios să-și prezinte și reușitele…

  26. NOI ROMANI NE PRICEPEM LA TOATE SUNTEM UNIVERSALI ,SINTEM MECANIC AUTO TIMPLAR ZUGRAV MACELAR ZICAR BUCATAR STIM DE TOATE CITE PUTIN DAR NIMIC SUFICIENT ,NEAMTUL STIE O MESERIE UNA SI BUNA CIND FACE UN LUCRU ,EL GARANTEAZA ,NOI UMBLAM CU DE TOATE SI NU NE BAGA NIMENI IN SEAMA ……….IN MATERIE DE PORUMBEI MARI CRESCATORI AI EUROPEI FIECARE ARE ANUMITE CATEGORI SI ACOLO ZBOARA SI AU REZULTATE ,EU NU VOI CUMPARA NICIODATA UN PORUMBEL SI NICI NU MA INTERESEAZA CARE A CLASAT TOT DE LA 100 -1000 ACESTI PORUMBEI FAC PERFORMANTA DAR PUI DIN EI LA CE CATEGORIE SAI ZBOR ,ACESTEA SUNT EXCEPTI PT CA FIECARE CATEGORIE TREBUIE SA O PREGATESTI PT CEA CE VREI SA ZBORI DEACEEA NOI ZBURAM CU PORUMBEI ETAPA ,DE ETAPA SI PIERDEM FF MULTI PORUMBEI ,AM VAZUT LA UN MARE CAMPION AL BELGIEI 4 LOTURI DE ZBOR O SAPTAMINA ZBURA A SI B URMATOAREA C SI D LA ZBURA DEMIFOND SI FOND.EI SUNT PROFESIONISTI SI SE COMPORTA CA ATARE NOI FACE DE TOATE SI NIMIC ,FIECARE CATEGORIE ARE FRUMUSETEA SI ADEPTII EI ,IN MOD NORMAL STABILESTI IN FUNCTIE DE MAI MULTI FACTORI CATEGORIA DE ZBOR TE COMFORMEZI UNUI PLAN DE PREGATIRE PT CATECORIA RESPECTIVA CULTIVI PORUMBEI NUMAI PT ACEAC CATEGORIE.AM VAZUT PE NET UN PORUMBEL DE VINZARE DE LA PROMOLOF ERA VEGEN CU HEREMANS ,SUPER MARATON CU VITEZA PURA NU AS CUMPARA ASA PORUMBEL ,LA CE E BUN ACEL PORUMBEL LA MARATON SAU LA VITEZA SPUNETI VOI EU SA ZICEM IL PREGATESC PT VITEZA ,DAR EL E PE MARATON SAU INVERS ,LA FEL CUM AI PUNE LA MERCEDES O ROATA DE GOLF CA SA MEARGA MAI REPEDE .DECI CULTIVA PORUMBEI PT CATEGORIA CARE AI OPTAT IAR CEILALTI SUNT PT ALTI CARE PREFERA ALTE CATEGORI DECIT TINE SI ATUNCI VOR FI SI REZULTATE.E PARERE PRSONALA SI O URMEZ INDIFERENT DE CE ZIC ALTI SAU CE FAC ALTII .O ZI BUNA VA DORESC TUTUROR

  27. Prefer fondul si martonul.De ce? poate pt ca prima emotie am trait-o cu un porumbel zburat Magdenburg ,poate ca asa se mai echizibreaza sansele avand in vedere timpu alocat pormbeilor.
    Imi place temperamentul lor,aliura si revin…emotiile unui concurs de fond sau maraton pt mine sunt mai mari decat la o etapa de demifond.
    Am auzit o chestie …porumbei vin si pt stapanul lor ,cred ca e adevarat :)

  28. Vasile Ionut, mai calculeaza tu o data, ca sa faci 1750 km iti cam trebuie 2 etape de 600 si una de 550, nu? deci s-au gandit altii inaintea ta.

    Cat despre porumbeii si concursurile de viteza-demifond cat si cele de fond-maraton toate au farmecul si atractia lor, ca sa ajungi in top iti trebuie multa munca pentru orice categorie, exceptand viteza care te poate scoate campion daca esti pozitionat “bine” :-))
    Cat despre concursurile de distanta lunga, dupa parerea mea, cele mai bune sunt cele de 800-900 km la care vin cel putin 10% din porumbei in prima zi, acolo se vede adevarata viteza si rezistenta a porumbeilor, la concursurile cu sosiri a doua zi intervine norocul, se poate ca un porumbel sa fie cu 50 de km in fata altora dar a doua zi sa-si continue zborul cu o ora mai tarziu si asta pentru ca n-are curaj sa zboare pana nu se ridica soarele sau e mai obosit pentru ca a tras mai tare in prima zi, din proprie experienta va dau un sfat, uitati de porumbeii sositi in top de la nu stiu cati kilometri a 3-4-5 zi si la maratoanele de o zi nu sunt prezenti decat dupa incheierea clasamentului, nu va vor aduce niciodata norme de top!

    A, se poate concura cu succes la toate categoriile, de la viteza pana la As Maraton, dar sunt absolut necesare compartimente, tratamente, hrana si antrenamente diferite.

  29. UN COLUMBOFIL ADEVARAT NU VA BLAMA NICIODATA UN PORUMBEL BUN SAU O CATEGORIE , CHIAR DACA EL NU O POATE FACE ACEA CATEGORIE ,IN SCHIMB TOTI HAPLEA CARE NU POT FACE NIMIC VOR VORBI DE RAU UNELE CATEGORII DAR EI SUNT DE NEGASIT IN NICI O CATEGORIE , POATE TREBUIE INFINTATA CATEGORIA ASPIRANTILOR,PENTRU A AVEA O SANSA MARII SCRIITORII DE PE NET!!!

  30. Mihai A. , te rog reciteste ce am scris eu si analizeaza atent de la ce s-a plecat. Exista specificat ca fondul se face din 3 etape 1750 km. Referirea era la etapa de 550 ca nu ajuta la categorie fara 2 etape de minim 600. Credeam ca nu e nevoie de explicatii ” mura-n gura” pentru ca se subintelegea ideea. Deci….putina atentie!!!!!!
    PS: cauta semnificatia punctelor de suspensie ce urmeaza dupa ” 600 km…..”
    Nu te mai aprinde asa tare pentru ca ” omu’ cat traieste invata”!!

  31. Buna ziua,
    Am citit cu deosebita placere interventiile fiecaruia asupra ideii de baza a acestui articol! Tema acestei discutii, mi se pare extrem de interesanta, nu pentru ca imi apartine, ci datorita faptului ca, este comuna tuturor columbofililor. Cu totii, indiferent daca suntem sau nu campioni, macar pentru o perioada, ne-am intrebat ce vrem sa facem in acest sport, unde ne dorim sa excelam, ce porumbei sa pastram, pe care sa-i eliminam sau ce sa ne mai achizitionam. Norocosii… adica campionii… au fost hotarati, au ales din timp categoria, genul de porumbei care li se potrivesc… au stiut din ce parte a carului sa traga… unde au vrut sa ajunga… si au ajuns! FELICITARI lor! Ce este trist… este faptul ca podiumul are doar III locuri si mai mereu este ocupat cam de aceleasi persoane, cu mici exceptii si cateva modificari din cand in cand… Acest fapt, trebuie sa ne dea de gandit… inseamna ca toti acestia, care au camere pline cu trofee, stiu, sau detin mai mult decat ceilalti. Acesta, este inca un motiv pentru care consider ca un astfel de subiect de discutat poate deveni constructiv. Trebuie descoperit si oferit tuturor misterul campionilor, greselile noncampionilor, sau altfel spus… pasii spre performanta.
    Acest topic, acest articol in cateva zile… se va transforma in “topic closed” insa, sper ca toate aceste interventii, cometarii, sa “lumineze” macar unul dintre cei nehotarati, pentru ca sunt sigur ca doar noi columbofilii, suntem responsabili atat pentru victorie cat si pentru esec!
    Pentru reusita, avem nevoie de HOTARARE si ATITUDINE (bineinteles, asortate cu porumbei de calitate, de aceeasi categorie, bine hraniti-tratati-antrenati-motivati-zburati-recuperati-recompensati)!
    Dar totusi:
    – Se poate face performanta (mai exact, se pot castiga cupe, an de an sau macar la doi ani), concurand porumbeii dintr-un singur compartiment, aplicand aceeasi metoda de zbor, de hranire, antrenament, tinand cont de faptul ca porumbeii sunt de categorii diferite?
    – Este oare imperios necesar sa pastram in matca doar porumbei de o singura categorie, pentru a putea ajunge cat mai repede in randul campionilor, sau ii pastram pe toti, si vedem pe unde reusim sa clasam mai bine?
    Va salut!

  32. Pentru a putea face performanta trebuie sa alegi categoria la care vrei sa zbori, sa tii doar porumbeii de varf la acea categorie si sa aduci porumbei doar de la crescatori mai buni ca tine. Cred ca este posibil sa faci rezultate bune dintr-o crescatorie mica dar aerisita si cu porumbei putini. Personal am 3 compartimente de 3m/1,5 din 2 zbor la vaduvie 16 masculi si 16 femele iar in unul tin matca si puii. Din datele preliminarii care apar la centralizari la palmares am locul 2 crescator palm viteza, locul 2 crescator palm demifond, locul 1 as spped palmares porumbel, locul 1 viteza palm porumbel, locul 4 fond palm porumbel. La centralizari pe an nu stiu sigur pt ca nu apar dar cred ca si acolo detin locul 1 as speed porumbel, si multe alte locuri in primii 10. Este vorba de centralizarile judetene.
    Deci se poate daca ingrijesti bine porumbeii.







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *