Stimati colegi, sunt unul dintre columbofilii pasionati la maxim de acest fenomen numit columbofilie, ba mai mult, a devenit si un pic de obsesie, trezindu-ma dependent de “sosiri bune” indiferent de concurs!

Pot spune, ca sunt aproape “la zi” cu tot ce inseamna articole pe net… reviste… etc. Insa, observ ca in majoritatea articolelor, sunt abordate subiecte aproape comune. Spun aceasta, deoarece prin intermediul lor, am incercat sa gasesc raspuns la o intrebare care ma chinuie de ceva vreme si anume: Viteza-Demifond SAU Fond-Maraton???

Tot timpul se vorbeste despre categorii de porumbei… ca sunt de viteza, de demifond, de fond… si mai putin despre categorii de columbofili! Aici as dori sa fac o clasificare a acestora, din punctul meu de vedere, urmand apoi sa dezbatem impreuna prin comentarii o anumita categorie de columbofili, spre folosul celor vizati si nu numai.

Dupa cum bine stim, columbofilii sunt de foarte multe categorii, de foarte multe feluri… impartasim aceeasi pasiune, insa suntem cu totii diferiti.

Totusi, din punct de vedere al categoriilor de distanta, eu impart columbofilii in trei altfel de categorii:
– Columbofili NOROCOSI
– Columbofili COMPLETI
– Columbofili INDECISI

COLUMBOFILII NOROCOSI, sunt cei care au inceput columbofilia intr-o zona cu traditie spre o singura categorie de distanta, cat si aceia care au inceput alaturi de un mentor, pe care l-au urmat intocmai, dorind ca intr-o zi sa-l poata depasi ca si performante. Toti acestia, ocupandu-se doar de porumbei de aceeasi categorie, au cele mai mari sanse sa ajunga in top si chiar sa se mentina acolo.

COLUMBOFILII COMPLETI, sunt cei care abordeaza cu succes toate categoriile, reusind sa se evidentieze indiferent de distanta. Acestia, consider ca merita toate laudele, pentru ca muncesc cel mai mult pentru porumbei. Pentru reusite la nivel inalt la viteza-demifond si in acelasi timp si la fond-maraton, obligatoriu ai nevoie de compartimente separate pentru fiecare categorie in parte, bineinteles, populate cu porumbei potriviti fiecarei categorii in parte. Pe langa acestea, esti nevoit sa aplici probabil metode de crestere, de motivare si de zbor diferite; ai nevoie de mai mult timp pentru antrenamente, pentru observatie, pentru ingrijire….etc.

COLUMBOFILII INDECISI, sunt cei care au porumbei pentru toate categoriile de distanta. De obicei, la ei in matca, in acelasi compartiment gasesti atat porumbei de viteza/demifond cat si de fond/maraton.

O parte dintre ei, dirijeaza imperecherile pe categorii, urmarind sa aiba rezultate cu produsii lor stict la categoria respectiva, sau o alta parte, imperecheaza viteza/demifond cu fond/maraton, urmarind sa “iuteasca” porumbeii mai lenti de fond/maraton.

O sa opresc discutia asupra acestei categorii de columbofili indecisi, deoarece, cred ca aici se regasesc cat mai multi crescatori de porumbei. Nu iau in calcul pe cei care nu stiu ce porumbei au acasa, sau nu au o tinta sigura, concurand porumbeii la aproape toate distantele doar, doar ies si ei in evidenta la vreun concurs (nu am nimic personal cu aceasta categorie de crescatori, doar ca, apreciez mai mult pe cei care stiu ce vor).

Cei ce se regasesc in aceasta categorie de columbofili indecisi, au parte de fel de fel de probleme legate de faptul ca: porumbeii de distante scurte se pregatesc (imperechere, hranire, antrenament) diferit fata de cei de distante lungi; mai mult, concurandu-i din acelasi compartiment, hranirea si adaparea trebuie sa se faca individual in boxe, astfel incat, de exemplu, maratonistii care nu participa la toate etapele de viteza, sa fie scutiti de produse de recuperare, conditionare si tratament. Deja, daca se face o analiza mai detaliata a situatiei, rezolvarea acestor probleme consta in construirea de voliere diferite pentru fiecare categorie in parte, dar astfel, columbofilul va trece in categoria de columbofili completi, insa, pentru aceasta este nevoie de mai multi bani, de mai mult timp, de mult mai multa atentie …si tot asa!

Cum timpul si banii sunt relativ limitati, si dorinta de a deveni campion creste de la un sezon la altul, este logic ca, “o singura categorie este cheia spre victorie”!

Si iar… in mintea crescatorului apare intrebarea: Viteza-Demifond SAU Fond-Maraton ???

Pentru un raspuns corect, fiecare in parte, trebuie sa puna in balanta ceea ce crede ca i se potriveste si ceea ce nu i se potriveste, avantajele si dezavantajele fiecarei categorii si mai mult, sa realizeze care tip de porumbel il fascineaza mai mult… vitezistul, cu corpul sau de culturist, cu nerv si parca tot timpul in “block start”, sau maratonistul… porumbelul calm, cu trasaturi fine si un corp bine echilibrat, fara prea mult balast? In acelasi timp, trebuie sa tina cont si de specificul zonei/judetului din care face parte, si de preferat, sa aleaga categoria cea mai vizata din clubul unde joaca, astfel, intra intr-o competitie mai puternica.

Am sa enumar cateva avantaje ale fiecarei categorii, asa cum eu le percep:

Avantajele categoriei Viteza-Demifond:
– concursul se termina relativ repede, castigand mai mult timp pentru familie… de exemplu;
– porumbeii nu se intorc asa epuizati ca de la fond/maraton, rezultand o recuperare mai usoara;
– selectia porumbeilor se poate face intr-un timp mai scurt, nefiind nevoie sa dai porumbeilor 2 sau 3 ani pentru maturizare;
– poti participa cu succes la concursurile cu puii, tinand cont ca porumbeii de viteza se maturizeaza mai repede decat cei de maraton, cu toate ca, au iesit Campioni Nationali la Pui, din parinti de fond-maraton, insa, cel putin ca si grup se vor intoarce mult mai compacti, oferind sanse mai mari in clasamentul crescatorilor;
– majoritatea imbarcarilor se fac sambata, cand mai toti columbofilii sunt liberi.

Avantajele categoriei Fond-Maraton:
– concursul nu se termina in 10 minute, ca la viteza, atunci cand cei sositi peste inca 5 minute sunt deja socotiti intarziati;
– oferi fara sa vrei o mai mare credibilitate porumbeilor, lasandu-i sa se maturizeze mai mult timp;
– apreciezi chiar si pe cei care ajung dupa una, doua zile dupa ce se incheie clasamentul, mai ales, daca anterior “au intepat” la vreun concurs important (ii pastrezi cu bucurie pentru anul viitor);
– personal, nu-mi place sa trimit de acasa porumbeii infometati (ca la viteza) doar ca sa nu transporte balast si sa intre bine la sosire;
– clasamentul se poate incheia chiar si in ziua desigilarii ceasurilor, astfel, fiecarui porumbel i se va concretiza efortul depus;
– cu cat imbatranesc, cu atat devin mai buni pentru fond/maraton.
– neparticipand la concursuri de viteza-demifond, concursurile cu puii pot fi scoase de pe lista de activitate columbofila, rezultand mai mult timp liber;
– la fond/maraton, nu mai conteaza pe unde “intra” porumbeii, ca esti amplast mai la stanga, mai la dreapta…. exemplu: Gica Stanca, Estonia-Constanta-1600km
– exista concursuri Nationale/Internationale, la viteza… nu!
Si cel mai mare avantaj pe care multi il spun:
“Cu porumbei de fond-maraton poti face norme bune la viteza, invers… NU!”

In incheiere, adresez doua intrebari,tuturor columbofililor:

1. Viteza-Demifond SI/SAU Fond-Maraton ? Rog si explicatie :).
2. Porumbel de Viteza/Demifond + Porumbel de Fond/Maraton = ???

Adi Dragan