Proiect de standard al voiajorului romanesc de frumusete

Omologarea rasei Voiajorul standard romanesc

Pentru cei interesati, v-am atasat proiectul de standard care a fost prezentat la EXPOZITIA JUBILIARA COLUMBOFILA FAUNA BANATULUI TIMISOARA 1907-2007, proiect elaborat de FEDERATIA ASOCIATIILOR COLUMBOFILE DE AGREMENT SI SPORT DIN ROMANIA in colaborare cu toti crescatorii acestei rase. La expo au fost expuse aproximativ 140 exemplare de culoare albastra, din toata tara, au fost prezenti si doi delegati de la Ministerul Agriculturii pentru a se putea omologa aceasta rasa in zilele care urmeaza.
Acest proiect a fot publicat in catalogul expozitiei la paginile 6-7.

Material trimis de Donisz Cristi si Jurchita Sorin

voijaor-frumusete-1.jpg voijaor-frumusete-2.jpg

33 comentarii la “Proiect de standard al voiajorului romanesc de frumusete”

 1. Poate lamurim odata pentru totdeauna acest aspect! Aceasta este o rasa de agrement, si nu are legatura cu categoria “standard” in care se arbitreaza porumbeii voiajori de la categoria sport. Corect?

 2. deci eu stiu asa exista standard de zbor si standard de frumusete care sunt mai mari cei de zbor de care am si eu sunt ca si aspect corporal aproape la fel ca si cei sport:SI sa stiti ca inainte se zburau si standard de zbor nu stiu dak se mai zboara.Vant in pene!

 3. in legatura cu ce spuneati mai sus e corect nustiu dc uni incurca aceasta rasa

 4. Aveti dreptate domnule Andrei,aceasta rasa nu mai are legatura cu,categoria standard care zboara,si trebuie sa faca si norma.Aceasta este o rasa de agrement,care nu mai zboara,si va fi crescut in voliere.
  Cred ca titlul de” Voiajorul standard romanesc” este gresit, eu am auzit vorbindu-se acolo de”Voiajorul romanesc de frumusete”.
  Cred ca se poate vorbi de o rasa,pentru ca am vazut atat de multi porumbei de culoare albastru azur,atat de asemanatori valoric,incat acum citind standardul,cred ca lea fost foarte greu celor care au arbitrat ,sa faca departajarile,si cu tot respectul pentru munca lor cred ca a fost imposibil sa nu intervina o doza considerabila de subiectivism.
  Porumbelul place,este frumos,dar pacat ca nu mai zboara,nu mai este nici chiar asa prolific,si ma tem ca fara infuzie de sange nou,sa nu ne trezim in 10-15 ani in fata unui drum inchis.Este nevoie sa fie incluse si celelalte varietati de culoare in standard,si sa fie lucrate impreuna cu albastrul azur,care in mod evident a fost a fost preferat in detrimentul celorlalte culori.

 5. Intr-un fel trebuie salutata initiativa aceasta pentru ca,in primul rand,ar trebui sa clarifice ceee ce inseamna un porumbel voiajor de agrement fiindca foarte adesea sub titulatura asta ne sunt prezentate tot soiul de corcituri ale voiajorului “clasic” cu tot felul de alte rase,indeosebi din categoria celor grele ,crescute pentru carne, gen king sau voiajor american
  Si in mod cert n-are cum se face confuzie cu categoria “standard” a voiajorului de concurs pentru ca abilitatile sportive ale acestui tip de porumbel sunt minime(ma refer la rasa asta noua propusa spre omologare),fiindca altfel,din punct de vedere al aspectului,el se aseamana destul de mult cu ceea ce reprezenta porumbelul voiajor cu cateva decenii in urma.
  Poate ca n-ar fi fost rau daca ar fi fost precizate si varietatile de culoare acceptate sau de preferat,pentru ca se stie ca la momentul asta,majoritatea covarsitoare a acestor porumbei prezinta culoarea vanat-seina.

 6. Nu vreau sa para o critica dar cand am scris ca este nevoie sa fie incluse in standard si celelalte varietati de culoare,m-am referit la capitolul”Penajul” din descrierea standardului unde scrie”Voiajorul romanesc de frumusete se prezinta sub varietatea de culoare albastru azur” scurt,clar si doar aceasta culoare.Nu stiu daca sau omis celelalte varietati de culoare ,dintro greseala sau din anume considerente.
  Ar fi o greseala sa se lucreze doar cu aceasta varietate de culoare” albastru azur”pentru ca in general crescatorii acestei rase se cunosc foarte bine intre ei,participa la expo. fac schimburi de porumbei intre ei.
  Probabil domnilor Neagu Narius,Marta Daniel,Popov Costel va numesc pe dumneavoastra, pentru ca sunteti tineri si cu multa dragoste pentru acesti porumbei ,v-ar veni mai usor sa pastrati puritatea rasei,avand la dispozitie pentru lucru si alte varietati de culoare.
  Stiti cum se spune “daca nu este trecut in standard, inseamna ca nu exista ”
  Sper sa o luati ca pe o critica constructiva,si sa aduceti corectii standardului in privinta varietatilor de culoare.
  Cu stima
  Dorin Grumeza

 7. TITLU:PROIECT DE STANDART AL VOIAJORULUI ROMANESC DE FRUMUSETE.

 8. frumoasa rasa. dar parerea mea nu ar trebui numit voiajor atata timp cat sunt crescuti numai in voliere., iar zborul numai reprezinta o prioritate.
  ROMANESC DE FRUMUSETE,mai degraba. Canarul tre sa cante, jucatorul tre sa joace, voiajorul sa voiajeze, sau macar sa zboare.

 9. Domnule Gruin vreti sa sugerati probabil,ca fiind vorba de un proiect este vorba de ceva ne finalizat la care se mai lucreaza.O fi asa domnule ,dar atunci inviti doi domni de la ministerul agriculturii sa omologheze ce ? un proiect nefinalizat?mai publicati si in catalog, probabil unul din proiecte ca tot probabil or fi mai multe.Pentru unii este greu sa recunoasca,da domnule sa omis.Altfel sa inteleg ca ne supuneti acest proiect spre dezbatere si aprobare.

 10. Asemanarea acestui voiajor romanesc de frumusete cu tipurile mai vechi de voiajori nu e nici intamplatoare si nici nefireasca.In prototipul acestui voiajor de frumusete se observa cu usurinta mare parte din fizionomia de odinioara a unor linii celebre de voiajori cum ar fi,de exemplu, Dordin,Delbar sau Bricoux.

 11. masculu din poza apartine domnului Popov Costel in caz ca intereseaza pe careva crescatorul.

 12. domnule Dorin Grumeza adevarat spuneti ca alaturi de albastrul azur (azi voiajorul romanaesc de frumusete) merita sa stea si celelalte varietati de culoare, inasa nu este posibil, intrucat varietatile de culoare sunt munca mai multor crescatori din europa si asata ar insemana sa ne insusim laurii doar noi…romanii.
  insa in ceea ce priveste aceasta ramura – albastrul azur, ne putem lauda sus si tare ca este o rasa pur romaneasca , formata pe meleagurile tarii noastre si ca urmare sa o omologam ca rasa romaneasaca.
  ca raspuns la parerile celor care au vorbit despre asemanarea acestora cu liniile vechi, le dau dreptate , dar asa cum scrie si in materialul despre rasa, s-a pornit de la diversele liniii de voiajori si prin multiple selectii s-a ajuns la ceea ce numim azi “albastrul azur “. apoi asa se ajunge la o noua rasa : prin multiple incrucisari si selectii.

 13. in plus, asa cum bine ati constatat domnule Dorin Grumeza, aceasta rasa necesita infuzie de sange nou, problema pe care noi, crescatorii tineri, nu numai ca deja am abordat-o ci am si pus-o in practica.
  daca am trecut la omologare acestei varietati de culoare ca rasa distincta nu inseamna ca nu crestem si celelalte varietati de culoare care tot timpul vor fii, cel putin in ceea ce ma priveste, alaturi de albastrul azur , la fel de apreciate.

 14. fata de materialul de omologare expus la Timisoara, au mai intervenit mici modificari si completari. cine doreste acest material ma poate contacta pe adresa “www.ucs26@yahoo.com” sau id mess “ucs26”

 15. Domnule Marius Neagu am inteles ce vreti sa spuneti,si totodata apreciez munca dv.pentru ca ne-am si cunoscut la expo.Timisoara ,si nu stiu daca mai retineti ,dar am discutat problema subiectivismului in arbitrarea voiajorului romanesc de frumusete.Deci am retinut bine de prima data,porumbelul romanesc de frumusete va fi reprezentat de acum incolo in expozitii de culoarea albastru azur.Atunci este pacat ca acea superba porumbita a dv. ciocanit deschis ,si viitori descendenti de aceeasi culoare nu v-or putea participa la expo. viitoare, pentru simplul motiv ca nu sunt albastru azur.Sincer ar fi pacat,si mi se pare ca aici orizontul se ingusteaza putin,chiar de la publicarea standardului.Nu vreau sa para o critica, dar este bine sa se calculeze de la inceput , care sunt pasii de urmat si chiar sa se faca o strategie pentru viitor,pentru ca altfel se pot face si greseli,si aici aveti ex. jucatorului de galati care pierde calitatile de joc si tinde sa devina doar zburator.
  Oricum eu va felicit pentru rezultatele de pina acum, si am incredere ca si in viitor ve-ti fi pe podium.
  Cat despre subiectivismul din arbitrare i-mi mentin parerea,iar un exemplu am avut la terminarea expo. Timisoara ,cand intreband pe domnul Costel Popov daca a luat vreun premiu,mi-a raspuns nu fara o umbra de tristete, ca nu a luat dar se bucura ca au luat altii cu porumbei de la el , si acesta este un cistig.
  Cu stima
  Dorin Grumeza

 16. vorbind despre varietatile de culori, vom ramane la expunerea lor sub aceeasi veche si nedefinita denumire” voiajorul standard” sau “voiajori fara palmares” cum ii denumesc crescatori care zboara porumbeii voiajori(sport),ii vom arbitra sub aceleasi criterii ca si la albastrii, insa cu regret spun ca sub alta denumire.
  in primul material, care cuprindea si varietatile de culori, chiar specificasem ca se vor arbitra distinct pe culori.
  acum se vor arbitra albastrii ca fiind “voiajorul romanesc de frumusete albastru azur” iar culorile ca fiind “voiajori standard”.
  am explicat acolo ca nu ii putem adauga albastrilor, care sunt munca romanilor, pt ca ne ia cehii de gat. cu parere de rau constat ca nu ii putem declara rasa romaneasaca. ii vom creste in continuare, ca si pana acum, dar ii vom aprecia in expozitii sub alta denumire…

 17. Tin minte foarte bine discutia avuta cu dumneavoastra domnule Grumeza . A fost foarte constructiva si asa cum spuneati mai sus referitor la critica, este de fapt o discutie din care toti trebuie sa invatam ceva .
  Acum inceea ce priveste subiectivismul sunt convins ca nu il vom putea elimina niciodata. In ceea ce priveste situatia cu domnul Popov , cred ca ar trebuii sa ne bucuram cand exista o competitie stransa, cu pasari valoroase, care sa tina vie flacara competitionala.
  ii felicit pe aceasta cale pe cei care au obtinut rezultate nu numai la expo nationale ci si pe cei care au obtinut rezultate bune la judeteana organizata in Craiova.

 18. Domnule Marius abia acum sa elucidat complet misterul, deci celelalte varietati de culoare raman sub denumirea de “voiajorul standard” si vor fi arbitrati separat in expozitii.
  In speranta ca mai multi iubitori ai acestei rase,au inteles si au reusit sa se edifice complet in privinta viitorului acestei rase,eu va multumesc si va doresc,sanatate si multe realizari pe plan familial si personal.
  Cu stima
  Dorin Grumeza

 19. vreau sa cumpar si eu niste -voiajori standard pe cine pot intrba sau cine imi poate vinde ? am nr 0723293801- va multumesc.ma numesc ovidiu.

 20. Standardul porumbelului voiajor romanesc candva zbura pana la distante de 400km dar acuma numai este instare sa zboare 20km fica datorita golumbofililor au distrus o rasa de porumbei romaneasca.Mai egzista ceva exenplare la crescatori care cresc voiajori sport din linile lui Georgica Popescu.Actoali nostri standard de frumusete arata ca niste chingi pacat care sau batut joc de rasa noastra romanesca si iau facut de voliera adica nu sunt instare sa zboare nici pe casa.Critic acest site fica vati batut joc de o line de porumbei ce am avuto si noi in tara la standardul de voiajori si acuma iati facut mai urati ca niste chingi.

 21. Bai porumbei ro ce vrei sa spui cu asta adica rasa asta de standard de frumusete a picat din cer daca tot sti spunene si noua de unde a aparut,astept sa dai un raspuns tuturor crescatorilor de aceasta rasa,astept sa vad ce gogoase mai scoti,se pare ca te pricepi la toate !

 22. Un lucru este cert de frumosi sunt foarte frumosi si destul de greu se obtin exemplare pentru expozitie,dar dupa parerea mea nu au nimic in comun cu voiajorul standard.Ca sa le puteti demonstra aceste calitati trebuie sa ii lansati in concursuri de zbor,iar atunci cand vor vorbii rezultatele puteti lua in considerare omologarea acestei rase.Pana atunci ar fi foarte bine sa le gasiti o alta denumire in afara de voiajor standard.

 23. Care vorbiti fara rost, mai puneti mina si invatati ce spune titlul de mai sus nu stiti sa cititi?

 24. aveti dreptate am primit de la cineva standard azuri,zboara putin si multe femele nu mai oua

 25. vreau sa cumpar si eu o pereche de porumbei standard, eu sunt din suceava

 26. nr meu de tel e 0767312486 cine ere de vanzare din jud rog sa ma contacteze

 27. as fi curios sa stiu daca se mai poate participa ,cu porumbei standard, la concursurile organizate de fcpr si daca se mai fac clasamente la aceasta categorie si care sunt normele de indeplinit.

 28. Vreau sa cumpar si eu una,doua perechi voiajori standard,(nu romanesc) de preferinta arginti sau albastri,mentionez ca sunt din Piatra Neamt,tel.0721122436

 29. Buna ziua, am tot vazut comentarii si discutii pe seama porumelului voiajor standard. Poate cineva sa dea un link sau sa afiseze standardul OFICIAL ?! Sau si mai bine : un arbitru ! Sa ne spuna cum trebuie sa arate! Va rog mult, sa ne putem lamuri odata! Cu tot respectul pentru fiecare crescator in parte!
  porumbel voiajor standard

 30. voiajorii standard din ziua de azi nu mai zbora decat pana pe casa si obosesc si atunci pacat

Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *