Zborurile la disparitie – Obligatorii sau nu?


Am postat un clip pentru a le putea arata celor mai priceputi ca mine cum sta treaba cu “antrenamentele in jurul crescatoriei” in cazul meu. In acest clip am surprins un antrenament tipic…

Porumbeii sunt eliberati de 2 ori pe zi: dimineata si seara, nemancati (mancare o primesc dupa). Insa in niciunul dintre cazuri nu vor zbura mai mult decat vedeti in video. Ciudat este faptul ca de la distante mari vin foarte bine, insa, pot spune ca eu inca nu am experimentat (porumbeii mei nu au experimentat) faimoasele “zboruri la disparitie”. De asemenea exista riscul, dupa cum ati vazut si in clip, ca unii pui sa se invete sa zboare in gradina. Sper oricum sa nu fie vreo problema de sanatate…

Mai are altcineva o astfel de problema? Opinii, sugestii?

Vlad

41 comentarii la “Zborurile la disparitie – Obligatorii sau nu?”

  1. Daca au pui si ii scoti nemancati, maturii vor cobori imediat sa caute mancare prin gradina si trag dupa ei orice porumbel cu oarece chef de zbor. Apoi trebuie sa fie si de rasa buna, unii au zborul in sange, altii nu prea se omoara cu sportul. Pot avea si oarece probleme minore de sanatate dar dupa cat umbla de vioi, nimic grav. Cu cat sunt mai departe de masa precedenta cu atat foamea e mai mare si cheful de zbor mai mic. Deci dimineata in zori zboara mai bine decat dupa 10-11 sa zicem.

    + Sunt cam putini porumbei pentru a forma un stol si a se indemna.

  2. dale drumu LA ORA 6 sau 7 diminata si apoi ii ti cu STEAGU pana se invata sa zboare calumea si apoii ii bagi la mancare asa am facut si eu si am reusit sa-i fac sa zboare inalt si mult…

    SI seara la fel cat mai tarziu la ora 8:00 ii ti cu steagu si seara sa le dai mancare pe saturate ca ie noaptea mare si daia coboara dimineata jos… succes am incercat sa te ajut cu un sfat

  3. Nu au conditie fizica adica poate sunt supraponderali sau poate le lipsesc multe chestii in crescatorie.nu vei putea niciodata sa clasezi de frunte cu pasari care nu se antreneaza. Cum se invata de mic (puturosi) asa o sa se comporte. Insa cu siguranta trebuie SCHIMBARE daca vrei sa apari macar pe clasamente bft

  4. Dupa cum cauta prin gradina sunt cam nemancati sau duc lipsa de ceva suplimente.

  5. parerea mea este sa le dai un pic de mancare si atunci vor zbura mai mult.eu detin doar 4 voiajori. zborul la inaltime mare ii ajuta mai bine la orientare.am dus porumbeii cu un vecin porumbeii la un antrenament de 50 de km.a mei ca se inalta sus cu jucatorii de galati s-au orientat mult mai repede ca si a lui ca zburau doar la inaltime joasa.
    depinde si de porumbel

    multe salutari

  6. parerea mea este ca atunci cand scoti porumbeii la antrenament si dispar cel putin 20 de minute sunt in cea mai buna forma si se vor bate la locurile fruntase

  7. Salut.. partea cu steagul este o prostie din punctul meu de vedere deoarece consider ca un porumbel zboara din placere.. eu am avut azi un zbor de 30 de minute cu puii oe seara si doi nu au mai venit.. de ce? au zburat de nebuni peste tot pana la 9 si ceva

  8. Salut Vlad , inainte de toate sa stii ca nu toti porumbeii se dau in vant dupa antrenamente . Eu aplic urmatoarea metoda care da rezultate : am o punga din folie neagra legata in varful unei undite telescopice de 5 metri si cand o agit in aer se duc la zbor si nu coboara pana nu strang undita .
    Spor la antrenamente !

  9. Incearca sa -i lasi liberi mai mult timp.Acum va fii destul de dificil sa-i faci sa zboare fiinca s-au invatat puturosi.Fa antrenamente cu ei de la diferite distante,da-le ceva mancare cand vin dar nu pe saturate si lasa-i liberi cateva ore.Inchide-i pe la orele 13-14.00 si apoi elibereazai seara si incearca sa-i tii in zbor.Dar repet va fii greu.Plus ca acum se schimba si nu mai zboara ei.Nu ai nimic de pierdut daca-i lasi liberi.Se mai sperie,mai da soimul, o sa si zboare.Bafta.

  10. Nici nu stiu cu ce sa incep…
    In primul rand minerale schimbate zilnic.
    2. Cand se duc pe pamant la ciugulit nu ii mai lasa, fa-i sa plece de acolo.
    3. Nu zboara mai deloc, nu zboara in stol, cand ii lasi afara incearca sa intri in voliera si sa ii scoti de acolo pe tori
    4. Dupa ce ies toti afara inchide intrarea, astfel incat sa nu mai poata intra.Deschide intrarea numai dupa 1 ora si cheama-i la masa. Daca inchizi trapa de intrare si ii fugaresti de pe pamant vor sta probabil cateva zile pe cusca, dar apoi nu te teme ca vor pleca la zbor.
    Daca vrei contacteaza-ma pe mail si vb mai mult, iti arat daca vrei filmare cum fac eu acasa

  11. porumbeii, daca sunt sanatosi atunci…

    probabil sunt prea grasi si lipsiti de conditie fizica. E un cerc vicios: nu au conditie fizica pentru ca nu-i antreneazi si nu poti sa-i antrenezi pentru ca nu au conditie fizica.

    Porumbeii trebuie sa piarda in greutate, lucru dificil de realizat in conditiile in care cresc pui.

    Eu as separa zburatorii, de matca sau mai bine zis in stolul de zburatori nu as lasa nici un porumbel puturos care se aseaza imediat pe casa.

    Pentru a pierde in greutate porumbeii, trebuie sa le reduci din numarul de calorii consumate si treptat trebuie sa-i faci sa zboare mai mult.

    La inceput la antrenamente (nemancati), dupa ce ies toti zburatorii afara flutura o punga de plastic ca sa nu-i lasi sa se aseze pe jos sau pe casa (vezi Adelin si Bogdan Oprea).

    Creste treptat timpul de antrenament si in cateva saptamani reusesti sa-i pui in forma.

    ce am scris e valabil doar in cazul in care porumbeii sunt sanatosi.

  12. Porumbeii tai au probleme cu caile respiratorii sau cusca nu e facuta cum trebuie. Cind le dai drumul la porumbei trebuie sa zboare singuri cel putin o ora si la inaltime sau sa dispara daca nu se intimpla asa ai o problema si nu are legatura cu mincarea

  13. Mai taie din ele Octaviane,lumea ii tine 40min-o ora si la tine porumbelul trebuie sa zboare CEL PUTIN o ora

  14. da…parca ii vad pe ai mei!!))))acu o luna am fost acasa in concediu si sa mi dau cu tesla in c…….,tot ce muncisem eu cu porumbeii se dusese de rapa,pe langa faptul ca nu mai zburau nici macar 10minute se mai duceau si pe casa vecinului,de care cu multa munca reusisem sa i dezvat.erau total nesimtiti,ca niste copii neascultatori si nerespectosi,nici noaptea nu mai intrau toti, dormeau pe cusca iar ziua intrau in fuga la masa dupa care o taiau rapid afara.asa ca am luato de la zero,am facut un sputnik ca nu avem,le am micsorat portia de hrana ca batranu meu le dadea pe 2,3 zile mancare))),si le am facut in 3 saptamani antrenamente cat mai dese pe stomacul gol ,primul la 10km dupa care pe unde avem drum))))),adica daca ma ducem la iasi80,90km ii luam cu mine,daca ma ducem la soacramea 6km ii bagam in porbagaj….si asa am reusit sa i mai aduc un pic in forma de zburau dimineata undeva intre 30,40minute.daca le pui steag nu faci nimic ca se pun pe unde apuca ,copaci ,acoperisuri,pe stalp si tot no sa zboare!!bafta!!!

  15. nu citesc eu bine sau… “de la distante mari vin bine” pai daca este asa ai porumbeii ideali.
    dar ca sa lamurim. porumbeii voiajori coboara pe pamant atat de repede cand au lipsa de minerale si sare sau cand ii hranesti pe pamant cu paine.
    Ai dumneavoastra vazand cum cad ca bolovani au si multa grasime. O parere de nespecialist pune-i la ratie..cum? pai… cum fac eu numar porumbeii si inmultesc cu 2 liguri de graunte pe zi(lingura de supa), una dimineata si una seara.Sare grunjoasa la discretie (nu amestecata cu hrana) stai linistit ca nu mor cu precizarea ca prima saptamana le pui doar o lingura pe o scandura in voliera .
    Si cea mai mare problema este faptul vad tot timpul afara ceea ce nu este bine pentru a le crea apetitul de zbor.Pune peste deschidere plasa din aceea de gard din polipropilena verde . bafta!!!

  16. Multumesc foarte mult pentru sfaturi! Ce am uitat sa mentionez este ca in momentul de fata NU au pui si sunt dusi la zboruri de 15-20 km de 2-3/sapt. Alt aspect ar fi faptul ca le place FOARTE MULT verdeata. Stiu ca a mai fost postat un articol pe tema asta acum ceva timp, dar chiar nu stiu ce sa le fac. Frunzele de dovlecei si ceapa – placerile lor nevinovate :)). Cat despre STEAG si alte metode de genul, nu as vrea sa recurg la asemenea masuri. “Oarecare probleme minore de sanatate” cum ar fi? :( MANCARE le dau de 2 ori pe zi – dupa “antrenament” (130g/masa/10 porumbei). MINERALE primesc 1 data la 2 zile. Am incercat azi-dimineata sa ii eliberez la 8:30 si acelasi rezultat. Mi-as asuma ca sunt niste PUTORI daca TOTI ar face asa, insa cei 2 albi din clip zboara destul de in regula, si mai nou, inca 2, alaturi de ei. In schimb, pe ceilalti 7, nu e chip sa ii urnesti de pe casa/din gradina. Plus ca mie mi-a placut si i-am invatat sa fie destul de blanzi, pana in punctul in care, atunci cand ma vad afara cu mancare in mana, se simt confortabil sa stea pe mine. Deci, eu chiar nu reprezint asa o “amenintare” ca sa ii pot speria, de oriunde ar sta ei :)).
    Am de gand sa mai postez un clip despre “OBEZITATE” pentru ca am impresia ca in crescatoria mea “se ascunde” exemplul cel mai concludent :)) – o femela care mananca normal, dar, dupa mine (si dupa altii), este imensa.

  17. Din punctul meu de vedere porumbeii au acest comportament de foame. Au pui, nu ii intereseaza zborul, ii intereseaza rolul de parinti.
    Eu iti pot spune cum fac eu
    1. niciodată nu am eliberat porumbeii care cresc pui înainte să le dau mâncare, nici puii nu îi eliberez nemâncaţi, e drept, nu zbor puii şi nu mă interesează prea mult dacă se antrenează sau nu. Puii zboară bine şi cu guşa plină. Ai mei dispar minimum 25 de minute si sunt zile cand dispar cate o ora jumatate. Am si maturi care dispar cu puii si se intorc în acelaşi timp cu ei. Am şi maturi, grosul, care nu zboară mai mult de 20 de minute în perioada în care au pui. Cât timp cresc pui, pe lângă grit şi vitamineral, porumbeii primesc la discreţie bulgăre de sare acoperit cu pământ argilos (pământ de sobe, pentru cunoscători) pe care îl ud o dată la câteva zile. Porumbeii mei nu au plecat niciodată la câmp.
    2. În timpul concursurilor, zbor văduvie, porumbeii îi eliberez nemâncaţi, dimineaţa şi seara, se antrenează după cum le e cheful, adică dacă zboară 4 minute nu îi forţez, au şi zile din astea. Văduvilor nu le dau sare, le dau doar grit şi vitamineral. Chiar şi aşa, nu coboară în curte. Am doi masculi care au refuzat să se antreneze, în sensul că după maximum 7 minute de zbor intrau în volieră, în 4 din 5 zile, să zicem. Unul dintre ei are norma la viteză şi mi-a bătut masculi care zburau si câte o oră de nebuni. Apropo, am avut un mascul care se antrena perfect acasă, era un vis columbofil şi nimic mai mult. N-a venit niciodată de la concurs în faţă, nici măcar nu a reuşit să facă vreo normă.

    Concluzie: Eu le-aş da mâncare înainte să îi eliberez, le-aş da grit şi vitaminerale şi bulgăre de sare (dacă nu le dai deja) şi aş vedea ce se schimbă…
    Succes!

  18. Steagul isi face treaba cand nu ai cladiri inalte in jur, nu a vorbit nimeni de pozitionarea crescatoriei… Ideal e ce spune Ciprian la comentariu 15 sa-i duci saptamanal la 1-2 antrenamente, dar e costisitor ca si bani daca ai servici e si mai costisitor :)
    In opinia mea hrana minerala indiferent cat de variata o dam nu compenseaza cu ce gasesc ei prin gradina.

  19. Putori nu trebuie sa fie toti. Pot fi doar unii. :) Nu ne-ai spus originile. De regula porumbeii scosi din pasari care au zburat bine la concursuri zboara bine si acasa, mai ales tineretul. La mine cel putin, s-a adeverit mereu. Cand deschid la pui, majoritatea ies, se inalta si dispar la orizont. Cei care ezitau mereu sa iasa si ramaneau cu cei mici acasa s-au pierdut la primele etape.

    Mai spui ca ii duci saptamanal. Asta e un mic stres care le cam seaca cheful de zbor acasa si le ridica putin nivelul tricomonozei care iar le taie din zborul de acasa. Chestia asta o vad in fiecare an la ai mei. Cat timp las puii in pace acasa, zboara de ma plictisesc si 3-4 ore pe zi adunate, disparitie, tot ce trebuie. Cum ii bag la masina, adio. Scade observabil cheful de zbor.

    Anul asta am impartit lotul de pui in doua. Jumatate din ei au inceput zborul cu clubul mai repede. Dupa primele etape, dimineata ieseau toti, se inaltau, jumatate plecau la disparitie, jumatate se intorceau acasa. Din cei intorsi, majoritatea erau cei care incepusera munca la club pe traseu.

  20. Interesanta treaba… Eu am crezut ca asa ii pot tine in forma :)). Insa in continuare cred ca plantele din gradina reprezinta unul dintre principalele motive pentru care ei coboara atat de repede jos si, in acelasi timp, un mare inconvenient pentru mine. I-am eliberat azi la ora 08:10 dimineata (com 2 – fara partea cu steagul) – acelasi rezultat. Practic cei 10 porumbei provin din 2 “neamuri” total diferite (cei albi de la un crescator, cei gri de la altul). Incepusem sa cred ca cei gri nu au radacini foarte bune, pana acum vreo 5 zile cand am vazut ca 2 dintre ei au inceput sa zboare alaturi de cei 2 albi….. LOL, porumbeii sunt CIUDATI hahaha

  21. @COM18: Timp de o saptamana le-am dat 1/3 din portie inainte sa le dau drumul, iar restul dupa ce intrau. Rezultatul: coborau direct in gradina, nici pana pe casa nu se mai sinchiseau sa zboare… :)) Ce ma uimeste in schimb este ca, totusi, de la zborurile de 15-20 km vin nesperat de bine (data fiind lipsa antrenamentelor). Chiar nu stiu ce este cu ei…!

  22. De la 20 Km iti vin si direct din matca, nezburati cu lunile. :)
    Si eu am gradina full de plante, coboara putin dupa zbor dar mai mult maturii cand au pui. Cred ca problema ta nu e acolo.

  23. Hmmm, complicat. Ai putea sa le faci un tratament scurt de tricomonoza, enteroguard M pulbere ar trebui sa le rezolve problema. Eu insist si pentru bulgarele de sare acoperit cu pamant, iar gritul si vitamineral ar trebui sa fie la discretie. Pana sa le dau grit&vitamineral la discretie si sare si ai mei pasteau in draci. De cand le-am dat, mai ciugule doar din frunzele de mana maicii domnului, cred ca mai mult de plictiseala si pentru ca le e la indemana, langa voliera. Tot langa voliera au la dispozitie patrunjel, ceapa de ghiveci, trifoi, etc…dar nu-i mai intereseaza :D

  24. Parerea mea e ca si porumbeii au firi diferite.Sunt care au un chef nebun de zbor oricare ar fi perioada zilei si cei care au atasamentul fata de cuib dus la extrem,ceea ce mi se pare un lucru bun.
    Am citit articole de pe net in care se preciza ca un anume porumbel,cel mai lenes in jurul casei, a ajuns acasa cel mai bine.
    E ideal sa ai porumbeii cu chef nebun de zbor care stau in aer multe minute,dar daca ziceti ca porumbeii dvs vin bine de la distante mare,ar trebui sa fiti mandru de ei.
    Porumbeii sunt ca si barbatii:altii stau cu prietenii mai mult la fotbal,altii fug repede acasa la sotie si la copii:))))Sau la amantaaaa:)))
    O zi buna va doresc!!!

  25. lasa-i mai mult timp liberi! eu las maturii liberi de dimineata pana seara dupa ce se termina concursurile! dimineata ii eliberez pe toti(pui si maturi) nu e nevoie sa dau dupa ei si doar sa ma dau la o parte din calea lor altfel ma aleg cu zgarieturi:) dupa circa 20 de minute maturii se intor acasa iar puii imi raman in zbor , de multe ori si 2 ore. ajunsi acasa , maturii care au pui alearga prin iarba, gradina ca disperatii(dupa minerale care dezvolta puii perfect) iar ceilalti lenevesc sau fac baie, mai cara cate un pai etc. cand sosesc puii, batranii sunt in cotet, ferinduse de canicula. cam asa se desfasoara antrenamentele vara(fiecare zbor difera din zi in zi mereu ma surprind cu cate ceva) toamna e alta poveste, maturii avand experienta evita zborul din cauza uliului mai ales ca sunt naparliti iar puii se maturizeaza prin masina!

  26. salutare,si din punctul meu de vedere antrenamentul cu steagul nu stiu cat e de eficient,intradevar cu steagu ii tii mai mult in aer,dar daca porumbelului nui place sa zboare degeaba il antrenezi cu steagul,el trebe so faca de placere.am mai vazut ca unora li se pare mult cand altii zic ca trebe sa zboare cel putin o ora.eu sunt incepator,dar toata matca mea iam imprumutat-o unui prieten,si-a scos pui din ei,iar cand ii lasa afara dimineata este cand nu coboara cate o ora jumate chiar doua,mmai incearca ei sa coboare dar ii sperie uliul si dispar din nou,fara sa se lase pe casa.parerea mea e ca depinde doar de ei,sanatate la toata lumea

  27. nu sunt obligatorii !! ei zboara de placere si nu neaparat trebe sa zboare la inaltime ca sunt buni !!! zborurile vorbesc ! acolo ii vei vedea care is buni si care nu !! o sa fie care nu te astepti !

  28. Salutare tuturor!SA CITESTI CE ITI SCRIU CHIAR DACA PARE MULT POATE PLICTISITOR!!!!!omu` spune clar ca nu au pui si totus uni sustin ca asta e cauza.multi isi dau cu parerea aici fara macar sa citeasca in prealabil.in fine…coboratul in gradina e un obicei,pros.Trebuie sa ii desveti,neaparat….cum?ii ti inchisi!le dai drumu afara nemancati,zboara cat zboara,intra sa manance si acolo raman pana la urmatorul zbor.adevaratii porumbei de concurs mu au ce cauta afara decat cand sunt in zbor,in rest stau in crescatorie.Marii crescatori,mai ales din strainatate,isi duc pasarile la anumite distante si atat.Vin acasa ,intra ,si ramana acolo pana la urmatorul antrenament.Uni nu concep zborurile in jurul crescatoriei.Ii antreneaza cu masina personala.Unii or sa ma critice dar asa este… .Sigur,la noi e costisitor..de aceea ii poti antrena macar la program.Ies,zboara(mult/putin)si raman prizonieri pana la urmatoarea iesire de acest fel.Bineinteles in cusca vor trebiu sa aiba tot ce la trebuie in afara de mancare.Minerale,sare…si de ce nu si verdeata(le place mult salata verde).Daca nu au avut sare pana acu,sa nu le lasi in cusca in prima saptamana decat cat mananca apoi o iei.Daca o uiti,mananca pana moare in cazul in care duc lipsa de sare in organism.Si cand zic mancare ma refer la cel putin amestec facut acasa daca nu mancare la sac.da-le canepa…ii iuteste si ii face sa zboare .Asta daca sunt sanatosi.Iti recomand un tratament pt respiratie,face minuni cu zborul!!!ALACORIL e produsul iar cum se da scrie pe el.Daca respecti programul asta vei avea rezultate…ii vei dezvata de statu afara asa degeaba,afara pt ei trebuie sa insemne doar in zbor si atat!!!!AStfel vei castiga timp si la concursuri cand vor veni si vor intra imediat in crescatorie!!!!

  29. Antrenamentul cu steagul este eficient!Este ca si cum i-ai obliga sa mearge la sala.Un atlet se antreneaza intens pt o competitie pt ca gandeste ca are nevoie de conditie fizica si de o musculatura dezvoltata.Porumbeii in schimb nu concep competitia,aici intervine crescatorul care ii antreneaza in tocmai pt dezvoltarea musculaturii si conditie fizica. deci…poti sa ii fortezi sa zboare mai mult atat timp cat nu au obiceiul sa se lase in alta parte(alte case,copaci,stalpi),bineinteles asta se face treptat ca sa nu ii bagi in febra musculara.Astept sa citesc ca ai rezolvat problema.Multa bafta!!!

  30. salut ! am o intrebare pt cei care cunosc. nici porumbei mei nu zboara chiar la disparitie dar totusi se inalta bine si zboara ceva timp. grit au la discretie,dar am citit pe aici ca le trebuie si vitaminerel,e alta treaba fata de grit? cum arata si de unde il pot cumpara.

  31. Porumbeii tai sunt sanatosi dar putin cam grasi si naparliti si asta e un motiv bun pentru a nu zbura mult, cat despre coboratul pe jos, boul batran nu se invata la jug asa repede, trebuiau invatati de pui sa nu coboare, speriati de fiecare data cand coborau, ai mei n-au coborat niciodata jos, chiar si acum cand au pui (maturii de zbor), stau 4-5 ore liberi pe zi si nu coboara nici unul si primesc hrana dupa ce ies afara toti, nimic inainte, iar cu puii sunt la jumatatea sezonului de concurs si zboara foarte putin, am avut zile cand au zburat doar 7 minute dar cand coboara intra direct in crescatorie.

  32. UPDATE: Azi, 11/09/2014, porumbeii mei au disparut 5-6 minute!!! :)) (7 dintre ei, 3 au ramas pe casa) Am scazut portia de mancare de 3 zile (100g/masa/10 porumbei) si i-am eliberat la 07:30 am.
    @Costin (com29): stiu ca trebuie dezvatati! Simt cum imi creste tensiune cand ii vad cum primul lucru pe care il fac atunci cand coboara in gradina este sa ciuguleasca din frunze. Este frustrant. Oricum cand intra sa manance ii inchid. Dar pana le pun mancarea, ei deja sunt in gradina (cand ma vad cu vasul de mancare tabara toti, de oriunde ar fi, in gradina, dupa care in cusca).

  33. @Mihai A: bine punctat! Sunt NAPARLITI intr-adevar. Dar nu ma gandeam ca asta ar fi un adevarat motiv pentru care sa nu zboare deloc.

  34. Eu ador sa ii vad prin iarba cum ciugulesc, dar rar ma bucur de privelistea asta pentru ca odata la 4-5 minute se aude un semnal de uliu sau vad vreo silueta pe cer si pleaca la zbor. Invatati sa va bucurati de obiceiurile NATURALE ale porumbeilor. Consider ca le face bine pentru psihic dar si pentru sanatate sa fie conectati cu natura din care provin pana la urma. Concursurile tot in natura se desfasoara. Nu-i mai considerati niste robotei care trebuie sa dea din aripi pentru cupe si atat, in rest la temnita. Un porumbel care nu stie sa manance nimic de pe jos va fi vai de capul lui cand ramane la o catastrofa in natura pentru mai multe zile pe campuri (asta daca nu intra direct la vreun braconier, daca ideea de a nu fi intr-un cotet il ingrozeste, asa cum a fost invatat).

    In primavara asta tot lotul meu de zbor a crescut o serie de pui inainte de sezon. Dupa zborul de antrenament coborau toti pe pajistile din jur, nu numai la mine in curte. E o placere. Mancau verdeturi, bulgarasi de pamant, limacsi si alte creaturi pe care apoi le serveau la pui. Primul fond a fost o mare catastrofa, multi crescatori pierzand si jumatate de lot. Am pierdut un singur porumbel. Consider ca asta a fost avantajul lor, nu ca ar fi mai buni decat altii. Au trait pe campuri si in decurs de cateva saptamani s-au strans toti porumbeii, cu cipurile pe picioare (ingropate in noroi, dovada a vietii in natura).

  35. Da porumbei.ro ai dreptate partial, si mie imi place sa-i vad pe jos prin iarba, acum 10 ani ma duceam pe camp la aproape un kilometru sa-i vad ciugulind pe jos, dar tine minte ca un porumbel daca e invatat sa manance de pe jos asta va fi primul lucru care-l va face cand il va roade foamea la fond sau maraton, el trebuie sa stie ca poate manca doar in crescatoria lui, acum depinde ce vrei de la ei, performanta sau placere ambele se bat cap in cap!

  36. @porumbei.ro: nu cred ca ma numar printre cei care vad porumbeii drept niste robotei care sa vina primii de la concursuri. Chiar sper sa nu ajung vreodata genul ala de “columbofil”. INSA, sa vezi, CONSTANT, ca porumbeii tai nu zboara in detrimentul buruienilor, nu este o imagine placuta. Mai ales cand “ii sperii” si singura lor reactie este sa zboare la 1 m mai departe, la alta frunza, nu este ok. Nu spune nimeni ca nu e in regula sa manance si verdeturi (eu i-am invatat pe 4 dintre ei, dandu-le salata, papadie si ceapa cand erau mici), sa se relaxeze. Ai cuvantul meu de onoare ca i-as lasa toata ziua sa pasca, sa ii vad ca se simt bine. Dar, sa stiu ca din ziua aia, 1 ora, zboara si ei, frumos, ca ceilalti porumbei. Si sunt 100% de acord cu tine legat de faptul ca ii ajuta si in cazuri extreme. DAR, eu consider ca la mine s-a ajuns de la placere si relaxare, la viciu, care nu mai este deloc in favoarea lor. Si asta, impreuna cu alte probleme, care cel mai probabil sunt cauzate de mine, duce la marea problema propusa in topicul asta. Parerea mea.
    @Mihai A: Sincer, consider ca performanta si placerea pot merge foarte bine mana in mana. De fapt, BANUIESC, ca asta este singurul caz in care exista rezultate de top…

  37. Vlad, ma refeream la placerea de ai vedea ciugulind pe jos, placerea de a avea matca pe afara, placerea de ai vedea toata ziua hoinarind pe afara, adica placeri ce nu se impaca cu performanta, nu m-am referit la placerea de a face columbofilie, in niciun caz nu ajungi campion, pentru ca e o munca enorma sa ajungi acolo, daca n-ai faceo cu placere!

  38. porumbeii nu trebuie sa fie arestati la domiciliu, toti cei care vorbesc ca ar trebuii eliberati numai cat timp inalta, voua v-ar convenii ca tot ceea ce faceti este sa mergeti la servici iar in rest sa stati inchisi in casa? Am foarte multe argumente in favoarea eliberarii porumbeilor prin curte incerc sa enumar cateva: fac miscare, isi pastreaza un penaj curat si sanatos, aduna minerale pe care numai in natura le gasesc, invata sa se fereasca mai bine de rapitori, fac baie si zboara cu penele ude(se intampla des la concurs), nu se mai sperie asa usor de ciori etc. nu mai sunt crispati! in momentul acesta ai mei stau in iarba cu penele desfacute la soare, ca intr-o vacanta, tineti cont ca ei se intorc acasa de placere nu numai pentru mancare( mancare mai gasesc si la altii)! Cand stau inchisi nu fac alceva decat sa-si consume energia batandu-se stand pe plasa, visand la libertate ca noi toti! Ei s-au nascut liberi, nu in columbodroame, crescatori sau diverse cotete, nu le furati bucuria de a fi liberi, lasati porumbeii sa zboare!

  39. imi pare rau sa te dezamagesc dar am rezultate frumusele! si eu te salut!







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *