Aveti porumbei silentiosi ca bufnita?
Au ales un porumbel care sa le puna in valoare ce vor sa demonstreze. Porumbelul din experiment e obez si in combinatie cu un penaj deloc matasos iese acel zgomot care te zgarie pe timpan.
Sunt unii porumbei care au un zbor silentios aproape ca bufnita si asta rezulta din penaj matasos + greutate foarte scazuta. Efectiv il vezi ca zboara dar nu auzi mai nimic, este o placere. Cum se transmite calitatea asta nu imi e foarte clar, tind sa cred ca intra in categoria caracterelor recesive. De regula am obtinut asa ceva cand ambii parinti erau silentiosi, dar au fost si exceptii.
Foarte interesant reportajul,si bine gandit de tine Andrei pentru al aduce an discutile noastre.Ai dreptate.Din porumbei care ambii sint foarte silentiosi,an majoritatea cazurilor puii ies la fel ca ei.Sant si exceptii cand iese un pui silentios atunci cand unul din parinti este aproape de perfectiunea acelui suierat silentios.Eu zilnic fac experimente cu ei chiar si prin voliera.Ai prind si la nici un metru de sol le dau drumul cu capul an jos.Ami plac mult acei care nu se lasa pe sol chiar daca distanta este mica si se ridica anapoi an sus fara sa auzi floscaitul si sunetul ala ciudat si zgomotos.Ami place sa le testez instintele si sa trag unele concluzii despre fiecare an parte !
Porumbei silentiosi care nu deranjează vecinii. Nu mai zic ce avantaj au ca nu îi mai aud braconierii. Dar testul e incomplet tota lumea stie ca cel mai silentios isi ia zborul Iohannis spre vacanță în țările calde
Bun topic,mereu am avut și porumbei gălăgioși,mai mult iarna aproape toți fac gălăgie…
wow!!! :)
@spaniolul: si cum le testezi instintele? eu nu stiu cum arata instintele astea, m-am uitat bine prin toata cusca dar n-am vazut nimic sa semene a instint. Te rog anvatama sa ancep si eu an curand anul asta sa zbor pasarile an conditiile an care an 2018 ai zbor ancepator si am cautat an toate ancheturile an cotet sa gasesc instintele si an nici un caz nu stiu ce sa caut an cazul asta .An ancheiere ati multumesc anticipat
Privind problema strict din punct de vedere al performantei sportive, dupa parerea mea, porumbeii ultra silentiosi sunt pasari incomplete, prea usoare pentru a face fata unui vant puternic din fata sau pentru a obtine viteza dorita la un maraton desfasurat in conditii meteo ideale. Au osatura prea fragila, musculatura relativ putin dezvoltata, combinate cu o matase placuta a penajului.
Performerii au un zbor usor, totusi cu un sunet (nu zgomot!) bine conturat, acea falfaire placuta, echilibrata, care defineste porumbelul voiajor. Am si un porumbel “extra-silent” la matca, dar il pastrez pentru alte caractere de exceptie(inteligenta) iar puii mai buni la zbor sunt cei care nu-i mostenesc intocmai silentiozitatea.
Altfel, e mult mai placut de privit zborul unui “fluturas” decat al unui “fazan”, cu barbele penelor ca dintii unui fierastrau.
E interesant ce spui Dan Tgv. Dar e posibil sa ai matase si pe unul cu osatura mai putin fragila respectiv musculatura mai dezvoltata si atunci silentiozitatea apare la el doar cand e foarte slab, cand e incarcat bine se aude acel sunt bine conturat de care spui.
Nu stiu daca “matasea” se dezvolta in timpul naparlirii in functie de dieta/suplimentare cu sedochol, etc sau e doar genetica. Ce pot sa spun e ca am avut mai multe cazuri care de pui nu erau silentiosi deloc, aveau un fluierat enervant in zbor, dar dupa ce au schimbat costumul in toamna, au devenit silentiosi.
Cei fini, matasosi, cu osatura si musculatura mai discreta se potrivesc mai bine in zona de munte si chiar daca poate nu dezvolta viteza necesara in competitie cu unul mai bine facut, au o rata mai mare de succes in jocul supravietuirii pe termen lung.
Vasile.Cand vei creste,vei antelege singur.Totusi ati dau un indiciu.Imagineazati ca lucrezi an colectiv cu 10 oameni,dupa un timp find toata ziua cu ei ancepi sa-i cunosti bine.Toti crezi ca sant la fel ?
Intru totul de acord, Andrei.
Transformarea puilor in adulti aduce, pe langa imbunatatirea calitatii penajului, si extinderea acestuia in lungime, schimbarea formei penei, care capata aspectul de “cutit bont”, cu varf usor rotunjit. Pana capata suplete, indoindu-se (reversibil) la varf cu mai multa usurinta. Ultimele 3 pene, adesea inegale la pui, se mai egalizeaza la maturi (daca au si determinism genetic, de calitate, in acest sens). Intr-un cuvant, aripa porumbelului matur devine o unealta perfectionata pentru zbor, un atu al adultului in comparatie cu puiul.
Sunt convins ca si produsele complementare influenteaza “matasea”, insa sanatatea e conditia de baza. Pentru ca un porumbel cu penaj de calitate de la natura, capata un penaj uscat, abraziv, atunci cand e afectat semnificativ de un microb. Cand un porumbel “umed” (cum spuneau Anker si Piet de Weerd) devine uscat si problema persista dupa baie, e un semn care ar trebui sa ne puna pe ganduri.
Si mie imi plac porumbeii mici, eleganti, de munte.Dintre ei, cred ca cei mai buni in lupta pentru supravietuire sunt tot cei echilibrati ,cu proportii corecte si aerodinamica buna, care-si permit eschive in unghiuri dificil de abordat, atat gravitational cat si antigravitational. Si, bineinteles, inteligenti, conditia nr 1 in toate.
Am observat de multe ori pene ascutite la varf dar nu am studiat suficient de atent problema si uite ca am mai invatat ceva: varful de cutit bont poate aparea dupa prima naparlire si probabil ce vedeam eu ca pene ascutite erau la pui. Multumesc pentru observatii!
Despre eschive in unghiuri dificile, la ce mi-au vazut ochii iernile astea cu soimul… as putea scrie romane, dar nu prea intereseaza pe nimeni.
P.S. Regret ca e destul de scazut interesul general pentru astfel de amanunte despre porumbei… doar retetele pentru locul 1 animeaza multa lume, alaturi de barfele despre protocoale, transferuri si jumuleala.
“Large wings and small body,make it easier for her to generate lift” pe mine m-a pus pe ganduri chestia asta, mi-a dat si niste idei…
Silentiozitatea zborului bufnitei este data de necesitatea de a avea un atac absolut tăcut atunci cand isi captureaza prada- rozatoarele. Pe langa un corp usor si o forma caracteristică a aripilor, penele au un fel de “carlige” microscopice la extremitati pentru a amortiza zgomotul facut de zbor.
Nu cred totusi ca putem considera silentiozitata zborului rapitoarelor de noapte ca un model pentru voiajorii noștri. Pentru ca bufnitele nu au un zbor rapid si de durată iar la porumbei dorim contrariul.
Frumoasa observatia lui dan_tgv, intradevar tind sa cred ca un porumbel excesiv de silentios reuseste asta datorită unei fragilitati excesive a osaturii si musculaturii.
Cred ca zgomotul facut de un porumbel in forma si performer e mai bine sa aiba acel sunet caracteristic si placut, deloc deranjant (vezi zborul unui porumbel cu remigele dure sau sparte).
Dar astea sunt doar observatii colaterale, toamna se numara bobocii si se trage linia iar cei care au facut performanțe sunt cei mai buni indiferent ca suiera sau nu atunci cand zboara, indiferent ca au trei ochi sau zece degete, ca sunt urati sau frumoși.
Nu cred ca cineva o sa elimine pe cel mai bun zburator al sau pentru ca nu ii place cum se aude cand zboară si il va pastra pe altul care nu a zburat deloc bine dar are un zbor tacut.
Felicitari pentru articol Andrei, astfel de discuții ne fac sa vedem sportul nostru si din alte unghiuri si putem învăța lucruri noi! Si like dan_tgv!
Consideram ca un penaj silentios face ca zborul sa fie mai usor, adica sa alunece cu mai putin efort pe sutele de Km fata de un penaj zgomotos… e doar o presupunere, poate ma insel.
Cand am vazut filmuletul pe facebook, acum cateva zile, m-a si “cucerit”. Cred ca ce a scris dan_tgv e bine scris. Iar Ilie, cel putin la fel de bine.
Faptul ca bufnitele produc putin zgomot spre deloc, cred ca tine de tehnica lor de a vana. Au cel putin doua avantaje majore: faptul ca pot vedea in intuneric si mai ales ca vin pe modul SILENT, le face ninja pasarilor. Nu stii de unde te ia Moartea. :))
P.S: Stii ca imi plac mult amanuntele/detaliile despre porumbei, asa ca insist sa scrii macar o nuvela, daca nu vrei roman, atat despre eschive cat si despre alte lucruri legate de porumbei. Si nu doar tu, oricine are placerea sa scrie. :)
O seara buna!
Andrei, ai dreptate, un zbor zgomotos arata ca ceva nu e inregula cu penajul sau greutatea. Eu nu am vrut sa te contrazic , departe de mine gandul, am vrut doar sa nuantez puțin. Respect pentru ce faci cu site-ul, recunosc ca nu as avea puterea si rabdarea sa fac ce faci tu pentru a-l menține activ si decent.
Nu e nicio problema sa ne contrazicem, asa invatam. Doar am fost putin mirat ca nu vi se pare important ca penajul sa fie “mut”. Am fost preponderent zburator de viteza-general pana de curand deci nu stiu ce treaba pot face silentiosii pe distante lungi si avand putini silentiosi am preferat sa ii menajez si sa reproduc din ei… ce stiu e ca toti cei care mi-au performat la viteza demi nu prea sunt silentiosi (poate si datorita greutatii).
Porumbelul, cel nai zgomotos din experiment dar si cel mai rapid in linie dreapta si cel mai rezistent in zbor dintre toate cele testate. Este logic: un ferrari sau un lamboghini sunt masini zgomotoase dar si rapide.
Soimul este mare dar precum un mercedes s 500, o barca care se porneste repede si se consuma la fel de repede mancand energie tripla.
Bufnita aceea pare cam lesina de foame si arata precum un logan electric. Nu.i zgomotos dar nici nu te poti baza pe el. Iti spune ca mai ai 100 km de mers pe baterie as i te lasa pe la km 70 ?
Azi am luat un mascul de 2 ani in mana si intinzand bratul spre podea, l-am eliberat. Desi probabil era mai comod sa aterizeze pe podea, a zburat cu usurinta in sputnic. Mi-a placut pastrarea abilitatilor de zbor desi sunt in standby de la inceputul lunii ianuarie. As zice ca e sunetul firesc al aripilor in zbor, cu un usor suierat. Am mai deslusit sunetul ala greu de cearsaf ud, sunetul falfait (silentios) ca de fluture si inca un tip de sunet, neobisnuit de fluierator. Consider ca greutatea porumbelului, forma si marimea aripilor, calitatea penajului corelata cu varsta (pui sau adult) sunt cauzele acestor sunete. Ansamblul barbe/barbule din configuratia penei determina sonorizarea. Si la rapitoarele de noapte, la fel, modul de structurare al penelor conduc la silentiozitate. Daca gresesc, accept orice corectura. Multumesc!
Eu consider ca acei porumbei silentiosi sant porumbeii perfecti pentru maraton.Prima regula.Majoritatea cazurilor la maratonisti porumbeii au aripa lata si varfetele aripilor ascutite stil sageata sau lama de cutit.La porumbeii de viteza varful este spre rotunjit.Va mai spun un secret pe care multi al considerati banal dar va rog sa probati si o sa va convingeti.Luati un porumbel bun care stiti voi ca are o performanta foarte buna si ancercati sa-i prindeti ceocul,veti observa ca indiferent cat de bland va fi dar greu se va lasa prins.Prindetii ceocul si tinetil antins.Veti vedea cum suceste capul an stanga si an dreapta continuu.OK.Unii cred ca cei care misca capul tragandui de ceoc sant masculi dar nu-i adevarat.Luati si o femela tot buna si veti vedea aceleasi miscari.Unii o sa radeti dar proband veti observa ca este un sambure de adevar.Bafta la sucit capuri !
Andrei ..de ce nu ai mai facut fimari cu atacuri uliu sau soim ..ce pierderi mai ai ? Ce constatari ai mai facut ..chiar e interesant
Pierderi mari, doar la soim. Sa vina 3 odata nu mai vazusem pana anul asta. Nu mai filmez, oricum nu prea intereseaza pe nimeni si nici nu am cu cine sa discut pe tema asta, nu mai face nimeni asa ceva si probabil o sa renunt si eu.
Corect Andrei.Lumea se distreaza pe seama atacurilor asupra porumbeilor tai,dar nu stiu ca doare fiecare pierdere.Toti vrem sa facem experimente,dar pe spinarea altuia.
@porumbei.ro: Cum sa renunti la ceva ce-ti place, doar pentru ca nu mai face nimeni? Imi pare rau sa vad asta! :(
Nu stii niciodata pe cine influentezi ( in mod pozitiv) si ce sentimente poti trezi in inima cuiva. Stii ca sunt mii de useri pe site si cat de putini dintre ei participa activ. Dar ei sunt acolo, in “silent mode”. Stii ca ai cel mai bun feedback din tara (referitor la situri columbofile).
Sunt atatia oameni deosebiti in istoria umanitatii, sau contemporani, care au reusit dupa multe ratari uriase pentru ca au insistat. Mie imi place sa citesc tot ce prind despre porumbei. :)
O sa mai incerc cu o parte din cei scapati acum, plus 2-3 pui din ei. Daca si la anul e la fel sau mai rau, inseamna ca nu se poate. E drept ca selectarea unor caracteristici (in cazul asta rezistenta mare la soim) se fixeaza in ani de zile, nu asa pe graba. De colaborat nu am cu cine pentru ca nu mai face nimeni asta. Cu filmarile ma mai gandesc, ideea e ca in afara de 2-3 pasionati de porumbei in general dincolo de punctaje, sunt sigur ca majoritatea crescatorilor considera o idiotenie ce fac eu… si atunci de ce sa o mai si trambitez aiurea?
Marea mea incantare a fost ca am reusit ceva rar sau poate unic la rasa voiajorului, zbor la o inaltime aproape de disparitie… multi mi-au zis ca nu au mai vazut asa ceva.
Nu e adevarat …uita te la filmarea favuta de tine cu pimul.atac de soim si dupa de uliu …uitate cate vizualizari are si cate comenturi are …eu degeaba as face o asemenea filmare pt ca nu am acel peisaj ca al tau ..ai o priveliste atat de frumoasa incat putini iubitori de porumei au …te rog frumos mai incearca sa faci asemenea filmari …eu de ex nu am soim calator aici la valcea ..pana sa vad atacul la tine pe filmare nici macar nu credram ca mai exista in romania …
Eu al anteleg pe Andrei,Nicu.Daca am fi un colectiv unit am colabora mult mai prieteneste.Andrei face totul pentru noi.Noi ce facem pentru el ?.Am putea colabora mult mai mult decat sa privim cine a mai scris,si cine se mai ataca.Eu unul nu am vazut un reportaj trimis de cineva dintre noi cu atacuri de uli,soimi.De ce ?,pentru ca santem lasi si lasam un singur om sa faca totul pentru a avea noi ce privii.Eu unul al anteleg pe Andrei !
Si apropo nicu ..nu rade nimeni de pierderi …un iubitor de porumbei nu le doreste raul …din aceste filmari eu ma inspir cum trebuie sa arate porumbei mei sa scape de uliu ..ce silueta trebuie sa aiba pt viteza rezistenta si cum sa scape de acea pasare robot care nu stie sa renunte in as urmari prada ..eu cred ca am urmatit filmarea facuta de andrei de zeci de ori …nu inteleg de ce uni porumbei coboara la atac si alti merg pe orizontal si scapa ….iar aceasta pasare ataca de obicei pe intuneric si dimineata de vreme si are mult mai multe asemanari cu randunica …
Iti spun de ce coboara unii, pentru ca i-am cantarit: au si cu 100 de grame mai mult decat ceilalti.
Nu andrei …ma refer la picajul odata ce sunt atacati …ce ii face sa ia aceasta decizie si de ce alti nu o fac …la atac ma refer.
@spaniolul: Ai mare dreptate in ceea ce ai spus.
@Catalin, com 25: Asa e cu peisajul. E foarte, foarte frumos.
Nu inteleg cine a zis ca rade cineva de pierderi.
Stiu ca toti ne-am invatat sa primim totul gratis, de calitate si cu toate astea tot noi comentam la munca depusa de altii pentru ca noi sa primim informatii. Asta e naspa.
@porumbei.ro: Iti multumesc sincer pentru tot ce faci! Esti pasionat, inteligent si civilizat. Mari calitati, din ce in ce mai rare (in special ultimele doua). Daca crezi ca pot sa ajut cu ceva, sa stii ca mi-ar face placere.
@Catalin: la atac ma refeream si eu.
Crezi ca asta ar fi explicatia si nu e o chestiune de instint …pt ca eu am o singura rasa de porumbei care au supravietuit in care toti urca la atac ..ceilalti care coborau au fost prinsi fara exceptie ..si erau si mai usori decat acestia care au ramas …
Cate grame au in medie?
Mai sus ziceai ca nu este soim la tine deci zici de urcatul la atac de uliu – aia e alta discutie. Porumbeii care coboara la uliu sunt praf, mult prea grasi sau cu probleme de sanatate.
Intre 350 si 400 g atat aveau la ultima data cand i am cantarit ..sper ca sunt ok ..zboara continu si spe nedumerirea mea sunt intr o zona de deal care uliul venea si se aseza pe voliera …aceea pereche de uliu a murit electocutata si alta nu sa mai stabilit in zona ..de ce nu stiu si nici nu inteleg fenomenul
Salut Andrei! imi poti vinde o pereche de porumbei de viteza-demifond ? Daca da sa fie albastri sau gut la culoare sa fie destul de scurti si sa fie pui chiar si dabia intarcati. Nu-i zbor la concursuri dar imi place sa ii duc cand am timp la maxim 100km.
Sunt din judetul Giurgiu comuna Crevedia Mare sat Dealunumarul 43
Cristian I.