Zoonoze, alergii, igiena

De obicei ne zbatem cu bolile pasarilor dar tot mai des se aude ca unul sau altul lichideaza porumbeii sau alte animale pentru ca s-a imbolnavit el (sau ea), crescatorul.
– Sunt circa 200 de boli bacteriale, virotice, micotice etc care apar si la om si la animale… zoonozele. Ele apar de obicei din lipsa de igiena.

– Alergii la praf, in special praful din penaj sunt tot mai frecvente. De obicei apar mai des la cei care au crescut la oras si mai putin des la cei care au crescut in gospodarii taranesti. Imunitatea cea mai buna (am citit) o au cei care au fost in contact cu praful din blana vacilor la varsta de 1-2 ani. ( mai tarziu…e prea tarziu)

Am vazut alergii la praf de pene: Tusa seaca, stranut continuu, temperatura, oboseala, basici pe mucoase, urticarii etc etc. De obicei dureaza pana la un diagnostic corect: alergolog, pneumolog/pulmonolog. Urmeaza tratamente lungi de desensibilizare… rabdare si cheltuieli. Daca alergia este si la par de caine trebuiesc indepartate mochetele, perdelele chiar si masina in care a fost transportat acesta.

Bunicii nostri nu au fost alergici… de ce noi? Poate au avut acea imunitate sau nu au fost in contact cu atatea toxine ca noi, poate contactul cu animalele a fost altul.

– Cainele a fost in curte… si nu ca astazi un membru de familie in casa si cateodata chiar in pat.
– Porumbeii au fost pe acoperis si nu au fost luati in mana zilnic ca astazi. Nimeni nu a avut timp sa stea cate 3 ore pe zi cu ei cum fac multi columbofili sportivi.
– Propun sa discutam problema si sa ne ajutam reciproc:
– Ce stiti despre zoonoze?
– Ce stiti despre alergii de praf?
– Ce masuri de precautie luati?
– Cum o tineti cu igiena?

Merci pentru contributii.

Felix

LEOHEREMANS

31 comentarii la “Zoonoze, alergii, igiena”

  1. Cred ca au avut si bunicii nostri probleme dar n-au stiut de ele si le-au dus pe picioare pana… nu le-au mai dus. Am intalnit la un moment dat un columbofil in varsta care abia mai respira, suierat, si habar nu avea de problema asta cu praful de voliera.

    Sigur ca acum e si mai rau la cate tampenii avem in alimente si la ce medicamente luam pentru orice… sistemul imunitar o ia pe aratura.

    Am avut si eu problema cu praful si incerc s-o tin sub control facand cotetul la inaltime si cu podea de plasa. Chiar am facut cotetul in asa fel incat sa ii pot hrani de afara si chiar sa-i eliberez de afara. Daca-mi revin problemele, nu renunt la ei ci renunt doar la curse si vor fi liberi nonstop + hranire in curte. Problema se poate preveni si cu halat + masca + sapca dar e ca naiba sa le tot pui de cate ori intri la ei.

    Despre boli bacteriale, virotice, micotice ce se pot transmite habar nu am…

  2. Pe mine nu ma sperie aceste lucruri. Incerc cat de cat sa pastrez o igena cat mai riguroasa.

  3. Probleme cu praful am si eu,desi am gratare pe podea,mai ales in timpul marii naparliri. Cand porumbeii coboara jos tot praful se ridica prin cotet. Igiena trebuie cat de cat pastrata pt a nu avea nici acele mirosuri de la gainat si este bn si pt noi cand intram la porumbei. Carmazan ioan zicea ca igiena nu o facem numai decat pt a fi curat ci pt a urmari starea porumbelului cat de cat cand ne uitam la gainatul lor. Aici ii dau mare dreptate. Cat despre zoonoze nu stiu nimic.

  4. Fiecare individ este unic, fiecare cu imunitatea lui, sunt crescatori care pot sta si 24 din 24 in cotet si nu au absolut nimic, altii intra doar pt. 10-15 minute si deja stranuta de nu se mai opresc, la fel este si cand ai un caine, pisica sau purcel de Guineea…si ca sa raspund dupa cum s-au pus intrebarile si sa fiu cat se poate de scurt o sa raspund tot cu – (liniute):
    – din cate stiu eu este boala transmisa de la animal la om si invers…nu stiu acele boli dar se pot gasi pe net…
    – alergiile la praf stiu ca se manifesta prin stranut si rareori iritatii…dar nu cred ca necesita medicamentatie…
    – nu iau masura de prec autie pt. ca n-am nici un fel de alergie indiferent de cotet, am fost in cotete ne ingrijite decat f rar si n-am avut probleme…
    – igiena ca tot omu, la matca mai rar pt. imunizarea cat de cat a puilor, lotul de zbor o data pe saptamana…
    Toate cele bune !

  5. nu stiu ce sa zic nu am avut niciodata probleme de nici un tip (ma refer la zoonoze sau mai bine zis boli ce se transmit de la animal la om)am citit intro revista columbofila de prin anii 90 despre ele dar nu am auzit macar pe cineva care sa fi contactat vreo una,oricum pasiunea pentru favoritii nostri e prea mare ca aceste” zoonoze” sa ne sperie nui asa ? ;) :) :) !!!

  6. Chiar acum trec prin astfel de probleme- nişte ascarizi de toată frumuseţea. Am trecut şi eu cu toată familia pe albendazol :) mai puţin soţia fiind însărcinată. P.s – felicitări Domnule Andrei pt neimplicarea ”politică”.

  7. Eu sunt convins ca si bunici nostri au avut probeleme medicale, dar n-au avut timp si nici stiinta necesara sa le trateze.Si in ziua de azi daca o intreb pe bunica mea:
    -Cu sanatatea cum o mai duci?Esti bolnava?
    Ea imi raspunde rapid:
    -Am timp sa fiu bolnava?

    Oarecum trist, insa tot la fel de optimist.Stau si ma gandesc, oare daca ar sta toata ziua si nu ar avea singura de o gospodarie destul de mare..ar mai fi asa cum o stiu eu?

    Eu sunt de parare ca bolile si toate infectile apar din doua 3 motive:
    1.Comportament,alimentatie neadecvata.
    2.Igiena
    3.Caractere transmise prin gene de la stramosi.

    Restul sunt doar povesti.
    O seara faina!

  8. Pentru alergii,naturisti recomanda cura cu oua de prepelita, 240 de oua in 50 de zile,in prima zi 3 a doua 3 a patra 4 a cincea 5 apoi in fiecare cate 5 oua si in ultimele zile doua zile, 4 si 3 oua,intareste deasemenea miraculos sistemul imunitar.
    Cura se repeta la 2-3 saptamani,oula de prepelita contin si un agent antialergic si trateaza alergiile de orice tip, afirma medicii naturisiti.Sigur sunt marturisiri care dovedesc proprietatiile vindecatoare ale curelor cu oua de prepelita

  9. Majoritatea bolilor din era technologica sunt din cauza omului modern care a abandonat natura si a inventat antibioticele si vaccinurile pastrand in viata indivizi slabi imunologic,acestia la randul lor dand viata la o noua generatie de indivizi mai slabi si de aici a fost doar un pas la ce vedem azi.Traind in medii din ce in ce mai sterile organismul isi perde din abilitatile sale de a lupta pe cale naturala cu virusii si bacteriile.Parerea mea e ca ne indreptam cu pasi repezi spre o extinctie a mai multor specii de pasari si animale domestice datorita celor scrise mai inainte.

  10. Interesant topicul propus de Felix, ca de obicei.
    N-as vrea sa ma lansez in discutii medicale savante sau pseudo-savante… , remarc doar, fara rautate, ca -uneori- este cu atat mai usor sa te pronunti asupra unei probleme cu cat nu ai deloc habar despre subiect.
    Stiti gluma care spune “Cei care pot -lucreaza, cei care nu pot -ii invata pe ceelalti cum sa lucreze, cei care nu pot face nici asta – ii conduc pe toti” ?? (Eu unul nu pot sa tin cursuri -nici macar de “popularizarea stiintei”-, poate tocmai din cauza ca lucrez de vreo 14 ani cu boli umane generale, sa zic asa).
    Alergiile la diferite feluri de praf (industrial, agricol-zootehnic, cel din volierele porumbeilor), apoi alergiile cauzate de acarieni, sau cele cauzate de animale de companie caini, pisci, cobai, etc sunt si pot fi ADEVARATE PROBLEME de sanatate, cu tratamente destul de complicate, tratamente al caror rezultat nu poate fi garantat.
    Principalul aspect este evitarea alergenului, astfel incat se poate intampla ca un anumit crescator sa fie obligat sa renunte la cresterea porumbeilor.
    Alergiile bunicilor cred ca erau mult mai putin cunoscute, cercetate si tratate; insa este la fel de adevarat ca numarul reactiilor alergice a crescut exponential in ultimele decenii (exista diferite teorii etiopatologice -deci care incearca sa explice eventualele cauze: participarea tuturor “E”-urilor din alimentatie, diminuarea rezistentei fizice actuale, lipsa de contact cu mediul inconjurator, administrarea exagerata de medicamente, antibiotice, pesticide, toxice diverse, chimicale din industria alimentara, etc)
    Ca zoonoza cea mai importanta/des intalnita as zice ca este Ornitoza/Psitacoza; am cautat vreun site simplu cu informatii pentru doritorii de medicina http://www.ghidmedicina.ro/semne-si-tratamente/boala-respiratorie-datorata-pasarilor-psitacoza.html
    Cunosc personal un pacient care a ajuns in serviciul de Reanimare pentru 6 saptamani din cauza unei ornitoze transmise de porumbeii sai Texani. Evident, omul a renuntat la porumbei, de frica; insa are si acum -dupa 12 ani de la eveniment- lacrimi in ochi cand vorbeste de porumbeii sai.
    Cu praful din voliere trebuie luptat atat cat se poate de bine; cunosc oameni care si-au montat extractoare de praf ca si in halele industriale de cresterea puilor broiler- poate ca-i cam exagerat. Citeam undeva despre solul din voliera porumbeilor pe care se pune pamant-compost ca cel din sacii din comert pentru flori, acest compost se umecteaza putin (cca. 15% umiditate) si se intoarce la lopata in fiecare saptamana, el fixand praful foarte bine.

  11. Sincer eu folosesc paie si daca ai gratare pune paiei sub ele si nu mai sare pragu pe sus cand coboara porumbei.. ca raman in paiei .. deci e o metoda destul de buna parerea mea…:)

  12. imunitatea se dezvolta de la nastere fiind sistemul natural de aparare al organismului care dezvolta anticorpi in functie de de tipul microbilor pe care organismul ii intanleste in primi ani de viata dar acest lucru nu este posibil daca nu exista si o alimentatie corespunzatoare care sa ajute corpul in producerea lor ,se spune ca fumatul ucide ,foarte adevarat dar nu fumatul ca atare ci substantele continute de tutun care da aroma si gust ,pe vremuri se fuma pipa din tutu cultivat si uscat in curte si atat ,fumatori traiau cat nefumatori, stramosi nostri se incalzeau la foc de lemne facut in pesteri si mai apucau si dimineata , acum………,toti respiram aer poluat de atatea si atatea masini , cu cat mediul in care sunt crescuti copiii este mai steril cu atat va fi mai daunator pentru ei in cursul vietii , au inventat medicamente pentru aproape orice dar cancerul si nemurirea ……………….nu au gasit solutia ,cat despre porumbei ,se vand atatea produse de intretinere si tratare ca ar trebui sa nu le mai dam apa curata niciodata dar am vazut cotete de crescatori renumiti cu foarte multe pasari in exp . la care nici nu se mai vedea gratarele de ganiat de cand nu mai facuse curatenie dar face reclama si te sfatuieste sa menti cutatenia, de acord dar daca imunitatea porumbelului este scazuta atunci cand intanlesc porumbei bonlavi ce sansa au ? cred ca un minim de igiena se impune dar nu exagerat ,medicamente doar daca este necesar . In concluzie lasat copiii sa se joace in tarana .

  13. Cine nu are in familie vreo persoana cu astfel de probleme, nu mai spun de el insusi, trateaza superficial subiectul.
    Cine are in schimb, il trateaza cu totul altfel si se abtine a face comentarii.
    Aici ar putea scrie doar medicii iar noi, ceilalti, putem face doar sa citim.

  14. personal n-am intilnit asa ceva…, alergie poate sa aiba o persoana din 10000 si sa stim de la ce este foarte bine, insa in majorotatea cazurilor nu stim exact de la ce…?!

  15. Domnu Vasile de la com 10 are dreptate.Si sincer va spun ca daca ii la sati liberi nu au timp sa se imbolnaveasca . Avem doctorul lor…Uliul eu nu tin porumbei multi, le dau mancare in curte…stiti cati miau disparut??? o porumbita care mi a furato pisica nu am apuct sa le dau mancare si avea pui. DIN care un pui mi la luat uliul acum 2 ziele dar acesta este din 4 pui iesiti la zbor. am avut un pui in prima zi cand a iesit si la alergat uliul am crezut ca nu lmai vad toata viata in schimb a venit a 2 a zi

  16. Nu ma gandesc la aceste boli curat la porumbei din doua in doua zile si nu mie frica de aceste boli

  17. Unii columbofili sunt alergici la mirosul din crescatorie si la praful din aceasta. Celebrul Leo Heremans intra la porumbei doar cu o masca.
    Vancea Flavius din Bihor(poate cel mai bun crescator din judet) intra la porumbei cu acelasi tip de masca. Fara masca nu poate sta mai mult de 5 minute in crescatorie.
    Nu stiu sa explic in termeni medicali ce are dar face o alergie puternica si se simte extrem de rau.
    Aceste doua exemple sunt de la doi crescatori de top care au crescatorii aerisite si care fac curat des la porumbei.

  18. cel mai urat lucru care se poate intampla este conditionarea dpdv al sanatatii. Alergiile ca si bolile si virusii se modifica mereu,se fabrica tot mai mult antibiotice cat mai puternice pt a elimina microbul cat mai repede,nu se tine cont de efectele secundare. Practic,organismul nu mai combate cu boala,treptat o sa devina dependent de medicamente si n-o sa reziste fara ele… Alergic se poate deveni cu timpul,chiar daca initial problema nu exista,ar fi pacat sa se renunte la o pasiune,hobby,placere… Alergiile sunt si alimentare,la anumite fructe,legume Asta e mana omului,secolul vitezei,stiintei… Vorba aia:daca eram mai prost eram fericit. De multe ori poate e bine sa stii mai putin…sau cine stie cum e mai bine.

  19. Pai sa va spun parerea mea de persoana alergica si astmatica despre cresterea pasarilor si a porumbeilor in general!
    Am alergie la praf, polen, parul de pisica, etc., intepatura de albina ma poate trimite in soc anafilactic imediat dar inveti sa le eviti daca iubesti aceste pasari…inveti dar niciodata nu stii daca o sa-ti fie bine dupa ce cureti voliera sau nu! Tratamente poti sa faci foarte multe dar unele dau rezultat altele nu si rezultatele nu sunt pe termen lung daca nu elimini cauza! Eu nu am eliminat cauza dar am incercat sa fac o desensibilare si asa am reusit sa stau langa o pisica fara ca fata mea sa se umfle, sau sa fac curatenie la pasari fara sa ies de acolo pe targa:)

    Apropo de cura cu oua de prepelita ,daca ouale sunt luate de la crescator pai atunci nu sunt naturale, prepelitele in captivitate fac oua multe doar daca sunt hranite cu furaj concentrat care are proteina peste 25- 30 % ! Daca nu mai mananca furaj nu mai oua!

    Unele zoonoze sunt transmise prin vectori(tantari, capuse,pureci) deci putem sa avem sau sa nu avem prieteni necuvantatori prin preajma si le luam , altele sunt transmise in acelasi timp si de oamenii si de prietenii necuvantatori, curatenia, deparazitarile si vaccinurile joaca un rol important ca noi sa nu captam aceste zoonoze. :)

    Domnul Vasile sa inteleg ca eu sunt un “individ” care nu ar avea ce cauta in viata de zi cu zi! Parintii mei m-au crescut in casa cu un caine , cu papagali, cu pesti dupa ce au aflat ca am astm si alergii! Deci mediul nu a fost tocmai steril:))

  20. Brindusa, eu chiar vroiam sa incerc o cura cu oua de prepelita… nu m-am gandit la aspectul cu hranirea lor. Doar sa fie si crescatori care le dau hrana potrivita…

  21. ptr com .18 Vlad Fildan

    Si eu sunt alergic la praful de voliera.
    Intrebare : De unde procuram ” acelasi tip de masca” ca sa te citez -sunt si eu interesat .Nu se poate lucra fara asa ceva ,in timp devine foarte periculos. Multumesc

  22. De unde se pot cumpara filtrele dupa aceea ,tot din UK???
    La cit timp se schimba filtrele si cit mai costa si astea??
    Cu stima,

  23. @niky: costa mult si filtrele, nu mai stiu cand se schimba dar parca la 6 luni. Eu am ales sa evit praful prin constructia custii, si cred ca pe termen lung e si mai ieftin. Mai folosesc doar masca d-aia de unica folosinta cu supapa atunci cand fac curatenie in boxe.

    @petre: cand incerci sa te agati de porumbei si sa nu fii nevoit sa renunti la ei, crede-ma ca 269 de sterline se gasesc…

  24. asa este porumbei.ro,dar cine nu-i are si este nevoit sa renunte tocmai pt ca nu are bani sa cumpere masca? Nashpa rau!

  25. Nu renunti oricum. Renunti doar la concursuri. Porumbeii liberi nonstop, le dai mancare in curte… si tot te poti bucura de ei. Pentru curatenie te ajuta cineva 1-2 ori pe an.

  26. tot respectul porumbei.ro! Pt tine si pt toti cei care fac eforturi deosebite. Cum zicea cineva mai sus:doar cine sufera de asa ceva isi poate simti adevaratul sens al subiectului.

  27. Acum cateva luni, de ziua mea am primit o pisicuta tare dragalasa, dar, din pacate eu am alergie la parul de animale si eram nevoita sa o dau. Asa ca am inceput sa caut pe internet si sa incerc tot felul de remedii pana cand am gasit solutia salvatoare. Aceasta se numeste Hay Max, o crema pentru alergii si sunt foarte multumita. Eu am gasit-o in farmacia Sensiblu. O recomand!







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *