De obicei ne zbatem cu bolile pasarilor dar tot mai des se aude ca unul sau altul lichideaza porumbeii sau alte animale pentru ca s-a imbolnavit el (sau ea), crescatorul.
– Sunt circa 200 de boli bacteriale, virotice, micotice etc care apar si la om si la animale… zoonozele. Ele apar de obicei din lipsa de igiena.

– Alergii la praf, in special praful din penaj sunt tot mai frecvente. De obicei apar mai des la cei care au crescut la oras si mai putin des la cei care au crescut in gospodarii taranesti. Imunitatea cea mai buna (am citit) o au cei care au fost in contact cu praful din blana vacilor la varsta de 1-2 ani. ( mai tarziu…e prea tarziu)

Am vazut alergii la praf de pene: Tusa seaca, stranut continuu, temperatura, oboseala, basici pe mucoase, urticarii etc etc. De obicei dureaza pana la un diagnostic corect: alergolog, pneumolog/pulmonolog. Urmeaza tratamente lungi de desensibilizare… rabdare si cheltuieli. Daca alergia este si la par de caine trebuiesc indepartate mochetele, perdelele chiar si masina in care a fost transportat acesta.

Bunicii nostri nu au fost alergici… de ce noi? Poate au avut acea imunitate sau nu au fost in contact cu atatea toxine ca noi, poate contactul cu animalele a fost altul.

– Cainele a fost in curte… si nu ca astazi un membru de familie in casa si cateodata chiar in pat.
– Porumbeii au fost pe acoperis si nu au fost luati in mana zilnic ca astazi. Nimeni nu a avut timp sa stea cate 3 ore pe zi cu ei cum fac multi columbofili sportivi.
– Propun sa discutam problema si sa ne ajutam reciproc:
– Ce stiti despre zoonoze?
– Ce stiti despre alergii de praf?
– Ce masuri de precautie luati?
– Cum o tineti cu igiena?

Merci pentru contributii.

Felix

LEOHEREMANS