Ieri am avut un meci de atacuri maraton cu soimul, au fost vreo 10 minute care mi s-au parut ore.
Este incredibil cata energie si forta are creatura asta, cat de usor defileaza pe tot cerul, cum trece neobosit de la porumbel la porumbel.
Cu pulsul peste suta, am filmat cu telefonul si nu stiam unde sa ma uit mai intai… pe ecran sa vad daca am focus, la porumbeii care au trecut de bariera soimului in jos si cad din toate directiile ca meteoritii spre cotet vajaind sau la eroii ramasi inca sus la lupta.
Full screen pentru a vedea ceva, pe final i-a dus foarte sus.
Scuzati ca “mi-a ramas un pic de engleza la coltul gurii” :)) dar canalul de Youtube se apropie de 10.000 de abonati cu zero promovare, zero pedigree, zero campioni si zero indemnuri de subscribe/like. Nu prea intelegeam cum naiba, dar cateva mii bune au venit prin filmarile cu atacuri asa ca trebuie sa ma adresez si lor.
salut, aici nu s-a incarcat filmuletul, eu l-am putut vedea doar pe youtube.
Normal, aici e doar o poza cu link la YT.
Holly shit, Andrei, ce senzatii ma incearca!
Foarte tare filmuletul, atacuri, soundtrack! Ca de obicei.
PS: Scuze ca si eu m-am murdarit putin! :))
PPS: Nu-ti mai cere atatea scuze, canadianule! E canalul tau, munca ta enorma si asa cum ai spus, e incredibil ca nu cersesti like-uri, subscribe, nu apar tate si cururi goale si cu toate astea oferi atata calitate, omule! Wow! Felicitari!
Imaginea finala cu super-eroii e totala! Spectacol ! Simti cum creste adrenalina…
Încă o vizită a Domnului Diavol…
Se pare ca ii e tare foame. In final a luat ceva, sau a plecat cu buza umflată?
Tura asta a plecat cu buza umflata cum se poarta :)) si cu orgoliul ranit, prima data cand pleaca desi mai erau vreo 4 porumbei pe cer. O fi zis “mai dadeti-va drecu de zbanghii”. Sigur ca asta nu inseamna nimic, data viitoare poate sa ia din primul atac, s-a mai intamplat asa… atunci nu imi venea sa cred, si probabil nici lui, cred ca se uita… “ce dracu mi s-a agatat in gheare?”
E bine atunci. Sau ma rog, e bine pentru porumbeii tai si pentru tine, pentru soim e rau pentru ca face foamea.:-)
Asta e dilema cu binele si raul in natură, ceea ce pentru o ființă e raul absolut, pentru alta e bine. Pentru o lupoaica care duce o prada la cuib pentru puii flamanzi e bine, au scapat de foamete pentru un timp, dar pentru puiul de căprioară vânat este raul total.
Dar sa lăsăm filozofiile de dupa miezul nopții. Andrei, în legătură cu visul tau dea a forma o linie de porumbei imună la păsările de pradă, din pacate trebuie sa iti spun ca este imposibil. Avem cel mai bun exemplu in Mama Natura, unde prada si pradatorul evolueaza nestingheriți de când există viață pe Terra si pana acum orice perfecționare a prazii a fost urmată de aceea a pradatorului. Cu alte cuvinte, daca ar fi un sistem inchis unde sa existe un număr limitat de porumbei și de soimi, aceștia ar evolua împreună, cu cat s-ar perfecționa porumbeii in timp prin selecție, cu atât s-ar adapta și pradatorii aerieni, incat ar fi un echilibru constant.
Din fericire aici nu vorbim de un sistem ermetic, adica porumbeii tai nu sunt singura prada a soimilor si ulilor din zona si atunci poti obține porumbei care sa faca față cu succes la atacurile acestora; pentru ca vor avea si alte prazi mai vulnerabile la indemana (pasari sălbatice, guțani sau alti porumbei ai altor crescatori).
Parțial cred ca ai reusit, adica ai porumbei care umilesc păsările de pradă la cele mai multe dintre atacuri si asta se va îmbunătăți de-a lungul timpului. Numai ca o imunitate totală, adica sa nu ai deloc porumbei luați de uliu/soim, nu cred ca se poate obține.
Felicitari pentru curaj si succes!
Andrei, nu.mi dau seama din clip ce a fost soimul, mascul sau femela. Femela e mare si de obicei rateaza. Masculul e mic, aproximativ cat un porumbel si nu prea rateaza. Inca o chestie pe care am observat.o la zburatorii de inaltime, de obicei rateaza atacurile de pe inaltime mica, si ii ia de la inaltime medie in sus. Palierul de inaltime medie incepe de cand nu se mai disting culorile porumbeilor, ca sa.ti faci o idee.
@Ilie: nici nu imi imaginez ca se poate realiza imunitate totala, ar insemna sa fim peste natura si asta e exclus. Drept dovada anul asta deja mi-a luat si pui din porumbei care anul trecut au iesit cu bine din iarna. Vreau doar sa incerc sa am unii care nu sunt luati usor la fiecare atac, adica impiedicati rau de tot, asa cum am vazut la unele linii aduse din zone de campie, desi cu genetica buna dpdv. concursuri. In plus am luat decizia de a nu mai amesteca lucrurile, si desi ma incurca vara, lotul asta de iarna nu il zbor la club si ma pasioneaza sa observ cum evolueaza in timp, singura selectie fiind rapitoarele si bolile (au zero tratamente in viata lor). Astea merg mana in mana, puii luati fiind majoritatea cu mici probleme de sanatate in “copilarie”… deci din punct de vedere al naturii, verigi slabe eliminate care ar fi reprodus alte slabiciuni. Chestia asta cu pastratul acasa imi permite sa imi rezolv si o frustrare – cand pierdeam la etape porumbei care imi placeau fenotipic. Asa pot sa ma bucur de ei, pornind cu ei ca baza, fara sa ma intereseze etapele.
@A. Stanciu: masculul vine de obicei si daca ia, incepe un chitait, apare femela si ii da prada, apoi el pleaca iar la vanatoare (sa manance si gura lui ceva? :). … in filmarea asta nu a reusit sa ii ridice asa dar cu alta ocazie tinuse stolul nespart si i-a ridicat pana se vedea tot stolul ca un singur punct alb care stralucea in soare la viraje. Voiajorii nu prea se ridica la asa inaltimi, nu e caracteristic rasei de asta mi se pare cu atat mai interesant. Daca nici asa nu reuseste se “ascunde” undeva si asteapta sa inceapa stolul coborarea, apoi vine cu aia 300km/h+ si cam ia. Anul trecut am patit de cateva ori… cobora stolul, ma uitam, clipeam, secunda urmatoare era cu unul in gheare… ireal, ramaneam perplex. Mai nou vad ca a ratat si cateva din astea, probabil din cauza unor batrani care si-au perfectionat simturile si il intercepteaza si dau semnal de “spargeti randurile” inainte de impactul final si odata vezi stolul cum face explozie in toate directiile si printre ei trece ghiuleaua.
Porumbei tai traiesc viata cu adevarat in acest videoclip, se vede pe final ce fericiti sunt ca au reusit inca o lupta si ca au fost lasati sa zboare. Respect !
Nu pot sa remarc in mod special decat un lucru… Diferentele intre atacul soim si uliu si dicerenta vitezei intre porumbei… La ultimul atac de uliu “minus 1″am remarcat calmitatea uliului si istetimea lui pt a alege tinta care va gresi… Dar la soim nu e asa.. Alege ce nimereste si se bazeaza pe viteza maxima… Cand soimul a coborat cu porumbelul de sus… incercati sa comparati viteza cu cea in care uliu sa lasat in picaj pe porumbelul prins…
Pasarea asta e a naiba de spectaculoasa. eu m-as uita la atacurile de genul ca la un spectacol ,asta uitand de faptul ca mor de necaz daca ia ceva. am porumbei de prin 2009 ,in zona mea nu sunt soimi ,am avut 3 maxim 4 atacuri de soim in toti anii astia ….”il alearga pe ala” ” ba nu ,urca dupa stol” “se intoarce dupa ei” “picaj dupa cel despartit ” “acum il ia” ,adrenalina maxima :))
iar despre uliul porumbar pot zice ca am tinut toata iarna porumbeii afara ,au zburat chiar si atunci cand ningea ,toata dauna este reprezentata de o femela 2017 ,frumoasa dar cam cea mai “grasuta” ,greutatea in plus i-a fost fatala. restul pot zice ca au dezvoltat niste reflexe extrem de rapide ,primul semnal e dat de gugustiuci care zboara in toate directiile ,imediat porumbeii rup plasa ,iar la atacurile in aer am observat ca porumbeii cu forma si stare de sanatate buna fara boli in istoric (dupa modelul tau ,Andrei) lasa uliul in urma destul de usor
Eu sunt curios daca aceasta pasare cand ataca porumbei vine din aceias directie la ei daca cand pleaca se duce de unde a venit.. Daca vara ataca porumbei lui Andrei sau numai iarna.. Pt ca daca cuibafeste in apropiere cand are pui e mai agresiv.. Teoretiv trebuie sa aiba cuibul pe stanci.. Oare de la ce distanta vine la ei
frumos spectacol!!! si-au aparut avioanele alea pe cer. se vede ca n-aveam nicio treaba cu natura. ne sufocam singuri si culmea e ca nu renuntam. pentru noi asta nu mai e demult o lupta pentru supravietuire, e doar ingamfare si atat, ca n-am de gand sa-mi dau drumul gura. poate-s vreunii mai sensibili si-i deranjez. :) porumbeii astia de-i lasi liberi peste iarna, is frumosi in toate felurile! eu abia-s la a doua iarna de cand ii las liberi. anul trecut pana la 1 ianuarie, dar de anul anul asta am crescut perioada. ii tin inchisi doar cand ninge si e ceata. in rest liberi cam o ora si, spre doua pe zi, cum a, spus daca timpul o permite. singura diferenta e ca eu ii las pe toti, ca altfel n-am cum. e drept ca s-au mai imputinat, dar nu-mi pare rau. :) prin aer nu prea are sanse, dar sa-l vezi pe uliu cum coboara pana in curte si-i alearga razant cu gazonul. e incredibil cum ocolesc brazii, pomii, gardul. vorbesc despre uliu. :) soim n-am mai vazut anul asta in zona, dar asta nu inseamna ca nu e. :) nefiind acasa in timpul zilei, am rugat pe cineva sa se ocupe de ei si sa le dea drumul, apoi mancare. asa ca nu-s nimic de soim. pe uliu l-am vazut eu cu ochii mei sambata si duminica. adevarul e ca imi par mult mai sanatosi si mai in forma de cand ii las si iarna sa zboare. :)
@Victor: vezi sa nu prea ai garduri de plasa sau ferestre fara perdea la casa ca risti sa ii gasesti sandwich porumbel cu uliu cu tot. :))
@Catalin: vine din diverse directii, depinde unde sta la panda, pentru ca are mai multe “restaurante” de unde se serveste. Nu cred ca sta la cuib acum dar cam banuim pe unde este cuibul, poate merg mai la primavara sa filmez… sunt niste rape foarte abrupte. Vara foarte rar a dat in ai mei si sper sa isi mentina obiceiul.
Ar fi foarte frumos daca ai putea filma unde are cuibu.. Ma uit pe youtube in care sunt abonat la fiecare priect din usa. Uk. Roma. Belgia etc in care au cuiburile facute de catre oameni pt tinerea in echilibru a porumbeilor gutani in orase si observ ca el chiar daca nu are oua sau pui el nu paraseste cuibul… De asta te am intrebat daca sti de unde vine… Prob e cand rateaza sau prinde atunci se duce in directia cuibului… Daca ai fi singurul pe zona cu porumbei cu acest robot ai ramane doar cu cei care nu ar iesi la zbor…
am perdele, dar tot au dat doi luna asta in geamuri. scena era cam asa. porumbeii linistiti pe gazon, pe voliera si buf, pica uliul intre ei. unii fugeau pe sub perdeaua de brazi(unde nici daca vrea nu intra uliul; sigur stie ca am caini si daca intra nu mai apuca sa iasa intreg :); in schimb il alerga pe de-i pica aproape. dar totul se intampla atat de repede ca nici nu apuci sa tipi la el. ultima data s-a luat dupa unul alergand la firul ierbii si cand au ajuns in fundul curtii, au ocolit vreo doi pomi si au facut o burta peste gard, apoi in picaj pe partea cealalta si nu i-am mai vazut. asa ca nu stiu cum s-a sfarsit urmarirea. nici pe porumbel n-am apucat sa-l recunosc ca sa stiu daca lipseste. si cum spuneam, in toata zapaceala aia se mai nimereste si cate unul sa dea in geam. :)
De de asta ce parere ai? https://www.youtube.com/watch?v=L8HVgyOmB78
Nu prea am inteles nimic din dileala aia. :))
Adevarat spectacol!