Cum?

Radacinile sportului columbofil International sunt in Belgia si Olanda, acesta este un lucru bine stiut. Si datorita acestui lucru columbfilii din toata lumea vor porumbei Belgieni sau Olandezi.
Daca ar fi o pasare exceptionala, intr-o alta tara, nimeni nu ar fi interesat. Treaba este ca Belgienii si Olandezii nu pot sa demonstreze cat de buni sunt porumbeii lor la concursuri. Spre deosebire de altii nu pot sa concureze cu alti columbofili din alte parti ale lumii. In ultimii ani sportul columbofil a capatat o noua dimensiune: Columbodroamele au devenit din ce in ce mai populare.

Columbodromul

In aceaste crescatorii oamenii din toate colturile lumii pot sa isi bage porumbeii. Asa columbofilii pot sa concureze cu oricine, indiferent unde locuiesc, porumbeii benficiind de aceleasi conditii.
Cineva poate se asteapta ca Belgienii sau Olandezii sa castige toate premiile si banii dar nu este adevarat. Ei nu domina concursurile, dimpotriva… Pasari din toate tarile posibile sunt in Top aproape in toate concursurile. In special pasarile germane se descurca foarte bine in ultimii ani si deasemenea cele din …. Kuwait. Columbofilii din Olanda nu inteleg acest lucru! Cum este asa ceva posibil?

Diferit

Germania nu este departe de mine desi sunt surprins sa vad atatea dealuri, munti, vai si paduri enorme.
Si apoi ma gandesc la porumbei si concursuri. Pasarile acolo trebuie sa depaseasca anumite dificultati, spre deosebire de porumbeii Belgieni sau Olandezi care nu intampina aceste dificultati in timpul concursurilor.

In drumul spre casa de la concursuri porumbeii zboara pe un teren aproape plat ca masa de biliard.
Si mai mult, concuram aproape de fiecare data pe conditii meteorologice bune. Cand vremea nu este buna concursul este amanat. Cum am zis, cat de diferit este in alte tari. Am un prieten in Dubai. Acest om, Omar il cheama, nu se putea opri din ras cand i-am zis ca noi nu concuram cand temperatura este prea mare pentru porumbei si oameni.

30 de grade Celsius, el o considera o temperatura bunicica. Porumbeii de acolo concureaza cand sunt temperaturi de 35 grade aproape fara probleme.

Selectia

Columbofilii din Germania, Kuwait si alte tari au importat porumbei din Olanda si Belgia. Scot pui din porumbeii importati, deasemeni nepoti si stranepoti din acesti porumbei sunt concurati si selectati. Dar criteriile selectiei sunt diferite datorita conditiilor diferite mult mai grele decat in Olanda si Belgia. Datorita acestei selectii ei obtini porumbei mai puternici dupa cateva generatii. Pasari care pot face fata conditiilor mai grele spre exmplu cele din Africa de Sud.

Asa ca nu este o coincidenta ca pasarile din alte tari decat Olanda si Belgia domina concursurile din columbodroame. Aceste pasari din Germania, Kuwait si alte tari sunt mai bune! In Belgia au si ei columbodroame. Si in aceste columbodroame strainii nu domina. Sunt pasari din Olanda si Belgia care concureaza bine datorita faptului ca si parintii lor au concurat pe aceleasi conditii. Poti sa zici ca aceste pasari sunt mai rapide si destepte, dar pasarile din alte tari sunt mai puternice!

Japonia

Imi aminteste de o vizita pe care am facut-o candva in Japonia. Am vizitat un columbofil care concura cu pasari de la mine si se descurca foarte bine la concursurile de peste 1000 km, deasemeni in conditii grele.

Nu puteam sa inteleg, deoarece eu nu concurez pe distante lungi, am pasari de distanta mijlocie. Apoi am vazut niste pasari care erau din porumbei de la mine si am fost socat. Aceste pasari Schaerlaeckens erau asa de diferite cu aripi lungi si corpuri puternice. A obtinut aceste pasari dupa ce le-a selecatat in repetate randuri, generatie dupa generatie. Si aceasta selectie a fost bazata pe rezultatele de la cursele pe distante lungi. Astfel acest om a creat alt tip de pasari.

Acum revenim la ce cred eu ca este esential in sportul columbofil: SELECTIA este numele jocului.

Acest articol a fost tradus de mine, originalul il gasiti pe http://www.schaerlaeckens.com/ la sectiunea articole limba Engleza -> How come?
Cand o sa am timp o sa traduc si alte articole care nu se gasesc pe pagina lui Schaerlaeckens in limba Romana.
Va multumesc, www.sportcolumbofil.weebly.com , Maryus