Am surprins pe camere niste atacuri frumoase ale uliului porumbar – atacurile prin ambuscada, la care este specialist.
In ambele atacuri au fost vizati porumbei care au procedat altfel decat colegii lor. In primul atac, cel de dimineata, chemasem porumbeii la mancare sa ii inchid, si ii urmaream cum mananca – afara ramasesera vreo 4-5 care faceau pe interesantii… in special cel de pe cotet. Pedeapsa a venit imediat, si a scapat la milimetru. Se observa cat de jos se arunca in zbor de pe cotet pentru a prinde viteza… pe acel traseu vroiam sa plantez un gard viu dar va trebui sa renunt la idee. Cu cat cotetul este mai inalt si cu cat mai putine obstacole sunt in fata cotetului, cu atat mai bine pleaca in viteza. Am repetat secventa de 5 ori in timp real pentru a se vedea cam la ce nivel de viteza si de finete a traiectoriei se desfasoara totul. Porumbeii masivi nu au ce cauta la munte.
In atacul de seara i-a iesit cea mai buna ambuscada de pana acum, a calculat perfect sa le iasa in fata cand coboara spre cotet. Si-a meritat cina – un alt porumbel care a procedat gresit, un tardiv care s-a ascuns in coroana nucului, cand toti ceilalti s-au bagat pe sub uliu sau pe deasupra lui, sau au ocolit in ultima secunda copacul pe partea cealalta. Apoi se vede uliul cum trece cu porumbelul in gheare prin spatele cotetului. Eram convins ca este unul din tardivii care stateau mai bosumflati, dar a fost unul perfect sanatos care se tragea din porumbei din zona fara rapitoare.
“Băiatul” e la recoltat,ca tot e sezonul de toamnă,isi umple “hambarul”
Andrei nu cumva esti dezavantajat de copacii din spatele si de langa crescatorie? Rapitoarele se pot ascunde in coronamentul lor iar de acolo pandesc si iti pot surprinde cu usurinta porumbeii aflati pe acoperis in repaos si relaxati. Uneori nu cei mai slabi sau cei mai “neadaptati” cad victime, ci cei care sunt neatenti sau preocupati de altceva in secunda atacului. Deci norocul porumbelului are o importanta destul de mare in cazul de fata, insa si el face parte din joc…
Copacii din jur sunt cam periculoși…si uliu asta sa cam domesticit dar,pana la urmă tot colaboratorul nostru rămâne
Da, ideal e fara copaci in jur. Nu prea se pot ascunde asa aproape fara sa fie dati de gol de cotofene, gaite sau ciori. Dupa ce pica frunzele e mai bine. Si in filmare inainte de atacul de seara se vede cum pleaca cei de pe cotet pentru ca i-a anuntat cotofana. Sunt zeci de santinele care dau alarma. Neatenti = neadaptati in natura, nu exista scuze. Inclusiv porumbeii de matca o zbughesc pe odihnitori daca erau pe podea sau la plasa, si stau nemiscati cand se da alarma. Si gainile… ati vazut ce pas mare are cocosul :))… sau ce a invatat sa zboare gaina de Isa Brown, pasare de baterie / de hala de generatii.
Oricat de dureros ar putea fi deznodamantul unui atac, trairea lui mi se pare una dintre cele mai frumoase, fascinante si intense experiente din acest hobby.
Are tupeu si foame uliul ala, cat cuprinde. Este bun in ce face si se perfectioneaza cu fiecare atac, doar traieste din asta. Ma pune la incercare in permanenta, uneori parca-i turbat sau am senzatia ca-s mai multi. Mi-a calarit sputnicele, voliera, s-a asezat pe fatada volierei, le-a facut filme de groaza live la porumbei, sareau de pe oua sau isi paraseau cuiburile temporar pe parcursul ultimelor 2-3 luni. Il vad cum duce cate o prada si cand zboara mai greu cate un uliu sorecar incercand sa-l jefuiasca. E palpitant dar nu intervin pe cat posibil. Ma abtin cu greu, ma determina instinctul sa-mi apar porumbeii insa intervin cand vrea sa ma ia parca pe mine, cand devine obraznic. Oricum pana in decembrie, ajunge sa-mi ia sapca din cap… asa se apropie de mult. De fapt cand am decis sa cresc porumbei mi-am asumat si partea de adrenalina cu rapitoarele.
Pana in decembrie ar trebui sa ajunga porumbeii sa zboare laser. Acum mai sunt prin stol pui cruzi sau bolnaviciuni care incetinesc totul si de aia ataca asa. Acum 3 zile la zborul de seara a dat femela de porumbar de 6 ori, numai pe sus, fara ambuscade. Cum veneau spre casa si incepeau sa coboare ii articula. Abia au mai coborat. Unul a venit noaptea, unul dimineata si unul seara urmatoare. Cel mai frumos a fost la ultimul atac, cand a venit si soimul. A dat femela de uliu in el de si-a luat soimul viteza. M-am spart de ras, se apropiase foarte mult de el, daca il si lua era senzatie. Am avut martori 2 colegi care asistau la show.
Adrenalina mai ceva ca la concursuri si mai frumos,ca porumbelul a scapat. Nu stiu cum s.ar descurca rasele de zbor ,de inaltime ? Probabil i.ar toca acolo. Oricum superba zona si frumoasa columbofilia in extrasezon.
Andrei vad ca te tine in forma uliul si pe tine,nu numai porumbeii. Alergi si tu pe acolo?
aia de pe jos de la sfarsitul filmuletului este gaina sau porumbel ??? dar stiu ca zboara nu gluma…..si cocosul a rupt-o la fuga …..incredibil……
salut, Fisher, nu cred ca i-ar toca uliul pentru ca el nu ataca acolo sus iar porumbeii de inaltime, cel putin ai mei stau mai mult in aer si nu pe voliera. asa i-am invatat , dupa ce isi fac zborul intra direct fara sa stea pe casa mai mult de 5 minute, majoritatea venind din zbor pe placa de la intrare si apoi inauntru. prin zona mea doar trece pe joasa inaltime dar de atacat o singura data a incercat un tippler cand era la coborare si ajunsese deasupra casei insa a renuntat uliul dupa ce porumbelul a bagat un sprint pe sub el si printre case. la mine este locatia foarte buna pt porumbei dupa parerea mea, nu am nici eu nici vecinii copaci in jur , casa fiind cu etaj iar voliera in mansarda porumbeii au vizibilitate de sus si la 360 grade deci e greu sa fie surprinsi de uliu in schimb dupa cum am mai spus si cu alte ocazii soimul a reusit sa prinda cativa pe mare inaltime.
Salut, Dumitru. Ma refeream la soim in primul rand apoi cum spui si tu pe coborare ,ar da uliul in ei,la cat îi de agresiv.In conditiile lui Andrei ar fi greu sa invete si puii tardivi afara(ma refer la zburatorii de inaltime). Oricum n.ar rezista in perioada asta afara,sa stea vagabonzi. Zbor si apoi direct inauntru dar si sus soimul ii rege. Eu cat timp am avut ciungi ,oricat ma ambitionam sa.i tin in forma si sa.i zbor toamna,nu am reusit pt ca mii curața pe toti ,unu cate unu sau dadea in ei ,o parte se pierdeau ,alti reveneau dar in final nu ramaneau si a trebuit sa renunt la zboruri toamna si iarna.
Tu avand porumbeii la mansarda esti privilegiat fata de uliu dar soimul tot soim ramane indiferent ca stai la munte sau la campie.
Frumoase înregistrările, am văzut atacuri de uliu asemanatoare, cu ambuscada, la joasă înălțime, dar totul se petrece atât de repede încât iti scapa mișcările in detaliu.
Ai gaini antrenate nu gluma.
Cocosul ala face pasii zici ca-i Bolt la J.O..
:)
eu anul trecut i-am zburat si toamna dar si iarna atunci cand vremea era buna insa mi-a stricat soimul cateva perechi si acum am hotarat sa ii tin inchisi . maxim cate o eliberare lunar pana la primavara si aceea nefortata , nu ii dau in zbor, ii las sa se relaxeze un pic la soare si doar cei care vor sa plece singuri o vor face altfel daca dau in ei sa zboare raman fara niciunul pana la primavara , deja soimul a inceput sa apara dar parca mai putin agresiv decat anul trecut , o fi murit ala care m-a terorizat .
I.a murit pofta de porumbei:) dar o sa.i revina!
Eu zburam doar puii de ciung sau maturii fara pereche. Matca era inchisa . Îi lasam liberi doar vara cu aripa taiata partial, ca sa poata umbla ” prin curte la ciugulit si sa nu sara la zbor. Cresteau puii mai bine liberi,dar cum se va raci vremea,vor veni tot mai multe rapitoare din nord. Am observat iarna uliul ataca mai des pe vreme urata si mai ales dimineata si seara.
Andrei gaini nu.ti ia uliul? Am vazut femela de porumbar ,odata a prins un cocos adult (rasa comuna)asa ca banuiesc ca si gainusele tale ii sunt in meniu
Nu ia gaini pentru ca le las libere doar in prezenta mea si la alarma se ascund prin tufe… oricum nu cred ca poate sa le care peste gard spre padure (nu mai am pitice). Ieri am avut la porumbei primele atacuri de soim serioase, ca iarna, desi era cald de stateam in tricou. Se vede ca multi au inchis porumbeii si i-a cam scazut fondul de vanatoare.
Avand in vedere ca porumbeii inca naparlesc,se apara mai greu acum. Nasol ca au inceput sa atace asa devreme si pe vremea asta calda. Ce o sa faca la iarna? Cat despre inchisul porumbeilor ,sigur prefera soimul porumbeii. Pasarile salbatice se apara mai bine ,nu zboara atat