Articole R.N. F.C.P.R.

Topic sugerat de Ovidiu Gradinaru

In noul R.N. al F.C.P.R. din 23.02.2008, am gasit cateva articole care cred ca nu au fost bine analizate, care trebuiau modificate sau care s-au modificat intr-un mod nu tocmai bun dar am gasit si aricole noi sau modificate in bine.
– art.5 litera f: spune ca orice crescator poate participa intr-un sezon, “obligatoriu” pe o singura ruta de zbor de la inceput pana la sfarsit. Deci daca eu particip pe ruta de zbor nord, Polonia, nu pot imbarca si concura in acelas timp la Nuremberg, DE CE?
– art.31 litera e, dublat de articolul 47 litera d: pentru categoria Maraton National sunt necesari 2400 km in 3 etape de peste 700 km, CAM PUTIN NU e maraton sau ce?( macar 750 km daca se vroia sa nu se suprapuna cu categoria Naraton International, sau sa specifice ca o etapa sa fie de peste 900 km)
– art.32 litera b: 15 columbofili si 15 ceasuri la desigilare la toate tipurile de concursuri (erau 10 si 10 pentru categoria III si pentru maraton, si cred ca erau suficienti)
– art.11 litera a: in listele de start vor fi consemnati porumbeii numai cu titlu de propietate (eclozati incepand cu anul 2003) BUN !!!
– art. 39 litera c: punctajul de penalizare se calculeaza la numitor cu numarul tuturor porumbeilor lansati, BUN !!!!

Sunt doar cateva si mentionez ca am luat prezentul regulament dupa net, neavand in posesie o varianta oficiala publicata.

Categories Diverse

15 comentarii la “Articole R.N. F.C.P.R.”

 1. Intr-adevar, cred ca posibilitatea de a imbarca porumbeii pentru una sau mai multe directii fara a incalca normativele de practicare a sportului cu porumbeii mesageri din Romania, ar fi fost un privilegiu pe care l-ar fi laudat unii crescatori. E putin cam prea “liniar” articolul; impus zic eu cam cu forta asa…! Ceva de genul, “zbori unde vrem noi, nu unde vrei tu” In felul asta, libertatile crescatorului sunt cam ingradite si nu-mi place!!!
  Categoria asta numita Maraton, e atat de ciopartita si bulibasita ca nu mai intelegi nimic nici daca iei definitia la puricat litera cu litera; 3 etape peste 700 km ( adica 701 km ) ar insemna: 3 x 701 = 2103 km. Adica asta au putut-o lasa la “libera alegere”, desi nu ies nici in ruptul capului kilometrii aia 2400, de oriunde ai vrea sa-i lungesti sau sa-i latesti. Au pus-o ca si conditie, ca sa poata lasa loc de disensiuni si neintelegeri intre cei care au 799 si 801 km. Cred ca greseala pleaca din start inca de la faptul ca, de la bun inceput trebuia sa se defineasca odata pt totdeauna, ce e aceea o etapa de fond si ce e o etapa de maraton. Pentru ca una e sa obtii o norma la maraton cu 3 x 950 ( sau peste ) km, si alta e sa clasezi aceeasi categorie cu 2 x 750 si 1 x 900 km. Eu va zic ca al doilea porumbel, e mai mult de fond decat de maraton, chiar daca are acei 2400 km. Ultima “neplacere” e legata de numarul de ceasuri; de ce 15? Dar ce credeti stimabili domni, ca un club care are 15 membri toti sunt maratonisti? Sau credeti ca dupa un program ce include 10 etape peste 600 km mai sunt crescatori care vin la ultimile 3, tot in numar de 15? Ma intreb de ce nu v-ati gandit eventual la 25 sau chiar 55, …?!? Zic si eu ca Ovidiu; 10 ceasuri erau destule…!

 2. Cred ca ar fi benefic pentru toti daca s-ar putea posta pe site varianta oficiala a noului RN a F.C.P.R.
  Multumim dl.Andrei pt.asa ceva!

 3. “”Art. 47 lit. g) Campionatul porumbeilor la categoria “Porumbel AS”. Dac? un porumbel pe perioada unui an competitional a clasat de cel putin 10 ori poate fi inclus in acest campionat. Ierarhizarea se va face dup? num?rul de puncte penalizate si kilometri realizati””.

  Ce primeaza? punctajul sau nr de kilometri?

 4. la maraton national trebuie 2400km din 3 etape dar sa nu fie etapa mai mica de 700 km.pt.mine m-i se pare ok.de exemplu (3 ori 800km=2400km)si la 800km este etapa de maraton.nu?

 5. Tin sa multumesc eu cat si alti columbofili celor care au votat pt modificarea vechiului regulament.Se pare ca acesti domni isi urmaresc propriile interese noi cei de jos nu existam,ce rost avea modificarea regulamentului acolo unde a marit limita nr de ceasuri si de columbofili,oare conteaza nr de ceasuri intr.un concurs sau nr porumbeilor angajati?Eu cred ca e o mare prostie,poate nu toti columbofilii au o buna situatie financiara de a.si permite un ceas poate se chinuie sa stranga banii pt concursuri dar sa.si cumpere si un ceas si fac acest sport din placere in limita banilor de care dispun.Prin acest articol ce se incearca?Eu cred ca se doreste dizolvarea columbofiliei in unele zone mai devaforizate din punct de vedere a nr de columbofili. Eu unu cred ca era de ajuns o limita a nr de columbolili si a nr de porumbei ce .a cu ceasurile nu mi se pare ff corecta poate doi columbofili joaca cu un singur ceas poate atat isi pot permite de ce sa le dam in cap?Ar trebui sai lasam si pe ei sa si faca treaba asa cu micile lor resurse. Daca parerea mea este gresita va rog sa am scuzati cred ca orice om are dreptul sa si afiseze opinia .Va multumesc

 6. Apreciez toti porumbeii buni din toate categoriile de concurs; deasemenea stimez si respect crescatorii ce au porumbei buni, dar cred ca la categoria maraton ar trebui sa fie incadrati doar porumbeii care participa si claseaza in concursuri de peste 900 km.

 7. Nici eu nu sunt de acord cu categoria maraton deoarece ori se pun trei etape peste 900 km ori lasa asa cum a fost.Va dau un exemplu unde am io porumbei am printre cele mai mici distante deoarece sunt pe directia de zbor.Daca asociatia pune o etapa de 700 km eu am 670 km.Clar ca pt categoria maraton porumbelul meu trebuie sa zboare doua sau trei etape de 1000 km(doua daca asociatia din care fac parte pune o etapa de 750-800 de km).Nu e tot una ca porumbelul sa zboare doua etape de 700 km si una de 1000 km, si trei de 1000 km.
  Nu inteleg de ce sa schimbat centru de imbarcare format din 10 in 15 crescatori si ceasuri.Nu e tot una 10 sau 15.

 8. dragii mei vb de MARATON,eu am fost la conferinta si am sustinut sa se introduca o et de maraton,de peste 800 de km la categ general,daca tot e general s afie de toate:viteza,demifond,fond si maraton si am vrut sa facem MARATONUL la 3 et de peste 800 de km.oameni buni nu ai cu cine,credetima sunt columbofili care se tem de 500 de km,suna bine CAMPION NATIONAL LA MARATON,dar daca sar putea 3 de 400 de km….rusine.suntem multumiti ca am putut macar s acrestem norma la 2400 ca asa treb sa faci et ceva mai lungi si nu mai vin kiar toate naparcile.succes tuturor

 9. Pai va zic eu d-le Catalin, cei care nu au o situatrie financiara foarte buna, sa asi permita un ceas, de cele mai mute ori sunt meseriasi, si iau locurile celor care au investit bani grei in porumbei si in conducere…, iar ei trebuie sa se vada. Neputand pe plan sportiv si al egalitaii se recurge la alte metode. Acum nu se mai poate anula un om din acte pierdute sau intarziate, ca ai cunostinte la omologator sau esti tu mai smecher ca organizezi concursurile, ca ati sar toti in cap, si sigur cum sunt baieti isteti au gasit alta metoda.
  Eu fac parte dintr-un club, unde de cand ma stiu se joaca doar fond si maraton cu porumbeii maturi, unde suntem cam 15 membri, eu personal sunt membru din 2002 iar de atunci un singur membru nou a venit, anul trecut, acum cred ca voi mai astepta 5 ani dar nu o sa mai vad unul.
  Pe prima foaie din R.N. a aparut ca o conditie, obigatie, sa ai resurse materiale, cam gresita formularea trebuia spus sa fii bogat, putred de bogat…
  Am vazut chiar aici pe site lansat un strigat de chemare (de alarma pot spune) inainte de Exozitia de la Piatra Neamt, “… sa vina tinerii ne intalnim …” Unui elev i se reduce 10 lei la cotizatie, poate tacsu’ nu-i boss, el insa iubeste porumbeii si strange alocatiile sa-i poata zbura(…si porumbeii ai vin), dar sa porneasca ceasul si sa-l desigileze trebuie sa faca 200 km la fiecare etapa, si renunta caci, ghinion,…nu s-a nascut intr-un oras mare, nu poate zbura iar bani nu mai are.
  S-a comasat la categoriile I-II-III tineretul (maturii de 1 an) cu maturii, in loc sa se gandeasca constructiv si sa se separe in clasamentul concursului unuii de altii. Stiu, o sa ziceti ca la primele zboruri sau la cele usoare tinerii iau primele locuri deci cele mai bune puncte, dar se puteau face doua clasamente pe acelasi numar de porumbei(toti cei imbarcati), unul pentru tineret si unul pentru maturi, daca tot am modificat si avrem aceast drept si aceasta putere macar sa modificam in bine.
  Sunt bucuros cand vad ca se cumpara porumbeii din afara Belgia, Olanda, Germania…, cumparati domnilor si ideeile, ei sunt mai prosti sau de ce vad prin pedigreele de la ei, porumbei cu clasari ca yarling.
  Romanul e mai catolic ca Papa !!!
  Columbofilia un sport exclusiv pentru cei bogati !!!, ingrijorator sau imbucurator?
  P.S. : Nu sunt eu “lupul moralist” doar iubesc porumbeii si sportul acestra.

 10. Nu inteleg de ce acesti “STIMABILI” domni din FCPR au modificat numarul de columbofili si ceasuri din 10 in 15,in loc sa promovam si sa incurajam cluburile noi le dezbinam.Un exemplu, la noi la club 4\4 Bacau
  sunt un numar de 30 columbofili,din care in jur de 16,17 sunt tineri si cu o situatie financiara nu prea roza,Acestia vor sa zboare, au facut eforturi enorme pentru a plati zborurile acum daca nu se poate aduna un numar de 15 ceasuri la club tre sa merga la bacau(precizez ca suntem din Moinesti – Comanesti 60 km fata de bacau)inca o cheltuiala in plus,timp pierdut,nopti pierdute pe drumuri.Sincer va spun ca este BATAIE DE JOC,in loc sa progresam noi mai tare ne ingropam.
  Cu respect un tanar columbofil.

 11. antradevar nu se ancurajeaza tineri de loc iar de ajutor nici pe departe uni da sute de eoro pe porumbei si nui va conveni niciodata sa concureze cu unu ce nu are o situatie buna materiala pe deasupra sa fie cu rezultatele sub el deci noi tineri mai avem de asteptat pacat regulamentele se fac sus si noi trebuie sa le respectam eu mam resemnat deja nu avem ce face

 12. Intradevar are dreptate domnul Olaru Bogdan o prostie modificarea 10 columbofili si ceasuri in 15.Adica eu si cei care am vrut sa facem centru de imbarcare nea dat o lovitura modificarea asta ilogica.In fiecare etaoa trebuie sa stabat 100 de km dus intors ca sa imbarc porumbei,si sa duc ceasul la desigilare.Si unde mai pui noptile pierdute la primele etape cand amj ajuns la 3 dimineata acasa plus bani in plus cheltuiti pe transport.Nu inteleg de ce s-a schimbat nu putea sa ramana tot asa.Creca au fost iar ceva interese,sa nu mai comentez si reglementarile facute la maraton si alte chestii timpite.(bine ca la maraton nu s-au pus trei etape de 500 km)

 13. Domnilor Regulamentul a fost votat de majoritatea celor prezen?i acolo, altfel nu aveau cum s? apar? aceste modific?ri. Este de bun sim? s? respect?m dorin?a majorit??ii.
  C?t prive?te cresc?torii f?r? ceasuri nu ?n?eleg un lucru: ace?tia sunt concuren?i???? NU atunci cum putem vorbi de concuren?? cu cresc?tori f?r? ceas.
  La mine ?n jude? din 55 de zbur?tori au ceas cam 53! Dac? nu avem un minim de 200 – 300 ron nu crede c? are rost s? vorbim despre porumbei.
  Personal sunt ?i eu afectat de modificarea de la 10 la 15 dar asta e. REegulamentul se respect? nu se dicut?.

  Tot o abera?ie este s? po?i face fondul pe un singur jude?. Nu exist? prostie mai mare. Dar din nou 51%
  ?nainte s? vorbi?i de cei care conduc vorbi?i de reprezentan?ii dvs acolo. Ei ce au p?zit sau ave?i idei diferite?.
  Dl Burc? cine va reprezentat jude?ul la discu?iile de vinerea despre RNS. Nimeni! Atunci nu critica?i st?nd acas?!

  Bun sau r?u p?n? la urm?toarea conferin?? acesta este regulamentul. Modific?ri de exprimare sau a gre?elilor involuntare vor ap?rea dup? ?edin?a de CD din 23 martie. Dar lucrurile de fond sunt a?a cum sunt prezentate aici!Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *