“Ascutita” – Loc 8 National Fond Tineret FNCPR 2018Salut. Sunt Mihuț Ionel din Piatra Neamț, membru FNCPR al Asociației Columbofile Neamț. După ce anul trecut m-am lăudat cu „Strâmba” (vezi articol), anul ăsta „m-a scos din foame” o altă femelă. „Ascuțita”. Cred că vă lămuriți din poză de ce o cheamă așa. 9004563-17. O porumbiță care nu „a rupt norii” la toate etapele, dar a recuperat la trei fonduri, reușind să obțină locul 8 Național Fond Tineret FNCPR 2018, cu un total de 18,01 puncte. În plus, am avut inspirația să o inelez cu inel GOLD, așa că îmi aduce și satisfacții materiale, ocupând locul 2 pe țară la categoria GOLD tineret, loc premiat cu o sumă frumușică.

De menționat că un frate bun de-al ei, din aceeași generație, din prima serie, a obținut în anul nașterii, 2017, la columbodromul Cajvana din jud. Suceava, locul 2 AS (a clasat toate etapele în primii 30 %).

Începând cu 2017, zbor porumbeii prin metoda văduviei, concurând cu tot lotul, masculi și femele. Deoarece particip și la etapele de fond și la cele de maraton din aceeași cușcă (știam din auzite că e greu, dar acum m-am convins), mă străduiesc cât pot să împac și capra și varza. Adică, atunci când se întorc fondiștii de la etapă, trebuie să le dai de recuperare. În același timp, trebuie să pregătești maratoniștii pentru îmbarcarea care va fi peste 3-4 zile. Greu, nu?

Așa este. Unii spun că ar trebui să mă axez doar pe o categorie: fond sau maraton. Dar nu pot, îmi plac la fel de mult amândouă. Altă variantă ar fi să fac o cușcă separată pentru maratoniști. Iar nu se poate. Nu spun de ce (mai intră și soția pe aici ☺). Așa că rămâne să mă descurc cum pot. Încerc să fac față onorabil, cât de cât, la ambele categorii.

Vă povestesc acuș și despre maratoniști. Ăia mai breji, normal. Am unul cu aproape 19000 km clasați. Merită?

Ah, am uitat! Tatăl femelei e un mascul solzat, 500796-11, primit cadou de pui de la Titi Novac, iar mama este o albastră, 13337-16, primită cadou, tot de pui, de la Marius Sucioaia (tandem Sucioaia + Senciuc). Inspirația m-a făcut să-i pun la pereche și să dea din primul an pui cu abilități excelente.

21 comentarii la ““Ascutita” – Loc 8 National Fond Tineret FNCPR 2018”

 1. Felicitari! Frumoasa pasare. Asteptam si aia brejii cu 19000 Km!

  Daca sa zbori fond si maraton din acelasi compartiment e greu, sa vezi ce calumea e sa zbori si viteza si restul. O carcala totala.

 2. Bai fratili meu. Nu e corect. Articolul a inceput exact ca un miros placut de cafea dimineata, asa ca dupa o noapte de dinainte de a ma insura (intelegeti voi ca sunteti baieti destepti).

  Si trosc se termina. Ionele serios e pacat, ai si rezultate si talent de povestitor. Scrie domnule mai multe.

  Cam ce mananca porumbeii tai, cand, cum, cum ii motivezi, de ce, poti sa o lauzi un pic si pe sotie (cat de intelegatoare este, ca nu s-ar putea la porumbeii fara ajutorul familiei, bla bla ba, deastea).

  Astept cu interes.

  Oricum bravo, felicitari, ma ia ameteala cand te vad acolo sus sus sus in clasamentul ala cu galben.

 3. Felicitări pentru rezultatele și de acum și din trecut, felicitări pentru inspirația de a forma o pereche de acest calibru, felicitări pentru articolele frumos redactate și ma felicit și pe mine pentru ca tot în urma unui articol de pe acest site a inceput prietenia noastră, ma bucur mult ca am avut onoarea sa va cunosc, un columbofil de înalt calibru dar cel mai important și nu în ultimul rand un Om deosebit și de mare valoare, felicitări pentru toate realizările

 4. Wow… au inceput sa apara tot mai des articolele de extra sezon, de iarna, marca , stilul porumbei.ro unde doar aici le poti lectura.

  Imi plac enorm astfel de articole. Te fac sa le citesti cu sufletul, sa te imaginezi in situatie, sa.ti creezi propriul scenariu.

  Felicitari!

 5. Felicitări! Superba porumbita!
  Am si eu o familie de “ascutiti”, sper sa se ridice la jumătate din nivelul celei prezentate! :D

 6. Felicitări Ionel! Frumos povestit! Jerry ești tare simpatic! Bravo Porumbei.ro! Chiar la cafea am citit articolul. Mă duc să fac pârtie până la cotețul porumbeilor.

 7. Felicitari!!
  Felicitari si tie Andrei si tine-o tot asa .

 8. Felicitari!

  Frumoase! Si pasarea! Si naratiunea! Si performantele!

  La mai mare!

 9. Felicitari.. Nu stiu ce inspiratie ai avut pt nume… Mie nu mi se pare ascutita deloc… E un exemplar superb.

 10. Felicitari pentru rezultate si pasare! Asa cum a mentionat si Jerry, ai lucrat la preludiu si apoi ai plecat. ;))

  Asteptam desfasurarea actiunii, punctul G-culminant, si finalul. ;))

  Felicitari si pentru anul trecut!
  P.S: Ce mai face Stramba?

 11. Va multumesc pentru aprecieri. Andrei, multumesc pentru publicarea articolului.
  @Jerry @Nicu – promit sa ma conformez. Am trimis un articolas ceva mai “amplu” spre publicare, la cerere, pe site-ul mama. Asteptam sa apara si sa dau doar link-ul. Nu as vrea sa apara in paralel. Daca nu apare acolo in cateva zile, daca va vrea Andrei, va aparea aici. @Nicu, Stramba a facut si anul asta norma la As Fond, dar nu la acelasi nivel ca anul trecut. Oricum, e protejata mea. :)
  @Iuliu Timisan- Multumesc. Abia astept.
  Va doresc si voua sa simtiti emotiile si adrenalina pe care mi le-au produs “fetele” astea. :)

 12. @Mihut Ionel: Loc 8 la as fond palmares nu mi pare deloc rusinos. Cu alte cuvinte, Stramba e chiar deosebita. :) Bafta cu ea la as fond palmares 3 ani!

 13. Sunt de acord cu d.l Mihut si anume :faptul ca porumbeii “gold”trebuiau imbarcati in boxe separate. Nu mi se pare deloc ok. Adica unii porumbei sa stea inghesuiti pt ca ce.i cu gold ,sa aibe conditii mai bune,dar taxa de transport am plătit.o toti in mod egal. Adica federatia ,pe banii mei,vine si.mi dicteaza cum sa imbarc. Toti punem banii pt aceeasi masina,dar nu toti avem drepturi egale de a imbarca in masina.

 14. Domnule Ionel, multe felicitări! Atat pentru cuvintele frumoase, rezultatele obținute, păsări deosebite cât si pentru gândirea corecta de care dați dovada!

  Cu respect!Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *