baltatul-loc1nat-asfond
Salutare dragi columbofili! Ma numesc Dobre Ionut Razvan, am 32 de ani, sunt de profesie asistent de farmacie si la fel ca multi dintre dumneavoastra practic acest minunat sport-columbofilia. Locuiesc in com. Schitu-Golesti, Jud. Arges, la aproximativ 8 km de Cimpulung Muscel, activand ca membru columbofil la clubul “Muscel” afiliat UCPR din anul 2002, iar din anul 2010 indeplinesc functia de responsabil tehnic in cadrul clubului. Concurez intr-o zona cu un numar de 7 cluburi si peste 350 de crescatori, practicand mai serios acest sport incepand cu anul 2009 avand si mai mult timp la dispozitie si aducand cateva pasari cu sange nobil de fond din zona Gaestiului de la crescatori precum Stefan Ionut + Tata si tandemul Voinea + Nando. In materialul ce urmeaza vreau sa va prezint povestea masculului 1336246/13-M, porumbelul care pana acum mi-a adus cea mai mare satisfactie pe plan columbofil.

Povestea lui incepe in mai 2013, cand in urma unei vizite la bunul meu prieten Voinea Catalin-Gaesti jud. Dambovita, achizitionez un lot de 6 pui, pentru a-i concura in sezonul de toamna cu puii. Tin sa specific ca nu mi-au placut niciodata culorile precum: baltat, argintiu si cuc, probabil si datorita zonei geografice unde am situata crescatoria, zona cu destul de multe atacuri ale rapitoarelor, porumbeii fiind inchisi aproximativ 5 luni pe an. In drumul catre casa aproape am fost tentat sa-l fac cadou unui prieten si coleg de club care ma insotise in scurta vizita, dar il pastrez cu gandul ca oricum o sa aiba viata grea cu rapitoarele.

Puiul participa la zborurile din toamna cu clubul pana la etapa de Greci (aprox 250km), o etapa destul de grea, fiind si ultima din sezonul 2013. La 3 saptamani de la etapa, intr-o dimineata ploioasa soseste acasa baltatul, ramanand alaturi de ceilalti pui in asteptarea sezonului 2014.

In primavera acestui an incep antrenamentele cu porumbeii destul de pesimist, datorita faptului ca in toamna precedenta, dupa ultima etapa, am stricat vechea crescatorie, construind alta mai spatioasa, deci porumbeii urmand sa concureze in noul sezon dintr-o crescatorie total schimbata, mai mult totodata dorind sa schimb si sistemul de joc din natural la vaduvie.

Dupa a patra etapa de concurs din tara, vaduvesc intregul lot, recunosc cu o oarecare frica, pana aici pierzand cativa porumbei maturi, unii chiar cu palmares in anii trecuti.

Urmeaza in 01.06 prima etapa de fond Berezanka, unde surpriza pentru mine, primul sosit fiind Baltatu’, ocupand astfel un frumos loc 20 din 6062p. Dupa acest rezultat, i-am oprit acasa partenera pentru intreg sezonul, fapt ce l-a motivat si mai mult, gasind la fiecare sosire jumatatea in boxa. In continuarea sezonului a clasat: L’vove 1-660km, primul maraton Tokmak 1 – 860km, Zapovitne – 780 km, Tokmak 2, si la interval de 7 zile de la al doilea maraton claseaza pe loc fruntas si ultimul fond din sezonul 2014 Berezanka 2. In urma clasarilor acumulate indeplineste barem pentru: General, Fond, Mare Fond, As Maraton, As si As Fond – categorie la care acumuleaza 186 pct. penalizare, in urma caruia obtine loc 1 Nat. As Fond Y UCPR 2014.

Masculul, ca de altfel intreg lotul a fost jucat la vaduvie totala (dubla vaduvie), concurand atat femelele cat si masculii, partenerii vazandu-se doar la intoarcerea de la concurs/antrenament.

Intreg lotul a fost dus la antrenamente particulare de 2-3 ori in timpul saptamanii la aprox 30km, lansand intai femelele iar la 10 minute masculii.

Parintii campionului sunt 2 zburatori din crescatoria Fratii Voinea, ambii cu categorie la fond si mare fond, tatal clasand etapa derby Nikolaev in anul nasterii. Are in pedigreu porumbeii de la maestrul Dumitrache Marian pe linia Van Bruaene, porumbei de la tandemul Stefan Ionut+Tatal, Manciu Cristian, si de 3 ori pe celebrul 591673-03-M tata si bunic a mai multor campioni UCPR.

Inchei nu inainte de a multumi pe aceasta cale tandemurilor Fratii Voinea si Stefan Ionut si Tatal pentru pasarile achizitionate in ultimii ani si pentru sustinerea acordata. Consider ca in zona Gaestiului se afla un puternic nucleu constituit din crescatori cu rezultate notabile la categoriile fond-maraton, fapt ce m-a determinat sa achizitionez pasari cu sange nobil din aceasta zona fiind foarte multumit.