Salutare dragi columbofili! Va voi prezenta o scurta introducere despre mine, despre inceputul meu in columbofilie si 2 porumbei yearlingi de top 10 national pe UCPR 2014!
Ma numesc Tatomir George, am 32 ani, sunt profesor de biologie iar ca hobby pe primul loc este columbofilia! Locuiesc in comuna Crangurile, sat Potlogeni Vale, la 6 km distanta de Gaesti, spre judetul Arges. Sunt membru columbofil la clubul Mecca Fond Gaesti, am mai activat la clubul Stanuca Vasile.
Primele rezultate notabile au fost in 2010 si anume loc 10 Mare Fond yearlingi cu femela 758606/2009 (Printesa) ca expunere si loc 32 Fond maturi+yearlingi cu masculul 948081/2008(Songocu), acestia fiind frati de tata!
Vreau sa spun ca acesti porumbei au fost prezenti si anul urmator, in 2011, in expozitia nationala, fii din mascul in expozitia nationala in 2012, in 2013, aceeasi fiica si o nepoata in 2014! In primii 4 ani am jucat porumbeii la natural, in 2014 am construit inca un compartiment de 1,70 m latime pentru femele, zburand porumbeii la vaduvie, zburand ambele sexe. Nu am avut ajutor din partea nimanui, concret, legat de aceasta metoda, doar ce m-am sfatuit cu un prieten. Am fost dezamagit la ultima etapa, de maraton, o etapa ciudata cu vant din spate, porumbeii mei sosind tarziu si fara pic de atractie intre parteneri! Cred ca acum stiu ce-i de facut si promit sa nu mai gresesc anul urmator. :-)
Va prezint 2 femele yearlinge de top 10 national din cele 4 care vor fi prezente in expozitia nationala:
1035004/2013 F – loc 8 Fond yearlingi UCPR 2014 cu 20 pct penalizare si
1035046/2013 F – loc 5 Mare Fond yearlingi UCPR 2014 cu 43 pct penalizare si aproximativ 3 pct penalizare in 2 etape peste 700 km, puncte luate pe protocol.
Concurez cu crescatori precum: Stefan Ionut + Tatal, Stoica Vasile, Voinea + Nando, Lutu Ionut, Manciu Cristian, Manea Maria, etc toti campioni nationali la Mare Fond, As Maraton, As Fond, National Maraton! In zona noastra sunt 9 cluburi si aproximativ 300 crescatori, deci nu ducem lipsa de concurenta!
Referitor la Crescator, la nivel national, am obtinut:
7 AS FOND 1 AN
7 FOND 2 ANI
7 MARE FOND 2 ANI
10 MARATON FCI
3 AS FOND 2 ANI
10 FOND 3 ANI
5 MARE FOND 3 ANI
7 FOND 5 ANI!
Femela 1035046.2013 are ca tata fiu din primii mei porumbei din expo anume 785606.09 F si 948081.2008 M iar mama este originara Stoica Vasile din 2 campioni nationali. Femela 1035004.2013 are ca tata mascul rosu De Weerd original Stefan Ionut+tatal iar mama este fiica din campionul national la As Maraton Manea+Radoi! Multumesc pe aceasta cale d-lor Stefan Ionut+tatal, Stoica Vasile si Manea+Radoi!
Daca am omis ceva imi cer scuze si promit sa raspund ulterior. Succes tutoror in acest hobby greu si sanatate d-voastra si porumbeilor!
felicitari pt rezultate!
felicitari pt asemenea rezultate !!!!!
mai pregateste un articol pt:
“Sharon Stone”si “New Perla”si ei merita sa fie prezentati aici….
Felicitari George !!
Felicitari si succes in continuare !
Felicitari pentru rezultate!!!!A-si vrea sa te rog sa imi dai niste sfaturi(daca esti amabil )in legatura cu vaduvia.De la anu si eu vreau sa incerc aceasta metoda,Ce anume ai gresit la ultima etapa de maraton?Toate cele bune in continuare!!
Dupa vizita facuta mi.am dat seama ca esti un crescator foarte bun si ai genetica destul de buna din ce mi.ai prezentat.Rezultatele spun totul si esti prezent an de an in expozitie ceea ce este foarte greu.Desi nu ai prezentat toti campionii tai in acest articol,mai ai cativa prezenti tot prin expozitii si ei,stiu ca te intereseaza doar punctajele de fata cat mai aproape de podium!mult succes pe viitor si felicitari pt cei 4 porumbei de anul acesta prezenti in expozitia nationala!
Felicitari,intradevar doua pasari cu rezultate frumoase din famili puternice de fond-maraton.
Pentru Norbert, eu m-am inspirat din acest comentariu scris de Mihai Anghel si vreau sa spun ca m-a ajutat! Ii multumesc pe aceasta cale! Nu am facut exact ca-n aceasta detaliere dar este simplu! TTREBUIE: sa ai 2 voliere separate in doua compartimente, 2 sputnice, pt masculi boxe normale cu fete de boxa unde masculii trebuie sa stea de toamna pt a prinde drag de boxa si personalitate, odihnitori speciale pt femele sa nu cuibareasca, daca se imperecheaza scoti femela care cheama pe celelalte si o muti un timp la lotu de pui! CUM INCEPI: tratamente in jur de sfarsitul lunii februarie, vaccin paramixo la toti desi la barani poti sa nu mai faci, matca pereche pe 1 martie, zburatorii in jur de 6-7-8 martie ca sa ai posibilitatea sa urmaresti perechile si sa nu te enervezi! Scoti o serie de pui si vaduvesti in functie de unde vrei sa bati, ma inereseaza prima etapa de fond si vaduvesc cu o luna inainte de primu fond! Vezi tu, este relativa treaba, eu am vaduvit pe 14 aprilie(prea repede,aici am gresit) si la ultimu maraton porumbeii deja aveau aproape 4 luni de vaduvie, prea mult timp si vreau sa spun ca atunci cand i-am lasat dupa etape sa creasca cate un pui, femelele pur si simplu plecau singure in compartimentul lor!!!!! puii dupa 14 zile au fost crescuti prin rotatie, daca mai lasam o serie sa creasca nu mai aveam cand sa invat maturii si yearlingii ce este vaduvia(asa am gandit atunci)! La anu ma gandesc sa las sa creasca 2 serii de pui si crescuti prin rotatie! Desi se zice ca odata cu seria 2 si a 10-a zi de clocit arunca prima pana, am observat ca oricum porumbeii arunca pana, este in natura lor, chiar si cele fara pereche arunca pana! ANTRENAMENT: incep cu femelele sa le antrenez dimineata , mut masculii in compartim femelelor in timp ce ele sunt in zbor, dupa aprox 50 min las femelele sa intre in compartimentul masculilor(sa ai o jaluzea la femele si masculi), dupa ce au intrat, eliberez masculii la zbor aprox 50 min timp in care hranesc femelele in compartimentul masculilor si ulterior cand se apropie timpul sa coboare masculii, trec femelele in compartimentul lor, pe fagurei! LA CONCURS: nu arata partenerii in ziua imbarcarii desi cateodata ar fi cazul, in ziua sosirii electroliti in apa 2 zile apoi tratament trico 1-2 zile maxim si 2-3 de respiratie, dupa fiecare etapa! Daca ai etapa buna tratamente mai subtirel, atentie la respiratie mai slabut cu tricomonoza! Cu 2 zile pana in imbarcare iar electroliti! Mancare buna tot anu, buna zic in primu rand minim 7-8 feluri seminte sau direct la sac! Este si un articol cu Asmarandei legat de vaduvia prin rotatie numai ca nu arata suficiente detalii dar este bun! Nu o mai lungesc si postez comentariul din care eu m-am inspirat si am simtit ca este ok:
MIHAI A: O sa va prezint aceasta metoda in detaliu, explicatie preluata de la domnul Robert Mihaila
Sistemul prin care puteti angaja la concursuri atat masculii cat si femelele este cunoscut sub denumirea de ROUNDABOUT.
Avantajul mare cu acest sistem este că dublează puterea echipei tale.
Voliera
Voliera in mod ideal ar trebui să aibă un coridor, cu un compartiment la un capăt unde ar trebui ca femelele vaduve sa fie cazate pe perioada vaduviei .In acest compartiment trebuie sa aveti boxe speciale pentru femelele vaduve unde ele vor fi inchise separat pe tot timpul zilei pentru a evita imperecherea.Deaemenea sa aveti posibilitatea ca femelele si masculii sa nu se vada reciproc si sa nu se auda (ferestre cu jaluzele,obscuritate si pereti izolati fonic)
Imperecherea
Se imperecheaza porumbeii cat mai devreme ,undeva pe la 1 ianuarie
Dupa a cincea zi de clocit aplicati un tratament de trihomonoza
In aceasta perioada a anului este foarte frig , deci puteti sa puneti bucati de pasla in castron pentru a evita pierderea de caldura.Lasati doar un singur pui la pereche pentru a nu se consuma excesiv .
Unii crescatori nu mai imperecheaza porumbeii in varsta la inceputul anului , ci doar tinerii pentru ai lega de boxa si pentru ai face sa inteleaga ce vrem de la ei mai tarziu.
Separarea
Cand puiul are intre 12-14 zile separati porumbeii si mutati femelele in compartimentul lor .Puii ii puteti cobori pe podea , ei se vor aduna toti intr-un colt unde le veti pune niste paie.Daca aveti timp este indicat ca in momentul in care vaduvii sunt afara sa lasati femeile deschizand usa din capul coridorului sa vina sa mai hraneasca puii.Astfel le veti opri sa se imperecheze intre ele fara a fi nevoie sa le inchideti in boxe si nu veti extenua masculii crescand singuri puii.
Separarea previne aruncarea primei remige , deci declansarea naparlirii.
Cu o luna inainte de concursuri incepeti antrenamentele , in jurul crescatoriei sau ii duceti cu masina incepand de la 10-20 km pana la 50km.Personal recomand multe antrenamente si scurte ,maxim 30 km.
Reimperecherea
Reimperecheati porumbeii , lasatii sa oua si separatii din nou dupa 10-12 de clocit.
Dupa ce au ouat – tratament pentru trihomonoza.
Data la care ii reimperecheati este in raport de necesitati , tinand cont ca le va trebuii 8-14 zile sa inteleaga ce vrem de la ei si sa intre in forma.De exemplu daca jucam la fond vor trebuii separati cu doua-trei saptamani inainte de primul fond.
In momentul separarii le luati ouale pe seara si ii mai lasati si a doua zi impreuna pentru ai lasa sa inteleaga ce sa intamplat , altfel femelele vor fi agitate daca le ducem direct in compartimentul de vaduve.
Inchideti boxele la masculi in asa fel incat ei sa stea pe trapa de la intrarea in boxa.
Nu lasati cuiburile ( castroanele) in boxe , doar daca aveti fete de boxe care sunt opace si nu permit ca vaduvii sa le vada.
Dupa cum spuneam mai sus in compartimentul de vaduve trebuie sa aveti boxe speciale pentru vaduve unde vor fi inchise la primul semn ca ar vrea sa se imperecheze intre ele.
ROUNDABOUT
Acum sunteti in vaduvie cu ambele sexe – masculi si femele.
Porumbeii vor iesi la antrenament (zbor ) dupa urmatorul program :
– vom elibera femelele din compartimentul lor dimineata (cat mai dimineata) , dupa care vom deschide usile pe coridor si vom muta masculii in compartimentul femelelor.
– femelele vor intra inapoi in compartimentul masculilor dupa antrenament ( acolo unde au ouat si crescut puii) unde vor fi hranite si unde vor gasi pe podeaua boxelor doua alune.
– dupa ce femelele au intrat vom elibera masculii pentru antrenament direct din compartimentul femelelor
– femelele vor fi mutate inapoi in compartimentul lor si inchise in boxe pentru a preveni imperecherea ( vom avea grija sa le punem apa in fiecare boxa pentru tot restul zilei ,in special vara cand este foarte cald)
– dupa antrenament masculi vor intra in compartimentul lor unde vor fi si ei hraniti si vor gasi pe podeaua boxelor doua alune
Recomand aceasta ”rocada” pentru ca eu cred ca porumbeii au un miros extrem de fin si vor simti ca perechea a fost acolo (masculii intrand la femele sau femelele intrand la masculi) si vor atinge si pastra mai bine forma necesara.
Acest program se va repeta in fiecare dimineata si seara cel putin fiecare a doua zi , cu exceptia zilei de luni cand se vor reface dupa zbor si zilei de vineri seara cand nu este recomandat sa-i lasam sa zboare. Sambata va fi ziua cand ii vom pregati de imbarcare la concurs.
Antrenamentele vor dura cel putin 45 de minute dimineata si cel putin 30 de minute seara.
In cursul zilei nu DERANJATI porumbeii sub nici o forma , ei trebuie sa se odihneasca in liniste.
Pregatirea pentru concurs
Primul pas va fi ca sa faceti porumbeii sa inteleaga ce vreti de la ei si pentru ai face sa intre in forma cat mai repede.Cu cat intra in forma mai repede cu atat pierdeti mai putin timp si veti clasa mai bine.
De aceea veti avea nevoie sa faceti niste lectii cu ambele sexe , un fel de scoala.
Porumbeii mai in varsta isi vor aminti mai repede ,daca au mai jucat vaduvie , problema va fi cu cei tineri.acum veti putea observa care dintre tinerii pot fi vaduvi sau vaduve de calitate si preteaza la sistem , ii veti nota si urmari in decursul campionatului.
Pentru ai invata vaduvia va trebui sa faceti urmatoarele – va voi prezenta ce fac majoritatea crescatorilor :
– dimineata lasati masculii sa intre in boxa in zona unde este cuibul(castronul) sau daca l-ati scos in prealabil ,introduceti-l inapoi (lasatii pe cuib (castron) circa 30 de minute)
– imbarcati masculii in cosul de transport dimineata , fara a le da mancare , si transportatii la maxim 10-15 km unde ii veti elibera.
– inainte de pleca cu masculii , dupa ce i-ati imbarcat in cosul de transport , introduceti femelele in boxele din compartimentul masculilor (boxele unde au crescut puii) si inchideti fetele de boxa,
– ar fi bine sa aveti pe cineva acasa care sa astepte sosirea masculilor pentru a nu-i lasa sa stea in fata boxei in contact vizual cu femela mai mult de 2-5 minute.Daca nu aveti veti fi nevoit sa inchideti sputnicul si sa-l deschideti cand veniti pentru a le da voie sa intre.
– a doua zi veti face acelasi lucru cu femelele – doar ca un pic mai diferit – veti muta masculii in compartimentul vaduvelor ( ori ii eliberati sa se antreneze dimineata si ii lasati sa intre direct in compartimentul femelelor ,ori faceti acest lucru la antrenamentul de seara si vor dormi peste noapte acolo)
– veti lasa femelele in boxa in care au crescut puii pentru a avea acces la cuib (castron) maxim 30 de minute dupa care le imbarcati si la fel ca la vaduvi vor fi asteptate de masculi la intoarcere cand se vor vedea , fara a avea contact fizic maxim 2-5 minute.
– veti repeta aceste lectii timp de doua saptamani cat puteti de des pana cand atat maculii cat si vaduvele vor sosi in cea mai mare viteza acasa si vor intra TOTI (TOATE) foarte rapid in voliera – IN ACEL MOMENT SUNT IN FORMA SI AU INVATAT CE VREM DE LA EI.
Am scris mai sus ca prezint ceea ce fac majoritatea crescatorilor – eu personal am mai schimbat ceva – imbarc masculii (sau vaduvele) cu o seara inainte in cosul de transport si ii pun in garaj , iar dimineata ii eliberez din fata casei.De ce fac acest lucru – din doua motive :
– porumbeii oricum vor zbura cel putin 10-15 minute dupa eliberare
– le dau senzatia ca ii duc la concurs tinandu-i departe de voliera o noapte si amplific dorinta de intoarcere acasa
– se invata cu cosul de transport , mai ales tinerii
Inca ceva – daca observati ca sunt vaduvi sau vaduve care nu intra in forma si nu inteleg ce dorim de la ei ii putem lasa sa aiba contact fizic cu partenerul , dar nu mai mult de 5 minute si nu permitem acuplarea.
Introducerea la concurs
Deci cum am scris mai sus recomand ca vineri seara sa tineti porumbeii inchisi , ca dealfel si sambata dimineata pentru a pastra intacta forma si explozia pentru lansarea din masina in ziua concursului.
Personal la primele concursuri angajez porumbeii (vaduvi+vaduve) exact ca si pregatirea (lectiile antrenament) facuta mai devreme – adica aratandu-le doar cuiburile (castroanele) la plecare si incerc sa angajez doar un partener in special la porumbeii tineri ,in asa fel ca celalalt sa-l astepte acasa.Mai tarziu ii angajez pe amandoi , si cel care vine primul va avea o femela (sau mascul dupa caz) care il va astepta in boxa , ca o rasplata , pana cand va sosi si perechea.
Daca observ odata cu avansarea campionatului pierderea formei si apatia incep sa le arat femelele la plecare.Aici putem aplica doua variante – ii putem lasa sa aiba contact fizic (fara acuplare) sau doar sa se vada (unul dintre ei va fi in boxa chemand pe cuib si celalalt la intrare.Ii lasam impreuna intre 5-15 minute , atat cat consideram necesar sa-i ”aprindem” dupa care ii introducem in cosul de transport (masculii separati de femele)
Citeva exemple de motivari pe care le puteti face in ziua imbarcarii:
– lasati masculii in “dormitor” cu cuibul,inchisi,si femelele libere in voliera timp de 30 min;dupa aceea introduceti femela la vaduv ,pe rind ,cite o pereche,si in momentul in care masculul cheama si femela e linga el in cuib puteti pune masculu in cos.
– aduceti femelele intr-un cos (cu partea de sus din grilaj) ptr ca vaduvii sa le poata vedea si lasati cosul pe podea in mijlocul compartimentului ptr 15 min.(vaduvii sunt inchisi in boxe).Dupa 15 min lasati femelele libere toate odata si vaduvii vor innebuni.La fel ca mai sus introduceti cite o femela pe rind la vaduvul respectiv si cind sunt impreuna in cuib puneti masculul in cos.
– lasati cosul cu femele in mijlocul compartimentului ,lasati vaduvii liberi in voliera(ei vor sta pe cos si vor incerca sa intre la vaduve)Peste 10-15 min inchide vaduvii singuri in “dormitoare” ptr 5min ,dupa care pune-i in cos.
– lasati vaduvii liberi in voliera cu femelele ,iar in momentul in care ei vor intra in “dormitor” puteti pune masculul in cos.
– lasati femela in boxa cu vaduvul inchis un “dormitor”,dupa 5min luati vaduvul,il puneti in cos si duceti la 3-5km.Inchideti vaduva in “dormitor”,sa astepte intoacerea masculului,lasati masculul la femela la intoarcere,dupa care il puneti in cos ptr concurs.
– inchideti vaduvul in “dormitor”,in cealalta jumatate a boxei puneti o oglinda,in asa fel sa se poata vedea in ea.El va crede ca este un alt mascul care incearca sa-i ocupe boxa;dupa 30 min puneti-l in cos ptr concurs.Femela trebuie sa-l astepte la intoarcere.
ATENTIE : toate aceste ”artificii” va recomand daca puteti sa le faceti si cu masculi sau femele (in special pentru vaduve) din alt compartiment , care nu participa la zboruri – de exemplu de la matca – si care au o coloratura stridenta baltati sau rosii
Alte concluzii si sfaturi :
– cu cat concursul este mai greu , cu atat lasati porumbeii mai mult impreuna la intoarcere
– manipulati porumbeii cu grija fara sa-i stresati , vorbiti calm si cu blandete – riscati sa- scoateti din forma si sa-i stresati
– luni lasatii liberi , pe rand (odata masculii si dupa aceea femelele) si oferiti-le o baie calduta – este mai bine daca puteti face acest lucru in voliera fara sa-i lasati afara , dupa baie aveti grija sa nu stea in curent.
– trebuie sa aveti jaluzele la geamuri in asa fel ca masculi sa nu vada femelele in timpul saptamanii si daca zborul a fost greu pastrati intuneric luni pana la o ora mai tarzie , chiar pana la 10 dimineata pentru a face noaptea mai lunga , astfel le permitem o recuperare mai buna.
– incercati sa pastrati o temperatura constanta in voliera , inchizand aerisirile atunci cand vremea se raceste sau e ploioasa – schimbarile de temperatura si frigul sunt ”dusmanii” metodei de vaduvie
-observatia reprezinta cel mai important lucru pentru un columbofil – deci nu uitati – faptul ca porumbeii au mirosul dezvoltat va permite sa prelungiti forma vaduviei angajandu-i la primele concursuri fara a se vedea unul cu celalalt datorita faptului ca in fiecare zi femelele maninca si au acces in compartimentul masculilor (cum si masculii viziteaza compartimentul femelelor).; daca apare dezinteres si forma scade – aici intervine OBSERVATIA – incepem sa le aratam femelele la plecare.
– masculii se introduc la concurs calmi (”reci”) si femelele ”fierbinti” – daca reusiti asta veti castiga premii cu ambele sexe.
– SECRETUL este sa nu-i lasam nici pe unii nici pe ceilalti sa se plictiseasca – deci folositi-va imaginatia
Sper ca va e de folos, bafta!!!
Va multumesc pentru felicitari baieti, va doresc succes!
Prietene Tatomir…felicitari pt rezultate si pt efortul EXTREM DE MULT depus…..pt a practica vaduvia….dar crede-ma ca e prea stresant sa practici vaduvia in felul cum ai prezentat-o…..dupa metoda ta care poate fi una f buna…oamenii nu ar mai avea altceva de facut decat sa stea numai la porumbei……uite….eu prefer variantele cele mai simple….din care anul asta primul an in care am practicat vaduvia si a iesit loc 5 nat as fond maturi fcpr…in conditiile in care ultima etapa a fost de 1130km…nu de fond……si iti pot zice cum am facut ca nu e secret….masculii in boxe sau in fata lor si femelele pe V-uri…imperecherea se face in asa fel incat sa am 2 saptamani pana la primul fond in care sa fie porumbeii vaduvi…cresc 1 pui pana sa ii separ dar nu ma intereseaza varsta puilor….masculii se antreneaza dimineata femelele seara 45min sau 1 ora…..dar nu zilnic….se vad si la plecare 5 min si la sosire toata ziua…la sosire electroliti…si drojdie…hrana buna…la plecare la fel….tratamente de trihomonoza 1-2 zile dupa fiecare etapa si de respirarie la fel….si asta-i tot….CEL MAI IMPORTANT E SA AI PORUMBELUL SANATOS SI BUN SA TE AJUTE….metoda e prea putin importanta….de ex in 2011 am avut porumbel cu loc 2 nat as maraton..dar la natural….pasarea face diferenta!!
Domnu Florentin, te simt entuziasmat, felicitari si tie, la Ucpr As Fond ins 5 et din care 2 peste 800! Am loc 17 national As Fond cu 358pct cu toate ca ultima et a stricat tot din cauza pierderii atractiei, a luat aproape 200pct! Multumesc pt remarca, intr-adevar am lungit mult prezentarea metodei dar in esenta este cum ai zis tu, numai ca de la tine cine nu stie vaduvie si nu a citit, nu intelege! Eu antrenez si masculi si femele si dimineata si seara! Legat de aratatul partenerului este o dilema! Unii crescatori arata partenerii, alti crescatori nu arata! Eu nu am lasat por sa se vada in ziua imbarcarii! Rog pe cei care au rezultate bune sa spuna cum procedeaza in ziua imbarcarii cu masculii si cu femelele!
Domnule Tatomir George,va multumesc pentru indrumari si pentru amabilitatea dumneavoastra!!!Va doresc in continuare numai succese in columbofilie!!!
Felicitari pentru rezultate!!!Ce medicamente folosesti pentru respiratie,tricomonoza,salmoneloza.Multumesc.
Ca multi altii… omiti pe Pionerul vostru,Maestrul Musescu,care la creat pe Mazare si Stoica!!!nu rezultatele sunt importante ci caracterul!
Ai uitat sa saluti si sa spui felicitari domnu Soceanu! Am un deosebit respect pt domnu Musescu numai ca nu am niciun porumbel de la dansu, desi poate o sa iau! Eu am multumit celor de la care am luat porumbei si m-au ajutat, nu sa spun de la cine au porumbei Stefan Gheorghe si Stoica porumbei! Apropo de caracter, te asigur ca este unul deosebit, cei care ma cunosc pot confirma!
Nu intru in polemici.Esti profesor si cunosti formarea unui arbore genealogic…faptele sunt mai importante, decat vorbele!
Pt Alin: nu tratez de salmoneloza! Tratez trico si respiratie pe la sfarsitul lunii februarie, apoi mai tratez aproape de 1 iunie, pana in primu fond si apoi dupa fiecare etapa! Zilele 3,4,5,6 dupa sosire sunt pt tratament! Sau pot trata in zillele 3 si 4 si trico si respiratie astfel: in apa doxiciclina pt resp si pe cioc metronidazol un sfert pastila si in 2 zile am scapat! Folosesc doxiciclina, tilozina, avian protect iar pt trico metronidazol, columboviofort. In cazuri de coriza sau cand por slabeste le fac lincospectin injectabil!
Bravo ! Felicitari domnu Tatomir! Ati dat dovada de profesionalism inca o data, nu este usor sa te mentii in top intr-o zona cu o concurenta foarte stransa. Multe salutari.
felicitarii george si sa o ti tot asa si in viitoarele sezoane!
Multumesc domnu Ivascu! Va salut si eu!
Felicitari domnule Tatomir cam saraca in comentarii partea Gaestului ai cam putini prieteni .Ne intinlim la expozitie.Tino tot asa sau la mai mare
Felicitari pentru rezultate dle Tatomir, ma bucur ca comentariul meu a ajutat pe cineva.
pentru dl “florentin.vn”, intradevar metoda e explicata prea in detaliu, dar asta nu inseamna ca trebuie respectata ca atare, se poate simplifica sau adapta in functie de timp si posibilitati financiare, dar tine minte, cea mai buna metoda e sa n-o schimbi, porumbeii se pot adapta si selecta pe metoda ta, chiar daca nu e cea mai buna tot iti va aduce satisfactii, bineinteles cu porumbei de calitate.
Nu va mai urez vant in pene ca acum nu e cazul, va urez cat mai putine atacuri de rapitoare!
Multumesc dle Mihai Anghel! Sper sa ne cunoastem la expozitie!
Multumesc Nuta Gheorghe! Da cam putini prieteni, putini si buni sau deloc! Sanatate si numai bine!
Mi-ar face placere, myhay_nfs@yahoo.com e e-mailul meu, lasa-mi un nr. de telefon si ne auzim atunci.
Felicitari pt rezultatele obtinute!!bag de seama ca porumbeii din crescatoria Stefan Ionut+ tatal si-au pus o mare amprenta la foarte multi columbofili din zona dvs!
Felicitari… ! Gruparea gaesti este una ,,dominata,, de columbofilii tineri care vin din urma si logic ca mai apar si luptele dintre generatii… in general noi cei tineri avem respectul total pentru acesti oameni care au pus bazele columbofiliei din zona noastra. Tatomit George este foarte sincer in ceea ce spune… ma bucur ca mi.e prieten! Sa.ti traiasca cele doua fetite… SANATATE la cei dragi , d.l profesor.