Salutare tuturor pasionatilor de porumbei! Pentru cei care nu ma cunosc, ma numesc Apostu Catalin, am 30 de ani si sunt membru columbofil la Asociatia Vrancea afiliata FNCPR. As vrea sa vi-l prezint pe “BUCATTI”- RO GOLD 9003040-2017 M – porumbelul care mi-a adus cele mai mari satisfactii anul acesta.

Pana sa intru in detalii despre el as vrea sa va explic in cateva raduri cum a fost columbofilia pentru mine in ultimii ani. In 2013, dupa sezon, am avut intentia sa vand toti porumbeii si sa plec la Iasi sa imi continui studiile dar am avut o oferta de angajare si am ramas la Panciu.

Apucasem sa vand o parte din porumbei dar mi-a ramas un lot bunicel de 40 si ceva. Motivul pentru care am avut intentia sa plec de acasa in 2013 si care m-a determinat sa o fac definitiv in 2014 are legatura cu porumbeii dar nu cu articolul de fata si de aceea nu o sa intru in amanunte :D. Asadar la inceputul lui 2014 am luat decizia de a duce toti puii pe care ii reproduc unui prieten din Focsani pentru a face tandem. Cred ca acest fapt a reflectat mult in rezultatele pe care le am avut in 2014 deoarece m-am ocupat doar de lotul de zbor. Dupa cel mai bun sezon al meu (2014) in care am obtinut:

  • Locul 1 NATIONAL As Fond Tineret – 91 pct cu “APASHA”
  • Locul 3 NATIONAL As Fond Maturi – 50 pct cu “Tardiva”
  • Locul 7 NATIONAL Fond Palmares Maturi – 65 pct cu “Ala Micu”Am renuntat definitiv la crescatoria de la Panciu si m-am mutat la Focsani. “Oare daca ii mai jucam un an de acolo ce iesea? “ – intrebarea asta mi-am pus-o de foarte multe ori dar “asta e, bine ca am porumbeii la reproductie si incerc produsii lor” – asta e mereu raspunsul la intrebare :).

Am inceput sezonul 2015 in forta in noua locatie din Focsani: pana la primul antrenament cu asociatia la cca 100 km am facut dara de vreo 25 de tineri din 50 si ceva tot lotul. Nu gasesc nici acum o explicatie (acelasi lucru s-a repetat si in 2016 in a doua locatie din Focsani). M-am hotarat atunci sa rup tandemul deoarece prietenul si tandemul meu Adam Victor pierdea palmaresul daca schimba titulatura de concurs si bine am facut ca in anul respectiv acesta a obtinut locul 2 Maraton National Palmares 2 ani FNCPR.

In 2016 am facut alt tandem cu prietenul Anton Ionut care are crescatoria pe bloc si am reusit un loc 96 National As Maraton Maturi. Tot in 2016 in toamna mi-am achizitionat un teren in loc. Batinesti la cca. 15 km de Focsani unde mi-am facut crescatoria initial si in toamna lui 2017 si locuinta.

Ambitios din fire am zis ca daca tot mi-am facut crescatoria sa aduc si porumbeii de la Focsani sa ii zbor in 2017 din noua locatie. Proasta decizie :)), am luat vreo 20 tineri si 5 maturi, i-am tinut inchisi o luna si apoi am inceput sa le dau drumul. Stiam ca vor pleca dar daca tot faceam traseul zilnic acolo ii si aduceam inapoi. Am luat 10 tardivi de la un prieten sa ii invat usor si sa stea pe afara. Si uite asa timp de o luna si ceva pana s-a racit vremea i-am tot plimbat. Pe cei mai ambitiosi i-am adus de 17 ori :D, stiu, nu am nici eu toata tigla pe casa dar cred ca suntem in acelasi spital nu? :)).

Toate bune si frumoase dupa ce i-am inchis si pana in primavara cand le-am dat drumu prima oara… ghici ce ? lansare :)) cusca goala… hmmm… o luam de la capat dar cu problema calculata de data asta (solutia = natural). Le-am dat drumul la pereche si s-a linistit treaba. Ce ma fac eu ca vreau sa ii joc vaduvi? Nicio sansa! Am incercat in sezon sa ii vaduvesc dar mai rau am facut, au inceput sa plece iar. Totusi s-a legat ceva si in acest an de conversie. Am reusit sa obtin locul 6 si 8 Fond Tineret pe Asociatie cu 68 respectiv 72 pct. Deja cred ca am scris prea mult dar stiti vorba aia: iarna e anotimpul povestilor.

Am ajuns astfel la anul de gratie 2018 in care am fost “la casucioara mea” si m-am ocupat cum a vrut “muschiu meu” de porumbei. Astfel am obtinut rezultate foarte bune cu 2 porumbei:

BUCATTI : RO GOLD 9003040-2017 M – a zburat si clasat 5 din 5 Fonduri


El a obtinut locul 4 NATIONAL As Fond Tineret cu 76.44 pct, Locul 9 NATIONAL Fond Tineret cu 18.40 pct.

Totodata acesta a obtinut si locul 3 National Club Gold – pozitie care se remunereaza cu o importanta suma de bani.

Sangele apa nu se face, acesta fiind fiu din “APASHA” – 0222728-2013 F – Locul 1 NATIONAL As Fond Tineret 2014 – 91.54 pct in pereche cu “WANTED”-0348907-2012 M (orig. Andronic Flavius) nepot din celebrul “Super 61” al lui Moise Dinu.

Al doilea porumbel care a “tras cu casa” chiar daca la inceput la Focsani si ulterior la Batinesti este “El Nino” – 510023-2016 M – porumbel care a zburat ca pui in vechea locatie la Focsani, apoi ca tanar a obtinut locul 6 Fond Asociatia Vrancea cu 68 pct iar anul acesta a clasat 6 din 6 etape de Fond si a incheiat categoria As Fond cu 121.45 pct obtinand locul 28 National. Acesta are ca bunici 3 Campioni Nationali (Apasha – Apostu Catalin, Solticarul – Stoica Vasile si Cenusareasa – Stoica Vasile) si al 4-lea bunic “Ala Micu” – Loc 7 Nat.


Sper ca nu v-am plictisit prea mult!

Sarbatori fericite si anul ce vine sa fie mai bun pentru toti!!!