Porumbul din amestecul pentru matca

porumb-mult
Cam mult porumb in amestecurile pentru matca… sau nu?

18 comentarii la “Porumbul din amestecul pentru matca”

 1. Porumbeii vara aleg boabele mai mici de porumb iar iarna pe cele mari

 2. Din cate am inteles, porumbul le ofera porumbeilor energie, iar daca ei stau inchisi toata ziua nu au cum sa consume acea energie.

 3. E vorba de zburatori la care am acum pui marisori… deci nu sunt inchisi, si ai naibii zboara mai mult decat in sezon.

  Prefera mazare, seminte mici… porumb mai putin (are putina proteina comparativ cu mazarea) si impresia mea e ca se adauga prea mult porumb in amestecurile pentru reproductie.

 4. Eu prefer sa imi fac amestecul cum doresc pnetru reproducere, am observat ca daca le iau din timp separat ( mazare alba,borceag, sorg alb si rosu, orez cu coaja, porumb ,grau, floare si sofranel ) obtin cam 30 de kg mancare cu 50 de ron cu procent mult mai mare de mazare fata de un sac de 25 de kg care costa 45-50 ron si e jumate grau si porumb cu niste urme de mazare fara orez si sofranel .si luate separat de unde le iau eu iese mult mai curata mancarea

 5. Singura problema care o intampin e sa gasesc porumb cu boaba mai mica dar anu asta cred ca se rezolva mai usor datorita secetei :)))

 6. prefera semintele rotunde, pot hrani cu ele puii mult mai usor. nu e vorba de proteina, ei nu pot face analiza chimica.

 7. Eu cred ca pot face si “analiza chimica”. Daca ar fi vorba de boabe rotunde si nu de proteina, de ce se calca in picioare pentru alune (procent mare de proteina), care sunt mult mai lungi si mai mari decat porumbul?

 8. Am avut si eu aceasta problema cu porumbul cand pasarile stateau inchise….dar de cand sunt libere si mincare la portie ( dimineața și seara ) nu am nici o problema )) …mincare cu portie sa fie …

 9. Matca libera n-ar cam trebui sa faca mofturi la porumb, porumbeii care zboara zilnic si mai ales cei din concurs prefera porumbul, la mine prima data aleg porumbul, din cate-am observat este cam putin fata de cat ar vrea ei sa manance, iar la un sac de 25kg mai adaug o galeata de 8kg de porumb, atunci proportia este echitabila si termina semintele toate.

 10. Nu se poate spune ca ar fi problema porumbului,mai repede spus cantitatea de porumb din amestec.In general porumbul galben are un procent ridicat de amidon,special pentru gaini. De ce porumbul portocaliu, porumbul visiniu,porumb popcorn nu ramane in hranitoare ?
  Asa ca verificati amestecul inainte de cumparare.

 11. E mult mai bun sorgul….porumbul l-am redus la max 10%…si am inlocuit cu sorg….si mai multa mazare…chiar 40% cand au pui…ma refer la matca..si toti sunt excelent…in rest seminte mici..

 12. De la inceputul anului le-am dat mancare la sac ( Gold Pigeon ) 25 kg si cand aveau pui alegeau semintele mici apoi pe cele mari dar le dadeam la ore fixe dim si seara. De luna care vine cumpar porumb,sorg,rapita,etc si le fac o mixura pana la anu in primavara. E mai bine sa le faci tu amestecul,cel putin la aceasta concluzie am ajuns dupa un indelung test cu mancarea la sac. Si intradevar mancarea la sac are mai mult porumb decat e specificat…..

 13. culmea este faptul ca comerciantii care au zeci de tone de graunte, baga chimie in porumb la pastrare…contra insectelor si rozatoarelor, iar porumbeii vomita acele graunte pe-te o perioada scurta de timp dupa ce au inghitit-o…acum am redus portia de porumb din ratie pe-ru ca in localitatea mea toti practica astfel de metode gindindu-se doar la profit, pasind pe-te restul…de anul asta nu le dau ca stiu din batrini ca nu se cade…

 14. Apropo de “analiza chimică”. Am încercat mai multe soiuri de porumb prezente îndeosebi în America latină: boabă albă, roşie, verde, multicolor. Nici gând să pună limba pe ele. Iar găinile iau boabele în cioc şi le arunca înapoi.

Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *