“Casalotul” – 004732-07-M
Crescator: Ilie Marian – Ploiesti

Am onoarea să mă prezint, crescător ILIE MARIN, locuiesc în oraşul Ploieşti, membru al „Clubului Sportiv Columbofil Ploieşti Sud” din cadrul Federaţiei Române de Sport Columbofil.
Mândria crescătoriei în anul 2009 a fost, şi sper să fie şi în anul 2010, „Caşalotul” porumbelul cu seria 004732-07-M.

Porumbelul este o combinaţie EIJERKAMP – VAN LOON primit cadou împreună cu alţi doi pui de la George Drăguşin, managerul crescătoriei „Cosmin Olteanu”, la sfârşitul lunii iulie 2007. Pe această cale doresc să mulţumesc pentru sprijinul acordat domnilor Cosmin Olteanu, George Drăguşin şi Gurău Dan.

Acest prieten al meu, „Caşalotul”, simbol al fidelităţii a clasat de la 140km – Rupea pînă la 683km – Tarnow Polonia în anul 2009. Povestea „Caşalotului” este simplă şi frumoasă. În anul 2007 la concursurile cu pui nu a fost angajat participând doar la antrenamentele de 10, 20, 30 şi 80 km pe Valea Prahovei. Fiind un pui născut vara a năpârlit doar parţial, în primăvara anului 2008 aflându-se la preschimbarea celei de-a IX-a remigă primară.

A participat la cele trei antrenamente organizate în cadrul clubului după care a fost angajat la primul concurs oficial cu lansare din localitatea Sighişoara, unde … surpiză, „Caşalotul” nu s-a întors în dimineaţa lansării şi nici la „aplelul de seară” nu a răspuns prezent. Am fost trist, dar tristeţea mi-a fost îndulcită de faptul că un alt atlet al crescătoriei a sosit pe locul 84 din 6114 porumbei participanţi.

După trei săptămâni am avut surpriza să-l revăd, era aşa cum îl ştiam: porumbelul mare, albastru, puternic, cu un cioc lung şi cap mare, picioare foarte lungi şi un piept foarte lat şi plat, penajul lat, foarte bogat şi matăsos, dar … pierduse foarte mult din greutate.

Studiindu-l am descoperit cauza sincopei de la etapa Sighişoara: pierduse remiga primară nr. 9 şi 10 de la ambele aripi, acum erau mai mult de jumătate crescute, din această cauză lipsindu-i curajul sau puterea de a trece muntele rămânând în această perioadă, probabil, la Braşov.

După această aventură a urmat un program individual de refacere cu produse Rőhnfried, de aproximativ trei săptămâni, a fost împerecheat cu o tardivă, după care am efectuat lansări individuale pentru a căpăta mai multă încredere în forţele sale şi a intra în formă.

Sezonul competiţional ajunsese la etapa a VIII-a. Considerând ca este pregătit l-am îmbarcat pentru etapa de viteză cu lansare din localitatea Câmpia Turzii- 247km, unde nu a dezamăgit sosind pe locul 40 din 1301 porumbei lansaţi.

În duminica următoarea avea să ma recompenseze pentru încrederea şi îngrijirea acordată, sosind pe locul 77 de la etapa de demifod cu lansare din localitatea Tarna Mare- 423km, din 1420 porumbei lansaţi. Cu toate că a fost o etapă grea, cu pierderi mari chiar şi pentru columbofilii cu state vechi, am fost plăcut surprins când „Caşalotul” a sosit primul în crescătorie.

La următoarea etapă de viteză nu l-am mai angajat din cauza că toată săptămâna a fost trist, apatic, parcă era absent în crescătorie. După doua săptămâni a fost angajat la etapa de Satu Mare, dar nu clasat, aşa că am hotărât să-l opresc de la zboruri.

A mai trecut o iarnă lungă, aşa cum sunt toate iernile columbofililor şi în primăvara anului 2009 a pornit caravana, „Caşalotul” obţinând următoarele rezultate:

Hrana porumbeilor, iarna, este un amestec format din orzoaică, porumb, mazăre, grâu, sorg, floarea soarelui, orez şi mei iar pe timpul sezonului competiţional le adaug cânepă, in, rapiţă şi ovăz decorticat.

În anul 2009 am folosit produse Rőhnfried şi am respectat Programul Săptămânal Nou-2009 Rőhnfried.