Am un porumbel ce are malai {ceva galben in cioc} si are oua – peste cateva zile va scoate pui. OARE CAND LE VA DA DE MANCARE SE VA TRANSMITE BOALA?
Va rog sa imi spuneti cu ce sa ii dau ca sa ii treaca. Va multumesc.
Topic solicitat de Vali
Porumbei.ro: este vorba de tricomonoza – gasesti in articolul dedicat tratamente.
Garantat se transmite la pui, asta se intampla si cand nu au simptome vizibile – majoritatea porumbeilor au o “doza” de tricomonoza. Puii se obisnuiesc cu tricomonoza de mici cand iau “mici portii” de la parinti.
Din cate stiu maturii o duc pe picioare fara semne vizibile, deci daca are “malai” in gat ca matur, cred ca porumbelul respectiv este slabit mai rau din diverse cauze (management crescatorie, genetic slab, stres, etc).
categoric.. vor lua boala de la parinti.. incearca sa o tratezi in vreun fel sau altul pentru ca risti sa pierzi si parintii si puii…Vant in pene
Toti porumbeii au mai mult sau mai putin trichomonadele care daca porumbelul are imunitatea scazuta vor declansa boala. Absenta lor iar nu este buna pentru ca atunci cand introducem un porumbel care are aceasta boala ceilalti neavand aceste trichomonade nu sunt obisnuiti si se vor imbolnavii mult mai serios cu o rata a mortalitatii mult mai ridicata. Asa ca este bine ca porumbeii, mai ales cei tinerii, sa fie expusi “putin”, sa existe aceste trichomonade in corpul lor, in tractul respirator pentru a-si crea o imunitate la aceste micro-organizme.
Eu am avut un caz de trichomonoza anul acesta, la un mascul si nu s-a transmis la pui, dar exista acest risc asa cel mai bine este sa le dai un tratament cateva zile, eu folosesc trichoplus si a dat rezultate. Este bine ca sa le dai preventiv cateva zile 3-5 zile un medicament care combate aceasta boala.
http://columbofil.com/bolile-tractului-respirator-2/
TRICOMONOZA – FLAGELSTOP (buvabil) -1 plic (50g) / 2,5 l apa
-ENTEROGUARD (comprimate) – 1 sfert de comprimat / porumbel
– COLUMBOVIOFORT (comprimate) – 1 comprimat / porumbel
– FLAGYL uman (buvabil) – 7 ml / 1 l apa
baga-l in ” terapie intensiva ” pana nu ies puisorii din ou si nu-i ”alapteaza”.
ca tratament , mergi pe cele autohtone , daca nu-ti permite buzunarul , dau randament dar trebuie exagerat un pic la doza. de exemplu la columboviofort poti sa-i administrezi chiar si 5 pastile pe zi [ la recomandarea dl. dr. tudoran -romvac]
mai gasesti din import: spartix, ronidazol, ….etc.
iti dau un mic secret [ pont] gratuit [ dar sa nu mai spui la nimeni :-) ] ,
cumpara de la farmacia umana metronidazol [ ieftin si foarte bun, 30 pastile 2 lei ] si administreaza-i 1-2 pastile pe zi pana ce vor ecloza puisorii . dupa ce vor ecloza , administreaza-i doar un sfer de pastila , pentru a nu le ”arde” penele puilor prin laptele de gusa de la parinti.
dupa acest tratament , cavitatea bucala a respectivului porumbel ar trebuii sa fie rozalie , fara nici o impuritate.
daca au spatiu, aer proaspat , hrana buna , minerale , vitamine si nu fac parte din lotul de zbor , repeta tratamentul o data pe luna timp de 2-3 zile , dar daca fac parte din lotul de zbor , repeta-l o data la 2 saptamani …in cazul in care vrei sa ai rezultate cu ei la concurs.
vezi sa nu neglijezi pro-bioticele pt. refacerea florei intestinale [ iaurt kefir si drojdia de bere, ambele produse le gasesti in super-market ]
daca iti recidiveaza , elimina-l !!! scuteti timp pierdut si bani !
P.S. – o sa mai primesti tot felul de sfaturi in acest topic , de la diverse persoane traditionaliste care mai de care ”ECO” pro -natura ….etc…. fara medicament nu faci fata . nu-ti apleca urechea la ele !
da cred ca se va transmite si la pui…fale un tratament la toti!
Porumbelul va muri?
De unde fac rost de medicamente?
D-le police imi puteti da id-ul dv?
columboviofort este cel mai eficace medicament
SALUT !!! curatal bine de (malai) cu un pai sau un fulg (da bine) si dupa fiecare curatare dai cu albastru de metilen in cioc cu o seringa faci asta 3-4-5 zile cat e nevoe daca nu va slabi si va muri !!! tine nr meu 0743504296 sami spui cad o sal faci bine!!
bafta
salll io am avut aveasta problema la 2 de ai mei uite cum sa scapi de ea : Cumpara erofoxacilina lichida sidale cu siringa 1 – 2 mililitri pe cioc si in 2 mtreci zi;le nu mai are nimik dar dale 2 zile la rand
Daca ii faci unul din tratamentele enumerate sigur nu va muri,iar daca nu faci tratamentul va transmite mai departe iar puii sunt mult mai sensibili,ce sa mai zic de randamentul maturilor la zbor daca se pune problema si de asa ceva.
Fa tratamentul la toti porumbei si o perioada scapi de malai…o perioada…tratamentul se repeta…
Pentru multi dintre noi porumbei sunt un simplu hobby pentru care facem si sacrificii..deci hai sa-l consideram ca atare …so..have fun…
matronidazol 1-2 pastile pe zi???i l bagi direct la terapie intensiva….un sfert de pastila metronidazol 3-5 zile.
Daca nu te intereseaza viitorii pui, arunca oulele si trateaza maturii,daca te intereseaza,schimbale la alta pereche.Problema la tine este sigur netratarea bolilor inainte de imperechere.O astfel de greseala duce la ,,ratarea”intregului lot de tineret pe anul acesta.Puii sanatosi si bine crescuti iti asigura viitorul tau columbofil.Invata din greseli si nu le mai repeta,iar pasarile care nu raspund bine la tratamente executale,niciodata nu te vor ,,AJUTA”
Fie ca vrem fie ca nu vrem, parintii o sa le transmita puilor tricomonade. Intrebarea este; cind putem interveni? In situatia in care nu avem pui este simplu; se intervine 5-7 zile cu Ronidazol, Metronidazol,Alazol etc. In situatia in care avem pui se poate trata efectivul cind cel mai mic pui din compartimentul respectiv are cel putin 7 – 8 zile. Nu va jucati cu aceasta boala pt. ca netratata poate duce la decesul porumbeilor.Dupa ce va tratati efectivul este bine ca 2,3 zile sa dati Floratonil (sau orice altceva) pt. refacerea florei intestinale.
pt marian vb mai sus de netratarea bolilor inainte de imperechere?(cum au ajuns sa fie bolnavi pina la imperechere?iarna rezistenta bolilor scade si poate sa dispara oferindu-le conditi adegvate de viata)ai mei nu sint tratati,nici vaccinati in schimb le fac curat de 2/3 ori pe zi,la pui din cuib le schimb paiele aproape zilnic,apa proaspata zilnic,hrana e din cel putin 15 feluri de seminte,verdeata tocata proaspat zilnic,otet de mere si miere de albine in apa 3 zile pe sapt,usturoi cu miere de albine si scortisoare 2 zile pe sapt ,nisip,caramida ,coji de oua si scoici umplute cu minerale la dispozitie si pot sati zic ,ca fara ai indopa cu tot felu de medicamente sint perfect sanatosi atit maturi cit si pui.O boala vine din aer sau contact cu alte pasari dar …. zic eu ca atita timp cit sint bine ingrijiti si hraniti prind boala mai greu .Cei care tin porumbei pt concurs e normal sa le formeze un scut mai puternic in jur desi fac contact cu tot felu de surprize in timpu zborului.Vaccinatii,tratatii de bolile aparute din neatentie si pe viitor ingrijitii mai serios pt a evita aparitia altor boli.
sal idu meu e pirvuvaly
credeti ca stolurile mari din centrele oraselor sint vaccinate si tratate?NU.in schimb fiind liberi isi procura singuri hrana ce stiu ei ca le face bine si de bolile adunate din gainat nici vorba caci nui obliga nimeni sa stea unde isi fac nevoile(se stie ca acolo unde gainatiu se aduna si boala apare)Vati gindit ca daca boala ar fi aparut singura nu ar mai exista acele stoluri mari prin orase?desi cuiburile lor nu le curata nimeni si hrana e procurata de ei singuri.
nu se stie poate sa se transmita si din generatie in generatie fara sa ii dea sa manance
Aceeasi problema am avut-o si eu din pacate nimic nu a functionat asa ca a trebuit sa sacrific porumbelul deoarece nu vroiam sa-l las sa sufere si sa-l mai vad in halul respectiv(slabise foarte mult si devenise anemic).nult noroc sper sa isi revina!
SALUTARE TUTUROR SI HRISTOS A INVIAT!!!!!! PENTRU DOMNISOARA DE LA POZITIA 17 ,NU CRED K SE CADE SA FACI CURAT DE 2,3 ORI PE ZII PT CA PORUMBEI POT SA FACA TRICOMONOZA SI DE LA STRES SI CRED CA UN PORUMBEL SE POATE STRESA F RAU DACA ESTE DERANJAT PREA DES,IAR REFERITOR LA TRATAMENTUL PE CARE L-AI FACUT TI-O SPUN DIN PROPRIA EXPERIENTA ANUL ACESTA CU ACELASI TRATAMENT CA SI AL TAU NU PREA A DAT ROADE . IN CE CONSTA COJILE DE OUA LE-Am dat la discretie grit( caramida pisata ,nisip , + coji de oua piste si vreau sa iti spun k mi-a murit o porumbita pt ca nu a putut sa oua ( sa faca al doilea ou) eu am porumbei si unde stau adika in craiova dar si la tara si acxolo sunt ” vai de steaua lor ” mananca o data la 2 zile ca nu se ocupa nimeni de ei iar de grit nu se pune problema si nu mi-a murit de vreo 3 ani niciun porumbel iar puii sunt de de 2 ori mai sanatosi . aici unde sunt eu toata iarna le-am dat usturoi +miere,si otet de miere exact ca si dumneavoastra ,apa o schimb si de 3 ori daca ceste nevoie iar curat odata pe luna asta este reteta mea plus vitamine,antibiotice si hrana f buna si akma in primavara tot mi-au murit de tricomonoza (7 pui mari +6 maturi) poti sa imi spui si mie la ce mi-a folosit toate aceste tratamente? FRATILOR TRICOMONOZA ESTE BOALA CEA MAI RASPANDITA A PORUMBEILOR SI CRED K PESTE 90% DINTRE PORUMBEII AU TRICOMONOZA CEL PUTIN ODATA IN VIATA,FIE EI MATURI SAU PUI,DEMULT AKMA 40,50 DE ANI NU EXISTAU MEDICAMENTE SI REZULTATELE ERAU MULT MAI BUNE PT CA TOTUL ERA NATURAL,EU CUNOSC PE CINEVA CARE NU SE OCUPA ASA F MULT DE PORUMBEI DECAT STRICTUL NECESAR IAR CURATENIE 1 DATA PE AN SI NU I-AU MURIT DE VREO ZECE INCOACE NICIUN PORUMBEL DE VREO BOALA, TRAGETI SI VOI CONCLUZII ,FIECARE STIE CE ESTE MAI BINE PT PORUMBEII SAI! TOATE CELE BUNE SI VANT IN PENE!!
iar referitor la subiectul de mai sus da este adevarat dle. VALI tricomonoza se trnsmite de la parinti la pui pt ca puii sunt mult mai sensibili si predispusi la orice in bolnavire ,maturii duc boala pe picioare si f rar se intampla ca un porumbel matur sa moara din cauza tricomonozei dar se intampla sa si moara!!!! eu iti mai dau un sfat care la mine a dat roade da-le columboviofort 1-2 pastile la ceiu care nu se observa boala si 3-4 pastile la cere crezi tu ca is bolnavi dar sa si manance ceva pt ca pstilele in exces pe ” burta goala ” duc la deces!!!!PS. CHIAR DACA VOLIERA ESTE CURATA CEL MAI IMPORTANT LUCRU RAMANE AERISIREA VOLIEREI PT. CA CEL MAI MARE DUSMAN AL PORUMBEILOR NU ESTE ARETELE : ESTE MIZERIA CUMULATA CU APA MURDARA ,UMEZEALA DIN VOLIERA SI MANCARE ARUNCATA L;A INTAMPLARE SI LA DISCRETIE PRIN DEJECTII!!!!!!!! VANT IN PENE SI SANATATATE !!!!!!11
Inca nu m-am lovit de aceasta problema.Varianta cu mutatul oualelor este cea mai buna bineinteles daca este si posibila iar apoi izolata perechea respectiva pana la vindecare si adminitrat tratament tuturor pasarilor.
eu nu am zis ca toata lumea sa faca ca mine eu una am timp ca nu lucrez dar alti nu au nici 10% la dispozitie timp doar am dat un exemplu de ai proteja de unele boli(de toate e imposibil)(nici pe timpuri nu erau atitea boli si stiu de la bunica mea ca ii hranea doar cu griu si graunte),da pe timpuri imunitatea era mai mare si mortalitatea scazuta ca nu erau indopati de fel si fel de medicamente.
pt ionut poz 22 porumbei mei stiu ca daca le fac curat inseamna a le pregati si masa nu vad mare stres la ei atita timp cit stau printre picioarele mele asteptind sa termin curatenia stiind ca apoi vin boabele,nu stresu ii impinge sa ma ciugule de papuci(cazul meu sint blinzi)dar ai dreptate si stresu provoaca unele boli.
pui se nasc cu tricomonoza cu care infesteaza si parintii ….la acestia apare in functie de imunitate dar daca nu se vede nu inseamna neaparat ca nu sunt infectati ..tricomonoza nu inseamna neaparat ” malai”in cioc
Multe adevaruri spuse in acest topic privitor la tricomonoza dar si ” ciudatenii” din pacate. Daca ajungi sa le faci de 2/3 ori curatenie pe zi…. sau sa nu le faci deloc cu lunile, atunci avem ceva probleme cu intelegerea rolului uman in viata lor. Pai mai bine ii bagam intr-un dom de sticla etans fata de exterior in primul caz ,sau ne ocupam de altceva si-i lasam liberi cu totul in grija Naturii, in al doilea. Cand am hotarat ca avem o pasiune pentru ei si i-am rupt de felul lor natural de a trai, ne-am incarcat cu responsabilitati si datorii pentru care intr-un fel sau altul raspundem. ” OARE CAND LE VA DA DE MANCARE SE VA TRANSMITE BOALA?’ este intrebarea principala si multi i-au raspun corect intrebarii.DA !!! Toate sfaturile si indrumarile sunt corecte , mai putin unul. Nu transformati un tratament de boala declansata,in modaliate de prevenire a acelei boli. Nu toate medicamentele create de om la un moment dat sau dovedit a fi panaceu universal precum aspirina. AVEM NEVOIE DE IMUNITATE NATURAL DOBANDITA !. Sfatul meu este ca in momentul in care observi semnele bolii la vreun porumbel sa institui carantina , sa-i desparti pe cei bonlavi de cei ce au semnele bolii si separat de cei sanatosi , pe adulti de pui , pe cei singuri de cupluri si dupa aceea sa respecti toate acele sfaturi de curatenie si stress care sunt perfect corecte. Stiu ca pare o utopie dar cu putin interes , mai ales cand realizezi voliera , se poate. Asa se reduce pericolul transmiterii prin apa sau mancare la minim. Iar daca ai oua de la porumbei valorosi, sa incerci sfatul celuilalt “marian”, daca nu , calcati pe inima si arunca-le ca oricum parintii bonlavi ii condamna de regula la moarte! In aceasta perioada, oricum aruncale-le oualele celor care se imperecheaza dupa imbonlavire.Bolile apar si datorita conditiilor psihice( stress) si celor de curatenie si aerisire, alimentatie si cate altele… Daca le-am fi stiut pe toate,poate ca nu mai existau atatea boli la om, daramite la animale. Cat despre informatiile care te-ar putea ajuta privitor la porumbeii salbateci,din sau in afara aglomerarilor umane, nu te baza prea mult pe ajutorul lor, ca de fapt ele nu prea exista. In afara unor reportaje facute de canale tv prestigioase ,dezinteresul este mult prea mare pentru ei.Parerea mea este ca trebuie sa facem tot ce este necesar sa le asiguram o IMUNITATE NATURALA prin actiunile noastre si sa trecem peste acele sabloane ce tind sa devina clasice, cu tratamentele preventive sau medicatie exagerata in orice conditii.
depinde de imunitatea puilor
eu am avut la fel o femela pe care bineinteles am tratat-o ,dar numai pe ea. puiii trebuie sa nu se obisnuiasca cu medicamente inca de la iesirea din ou.
apropo : tratament albastru de metil
Sigur vor avea si puii aceeasi problema…incearca sa il tratezi inainte sa scoata puii cu albastru de metil dar nu in cantitate prea mare.
http://bogdy91.sunphoto.ro
Salutare tuturor
Am nevoie de niste sfaturi de la voi, anul acesta ma atacat rau de tot trichomonoza (malaiulin cioc) si am inceput sa dau pe telefoane pe la golumbari etc sa intreb ce au si sa`mi spuna un tratament , multe guri mi-au spus sa le fac cura de 7-10 zile cu Metrozol un praf solubil in apa l-am cumparat si am inceput cura pui sau oprit din slabit si decedat (era si cazul am ramas cu 3 pui din prima serie … dar intrebarea mea este, cunoaste cineva acest medicament pentru ce boli se mai aplica ??? are un prospect in limba ceha dar nu gasesc nici unde pe internet detalii despre el.. stie careva ceva ?
Am avut 2 pui de voiajori , unul dintre ei avea guşa enorm de unflată cu aer parcă semăna cu porumbei guleraţi , celălalt pui avea burta şi spatele cu o enormă pernă de aer .La cel cu guşa unflată am încercat să îl apăs pe guşă dar am constat că guşa era plina cu mâncare şi apă şi perna de aer nu se desumfla şi era între straturile de piele de pe gât .
Ca să îi protejez pe ceilalţi din crescătorie i-am sacrificat . Nu ştiu dacă este o anomalie sau poate boală , vă rog dacă a-ţi mai întâlnit aşa ceva.Cu respect Costinel
Salut am si eu o problema cu pui i-mi ologesc si nu stiu c sa le mai fac, le-am schimbat mancarea si le dau acuma decat porumb si grau fara sorc, mei sau mazare si tot nu reusesc sa le dau de cap.
da porumbelului bolnav columboviofort de trei ori pe zi cate o pastila timp de 5-6 zile,rupe malaiul din gatul porumbelului si pune lapte de rostopasca pe locul unde a fost malaiul(rostopasca este buruiana care se foloseste la indepartarea nigeilor)da rezultate foarte bune.
vara asta toti puii de porumbei de casa mi s-au imbolnavit de tricomonoza si in incercarea se ai scapa de aceasta boala, celor pe care am reusit sa ii prind (pt ca zburau deja, avand mai mult de 3 luni), le-am administrat Columboviofort, si desi s-au curatat de malaiul din gat, se pare ca le-a fost afectat creierul si nu inteleg de la ce. am patit asta cu un porumbel, si am crezut ca e un caz izolat, dar apoi am patit la fel si cu restul. am respectat indicatiile de administrare a pastilelor, ba chiar am incercat sa le dau doar cate jumatate de pastila pe zi. isi miscau capul si coprul in mod necontrolat si nu se mai puteau hrani din cauza ca nu nimereau boabele de grau si porumb. am asteptat cateva zile in plus dupa vindecarea de tricomonoza, dar starea lor nu s-a ameliorat. sa fie din cauza ca tricomonoza a fost intr-o stare avansata si medicamentatia a fost administrata tarziu? nu inteleg care ar fi cauza si va rog daca ati mai patit si sa imi raspundeti, sunt curioasa de ce s-a intamplat asta, poate am gresit eu undeva.
Au avut paramixoviroza. Vaccinul este obligatoriu.
am si eu o problema cu o alta forma de tricomonoza ,:in gat sunt prezente niste pete mari albe,le am dat flagelstop,enteroguard si ele nu dispar va rog spuneti mi si mie ce e de facut,dak vreti pe idul meu sergiu_yo_sergiu90,va multumesc
stie cineva unde se gaseste metrozol praf pt tratament descris in posturile de mai sus ?am inteles ca ii cel mai bun pt tricomonoza..
Daca mai urmareste cineva acest subiect am si eu o intrebare. Va rog mult sa ma ajutati.
Tricomonoza se transmite la om? Ce forma ia?
Am 2 copii mai mici si nu vreau sa risc nimic.
AM SI EU CA SI DOAMNA ACEIASI INTREBARE NE MAI POATE AJUTA CINEVA ,, puii de la una din perechi au un irait si astta primavara la unu ii crescuse un fel de bila in git ce as putea face si cind
oxitetraciclina este ce mai buna pentru malaiata la porumbei le pui o lingura si jumate la 2 l de apa.su daca nu le faci un boabe mici de paine cat bobu de orez sau grau si le dai prin praf le dai 7 zile la rand si sa vezi daca mai u ceva dupaia;)
am si eu un porumbel care are malai in gat ce trata trb sa ii fac
citeste si tu florine ce a scris lumea asta aici,si o sa afli!
Am o rugaminte ,ce tratament sa le dau la pui de porumbel sa nu mai imi moara ,iam tratat pe parinti cu flagelstop timp de o saptamana inainte de ami scoate oua,dar au inceput sa imi moara din pui,ce tratament mai bun sa le dau?????????????
Bună ziua. Am mai scris pe site, mai demult… Și se pare că de fiecare dată mă aduce aici… necazul.
Nu sunt un columbofil in adevăratul sens al cuvântului, ci doar un salvator întâmplător.
Familia mea este formată din 3 porumbei. Doi maidanezi și o fetiță de crescătorie.
Pe Ghiță van Damme l-am salvat din zăpadă, având paramixoviroză. A rămas șchiop de un picior și mai are unele crize, cade destul de des, dar în rest are o viață fericită și este masculul alfa.
Floris mi-a fost făcut cadou de ziua mea, de către un vecin care l-a găsit căzut din cuib, fix în fața unei pisici flămânde. Nu manca singur și zboară cam în marșalier. În rest este vesel și ferice.
Bebelinda era bolnavă de ornitoza și stăpânul crescătorii se pregătea să îi rupă gâtul. Am luat-o eu, am tratat-o și azi este iubita celor ce mai sus… o iubită, mofturoasă…
Ultimul venit în casa noastră este John Snow. Este un pui maidanez care vine des la geamul meu, ca să fure semințele guguștiucilor, care au cuib la geamul de la bucătărie. Are tupeu, este obraznic, dar este alb ca laptele în zilele lui bune. Nu stă la geam când mă apropii, fuge, dar apoi revine și msi insistent.
Acum 2 zile a venit la furat, dar nu mai era ca de obicei… Era murdar, lipsit de luciu și semințele i se lipeau de cioc. L-am chemat, dar m-a ignorat ca de obicei. Am plecat de acasă, dar seara când m-am întors, era pe glaful meu, lipit de un ghiveci de flori. L-am prins cu ușurință, se vedea că suferă.
Avea ciocul plin de puroi, mirosea groaznic, era murdar și se auzea cum geme.
L-am curățat cât am putut, iar dimineața l-am dus la un veterinar de cartier. Din păcate, ca multă lume care a pățit asta… am primit o injecție cu antibiotic și un antiinflamator și asta fost.
Deși, arată dorința de a mânca singur, nu reușește, semințele îi rămân în gât și nu poate înghiți mai nimic.
Nici nu știu cum reușea să zboare, atât timp cât nu cred că a mâncat nimic de câteva zile. Încearcă să bea apă, dar nici asta nu știu dacă reușește să înghită.
Veterinarul a zis că are o tumoră în zona superioară a esofagului și că nu are șanse…
Un alt veterinar mi-a spus că are tricomonozaă, acea gâlmă fiind nodul de tricomonoză și să îl tratez cu enteroguard 1/2 cpr la 12 ore.
Problema mea este că nu înghite, deci cum aș putea să îi dau pastila de enteroguard? Citind pe site, am văzut că gâlma aceea din zona esofagului trebuie înlăturată chirurgical.
Poate cineva să îmi spună unde pot găsi un veterinar care se pricepe la porumbei și care ar fi de acord să facă acest lucru? Știu că este vorba de un porumbel maidanez și poate unii veți spune că nu merită efortul, banii, etc., dar cineva trebuie să aibă grijă și de cei fără stăpân.
John Snow și eu vă mulțumesc pentru răspunsuri.
Am avut si eu galme de tricomonoza la cativa pui chiar in acest an. Abia puteau inghiti, era ca o minge blocata imediat sub cioc.
Cum am rezolvat: pastila puternica anti-tricomonoza gen TKK, Carnidazol, Ronidazol etc. plus protector hepatic (Tollyamin de ex.) la dozajul indicat la litru de apa. Apa le-am bagat-o pe gat cu seringa dupa pastila sa se duca in jos. Chiar daca pare ca nu pot inghiti tot mai e putin spatiu, altfel s-ar sufoca de tot.
A doua zi dupa ce pastila si-a facut efectul am masat galma usor, sau mai tare cand mi-am pierdut rabdarea, urmand sa incerc sa o si scot cu o penseta. La unul am reusit sa o scot intreaga (acum vreo luna, deja zboara cu stolul de rupe si parea cadavru ambulant), la altul am masat pana s-a desprins dar s-a dus in jos pe gat pana in gusa. Nu stiu daca e de rau, e recent, azi vad ca s-a batut la mancare cu ceilalti desi ieri dupa “operatie” am zis ca se duce.
Alta varianta ar mai fi sa fie variola.