Sa incep cu începutul, cred ca asa ar fi frumos 🙂. Mă numesc Ciprian-Ionuț, sunt din județul Vaslui, am 24 de ani si sunt pasionat foarte mult de porumbei.  În 2009, daca nu ma înșel,  am avut primii mei porumbei (voiajori). De atunci, m-am îngrijit de ei până în prezent. Am incercat sa ma las de ei,  dar mi-a fost milă de câțiva care au mai rămas.

Nu m-am îndurat să ii tai. Am zis ca ii las in voia lor acolo. Da de unde… de la 2 perechi am făcut iar. La început am tinut porumbei de drag doar,  nu mă interesa nici un fel de performanță, voiajor sa fie, si să-mi placă mie. 

Însă în 2012 s-a schimbat firul poveștii, decisiv si irevocabil. Am primit niste porumbei de calitate de la un unchi care tocmai ce se lăsa. Fiind la școală, apoi la facultate, nu am avut timp să ii concurez si, la drept vorbind, nici bani nu aveam. Cert este că: – nu mai pot ține porumbei care nu își fac datoria în ce privește zborul in jurul crescătoriei – le fac selecție anuală, prin antrenamente individuale, mai multe sau mai puține, după posibilități (adică în funcție de timpul cat sunt in țară) – posed noțiuni (cel puțin un minim) despre întreținerea, selecția, împerechere si reproductia  porumbeilor.

Totuși, nu ma atrage ideea de concurs cu porumbeii, datorită unor factori precum:

A- nu tin porumbeii pentru vânzare, rar am vândut porumbei, mai mult am dat cadou. În capul meu, concursul poate fi folosit (si este folosit de unii,  mulți chiar) strict pentru scopuri financiare. 

B- nu vreau sa obtin faimă datorită porumbeilor pe care ii dețin. Sunt unii,  de asemenea, care concurează pentru prestigiu. { M-a amuzat si m-a dezgustat totodată, sa vad interviuri cu “maeștri” columbofili, care au obținut rezultate cu porumbeii două ce au prins un porumbel de la zbor sau stiu eu ce alt eveniment de felul acesta, urmând ca dânșii doar sa scoată pui din respectivul porumbel și sa ii concureze. Mai apoi, fără nici un fel de rusine, sa isi asume titlul de “maestru”, sa il accepte, alteori, cu toate că nu dumnealor au contribuit la a da valoare porumbelului, ci doar l-au valorificat.

Unde mai pui da unii habar’n’au de o alimentație și întreținere corespunzătoare.

C- nu vreau sa arăt la nimeni ca porumbeii mei sunt mai buni ca ai lui. Eu mi-am stabilit niște standarde pe care trebuie sa le îndeplinească porumbeii pe care ii cresc eu si nu e treaba mea daca altcineva are standarde mai înalte sau mici decât ale mele.

D- am observat, nu de puține ori, ca pe tema concursului cu porumbei, foarte des găsești oameni nemulțumiți, care se plâng, acuză, se laudă,  defăimează, se ceartă, se înjură, vorbesc de rău pe alții. 

Acest din urmă motiv cred ca este cel mai puternic argument pentru a NU intra in jocul acesta. Știu, sunt si oameni cumsecade in sportul acesta, dar nici asta nu ma motivează, intervenind celelalte motive menționate. Nu pot tine porumbeii ca pe găini, cum fac mulți asa-ziși “columbofili” care au pretenții ca sunt cineva dar nu stiu o boabă. Știu, de asemenea, ca prin competiție/ concurs, se poate face o selecție mult mai bună decat prin antrenamente individuale. Tot respectul pentru cei care concurează. 

Dar “Nu am curajul” sa intru in jocul acesta, motivele fiind enunțate anterior. Așadar, daca nu pot tine porumbei proști (metodele pentru eliminarea celor denumiți asa sunt destul de variate), altfel spus, “Ca pe gaini”, dar nici de concurat nu ii pot concura, sau, mai degrabă, nu vreau sa o fac, în ce categorie de columbofil ma încadrez? Sunt sigur ca mai sunt ca mine,  la fel cum sunt și din cei care concurează (Tot respectul), ca si din cei care țin doar pentru a fi acolo, fără a-i interesa prea multe detalii (respect si pentru aceștia).

Incerc sa nu judec pe nimeni din cei care dau un răspuns. Aveti deplina libertate sa va exprimati opinia.  Nu vreau si nu incerc sa spun ca  modul meu de abordare în acest capitol este cel mai bun,  nici nu vreau sa acuz pe nimeni pentru ce și-a ales.  Eu doar incerc sa ma bucur de ei,  tinzând să obțin calitate din ce in ce mai bună.  Ideea este de a pierde cat mai puțini porumbei,  atât “prin vecini”, cât și cu răpitoarele.  Cred ca este frumos sa împărtășim unii altora incredintarile/convingerile si așteptările in ce priveste atracția comună pentru porumbei.

Cu tot respectul… un columbofil.