Sa incep cu începutul, cred ca asa ar fi frumos 🙂. Mă numesc Ciprian-Ionuț, sunt din județul Vaslui, am 24 de ani si sunt pasionat foarte mult de porumbei. În 2009, daca nu ma înșel, am avut primii mei porumbei (voiajori). De atunci, m-am îngrijit de ei până în prezent. Am incercat sa ma las de ei, dar mi-a fost milă de câțiva care au mai rămas.
Nu m-am îndurat să ii tai. Am zis ca ii las in voia lor acolo. Da de unde… de la 2 perechi am făcut iar. La început am tinut porumbei de drag doar, nu mă interesa nici un fel de performanță, voiajor sa fie, si să-mi placă mie.
Însă în 2012 s-a schimbat firul poveștii, decisiv si irevocabil. Am primit niste porumbei de calitate de la un unchi care tocmai ce se lăsa. Fiind la școală, apoi la facultate, nu am avut timp să ii concurez si, la drept vorbind, nici bani nu aveam. Cert este că: – nu mai pot ține porumbei care nu își fac datoria în ce privește zborul in jurul crescătoriei – le fac selecție anuală, prin antrenamente individuale, mai multe sau mai puține, după posibilități (adică în funcție de timpul cat sunt in țară) – posed noțiuni (cel puțin un minim) despre întreținerea, selecția, împerechere si reproductia porumbeilor.
Totuși, nu ma atrage ideea de concurs cu porumbeii, datorită unor factori precum:
A- nu tin porumbeii pentru vânzare, rar am vândut porumbei, mai mult am dat cadou. În capul meu, concursul poate fi folosit (si este folosit de unii, mulți chiar) strict pentru scopuri financiare.
B- nu vreau sa obtin faimă datorită porumbeilor pe care ii dețin. Sunt unii, de asemenea, care concurează pentru prestigiu. { M-a amuzat si m-a dezgustat totodată, sa vad interviuri cu “maeștri” columbofili, care au obținut rezultate cu porumbeii două ce au prins un porumbel de la zbor sau stiu eu ce alt eveniment de felul acesta, urmând ca dânșii doar sa scoată pui din respectivul porumbel și sa ii concureze. Mai apoi, fără nici un fel de rusine, sa isi asume titlul de “maestru”, sa il accepte, alteori, cu toate că nu dumnealor au contribuit la a da valoare porumbelului, ci doar l-au valorificat.
Unde mai pui da unii habar’n’au de o alimentație și întreținere corespunzătoare.
C- nu vreau sa arăt la nimeni ca porumbeii mei sunt mai buni ca ai lui. Eu mi-am stabilit niște standarde pe care trebuie sa le îndeplinească porumbeii pe care ii cresc eu si nu e treaba mea daca altcineva are standarde mai înalte sau mici decât ale mele.
D- am observat, nu de puține ori, ca pe tema concursului cu porumbei, foarte des găsești oameni nemulțumiți, care se plâng, acuză, se laudă, defăimează, se ceartă, se înjură, vorbesc de rău pe alții.
Acest din urmă motiv cred ca este cel mai puternic argument pentru a NU intra in jocul acesta. Știu, sunt si oameni cumsecade in sportul acesta, dar nici asta nu ma motivează, intervenind celelalte motive menționate. Nu pot tine porumbeii ca pe găini, cum fac mulți asa-ziși “columbofili” care au pretenții ca sunt cineva dar nu stiu o boabă. Știu, de asemenea, ca prin competiție/ concurs, se poate face o selecție mult mai bună decat prin antrenamente individuale. Tot respectul pentru cei care concurează.
Dar “Nu am curajul” sa intru in jocul acesta, motivele fiind enunțate anterior. Așadar, daca nu pot tine porumbei proști (metodele pentru eliminarea celor denumiți asa sunt destul de variate), altfel spus, “Ca pe gaini”, dar nici de concurat nu ii pot concura, sau, mai degrabă, nu vreau sa o fac, în ce categorie de columbofil ma încadrez? Sunt sigur ca mai sunt ca mine, la fel cum sunt și din cei care concurează (Tot respectul), ca si din cei care țin doar pentru a fi acolo, fără a-i interesa prea multe detalii (respect si pentru aceștia).
Incerc sa nu judec pe nimeni din cei care dau un răspuns. Aveti deplina libertate sa va exprimati opinia. Nu vreau si nu incerc sa spun ca modul meu de abordare în acest capitol este cel mai bun, nici nu vreau sa acuz pe nimeni pentru ce și-a ales. Eu doar incerc sa ma bucur de ei, tinzând să obțin calitate din ce in ce mai bună. Ideea este de a pierde cat mai puțini porumbei, atât “prin vecini”, cât și cu răpitoarele. Cred ca este frumos sa împărtășim unii altora incredintarile/convingerile si așteptările in ce priveste atracția comună pentru porumbei.
Cu tot respectul… un columbofil.
Pana nu concurezi pe bune, nu ai cum sa intelegi fenomenul din interior si doar ti se pare ca l-ai inteles. Sosirile de la zboruri personale nu se compara ca intensitate emotionala cu sosirile de la etape grele in care au fost angajati mii de porumbei de la sute de crescatori. In rest sunt destule aspecte pe care le-ai intuit corect fara a fi membru, aspecte care inlatura tot mai multi crescatori care au o anumita structura. Se mai adauga aici cei ce renunta din motive de varsta, posibilitati, timp, dezamagiri, si rezulta un trend descendent pentru ca nici incepatori nu mai vin din urma. Cei ramasi sunt incrancenati pe tot felul de maruntisuri stupide si orgolii si se comporta ca si cum am fi tot mai multi cand defapt in cativa ani vor trebui reduse cerintele de numeric crescatori/porumbei la etape.
Ciprian, sunt multe motive pentru care oamenii sunt columbofili. In general toti incep in copilarie fiind fascinați de porumbei; aceasta e perioada “virusarii” și cred ca e cu adevarat epoca in care suntem cu adevarat columbofili, adica iubim porumbeii pentru ce sunt si atât! Apoi oamenii cresc si copilul din ei se estompează si odata cu el si dragostea dezinteresată pentru porumbei. Patima concursurilor incepe sa se manifeste si la unii ia forma dorinței de a câștiga cu orice chip, fie pentru a-și umili colegii/rivalii/” prietenii”, de care va face bășcălie oricand are un zbor bun si viceversa. La alti porumbofili devine prioritar câștigul bănesc, in principal din vanzarea porumbeilor sau produselor. La alții contează mai mult faima, prestigiul cum ai spus. De multe ori aceste categorii nu sunt clare, adica cei mai mulți porumbofili sunt un mixaj intre aceste varietăți. La ei dragostea de porumbei ajunge într-un plan secund, de multe ori ma intreb daca ei chiar mai sunt interesați de porumbei sau doar de competiție si câștig. Nu putem sa ii condamnam, fiecare om evolueaza diferit si e liber sa aleaga calea.
La alti columbofili plăcerea de a avea si a iubi porumbeii ramane într-o proporție mai mare sau mai mica la fel ca in copilarie. Le plac porumbeii pentru ca le plac si punct! Se vede treaba ca tu faci parte din această sectă, ca si Andrei de altfel si multi care se plimba pe aici pe site.
Problema care se iveste este ca ambele grupuri de porumbofili intra in contact vrând-nevrând. Si aici este dilema ta: sa zbori si sa fi nevoit sa te întâlnești cu gamblerii si comportamentul lor, sau sa stai linistit deoparte si sa iti zbori porumbeii in legea ta.
Sincer, nu stiu cum e mai bine, dar pana nu încerci nu o sa vezi cum e. Poate nu e asa de rau si o sa întâlnești si altii ca tine, poate vei vedea ca lucrurile nu stau chiar asa de rau. Pana la urma nu poti sta deoparte de teama unui anturaj.
Sau cine stie, poate concurand te pomenești că esti atras tocmai de lucrurile care acum iti repugnă, si începi să zbori doar sa le rupi gura, mama lor de nenorociți si sa vrei sa vinzi cat mai mult pentru bani, sa fi celebru si sa le arati tu lor cine e cel mai tare!!!:-)
Ultima fraza e o gluma, dar cred ca v-ati dat seama, nu e așa??!
Dupa parerea mea,tine totul de tine,daca vrei sa participi la concursuri cu porumbeii tai sau daca esti multumit de ceea ce faci momentan cu ei.(in cazul tau,ti-ai dat raspuns,la punctul C )
Sa participi la concursuri,”pretinde” m-ai multa implicare atat pentru crescator,aici ma refer la o intretinere a porumbeilor cat de cat decenta(hrana de calitate,produse de intretinere/pregatire/recuperare si in cazuri izolate o medicatie corecta),o crescatorie adecvata,un program pe perioada sezonului cat si pentru extrasezon.Cat si pentru porumbel,care trebuie sa aibe o vointa de fier,pentru a infrunta conditiile de transport,conditiile meteo si nu in ultimul rand ceilalti porumbei,in scopul de a ajunge acasa etapa de etapa,intr-un timp cat m-ai rapid.
Sunt destul de multe lucruri,dar pentru cei care participa la concrusuri,merita deplin efortul!
Asa cum a spus si porumbei.ro,nu o sa intelegi “o sosire” a porumbeiilor,pana ce nu o traiesti “pe pielea ta si a pasarilor tale” (eu si astazi imi aduc aminte de prima sosire de la concurs :D ).
A participa la concursuri,nu pretinde sa vinzi porumbei(cum ai precizat la punctul A ) iar pentru “faima” nu trebuie sa iti faci probleme(sunt multi crescatori de top atat interni cat si straini,de care multi nu au auzit,desii sunt in top-uri la final de sezon! ).
Pentru punctul D,din pacate peste tot exista invidie(si cred ca aici e principala problema,de unde pornesc restu ce le-ai enumerat)
Important este,sa iti gasesti placerea in ceea ce faci,fie ca participi la concursuri sau nu.Daca esti multumit cu statutul tau de acuma,nu are rost sa faci o schimbare,dar daca vrei m-ai mult de la aceasta frumoasa pasiune,stii pe ce drum trebuie sa mergi! :D
Toate cele bune si vant in pene in noul Sezon!
Sanatate! Cand am inceput sa citesc comentariul,daca nu ziceai ca te chiama Ciprian,as fi pus pariu ca te chema Gigi Contra,sau Gabi Contra…cum il chema pe ala. Sau Gabi e frate-tau?!… O intrebare: tu,ce simti pt porumbeii astia? Ce faci tu cand ai o nehotarare? Intrebi? Daca da,aici este locul potrivit!!! O suta de persoane cu pareri diferite…sau unele asemanatoare. Te-ai gandit sa faci ceea ce simti? Ti-e frica sa gresesti,asa e?!… A dracu cu mama ei de responsabilitate! Sau de ce…ai vrea sa muncesti cat mai putin si sa ai multe satisfactii? Nu,nu!… Munceste tata! Cu cat muncesti mai mult,cu atat satisfactia este mai mare!
Atentie! A nu se intelege altceva despre site-ul porumbei.ro ! Eu tot ceea ce stiu despre porumbeii voiajori: ouat,clocit,eclozat,hranire,concursuri…etc.,am invatat pe porumbei.ro de la voi toti! Ceea ce am vrut sa spun e ca daca nu esti hotarat in ce directie sa apuci,nu stii ce sa urmezi… Hotararea este a fiecaruia!
Nici nu știu ce sfat sa îți dau… De zburat nu vrei.. Dar de antrenat ii antrenezi…. Nu te interesează rezultate… Dar vrei porumbei tot mai buni…
Părerea mea sa ramai în banca ta… Sa fi un necunoscut decât sa ne mai trezim cu un frustrat în plus.
Vad ca nimeni nu ti-a raspuns direct la întrebare, o să îți răspund eu.
Esti tipologia columbofilului frustrat care încearcă cu disperare să iasă din anonimat.
Nu interesează pe nimeni dacă tu vrei să concureze sau nu ,si nu mai dramatiza atât,aproape ai facut un film din asta .Ce facultate ai terminat ,sunt curios?
Eheeee, eu il înțeleg într-o oarecare măsură pe omul ăsta. Avem specimene care mai de care mai colorate în branșă, nu poți să-i bagi pe toti în aceeași găleată; însă există o majoritate care îți provoacă o mare scârbă. Foarte puțini sunt adevărații columbofili.A fi columbofil presupune să ai o anumită doză de fler, ceva educație și bun simț. Spun educație, deoarece acest hobby presupune un spectru destul de larg de cunostinte din partea columbofilului, despre restul……fiecare jongleaza cum consideră
Draga Ciprian, concursurile cu porumbeii voiajori arata cat de buni sunt ei si cat de bun esti tu. Daca nu participi nu vei putea spune nimic nici despre ei, nici despre tine, si va trebui sa spui ca ai o cusca in spatele casei o cusca de porumbei si atat.
E ca si cum iti place muzica si canti la tine in casa, ca nu te atrage sa canti sa te auda si altii pentru ca:
A) nu vrei sa castigi bani din asta
B) nu vrei sa fii cunoscut
C) nu vrei sa arati ca tu canti mai bine decat altii
D) in show-biz e multa cearta
E de inteles. Ramai in casa.
Si eu ma regasesc in aceeasi categorie ca si tine: cresc porumbei voiajori de vreo 15 ani, ii selectez individual pana pe la 150-200 km si nu am concurat niciodata.
In ce priveste concursurile, ceva m-a tinut la distanta tot acest timp – probabil un mix intre motivele enumerate de tine.
Cu toate astea cred ca majoritatea celor care concureaza sunt in primul rand oameni pasionati de porumbei si postarea ta risca sa ii lezeze.
Mai bine nu zbura si o sa ai cei mai buni porumbei din lume……dupa spaniolu :)))
Mai era unu care sa dezumflat in primul an de zburat cu asociatia( Adrian Madlin). Dar daca vrei voiajori si vrei sa stii unde te afli ,valoric cu ei ,zboara.i. Altfel iti vei face fel de fel de “filme”,cu ei. Lasa orgoliul si teama de esec deoparte si zboara.i . Nu se compara ce senzatie ai cand iti vin acasa si dupa 1 saptamana,de la o etapa de viteza :))) Asta din proprie experienta iti zic. :)))
Eu am inteles altfel mesajul lui Ciprian. Ar concura cu porumbeii dar nu ii place sa aiba de-a face cu orgoliile și răutăților colegilor. Nu il intereseaza banii, faima sau orgoliul personal. Deci nu ar gasi aici motivația. Ar zbura de placere, sa isi selecteze porumbeii si sa se bucure de plăcerea de a concura si atât. Ii plac porumbeii dar nu si un tip de columbofili cu care ar interacționa daca ar zbura. Si nu o fi avand dreptate??? Nu vad nimic rau in dilema lui, nu inteleg de ce trebuie sa ii dati la gioale. In loc sa il convingem ca poate va întâlni oameni ca lumea in sportul columbofil, vad ca il lămuriți de contrariu. Poate ma insel eu dar mi se pare ca sunteți rautaciosi cu el.
Salut Ciprian! Cred că Ilie este cel mai aproape de adevăr. Sunt unul din cei care intră de aproape 6 ani (în martie) pe acest site. Răspunsul meu pentru tine este povestea mea (pe scurt) cu porumbeii. La 4 luni după ce am început să mă uit pe site-ul porumbei.ro m-am apucat să cresc porumbei voiajori, deși cum am mai scris mai demult pe site bunicul meu matern de la care am moștenit dragostea de porumbei avusese jucători. Am început cu pui primiți de la 2 prieteni. Unul îi concura altul nu. Am și eu cam aceeași dilemă cu tine. Eu cresc voiajori de dragul lor nu ca să devin “maestru”. Anul acesta o să bag o parte din porumbeii mei la concurs pe numele prietenului care concurează. Sfatul meu este să te bagi la concurs fără să îți fie frică că te vor murdări câțiva ticăloși. Cum zicea cineva mai sus, dar cu alte cuvinte: orice pădure are și uscături. Unii dintre cei mai frumoși nuferi cresc în cele mai împuțite bălți.
Cand va aud ca sportul columbofil romanesc este pe duca , nu stiu la ce va raportati.
Anul acesta, 2019, s.a atins recordul de bilete vandute la o expozitie columbofila. Peste 2500 de bilete la FNCPR.
Concursuri de pewte 10.000 mii de porumbei la fiecare asociatie columbofila.
Zeci de columbodroame, zeci de site.uri cu produse porumbei care duduie in vanzari.
Si exemplele pot continua…
E pe val sportul ca si in strainatate unde cluburile sunt pline de mosuleti, prezentul e unul, viitorul e altul. Am mai intrebat si in trecut si nu prea am primit raspunsuri… cati membri noi va vin in club anual? Cati copii care tin porumbei (fie si 2 gutani la streasina) aveti pe strada unde locuiti? Cate stoluri noi apar in zona unde locuiti si in zonele unde circulati mai des?
E o mare diferenta intre a iubi porumbeii si a face sport cu ei. “Selectie” – e un cuvant destul de greu… Depinde doar de tine ce vrei sa faci. Si normal e sa te hotarasti singur-fara sfaturi
Unde locuiesc nu a aparut niciun stol nou. dimpotriva as spune, au disparut doua.
Nu iti inteleg postarea…sportul columbofil nu este obligatoriu, ma refer la concursuri.
Nu vrei sa vinzi porumbei- probabil ca 85% din oameni care concureaza sunt pe minus cu banii , nu multi fac bani din asta si cei care o fac sunt buni si au investit.
Faima obtii daca esti doar daca esti bun sau scandalagiu…oare spre ce parte tinzi?
Standarde propri? e ca si cum te ai bucura ca castigi intr o
cursa alergand singur.
Man sa fim seriosi sa ocolesti total oamenii “cumsecade” inseamna sa iti petreci timpul doar cu animalele.
Eu nu prea comentez, doar urmaresc siteul dar sa stii ca ma deranjat postarea ta in care subapreciezi sportul columbofil si pe unii oameni care isi dedica o mare parte din viata lor evolutiei columbofiliei.
Daca iti plac porumbei crestei dupa bunul tau plac …dar nu ne mai aburii cu Bullshit-uri.
Andrei, eu sunt de parere ca sportul este in crestere. La expozitii sunt foarte foarte multi tineri, care vor juca cel putin 20-30 de sezoane de acum inainte. Aglomeratie, ambitii si pasiune in orice colt, discutii aprinse, entuziasm.
In cifre, la nivel de judete, aproape peste tot se organizeaza concursuri cu 2-3-4000 de porumbei, suficient de mult cat sa putem considera concurenta buna.
In Belgia si Olanda apar nationale cu doar 4-5000 de porumbei, greu se mai trece de pragul de 10.000 acolo … mare declin. Concret: concursul Marseille 2018 a totalizat 9000 de porumbei din 5 tari. Belgia a angajat doar 2300 de porumbei. Cam cat baga Bucuresti la o etapa.
La noi au aparut concursuri spectaculoase: 12.000 la Birzai sau 8.000 la Frankfurt.
Locurile de varf sunt porumbei de mare calitate.
La mine in sat au aparut cativa copii (3-4) de…”conlocuitori” care cresc porumbei, in ultimii ani, insa p-astia nu-i pun la socoteala pentru ca sunt aproape sigur ca nu vor fi niciodata mai mult decat niste braconieri.
Acum vreo 4-5 ani s-au apucat de voiajori 3-4 adolescenti (care acum sunt majori) si care cochetau cu “zborurile” insa dintre ei a ramas doar unul care a reusit sa se angajeze in zona si care zboara in continuare…ceilalti au plecat in strainatate…
Totusi pare ca suntem in crestere…adica la nivel judetean (de Dambovita vorbesc) sunt vreo 35 de cluburi numai la UCPR plus inca vreo 5 (parca) la FNCPR. Din ce am vazut eu la primele etape cred ca au fost in jur de 35-40.000 de pasari cumulat, la nivel judetean. Astfel, daca am reusi sa jucam toti sub “aceeasi umbrela”…hai nu la viteza si demifond ca nu e echitabil, nici macar la fond nu indraznesc sa zic…da’ la maraton se poate fara probleme, cred ca am strange la prima etapa de maraton 15-20.000 de pasari – pe judet. Acest lucru ar fi foarte frumos, zic eu!
Daca tinem cont si faptul ca in 2018 a existat lansare comuna la Vilne (17.268 p / 1.719 c) impreuna cu unele cluburi din Arges, Prahova, Ilfov si Giurgiu (parca n-au mai fost si din alte judete) si ca intervalu’ de distanta dintre crescatori a fost de aproximativ 150 km (710-720 – 860-870)…sa ne imaginam cum ar fi sub “umbrela aia comuna”…poate 25-30.000 la primu’ maraton…poate 15-20.000 la primu’ de “1.000”…
Visez frumos doar…sau o fi realizabil? Ce credeti?
Normal sa reactioneze agresiv, noi suntem la fel ca evrei, cand se naste unul, sa mai nascut un dusman, cand moare unul ,a mai scapat de un dusman, anul acesta voi concura si eu, normal am devenit dusmanul vostru al celor care doar stiti sa faceti daor misto, nu sa zburati din placere. @porumbei.ro ma bucur de fiecare data cand privesc porumbeii tai.