Stiti care e treaba cu acesti columbofili? Sunt 3 sferturi din ei niste adunaturi, drojdia societatii. Asa e la noi in zona asta a Balcanilor, asa sunt si bulgarii si sarbii etc. Am fost in Belgia, Olanda, Germania… ce oameni! La noi insa, din 100 columbofili, 80 sunt gunoaie de oameni…

Fratilor nu exista porumbei de maraton, de fond ori de viteza, e o mare porcarie ce zic unii.

Tot ce conteaza este stilul in care iti antrenezi porumbeii si cum ii aduci pe linia de zbor, cu odihna, tratamente, mancare buna etc. Literalmente, porumbeii pot fi si de fond si de viteza si de maraton, nu exista “rasa speciala” pentru unul dintre aceste segmente. Totul tine de crescator si de abilitatile sale de a-si gestiona stocul de talente. Insa am tot observat la crescatorii cu inteligenta mai redusa ca tot insista pe acest subiect… cu maratonisti, fondisti, sprinteri etc. … O mare porcarie!

Razvan

porumbei.ro: acest comentariu a fost postat la un alt articol, offtopic. Initial am vrut sa-l sterg dar apoi m-am gandit ca nu am mai discutat de mult subiectul. Nu comentez prima parte dar despre specializarea porumbeilor imi dau cu parerea, fiind din acei crescatori cu inteligenta mai redusa: porumbeii sunt de viteza si de maraton, sunt diferente sesizabile intre ei… greutate corporala, metabolism, musculatura, aripi, temperament, etc. Mai sunt categoriile intermediare de As, general, etc si acestea probabil scormonesc teoria asta ca doar pregatirea porumbeilor determina categoria de zbor. Similar, daca se intampla ca un porumbel de maraton sa claseze bine la o etapa de viteza sau unul de viteza sa vina de la maraton, asta nu inseamna ca sunt porumbei universali. Din cate stiu, sportul asta nu se bazeaza pe intamplari ci pe constanta, palmarese, norme.

Sau poate ca exista porumbei in topul national la categorii de Viteza cat si la Maraton si nu am auzit de ei?

Completare Liviu: Buna ziua, ma numesc Vieru Liviu Teodor din Caracal jud.Olt. Referitor la porumbeii care claseaza 100-1000 am sa pun cateva rezultate pentru a vedea ca sunt acesti porumbei si sunt chiar minunati. Aceste rezultate sunt facute in 2014-2015 cand categoria As National insemna norma la viteza, demifond, fond, general si maraton… dar intre timp au hotarat sa o schimbe. Multumesc.