* Update cu comentariul #56, ceva interesant.*

Se spune ca la catastrofe vin in top in general porumbeii care la restul etapelor normale nu se remarca. Prea multi crescatori afirma asta. De ce se intampla acest lucru? Probabil acesti porumbei au o orientare mai lenta si mai temeinica, lipsindu-le “explozia” de inceput care face de regula porumbeii buni sa castige? Datorita acestei lentori pornesc mai tarziu sau gresesc mai putin pe traseu? Am sa va prezint si eu 3 porumbei care demonstreaza acest lucru. As dori sa aflu parerile voastre despre acest subiect. Vi se inverseaza topul crescatoriei la o etapa foarte grea?

De la catastrofa de pe 15 septembrie care a afectat multe cluburi din sudul tarii, mi-au venit in mare parte porumbei cu origine de maraton dar si cativa pe care chiar nu ii mai asteptam sub nicio forma. Iata top 3 sositi a doua zi la mine (in prima zi doar 1 din 70) :
1. Nasoasa – o femela care are lipsa jumatate de nas! Cand a fost pui pe cuib a fost batuta rau avand o multime de rani la cap si ramanand definitiv fara o nara. E scoasa din 2 zburatori care cred ca au IMPREUNA 3 clasari anul asta. :))
2. Coropisnita – ca pui nici nu se putea ridica in picioare, apoi a mers schiopatat si intr-un final si-a revenit, ramanand cu un mers cracanat. Am ezitat de mai multe ori vrand sa o elimin. Are si un cap foarte urat, de unde si numele.
3. Trenatul – ca pui isi tinea aripile lasate spre pamant precum porumbeii din rasele de ornament. Apoi impreuna cu sora de cuib s-a imbolnavit de adeno si fiind singurii din peste 50 de pui cu problema asta, i-am dat unui prieten sa-i duca la 100 Km la cateva zile de la iesirea la zbor, fiindu-mi mila sa-i sacrific. S-a intors acasa dupa vreo 3 saptamani si la scurt timp si-a ridicat aripile si a inceput sa se inzdraveneasca.

Acesti 3 porumbei faceau parte din lenesii trupei iar cand stolul de pui pleca la disparitie si incepeau sa vina cate 1-2, erau printre primii lenesi coborati. Alteori nici macar nu plecau la zbor. Din toti porumbeii care mi s-au intors pana acum, trendul s-a mentinut, cam 80% fac parte din puturosii trupei, care nu prea zburau pe acasa, mai stateau tristi uneori, etc.

Concluzia mea: nu au venit de la catastrofa fiind cei mai buni, ci au zburat cel mai putin in prima zi in directia gresita, avand “benzina” suficienta sa revina a doua zi.

Mai demult povesteam pe site despre cativa pui pe care am vrut sa-i elimin dar nu prin sacrificare ci prin ratacire dupa iesirea la zbor, ducandu-i la 100 Km (Bucuresti). Va spuneam atunci ca din vreo 7 lansati, 3 au revenit acasa spre marea mea surprindere. Ei bine, de la catastrofa, unul din ei a venit in ziua 2, altul in ziua 4 si al 3-lea chiar ieri, facand un procent de 100% din “trupa vesela” de care am vrut sa scap, ocazie cu care am decis sa postez acest articol. Toata iarna cand o sa dau cu ochii de cei 3 prin cotet, o sa ma amuz. O sa le zic “clanul Lapusneanu” datorita replicii lui celebre “daca voi nu ma vreti, eu va vreu!”.

Ati remarcat acelasi lucru in crescatoriile voastre? – O inversare a topului in cazul unor etape foarte grele?

porumbei.ro