Sunt convins ca majoritatea columbofililor care accesează Internetul, cunoaște deja semnificația listei de mai jos:
The ten most expensive pigeon auctions ever:
1. Leo Heremans – May 2013 (internet auction) – 4,346,500 euro
2. Pieter Veenstra – January 2012 (internet auction) – 1,899,300 euro
3. Pros Roosen – January 2011 (public auction) – 1,368,000 euro
4. Jos Thoné – December 2010 (public auction) – 1,323,780 euro
5. Andre Verbesselt – January 2012 (internet auction) – 1,292,400 euro
6. Marc de Cock – January 2013 (internet auction) – 1,273,450 euro
7. Erik Limbourg – December 2009 (internet auction) – 1,252,000 euro
8. Etienne Meirlaen – November 2012 (internet auction) – 1,159,700 euro
9. Dr. H.P. & P. Brockamp – November 2010 (internet auction) – 1,017,750 euro
10. Verreckt-Ariën – December 2011 (internet auction) – 971,800 euro
Da, desigur, este vorba despre cele mai reușite licitații cu porumbei organizate in ultimii 4-5 ani și probabil acestea sunt și cele mai mari licitații ca valoare în acest domeniu din Europa, dacă nu și din lume.
Ceea ce este remarcabil este faptul ca deja cifrele de mai sus depășesc cu mult profitul multor firme din Romania, calculat pe 10-20 de ani și ele stimulează in diferite moduri imaginația și interesul unui număr mare de columbofili, din toate țările lumii. Dacă este să calculăm și valorile vânzărilor private sau de pe alte website-uri, fără doar și poate ajungem la concluzia că sportul columbofil își dezvăluie și o latură mai nouă, o latură “business” destul de tânără, însă care evoluează spectaculos…
Desigur vor fi persoane pentru care sportul columbofil rămâne o chestiune de suflet, și care vor ignora partea financiară a activității, însă pare greu de crezut în opinia mea, că exceptând unele “momente rare”, mai este posibil în zilele noastre să ai succes columbofil daca nu ești racordat la realitate, cu tot ce presupune ea… O fi bine? O fi rău?
Dar ce mai înseamnă să ai succes in activitatea columbofila în zilele noastre mă veți întreba poate…? Să ai rezultate excelente mai mulți ani? Să formezi o linie de porumbei care să fie apreciată la nivel național sau chiar internațional? Să încasezi un milion de euro la “prima vânzare totală”?
Întrebare la care încă mă străduiesc să găsesc un răspuns… poate și cu ajutorul ideilor care urmează.
V-ați întrebat vreodată de ce belgienii si olandezii sunt cei mai cunoscuți columbofili din lume? Bineînțeles, primul răspuns la care ne-am gândi cu toții ar fi:
– au cei mai buni porumbei
– și pentru că sportul columbofil s-a născut pe meleagurile lor
Și nimeni nu spune că nu este adevărat, dar este și o imagine completă? Eu tind să cred că succesul lor de astăzi nu se bazează doar pe istorie și tradiție, ci pe principiile unui business pe termen lung, care include muncă, integritate și un marketing adecvat.
O perioadă am crezut că este vorba doar despre “suprastructura organizatorică” pe care o credeam mult mai bună sau mai profesionistă decât cea din țara noastră însă se pare că o diferența semnificativă vine și de la nivelul individual, de la modul în care fiecare columbofil știe să își pună în valoare păsările și rezultatele. Consider că modalitatea de organizare a activității columbofile în România, chiar dacă mai are anumite probleme, reprezintă un mare atu prin comparație cu ceea ce se întâmplă de exemplu în Marea Britanie, unde nu există un campionat național și unde contează mai mult locul unu… in fiecare week-end. Din acest motiv nici nu s-a auzit poate de un celebru crescător englez, decât poate pentru o săptămână… Și credeți-mă și ei importă păsări cel puțin la fel ca românii.
Mai aproape de sistemul belgian, olandez sau german, sistemul organizatoric permite în România evidențierea celor cu rezultate constante, pe durate mai lungi, care știu să creeze și să îmbunătățească linii de porumbei valoroși.
Și totuși diferența de valoare financiară între păsările vândute în România și cele de pe continent sunt extrem de mari! O analiză empirică arată ca un campion național sau olimpic valorează în România între 1000 și 3000 de euro pe când în mijlocul continentului valorează de 10, sau de multe ori, de 100 de ori mai mult. Oare este o așa mare diferență de valoare între porumbeii noștri și ai lor? Mie îmi vine să spun că NU, bazat pe câteva argumente:
a) valoarea genetică a porumbeilor din țara noastră este greu de diferențiat de cea din țările lider în acest domeniu. Pe toate site-urile crescătorilor români sunt exemple din care reiese că avem porumbei din același sânge cu care concurează și ei, unii dintre noi chiar din vârfurile de nivel mondial. Asta este adevărat de la campionii naționali la studenții care practică columbofilia la fără frecvență.
b) competițiile noastre sunt cel puțin la fel de dure (eu aș spune MAI DURE) decât cele din Belgia sau Olanda. Argumentele sunt relieful mai dificil și vremea mai capricioasă cu caniculă sau furtuni. Numărul de competitori este aproape similar (cel puțin la majoritatea concursurilor organizate), iar modul în care se zboară porumbeii este mult mai PUȚIN selectiv decât cel din străinătate.
Aici doresc să vin cu doua exemple destul de ilustrative.
Dacă ați avut curiozitatea să analizați rezultatele unor porumbei vânduți la licitația totală a lui Leo Heremans – ați fi putut observa că unii porumbei au zburat de zeci de ori din aceeași locație: gen Quievrain, Noyon, Pommereoul, Duffel, și locurile obținute au fost : 9, 12, 16, 21, 27 dintr-un total de 80 de păsări !!!!! sau din 110, 420, 550, 870 porumbei si lista ar putea continua în jurul acestei medii! Numai dacă ne amintim câte păsări are un crescător de talia sa (la licitație s-au vândut în jur 500) ne putem imagina câtă concurență au avut acești porumbei vânduți cu sume cu 4 zerouri…
Că scara valorilor nu este așa deplasată ne este confirmat și de un clasament PIPA, al celor mai buni 100 de porumbei adulți în cursele naționale din Belgia, unde surpriză… Pe locurile 10, 43 și 87 se află 3 porumbei concurați de 2 ROMÂNI, fără să mai socotim că există în clasament și persoane din alte țări, stabiliți acolo!
Acestea fiind spuse îmi revine în minte întrebarea: De ce totuși românii nu sunt racordați încă la acest business? De ce porumbeii noștri nu se vând cu prețuri similare cu cele ale porumbeilor din Belgia, Olanda, Germania?
Or fi mai multe motive și sunt sigur că în comentariile dvs. le vom descoperi pe toate.
Ceea ce pot spune cu certitudine (și face obiectul acestui articol) este însă ca fiecare crescător trebuie să fie mai atent la a-și face cunoscută valoarea porumbeilor săi, adică la ceea ce înseamnă marketing.
Mulți au impresia ca dacă rezultatele porumbeilor pe care îi crește sunt cunoscute de colegii de club, LE CUNOAȘTE TOATĂ LUMEA! Însă acest lucru este complet fals. Cu atâtea oferte pe piața electronică (INTERNET) devenită acum aproape MONDIALĂ sunt necesare metode mai bune de informare a potențialilor cumpărători, care pot fi de oriunde din lume!
Acest lucru se traduce prin website-uri, poze de calitate și absolut necesar în zilele noastre, PEDIGRIURI întocmite intr-un mod citeț (aș zice cu ajutorul computerului).
Absolut obligatoriu este și surprinderea modului în care păsările se înrudesc unele cu altele și fișa performanțelor tuturor porumbeilor din familia respectivă, care să arate că rezultatele nu sunt o întâmplare ci un aspect fixat genetic în familia de porumbei din care provin porumbeii oferiți spre vânzare. Prezentarea condițiilor meteo și de relief în care porumbeii au fost concurați aduce și ea un plus de valoare, când este cazul.
Într-un mod practic vă puteți pune problema așa: pozele de proastă calitate vă penalizează cu 20% din valoarea porumbelului… dacă ați omis să precizați o rudă a păsării cu rezultate notabile… ați mai pierdut 10%… dacă ați omis să precizați numărul de porumbei și distanța concursurilor câștigate… ați mai pierdut 30% din valoarea reală a acelui porumbel… și tot așa…
Numai dacă veți spune povestea dvs. întreagă cumpărătorului acesta va avea încredere că poate porni la drum cu păsările oferite… altfel mereu va fi atras de nume mai “sclipitoare”, pe care le aude sau le vede atât de des…
Ca să fiu complet ar trebui spus că datele făcute publice trebuie să fie actuale (de preferat colectate și prelucrate cu ajutorul unui soft – evidență mai ușor de ținut pt. crescător), prezentate într-un format citeț, ușor de înțeles, estetic și într-o limbă de circulație internațională. Din această perspectivă, opțiunea unor crescători de a nu întocmi pedigriu, sau a întocmi unul sumar (care de multe ori ascunde lipsa deprinderii de a lucra cu computerul) este o slăbiciune. Ei ar trebui să apeleze la rudele mai tinere, care să le faciliteze comunicarea acestor informații către cei interesați și valoarea să fie scoasă la lumină.
La extrema opusă, unii folosesc tehnici destul de complicate de “marketing” (aici poate cuvântul manipulare ar fi mai potrivit), astfel încât devine din ce în ce mai complicat să citești un pedigriu și să înțelegi ale cui sunt rezultatele de sub numărul de inel al unui porumbel… Se precizează sub porumbel concursurile sau titlurile unor rude apropiate sau rezultatele cumulate ale mai multor descendenți sau frați/surori, etc.
Pentru locuri de unu, se preferă concursuri cu o competiție aproape inexistentă sau foarte slabă.
Deși aceste tehnici nu sunt de apreciat (cel puțin eu nu prea mă împac cu ideea), de vreme ce ele devin o practică curentă, trebuie să le acceptăm și să le tratăm ca atare… cu semnificația cuvenită…
Un rol mai mare ar trebui să îl aibă și federațiile columbofile care să întocmească materiale scrise sau video despre condițiile uneori extreme în care se concurează păsările în România care să fie publicate în limba engleză, cel puțin pe PIPA împreună cu câștigătorii campionatului național. Nu este de omis nici întocmirea unui website sub tutela FCI, în care să fie prezentate clasamentele naționale din fiecare țară din lume, inițiativă care ar trebui preluată de către reprezentanții României.
Dvs. ce credeți? Sunt alți factori mai importanți decât MARKETINGUL în promovarea păsărilor din Vestul Europei? De ce unii dintre noi preferăm să plătim mii de euro pe rude ale unor păsări celebre din afară și nu putem plăti 1000 de euro pe un campion național?
Un sezon cat mai bun pentru fiecare!! Vă mulțumesc!
C&C Popa
Multumesc pentru un articol lucid si argumentat!
Principala noastra problema nu este marketingul deficitar ci… increderea deficitara. Strainii in general se feresc de romani pentru ca ne-am facut un “renume”.
Amuzant termenul “prima vânzare totală”… si din pacate este de actualitate.
Cred ca cele mai destepte achizitii sunt de la crescatorii de top si constanti din ZONA TA. Preturi mai mici si sanse mai mari sa “mearga” fiind deja selectati pe ruta.
Despre pedigree ai atins niste puncte fierbinti. Ma scot din sarite pedigreele perverse, facute sa te prosteasca pe fata daca se poate. E foarte des intalnita smecheria asta cu lista de rezultate trecute in rubrica unui stramos chiar daca nu le-a facut el… si scris undeva marunt ca sunt ale fratelui, ale strabunicului, ale vecinului, etc. Ma mai enerveaza faptul ca unii identifica o etapa doar cu numele localitatii de lansare, nu si cu distanta de la care a fost, de parca tot omu e cu doctorat in geografie si are GPS implantat sa calculeze instant distanta de la locatia crescatorului la ceva localitate bizara de unde are lansare.
Treaba cu mediatizarea porumbeilor romani pe Pipa, sunt convins ca nu o sa o vad prea curand.
Anul trecut, daca nu ma insel, Pipa prezenta cei mai buni porumbei pe Olimpiada , si al naibii pe cel al romanilor nu l-au prezentat, nici o poza nimic.
Nu mai stiu al cui era dar poate isi aduce aminte cineva.
am sa raspund printr-o simpla intrebare : cati din cei enumerati mai sus ii veti gasi la final de sezon in top 10 national ? raspunsul este simplu: doar o mica parte !
uitati-va cum a evoluat pipa.be de la aparitia acestu-i site si pana in prezent . este tot timpul cu un pas in fata concurentei . de ce? pentru ca si-a strans o echipa bine pregatita in marketing si si-au dat seama ca tehnologia si marketing-ul fac intotdeauna casa buna!
camere full HD , sistem de licitatii de ultima generatie , zambete in toate interviurile realizate de profesionisti….etc ..etc. etc..
DA , marketingul este viitorul !!!
Nikolas spunea ca la inceputul carierei sale , strabatea toata Belgia si Olanda pentru a gasi un binevoitor campion sa le ofere un interviu.
multi erau reticenti la a li se lua un interviu scris sau video …. iar acum ofera bani grei pentru a fi adaugati in categoria ” bijuterii din cer ” ….
acest lucru il intalnim in zilele noastre printre columbofilii cu rezultate . iti deschid greu usa , tragi cu clestele o informatie , nu stiu sa-si prezinte ”marfa” , nu stiu sa-si vanda ”produsul” desi vecinul sau care are 500 de porumbei vinde de rupe in targ doar pentru simplul fapt ca-i are mari si narosi .
o alta chestie de luat in seama : priviti site-urile de licitatii de pe la noi . unii au inteles ideea ca , cu cat impachetezi mai bine produsul si treci cu rosul unde il intereseaza mai mult pe cumparator, cu atat mai mult vei obtine o suma mai mare , desi pe acel porumbel il poti lua lejer cu un pret de maxim 50 euro de pui direct de la respectivul crescator din voliera
CREDIBILITATEA ce anseamna an sportul columbofil Romanesc ‘?.Aceasta antrebare asi puneo presedintilor de federatii..Bine ar fi fost sa fie una singura ,unu la mana..De aici ancepe totul,de la ,credibilitate..Si asta ce vrea sa zica?.Fixarea unor rute stabile de zbor,nu schimbate asa dupa o zi pe alta.Toate concursurile importante ,an special fondurile si maratoanele filmate pana la cel mai mic detaliu,si asta facut profesional,nu filmat cu celularel prin peco pe la pocreaca si nu mai stiu pe unde,,porumbeii pe cer ..Calitatea umana,pe cine trimiti acolo cu porumbeii..Nu de putine ori prin anregistrari,amfost nevoiti sa ascultam un limbaj ca la usa cortului..Facut totul profesional acolo la locul lansarii..Cu: Adapatul cu apa si mancare,asta facut profesional nu asa dea valma.Cum sa vazut prin unele filmari cum puneau boabele cu mama ne tinand cont pe unde a pussi pe unde nu..Cand ancepi cu alimentarea ancepi frate cu partea de sus antrun sens anume sa nu ati scape njici o portiune nefacuta.Prezenta delegatilor,filmarea interviu cu acesta.Nu asa filmezi campul cu masina dai drumu la porumbei ai mai filmezi un pic pe cer si gata am lansat de la BERLIN..Delegatul care pleaca cu porumbeii la lansare trebuie sa fie o persoana pregatita, si nu una care miroase a bautura la prima ora.Sunt niste chestii foarte simple ,care trebuiesc facute serios si se va ajunge si la acest MARCHETING..Dar cand tu filmezi anbarcarea pentru MOSCOVA si arati acolo cum te chinui sa dai apa la porumbei atunci ce credibilitate sa mai ai ca ai lansat porumbeii de acolo,.Si uite asa de aici pleaca totul ,dragii MOSULUI,nu de la pozele de prezentare a porumbeilor ,si mai stiueu ce..Toate concursurile trebuiesc facute demonstrabile,cu seriozitate maxima,si credibilitatea vine de la sine ,nu trebuie sa o cautam an alta parte..Dupa acea vine si acest MARCHETING cum ie numit ,tot singur,pentru ca o sa fie atras de TRANSPARENTA…CU STIMA BARONU DE FOCSANI
Foarte bun articol,trebuie adaugat si ca initialele RO fac sa se piarda un procentaj foarte mare din valoarea porumbelului.La noi achizitiile porumbeilor cred ca se fac pe principiul pur romanesc,ca si la cumpararea unei masini;preferi sa cumperi una germana sau japoneza decat autohtona ptr ca iti ofera “SIGURANTA”.Concursurile cu porumbei de acolo se desfasoara la un nivel de CHAMPIONS LEAGUE,deci si pedigreele sunt facute pe o baza solida si onesta. Sunt oameni care se ocupa efectiv numai de porumbei,este un mod de viata in vest,din asta traiesc,si isi calculeaza absolut totul pana in cel mai mic detaliu.Si da, reclama este cheia unei afaceri prospere. Salutari tuturor!
cn are bani nui rau sa investeaska in aceasa pasiune.
Exorbitanta lista cu pretul de vanzare al porumbeilor.Sa fim serios…cati dintre voi ati da atat de multi bani pe un porumbel?Si daca ati da…credeti ca veti reusi din rezultatele tuturor urmasilor lor sa va scoateti bani?
Eu nu cred.Pur si simplu unele chesti pe mine ma depasesc.
O seara faina,
Paul.
Transparenta totala si corectitudine acesta e secretul lor.Pana cand o sa treaca la noi 2-3 ani fara sa auzim de furt si de schimbarea rutelor de zbor dupa placul unora cred ca se poate face ceva si la noi.
Felicitari dle Popa pentru analiza si expunere.
Dumneata faci cinste comunitatii noastre.
am doi veri primari cu ,,bolt,, sa vedem ce pui scot si dupa hartiile
noi nu stim sa citim un pedigre si cum a spus si porumbei.ro cea mai enervanta treaba cand sub un porumbel se trece alte rezultate , vezi la tata si bunic rezultatele lui strabunicu sau etc. , plus ca nu are distanta trecuta si sunt multe altele care deja depaseste pasiunea si placerea de a mai creste porumbei
Inca 3 amanunte socotit de mine importante la intrebarea de ce dam mii de euro pe pasari de afara si nu pe un campion national de la noi. 1: Nu avem incredere in colegii nostrii ca au concurat cinstit mai ales daca este vorba de un nou campion ( ca pe cei cu traditie deja ii stim ce fel de oameni sunt pt ca vorba circula repede) . Cazul 2: Mergem foarte mult pe principiul proverbului nostru stramosesc si anume ” Prostul nu e prost destul daca nu e si fudul” adica ce ma eu cumpar de la ala ? Ma injosesc? Eu aduc porumbei originali ( ce originali?). Adica ma roade invidia si nu stiu cum sa ma mai dau eu in spectacol sa fiu si eu bagat in seama. Si 3: Intradevar anumiti columbofili (cei mai putini care de altfel sunt si cunoascatori) chiar aduc material genetic foarte bun de afara iar pretul pe care il platesc este cel corect pentru puterea de cumparare in tara respectiva.
singuru lucru care imi vine in minte acum este intoxicarea care exista in lumea asta columbofila din tara.
nu mai ai loc sa te cacccccccci de maestri columbofili care apar pe toate saiturile de specialitate ca au rupt gura targului ,IAR ????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!
dar ce roman a vandut porumbei pe pipa?
trebuie sa recunoasrem ca dumitrache maian nea dat clasa si anul> asta la ucpr vorbind<si chiar daca pe prahova a mai luat cineva ceva tot porumbei lui sunt .felicitari si la mai multe cupe
Poti sa faci cel mai tare marketing posibil si sa ai cele mai bune rezultate posibile , ca le ai degeaba , atat timp cat credibilitatea , imaginea , organizarea federatiilor in care concurezi este aproape nula ( ca sa nu zic negativa ) pe plan international . Cand toate acestea vor trece intr-un plan pozitiv , si vor deveni imbatabile din punct de vedere organizatoric in primul rand , credibile in al doilea rand , legale in al treilea rand , si vor fi orientate catre apararea intereselor membrilor sai si nu a intereselor proprii , si vor incuraja obtinerea performantei , nici nu va mai fi nevoie de un marketing . Toate vor veni de la sine .Dar cum toate astea sunt pure fabulatii pentru aceste organizatii, si asa vor ramane si in viitorul apropiat , indepartat si foarte indepartat , nu ne ramane decat sa ne bucuram sufletul cu acest minunat hobby. Enjoy the pigeon race.
si a fost primul roman ce a vandut pe pipa.be
Sunt o gramada de motive, unele obiective si altele subiective. Modul de oraganizare a concursurilor sigur e unul din ele. Priviti insa modalitatea de a licita pasarile, mai ales pe http://www.pipa.be, daca observati cam aceleasi nume sunt mereu. E si ceva ciudat acolo. Apoi priviti cum campionii columbofililor romani de pe situri nu ii liciteaza aproape nimeni, vezi cazul porumbelului de pe Herbots care e licitat doar de domnul Tunduc. Oare ce credibilitate e cand oamenii care au concurat nu liciteaza? Credeti ca se ingramadeste cineva sa arunce cu bani in crescatori??? Eu pun pariu cu oricine ca in Romania sunt porumbei egali cu cei din occident. Vezi crescatorii romani din occident care distrug clasamentele.
Am putea fi si noi la aceeasi valoare,desii nu avem logistica lor,
mandria de a fi columbofil an adevaratu sens al cuvantului,,daca ar fi corectitudinea,ordinea si
disciplina din alte tari ‘columbofile’,poate am depasii tari cu traditie an ‘champion of the whorld’ si am fi noi CAMPIONII
in 5 ani vom fi si noi acolo sus sunt sigur de aceasta;;; mare problema la noi este CORECTITUDINEA…si organizarea concursurilor
In primmis daca nu ar fi asiaticii astia plini de bani si usor de fraierit as vrea sa vad ce cifre s-ar mai face pe pipa. In ce-ia ce priveste numarul redus al porumbeilor romani prezentati pe acest site eu l-as compara cu un deler auto care are in vitrina la vinzare numei masini de lux foarte scumpe si cu siguranta nu v-a accepta si dacia printre ele doar de dragul pretului redus!!!
Atata timp cat avem 3 campionate nationale nu putem avea o mare credibilitate.
PANZA ROBERTO e italian stabilit in Belgia , e un singur roman in top 100
Felicitari pentru articolul lucid si argumentat.
Sunt de parare ca este marketing 100 %. Sunt de parere ca pretul porumbeilor NU justifica in nici un fel valoarea acestora.
La milioanele de euro vehiculate ar trebui ca cei care cumpara, sa achizitioneze certitudini.
Cei care cumpara si liciteaza o suma peste 1000 Euro consider ca NU au muncit pentru BANII respectivi. Nu ma refer la o munca bruta/fizica cu transpiratie, vreau sa spun ca probabil banii iau castigat fff usor, pretul platit fiind un moft.
Un aspect deloc de neglijat, cei care dau peste 1000 Euro pe 1 pasare, NU sunt CRESCATORI, sunt doar INVESTITORI. Poate articolul ar fi trebuit sa sublinieze si lucrul acesta.
Intrebarile de mai jos se pot adresa strict CRESCATORULUI.
Dar ce mai înseamnă să ai succes in activitatea columbofila în zilele noastre mă veți întreba poate…? Să ai rezultate excelente mai mulți ani? Să formezi o linie de porumbei care să fie apreciată la nivel național sau chiar internațional? Să încasezi un milion de euro la “prima vânzare totală”?
Crescatorul ADEVARAT cred ca este interesat doar sa aiba rezultate constante mai multi ani.
INVESTITORUL, in general epateaza. Cumpara de pe PIPA, vrea sa fie presedinte de federatie, sau daca nu vrea functie de conducere conduce din umbra federatiile. Investitorul in general cumpara, se afiseaza la evenimentele columbofile, cu masini de lux, curve de lux si culmea nesimtirii ridica cupe obtinute la nivel national de INGRIJITORI. Investitorul NU da cu spaclu, nu hraneste, NU isi cunoaste porumbeii.
De ce se vand asa scump porumbeii? De ce nu vand romanii?
Sincer……vorba parazitilor ……ma doare in p- – a.
Sunt interesat ca porumbeii mei sa: fie transportati in conditii normale, sa am filmate etapele de fond/maraton, sa fiu relaxat in acest hobby ( nu vreau sa fiu legat de ceasul electronic cu porcaria de sms) si nu in ultimul rand simt o placere perversa cand imi zdrobesc( prin rezultate) INVESTITORII din zona mea.
Succesuri!
In primul rand nu altii grebuie sa ne aprecieze pe noi ce noi trebuie sa ne apreciem pe noi.
Acest lucru incepe incet incet sa se intample si din urmatorul motiv – 95% dintre porumbeii importati nu au adus satisfactie. In special la categoriile fond si maraton in cel mai bun caz nepotii originalilor au inceput sa miste.
Personal consider ca 75% dintre vanzatorii de porumbei de afara sunt MINCINOSI.
Cat priveste aprecierile porumbeilor nostri sunt doua aspecte
1. Realizarile FCPR in materie de siguranta sunt unice in Europa dar pana la acest moment nu am putut sa le aratam lumii decat poate in cercuri restranse. Sunt sigur insa ca in urmatorii 2 ani lucruile vor sta altfel.
2. Nimeni din Belgia sau Olanda nu este incantat ca Romania devine o forta columbofila si normal ca suntem vorbiti de rau. Credeti ca sistemul comercial acolo cu un businesz de zeci de milioane de euro sta sa vada cum creste Romania???
In ce priveste sumele anuntate mai sus cred ca majoritatea sunt niste facaturi ordinare pentru a creste cota crescatorilor care deja vand pui doar prin agenti si unde businesul e mai mare decat ce vedem noi pe pipa.
Stiu de exemplu cateva crescatorii de afara a caror porumbei s-au vandut pe la nu stiu ce emiri arabi si japonezi care dupa licitatie au decis sa lase porumbeii tot in crescatoriile de origine, chipurile pentru a scoate porumbei tot in Belgia.
Adica a platit omul 100.000 de mii de euro si nu i-si duce porumbelul acasa :)
Nu mai zic de celebrii reproducatori vanduti in Asia care s-au dovedit sterili.
Stati linistiti sunt hoti poate mai mari ca noi da tin gunoiul bine sub pres. In clubul dnei Martha van Geel au prin pe unul furand luna trecuta. Anut trecut un celebru Belgian a fost prins cand incerca sa-si scoata porumbeii din camion de la Barcelona. Un alt celebru neamt cu rezultate uimitoare pe program si cu sosiri de Top 3 mereu a devenit un crescator normal anul trecut cand federatia a trimis chiar un prieten al meu la control si porumbeii au fost verificati in Franta inainte de lansare in prezenta politiei.
Sunt multe care nu sunt spuse in Romania tocmai pentru ca sa nu stim atatea.
Eu sunt mandru ca sunt roman, cand merg afara ma uit de sus la ei, pentru ca stiu ca sistemul meu de zbor de la aociatia noastra ei nu il au.
Vedeti un porumbel As National cu norma la toate categoriile si vedeti cati puteti sa-mi aratati afara. Vedeti porumbei cu 9 maratoane in 3 ani si vedeti cati gasiti afara.
Sunt mici copii!!!
HAI ROMANIA
Ca sa vinzi un produs pe multi bani pe o durata
lunga de timp trebuie sa se uneasca mai
multi (3)parametrii.
-trebuie sa ai un produs de calitate(cel mai bine daca l-ai
si inventatat )si sa ameliorezi permanent calitatea.
-marcheting/promovare inteligenta si permanenta
-CREDIILITATE =Baza comertului.
Afacerea cu porumbeii se poate compara cu cea
a masinilor:
-MASINA a fost inventata in Germania.Aceste masini au
fost totdeauna fiabile,marcheting permanent,credibilitate
mare si chinezii cumpara numai masini germane oricat
ar costa.
-PORUMBELUL VOIAJOR a fost creat in Belgia/Olanda,
deja agentie de stiri Reuters a fost fondata cu voiajori
belgieni,ameliorare si marcheting permanent.Credibilitate
mare si uite ca chinezii cumpara numai acesti porumbei
oricat ar costa.
-Produsul si marchetingul se pot realiza mai usor.
-CREDIBILITATEA se dobandeste ft greu si nu de azi
pe maine.La ea nu contribuie numai producatorii/cres-
catorii ci toate persoanele si institutiile unei comunitati….
De ce nu ati facut un sistem bun de zbor in tara cum ati facut in Bihor in acesti ani de cand sunteti la conducere?
Interesant subiectul propus, citind comentariile, vad ca deja asa mai voalat, naste putina lupta de idei,….. insa totusi haideti sa fiim un pic ma lucizi si exigenti. Punctual:
– 1. Noi, romanii, inca nu suntem la nivelul celor din Belgia si Olanda, ma refer la cei care traiesc efectiv din acest sport: vanzari de porumbei, concursuri organizate pe bani, pariuri, producatori de produse columbofile, etc.
– 2. Toata lumea tipa de ceva timp ca vrea filmari la etapele de fond si maraton. De ce?, la cele de Viteza nu? Au cumva capac?Un campion la Viteza sau Demifond e mai prost ca cel de la Fond sau Maraton?daca da scoateti categoria, nu?Nimeni nu vrea filmari HD, insa delegatu poate pe tot traseul cand face pauze , cand se hranesc porumbeii, se adapa, cand ajung mai devreme pe locul de lansare sa faca cateva poze, filmari, caci toti copii au acum smartfone…. cand ajungi napoi le descarci pe net, asa mai proaste cum sunt, si vede si ochiu meu…… sau macar pe un CD, si dale la asociatie, sa le tina in arhiva, ca doar bani stiu sa ceara pe te miri ce…
– 3. Pedigreul, aici treaba se impute grav, caci au vazut aici rasuri de pedigree, nu ceva concret, adica: Am vazut licitatiile catorva campioni locali, ca Preda Gheorghe, Cobzaru Daniel, etc., unde la pedigreu scriia doar frate cu capionul x, seria si cam atat, iar mai ales nici macar bunici nu mai aveau, de parca toti suntem prieteni intimi si le cunoastem porumbeii pe de rost.
Pe cand la Belgieni, se cade in extrema cealalta, adica la un pui i se trece palmaresul si la varu, lu matusa, cumnatei ginerului bunicii……..faza este sa stie cumparatorul cum sa il citeasca…
– 4. Problema investitorilor….. chiar credeati voi ca Cosmin Olteanu, sau Chiceanu, sau…. in loc sa isi vada de afaceri, stateau cu fundul in sus sa dea cu spaclu la porumbei, normal ca au ingrijitori, iar voi credeti ca ingrijitorii fac asa de capul lor, nu sunt coordonati tot de ei, nu vad de multa lume se agata de treaba asta, vezi doamne defapt ingrijitorul e cel tare, …… pai cine a cumparat porumbeii, cine a construit volierele, cine le hotaraste cum sa fie alimentati, antrenati, medicamentati, imperechati,…… cine?
Aceeasi chestie am intalnit-o si la tandemuri, vezi doamne, unul e mai fraier(insa are bani), si celalalt e mai priceput(insa mai sarac), de parca ei nu vorbesc, si nu se consulta deloc…..
– 5. Porumbeii, aici tind sa dau dreptate lui Tunduc, caci la belgieni, olandezi, nu prea vezi porumbei cu norma realizata pe 3, 4, 5, ani la rand, chiar va recomand sa vizitati Expo. Targoviste UCP, si sa vedeti acolo porumbei cu palmares pe 4 si 5 ani la o categorie,,,,,,, pai vere, ala are ceva in cap, nu un sezon ca la ei si repede la vanzare pe Pipa.
– 6. Federatiile, niciodata nu se vor unii, chiar nu vreti sa intelegeti asta, caci sunt interese de ambele tabere sa fie asa. De ce Moldova nu se uneste cu Romania, ca sa ne reintregim, ei nu vorbesc oare romana?…..va las pe voi sa trageti concluziile…..
Final: succes la toata lumea, si deschideti bine ochii data viitoare cand veti cumpara un porumbel… succes…
dl. Tunduc mesajul dv. e clar si la subiect. Si eu sunt mandru ca sunt roman ,HAI ROMANIA!!!
Inca ceva, uitasem….. F.C.P.R. Caras Severin., Lugoj – Groza Marius -, Categoria AS NATIONAL , la maturi 4 bucati, iar la tineret 2, cati porumbei sunt ca asti in afara, daca ii avea Jos Thone , rupea licitatiile cu ei… pe cand la noi….. nu il cunosc personal pe crescator, nici nu stiu cum arata insa ,sper oadata sa vorbesc cu el… sincere felicitati la toti campionii, adevarati, de anul acesta….
cel mai enervant lucru pe care il vad la acele “licitatii totale” ,este faptul ca se spune licitatie totala,dar fara puii din anu respectivi si cativa porumbei tardivi din anu precedent,(si cred ca spun asa pentru a atrage cati mai multi cumparatori si ati da impresia ca este singura ocazie pentru a pune mana pe cativa porumbei de valoare de la acel columbofil,ca cik se lasa de porumbei columbofilul respectiv,si nu mai alta ocazie…….chiar asa o fi,pe bune, chiar in halul ala pot sa minta ). Pai ,ori e licitatie totala,ori columbofilul respectiv isi vinde 80-90% din porumbeii pe care ii detine,si cand mai vezi ca se mai spune la acele licitatii totale, ca acei columbofili se lasa de porumbei din cauza anumitor probleme de sanatate,dar dupa 1-2 ani de pauza ii vezi iar cum participa la concursurii.
In legatura cu ce scrie in multe pedigree,deja te ia durerea de cap,multe sunt foarte perverse,facut sa te proteasca pe fata ,daca se poate,asa cum spune si porumbei.ro,dar se pare ca toate acele lucruri fac parte din marketing,ceea ce garanteaza succesul unei licitatii
Hai sa pastram bunul simt si sa evitam injuriile si limbajul de mahala. Altfel rog pe moderator sa cenzureze comentariile care nu aduc solutii noi/idei si pareri (fie ele subiective). Articolul este interesant pt cei care vor sa fie interesati de el…
Articolul contine lucruri adevarate, dar in titlu e logica franta.
Ca sa ai succes in columbofilie trebuie sa iti indeplinesti obiectivele proprii legate de concursurile de porumbei, adica ceea ce iti propui: norme, clasari bune sau foarte bune sau locuri in topul national.
Acest lucru nu se poate obtine prin marketing.
Banii si beneficiile conexe columbofiliei se obtin prin marketing.
Si inca ceva, succesul in columbofilie nu este atins nici cand cumperi nici cand vinzi.
De cumparat, poate oricine sa cumpere, chiar daca nu stie sigur cate pene are un porumbel intr-o aripa.
De vandut, e vorba de calitatea de negustor, comerciant, ambalaj, etc – daca vinzi un porumbel scump, oare ai succes in columbofilie ?!
apropo’ de pedigree-uri false… Eu cred ca nu suntem indeajuns de maturi si educati in a spune adevarul,ca adevarul iti scurteaza o multime de necazuri,timp si renume… Realitatea e a fiecaruia,dar cand se spune un lucru si nu corespunde cu scrisul… Poate au gresit aia la scris :)) astia sunt scuzele noastre,ca cineva greseste pentru noi,ca cineva are ce-are cu noi…cre’ca de-ai dracu’. Da’ si noi…de-ai dracu’ nu spunem adevarul. Parerea mea e ca e mai greu sa minti decat sa spui adevarul. Ce misto e senzatia aia cand cineva te descopera ca minti si te si mai arata cu degetul :)) in copilarie se-ntampla f des astea,in copilarie e permis. Problema e ca se creste!
Pentru coco
Da, ingrijitorul face rezultatele, bineinteles ca pe banii investitorului. Ce am vrut sa subliniez e faptul ca e trist ca INVESTITORUL se duce la sfarsitul sezonului sa ridice cupa.
Coco, crede-ma de cele mai multe ori INVESTITORUL nici macar NU stie pe care parte a corpului se pisa pasarica campioana.
Sincer, Nu mie mila deloc de prostii care arunca banii in vant la licitatii,, totale”. Mie mila in schimb de cei de la care investitorii au furat acei bani.
Sunt distrat maxim de licitatia totala de anul trecut, organizata de copia PIPA in Romania pentru tandemul Chicheanu-Rusu. In sezonul 2013 am costatat cu stupoare ca la startul sezonului nea Bebe incepe ,,modest” cu 200 bucati. Vezi link http://www.fcpr.ro/clasamente3.php?tip=2&idj=25&idconc=4775. sunt aproape sigur ca cei 200 poruumbei sunt tardivi scosi toti dupa revelion. De fapt nea Bebe a vrut sa se lase…dar sa razgandit. In decembrie 2012 se lasa (a se vedea expozitiile nationale unde a fost prezent cu porumbei). Totusi pe 05.05.2013 concureaza 200 porumbei. Funny.
Nu pot sa nu citez din clasici Parazitii ,, ma pis pe copia lu Elvis din Romania” asa si eu ,, pe PIPA, pe licitatiile totale si pe copia PIPA de ROMANIA”
Fara transparenta ,corectictitudine si seriozitate nu vor rezolva absolut nimic .Va doresc sanatate !!!!
Eu cred ca sunt doua motive destul de elocvente pt care acest ,,marketing ..nu este dezvoltat.
1.lipsa de cultura ,si spunand cultura nu ma refer neaparat la cea columbofila ,
2.situatia financiara grava in care ne aflam.
Personal cunosc foarte multi crescatori buni,cu rezultate exceptionale care isi vand pasarile cu preturi minione comparativ cu cele vestice ,doar doar ajungand intr-un final sa isi sustina economic macar partial si foarte putini cumparatori care isi permit sa plateasca corect .
In concluzie la noi nu oferta este de vina ,cu pedigriiuri ,linii,pasari de calitate ,imagine etc ci forta de cumparare pe care majoritatea cumparatorior ce practica c;umbofiia o au.
In final marketingul este o chestie de comert ce defineste strategia unei actiuni ce aduce bani si cred ca singura posibilitate care exista la noi este cea de a organiza cat mai multe concursuri oficiale cu premii consistente.Ex cel mai bun sunt columbodroamele care au prins un avant puternic in Ro.
Ps degeaba castigi trei cupe daca nu ai bani de un sac de grau sa iti tii porumbeii
da CORECTITUDINE ?????!!!!!!!!!!
pai hai sa vedem lansarea comuna pe care a facut-o anul acesta UCPR si FRSC la zborul de MARATON de la DONETK sau cum se scrie ,care afost un inceput promitator dupa care s-a sfarsit tragic caci nici acum nu a aparut clasamentu comun pe lansrae !!!!!!!
oare de ce ???????????????
nu credeti ca interesele unora primeaza si ca trebuie sa iasa in fata numai cine trebuie????????????
de ce nu se scrie despre toata lumea cu aceiasi unitate de masura atunci cand unii dintre noi avem rezultate,??????????
interesul unora si al altora primeaza si trebuie sa iasa in fata doar cine trebuie.
un exemplu bun este prietenul meu GOGONEA ION din URZICENI care anul aceste din 3 MARATOANE organizatz de FRSC el are 2 locuri 1 pe lansare oare daca un Belgian ar fi avut aceste locuri in decurs de o luna jumate am fi aflat si noi,nu,????????????
in schimb am vazut alti maestrii columbofili care concureaza cu el in acelasi club care a doua zi de dimineata dupa ultimul marathon deja erau cu reporterul in curte la o cafea si spunea cat de mare si tare este domnia sa !!!!!!!!
anul acesta in mod normal si dupa rezultatele obtiunte la aceste MARATOANE ,GOGONEA ION trebuie sa fie locul 1 national dar ma tem ca centralizarile intarzie sa apara tocmai din cauza ca unora le da cu VIRGULA in dreptul lor si nu este bine!!!!!!!!!!!!
deci despre ce vorbim?????????????!!!!!!
si inca ceva ,ati vazut rezultate la zborurile cu puii din aceasta toamna ale domnului NICULESCU MIHAI zis PILOTU ma mir ca au aparut si ca s-a scris despre el caci Nea MIHAI asa cum il cunosc eu deranjeaza cam multa lume atunci cand vorbeste,si asta pentru ca de cele mai multe ori spune lucrurilor pe nume.
dec ,si inseamna ca am tras o concluzie la noi conteaza cu cine te asociezi si pe cine iti faci dusman ca daca se intampla sa ai dusman un maestro emerit al sportului columbofil din ROMANICA poti sa te lasi de porumbei sau sa continui sa fi mai al dracu si sa-i dai bataie ca la Magar in panta pana vorbeste singur!!!!!!!!!!!
sa fiti iubiti!!!!!!!!!!!!!!!!
Pentru com. nr. 35, jos palaria, nici nu puteai puncta mai bine de atat. Chiar daca te ascunzi sub un pseudonim, putini sunt cei ce au curaj sa scrie despre lucrurile ordinare care se fac pe site-urile din Romania. Pedigree pompoase si porumbei supraapreciati. De cele mai multe ori cumperi iluzii.
Hai sa va zic cum stau treburile pe marile site-uri de licitatii de pe la noi …..nu am sa dau un nume pentru ca mai toti practica aceasta metoda:
Postezi 10 pui la licitatie de la un mare crescator .
Ii promiti ca va lua o suma frumusica pe ei atingand pragul de minim pret stabilit de crescator si in favoarea administratorului pentru asi lua comisionul stabilit .
Neatingand pragul impus deja de respectiva crescatorie cu vanzare de la poarta , il vei decredibiliza total, scazandu-i pretul pe viitor.
Dar ce te faci cand vezi ca nu se prea inghesuie lumea sa liciteze ? Pai …simplu: inventezi tot felul de pseudonime de renume international si incepi sa licitezi sec pe anumiti porumbei , tu ca administrator , porumbei ce in prealabil au fost timid licitati de catre o persona .
Urci suma pana la pragul dorit , ca exemplu: il postezi la 200 lei . Il liciteaza cineva cu 300 lei . Tu , ca administrator, incepi sa-l licitezi cu pseudonime fictive de renume mondial [chuck norris, uraganul catrina , terminator, dracula , mimi, pipi, chichi, ritzi , ….] …urcandu-l pana la o suma de 1.000 -1.500 lei .
Intre timp , poate s-a mai gasit vreun fraier credul sa liciteze real .
dupa terminarea licitatiei , inchisa de tine cu nume fictiv, vei cauta sa-l suni pe ultimul care a licitat real explicandu-i ca cel care a licitat ultimul , este un nemernic neserios care nu si-a dat toate datele si ca esti dispus sa-i lasi porumbelul la ultima suma licitata de respectivul fraier credul , de regula , daca s-a inchis licitatie la o suma fictiva de 1.500 lei puiul de 2013 , ultima suma reala este in jur de 1.000 lei iar tu ca fraier-cumparator te vei bucura sa-l iei la aceasta suma ”mica”.
P.S. – orice pui , din orice crescatorie din RO de la marii campioni nationali au preturi de pornire intre 50 si 100 euro . ce-i mai sus de aceste sume raportat la ce se posteaza pe site -urile de licitatii de pe la noi , sunt prosteli pe fata !
Toti marii campioni care doresc sa -si achizitioneze o pasare buna pentru infuzie , fie pe pipa fie pe site-urile din romania , sau incepatori cu bani , liciteaza cu nume reale!!!
vreau sa intre vreun administrator de site de licitatie si sa ma contrazica aici ca nu este real ce am zis mai sus ……….si am sa dau cu el de pamant cu dovezi clare !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
mai baieti, mai baieti,……… ha ha ha ha ha ha…, am inteles extrema unde bateti, insa trageti frana de mana, dati pe avarii, si treceti un pic pe dreapta.
In primul rand nu apreciez pe nimeni din cei care au investit bani in porumbei din romania, eu doar am expus alt punct de vedere, caci un om care gestioneaza bani, care are angajati la societatile sale, normal ca si columbofilia o v-a administra la fel( intr-adevar e trist ca ingrijitorul sta pe margine la premiere, insa oare cand patronul incaseaza banii dupa vreo lucrare, ii mareste salariul angajatului, sau cati macar ii lauda?). Chiar nu vreau sa discut despre fiecare investitor in parte, caci am alceva mai bun de facut.
In al doilea rand, la capitolul licitatii din romania, treaba cu umflarea fictiva, nu mai zic, sau despre motivele invocate de cei care pun porumbei acolo nu mai zic, caci personal am trecut prin cateva chestiuni ilustrate de voi mai sus, si am zis pas. Insa sa nu credeti ca nu se intampla acelas lucru si afara: sunt crescatori din Belgia, care au contract cu Pipa.be sa nu vanda porumbei la oricine, sub pretul la care se vand pe saitul lor,…. sau : Un mare crescator pune o licitatie totala( eu ii zic o curatenie totala, debarasare de balast, cu cateva exceptii), apoi isi suna agentii din Taiwan, China, etc., si le zice ca daca porumbelul X il cumpara cu suma de X, primesc inca 10 pui moca, si uite asa…… sau pun mai multi crescatori concomitent porumbei( licitatii totale) pe net, si sa vezi cum isi urca preturile unii la altii( cel mai tare m-a distrat Koen Van Roy, la licitatia totala a lui Marck De Cock, a licitat la 35 de bucati , insa cum ii ducea la suma de 11.000 euro, cum subit se oprea, iar pana la final a pierdut in detrimentul altui licitator torii porumbeii- iti dai seama, l-am facut pe Van Roy, ce pasari am luat- mama pazea ca va rup,….. gogosi).
Tot ce se mai insira pe aici nu face parte tot de marketing , cumva?.
Problema este ca la noi( si aici ma refer strict la administratorii de saituri-licitatori, si la cei din conducerea F.C.P.R.), se incearca sa se aduca nivelul de afacere de afara, insa FRATILOR, NOI NU AVEM PUTEREA DE CUMPARARE A CELOR DIN STRAINATATE…. asa ca va sfatuiesc sa o lasam asa mai moale, caci niciodata un investitor nu va lua de la un crescator modes, niciodata ( ex. Preda Gheorghe, este un crescator modes, insa cu rezultate mari, iar de promovat…… numai dintr-o gresala cineva i-a luat un interviu si atat, daca erea altu , asa de amorul artei sa zicem:……Olteanu Cosmin….?).
P.S. – pentru acel celebru… am senzatia ca am mai discutat pe aceasta tema cu tine in particular, mult mai detaliat( sau poate gresesc, cred ca esti cumva chiar coleg de asociatie cu mine)…. sau poate nu…..
– As mai dorii ca faceti o analiza la alte animale( caci se zice ca pretul porumbeiilor este cu mult umflat peste valoarea lui) si anume:
cat costa un pur sange englez?
cat costa un pur sange arab?
cat costa un caine campion la…..?
cat costa o pisica de rasa X…….?
cat costa un taur de reproductie din rasa X ?
Si apoi explicati-mi si mie de ce atat de mult( caci la cai se ajunge si la 40 de milioane de euro)? Oare e vreo diferenta intre gloaba mea si un pur sange englez?( ce ba nu imi fac treaba si cu al meu?)….. nu e chiar asa…..
Si inca ceva, si gata va las, sa va zic o intamplare:
In zona unde concurez un crescator s-a hotarat sa investeasca ceva bani in porumbei, dorind sa scape de acea vorba( crescator de pluton), si in decursul a doi ani a adus vreo 50-60 de porumbei de la diversi campioni nationali( a bagat undeva la 6 mii de euro – fata de alti investitori de la noi din tara e catelandru,,,,,, insa fata de noi ceilalti e mult, peste puterea noastra de cumparare), apoi a scor puii din ei, cu suta de pui, conditii bune, hranire, etc., i-a zburat binenteles, si dupa 3 ani , cam dupa prima achizitie , s-au remarcat cativa, restul balast evident, pieduti, taiati,….. nu mai intru in detalii…..
Impreuna cu un prieten am decis sa facem o vizita respectivului( poate acizitionam ceva sa mai crestem valoarea lotului propriu).
Am vazut porumbeii( ma refer la cei mai buni, cu norme si punctaje de top,- care ereau si imperecheati intre ei la final de sezon), si dupa cateva vizualizari de pui am intrebat pretul?
Raspuns: aici sunt cativa porumbei buni, cumparati si selectati de mine din cateva sute( si de porumbei si de euro), bun cu bun, fara 200 de euro bucata nu dau nici un pui.
Nu are rost sa mai continuii cu alte detalii, insa va intreb e just pretul cerut?Cat ar trebuii sa coste materialul genetic de calitate?Sau munca acestui om, depusa ?Cat e marketing?Cat e pretul umflat aici, sau prea modest?
Oare nu cumva in unele cazuri suntem prea subiectivi?
SUCCESURI….. cum zice o mare demagoaga in viata…. ha ha ha ha ha ….
Lasati porumbeii sa ¨vorbeasca¨ in locul vostru!!!
Daca sumele sunt inflorite sau nu, ce conteaza? Generatii de porumbei ai acelor crescatori au vorbit despre stapanii lor de pe cele mai inalte trepte ale sportului columbofil. Au dovedit in alte crescatorii, in ale tari, in alta clima, in alt relief, in alte maini, ca sunt porumbei de top.
Daca incepi columbofilia cu scopul de a vinde, ai pornit gresit! Astazi toata lumea vrea sa vanda porumbei. Orice are un pret dar nimic nu mai e pretuit!
Totul se face pe net… muti tineri incep columbofilia si au porumbei DOAR pe net. Stau mai mult pe net decat printre porumbeii din aceasta cauza nu au cum sa auda porumbeii ¨vorbind¨ despre hobbyul stapanilor. Iar cei care aud percep asta ca pe un business… marketing.
Salutare,
Citesc cu plăcere discuțiile de pe acest site si as vrea sa punctez câteva idei in legătura cu acest subiect:
– având in vedere ca activez la același club cu mari nume in columbofilie ( Vandenabeele, Toye Sylvere, Ferdy de scheemaker, Cools Rik, etc in Kortrijk) pot spune ca știu cum gândesc si da , totul este marketing, dar știu sa-l facă si sunt mulți care nu țin cont decât de un pedigree frumos dar nu atât de valoros,
– legat de vânzările totale , aici sunt doar vrajeli; anul asta in ianuarie, un cunoscut crescător din Flandra, Ally Norbert, a vândut toți porumbeii , mai puțin puii din 2012, dar , după 9 luni , surpriza, au apărut alți porumbei din 2007-2008 pe pitts.be la vânzare ,
– ar mai fi multe de spus dar nu vreau sa plictisesc pe nimeni , nici sa intru in polemica, cu cineva, dar nu pot încheia fără sa subliniez un simplu fapt: m-as bucura enorm sa pot cumpara de acasă ( România) porumbei cu care sa concurez aici si sa-i pot “bate” pe belgieni . Nu știu dacă la Cluj , săptămana viitoare, se vor vinde porumbei , dar voi fi si eu acolo si as vrea sa cumpăr calitate românească sa ma pot mândri cu porumbeii din tara mea si sa pot spune ca au aceeași valoare cu a celora de aici din Belgia. Ar fi frumos ca cei 3 pe care ii știu ca activează ca membri columbofili in Belgia sa poată juca cu porumbei proveniti din România si sa aibă aceleași rezultate dar…
Sportive salutari,
Marius Cislaru
Buna!
Daca tot se vorbeste de licitatii, am sa va spun opinia mea dupa ce am urmarit destul de aproape acest fenomen.
Nu vreau sa discut despre cele din Romania, parerea mea e ca s-a facut multa antireclama, asta datorita modului neprofesionist in care s-a incercat sa se implementeze acest sistem dar si neseriozitatii anumitor administratori.
Revenind la licitatiile din afara, cati campioni in adevaratul sens al cuvantului ati vazut sa-si cumpere porumbei de pe net? Cine cumpara vrea sa ia o pasare cu rezultate, care intradevar este buna, dar pana sa liciteze corect se intereseaza despre porumbel, ba chiar se duce sa-l vada cum arata. Nici un campion nu cumpara porumbei pe nevazute. Adevaratele licitatii , se fac public,in sala. Acolo e mai greu sa licitezi fraudulos, desi nu imposibil. Toti campionii schimba porumbei intre ei si isi imperecheaza porumbeii campioni unul cu altul. Licitatiile pe net sunt pentru straini, in special asiatici. Reducerea numarului de crescatori, de la an la an, mai ales in Belgia dar si in Olanda ii face pe toti cei care au rezultate sa profite cat se poate de asaltul asiaticilor in a cumpara porumbei. Sa fim seriosi, cine castiga cateva sute de mii de euro asa usor din munca cinstita? Cand ti se ofera sansa sa vinzi, chiar cu anumite garantii, cat de mult trebuie sa-ti iubesti porumbeii ca sa refuzi…pana la urma, mai nou la asa zisele licitatii totale,ce e mai bun din tineret se opreste, deci nu pierzi mare lucru si poti concura mai departe.
Nimeni nu spune ca strainii nu au probleme in fraudarea concursurilor, dar ei stiu sa promoveze doar ce e pozitiv pentru acest sport.Iar cei prinsi au terminat cu credibilitatea, chiar daca revin dupa o perioada. La noi, ca la nimenea, vinovati de sus in jos.
Numai bine!
i dau dreptate domnului ovidiu…ps daca incepi columbofilia cu scopu de a scoate profit din porumbei gresesti…eu unu am lasat viata din strainatate si salariu de 1200 in “mana” pentru pasiunea mea columbofila pe care o am inca de la 7 ani…dar nu m-am gandit niciodata la profit din acest sport,cel putin nu inca…eu porumbei i cresc pentru satisfactia sufleteasca, cu toate ca am obesrvat cazuri in care asa zisi ,,mari columbofili” incerca sa fraiereasca incepatori…
Pentru Ovidiu, nu ne poti pune pumnul in gura in felul asta, e prea radical ce spui tu Lasati porumbeii sa ¨vorbeasca¨ in locul vostru!!!
Daca am face ce ai spune tu, probabil site-ul de fata NU ar exista, gandestete ca Andrei e deocamdata varza cu rezultatele. Cred ca pasaricile lui nu prea ,,vorbeste”. Incepatorii ar fi redusi la tacere, etc. Nu in ultimul rand domniile noastre nu s-ar fi intalnit. Eu, tu, Coco, povestitorul, adminul, nenea Bebe si ceilalti grandomani.
Referindu-ma la libertatea de exprimare, parafrazand democratia as spune ca pe net ,,columbofilia coboara in strada”.
Oricum ar fi democratia, este cel mai bun sistem de oranduire. Restul s-au dovedit ,,demonice”.
Despre NET, cred ca punand in balanta toate efectele lui, otinem un rezultat pozitiv. Gandeste-te ce bucurie ne poate produce noua, astia batrani si plin de nevoi, pozele pustoaicelor de pe facebook sau regetatul hi5.
Coco, din pacate nu am vorbit si sigur nu suntem colegi de asociatie, poate de federatie. Oricum imi place cum pui problema, sunt sigur ca esti mai mic decat mine de aici si optimismul tau.
Pararea mea e ca cel care vroia sa vanda pui cu 200 E, e un pic de javruta. Poate pretul e justificat insa modul de abordare e gresit. Se comporta cuimva ca pe vremuri in armata. era o deviza,, am fost ..utut, …ut si eu la randul meu” Rusinica.
In fine, vine iarna, mai o licitatie mai un scandal, mai un articol de-a dlui Madlin, poate alt fraier cu bani care sa investeasca, poate ceva picant de la vreunul din noi…pana la primavara.
Sa fiti cuminti!
Vladhadarau a subliniat perfect faptul ca un campion NU cumpara de pe net, fara sa fi tinut in mana porumbelul.
La fel de adevarat e faptul ca intradevar campionii imprecheaza intre ei porumbeii de top, facand schimburi de pui.
Intradevar, licitatiile sunt pentru straini si in general necunoscatori. Bineinteles ca nu putem generaliza ca toate pasarile vandute sunt slabe. Pe net sunt si pasari valoroase la vanzare.
Indiferent din ce punct de vedere am privi fara o strategie de marketing adecvata NU poti sa vizi scump indiferent de valoarea porumbelului. Din punctul meu de vedere nici un porumbel nu face mai mult de cateva sute de euro, maxim 3-400 E, indiferent de numele crescatorului sau performantele porumbelului.
D-le Marius Cislaru, credeti-ma ca daca as fi vreun campion, v-as oferi gratis porumbei sa ii bateti pe belgieni. Nu stiu ce pasari veti gasi la targ, va asigur insa ca avem porumbei in tara cel putin la fel de valorosi ca cei din afara (daca nu chiar mai valorosi).
Forinel poz 47 daca toti columbofili ar creste porumbei doar din pasiune ,cum dealtfel ar trebui sa fie , atunci preturile porumbeilor nu ar ajunge la asa sume colosale , sume care cred eu ori sint false ori cei care da acesti bani pe un porumbel trebuie sa fie nebun.
Nu neg ca exista porumbei valorosi dar , cred , ca la baza au tot porumbei din Belgia sau Olanda . M-as bucura sa găsesc un porumbel f bun care se trage dintr-o linie românească
pt marius cislaru.salut .in doi ani ma stabilesc si eu in belgia .daca poti cumva sa-mi dai nr sa te sun cand ajungi in tara ar fii super ok.as vrea sa iti pun cateva intrebari.ps .daca ai posibilitatea sa ajungi pana la mine iti ofer si o pereche din cei mai buni pe care ii am.adresa mea de mail este ..cristianpetreindb@gmail.com.astept cu nerabdare un raspuns.
vise ,vise si iar vise…vise desarte;sunt foarte multi columbofili ce viseaza la succese financiare dupa urma comercializari porumbeilor si a falsificarii pedigrielor pacalind tinerii columbofili,incepatorii si naivii… sunt porumbei adusi de afara ,cumparati din piete sau inele belgiene ,olandeze…cu care sunt inelati porumbei in cine stie ce crescatorii de la noi din tara apoi vanduti naivilor care-si doresc si ei niste originali in crescatoriile lor,da stiti cum se spune –Fiecare pasare pe limba ei piere–Parerea si sfatul meu este ca fiecare crescator care-si doreste porumbei buni si vrea cu adevarat sa cumpere porumbei cu care sa aiba rezultate este sa cumpere porumbei de la crescatori de top de la noi din tara,crescatori care au dat bani grei pe porumbei dar care i-au luat direct din crescatoriile de top din afara ,i-au selectat porumbeii s-au acomodat, aclimatizat si multe alte mari avantaje…
Haideti sa fim in 2014 vreo 250.000 – 300.000 de crescatori (numarul de crescatori din Belgia cu ceva timp in urma) in 6-7 judete (cam cat e Belgia de mare), sa organizam minim 10 “nationale” pe an, sa fie la mijloc premii si pariuri mari, etc. Sa poti castiga saptamanal, la viteza-demifond, biciclete, combine muzicale sau masini, iar dupa ce iei locul 1 la un fond cu favoritul sa poti pleca 2 luni la Honolulu. Facem asta vreo 50 de ani de acum incolo si vom fi a doua Belgie. Totul va veni de la sine. Pana atunci…MUK LES!
toti vrem pasarea din gard si nu o pretuim pe cea din mana noi ar trebui sa fim mandri ca inca in romania cresterea porumbeilor nu e in scadere ca la noi sunt multi tineri columbofili ca la noi nu se limiteaza doar la cupe si bani motiv pentru care cred nu se pune atat baza pe marketing si vanzari cu mii de euro spunetimi si mie voi cei care ati fost plecati din romania daca ati vazut undeva atatea voliere in sate si orase si atat de multi care cresc porumbeii de placere noi ne enervam ca nu suntem atat de renumiti ca ei insa in spatele anonimatului de la noi se gasesc multi columbofini care sunt cu adevarat iubitori de porumbei si care asteapta cu drag sa li se intoarca porumbei de la zboruri si as vrea sa precizez ceva in satul meu exista un stol de porumbei si spre uimirea mea am vazut ca stolul in toamna sa marit brusc si am avut ocazia sa vad ceva interesant ca stolului i s a alaturat un numar de porumbei care zupa zbor si culoare par a fi voiajori si cred ca sunt porumbei rataciti de la concursuri care din diferite motive nu au avut bucuria de a se ntoarce acasainsa ceea ce vreau sa preciez e ca se dovedeste ca la noi daca sunt atatea pierderi sunt convins ca sunt un numar mare de incepatori in ale concursurilor si am avut marea placere sa aud ca multi dintre baietii cu care am crescut si am impartasit cresterea de porumbei in copilarie au inceput sa concureze in concursuri si imi doresc ca acestia sa o faca din pasiunea si dragostea de porumbei pe care am impartasito cu drag in copilarie cand cu drag imi amintesc cand ne laudam unul altuia ca avem un porumbel voiajor inelat si chiar daca acel porumbel nu era din campioni ne mandream de el
eu imi doresc ca pe toti acesti prieteni sa ii intalnesc ca advresari in concursurile cu porumbei dar cu acelasi drag si pasiune de amatori nu imi doresc sa se dipspute pt bani vreau ca cresterea porumbeilor sa ramana o pasiune si nu o afacere
multumesc lui andrei pt cat de mult a muncit pt ca noi toti sa invatam atat de multe lucruri bune despre porumbei care fara ajutorul celor care au impartasit noua tot ce se invata in ani multi si care sunt sigur aduce multe beneficii in a putea creste si ingriji in conditi mai bune porumbeii practic am crescut porumbei aproape 20 de ani dar nu am invatat in toti acesti ani cat am avut ocazia sa cunosc aici va multumesc tuturor pt sfaturi si raspunsuri la probleme pe care le avem multi dintre noi deci tot isi are partea buna si partea rea insa tot noi suntem cei care trebuie sa luam doar ce e bun si folositor multumesc andrei pt cest minunat site
Dl Marius Cislaru, va recomand sa lecturati acest link pentru a vedea porumbei MAI BUNI CA SI AI BELGIENILOR:
http://www.fcpr.ro/catalog_2013.php
Daca doriti sa vedeti rezultatele ce au dus la acele puncte intrati pe fcpr.ro la centralizari si mergeti pe judetul dorit la crescatorul in cauza.
Daca in Belgia pe un pui dintr-o vedeta ni se cere 1000 – 2000 cu banii astia aici luati un campion national.
Puiul e tot pui, certitudinea e certitudine
Stiu ca poate par ciudat cand spun ca gasiti porumbei mai buni decat la ei insa cred ca TOP 10 este fenomenal. Mai ales cand provin din zone in care respectiva categorie se joaca la sange,
Este adevarat ca se trag tot din Belgia si Olanda insa sunt selectati la superlativ de crescatori care doresc sa ,,atinga cerul cu mana,, unii dintre ei de 4 , 5 7, generatii deci nu mai au miros belgian.
Cand i-mi duc prietenii de afara in expozitie si le arat ,,masinile astea de zbor,, se uita crucis si nu le vine sa creada.
Nu pot sa-l uit pe bunul meu prieten Dl Bardos Istvan cand i-am prezentat puii cu maraton din 2012 si porumbelul de 10 ani din Prahova cu Brano clasat in al 10 lea an si cu 5 etape peste 500 in al zece-lea an!!! Ce fata a facut omul si cum ne-a rugat sa poata cumpara fratii cu puii de maraton. Bine inteles ca i-a primit cadou.
Huan Jian din China a cumparat doi porumbei romani de la columbodromul din Ungaria in 2011 fara pedigreu la 50 euro bucata.
In 2012 ia imperecheat si a castigat cu 2 pui de a lor 10.000 euro la 2 columbodroame. Primul lucru cand am cobarat de pe avin in Beijing mi-a zis – IN ROMANIA AVETI PORUMBEI FANTASTICI.
Am vazut o revista italiana ( la colegul meu din Comisia Sportiva a FCI) in care campionatul national de fond si maraton era dominat de romani cu porumbei din Romania. Italianul zicea – ,,ne imping de la spate romanii vostri, ne obilga sa ne modernizam federatie, ca ai nostri erau cam adormiti,,
Un roman din Italia i-mi scria anul trecut dupa ce i-a batut pe italieni la fond si maraton ca le-a zis ca anul acesta vrea sa angajeze la Barcelona si internationale. I-au zis italienii ca daca face asta il dau afara din Asociatie ca la ei nu sa mai pomenit sa bage cineva porumbei acolo
Visez si eu intr- zi sa concurez la internationale trimitand porumbei (pui) la un prieten de al meu de ex Kipp Hugo, insa e la stadiul de vis deocamdata.
Revenind la marketing si citind comentariile despre administratorii de site-uri din ROmania care in opinia unora sunt ba prosti, ba hoti la licitatii, ba …. asa-i in Romania, vreau sa va spun ceva – marketingul se plateste!!!
Columbofilii care vor promovare acum o au majoritatea gratis pentru ca sunt o puzderie de site-uri care fac munca asta gratis doar pentru a avea materiale si trafic.
Cei de afara nu misca un deget fara bani!!!
Si chiar si asa daca vrei o promovare profesionista si bine facuta si la noi cred ca trebuie sa platesti pentru ea.
Iar site-urile de afara nu sunt cu nimic mai bune ca si a noastre doar au poze mai frumoase deocamdata. Pipa a vandut anul trecut ,,Campioni Nationali,, cu punctaje mai mari decat campionii nationali autentici ai FCPR. Deci? Vinde fiecare ce poate si la cine poate. Cine nu deschide ochii deschide …. cardul!
Ah! Si don Tunduc sa introduca norma la viteza din 8 etape, ca-n Belgia…sau mai bine…ca in Olanda, varianta NPO – viteza: 5 din 6, demifond: 5 din 6, fond: 4 din 5, etc, ca tot se uita de sus la vestici…:))
D-le Tunduc ,
Daca aveti placerea sa ne vedem , lasati-mi un nr de tel la adresa mea de email marius.cislaru@telenet.be si va contactez de indata ce ajung in tara ( sambata sau duminica )
mda, prea multe nu vad, sa mai fie de zis, insa aflandu-ne pe un sait neutru, cu libertate de exprimare(cel putin nu se baneaza comentariile pana acum), as mai avea ceva de adaugat cu privire la subiect:
Domnule Tunduc, nu cred ca este cazul sa ridicam in slavi F.C.P.R.-ul, campioni sunt si la alte federatii( mai ales sunt elocvente exemplele lui Nini Enachescu si Petrica Cocos, care s-au plimbat pe la toate federatiile, si tot campioni au ramas), acum cam toata lumea a invatat sa citeasca un rezultat si sa il aprecieze ca atare( caci sunt zone cu concentratie mare de crescatori si la F.C.P.R. si la U.C.P., unde se joaca anumite categorii la sange, iar maratonul Donet, a atras crescatori gramada). Insa pe langa lucrurile bune care s-au realizat in F.C.P.R., de ce nu se zice nimic si de reversul medaliei.
La partea cu licitatiile, si promovarea si marchetingul, si bla, bla,…. da sunt de acord se plateste, insa oare pretul nu este cam mare pentru noi, si metoda nu prea curata… de ce nu se zice din capul locului: bai tata vrei sa bagi por. la licitatie te costa atat sau atat, in functie de de vrei, si lasi totul normal fara artificii( caci poti sa prinzi o licitatie buna sau ……. si cine baga la licitatie isi stie riscurile, e posibil sa nu iei suma dorita …..), si asa ar creste si credibilitatea saitului respectiv, nu?
Apropo, cand o sa vedem si noi ca se vor da premiile la nivel national ca la U.C.P., caci cotizatia, si numarul de crescatori este net superior la F.C.P.R.,…. si apoi o promovare corecta a lor. Si problema revistei, frate peste 50% din membrii columbofili din Romania sunt tineri, cauta articole pentru ei despre porumbei, nu de publicitate si propaganda( ce ma intereseaza pe mine despre olimpiada si expozitie, si nu mai stiu ce alte produse, caci oricum astea le gasesc pe net…), mai bine invata-ma sa tin porumbelul in mana, sa il cresc, sa il concurez, sa il selectez, sa vad statistici despre anumite zone columbofile cu privire la rezultatele optinute, putina istorie columbofila iar nu ar strica( Sportul columbofil, vol1 si 2, 1001 metode, depre primele suse de porumbei, de crescatorii…), sa se prezinte cum sa se redacteze un pedigree corect( ce e ala?, ce ar trebuii sa contina, cum sa il citesti printre randuri, etc.), cica numai asa am putea sa evoluam si sa ne indreptam catre trendul international.
Iar restul pot foarte bine sa fie reviste si saituri private care sa se ocupe de publicitate si licitatii, si etc………
La partea cu privitul de sus……: pai dumneavoastra de ce luati porumbei din afara( caci pe alt sait oferiti la vanzare pui din originali), daca tot sunt asa de superiori ai nostrii, fata de ai lor. Si tot sunteti un vorbitor fluent de limba germana si engleza, faceti public( adica traduceti ) cum se reallizeaza normele in Olanda, Belgia si Germania, din cate etape si distantele, precum si formula de calcul, ca sa poata sa se faca o comparatie cu ai nostrii( ma refer la punctaje).
Si ca o ultima chestie: anul acesta am realizat norma la categoria demifond cu un porumbel cu urmatoarele etape:350 km, 380 km, 392 km si 660 km( cu punctaje bune, 39 de puncte, toate luate de pe general nu de pe centru), insa ultima etapa ma deranjeaza, caci pentru ca un crescator care a participat la acea etapa a avut distanta de 598 de km( si conform regulamentului, bal ,,bla,,,,,, ).
Iar cel care a luat locul 1 pe asociatie la categoria demifond( pe mine nu ma deranjeaza pozitia, caci daca vruiam rezultate asa usoare aveam posibilitatea sa joc intr-o alta zona slab valoric, unde am mai jucat, si puteam sa domin usor) are urmatoarele etape: 350 km, 350 km, 380 km, 320 km, insumand mai putin km: oare departajarea este facuta corect, oare al meu nu trebuia sa fie la alta categorie(porumbelul meu oricum clasase toate etape din tara si deci avea oricum categoria, cu punctaje mai mari, ceea ce ma multumea oricum)? Cum pot sa mai apreciez porumbeii( ma refer dupa rezultate), daca regulamentul iti permite asa flexibilitate, care porumbel este de viteza, care de demifond, care de fond , care de maraton?( caci si la fond personal cred ca sunt probleme pentru ca poti sa iesi camp. cu 3 etape de 550 km si altu face norma tot la fond cu 2 etape de 600 si una de 900 km, caci regulamentul iti permite – doar maratonul este separat, de ce nu facem aceeasi treaba si cu celelate categorii- si nu ma luati cu numarul mare de etape caci solutii sunt….) in Olanda si Belgia, ca si Germania cum e ?…..
P.S. – daca deranjez, nu ma bagati in seama, caci nu sunt cineva celebru, daca v-am suparat, imi cer scuze si cred ca o sa va treaca… Cu respect !!!
Iar te bagi ca musca-n lapte sa comentezi aiurea pe toate subiectele de pe acest site civilizat ? Jura te cu mana pe Biblie ca nu s-au trucat licitatiile la fostul tau site!!! Ti-ai dat seama ca doar aici poti comenta cu nume real si asta inseamna un plus de imagine pt tine pentru ca ascest site, in cariera sa, a stiu sa tina o conduita morala. Ai atati argati care te slujesc pe doua, trei site-uri. De ce nu comentezi si acolo ? De ce nu dai explicatii strainilor, bunilor tai prieteni, despre nationalele cu participare a doua , trei judete si cu un numar de 250 de porumbei??? Cred ca rade si india de tine cand folosesti astfel de titulaturi la etapele cu 3 muste bete :-)))
coco… pentru categoria demifond se pot lua etape peste 600 de km?!
eu stiam ca demifondul e intre 300 si 600 de km…
foarte ciudat…
destept baiat coco asta ,este unul dintre putinii columbofili care vad lucrurile chiar asa cum sunt ,
Buna!
Haideti sa privim lucrurile simplist, vizavi de licitatii.
Cine vinde la licitaie un porumbel de 2 sau mai multi ani, din linii “celebre” daca e un bun reproducator? Raspunsul NIMENI!!!
Afirmatii de genul, reduc matca, m-am imbolnavit, nu pot tine mai multi…vrajeli de 2 bani.
Ganditi putin inainte de a cumpara un porumbel batran”bun reproducator” si cu pedigree “beton”. Mai bine luati un pui, sigur nu te inseala nimeni, aici e chestie de noroc. Dar asigurati-va ca cel care vinde e un crescator serios, asta e cel mai important si apoi cautati referinte, adica la cine au mers porumbei dati de el. Daca schimba subiectul , e clar. Mai bine cheltuiti banii in alta parte.
Numai bine!
Coco, Dl Cocos nu stiu sa fi fost vreodata Campion National in FCPR.
Nini Enachescu a avut un super porumbel, parca era rosu, insa anul acesta cand s-a jucat pe un singur plan de zbor in Prahova si trebuia sa joace cu Cosmin Olteanu …. a plecat.
Nu inteleg intrebarea cu nivelul premiilor?
Categoriile si normele …. aici putem dicuta ani intregi… cred ca normele tale sunt conforme cu RNS si atat.
Nu ma supara discutiile normale indiferent daca avem sau nu acelasi puncte de vedere.
Pentru ala fara nume (fost in FCPR)
Niciodata nu am administrat nici un site columbofil.
Niciodata nu am administrat nici o lictatie on-line. Sunt zeci de oameni care au luat porumbei de pe columbofil.net si care stiu ca niciodata nu au vorbit cu mine despre vre-o licitatie sau mi-au platit mie ceva.
Nu exista columbofil de top pe lumea asta sa nu i-si negocieze pretul minim pentru porumbeii care ii da pe site.
Ulterior administratorul daca accepta asta va duce pretul acolo unde a cerut vanzatorul si chiar mai sus pentru ca administratorii de licitatii au comisionul lor. Tu, eu sau altcineva daca vrem platim daca nu NU. E simplu.
Nu exista nici un national organziat de FCPR cu 250 de porumbei. Nu confundati titlurile date pe site-uri cu ceea ce reprezinta o anumita etapa.
avem porumbei buni in romania!!! Pai si porumbeii astia…de unde vin ei??? S-au inventat in romania? In romania s-a inventat avionul cu reactie,asa ca daca vrem sa vorbim si sa ne mandrim,hai sa vorbim de avioane. Si ca porumbeii costa… Asa e! Dar costa acolo unde s-au nascut,daca vrem sa vindem porumbei la preturi mari,hai sa facem porumbelul carpatin sau mioritic. Dupa mine e si normal ca unul care are un salariu de 10000 de euro pe luna sa cumpere un porumbel de 1000…ca si mine,care am un salariu minim pe economie,pot doar sa sper ca mi se va naste un super campion din iepuri de casa…totul e corelat si echilibrat in viata. Iar faza asta cu italia…nu prea cred eu ca e adevarata,ca doar sunt aci si vad cum merge. Cel putin eu am vazut cu totul altceva din ceea ce se spune,nu cred ca cineva ar fi atat de tampit sa te dea afara din asociatie daca mai si castigi un premiu national in interiorul acelei asociatii,indiferent daca esti roman sau alta natie si asta in momentul in care la nivel national sunt tot mai putini colombofili de la an la an. Eu care nu-mi permit sa cheltuiesc multi bani pe porumbei,am avut parte de porumbei la care nici nu visam! Asta e realitatea! Hai ca poate mi se naste un super campion si dup-aia ma dau in barci ca am porumbei buni,dar nu sunt belgieni,sunt italieni… Ba nu! Sunt romani,ca eu sunt roman!
Licitata trebuie sa inceapa de la pretul care cere crescatorul + comisionul care vine la pretul respectiv,daca administratorul intervine si.manipuleaza licitatia ,este incorect si furt pe fata,oricum multi crescatori exagereaza la preturile cerute.
Totusi ma mira faptul ca dupa dumneavaoastra aceasta manipulare care vine de la administrator este normal.
pentru ala din FCPR : anormalul a devenit normal la voi si normalul anormal .
cum o mai intorci ca la Ploiesti…
bine punctat roboradea: corect asa trebuie sa fie : pretul de inceput trebuie sa contina pretul minim cerut de crescator + comisionul site-ului dar ALA din FCPR ne spune noua [ fost proprietar de site pe acte ] ca vezi domne …te poti juca cu baremurile pana realizezi ca depasesti orice limita a bunului simt la pret.
te chinuie trecutul cand s-au prins ”fraierii de romani” ca ai trucat licitatia cu porumbeii originali de Freialdenhofen & Sohne si ti-au dat bobarnace pe toate site-urile . Nu pot sa uit , cum aparea un nume celebru cu bani si campion national licitand pe un porumbel , cum imediat apareau alte oferte sub diferite nume gen: vio, gogu, wio, wy, terminator, uraganul catrina , tzitzi, michi, chichi etc…
ma mir cum de nu ai reactionat dur la mesajele de mai sus cu destinatie precisa , slobozindu-te la gura [dex roman = eliberandu-te ] asa cum faceai pe celelalte site-uri netinand cont de statutul pe care-l deti in FCPR.
felicit pe autorul acestul articol care a generat un ferment de adevaruri spuse in mesaje .
felicit si pe administratorul acestui site pentru ca a lasat la liber mesajele ceea ce daca s-ar fi intamplat un astfel de articol acum 2-3 ani , nu cred ca am fi avut atata libertate de exprimare , pentru a nu deranja vreun mogul din lumea sportului columbofil.
Domnilor, e o onoare sa fiu alaturi de voi, si sa pot scrie pe acest sait CIVILIZAT.
Domnilor, nu sunt deacord cu cateva comentarii, in care sunt atacati anumiti crescatori, si anumiti oameni care stau in fruntea unei federatii.
1-Tunduc are dreptate in privinta porumbeilor romani, eu personal, cumpar doar porumbei din Romania, cu palmaresuri.
2-In legatura cu licitatiile, corect ar fi ca omul sa puna de la inceput pretul minim cu care ar fi deacord sa vanda pasarea. Dar aici apare o mare problema, si vin si cu dovada in 2011 inceputul lui 2012 am avut o licitatie, in care am pus pretul minim cu care as fi dat acele pasari(chiar d-l Andrei a pus afis pe acest sait cu licitatia. Multumesc) si unul dintre pui avea ca pret minim (pornire) 2000 lei, no sa spun din ce pasari era, ca nu are nici un rost, ce pot sa va spun e ca era din porumbei ROMANESTI. Stiti ce sa intamplat? Am fost criticat, si vorbit de toti din jur, desi mie mi sa parut mai corect sa pun pretul minim, decat sami urc pretul. Deci Tunduc are dreptate, oameni te vor critica indiferent ca urci pretul sau ca pui pretul minim, care lor li se pare exagerat dar uita sa vada ca pasarea aia a facut niste rezultate unice , deci… “ce vom spune noi in fata acestor lucruri”?
3- Nu sunt deacord cu faptul ca d-l Enachescu a fost atacat, Nini E UN MARE CAMPION, care bate si va bate oriunde va juca, si indiferent cu cine (dar sa ii dea sanse egale) dupa parerea mea, subliniez DUPA PAREREA MEA : ENACHESCU SI SOFRON SUNT CEI MAI BUNI JUCATORI DE VITEZA DEMIFOND DIN TARA, sunt crescatori de porumbei nu fermieri de porumbei. Domnilor e foarte important sa vedem cu cati porumbei incepe un crescator sezonul, si cu cati termina. Ce trece peste 100 de porumbei, eu cred ca e nimereala nu stiinta.
Domnilor, va salut cu respect, si sper ca nu supar pe nimeni, dar eu spun ce gandesc “nu conteaza cat de lung ai parul, ce conteaza cum si cand gantesti” chiar de am parul scurt, spun intodeauna ce CRED EU NU CE VOR ALTII SA CRED IN LOCUL LOC “capul ce se pleaca palosul nu-l tae …” PREFER SA- MI FIE TAEAT CAPUL, DECAT SAL PLEC INAINTEA CUIVA. “MAI BINE O ZI CAL DE CURSA DECAT 1000 CATAR” Ionut Lucaci.
CUM SA JOACE ENACHESCU CU OLTEANU CAND OLTEANU ARE 25 DE KILOMETRII MAI MULT CA ENACHESCU SI PORUMBEII INTRA PE LA EL?!SUNTEM SATUI DE CAMPIONI MINCINOSI CARE FAC PUNCTE PE SPINAREA MEMBRILOR CU POZITIE GEOGRAFICA DEZAVANTAJATA.A JUCAT CU OLTEANU LA FOND SI ESTE INAINTEA LUI IN CLASAMENT. DATORITA LUI OLTEANU COSMIN NE-AU FUGIT PESTE 400 MEMBRII LA ALTE UNIUNI!MOTIVUL IL STIU TOTI PRAHOVENII:COSMIN CAUTA NUMAI AVANTAJ. DE CE NU JOACA OLTEANU PE BULGARIA? DUPA CUM SE VEDE IN CLASAMENTE ENACHESCU E IN PRIMII 3 SI LA UCP. CINE ARE VALOARE, CASTIGA INDIFERENT DE FEDERATIE.
se vorbeste atat de mult,se dezbat toate atat de mult dar se pare ca nimeni nu face nimic.intradevar si eu cred ca avem baza genetica in romania si cred ca sistemul de zbor este cel mai dur din europa,dar toti stim cat de importane sunt unele schimbari ce trebuiesc facute insa nimeni nu face.toti stiu cat de multe beneficii vom avea daca avem o singura federatie dar nu se face.personal cred ca mai multe beneficii vor avea si cei de la putere care nu vor sa transforme aceste 3 fed in una singura dar totusi nu inteleg de ce nu se vrea.cred ca totul tine de mentalitatea romanului si va trebui sa lucram mai intai la asta,apoi la corectitudine si spirit de echipa si apoi chiar si putin marketing.sunt multe de facut dar trebuiesc facute nu doar vorbe asta e cel mai important.succes la toti si vant in pene.
http://denyspigeons.gizco.be/index.php?option=com_content&view=article&id=46&Itemid=2
Bai frate, cum lipsesc 2 zile, cum va faceti de cap, ha ha ha ….(glumeam, insa vad ca s-a deviat un pic de la topic).
Ar fii bine poate daca s-ar face un topic separat cu aceste discuti( de exemplu : doleantele membrilor columbofile, s-au discutii libere, vis a vi de activitatea columbofila), sau mai bine nu, caci cred ca s-ar tranforma intr-o balacareala generala( am vazut ca doar domnul Marius Tunduc o mai arde asa pe net, si totusi nu are o cota mare de popularitate, cei de la F.R.S.C. si U.C.P., cam dau interviuri si cam atat.).
As dorii totusi sa va raspund ( domnule Marius Tunduc ), caci apreciez faptul ca a-ti dorit totusi un dialog, asa ca :
– fata de domnii Cocos, Enachescu, nu am dat decat asa ca un exemplu,( nici nu ii cunosc, nici nu sunt un fan) dorind sa scot in evidenta faptul ca au fost jucatori care au facut fata competitiei indiferent unde au participat, si mai sunt cativa, dar nu are rost sa insiruim asa la nesfarsit. Adica nu doar F.C.P.R. e fruncea….. asa cum se zice( mai depinde si de zona in care esti, in Dambovita, Valcea, Arges-cel putin aici sunt 1000 de jucatori doar in acest judet, fata de 60 la F.C.P.R..), doar atat.
– la partea cu premiile ar fii trebuit sa fiu mai explicit, sau mai direct si anume: cum poate U.C.P. cu o cotizatie de 25 de lei pe membru, si cu un nr. de membrii de 3500, sa ofere premii substantiale la derbiul lor( aici as dorii sa nu despicati firul in patru, ca vezi doamne, ei au cheltuielile mai reduse, si sunt mai compactati pe anumita zona, si etc…. caci nu cred ca la F.C.P.R. nu se poate face asta.), iar F.C.P.R. cu peste 6500 de membrii, cu o cotizatie de 60 de lei, vax albina, mai nimic din banii federatiei, ci doar eventuali sponsori, sau asa mai ad-hoc, dai de bucata 10 lei din care 3 merg la premiere, sper ca am fost concis.
– la partea de norme si categorii: eu nu am spus ca nu sunt conform R.N.S., ci doar am vrut sa scot in evidenta o chestiune care mi s-a parut anormala( pot sa va dau si un alt ex.- in zona in care am activat au fost 3 concursuri de acest tip demifond-fond, unde marea majoritate au avut peste 600 de km, insa daca cativa mai din fata au avut 590 km, asta e si drept urmare cu 3 fonduri si un demifond, ai facut norma la demifond, nu?), sau nu cumva se doreste ca se creeze porumbei de o zii si porumbei strict de maraton, caci cam asta vad eu ca o urmare la permisivitatea regulamentului?( sunt lipsuri, dupa parerea mea, si la U.C.P.-caci acolo sunt amestecati tinerii cu maturi, si apoi tinerii separati, pai si maturii de ce nu ii separi, de ce doar tinerii? care e logica, insa acum nu activez acolo, si las pe altii sa vorbeasca, asta daca ii pasa-cel putin ei au o discutie cu cluburile la final de sezon.)
Oricum, chiar daca nu suntem compatibili, eu va multumesc pentru faptul ca mi-ati raspuns la solicitari.
Cred totusi ca la fiecare final de sezon ar trebuii facut un topic in care sa putem fiecare descrie sezonul columbofil din punctul fiecaruia, asa ca niste memorii, faca atacuri directe sau subiecte de scandar, caci astfel nu putem evolua, ca si educatie columbofila.
Succes pe viitor !!!
nemtii nu au invetat automobilul au fost primii care au inregistrat brevetul, belgienii si olandezii nu au inventat sportul columbofil se zboara porumbei de mii de ani. probabil au cei mai buni porumbei dar in romania cu 100 de euro poti cumpara un fiu de capion ce poti cumpara in belgia cu 100 de euro? Cei mai buni porumbei reproduc in marea majoritate pui slabi asta o spun chiar belgienii. Ce credeti ca e mai bun un fiu de capion roman sau un pui din matusa unei sore unui vecin de boxa dintr un compartimet alaturat uni campion belgian
romanilor le lipseste mandria, cat timp noi nu ne respectam intre noi nu ne vor respecta nici alti. corectii nemti au manarit un test cu loganul ca sa ii sara o rota acelas lucru se va intapla si cu porumbelul roman cand va scoate capul in lume
Romanii cand merg in Olanda sau Belgia , la anumiti crescatori de porumbei , unii arunca repede cu miile de euro si sunt usor de pacalit , vin acasa si se bat cu pumnii in piept ca ei au dat nu stiu cate mii de euro pe porumbei , altii obtin porumbei proveniti din cadouri si care se arata a fi mai valorosi decat ale celor care dau bani multi pe ei , prin acesti oameni care merg si ofera sume importante de bani se dezvolta si Site-uri de licitatii precum Pipa.be – Europigeons.com si care mai sunt… Nu pot eu sa schimb mentalitatea si imi cer scuze daca am gresit sau am deranjat . La revedere
In anul 2003 am adus din Olanda si Belgia porumbei nu conteaza de la ce crescatori , am rugat niste prieteni sa vina sa ma ajute sa construiesc o voliera pentru porumbei , imi erau dragi si prin faptul ca i-am adus din NL & Be . Am achizitionat un teren am cumparat materialele necesare , accesoriile fiind din Olanda , m-am apucat de constructia volierei iun-2003 , unul dintre prietenii mei avea la baza meseria de tamplar , cand a fost gata voliera am platit , m-am achitat de datorie fata de respectivii prieteni , le-am oferit si porumbei originali din Olanda ( nu dau nume din ce rase) dupa toate acestea, prin luna August.05.2003 in 09 este ziua mea de nastere, Prietenii mei pe care i-am primit in casa mi-au furat porumbeii . Adio porumbei ,voliera, teren , investitie… Am demontat voliera materialele recuperate impreuna cu catviva porumbei ramasi 17 buc. le-am dat uni alt prieten din Alba loc. Barabant si am spus stop porumbeiilor o perioada lunga de timp . Acesti prieten i-am facut cunostinta cu fratele meu care locuieste in Olanda din 1990 la Maastricht . Prietenul meu avea niste porumbei nu stiu de care si de unde , in 2003 a renuntat la ei si a plecat la fratele meu in Olanda “in vizita “ acolo a fost dus tot de catre fratele meu la niste prieteni de ai mei columbofili Olandezi . si la clubul de la Maastricht . fiind prieten cu mine a avut acces acasa la prietenii mei din Olanda , sa intors acasa cu foarte multi porumbei el intre timp si-a facut si-un club columbofil in Alba Iulia , nu dau nume , ia fost luat un interviu la un post national de televiziune , si ce credeti ca a declarat.. “Am fost in Belgia in anul 2004 la specializare si am investit in porumbei 50.000 de euro “ acestea sunt spusele lui. A uitat si de mine si de fratele meu din Olanda a chemat si-un crescator Olandez la el in Alba ( Olandezul fiind prietenul meu vechi) dupa vizita pe care i-a facuto Olandezul . Acest Olandez nu ma mai baga in seama adica sa suparat din senin pe mine, si-a bagat Romanul coada…
Tati , lasa ca facem impreuna tandem si le aratam la hoti ca suntem mai buni , cei mai buni sa invinga , asa cum mai invatat tu.. , binele invinge raul . pt tati meu Groza Viorel sa nu mai fie suparat..
vă mulțumesc pentru acest articol interesant.
Ca incepator am ajuns la concluzia ca in Romania trebuie sa avem doua federatii (profesionisti si amatori)
Profesionisti = cei care fac acest sport pentru a avea profit
Amatori = placerea de a creste aceste pasari superbe si a verifica perfomantele lor