Stresul termic apare cand temperaturile ambientale sunt crescute si in consecinta apar tulburari fiziologice majore. Probabilitatea ca pasarile sa sufere de pe urma caniculei creste exponential cand sunt combinate temperatura ambientala crescuta cu umiditatea relativ ridicata.
Apar tulburari fiziologice si comportamentale:
– scade consumul de furaj cu aproximativ 48%, diminuand astfel metabolismul pasarilor, implicit reducerea consumului de energie, proteine si alte substante nutritive, ceea ce contribuie la scaderea productiei (sau performantelor sportive la porumbei), fapt observat frecvent in perioadele caniculare.
Una din consecintele caniculei este lipsa apetitului, cu scaderea consumului de hrana, de aici reducerea cantitatilor de vitamine necesare pasarilor (in plus unele vitamine au o rata de degradare ridicata in cazul caniculei).
Se recomanda cresterea nivelului de VITAMINA C, intrucat nivelul de acid ascorbic scade considerabil in cursul caniculei (in plus VITAMINA C amelioreaza calitatea cojii oului) si VITAMINA E, deoarece creste reactia imunitara.
Porumbeii tineri sunt deosebit de vulnerabili la canicula, deoarece direct proportional cu ritmul de crestere, sporeste si productia de caldura metabolica, dar nu si capacitatea de eliminare a caldurii. Temperatura corporala normala a pasarilor este de aproximativ 41ºC. Pentru mentinerea acestei temperaturi, racorirea evaporativa, prin gajait, este cel mai important mod de eliminare a caldurii.
In procesul cresterii ratei respiratiei, echilibrul acidobazic e modificat, ceea ce duce la dezechilibrul electrolitilor. Adaugarea de clorura de amoniu in furaj, restabileste sporul in greutate si rata de conversie a furajelor, iar mortalitatea scade. Iar adaugarea de clorura de sodiu, alta sursa de electroliti, in apa de baut, a dus ,de asemenea, la cresterea consumului de apa, iar ulterior, la cresterea sporului in greutate.
Completarea nutretului pasarilor supuse stresului termic, cu alte minerale decat cele cunoscute ca electroliti, are, de asemenea, efect benefic. Adaugarea bicarbonatului de sodiu (0,15 – 0,30%) este, de asemenea, benefica, inlocuind partial clorura de sodiu, in unele situatii, dar trebuie administrat inaintea aparitiei caniculei. Apa, uneori considerata o componenta banala in nutritia pasarilor, are o importanta capitala; in conditiile de canicula, consumul de apa joaca un rol de atenuator de caldura. Racirea apei la temperatura de 23ºC, creste consumul de furaje.
RECOMANDARI:
– evitati supraaglomerarea,
– asigurati conditii optime de microclimat (eventual montarea de ventilatoare suplimentare pentru circulatia aerului, evacuarea amoniacului, dioxidului de carbon si a umiditatii excesive),
– administrati apa proaspata de baut,
– administrati OBLIGATORIU, in apa de baut; SALIVET (antiinflamator din plante, fluidifiant al sangelui si antifebril (0,5 ml / litru de apa / 12 ore); VITAMINA C (1 g / 2 – 5 litri apa) + VITAMINA E sau ROMSELEVIT (1 ml / 1 litru de apa / zi) si OSMOZAN sau COLUMBOCLIN (electroliti: 5 g / 2 litri de apa) si amestecate cu hrana minerala la porumbei: CAVITROM (pulbere cu vitamine, calciu, fosfat dicalcic: 1,5 kg / 100 kg furaj asociat eventual cu NUTRIVITAMINOMIN (100 g / 100 kg furaj).
Dr. C. Tudoran
Numai bun acest articol in aceste perioade “infernale”.
Eu mi-am montat ventilatoare in ambele compartimente(masculi/femele) pentru a ajuta la schimbul de aer,dar parca nu fac fata.Initial am izolat crescatoria(este construita din OSB) cu polistiren de 5 cm atat exterior cat si interior,pentru a reduce/evita supraincalzirea crescatoriei,dar si asa sunt zile(ca si saptamana aceasta) cand temperatura urca la 30-32 grade.
Voi cum reusiti sa mentineti un climat(temperatura) placut pasarilor?
Toate cele bune!
Eu le bag in apa de baut cuburi de ghiata, cu tot cu folie.
Eu nu reusesc sa am o temperatura buna in casa si pe altii ii bate capul de temperatura de la hulubii.
un articol foarte bun. multumesc