Autor: Domnul V.

Ceva inedit se intampla in noiembrie 2009 in Romania si anume se oficializeaza o noua ramura de sport – sportul columbofil. Unul dintre siteurile de profil, ne prezinta cu lux de amanunte etapele oficializarii, mai mult apar in presa video, audio si cea scrisa fel si fel de interviuri si articole referitoare la acest fapt.

Romania anului 2010, an de gratie pentru viitorul cresterii porumbeilor voiajori. Nu de mult timp pe un site de profil apare un asa zis “atestat” care chipurile ar incerca sa puna ordine in cresterea porumbeilor voiajori standard si bineinteles ar incerca sa ne spuna noua, cine va fi “ structura UNICA”. Asa se naste una dintre cele mai revolutionare teorii a cresterii voiajorilor, anume ca va fi ramura a zootehniei.

Sa incercam sa luam pe rand cele doua anunturi.

Primul, cum ca este sport, in tarile europene intradevar, cresterea porumbeilor voiajori este recunoscuta ca si sport. De fapt si la noi marea majoritate spun ca este sport, numai ca avem o dilema: cine il va organiza? Desigur raspunsul la aceasta intrebare il vom afla de la organismul international de profil, care va lua o hotarare la momentul potrivit.

Al doilea anunt, cum ca va fi o ramura a zootehniei, iar rasele de porumbei voiajori standard pentru concursuri sportive vor fi omologate prin Comisia de Omologare a Raselor Romanesti de Agrement si Sport. Iertat sa-mi fie, numele acestei comisii ne arata de ce fel de rase se ocupa: de rase Romanesti de Agrement si Sport; este voiajorul standard o rasa Romaneasca de Agrement si Sport? Cautam si gasim aici raspunsul. Intradevar exista mai multe comisii, printre care o comisie care se ocupa de voiajorii sport si una care se ocupa de voiajorii standard, dar nu scrie nicaieri ca voiajorul standard sau sport ar fi o rasa romaneasca.

Sa cautam in continuare cine este aceasta comisie de omologare, apelam la Google si gasim: deci ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale a mai eliberat un atestat, in ianuarie 2007, atestat care ne spune cam acelasi lucru ca si cel eliberat in ??? ( lipseste nr de inregistrare si data). Incercam sa aflam ceva despre activitatea acestei comisii, cate rase a omologat, la ce for national sau international. Rezultatul: 0(zero) rase Romanesti de Agrement si Sport omologate.

Deci, sa ne punem speranta ca aceasta comisie va omologa pe undeva rasa de voiajor standard pentru concursuri sportive? Raspunsul il vom afla in timp.

Acum se naste intrebarea: ce va insemna cresterea porumbeilor voiajori – sport sau zootehnie?