Va salut,
suntem in plin sezon de concursuri. Am observat o chestiune interesanta. Toti colegii mei cu rezultate, isi antreneaza porumbeii in jurul casei cu steagul ridicat. Este vorba despre acel antrenament fortat, steagul fiind fluturat in aer in asa fel incat stolul sa ramana in aer minim 40 de minute.
Eu nu am facut chestia asta niciodata si cred ca nu o s-o fac vreodata. E drept rezultatele mele nu au fost niciodata constante de top, insa in fiecare an am reusit norme, unele chiar cu punctaj destul de bun. Personal la viteza/demifond am reusit norme dar cu punctaj mare, la fond in schimb am obtinut punctaje mai bune.
Sunt oare importante antrenamentele in jurul casei pentru obtinerea unor punctaje bune?? Conteaza categoria de distanta?
Porumbeii vostri cum sunt antrenati?
Va multumesc, spor la zbor,
Silviu
Sa sperii porumbeii de acasa cu steagul, cu petarde, cu pusca sau naiba mai stie cu ce mi se pare o prostie.
Cel mai important lucru la porumbei este sa se simta in siguranta acasa, sa fie singurul loc unde se simt bine. Trebuie sa zboare de placere, este si un indicator al formei lor. Daca nu zboara pentru ca au o problema de sanatate, degeaba ii fortezi cu steagul.
Ma dispera cate mailuri primesc cu chestia asta mai ales de la incepatori: ce sa fac cu porumbeii ca nu mi se mai lasa pe casa/cotet, se lasa numai la vecinul pe o casa mai mare. Apoi aflu ca da dupa ei toata ziua.
Acum ar fi absurd sa spunem ca antrenamentul nu conteaza… insa e bine sa-l faci prin lansari de la 20-30 Km cand ai timp. Oricum stilul de zbor din jurul casei e diferit de cel de la concurs, nu iti vin de la concurs in cercuri.
Acasa zboara bine dimineata la rasarit pe racoare, poti obtine disparitii la orizont si pentru porumbeii maturi la natural, nu mai vorbesc de vaduvi sau pui care zboara de rup. Si mai e o chestie, trebuie sa ii lasi sa iasa de placere cei care vor, daca ii scoti si pe ceilalti fortat o sa tina tot stolul si iti strica antrenamentul. Nu e nimic mai enervant ca atunci cand stolul iti pleaca frumos spre disparitie si se inalta, si deodata un nenorocit face barca si iti intoarce tot stolul acasa… in momentele alea iti vine sa urci dupa el sa-i iei gatul cu dintii!
Am auzit de porumbei care au facut tot planul de fonduri si in jurul casei zburau doar 2-3 ture. Or mai fi si legende, nu stiu.
personal eu ii las sa zboare cat vreau ei,nu ii fortez cu bete sau alt ceva.zboara vreo 20-30 min
CU RESPECT.
Mai toti incepatorii procedeaza asa…….(Cica) sa ii antrenez mai mult sa fie mai buni.Nu stiu ce sa zic nu cred ca foloseste la nimic antrenamentul in jurul casei.
Cel mai bun antrenament e sa ii duci la distanta de 10-20 km distanta fata de casa.
Frumos topic.
Cu respect Lucian
porumneii se lasa sa zboare cat vor ei !! ai mei zboara intre 30-50 minute la zbor si le fac 2 zboruri pe zi dimineara si seara!!!!
va salut
@ Bine ca nu ai facut-o,dupa parerea mea
numai sperii porumbeii si se obisnuiesc sa
stea pe alte case.Daca vrei sa ameliorezi
conditia fa lansari individuale(30-80km) cum a spus
Andrei. Lasa o alta persoana sa duca porumbeii
si tu cronometrezi daca cu timpul ei reusesc sa
parcurga aceias distanta in timp mai scurt,semn ca
conditia lor e mai buna.
la inceput faceam shi eu faza cu steguletzu numai k in loc de steguletz aveam o varga luunga de vreo 6 metri shi dadeam dupa ei pe kasa :))
de mai bn de un an nu ii mai ”antrenez”in felul asta
ma lamurit un crescator , prieten de familie k nu e bine ..
vant in pene …
exista porumbel (porumbita) care a facut norma la fond fara sa prea stea pe afara nu este legenda.
in ceea ce priveste fortarea porumbeilor sa zboare este o tampenie, daca ei nu zboara de placere inseamna ca este o problema de sanatate mai ales la lotul de pui acestia trebuie sa zboare singuri cel putin o ora cu mai multe dispariitii la orizont iar daca exista si vre-o rapitoare prin zona cu atat mai bine.
cu respect
eu personal nu ma iau dupa toate parerile ma lamurit si pe mine un cresator cu rezultate f bune ca acest anrenament este bun foarte bun
porumbeii mei fara sa ii fortez stau in aer aprox 50 min fortati 1 ora si aproape jumate fara sa se puna pe alte case dar de cand am inceput sa ii antrenez au crescut si rezultatele
Ai dreptate Andrei cu ,,Am auzit de porumbei care au facut tot planul de fonduri si in jurul casei zburau doar 2-3 ture. Or mai fi si legende, nu stiu.”Am un bun prieten care zboara la fond si are un mascul care daca da doua trei ture de hulubarie ca se si intoarce inapoi.Si nu avea pui sau oua pur si simplu uibea tare sa stea in hulubarie.Dar in schimb la concursuri era un porumbel extraordinar .Cred ,parerea e tocmai dragostea fata de casa il facea mereu sa ajunga acasa printre primii.
sanatate maxima la toti !
Salutare dragii mei colegi zootehnisti! Daca pana acum v-ati caznit sa scoateti cate ceva prin cotete aplicand toate teoriile ce le-ati avut la indemana, ei bine, cu antrenamentul porumbeilor e ceva mai complicat. Nu mai intru in amanunte zootehnice; vreau sa va spun ca antrenamentul porumbeilor in jurul crescatoriei este un vector, un indicator al starii de sanatate, forma, vitalitate, etc! Un atrenament usor in jurul crescatoriei, ne spune cat de pregatiti, cat de sanatosi sau cat de energici sunt porumbeii nostri. Desigur, nu sta toata treaba asta a concursurilor doar in zborul din jurul casei, dar ma repet spunandu-va ca are importanta lui. Toti marii zootehnisti ai lumii, pun acent pe pregatirea porumbeilor, inca din primele zile de cand acestia au iesit afara. Sunt multe metode de a pregati porumbeii. Zootehnistul Silvere Toye ( dar nu numai ) isi antreneaza porumbeii lansandu-i “din spatele casei”, crescand apoi distanta progresiv. Desigur, sunt multi zootehnisti care nu numai ca urmaresc ca porumbeii lor sa zboare un minimum de minute in jurul crescatoriei, dar tin cont de anumite detalii si-si pregatesc porumbeii in functie de etapa pe care o au de facut. Da, eu consider zborul zilnic in jurul crescatoriei ca fiind foarte important, insa nu edificator. Personal, ma confrunt cu situatii cand in anumite zile porumbeii nu-mi stau in aer mai mult de 5 minute, iar in alte perioade dispar chiar si cate o ora, zburand la mare inaltime, fie in stol compact, fie haotic, revenind pentru cateva secunde dupa care pierzandu-se iarasi in imensitatea spatiului. Nu-i suficient insa doar atat. E important sa urmarim concursurile, felul in care vin porumbeii de la anumite etape, puterea lor de refacere, etc. E nemaipomenit daca de la o etapa de 700 km, porumbelul ce ti-a venit se reface in cateva zeci de minute si-l vezi plecand singur la un zbor de placere in jurul casei…! Vis-a-vis de intrebarea “daca sunt importante zborurile in jurul crescatoriei in functie de distanta de la care sunt lansati porumbeii”, pot spune ca la fond si maraton sunt foarte importante. La viteza nu ma pricep. Daca de la un zbor de 200 km porumbeii vin in maxim 3 ore, ei bine de la 1000 vin chiar si in 2 zile, daca nu 3…! Antrenamentul asadar, este foarte important; legat de asta insa sta si faptul ca pentru a sta in aer 16 sau 18 ore, porumbelul are nevoie de mult mai multe calitati, antrenamentul fiind doar “cireasa de pe tort”. Rasa, casa, masa si starea lui de sanatate reprezinta cheia succesului in SPORTUL ZOOTEHNICO-COLUMBOFIL…! :)) Sa fiti voiosi si sanatosi…!!!
asa este,are dreptate porumbei.ro porumbei trebuie sa zboare de placere in jurul volierei,nu fortati sau speriati cu diferite lucruri,daca se simt alungati de la casa lor atunci in timpul concrusurilor de ce ar mai trage sa se intoarca acasa,iar porumbei care fac tot planu de fonduri in jurul volierei nu prea zboara deloc
pai degeaba este fortat daca nu este intr-o forma buna el in jurul casei zboara de nevoie ca nu il lasa sa aterizeze dar la zbor daca nu e puternic cade asa ca cel mai bine lasa-i sa zboare de placere cat vor…
parerea mea este ca o pasare sanatoasa se antreneaza singura nu trebuie fortata cu steagul daca acea pasare e bolnava e si normal sa nu zboare cu steagu mai rau ii faci daca el nu vrea nu trebuie fortat ci tratat aceasta este parerea mea. va multumesc
Eu imi antrenez pui in felul urmator la ora 9 nemancati le dau drumul zboara aproximativ o ora si ii fluer intra in cusca peste zii stau inchisi iar la ora 19 iarasi le dau drumul iar cand nu mai zboara ii fluier si intra ,capata mancarea si stau inchisi iarasi.Aceasta este metoda proprie nu stiu cat functioneaza dar…
Mircea-Galati,
Va salut. Parerea mea este urmatoarea: porumbelul sport este lasat de Dumnezeu sa zboare, si ca atare sa-i lasam sa zboare. Nu trebuie sa-i fortam la zbor, trebuie s-o faca din placere. Eu rareori ii inchid, doar cand le fac tratamentele, si seara daca a doua zi trebuie sa-i duc la imbarcare, in rest zboara liberi si vara si iarna si ii simt cat de fericiti sunt. Va spun sincer, ca imi este mila de cei de la matca care nu sunt invatati la mine, cu cat jind se uita la astia care zbor. Mai fac antrenamente cand pot de la 20-100KM. Eu spun ca nu este bine sa-i tinem inchisi ca li se atrofiaza muschii, si mai spun ca porumbelul care este tot timpul inchis si l-ai bagat la fond, nu este instare sa vina acasa cat de destept ar fi el si cata vointa ar avea, deoarece intra in febra si nu mai poate zbura, tot ce se aude sunt legende. Cam atat, inima buna si lasati porumbeii sa zboare.
salut la toata lumea.in primul rand depinde de program iar in al doilea rand de sanatatea lor.nu trebuie fortati toti ex dimineata cat mai de dimineata posibil,5_30 6 _20depinde lasati sa ieasa in voie cei care au pofta de zbor apoi chemati la mancare si tinuti inchisi pana dupa masa cat mai tarziu posibil adica macar pana la ora 8 _30 si lasati la fel sa easa care doreste .aici vreau sa specific pe timp de vara.cu acestea fiind spuse sper sa fiu de ajutor la cineva va doresc numai bine sanatate si nu in ultimul rand tradityonalul vant in pene tuturor cu respect sebastyan
aidiu de mes pt cei care vor sa mai vb sebastyan06 va salut
Pt Porumbei.ro – sa stii ca am avut si eu asa exemplare,care abia faceau 2-3 ture….nu minute:D……si veneau mai bine decat cei care zburau peste o ora (am avut unul…era foarte bine dezvoltat….cand venea de la zborurile de 300 km….ateriza pe placi ca o caraminda…si venea numai intre primii 3,SI IN REST…NU PREA ZBURA)….mentionez ca si eu ii “antrenam”..cu patlagele,castane,bucati de carton….:D Eram tinerel…..vreo 12-14 ani.
ACUM SFATUIESC PE TOATA LUMEA SA SCOATA PASARILE LA ZBOR LA PRIMA ORA ADIMINETII SI SEARA-CU 2 ORE INAINTE SA SE INTUNECE….IN WEEKEND—-liberi. SA HRANEASCA PUII ,DAR NU PE SATURATE,LA ADULTI,IN SPECIAL DIMINEATA,PUTETI SA II SCOATETI FARA SA LE FI DAT MANKRE.
Vant in pene!!
In primul rand trebuie sa ai un program bine stabilit,hrana si antrenament la ora fixa, porumbeii sunt niste sportivi iar noi antrenorii lor, deci daca ei sunt elevii nostri atunci totul trebuie calculat si facut cat mai bine,personal imi suna alarma la telefond cand este ora mesei sau ora eliberarii,consider ca un porumbel sanatos zboara de placere cel putin 45 minute.
Deci in concluzie daca sunt sanatosi si le impui un program imposibil sa nu ai cat de cat rezultate, mai departe conteaza si valoarea lui genetica..
Multi crescatori se plang ca porumbeii intra foarte repede in voliera dupa ce au fost eliberati afara, si atunci intervin cu steaguri pt ai tine in aer, sfatul meu este sa se renunte la aceasta practica si sa blocheze intrarea lor in voliera prin inchiderea sputnicului sau a francezelor timp de 45 min-1 ora, dupa un trimp porumbeii vor realiza ca trebuie sa zboare in timpul acesta si nu vor mai fi probleme cu ei, bine inteles daca sanatatea lor le permite, trebuie sa luam in calcul si acest lucru.
e dea dreptul absurd ceea c fac unii…si eu sunt incepator dar nu le-as face asa ceva la porumbeii mei niciodata….asta inseamna sa-i chinui…care face asa ceva lasati-va d sportul asta si apucativa d inaltat zmee daka tot va place sa va uitati p sus dupa porumbei..
porumbeii pot sati plece dak îi fugaresti…si e pacat ..se poate sa ai un porumbel cu rezultate bune…
lasati porumbeii sa se duca ei in zbor si sa vedeti c frumos zboara atunci si zboara si mai mult…..
VANT IN PENE!!!!;););););)
Eu nu cred ca daca porumbei sunt liberi 24 din 24 h o sa ii vezi tu ca o sa zboare 45 de minute , aici pofta lor depinde daca sunt inchisi sau daca sunt liberi mereu ! Nu trebuie sa uitam aceasta caracteristica .
si mie mi se pare o prostie sa ii fugaresti ,ei trebuie sa stie ca acasa sunt in siguranta nu sa se teama sa stea acasa,daca porumbeii is sanatosi au pofta de zbor ,si trebuie sa le dai drumu cu sputnik
cei buuni la natural dimineata cind deschizi pleaca cu placere in zbor… se-ntorc pe-te aprx. 1-2 ore…nu m. trebuie fortati…
atunci sa inteleg ca puii imi zboara destul de bine
Daca porumbeii sunt liberi de dimineata si pana seara, este normal sa nu aiba chef de zbor, insa daca le faci un program, pe care sa il si respecti, cu siguranta ei vor avea mult mai mult chef de zbor si mai multa pofta de mancare.
Luati ca exemplu proverbul “dragoste cu forta nu se poate”. Daca ei nu au chef de zbor, obligandu-i sa faca asta, ei isi vor gasi linistea pe alte case sau in cel mai rau caz in alte crescatorii.
Asa ca, ganditi-va bine inainte de-ai gonii la zbor.
Cu mult respect, George!
Daca fiecare isi descrie metoda de zbor ar fi frumos sa isi spuna si rezultatele!eu nu oblig porumbei sa zboare si rezultatele sunt pe undeva pe la mijloc sa nu zic mai rau(sunt multi factori pentru a face performanta pe care nu pot sa-i asigur deocamdata).eu am un prieten care ii antreneaza fie privat (20-30km) fie in alta zi cu steagul si obtine peste 20 de norme pe an:) Deci va rog daca se poate si ceva rezultate!!!
Cunosc si eu un crescator de ii tine in aer cu steagu ii zboara cu orele si ii vin s ft bine si am mai obs k nu se lasa pe la alti !
Lasati porumbeii sa zboare!!! La natural daca fac cate un zbor dimineata si unul seara de cel putin 30 minute, eu cred k e deajuns.Cel putin asa procedez eu.Apoi cand am timp si cate 2-3 antrenamente inainte de zbor.Si bineinteles ca sunt si rezultate.
Are dreptate Doc. Din memorie cele mai frumoase rezultate ale porumbeilor mei cu metoda pasnica descrisa mai sus au fost: loc 1 club viteza maturi, loc 1 si 3 din 1000+ porumbei de la 300 Km la o etapa, si alte cateva norme neinteresante la viteza si demifond – toate la natural cu zbor de voie in jurul crescatoriei dimineata si seara, fara lansari in afara clubului pe cont propriu. Mai mentionez un aspect interesant si anume ca in timpul sezonului uneori porumbeii au stat inchisi luni-joi, eu fiind plecat. Nu e mare branza, dar sunt date concrete… ar fi bine sa vedem si campionii nationali scriind dar nu prea cred.
am vrut sa spun si eu ceva,dar nenea de la com 10 a spus cam tot ce se poate spune despre sportul asta “zootehnic” sau daca vreti mai pe scurt citez de la com 10 :” Rasa, casa, masa si starea lui de sanatate reprezinta cheia succesului in SPORTUL ZOOTEHNICO-COLUMBOFIL…!” Patru factori cheie! Mult succes la steguire!
program de 2 ori pa zi dimineata si seara zboara de placere
la concurs nui zbor cred ca trebuie lasati sa zboare din placere
eu ii scot dimineata nemancati pe la 7 ..zbor pana la 7:40 apoi ii bag inapoi in cotet si apoi seara de la 6 – 7 .. se cun. rez. , musculatura porumbeiilor si rezistenta la zbor … nu mai vin kiar asa epuizati aksa de la concurs . VANT IN PENE TUTUROR !
Pentru cei care practica sportul columbofil antrenamentele in jurul crescatoriei nu sunt o problema.Columbofilii care practica sportul cu porumbei voiajori nici nu discuta despre asa ceva. Pentru zootehnistii columbofili probabil ca situatia sa nu fie chiar roz.
Ca in alte domenii sportive toti sportivii se antreneaza fiecare in stilul; lui.. DAR SE ANTRENEAZA !
inainte sa ii antrenez ,,fortat,, cu steagul si fluierul ieseam cam pe loc 10 pe club la zboruri de viteza dar de 2 ani de cand ii antrenez mi s-au imbunatatit rezultatele si la viteza si la fond.Anul acesta amiesit primul la 100 km din tot orasul si al doilea la 300 km din oras deci sau imbunatatit mult rezultatele si vreau sa vad si puii de anul asta pt ca promit f mult ieri de exemplu au stat in jurul pranzului 1 ora si 45 minute fara sa ii fortez maine ii voi forta si va voi spune ce timp de zbor au.
o intrebare ce nr de pui aveti in lotul de anul acestaeu am 38 si a 3-a serie trebuie sa iasa
vant in pene
Unul dintre cele mai importante lucruri din viata unui porumbel sportiv este antrenamentul . El este benefic pentru toate categoriile de distanta la care porumbelul este angajat . Am spus de nenumarate ori ca antrenamentul bine facut este o parte insemnata a succesului in concursuri. Numai ca antrenamentele difera ca timp si intensitate in functie de categoriile de distanta la care sunt angajati. Noi antrenorii ar trebuii sa cunoastem foarte bine acest lucru , altfel un antrenament care nu este bine facut poate avea o influenta negativa asupra evolutiilor viitoare in concursuri . Tot legat de antrenamente pot spune ca efectuate gradual la inceput de sezon au un rol benefic aducand in varf de forma porumbelul atunci cand suntem interesati de anumite concursuri din anumite perioade ale sezonului competitional. Antrenamentele in jurul casei au un rol mai mult de conservare si nu de acumulare a capacitatii de efort prelungit . Cele mai indicate lansari in scopul antrenarii porumbeilor sunt cele individuale . Pasare de stol fiind porumbelul trebuie invatat sa faca diferenta prin lansari individuale repetate care difera de la caz la caz in functie de distanta la care porumbelul este angajat . Porumbeii de viteza si demi fond trebuiesc antrenati de la distante relativ scurte si cu intensitate in comparatie cu parumbeii de fond si maraton . Acestora din urma nu le plac antrenamentele scurte si dese fiind de obicei porumbei calmi riscand sa ii scoatem din ritmul specific lor . Antrenamentele fie ele in jurul casei sau individuale de la anumite distante trebuiesc facute numai daca porumbeii se afla intr-o forma fizica si psihica foarte buna . Invatati sa ii iubiti si sa-i respectati . Nu va vor insela asteptarile . Asta comparativ cu oamenii !!!!!
eu cu prietenii mei ii lasam inchisi pe canicula si pe ploaie , iar dimineata si seara ii eliberam sa zboare de placere cate doua ore …. fiecare cat are pofta … asa e cel mai bine . vant in pene
eu cred ca aici e si cheia .. antrenamnent dimineata -seara … dc is vaduvi ii putem antrena si la 13 00 ziua
in conditiile in care porumbeii sunt foarte sanatosi, mancare buna si nu se antreneaza in jurul casei cel putin 1 ora/antrenament, puneti steagu’ pe ei. sanatatea si antrenamentul conteaza f mult in obtinerea de rezulate.
eu le am facut orar la porumbei eu am numai jucatori si gaateni dimineata la ora 6 dau drumu la galateni si dau in ei stau cam poana la ora 10 pe sus si dupa coboara sa manance dupa la jucatori le dau drumu la ora 6 seara dau in ei si la ora 8 susnt jos asa le fac in fiecare zii si sunt in forma
Ma si umfla rasul cand citesc unele comentarii. Nu m-as mira sa vad si ceva de genul: “domnul X a agatat o cioara de sputnik si acum porumbeii se antreneaza de mama focului iar acum e pe cale sa devina si campion mondial”. Si uite asa in scurt timp ciorile o sa fie la mare cautare.
Domnul Iulian Simion a punctat la fix: rasa, casa, masa si as mai adauga eu niste talent ….sa fie acolo!
Restul e: stegulete, pocnitori, bete si ……”zootehnie”.
De regula propun topicuri pe aici sa invatam ceva nu sa va umfle pe voi rasul iar atunci cand vezi o parere cu care nu esti de acord o poti demola cu argumente nu cu umflari superioare de ras.
Daca nu doriti sa scrieti ceva relevant si util legat de subiect, puteti sa va abtineti, la mistouri suntem campioni.
Din fericire Iulian nu s-a limitat doar la atat si a scris si la subiect. Cat despre rasa, casa, masa – foarte util, ce sa spun, numai ca total pe langa subiect si neinteresant. Chestiile astea se subinteleg, nu are nimeni nevoie sa i se spuna ca ar fi bine sa aiba porumbei de rasa buna, sa le ofere mancare si adapost de calitate. Avem si pe la TV tot felul de experti care ne lumineaza cu generozitate calea spunand ca ar fi mai bine sa fie bine decat sa fie rau.
Am obosit sa tot observ cum suntem cei mai buni la mistouri si la vorbe goale iar altii evolueaza in timp ce noi ne scufundam umflandu-ne de ras superior.
nustiu cred ca ar trebui sa facem un program la porumbei sa le dam drumul de 2 ori pe zi. dimineata si seara iar daca asta nui va face sa zboare de placere atunci ar trebuie sa punem steagul pe ei sau mai stiu eu altele obiecte prin care sai facem sa zboare. chiar daca nu particip la concursuri imi place ca porumbei sa zboare. miar placea sa pot sa pun si eu niste poze cu porumbeii mei pe acest site dar nustiu cum. poate cineva imi explica si mie, sau imi da pagina unde as putea sa trimit pozele. va rogg
admin: iti faci un site personal cum au toti, pui pozele acolo si imi dai pe mailul de la contact adresa site-ului + locatia ta sa-l pun la catalogul de columbofili.
Bravo porumbei.ro!!!!!!!!!
ARDELEANULE!…mai tata…ia cauta tu te rog in DEX cuvantul zootehnie!!!!
mi-am dat de 3 ori peste mana inainte sa scriu acest comentariu…de regula doar urmaresc comentariile si discutiile altora si trag concluzii in sinea mea.apreciez mult adiministratorul acestui site k incearca din toate puterile sa-l pastreze ca pe un loc de informare si colaborare intre cei atinsi de acesti microb.toate celelalte site-uri au o tendinta puternica de otv-izare,si nu lipseste ziua si scandalul!sa revin la subiectul propus spre discutie,nici eu nu sunt adeptul stresarii porumbeilor cu tot felul de steaguri si mijloace de a-i tine cat mai mult in aer,peste voia lor.andrei te felicit inca o data pt modul in care intreti acest site si urmaresc cu interes toate interventiile tale care sunt plina de substanta!!!imi cer scuze pt faptul k am fost p langa subiect dar am simtit nevoia sa-mi dau si eu cu parerea……
Pt. porumbei.ro:
Treaba cu invatatul nu cred ca i-si are locul aici pe site atata timp cat diletantii dau sfaturi pe care le sustin cu argumente neconforme cu realitatea. Ba mai mult de atat crescatori cu state vechi cu rezultate, experienta si tot ce vreti ajung sa fie ridiculizati in momentul in care incearca sa impartaseasca din experienta lor tinerilor columbofili.
Spre exemplu cu ceva timp in urma: citez” auzi domnule Tunduc, matale te stresezi cand faci sex?”. In acel topic se discuta despre stres la porumbei( mai pe scurt).
Intreb acum: mai vedeti acum interventii ale lui Marius Tunduc, Cosmin Olteanu etc.etc.?
Si revenind la tema topicului, o sa ma creada cineva cand o sa spun ca steagurile si alte accesorii de fugarit porumbeii nu au ce cauta in sportul columbofil? Sau o sa li se dea crezare acelora care sustin cu tarie si cu argumente, puerile spun eu, ca trebuie zburataciti pana scot limba?
E ok., topicurile sunt propuse pentru a invata ceva dar cine pe cine invata?
Nu stiu cum mi-a scapat chestia cu stresatul dar in general urmaresc sa sterg orice astfel de reactii. Pana la urma nu cred ca era genul de mesaj chiar ofensator. Marius intervine in continuare la topicuri cu sfaturi, poate nu ai observat, este printre putinii crescatori cunoscuti care face asta si il apreciez mult, asa cum probabil o fac si ceilalti. Dar pentru astfel de interventii ai nevoie de niste calitati, sa iti lipseasca aroganta si sa poti trece uneori peste statutul de veteran si sa scrii alaturi de incepatori si pentru ei. Trebuie sa ai si putina imunitate la mistouri si reactii neplacute pentru ca nu te vor aprecia toti care te citesc, ar fi si plictisitor sa fie asa… uneori am impresia ca prea ne dam niste zane suave. Daca ai sti cate injuraturi imi iau pentru mesajele pe care le sterg… (cele pe care le vezi sunt o parte, daca le-as lasa pe toate te-ai cruci).
Cat despre Cosmin Olteanu, nu imi amintesc sa fi intervenit vreodata cu exceptia ocaziilor in care se lauda cu proprii porumbei, crescatoria, matca, etc. in articole fara valoare educativa pe alte siteuri. La un moment dat era pe porumbel net un articol care anunta ca si-a imperecheat matca. Parca era vreo sarbatoare nationala, in conditiile in care in tara la vremea aia se imperecheau mii de matci.
Nu pot sterge toate comentariile mai infantile pentru ca, vrei nu vrei printre noi sunt si copii si atata vreme cat nu sunt nesimtiti nu-i pot sterge doar pentru ca se exprima la nivelul varstei lor (ca mai sunt si oameni in toata firea cu gandire infantila, asta e partea a doua).
Si pana la urma am o curiozitate: daca de invatat nu se poate, scandal de federatii imi provoaca mie greata ca sa mai public, interviurile sunt toate la fel, ce altceva sa mai public? Sa pun cate 10 articole aiurea-n tramvai cu lansarea clubului cutare din Cucuietii din Deal care nu intereseaza pe nimeni, doar asa ca sa tin site-ul cald pe net? Mai bine inchid taraba si ne ocupam timpul cu chestii mai utile.
Da, ai dreptate referitor la publicarea articolelor pe site. De scandalurile dintre federatii mi-e lehamite deja iar interviurile seamana de la o vreme cu taierile de panglici. Eu am vrut doar sa atrag atentia acelor care nu au sfaturi de dat deoarece discutiile care ar trebui sa fie constructive iar sfaturile de real folos celor care au nevoie de ele pot fi exact invers.
Poate am facut acest lucru intr-un mod mai caustic dar nicidecum rau intentionat.
E ca si cum un fotbalist sau poate mai multi cer un sfat pe site si apare unul care bate o minnge de doi lei jumate pe maidan la o poarta confectionata din doi bolovani si da cu sfatu’.
Personal cred ca porumbei jucati la natural au nevoie de antrenament,cu steag,fara steag.Ganditi-va la femelele care iasa afara pe la 10 -11 cand e cald deja iar seara s pe oua,puii.La ele tb sa gasim o metoda de antrenament.
Eu nu am posibilitatea sa urmaresc porumbei,s la 100 de km de ei dar am avut pasare(femela cu locul 3 din 4000 de porumbei Nurenberg,78 din Scharding aceiasi femela ),fara antrenamente speciale,vitamine si asa mai departe.
Ca o concluzie dupa cateva sezoane de zburat si urmarit porumbei mei si ai altora,consider ca un program bun si porumbei sanatosi=un antrenament reusit in jurul casei.
Parerea mea este ca se poate obtine rezultate bune si fara antrenament insa cu porumbei capabili!!anul 2010 pentru mine a fost primul an in care am concurat cu ceas si a fost un an foarte bun pt mine!porumbei ii am la tara la 80km fiind un navetist convins la bunici ingrijitorul lor fiind bunica de 78 de ani si cu sanatatea subreda,mentionez ca porumbei stau inchisi toata saptamna!!uneori ii eliberam vinerea cand ajungeam la tara in jur de ora 8-8.30 insa mi-sa intamplat ca uneori cei care nu aveau nici o stare de cuib si aveau pofta mare de zbor sa nu imi intre in voliera si sa innopteze afara asa ca am renuntat!!porumbei sunt hraniti cu clasicul amestec ,,apa,paie si bataie” adica grau,porumb si uneori floare mancarea avand-o la discretie!!primesc verdeata aproape zilnic salata verde,frunze de ceapa si usturoi tocate marunt!!asa ca anul asta ne putandu-i elibera,sambata ii angajam la concurs,practic asta era singuru lor moment in care zburau ii luam direct din boxa ii bagam in plianta si in masina si asteapta-i sa vina!!pentru mine ca incepator si in ciuda conditiilor ,,vitrege” cu care sunt nevoit sa ii tratez s-au descurcat admirabil ne avand origini cunoscute sau strabunici cu sange albastru!!am reusit sa obtin loc 222,366,810 pe judet din 5940p la distanta de 240km,am mai reusit loc 22 pe judet la crescatori,iar pe club locul 11,21,33 din 1000p…..!!la o etapa f grea de tg bujor 330km am reusit sa obtin loc 205 pe judet din 3900p iar pe club loc 9 din 800p!!in concluzie cred ca se poate singurul inconvenient cu care m-am luptat concurand cu ceas mecanic a fost refuzul de a intra in crescatorie,avand porumbei care soseau acasa si plecau in zbor cu cardul vecinului de gutani revenind dupa 1h chiar si 3,la etapa de palanka 540km am avut porumbel sosit la 16.10 si intrand in crescatorie abia la ora 19.30!!imi cer scuze pt insiruirea de cifre(nu o suport)am vrut sa dau un exemplu cei drept poate nu e cel mai bun!!sanatate multa ca daca e se fac toate cu mult drag si spor
Pai intaresc atunci cele spuse de mine mai sus si afirm cu dovezi stiintifice daca vreti, ca antrenamentul este vital in orice sport, inclusiv in cel columbofil. Sa-mi spuna si mie careva, daca stie vreun sportiv, din orice ramura, care a ajuns campion fara antrenament…! Intrebarea in sine este putin cam ciudata; e ca si cum am spune: “e necesar sa mananci pentru a trai”? Cam asa e si cu antrenamentul. Clar ca este vital pentru porumbeii ce participa in competitii. La topicul asta nu prea ai mult de filozofat! Din 5 cuvinte ai dat raspunsul si atat. Iar faptul ca eu am vrut sa-l dezvolt putin este tocmai din cauza asta; ca n-am vrut sa spun doar DA…!!! Mai sunt si putin caterincos, asa-i felu` meu, dar nu jignesc pe nimeni si nu m-am crezut niciodata mai destept decat nimeni de aici. “Stiu ca stiti” ca fara rasa, casa, masa nu se poate! Toti stim, dar nici unul nu le avem pe toate 3, insa ne cacam pe noi cand nu ne vin porumbeii. Ba e de vina delegatu`, ba lansatoru`, ba braconieru`, ba mai-stiu-eu-cine. Dar niciodata nu-i de vina prostul din noi. Nuu, noi le stim pe toate, avem porumbei numai din suse si crescatorii care dau numai campioni, ne pricepem de minune la selectie, reproductie, mentinerea unui nivel ridicat al starii de sanatate, pe toate le stim! Cunoastem si cum tre` sa arate un porumbel care participa la anumite curse, ce sa mai, stim de toate…!!! E important dragilor antrenamentul, da` tre` sa ai si cui sa-l aplici! La ciurucuri si la toate jercile poti sa antrenezi pana iti cade paru` din cap; e ca la Nationala de Fotbal a Romaniei…! Nu ma dau eu desteptu` lu` Peste, dar daca cineva crede ca ma insel sa-mi spuna! Sa-mi spuna si cum atinge forma un porumbel sportiv, daca nu prin antrenament? N-am de unde sa stiu daca-i bun sau rau antrenamentul cu steagul, bolovanu, cioara atarnata`n sputnik, petarde sau alt ceva. Eu nu le aplic pe niciuna de mai sus! Antrenati-va fratilor porumbeii cum vreti, cat vreti si la ce ora vreti. La mine porumbelul care nu se antreneaza ii zboara capu`, sau daca totusi scapa de asta, va zbura intr-un sezon pana ii cade inelu`! Injurati-ma, umpleti-mi frigideru` de carne, faceti ce vreti, dar eu asa procedez…! Sunt pasarile mele si prin urmare decid ca atare!!! Hai, v-am pupat; sa fiti voiosi si sanatosi!!!
http://www.youtube.com/watch?v=fvnYspfzQTA uitativa pe la minutul 2.
Daca vorbim de antrenamentele inaintea inceperii concursurilor, da, sunt foarte importante. Odata incepute concursurile, antrenamentele in jurul crescatoriei nu le mai consider asa de importante, mult mai important ar fi (daca unul are timp) o lansare in mijlocul saptaminii de la 20-30 de km. Am avut rezultate bune cu vaduvi care zburau 5-10 minute dimineata si apoi intrau repede sa inspecteze boxele, raminind la repaos pina a doua zi, deci…
eu cred ca antrenamentele la porumbei sunt foarte importante..si inca ceva.fiecare are metoda lui de a antrena..daca porumbeii vin bine atunci cand ii tii 2 ore pe zi cu streagul sau orice altceva,..atunci continua asa..daca vin bine cand ii duci zilnic la 20 km fa-o in continuare daca poti..nu criticati metodele..ci doar foloziti-o pe cea care da rezultate…consider ca antrenamentul in jurul crescatoriei e foarte important….felicitari celor care le zboara borumbeii o oara in jurul crescatoriei fara a fi motivati cu un steag sau altceva…..nu stiu cum reusezc..la mine porumbeii trrag mereu la oua sau la pui..eu ii scot de 2 ori pe zi afara o data dimineata si oadata seara..nu am o ora exacta..pt ca serviciu nu-mi permite..dar scot tot lotul afara..nu conteaza dac are pui mici sau oua..deci inevitabil se gaseste cinva sa traga stolul in jos sa mearga pe pui sau oua..asa ca ii mai sperii..asta e metoda mea….nu neaparat trebuie sa criticam pe ceilalti..ci doar dac ai ceva de invatat de aici e bine…
Mihai, ai pus punctul pe i.
Va multumesc pentru raspunsuri.
Nu inteleg si nu o sa inteleg de ce raspunsurile unora dintre noi sunt atat de anoste. parca am pierdut si placerea conversatiei.
Multumesc pentru sfatul: rasa, masa, casa. Nici macar nu il intuiam.
Mai sunt multe de spus, exemplu: mai bine tanar, frumos, sanatos si bogat decat batran, bolnav, impotent si cu pensia micsorata cu 15%.
Revenind la antrenamente, cred ca de la anu reduc drastic numarul de zburatori, si o sa-i antrenez de 2-3 ori pe saptamana prin antrenamente de la 30-40 km distanta de casa.
Am avut porumbeii la bloc si va pot spune ca nu puteam sa-i antrenez cu steagul, zburau de voie. In cursul saptamanii nu le faceam antrenamente cu masina. In felul asta am reusit norme in fiecare an ( cu punctaj mare) si la 2-3 ani cate o norma cu punctaj bun ( de loc national in primii 50). cred ca se poate si fara antrenament dar mai bine cu.
Mi-ar fi placut sa aud pe cineva care povesteste despre cum se antreneaza campionul lui, despre cum ii lucesc ochii cand se intoarce din concurs, cum isi apara cuibul.
Pacat ca doar atat a valorat topicul asta.
sal!am citit ce ati spus pana acum,dar aia cu steagu care spune ca antreneaza porumbeii sunt braconieri cu siguranta!asta e ,porumbelul zboara cand are chef si cand se simte el cel mai bine,asa ca lasa-ti porumbeii sa zboare!
va salu!!!!!! si eu sunt de acord ca nu e bine sa speri porumbei dar va asigur ca un porumbel care nu zboara peste o jumate de ora in jurul volierului acel porumbel nu o sa vin acasa nici de la cel mai apropiat antrenament…apropo porumbeleul care trage sa se lase jos sigur are ceva sau nu are o alimentatie corecta
buna,
sunt un incepator…si am o intrebare…..de cand ar fi indicat sa incep antrenamentul cu puii??
Dupa ce incep sa dispara la orizont cu stolul cand zboara acasa.
Sal.Sunt un novice in columbofilie.Dar stiu un lucru.Ori-ce metoda e buna daca nu o schimbi in fiecare zi.
trebuie sa fi nebun sa face asa ceva!!!! daca tu ai fi in locul porumbelului ce-ai face? eu unu’ n-as mai veni acasa!!!! ADIO!! pai ce facem ne jucam cu ei, e adevarat ca sunt pentru zbor dar trebuie sa zboare cand vor ei!!!!! am si eu un frate mai mic, iar cand sunt plecat de acasa aud ca.i inalta…cum sa no mori cand dupa auzi ca-ti sta pe casa vecinului sau cand treci pe langa ei fug de rup pamantul?
in special pentru incepatori…lasati-i in pace sa zboare cand vor ei, nu-i fortati….asta cu referire la comentariu.
desigur antrenamentul de la distanta este absolut necesar!!!! insa incercati sa nu-i speriati.
cum te comporti cu ei asa se vor comporta si ei cu tine……..
SANATATE………………………………….!!!!!
intradevar porumbeii trebuiesc tinuti sus , dar in anumite conditii de timp si perioada, adica de exmplu dupa ce au fost imperechiati primavara si dupa ce s-au ouat eu personal incep antrenarea lor in jurul casei progresiv de la 20 min. la 2 ore in 18 zile dupa aceea incep antrenamentele la distanta . si acum depinde cum jucati la natural sau la vaduvie,de exemplu la natural trebuie tinuti sus cel putin 1 ora pe zi , iar la vaduvie trebuie sa zboare singuri cel putin 30 min. dimineata si 30 min. seara , cu conditia ca porumbeii sa fie sanatosi si sa aveti rabdare , dar porumbeii nu trebuie lasati de capul lor ,sa va asculte comenzile ca la armata, daca nu esti draconic nu realizezi performante.
anul trecut am inceput cu 22 de porumbei… pana la inceperea primului concurs porumbeii mei zboara dim.2ore si seara 1ora(asta dak e vremea buna ).
in timpul sezonului (100-400km)antrenament 30 min cat mai de dimineata.la fel seara tarziu .
porumbeii nu primesc niciodata apa pana la ora 10.dak am timp fac o lansare la mijlocul saptamanii de max.30km().dupa primul fond ,cu prea multe antrenamente epuizam porumbeii(zbor de voie dimineata/zbor cat mai tarziu seara)daca nu sunt perfect sanatosi antrenamentele sunt in zadar.
pt un incepator (din 2009 cu ceas).rez au aparut tot in 2009.loc1/club GENERAL maturi+yearlingi.(10 national),loc 2 DF/club.loc 3,36/885km.2cls din 3 imbarcati.asta e metoda mea de antrenament
.multa bafta tuturor!
legende nu sunt cand nu zboara porumbelul in jurul crescatoriei si tot vin de la concursuri,singurul impediment este ambientul in care ai tinem,ptr ca un vaduv pe care il pregatesti ptr concursurile de viteza e bine sa al antrenezi si cu steagul ptr demifond sa il angajezi la concurs cind are naparlita pana potrivita pentru concursul de demifond,la fond nu e chestiune de steag,zbor in jurul crescatoriei sau mai stiu eu ce,aici vorbim numai de valori sportive ce au motivatie bine intemeiata de a se intoarce acasa si un tratament adecvat pentru duritatea concursurilor de fond(clima,hranire,obsrvatie)si multe altele.
parerea mea este daca o sa continue sa dea dupa iei o sa vada ca nu o sa se mai intoarca acasa.porumbei se simt cel mai bine acasa le ofera siguranta.Cel mai bine e sa i lasi sa zboare de placere
porumbeii nu trebuiesc fortati!ai mei zboara dimineata 20-40 de minute dupa care coboara la mancare apoi ii inchid.spre seara le dau drumu iar si zboara de buna voie,linistiti.
eu pe timp de vara le dau drumu la porumbei pe afara doar seara pe la 6-7 si zboara continu 1 ora jumate
prima data iam fortat dadeam dupa ei si tot asa pana zboara singuri
Porumbei mei zbora linistiti pe langa casa dimineata sh seara inainte sh eu obisnuiam sa-i speri sa stea mai mult in aier la zbor acum ai duc cate 20′-30 de klm de 2-3ori pe saptamana….
dupa parerea mea este o prostie alergare porumbeilor in jurl casei , si antrenamentele aste de la 20 km in sus ,voi credeti ca tota lumea are posibilitatea sai duca cu masina ,sau mai bn cu bicicleta dar in mare parte este pierdere de timp
zborul de placere al porumbeilor voiajori cu program face minuni
de ce pentru ca ei stiu ca au 30 40 de min libere si eiisi petrec tot acest timp zburand dar inainte de zbor nu le dai mancare mai ales dimineata si la fluerul tau vor veni sa manace toti
dar daca nus invatati se vor invata
fratilor nu va mai luati dupa porumbei cu toate porcariile lasatii sa zboare cat vor ei daca sunt buni zboara cat de cat 30 min chiar si mai mult dar daca au ajuns sa va lauti dupa ei cu toate porcariile mi se pare cv extraordinar