Cuiburi din pene


La anul cred ca le inchid boxele si fixez V-uri in fata lor.

Am curatat boxele luna. Dupa cateva zile unele aratau asa:

Abia astept sa treaca perioada asta cu fulgaraie peste tot.

14 comentarii la “Cuiburi din pene”

  1. “Oamenii” se descurca asa cum pot. Folosesc ce au la “indecioc” sa-si construiasca mult doritul cuib. Ce sa le faci, daca au instinctul de perpetuare a speciei mai dezvoltat decat al nostru, al oamenilor? :)

    @porumbei.ro: Cred ca asa se intampla in fiecare crescatorie in perioada asta. Bine, exceptand crescatoriile unde se face curatenie zilnic, sau de 2-3 ori pe zi. Nu e si cazul meu. :D

    Se pare ca degeaba ai podea cu perdea de aer, fulgi si pene tot mai raman. Cu toate astea, ai mult mai putin praf decat altii. Stiu ca ” iti place” colbul. ;))

  2. Nici macar asa nu se duce tot praful cum ar trebui. Prin urmare saptamana asta am bagat furtunul sub cotet pentru prima data si am curatat luna tot, in seara asta am terminat. Nu mai e picior de praf, fulg sau gainat. Defapt nu mai era. Se face la loc imediat.

  3. Perioada aceasta a naparlitului masiv si perioada din primavara a imperecherilor sunt cele care imi creaza diaconfort in acest hobby.

  4. Eu i-am desperechiat. Am scăpat de o grijă. Sigur, cu căldura asta începeau să facă prostii.

  5. Normal in perioada asta porumbei trebuie separati pentru a naparli in liniste si fara a mai pierde energie inutil .Zburatori mei sunt separati imediat dupa terminarea sezonului de zbor pt a naparli .

  6. Mai fac curatenie generala inainte de a ingheta. Pana atunci, doar strictul necesar. Dupa ce finalizeaza naparlirea, cuibaresc, se cheama la cuib, tinerii turuie nebuneste, se pupa cate un mascul cu doua sau trei femele tinere … eh, promiscuitate :))
    S-au oprit din depus oua de la sine dar cred ca o sa am in curand cupluri care ma vor contrazice. Am cuiburi din pene in boxe, pe podea, pe orice suprafata cat de cat plana. Cara pene si betigase de afara si cei cu perechi si ceilalti, tinerii de anul asta, nu conteaza ca-s masculi ori femele.
    Dupa ce da frigul, bate uliul de-ti fixezi ceasul dupa el, ii opresc de la iesirea zilnica si ii separ pe sexe, fara sa se vada. Si liniste pana la deparazitari, vaccinari, preimperecheri.
    Dar incep expozitiile … sper sa ma pot abtine de la shopping. Imi propun asta in fiecare an si musai sa-mi trag teapa :))

  7. si eu patesc la fel , isi fac cuib din ce gasesc pe acolo in speta multe pene, din pacate nu am posibilitatea sa-i separ si nebunii fac oua continuu chiar si in decembrie, ianuarie, nu se opresc de la sine desi mi-ar placea sa se intample, nu stiu cum sa-i fac sa nu mai oua iarna fara sa-i desperechez. le pun oua de plastic, ii las pe ele cam 3 saptamani dupa care le iau iar ei fac altele, le arunc iar le pun de plastic si tot asa pana la primavara. am perechi care au stat pe oua de plastic si 25-26 de zile daca nu le-am luat. apropo de naparlitul asta care si pe mine ma enerveaza pentru ca sunt fulgi peste tot desi fac curat zilnic , anii din urma incepeau de pe la jumatatea lui august si pana la 1 octombrie maxim terminau , anul acesta au inceput tot prin august dar naparlesc foarte greu si mai mult fulgi, pene mari din coada sau aripi am gasit mai putin insa fulgi mici sunt prin toate colturile……la voi cum e ? dupa cum probabil stiti cei care ati citit comentariile mele de pana acum eu detin porumbei cu zbor la mare inaltime si durata dar nu cred ca are importanta rasa in naparlire…..

  8. @Dumitru: Daca nu ai posibilitatea sa-i separi, iar ei tot fac oua, macar lasa-le unele de plastic pana le parasesc ei.

    Am avut anul asta la matca o pereche de yearlingi (tardivi de anul trecut) care a stat pe oua de plastic cam 2 luni. Intr-un final, le-au parasit, dar m-a impresionat perseverenta lor, dorinta de a le cloci si de a scoate puisori.

    Nu stiu cat ii afecteaza faptul ca stau cloci mai mult decat de obicei. Poate laptele de gusa ar fi o problema, nu stiu daca le dauneaza pe termen lung, dar, cred ca nu e asa grav.

  9. Le dai prea multa mancare si se simt in stare sa creasca pui. Daca ii pisti putin cu ratia nu o sa mai oua. Acum imi oua pentru ca inca mai naparlesc masiv unii care au crescut pui pana tarziu si nu vreau sa ii tin din mancare (oricum nu primesc cat sa ramana vreun bob de mei), dar cand se imbraca si ei o sa le scad ratia si se termina cu ouatul mai ales ca da frigul. Nici nu e nevoie sa ii mai separ dar o fac pentru a-si lua masculii tineri boxe si pentru a face cateva perechi dorite la anul.

  10. Nicu , asa cum am spus ii tin pe oua de plastic doar ca nu le las pana ce sunt parasite de ei ci in jur de 23-24 zile, ma gandesc sa nu fie afectati din cauza laptelui de gusa, nu stiu nici eu cum e mai bine. daca as stii ca nu e o problema le-as lasa ouale false pana se plictisesc ei . si m-am gandit la inca o chestie care sa nu afecteze in special femelele care clocesc foarte mult in cazul meu respectiv jumatate din zi plus toata noaptea, faptul ca se abtin de la a face gainat in cuib atatea ore , sa nu le faca probleme. pentru ca ai mei masculi nu au nici o treaba, ei intra la clocit pe la 11-12 si la maxim 15-16 sunt schimbati de femele si nu doar acum ca s-a micsorat ziua, asa au fost tot timpul. am si cateva femele mai destepte care probabil deoarece nu se mai pot abtine fac gainatul in afara cuibului ca si puii dar majoritatea se abtin pana la masa de dimineata cand ies repede fac un ditamai pumnul de gainat, baga cateva boabe , o gura de apa si in cateva secunde se intorc pe oua pana la 11-12 cand le schimba ei . andrei sa stii ca nu le dau foarte multa mancare dar e diversificata, le pun dimineata cand plec la munca iar seara la 19 cand vin e intuneric deja si nu mai mananca . cu toate astea tot raman o gramada de boabe si multe risipite afara din hranitoare, aleg ce le place si ordinea este rapita, sorg, floare, mazare, grau iar de porumb rosu sau galben si orz nici nu se ating . dar cand se raceste vremea ii bag la regim, o sa le dau doar grau , porumb si orz, gresesc ? poate asa nu se vor mai oua desi ma indoiesc pt ca am experienta iernilor trecute ca sa nu mai vorbesc despre vara. in anotimpul calduros fac alta serie de oua cand puii au 2 saptamani , i-am urmarit si am vazut ca incep sa se calce cam la 7-8 zile dupa ce ies puii si dupa inca o saptamana au ouat din nou .

  11. @dumitru dumitrache: Ce anume te-ai gandit sa faci, pentru a nu afecta femelele?

  12. nicu , m-am exprimat gresit , scuze . bausem cateva pahare cu vin cand scriam comentariul . am vrut sa scriu asa… si ma gandeam ca aceasta chestie sa nu afecteze in special femelele . acel ,,care,, era in plus , ma refeream la asta cu lasatul oualelor pana le parasesc ei sa nu afecteze femelele pt ca ele stau foarte multe ore pe cuib si de aceea le las doar 23-24 de zile …. nu ca m-am gandit sa fac ceva…pt ca nu stiu ce as putea face….







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *