Cum aratau voiajorii in anii 1930

12030421_1634739670148750_4661300735571378513_oIata cum aratau voiajorii in anii 1930. Bucati de istorie care ma impresioneaza. Urmasii lor sunt acum prin volierele noastre. Si voiajorii nostri vor deveni bucati de istorie… oare cum vor arata voiajorii peste 100 de ani?

Sper ca se vor pastra si poze autentice, nu doar prelucrari triste in care toti porumbeii arata la fel. Daca pozele de mai jos erau “photoshopate” nu mai aveau nicio valoare.

porumbei.ro

34 comentarii la “Cum aratau voiajorii in anii 1930”

  1. Foarte frumosi.Cea-ce vedem aici,vedem porumbei sportive,cea-ce vedem an zilele noastre vedem numai bani.Atunci erea acea faima si mandrie dea detine un asfel de porumbel.Acum porumbelul a devenit o afacere si asta nu este bine pentru sportul cu porumbei.An 2013 eream anca plecat departe de casa.acolo am cunoscut 2 columbofili din care unul erea foarte devotat acestui sport.Omul avea o cariera de zeci de ani an care castiga aproape tot ce se putea castiga cu porumbeii pe care ai detinea.Ultimul zbor an anu 2013 a fost cel de Portugalia.Acest columbofil nu a angajat decat 2 porumbei spunandumi la anbarcare,unul din acesti 2 porumbei va fi campionul.Mia venit sa rad dar mam abtinut.An ziua cand trebuiau sa ajunga porumbeii mam dus sai astept anpreuna cu acel batran.Acea zi nu am sa o uit niciodata si acele cuvinte pe care mi lea spus acel om caci unul din cei 2 va fi campionul.An sfarsit,dupa 12 ore de la lasare,ai apare unul din cei 2 masculi.Nu mi venea sa cred cea ce vedeam,acel porumbel urma sa fie un campion si eream mandru ca asist la un asfel de eveniment.Dupa 40 de minute al suna primul telefon si acesta erea al fratele batranului anuntandul ca are si el un porumbel din 4 angajati.Cand batranul al antreaba care porumbel ia venit,ai cade telefonul din mana si striga tare,acest porumbel este un pui pe care eu lam dat fratelui meu.Deci omul avea loc 1 si 2.Dupa 2 sa 3 saptamani find an vizita la acest batran si asistand la zborul porumbeilor apar 2 buni prieteni ai batranului ansotiti de un necunoscut.Intra toti an ograda omului si ancep sa eczamineze si sai admire porumbeii.Acel necunoscut venisa cu un singur scop,si anume sai cumpere porumbelul campion.Dupa ce al eczamineaza bine acel necunoscut scote un portofel si ai ofera batranului 12 mi euro.Sa simtit foarte umilit pentru acel gest.Sa facut rosu la fata si an secunda urmatoare acel necunoscut erea dincolo de gardul lui.Batranul nu asi vindea nici un porumbel care ai aducea o asfel de bucurie.Vindea tot timpul 20 de pui tardive pe un sait de licitatii,dar niciodata el nu asi vindea campionii.An acel om am vazut un columbofil,nu un afacerist de porumbei.

  2. cum aratau porumbeii in 1930? cum arata si acum!! sau credeti ca aia aveau doar 7 pene in aripa?

    si pt cei care sigur vor sarii cu gura, sa va intreb si eu ceva:
    cum arata elefantul,ursul,tigrul,soimul,uliul…in 1930?
    daca astea aratau altfel atunci cred ca si porumbeii aratau altfel ;)

  3. Si mie daca miar da unu 12000 de euri ias da toata hulubaria…..si inca vreo 2 3 gaini p deasupra si un curcan…si ias spune si multumesc:))

  4. Salut. Lasand la o parte rezultatele, acesti porumbei arata foarte bine, sunt placuti ochiului. La fel, lasand la o parte rezultatele, ce am vazut la Expozitia Provinciala a Transilvaniei nu mia placut deloc: peste 80% din porumbei erau urati. Ciocosi, prea mari, prea mici, etc. Nu ma intelegeti gresit, nu luam in calcul rezultatele dar parca altfel e un porumbel frumos sa destept in acelasi timp.
    O zi faina sa aveti.

  5. Nenea cu elefantii, concureaza tu acum cu porumbei din 1930 si vezi daca mai prinzi vreun clasament. Comparatia nu e potrivita, animalele salbatice s-au selectat in conditii aproape constante de-a lungul timpului (desi probabil ca si alea au suferit modificari subtile pe care noi nu le cunoastem pentru ca nu stam sa le observam toata ziua ca specii). Si oamenii s-au schimbat, in prezent fiind mai inalti decat in trecut. Si la porumbei sunt modificari insemnate, dar le poti vedea doar daca iti plac porumbeii mai mult decat cifrele si daca stai printre ei suficient de mult. In 1930 nu cred ca se zbura in ritmul de acum, 15 etape pe an, 3-4 maratoane, etc. Porumbeii erau mai masivi si mai lenti, si tocmai se stabilizau ca rasa dupa formarea din cele cateva rase de agrement (jucator, dragon, camus, smerle, etc).

  6. Porumbei din acei ani arata bine,si astazi arata bine porumbeii, poate mult mai bine decat atunci, cat despre latura sportiva nu are rost sa mai vorbim columbofilia a inaintat foarte mult poate chiar datorita “hulitelor” produse.Scria cineva ca a vazut porumbei mari,mici,ciocosi poi fiecare crescator ii selecteaza in felul sau si pentru categoria dorita, nu pot arata toti la fel nu au toti aceleasi calitati,se poate vedea si la oamenii care practica atletismul de performanta au mari diferente de conformatie fizica in functie de distanta [categoria] pe care o alearga.

  7. Cum aratau voiajorii in 1850 ?

    Poate cei mai cunoscuti porumbei a sportului
    columbofil timpuriu sunt “Coronita” si “Cununita”
    Loc 1 si 2 la zborul Bayonne(Pirenei)- Aachen(D)
    1854.( Comparabil cu “Barcelona”astazi)
    http://www.brieftauben.de/museum/1850/bild1mittel.html

    Au existat porumbei buni si fara fotoshop.

  8. Fiecare perioada are frumusetile ei, atat realizari cat si declinuri…nu poti sa le compari pt. ca totul evolueaza, timpul nu iarta nici o vietate de pe acest pamant…daca le punem totusi in paralel ca si performante sportive rezumandu-ne doar la distante (voiajori sport), nu exista termen de comparatie nici cu porumbeii de acum 10-20 de ani, ce sa mai vorbim de acum 80…voiajorul modern (dupa anul 2000) a ajuns sa parcurga distante de peste 1000km intr-o singura zi, pe cand acum mai bine de 10 ani daca la 700km aveai pasare in prima zi tinea cheful 3 zile…

  9. Parerea mea este ca porumbei capabili sa zboare multe etape au existat dintotdeauna ,numai ca noi romanii am avut ceva mai tarziu acces le ei.Comparatia nu e buna nu din cauza porumbeilor ,ci din cauza crescatorilor care sunt in stare sa-i indese si pe gura si pe fund ca sa faca norme si sa vanda si sa tot vanda .

  10. spaniolul: Cred ca tu ar trebui sa vb mai bine in spaniola, lb romana ai cam uitat-o demult, sau poate n-ai stiut-o niciodata, in fine, eu consider ok ceea ce spui, ca idee… Toti ne-am dori cate ceva din porumbeii vechi, asa cum atat de mult ne-am dori un Bricoux adevarat in crescatorie. Splendide poze pt vremea aceea! RASA WEGGE.corect!!!

  11. Andrei, apropo de elefanti, am vazut un documentar despre ei, nu mai retin la care dintre varietati dar cred ca la cei indieni, dimensiunile fildesilor s.au diminuat mult, unor exemplare nu le mai creste decat unul, iar femelele nu prea mai au deloc.
    Si l.a elefanti s.a facut doar selectia naturala, spre deosebire de porumbei.
    Am vazut multi voiajori pe care nu i.ai scoate dintr.un stol de gutani din podul Primariei, la care dimorfismul e mult diminuat, mici ca osatura, subtiri la cap, fara nari…
    Desi se referea la altfel de porumbei, Torino a zis un lucru pe care l.am considerat de tinut minte pentru orice crescator de porumbei de zbor: porumbelul trebuie sa zboare bine si sa arate cat sa iti fie cat de cat drag sa ii dai de mancare.

  12. Ai dreptate, si asta e problema mea: nu pot lua decat voiajori care imi plac cum arata iar treaba asta e un mare handicap daca vorbim de performanta. Prefer sa aiba dimorfism plus alte chestii care din pacate nu au nicio treaba cu performanta. :( Totusi ma bucur ca din cand in cand intr-un lot de porumbei buni pusi spre licitare, mai apare cate unul fix cum caut. De asta ma dispera prelucrarile foto care ii fac pe toti la fel, ca niste statuete la care variaza doar culoarea si cifrele.

    Interesanta treaba cu elefantii. Sunt foarte multe lucruri de observat daca avem timp si chef de ele.

  13. Iti dau un pont, eu cand e prea multa galagie la birou si nu ma pot concentra sa imi fac lucrarile imi pun castile si dau drumu la un documentar in background. Chiar daca nu ma uit la el mai trag cu urechea din cand in cand si mai aflu si chestii interesante, pe principiul teatru radiofonic. :))

  14. A Stanciu, la elefanti s-a facut selectia naturala cu pusca, pentru fildesi. Au fost vanate aproape pana la disparitie exemplarele care aveu fildes. Intr-o colonie de elefanti este normal sa se nasca si exemplare care nu au fildes (aproximativ 20%) iar braconierii au decimat exemplarele cu fildes ramanad cele fara fildes care s-au inmultin mai departe si la randul lor au dat nastere la alti elefanti fara fildes. Cam asa stau lucrurile cu selectia naturala la elefantii din Africa (am vazut treaba asta intr-un documentar pe National Geographic).

  15. Caatttt adevar, in com 20 !!!!!!!!!
    Cat despre porumbeii cu pricina, am crezut co sa arete gen voiajori “stil vechi”.. acum stiu ca voiajori “stil vechi” au fost (si inca sunt) pasari de agrement. :(

  16. Oliver: Daca eu nu cunosc limba romana,verificate pe tine si ai sa descoperi ca nici tu nu o cunosti bine.An ce-a ce priveste porumbeii,credema ca nu ramnesc la nici un porumbel ca am mai mult decat ati doresti tu.Si ca sa te convingi si sa vezi ceva frumos si original pe gratis,intra la albumul meu pe sunphoto si anghite an sec.marialmaandmari.sunphoto .Si daca totusi te mai intereseaza ceva frumos sa auzi,atunci ati pot spune pustule ca detin porumbei direct din campioni ai spaniei,inclusiv din acel mascul de care am vorbit.Cata rautate poate sa aiba unii oameni si cata invidie au unii din noi.Eu ati doresc vizionare placuta si tot ce ati doresti sa ai,an afara de porumbei de-ai mei ca asta nu se va putea.Bafta si success !

  17. Marius vl, probabil ai dreptate, desi nu am retinut treaba asta din documentar, am luat in calcul si vanatoarea pentru fildesi, dar oricum, selectia unui animal salbatic prin vanatoare, si pe de.asupra o vanatoare in ultimii ani in afara legii nu se compara cu selectia sistematica, intr.o anumita directie a unui animal domestic. Multe animale traiesc in rezervatii, mult mai bine monitorizate, vezi cazul leului care a generat un scandal la nivel international. Pe langa selectia cu pusca, aplicata de om, care s.a facut la mai toate animalele, nu numai la elefanti, e posibil sa fie si o adaptabilitate la mediu. Pe acelasi principiu al vanatorii ar trebui sa se constate modificari ale aspectului la mult mai multe specii si in primul rand ar trebui sa se constate diminuarea dimensiunii corporale, pentru ca omul a vanat tot timpul exemplarele mai mari si totusi, in afara de elefanti, eu de alte animale salbatice nu am auzit sa isi modifice fenotipul in functie de vanatoare. Eventual au disparut cu totul ca specie.
    Si intorcandu.ma la porumbei, pentru ca de la modificarea sau nu a porumbeilor voiajori plecase discutia, majoritatea raselor de porumbei si.au tot modificat aspectul, inclusiv porumbeii voiajori. Si pentru ca s.a dat exemplul numarului de pene, la o gramada de rase s.a modificat prin selectie inclusiv numarul de pene. De la 12 rectrice cate avea columba livia pana la coada voltatilor care trece de 30 e cale lunga, si am dat exemplu doar extrema, fara sa mai iau in calcul zecile de rase cu 14-16-18 pene in coada, ca numai Romania are o gramada.
    Sunt exemplare de voiajori cu 11 pene in aripa. Daca o sa se gaseasca unul caruia sa ii placa in mod deosebit caracterul asta, va reproduce in directia asta si va modifica inclusiv numarul penelor de zbor la voiajori, in caz ca nu s.a si gasit deja.

  18. La mine voiajorii ies mai mici, si chiar ma bucura chestia asta pentru ca nu imi plac cei mari. Nici nu ar rezista aici langa padure. Chiar se amuza un prieten care a observat ca la mine si vrabiile sunt mai mici decat in oras. :)) Este vant mai puternic si primavara se incalzeste ceva mai tarziu decat in oras (care este la ~1 km mai jos)… cand la mine lalelele abia incep sa infloreasca in oras sunt deja pe trecute, si ale mele sunt mai scunde.

    E interesant de observat si maidanezii, cam ce tip de caine supravietuieste pe strazi cateva generatii. Nu o sa vezi niciodata ca se mentine un fenotip de bichon sau buldog francez.

  19. Legat de vrabii, stii ca in Romania au raspandire larga doua subspecii, vrabia de casa si vrabia de camp, care e mai mica, si mai nou am aflat ca nu are dimorfism.
    La maidanezi ma tot uit si eu si am observat ca se incadreaza intr.un fel in de la mediu spre mic la mediu spre mare. Nu am prea vazut maidanezi de talia bichonilor, dar nici de talia ciobanestilor nu am vazut. La ei probabil selectia se face pe baza: sa fie suficient de mari cat sa poata sa sara in tomberon si suficient de mici cat sa incapa in el :)))
    Probabil cei foarte mici sunt prea fragili si cei foarte mari sunt prea greoi si ii extermina instant aglomeratia urbana. Pe langa asta majoritatea cainilor crescuti de oameni in orase, care isi aduc aportul si la perpetuarea maidanezilor din pacate, sunt de talie medie.

  20. La mine majoritatea sunt vrabii de camp si intr-adevar nu au dimorfism. Cand e ora mesei la porumbei se infiinteaza pentru ca mai cad boabe sub cotet si desi am astupat perimetrul, se folosesc de o gaura facuta de sobolani sa patrunda sub cotet sa se hraneasca. Sunt tare simpatice cum vin in stol de cate 6-7 si intra pe gaurica aia ordonate una dupa alta. La fel si ies. Au scos si pui sub acoperisul casutei de gradina unde tin mancarea pasarilor. Initial cand intrau sub cotet se blocau pe laterale unde e plasa marunta si nu mai stiau sa iasa, seara trebuia sa le ajut mereu dar in timp au invatat sa iasa pe gaura din fata… tot un fel de adaptare este.

    La maidanezi mai e o chestie, cam toate speciile tind sa revina la forma din natura daca nu mai sunt selectate de om… asa si cainii pierd taliile extreme si alte caractere perpetuate de om gen picioare scurte, bot molosoid, par exagerat de mare, etc.

    Instinctele le au inca in codul genetic dar stau adormite in functie de situatie. Eu am numai gaini pitice si cand sunt imprastiate prin toata curtea si pasarile salbatice dau alarma de uliu, cocoseii fac si ei urat si apoi toate zboara sub cotetul lor sau daca sunt prea departe se duc pe langa diverse ascunzisuri. Si in general umbla in “stol” iar cand sunt in camp deschis iutesc pasul pana cand ajung langa ceva. In vara luasesem niste gaini de ferma ouatoare, puiendri, care abia stiau sa mearga, erau palide si vai de curu lor. In cateva saptamani au prins culoare si au inceput sa raspunda si ele la alarme si sa fuga odata cu piticele.

  21. Ca tot veni vorba re vrabii..:
    Am avut ocazia sa vad vrabii cu baltatura… si de fiecare data, ma uitam din nou, si asa erau.. cu baltatura. Si asta, nu doar la vrabii.. am observat o cioara cu o pana alba in aripa, si un uliu pasarar, tot cu pana alba in aripa.. :)) ca sa vezi ca se adapteaza si pasarile. Parca vad can 10 ani o sa privesc un uliu incaltat, cu mot si cravata, cum alearga voiajori :)))
    Andrei: sa vezi, inainte sa am porumbei, cum lucram eu piticele. Daca le sacaiam bine, se inaltau ca fazanii.. si zboara exact la fel..

  22. Cand stateam la Bucuresti am vazut si eu vrabii baltate. Aici vad insa o cioara cu pene albe in ambele aripi, si nu 1-2 ci toate penele de avant si probabil si secundarele par albe.

    Da, da, imi place de mor zborul de gaina pitica, seamana perfect cu cel de fazan. Defapt intr-o seara mi-a trecut un fazan in zbor peste curte, nu imi venea sa cred ca e adevarat.

  23. Porumbeii de atunci aratau mai grasuni iar masculii aratau a masculi iar femelele aratau a femele .,

    Acum , cu noile linii, astepti si un an sa-ti dai seama daca este mascul sau femela si dupa ce astepti atata timp observi ca se iau masculii intrei ei si femelele intre ele,.

  24. Aparitia unor exemplare albinoase sau a unora leucistice in cadrul populatiilor unor specii salbatice nu are nici o legatura cu evolutia speciilor.
    Aceste exemplare sunt “accidente” genetice care au aparut intotdeauna si care, in general, in natura nu supravietuiesc fiind eliminate de pradatori.
    Exemplare cu vrabii si ciori supravietuiesc pt. ca aceste specii stau foarte mult pe langa asezarile umane si astfel sunt mai protejate.

    P.S. – porumbei.ro, invata-ti gainile sa zboare asa:
    https://www.youtube.com/watch?v=AMeCjMx9Bds
    :))

  25. De cele mai multe ori,cand omul intervine in impotriva naturi ,face mai mult rau decat bine . Referitor la ce spune mario la com. 30 ,cred ca acest lucru, imperecherile intre masculi sau intre femele, se datoreaza celor zeci de ani care au trecut de cand omul a inceput ss practice vaduvia. In urma cu multi ani era proverbial faptul ca,in natura, odata formata perechea de porumbei,ei ramaneau imperecheati pe viata. Acum 1 mascul este pereche cu 2 sau 3 femele sau mai rau este pereche cu alt mascul .

  26. Frumoase poze , foarte frumoase ! Eu zic ca porumbeii de atunci sunt la fel ca si cei de acum , rasa – Voiajor Sport nu cred ca s-a schimbat . Iar cei care zboara 1000 Km acum intr-o zi sunt tot porumbeii ca cei din anii ’30 numai ca atunci se zbura intr-un fel , acum se zbaoara alt fel .
    Oricum lumea a evoluat , nu se mai sta in bordeie cu doua camere , se sta in vile cu doua etaje !!!

  27. cifra de 12000,este prea putin valoroasa pt acel porumbel,acel domn cu …,,,doar cine stie,poate sa estimeze,….un campion,nu are pret







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *