Dor de vara


M-am saturat rau de vremea asta. Mi-e dor de vara, de verde, de caldura, de zbor.

Am facut un mix cu secvente de vara. Printre porumbei se poate vedea un baltat care reprezinta concretizarea unei ambitii infantile cu care am inceput columbofilia acum cativa ani – sa fac un baltat care sa zboare bine.

porumbei.ro

Link Youtube.

Categories Stiri

34 comentarii la “Dor de vara”

  1. De ieri am inceput sa le dau drumu afara, insa e sec zborul… fara verde :)
    Vorba aia: de la iarba si dolari toata lumea vede verde …

  2. In portughezia nu e zapada? :) Eu de 1 Martie am dat o tona de zapada cu lopata ca sa ajung la cotet si la poarta… in timp ce ursii polari mor de cald.

  3. Sal.Andrei
    Foarte reusita filmarea si ma bucur ca in sfarsit ai facut o pana la urma ca te am rugat sa ne faci o astfel de filmare cu porumbei tai care ne ajuta dupa format dupa aspect dupa forma fizica sa ne inspiram si noi in alegerile care sa le facem la propri porumbei …desi nu poate fi decat orientativa si doar palmaresul conteaza …
    Am urmarit cu foarte mare atentie filmarea ta si mai asteptam si altele …ms

  4. In portughezia e frig de crapa pietrele, -15 de dimineata, si zapada pana la genunchi. Insa porumbeii nu au treaba cu asta, au voliera deschisa tot anul, nu ii jeneaza frigul asta.
    In Portugalia pe de alta parte sunt tot 15, cu + :)

  5. @Fisher: nu stiu, nu cunosc sexul la berze. :))

    @Catalin: porumbeii care mi-au zburat bine au facut-o datorita ambitiei si experientei in primul rand, fizic nu sunt prea grozavi. Unii nu au facut mai nimic pana la 2-3 ani. Eu nu elimin niciunul si oricum avem o zona foarte grea, nu apucam sa umplem cotetele. Pe cei care mi-au placut cel mai mult fenotipic i-am oprit la matca inainte de a demonstra mare lucru, ceeace e probabil o prostie si nu recomand :)).

  6. Lasând gluma la o parte,este destul de greu sa.ti dai seama la berze,care ce îi. Am vazut ca masculul are ciocul si picioarele mai rosii decat ale femelei. In rest nu prea exista dimorfism sexual . In orice caz,abia astept sa vina. Azi am vazut primul nagâț,semn ca se apropie primavara

  7. De obicei graurii veneau la mine sa cuibareasca in ultimele zile de februarie. Anul asta nici urma de ei…

  8. salut andrei, ei ies asa singuri in viteza aia sau mai era cineva in voliera care ii dadea afara ? am vazut ca atunci cand deschisi usile la trape ies imediat gramada, au asa mare dorinta de zbor…bravo lor, asta inseamna vointa ….

  9. :)))) Daca trebuie sa fie fortati e o problema. Trebuie sa iasa de placere. In plus nu suport porumbeii care nu zboara acasa si incerc sa scap de ei dar de obicei se elimina singuri. De exemplu din puii care se vad ca raman pe trapa dupa ce restul au plecat, in afara de vreo 2 care erau foarte cruzi, pe majoritatea i-am pierdut la etape sau i-a luat soimul. Pe prostalaul ala care se tot invarte pe acolo si nu stie daca sa zboare, l-am pierdut printre primii la etape. Nu avem ce face cu astia pentru care zborul e o adevarata provocare.

  10. Nici nu stiu ce sa zic ..oare e bine ca te ajuta maestru sa faci selectia sau poate nu ..oare el nu prinde si din cei care tu nu vrei sa ii pierzi ….nu ti a prins niciodata ceva de valoare ? …sti ce nu am inteles eu …ai facut vreodata o statistica …cei care sunt buni la concurs sunt buni si sa fenteze soimul sau e doar o chestiune de noroc …tu ce parere ai andrei?

  11. Niciodata nu o sa fiu deacord cu porumbei bagati la matca ..au dreptul la libertate
    E ca si cum cineva te ar tine inchis in casa dupa o viata de sportiv …sau la azil ……eu niciodata nu am facut asta …dar sa nu i mi luati parerea de buna pt ca e doar a mea si nu sunt un profesionist care sa dau lecti la cineva …cred ca andrei are cea mai ftumosa pozitionare pt cresterea porumbeilor ..nu am vazut peisaj mai frumos in nici o filmare din tot ce am vazut pana acum …chiar nu ma pot satura de acel peisaj care il prezinta in filmari..

  12. Momentul care incepe de la min. 6:36 e de vis….Si melodia e o alegere excelenta.
    Am trait experienta asta in 2016 cand pe un cer senin am crezut ca surprind un picaj de falco peregrinius ,dar nu,era o yearlinga de-a mea care venea de la Donetsk.Era a 3-a zi de concurs la amiaza,nu a clasat dar nu o sa uit niciodata picajul ala…..

  13. Picajele alea sunt de neuitat.

    Nici eu nu as putea inchide pe viata porumbeii, tocmai de aceea am facut 2 compartimente de matca, unul pentru pasari achizitionate si unul pentru pensionarii mei care se pot bucura de libertate. Cand l-am terminat pe al doilea, unii statusera deja inchisi de vreo 2 ani… cand i-am vazut intinzandu-si aripile pe cer si apoi umbland prin iarba, parca ma bucuram eu mai mult decat ei. Sunt convins ca mai mult conteaza pentru noi, pentru ei foarte putin spre deloc… daca au mancare si cuib unde sa toarne pui, toti porumbeii sunt multumiti, nu prea i-am vazut sa se zbata sa iasa in libertate.

    Abilitatea de a scapa de rapitoare automat conteaza la etape, mai ales in zona mea unde porumbeii vin o mare parte din traseu pe langa munte si paduri, iar pe final trebuie sa urce si mai mult in munte printre dealuri impadurite. Multi au venit raniti la un moment dat si multi au disparut inexplicabil deci… soarta. Altii insa nu au fost atinsi niciodata… pentru mine cel mai interesant exemplu e baltatul care e si de talie mare, nu a avut nici macar o zgarietura in atatia ani de zboruri, si a zburat saracul saptamanal, l-am chinuit cel mai mult dintre toti, abia de anul asta l-am pensionat. Insa puii lui care au iernat afara au scapat toti. Din Hulk de exemplu mi-a luat puii iarna, abia anul asta au scapat 2 frati care seamana cu mama, o femela iernata afara anul trecut.

  14. Catalin ai dreptate,Andrei are un peisaj superb dar din ce.mi vine in minte acum,îi si columbaria lui Klaus Stieneker care îi amplasata intr.un loc frumos

  15. Si eu ti am remarcat baltatul din prima clipa in care l am vazut si daca i ti aduci aminte te am intrebat de el daca il mai ai …acum in ultima filmare l am privit atent si la cum e de mare fata de ceilalti si nu a fost atins are o explicatie ….e puternic …l am studiat atent si arata cat e de puternic ….plus ca e si foarte frumos …

  16. Baltatul tau îmi aduce aminte de al meu….care a cedat anul acesta după șase sezoane si peste 60 de clasări….recunosc …nu a fost niciodata de top, dar la șase ani ,deși nu mai există …ieșise loc unu Jud pe șase ani.
    Nu era porumbel ptr matca de aceea am ales să îl si joc atât de mult.

  17. Am vazut pe video ca apare adapatoarea murdara de mizca aceea care se face de la apa statuta.

    Vezi ca.i foarte periculoasa. Afecteaza flora gusei.

    Recomand o spalare riguroasa a adapatorii iar in perioadele geroase, cu multe minusuri la grade, sa fie lasate afara, fara apa si acelasi procedeu si cand avem temperaturi afara cu plus multe grade,,direct in razele solare, pentru o dezinfectare.

    Dar cel mai bine lucru referitor la adapatori este sa le schimbam anual. Nu costa mult.

  18. Mamaaa, sunt criminale clipurile astea pe care le faci. Cred ca te distrezi maxim cand intri in crescatorie, cu asa porumbei. Parca ii vad cum ies din boxe sa se uite la tine cand intri, si tu cum te apuci sa vorbesti cu aia cu garleaja mai in afara boxei. Modul asta in care iti cresti tu porumbeii, l-as trece in DEX ca explicatie pentru columbofilie. E magnific ce-i la tine acolo. Esti de invidiat :).

  19. @mielu: nu toti sunt asa blanzi, unii te pot scoate din minti… incerc sa nu mai reproduc asa ceva dar tot iese cate un dement.

    @marius: mazga se face oricum, apa statuta nu este pentru ca nu le-o las dupa ce beau. Algele alea sunt spirulina romaneasca, ajuta la recuperare :)))). Sa vezi ce e in butoaiele unde tin apa la declorinat. Cernobil direct. :)) Mi se par inofensive chestiile astea, mult mai periculoase fiind tratamentele “preventive” pe porumbei sanatosi.

  20. Sa ne mai faci andrei daca ai timp si video din iarna asta ..mie mi se pare ca iarna porumbei zboara diferit decat vara ….adica zbor compact viteza mai mare inaltime mare si mult mai mult ..zborul de iarna e cel mai placut chiar daca peisajul nu e la fel.

  21. Ce sa mai fac, ca de 2 saptamani i-am inchis, a fost un jeg total afara, abia ieseam sa le dau mancare.

  22. Andrei crezi ca o sa te mai supere soimul /uliul, dupa ce.i eliberezi? Inainte de a.i inchide,ataca la fel de des ca.n filmarile tale?
    Zicea.i mai sus ca la tine vin graurii primii. La fel si la mine dar anu asta intarzie,probabil acum dupa episodu asta rece ,o sa vina buluc. In mod normal cam in 2 saptamani ar trebui sa apara si primele berze.
    Hai caldura,hai !!!!

  23. @Fisher: Nu la fel de des, mult mai des…rare erau zilele cand nu dadea. Si asta foarte jos, adica venea la nivelul gardului si ii alerga pe jos pana reusea sa inalte cativa. Ma refer la soim, ca uliu a venit tot mai rar si nu a luat nimic. S-au format doua grupe… unii care cum aparea soimul se desparteau si rupeau cotetul, si altii care se inaltau puncte si dispareau cu soimul multa vreme pana pleca dupa unul si restul puteau sa coboare. Mie astia care zboara imi plac dar nu stiu daca si in cati ani se pot selecta unii care scapa de soim zburand sus pana ii lasa in pace. Ca asa cu d-aia care se ascund in cotet imediat e simplu, dar la fel de bine pot sa tin si gaini…

  24. Faptul ca unii se ascund,este lasitate,dar parca mai aproape de natural,pe cand cei care zboara sunt sanatosi cu ” sange.n pix” ,ori prosti dar tot sanatosi(nu că ce.i care intra sunt bolnavi,nici vorba). Parerea mea este ca daca vrei sa construiesti porumbelul care sa reziste la soim,ar fi din ce.i care zboara si scapa. Astia ce intra sunt fricosi sau mai lenesi si s.au prins de schema cu soimul si numai au chef ,sa se lupte cu el. Prefera siguranta. In general am vazut la pui chestia asta. Cand ii eliberam,ieseau la zbor iar unii mereu intrau speriati. In toate cazurile,cei care intrau ,s.au pierdut la zboruri. Cred ca nu au curaj sa ia lumea.n piept” si sa vina mereu acasa. Iti dai seama,la zbor cand vin singuri sau grup restrans si da o rapitoare in ei,cum cauta sa se ascunda si posibil sa cedeze psihihc ,sa se piarda.
    Acum ramane sa descoperi tu,la cei care intra,dc sunt fricosi sau sunt mai inteligenti decat ceilanti dar tind sa cred ca cei care zboara sunt de dorit

  25. Cei care se ascund au in general si un gramaj mai mare decat cei care zboara, i-am cantarit… unii au si cu 100g mai mult. Si nu neaparat pentru ca nu fac miscare sunt asa (zboara si ei pe jos destul cu stolul pana apare soimul). Asa e constructia lor, mai corpolenti. Nici cei care zboara sus nu consuma asa mult, ca doar nu zboara sute de Km. Si dupa ce i-am inchis aia care nu se inalta au acumulat mai repede sunca pe ei. Iti dai seama ca acolo sus cand incepe sa faca scheme cu ei, fiecare gram in plus conteaza la eschive. 100g in plus e enorm la o intoarcere brusca.

  26. Nici nu.i de mirare,ca dupa o perioada inchisi,soimul sa nu faca ravagii. Ei pun grame in plus,muschii se atrofiaza intr.o oarecare masura iar soimii sunt fix invers,scad in greutate,mai ales pe perioada asta rece,nu prea au mancat. Cand o sa dea de porumbei o sa rupa si cotetu.
    In alta ordine de idei,m.am uitat pe Wild life Romania ,la cuibul de soimi si am vazut amandoi soimii in cuib. Mi se pare ca incep timid,ritualul imperecherii. Partea proasta,e ca ,camera este aburita si se vede rau. Intrebarea care se pune,este: soimii de la tine,nu incep si ei imperecherile? Sau la tine fiind munte,se imperecheaza mai tarziu? Andrei Keszeg cred ca ne.ar putea lamuri.
    Apro pos,azi a aparut un graur la mine,primul pe anu’ asta. Incet incet se sparge gheata si o sa ai si tu liniste….:)

  27. Cu greutatea nu e problema, ii aduc la gramajul pe care il aveau inainte de inchidere prin reducerea ratiei – si frigul de noaptea le consuma sunca. Ramane problema musculaturii care probabil scade. Ii vad ca fac ei tumbe prin cotet, fac “sala” dar nu e acelasi lucru cu zborul.

    Felicitari pentru graur! Ii astept si eu saptamana asta, sigur.

  28. Gata, azi dimineata cand am coborat sa fac cafeaua am aruncat un ochi pe geam la copacul unde au cuiburile, si era acolo! Primul graur, mancai-as cioculetu. Eu stiam ca astia umbla in stoluri… nu inteleg cum a venit asa de nebun singur.

  29. La mine la fel era singur. Pe forum la Wild life Ro ,alaltaieri ,cineva,semnala primul graur. Am impresia ca doar toamna umbla.n stoluri. Posibil ca prima data sa vina,masculii ca la berze.Nu stiu.

  30. Ieri am vazut prima ciocarlie. Din ce am citit pe wildlife ro,berzele sunt in drum spre europa si ar fi in Israel(erau)
    Soimul dunarean care are cuibul urmarit live,ar avea deja un ou.

  31. Salut! Mi-am cumparat o pereche de porumbei voiajori pe placul meu, cine poate sa-mi spuna pe ce categorie de zbor ar fi acest porumbei? Ambi sunt la fel.. Sunt de talie mica cu un gat scurt si putin lat cu cioc scurt coada incusta si scurta pieptul puti mare si rotunjit o aripa mica cu 4 pene mai luni ca celelalte,au picioarele scurte si au o musculatura destul de bine dezvoltata… Stiu ca aces comentariu nu are nici o legatura cu articolul prezentat mai sus dar,…am scri ca sunt foarte curios. Oricum nu ii zbor…. sunt icepator si iubesc foarte muult porumbeii.. Salut si multa sanatate!!!







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *